Dodaj do ulubionych

"0% freeze” in Commission's administrative cost

IP: *.uscs.susx.ac.uk 20.04.11, 15:22
"Lewandowski said the Commission would impose a “0% freeze” in its own administrative expenditure, meaning less money would be spent on training, publications, missions and conferences, as well as a freeze on new posts."

Czyli jeszcze wiecej ludzi utknie na listach - a EPSO jakby nigdy nic dalej robi swoje i interes sie kreci ...

www.europeanvoice.com/article/2011/april/commission-bids-for-4-9-increase-in-2012-budget/70902.aspx
Obserwuj wątek
    • buwybaw Re: "0% freeze” in Commission's administrat 22.04.11, 13:53
      Przede wszystkim trzeba zrozumiec ze EPSO przeprowadza konkursy aby stworzyc pool ludzi ktorzy sa eligible aby pracowac dla instytucji, wiec zdanie konkursu nigdy nie gwaramtowalo, nie gwarantuje, i nie bedzie gwarantowac zatrudnienia. Mysle, ze kazdy przystepujacy do konkursu powinien zdawac sobie sprawe z tego, wtedy byloby mniej rozczarowac i frustracji.
      Instytucje zatrudniac beda gdyz co roku kilkaset osob odchodzi na emerytury i naturalna rzecza jest ze jest potrzeba aby zapewnic kontynuacje pracy. moze bedzie zatrudnionych mniej osob ale zawsze rekrutacja bedzie trwala.
      Pocieszajace jest ze aktualnie odchodzi na emerytury bardzo wielu starszych stopniem funkconariuszy, a na ich miejsc zatrudnia sie wielu AD5, ktorzy "kosztuja" znaczaco mniej a w dodatku sa lepiej wyksztalceni i zmotywowani. Tak wiec, nei nalezy sie poddawac tylko cierpliwie czekac a jednoczesnie pracowac nad rozwijaniem konkretnych kompetencji. Generalistow raczej nei potrzeba. Ja jestem z ostatniego, zewnetrznego konkursu dla polakow i juz od jakiegos czasu pracuje dla instytucji. :)
      • Gość: dokladnie Re: "0% freeze” in Commission's administrat IP: *.home.aster.pl 22.04.11, 21:32
        jak pisze buwybaw. tez jestem po ostatnim konkursie, po ostatnim interview w Bruksie dostalem propozycje pracy w trzech unitach w EC. wiec praca jest, trzeba tylko byc cierpliwym i w miare mozliwosci atakowac aktywnie, np. przez znajomych "wewnatrz", zeby wam podsylali ogloszenia o prace z syspera. oczywiscie, o czym tez juz wczesniej pisal buwybaw najlepsza strategia to aplikowac na oferty o odpowiadajacych kwalifikacjach. kazdy na pewno predzej czy pozniej cos tam znajdzie. grunt, to nie poddawac sie, nawet jak za pierszym, drugim, czy trzecim razem nie wychodzi - jestescie na liscie, macie czas. i zaden tekst o "0% freeze" niestraszny. powodzenia!
        • klee Różnie bywa 24.04.11, 21:58
          Oczywiście, jak się chce, to trzeba próbować i tyle, ale z drugiej strony są miejsca, gdzie faktycznie planuje się nietworzenie nowych etatów, a osoby odchodzące na emeryturę mają być zastępowane w ramach wewnętrznych przesunięć i redukcji etatów. Optymizmu nie należy tracić, ale z takich rzeczy też warto sobie zdawać sprawę.
          • Gość: x Re: Różnie bywa IP: *.centertel.pl 26.04.11, 19:12
            dzieki za dobre slowo z ktorego bije prawdziwa otucha dla wszystkich wiszacych na listach ziomali;-). Bardzo nas zacheciles Licze ze robota sie trafi na ok. 4-5 interview, a wysłanych cv juz nawet nie licze. Zdarza mi sie ze w odpowiedzi na moje cv komisja wysyla info ze zakonczyli rekrutacje transferem lub nikogo nie zrekrutowali, choc to info takie mnie bezposredio nie dotyczy (i nie obchodzi) bo jestem z zewnatrz. Jestem teraz po 2 interview w tym roku. Od 3 tyg czekam na jego rezultat , który moze sie okazac pozytywny i zastanawiam sie czy mi cos pomoze jezeli w trudnym okresie oczekiwania troche przypomne o sobie tym, co maja mnie wybrac, pod jakims tam blachym pretekstem pokazujac tym samym motywacje? Czy masz moze dostep do listy wakatow w swojej instytucji?
            • klee Szybciutko, proszę 26.04.11, 19:54
              Tak, mam dostęp do listy wakatów w mojej instytucji, jak też do bazy międzyinstytucjonalnej, ale za dwa dni kończy mi się kontrakt, więc musisz szybko i konkretnie napisać, co Cię interesuje (możesz na e-maila gazetowego, jeśli nie chcesz na forum).

Jak postępować w trakcie procesu rekrutacyjnego, niech Ci podpowiadają ci, którzy się na tym znają. Ja wiem z rozmów z osobami, które zasiadają w komisjach przeprowadzających rozmowy kwalifikacyjne, że nie lubią desperacji, więc lepiej jej nie okazywać. Nie chcę Cię martwić po raz kolejny, różnie może być, nie znam się na tym, ale jeśli czekasz już trzy tygodnie, to być może nie uplasowałeś się na 1. miejscu w rankingu. Ja zostałem poinformowany następnego dnia, że się na mnie zdecydowali. Osoby, które odpadły, dowiedziały się o tym kilka tygodni później. Bo zawsze się czeka, czy wybrana osoba będzie nadal zainteresowana, przejdzie badania etc. Jeśli by coś z nią poszło nie tak, to wtedy proponuje się posadę kolejnej osobie w rankingu.
              • Gość: brawo Re: Szybciutko, proszę IP: *.61-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.04.11, 21:55
                Rozsadny czlowiek z tego Klee.
            • Gość: X Re: Różnie bywa IP: *.centertel.pl 02.05.11, 22:00
              Ile zgodnie z Waszym doświadczeniem czeka się na wyniki interview? Jaka odpowiedz moze przyjsc po 4 tyg i czy to normalne ze czeka sie tak dlugo? Ostatnio wykluczyli mnie po 2 tyg i byl spokoj, a teraz powiedzieli ze bedzie po swietach i do tej pory nic mimo moich maili
              • Gość: jak do tej pory Re: Różnie bywa IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.11, 14:26
                nic nie ma, raczej bym sie nie nastawial :(
                • Gość: x Re: Różnie bywa IP: *.centertel.pl 03.05.11, 16:46
                  napisali tylko ze jeszcze nie podjeli decyzji, i ze to nie potrwa dlugo; w miedzyczasie meczyli mnie o uzupelnienie jakis badan med, ale nie wolali p. o nadeslanie dokumentow do HR - rumunka, ktora rowniez byla na interview twierdzila, ze poprosza o to osobe, ktora wybiora. Ciekawe jak sie to wyjasni ?! Czy zdarzylo sie komus czekac tyle na wynik z rozmowy na stanowisko permanent? ja juz w tej chwili chce jakikolwiek, byle mnie nie trzymali w tej niepewnosci
                  • Gość: Laurik Re: Różnie bywa IP: *.136-130-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.05.11, 19:54
                    Czy moge zapytac o co chodzi z tymi badaniami?
                    Czy je sie robi samemu i wysyla do HR, czy to jakis element procedury rekrutacyjnej?

dzieki z gory za info
                    • Gość: ssak Re: Różnie bywa IP: 87.240.246.* 12.05.11, 22:18
                      jesli mieszkasz dalej od miejsca ewentualnego zatrudnienia, to przy okazji interview zawsze robi sie badania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka