29.04.07, 14:22
Mój przypadek jest dość zawiły.Zaczęło sie od tego,że babcia z dziadkiem kupili mieszkanie.Mieszkali w mieszkaniu pare lat,ale żadnemu z nich nie przyszło do głowy aby mieszkanie to komuś zpisać po ich śmierci.No i w 2005r.pierwsza zmarła babcia.Po jej śmierci nikt nie założył sprawy spadkowej.W 2006r.zmarł mój tato,czyli syn babci i dwa tygodnie później zmarł dziadek.Zostało MIESZKANIE.Dziadkowie oprócz mojego taty mieli jeszcze dwie córki.Wszyscy jesteśmy zgodni co do tego,że mieszkanie ma zostać moją własnoscią.Mój problem polega na tym,że za bardzo nie wiem jak złożyć w sądzie dokumenty o nabycie spadku? Myślę,że ja ,moja mama i siostra składamy wniosek o nabycie spadku po tacie,który dziedziczy tylko po babci.Dwie siostry mojego taty składają wniosek o nabycie spadku po rodzicach.Trudno mi to wszystko opisac ale tak to wygląda.Proszę o odpowiedź. Z góry dziekuję;)
Obserwuj wątek
    • izba.notarialna Re: spadek 30.04.07, 07:11
      Jeśli chodzi o dziedziczenie po babci, to o ile nie został sporządzony
      testament zmieniający porządek dziedziczenia ustawowego, to do spadku po niej
      uprawnieni są: jej małżonek (czyli Pana dziadek) i dzieci (czyli Pana ojciec i
      jego siostry). Dziadek i ojciec dziedziczą, bowiem w żyli oni w chwili śmierci
      babci. Jeśli chodzi o spadek po dziadku, to dziedziczą jego córki i dzieci jego
      zmarłego syna (czyli Pana ojca). Jeśli jest Pan jedynakiem, to w całości
      odziedziczy Pan udział, który przysługiwałby Pana ojcu, gdyby dożył otwarcia
      spadku. Na tym jednak sprawa się nie kończy. Ponieważ Pana ojciec odziedziczył
      udział w spadku po babci, musi Pan teraz przeprowadzić postępowanie spadkowe po
      Pana ojcu. Przy założeniu, że nie ma Pan rodzeństwa, spadek po Pana ojcu
      przypadnie po 1/2 części Pana mamie i Panu. Zatem mieszkanie będzie stanowiło
      współwłasność Pana dwóch ciotek (po 1/3 części każdej z nich) oraz Pana (w 3/12
      częściach) i Pana mamy (w 1/12 części). Skoro Pana ciotki wystąpiły już z
      wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku po dziadkach, to Pan wspólnie z mamą
      musicie przeprowadzić postępowanie spadkowe po Pana ojcu. Jeśli uzyskacie
      Państwo prawomocne postanowienia sądu stwierdzające nabycie spadku po Pana
      babci, dziadku i ojcu, wówczas będziecie Państwo mogli zawarzeć umowę o dział
      spadku, na mocy której może się Pan stać jedynym właścicielem mieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka