Gość: wynajmujaca IP: *.cec.eu.int 23.04.10, 10:08 Czy fakt, ze nie podpisalam (i wlasciciel tez nie ) etat de lieux moze miec jakies skutki prawne dla mnie - pozytywne, negatywne?? dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekggg Re: etat de lieux 23.04.10, 11:04 raczej pozytywne. bo wlasciciel ci nie ma jak udowodnic ze cokolwiek zniszczylasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: etat de lieux IP: 91.194.202.* 23.04.10, 13:49 marekggg ma swieta racje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynajmujaca Re: etat de lieux IP: *.cec.eu.int 23.04.10, 16:32 dla uscislenia - etat de lieux zostal sporzadzony i mi wyslany. jesli jest jak mowicie, to tym lepiej dla mnie. ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: etat de lieux IP: *.access.telenet.be 23.04.10, 18:50 a ty bylas przy tym?Zgadzasz sie z tym co napisane?Podpisalas to?Ja uwazam,ze taka kontrola czesto jest na niekorzysc lokatora,bo pomimo,ze placisz co miesiac za mieszkanie i wlasciciel powinien wliczyc zuzycie mieszkania w jakims stopniu,to przy wyprowadzce chce,zeby wygladalo jeszcze lepiej niz przed Odpowiedz Link Zgłoś
sosjolozka Re: etat de lieux 23.04.10, 21:11 osoba, która ci wynajmuje mieszkanie wysłała etat? a zgadzasz się w 100% z tym co opisał? w przeciwnym wypadku nie podpisuj tego, to chyba jasne... jeśli chcesz podpisać to powinnaś wymienić wszystkie niedoskonałości mieszkania w stylu obicia umywalek, wydrapane ..., dziura w ... możesz również zrobić ich zdjęcia i poprosić, żeby podpisał, że taki stan był na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EKS LOKATOR Re: etat de lieux IP: 94.252.122.* 23.04.10, 21:25 tak jest wpisz kazde zadrasniecie plamke i drobiazgi cieknace krany i nawet ilosc kluczy w pokojowych dzwiach oraz zuzyte zarowki pisze to z doswiadczenia apodajac nazwisko wlasciciela moga byc nawet dodatkowe informacje OD ewentualnych poprzednikow...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to samo Re: etat de lieux IP: 88.147.32.* 23.04.10, 22:53 ja mam. Etat de lieu zostal mi wyslany, ja go zmodyfikowalam i odeslalam do wlasciciela (wszystko droga emailowa), ale nigdy papiery nie zostaly podpisane. Wlasciciel sie nie upominal. Wg mnie nie ma etat de lieu, nie wiem na ile dowody wyslania plikow, ktorych tresci nie mozna udowodnic moglyby miec jakies skutki prawne w razie sporu przy wyprowadzce. Ja zakladam, ze wlasciciel nie moze isc z tym do sadu. Ale zawsze moze robic problem ze zwolnieniem kaucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosjolozka Re: etat de lieux IP: 91.176.22.* 23.04.10, 23:08 jeśli masz te pliki i maile, i jego wyraźną odpowiedź w mailu, że akceptuje twoją wersję etat to ma to znaczenie. przynajmniej w podobnej sytuacji tak powiedział mi belgijski prawnik. tylko że prawo prawem, a w brukseli jest mnóstwo oszustów, którzy zarabiają na obcokrajowcach i ich nie najlepszej znajomości realiów. w belgii istenieje też taka opcja, że wynajmujący mieszkanie i właściciel zakładają wspólnie konto bankowe, na które wynajmujący wpłaca kaucję i jeśli nie spowodował szkód odzyskuje pieniądze po zakończeniu umowy. podobno to pewniejsza sprawa niż płacenie właścicielowi kaucji bezpośrednio za pokwitowaniem, ale wielu wynajmujących nie chce konta, żąda zapłaty wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: etat de lieux IP: *.access.telenet.be 24.04.10, 09:20 Wg prawa zakladasz tzw "podkonto" w swoim banku,gdzie gwarancja blokowana jest na dwa nazwiska-wynajmujacego i wlasciciela.Wlasciciel dostaje dokumenty,ktore musi podpisac i pokwitowanie.Jezeli wlasciciel chce inaczej,to nie warto wynajmowac od niego chocby mieszkanie bylo super,bo wiadomo,ze od poczatku kombinuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemyslec Re: etat de lieux IP: 94.252.122.* 24.04.10, 10:37 BEZ ETAT DES LIEUX to znaczy ze wszystko jest PERFEKT CZYLI JAK NOWE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: etat de lieux IP: *.access.telenet.be 24.04.10, 18:22 to chyba twoj jakis wlasny,wymyslony,utworzony przepis :-)))ktory ni jak "ma sie" z tutejszymi przepisami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktowie Re: etat de lieux IP: *.fbx.proxad.net 24.04.10, 20:02 jesli lokator nie ma zastrzezen to sie okaze pod koniec wynajmu ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: etat de lieux IP: 109.129.172.* 24.04.10, 23:59 jest jeszcze taka opcja ze w dokumencie jest artykul ktory mowi ze jesli w ciagu miesiaca nie przekarzesz uwag uznaje sie ze wlasciciel i wynajmujacy zgadzaja sie z tekstem. Tak jest chyba w etate de lieu robionych przez ekspertow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlasciciel Re: etat de lieux IP: *.cec.eu.int 26.04.10, 11:34 tak zrob to zebys pozniej nie marudzila ze wlasciciel cie obciaza za rzeczy ktore rzeczywiscie zniszczylas czy zgubilas co do wynajmujacych to jak sie wprowadzaja to wszystko ma byc na tip top, posprzatane bez zarzutow. I nie byloby to problemem. Z tym ze jak opuszczaja lokal to sie okazuje ze przez 2 lata nie myli okien, wykladziny poplamione, sciany poobijane i pooklejane.........ogolny brod i smrod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: etat de lieux IP: 91.194.202.* 26.04.10, 13:26 z obu stron sa rozne przypadki,ale najczesciej to wlasnie wlasciciele wynajmuja mieszkania oswiadczajac,ze w miedzy czasie to czy tamto naprawia,bo WLANIE popsulo sie,choc usterki typu popsuta lodowka,grzejnik,bojler,etc sa od lat.Potem roznie bywa....Mysle,ze nikt nie lubi mieszkac w brudzie,a epsow stac na wynajecie osoby do sprzatania.Byc moze trafiles na ekstremalny przypadek,ale najczesciej to jest odwrotnie....juz przy podpisywaniu dokumentow "czuje sie"ze wlasciciel kreci.Kiedys opisalam na eps "przygode" mojej francuskiej kolezanki.Okazalo sie,ze i nasi rodacy mieli zle doswiadczenia z ta wlascicielka.A wiec lepiej,zeby obie strony byly czujne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynajmujaca Re: etat de lieux IP: 88.147.31.* 02.05.10, 13:40 etat de lieux zostal sporzadzony rok temu. czy wlasciciel moze mnie teraz zmusic do podpisania go? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynajmujaca Re: etat de lieux IP: 88.147.31.* 02.05.10, 14:17 jeszcze jedno pyt. Czy wlasciciel ma prawo wchodzic pod moja nieobecnosc, bez mojej wiedzy do mieszkania, ktore od niego wynajmuje? Chyba nie, bez wyraznego powodu, zagrozenia... Cos czuje, ze w moim przypadku takie ryzyko istnieje. Co moge w takim przypadku zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EKS LOKATOR Re: etat de lieux IP: 94.252.97.* 02.05.10, 14:34 Nie moze to jest rownoznacze z wlamaniem!!! mozesz zamienic zamek tzn tylko cylinder ktory zabierzesz po wyprowadzce tak zawsze sie robi bo kto wie ile jest kluczy co poprzednicy sobie dorabiali ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrabowana Re: etat de lieux IP: 88.147.31.