Gość: pol. obywatelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 17:58 Odbywałam staż w KE w Brukseli. Orientujecie się, czy istnieje zwolnienie z podatku za stypendium stażowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nie zawracaj Re: podatek za staż IP: *.74-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.10.09, 21:31 to byla taka mala kasa na mieszkanie i lunch w stolowce. zostaloby ci w ogole na podatek? zapomnij o tym i nie zawracaj glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor Re: podatek za staż IP: 94.252.125.* 23.10.09, 22:16 i nie przyprawiaj polskim urzednikom bolu glowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: podatek za staż IP: 188.115.15.* 24.10.09, 13:08 Ja tez mialam podobne watpliwosci, dlatego wiem, ze stypendium stazowe nie jest opodatkowane, mozesz spac spokojnie. Nie wiem czemu urzednicy mieliby z powodu tego pytania dostawac bolu glowy :) Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatelka Re: podatek za staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 14:08 tak, wiem...to była mała kasa, ale zależy mi na stażu pracy i jeśli nie zgłoszę do US dochodu, to staż w KE nie wliczy mi sie w staż pracy. Z kolei jak zgłoszę, to będę musiała oddać prawie polowę moich dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatelka Re: podatek za staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.09, 14:11 tak, wiem...to była mała kasa, ale zależy mi na stażu pracy i jeśli nie zgłoszę do US dochodu, to staż w KE nie wliczy mi sie w staż pracy. Z kolei jak zgłoszę, to będę musiała oddać prawie polowę moich dochodów. Poradźcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś
polished Re: podatek za staż 24.10.09, 15:07 Nie znam tych mechanizmow, jak ma sie zgloszenie dochodu w US do stazu pracy, ktory jak mysle interesuje tylko ZUS i Twojego kolejnego pracodawce? Trzebe cos zglosic do US,zebyuznal to ZUS??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozumiem Re: podatek za staż IP: 193.91.35.* 24.10.09, 16:43 chyba ze chcesz to zaliczyc do emrytury Odpowiedz Link Zgłoś
klee Relatywnie 28.10.09, 19:09 Dla Ciebie to takie małe pieniądze, że nie warto zawracać nimi głowy, ale są i tacy, dla których to pieniądze na tyle duże, że nie byliby w stanie ich zapłacić. Wielu żyje za o wiele mniej, niż wynosi to stypendium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 dollar Re: Relatywnie IP: *.ulb.ac.be 29.10.09, 18:38 ale co to ma do rzeczy, ze wielu zyje za mniej? oczywiscie ze ONZ doliczyl sie iles tam milionow zyjacych za 1 dolara dziennie i nie mozna byc na to niewrazliwym, tylko co zrobic? a te urzedasy z onz to tak sie tym przejmuja, ze tylko mysla, do jakiego cieplego kraju pojechac na kolejne wakacje i czy w hotelu bedzie masaz chinski, japonski czy azerbejdzanski... i czy na kolacje beda krokiety czy frutti di mare... Odpowiedz Link Zgłoś
klee Ten sam punkt widzenia 05.11.09, 16:03 Tych, którzy żyją za mniej niż dolara dziennie, faktycznie bym do tego nie mieszał, bo oni raczej nie robią staży w instytucjach UE. Natomiast to samo, jak widzę, zwraca naszą uwagę - określony typ wrażliwości urzędników zamożnych międzynarodowych instytucji, ich oderwanie od świata, o którym zresztą wspominałem już kiedyś na forum. Jeśli ktoś zarabia w takiej Polsce czy innej Rumunii na przykład mniej niż 300 euro, to nie będzie w stanie zapłacić podatku od wynagrodzenia cztery razu wyższego, jeśli nie odłoży zawczasu odpowiedniej kwoty. Jak dramatycznie by to nie zabrzmiało, to, czy to zrobi, może być decydujące dla jego przetrwania i wyrażanie lekceważenia dla tego, tylko dlatego że samemu zarabia się kilka tysięcy euro, jest dla mnie jakoś tam rażące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonsai Re: podatek za staż IP: *.access.telenet.be 08.01.10, 16:11 Witam. Dostałam staż w Parlamencie, jestem zameldowana w Belgii - czy muszę odprowadzać podatek od wynagrodzenia, które otrzymam za staż? Nie chodzi mi o rozliczenie w Polsce, ale tutaj w Belgii. Jeśli muszę odprowadzać podatek, to ile on wynosi (orientacyjnie)? Czy ktoś z obecnych na forum był w podobnej sytuacji lub wie jak to wygląda w praktyce? Byłabym bardzo wdzięczna za komentarz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobra Re: podatek za staż IP: 78.251.248.* 08.01.10, 20:13 zglos sie do bureau accueil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: podatek za staż IP: 136.173.62.* 12.01.10, 12:14 to wszystkie dochody za prace w UE nie sa opodatkowane bezposrednio do unijnego budzetu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonsai Re: podatek za staż IP: *.access.telenet.be 12.01.10, 19:53 Nie, za staż w Parlamencie obowiązuje taka sama składka podatkowa jak Belgów (mam nadzieję, że jednak niższa niż regularna, ponieważ to staż). Dlatego zależało mi na informacji nt. jakiejś orientacyjnej kwoty, którą zabierze mi tutejszy US. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: podatek za staż IP: *.253-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.01.10, 20:03 przejdz sie do nich i zapytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonsai Re: podatek za staż IP: *.access.telenet.be 12.01.10, 22:03 Chyba poczekam, traineeship office jest w Luksemburgu. Zadałam pyt na forum, ponieważ myślałam, że ktoś już był w podobnej sytuacji i mogę się dowiedzieć, czego sięspodziewać. Niemniej dzięki za odpowiedzi. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś