taziuta 29.11.09, 12:15 No robaczki, przyznajcie się, kto popija yerba mate, i kto z popijających może potwierdzić jej właściwości? www.yerbastory.pl/wlasciwosci-yerba-mate/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hummer Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 12:37 taziuta napisał: > No robaczki, przyznajcie się, kto popija yerba mate, > i kto z popijających może potwierdzić jej właściwości? > > www.yerbastory.pl/wlasciwosci-yerba-mate/ Z opisu wynika, że popijasz święte ziele Tylko na Jamajce to inaczej zażywają Odpowiedz Link
taziuta Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 12:49 hummer napisał: > Z opisu wynika, że popijasz święte ziele > > Tylko na Jamajce to inaczej zażywają Oryginalną yerba mate zaparza się na liściach koki, więc zapewne masz na myśli ich żucie? Odpowiedz Link
humbak Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 13:00 A ja tam wolę klasyczną herbatę, zwłaszcza czarną... choć muszę przyznać że tykwy do jerby są wypaśne Odpowiedz Link
taziuta Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 13:12 humbak napisał: > A ja tam wolę klasyczną herbatę, zwłaszcza czarną... Do yerby dopiero się przymierzam, i dlatego pytam, natomiast teraz pijam kawę, mnóstwo kawy, którą bardzo lubię, ale która czyni mnie ciut rozdrażnionym, a wówczas warczę, a tego nie lubię, a właściwie moje otoczenie nie lubi, a skoro lubię swoje otoczenie, to pora coś z tym zrobić. Odpowiedz Link
taziuta Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 13:20 humbak napisał: > Kawę mówisz? A jak i jaką? Robię sobie mieszankę. Kupuję w makro ziarnistą arabikę Sati, 1kg, a w internecie Kenya AA, też ziarnistą arabikę 1kg, i to mieszam. I wsypuję do ekspresu ciśnieniowego Jura Impressa F50, i mam. Odpowiedz Link
humbak Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 13:23 No cusz... mnie w automacie brakowałoby rytuału Myślałem żeby tam dorzucić nieco kolumbii? Fajnie orzecha być ci dokopło. A z włoskimi mieszankami się bawiłeś? Odpowiedz Link
taziuta Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 13:45 humbak napisał: > No cusz... mnie w automacie brakowałoby rytuału Hmm, mi nie brakuje. > Myślałem żeby tam dorzucić nieco kolumbii? Fajnie orzecha być ci dokopło. Chętnie, a jakaś konkretna marka, czy rodzaj? Dostępna w makro lub necie, najchętniej. > A z włoskimi mieszankami się bawiłeś? Próbowałem, ale nie mam do nich przekonania. Lubię kenya aa, ale jest ciut droga i dlatego dorzucam do niej o połowę tańszą sati. Odpowiedz Link
humbak Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 14:30 Mogę polecić konkretne źródło. Tam mają jedną. Znajoma firma. Dobry produkt. www.art-caffe.pl/ Z kolumbijskimi jest problem w postaci konfliktu Chavez-USA. Ceny to nieco zawyża. Ale kenijskie mają somalijskich Semitów z kolei;p Jakby Ci się chciało z italjańcmami bawić, polecić mogę Pascucci i Izzo. Odpowiedz Link
imasumak Kawa :) 30.11.09, 07:47 Nie piję jej za dużo, ale jak już piję, to najczęściej po turecku. Ale nie jest to żadna kawa plujka, na którą żaden przyzwoity turek nawet by nie spojrzał, ale zagotowywana 3x w tygielku. Najczęściej kupuje do tych celów Illy, czasem Pellini. Bywa, że eksperymentuje z innymi kawami i przyprawami do nich. Niekiedy do kawy po turecku dodaję trochę chili, ale to muszę mieć nastrój . A ekspres stoi Odpowiedz Link
bikej5 Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 13:14 taziuta napisał: > No robaczki, przyznajcie się, kto popija yerba mate, > i kto z popijających może potwierdzić jej właściwości? > > www.yerbastory.pl/wlasciwosci-yerba-mate/ kolejny hicior na rynku,a ja jestem wierna herbacie zielonej Odpowiedz Link
taziuta Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 13:23 bikej5 napisała: > kolejny hicior na rynku,a ja jestem wierna herbacie zielonej Póki co, ja też. Właśnie skończyłem poranną porcję 3 kubków, zielonej z opuncją, i wziąłem się za obiadową porcję piwa Argus. Odpowiedz Link
bikej5 Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 13:26 taziuta napisał: > bikej5 napisała: > > > kolejny hicior na rynku,a ja jestem wierna herbacie zielonej > > Póki co, ja też. Właśnie skończyłem poranną porcję 3 kubków, > zielonej z opuncją, i wziąłem się za obiadową porcję piwa Argus. > bardzo rozsądne-herbata popita piwem, wzbudzi w każdym dietetyku okrzyk zachwytu Odpowiedz Link
humbak Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 13:36 www.youtube.com/watch?v=6MNYKmjUS9k ? Odpowiedz Link
dzokej-emeryt Re: Właściwości yerba mate 29.11.09, 15:44 Nie znam, ale czytam że to takie zdrowe, prawie jak korzeń żeńszenia Odpowiedz Link
imasumak O! Siostry i bracia zielarze :)) 30.11.09, 07:37 Popijałam kiedyś yerbę, ale zdecydowanie wolę białą i zieloną herbatę. Właśnie teraz zrobiłam sobie w dzbanuszku białą z dodatkiem dzikiej róży . Natomiast wieczorem lubię wypić czarną herbatę z cytryną i cukrem. To jest jedyna herbata, którą słodzę . Dzień dobry Odpowiedz Link
dolor Re: Właściwości yerba mate 30.11.09, 14:40 Dawno temu popijałem pod wpływem "Gry w klasy" Cortazara, dość ciężko przeczytać bez tego. Co do samej mate - słabe właściwości placebiczne, średnie moczopędne. Odpowiedz Link