* 02.05.10, 14:52 no to teraz wiem, dzieki za rade. szkoda, ze taka naiwna przedtem bylam. wlasnie dostalam maila od wlasciciela, ze on chce klucze (zamek wymienilam, bo wylamali) bo sie, uwaga!, umowil w mieszkaniu z ekspertem z ubezpieczalni w celu oceny strat po wlamaniu. napisalam mu, ze tez tam bede, ale sam fakt, ze chcial to zrobic bez mojej obecnosci jest troche dziwny. kupilam sobie nowa lodowke, bo do dzis (miesiac) nie naprawil swojej, ktora zostala zepsuta w trakcie wlamania a on jest niezadowolony, ze postawilam ja w jadalni (w kuchni nie ma miejsca) - bo zniszczy podloge - fakt - niskiej jakosci panele i nie wyobraza sobie, zeby tam stala. Czuje, ze wywiaze sie konflikt a on bedzie chcial mnie kontrolowac. Ja planuje zalozyc jakis alarm, zeby go odstraszyc w razie co. Czy jak bedzie otwieral dobrym kluczem, to ten alarm sie wlaczy? Czy takie alarmy mozna zdalnie sterowac, tzn. moglabym wylaczyc zanim sama otworze drzwi? Nigdy nic takiego nie mialam/nie potrzebowalam, ale teraz mieszkam w Brukseli, wiec to koniecznosc niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosjolozka Re: etat de lieux IP: *.250-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.05.10, 15:15 nie wiem z alarmem. ale zastanów się, czy jest sens mieszkać u kogoś, komu nie ufasz czy nie lepiej jak najszybciej wypowiedzieć umowy i poszukać czegoś normalnego. byłam w tej samej sytuacji z właścicielem-wariatem i nie zapomnę ulgi po wyprowadzce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EKS LOKATOR Re: etat de lieux IP: 94.252.97.* 02.05.10, 15:37 NIE DAWAC KLUCZA WLASCICIELOWI bo jak mu sie da to znaczy ze sie zgadzasz aby wchodzil nawet pod nieobecnosc Le bailleur doit garantir au preneur la jouissance paisible des lieux loués. Il ne peut pas pénétrer dans les lieux loués sans l’autorisation du preneur ou à défaut, sans autorisation du Juge. Dépendant des circonstances, le fait de pénétrer dans les lieux sans autorisation peut être constitutive de violation de domicile réprimée par le code pénal (art. 439 et suivants). Ces articles protègent l’intimité de la personne. Pour l’infraction, il est pas nécessaire que l’introduction dans les lieux se soit faite à l’aide de menaces ou de violence, soit au moyen d’effraction, d’escalade ou de fausses clés (art. 439 C.p.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wynajmujaca Re: etat de lieux IP: 88.147.46.* 03.05.10, 13:07 a jak powie, ze to na wszelki wypadek, jak np. rura peknie i sasiadow zaleje a mnie nie bedzie (on mieszka w Luxie..), to co mam powiedziec? zaslonic sie tym przepisem? On obowiazuje niezaleznie od tego czy jest zawarty w kontrakcie? Mam kontrakt wg wzoru komisyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosjolozka Re: etat de lieux IP: *.250-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.05.10, 15:10 absolutnie nie ma prawa wchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EKS LOKATOR Re: etat de lieux IP: 94.252.97.* 02.05.10, 14:40 przymusu nie nie ma tylko moze mowic o "tacite acceptation" jesli nie wnioslas zastrzezen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: etat de lieux IP: *.access.telenet.be 02.05.10, 21:56 no widzisz od miesiaca ci mowie (i jutro powtorze°wyprowadzaj sie z tej nory do bloku-zaplacisz troche wiecej,ale bedzie ciekawski dozorca,ktory odstraszy potencjalnych zlodziei.Najpierw wlasciciel tak pokrecil,ze ty dostalas kadastral do zaplaty,a skoro byl na twoje nazwisko to jak nieodkrecilabys (to dla innych tez ostrzezenie- jak dostaniecie rachunek z ministerstwa finansow-kadastral do zaplaty to natychmiast reagujcie listem poleconym-to jest obowiazek wlasciciela,a nie lokatora(NAWET JEZELI WLASCICIEL MIESZKA NA KONCU SWIATA)to mialabys jeszcze klopoty.Teraz jest ciag dalszy+ szemrani sasiedzi.STOPPPPPPPPPPPPP,zmieniaj mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś