Dodaj do ulubionych

EPSO C5/C4

IP: *.wroclaw.mm.pl 28.10.04, 22:49
Mam pytanie do tych osob z konkursu na sekretarki/sekretarzy, ktorzy byli na rozmowie lub dostali juz oferte. Czy stanowisko to ma jakis zwiazek z jezykiem polskim( tzn. ze jest on potrzebny na tym stanowisku i dlatego zatrudniaja kogos z Polski a nie z innego kraju) Zastanawiam sie czy miejsca pracy dla Polakow dopiero zostana utworzone czy tez w wyniku ruchow kadrowych wewnatrz danej dyrekcji takie stanowisko sie zwalnia i wskakuje na nie ktos z naszego konkursu? Pytam bo mam interview gdzie j.polski nie jest potrzebny,i zastanawiam sie czy jechac czy czekac.

Przy okazji, Court of Justice w ramach interview chce przeprowadzic tzw. typing test. Czy ktos z Was mial podobne testy?

Obserwuj wątek
    • ella111 Re: EPSO C5/C4 29.10.04, 08:21
      Typing test nie mialam (bylam w Komisji) a tylko jedno ze stanowisk w sprawie
      ktorych mialam rozmowy (w sumie 6) mialo cos wspolnego z jez. polskim. Czasami
      jest napisane ze jezyk ktoregos z nowych krajow jest dodatkowym atutem.
      • Gość: marianna Re: EPSO C5/C4 IP: *.68.241.15.brutele.be 29.10.04, 08:56
        Czasami sklada sie tak, ze jezyk polski jest potrzebny a nawet kluczowy w
        jakims sensie w twojej pracy a czasami jest tylko dodatkowym atutem. Powinnas
        jechac na to interwiev. Teraz jest presja zeby wolne wakaty wypelniac ludzmi z
        nowych krajow. Typing test to moze byc test z szybkiego pisania na maszynie,
        moze akurat na proponowanym ci stanowisku to jest bardzo wazne.
        Slyszalam ze w Trybunale ludzie pracuja w sekcjach jezykowych, ale widac tobie
        proponuja cos w innej sekcji (???)
        Powodzenia !
        • kot00 Re: EPSO C5/C4 29.10.04, 11:25
          A ja mam pytanie do Was trzech: czy Wy już mieszkacie w Brukseli? Zastanawiam
          się czy jednym z kryteriów zaproszenia na rozmowę jest to, że mieszkacie w
          Belgii i UE nie musi ponosić kosztów zaproszenia Was. Miesiąc temu
          poinformowano mnie, że zostanę zaproszona na rozmowę (prawdopodobnie będzie w
          październiku) i mam czekać na oficjalne zaproszenie ale do tej pory nikt się
          nie odezwał. Jestem z Polski. A może tak długo czeka się na takie zaproszenie.
          Jak to było w Waszym przypadku?
          • Gość: marianna Re: EPSO C5/C4 IP: *.68.241.15.brutele.be 29.10.04, 13:29
            wiesz nie moge naprawde powiedziec jak to jest bo ja bedac auxiliary zdalam
            konkurs i dostalam kontrakt na stale
            wiem ze osoby z Polski sa juz zapraszane ale na pewno formalnosci zwiazane z
            pokryciem kosztow moga troche hamowac cala procedure, i jesli jakiemus szefowi
            sie spieszy to na pewno latwiej jest zaprosic kogos kto juz na miejscu
            z drugiej strony znam wiele osob stad, ktore jeszcze nie pracuja i nie mialy
            zadnych propozycji wiec trudno powiedziec cos jednoznacznie
            zycze ci cierpliwosci i wytrwalosci w czekaniu
          • slonce3 Re: EPSO C5/C4 29.10.04, 14:05
            Ja jestem z Brukseli i juz dostalam konkretna propozycje.
            Nie wiem tylko, czy to wlasnie miejsce zamieszkania mialo jakies znaczenie, bo
            mi mowili, ze to moj zyciorys ich interesowal. A z polskim nie bede miala nic
            do czynienia.
            Na pewno jest latwiej sie im spotkac z kims kto jest blizej, no ale tutaj
            przeciez nie ma tez wiekszosci kandydatow i napewno nie tylko takie kryteria
            beda odgrywaly role w angazu.
            • kot00 Re: EPSO C5/C4 29.10.04, 14:16
              Dzięki za odpowiedź. Też tak sobie myślałam, że życiorys może zdecydować bo ten
              potencjalny DG, który mnie wstępnie zaprosił właśnie trochę był związany z moim
              cv. Czekając jednak na oficjalne zaproszenie zaczęłam kombinować dlaczego tak
              długo czekam stąd te moje podejrzenia. Nic to będę cierpliwie czekać.
            • Gość: saper Re: EPSO C5/C4 IP: 212.180.161.* 31.10.04, 16:43
              > Na pewno jest latwiej sie im spotkac z kims kto jest blizej, no ale tutaj
              > przeciez nie ma tez wiekszosci kandydatow i napewno nie tylko takie kryteria
              > beda odgrywaly role w angazu.

Zgadzam sie ze nie ma tam w BXL wiekszosci kandydatow, ale stanowisk tez nie ma
              az tylu zeby wystarczylo dla wszystkich kandydatow niestety...
          • Gość: jl Re: EPSO C5/C4 IP: *.wroclaw.mm.pl 29.10.04, 14:23
            Ja jestem w Polsce i wszelkie rozmowy jakie mialam sa wynikiem lobbowania.Dzis mialam wstepna rozmowe telefoniczna z Head of Unit, ktory twierdzil, ze praca w jego dziale nie przypomina typowej pracy w administracji panstwowej, bardziej przypomina to prace w miedzynarodowej firmie.Twierdzi, ze on pracuje czesto od 8 do 20 i ,nie moze tego wymagac, ale oczekuje ze sekretariat bedzie tez tak dlugo pracował, bo ktos musi odbierac telefony( sic!).

okazuje sie ze pomylili sie z tym typing test i ma byc tylko interview.
            • Gość: iskierka77 Re: EPSO C5/C4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:40
              Hej jl, czy to znaczy, ze mialas rozmowe z kims z Trybunalu? Jezeli tak to jak
              sie tam dostalas, lobbowanie? No i jakimi jezykami wladasz? Z gory dzieki za
              odpowiedz.
              • Gość: jl Re: EPSO C5/C4 IP: *.wroclaw.mm.pl 29.10.04, 14:43
                1.lobbing.
                2.Eng.i Fr.
                3.jeszcze nie, rozmowa byla z DG Enlargement
    • Gość: Bruksela Re: EPSO C5/C4 IP: *.wol.be.prserv.net 02.11.04, 18:16
      Ja otrzymalem stanowsko C i pracuje tylko po francusku i po angielsku. Polski
      wcale nie !!
      • Gość: jl Re: EPSO C5/C4 IP: *.wroclaw.mm.pl 02.11.04, 21:35
        Czy mogłbyś napisać na czym polegaja Twoje obowiazki i od kiedy masz pracę.
    • epsiak Dla cierpliwych i niecierpliwych 06.11.04, 19:53
      Witam wszystkich,
      przekazuje to co dostalem od interesujacej mnie instytucji na zapytanie kiedy
      beda stanowiska sekretarskie dla laureatow z nowych krajow:
      "Posts for the new Member States will only be available next year, which does
      not prevent us from recruiting somebody from a new Member State on another post
      that becomes vacant. If you participated in a competition announced as C5/C4
      under the previous staff regulations, your will be recruited as C*1 under the
      new staff regulations."
      Tak wiec jest tak jak od dawna wszyscy tu piszemy - trzeba byc cierpliwym i
      poczekac do Nowego Roku.
      Tak wiec czekamy...
      Pozdro
      • epsiak Re: Dla cierpliwych i niecierpliwych 07.11.04, 12:02
        Hej,
        No i czy potwierdza ktos informacje ze z kat. C zostalo przypisanych do
        instytycji 37 osob sposrod 222?
        Pozdrawiam
        • otti Re: Dla cierpliwych i niecierpliwych 07.11.04, 12:36
          hei epsiak
          a gdzie wyczytales, ze 37 z 222 zostalo przypisanych???????
          • epsiak Re: Dla cierpliwych i niecierpliwych 07.11.04, 14:39
            Witajcie,
            Chcialem potwierdzenia bo to jak zwykle informacja z drugiej reki
            (nieoficjalna, niepotwierdzona) - skad ta osoba ma te informacje nie mam
            zielonego pojecia (przeczytane na www.begia.net).
            Aha i nie byl to mail od EPSO a od jednej z instytucji (dzial HR).
            Pozdrawiam
        • Gość: szymbi Re: Dla cierpliwych i niecierpliwych IP: *.icpnet.pl 07.11.04, 22:06
          Jak na moje oko i rozum to z tego postu na belgia.net wynika raczej, że liczba 37 na 222 dotyczy ilości mężczyzn na liście kategorii C I sekcji. To można łatwo sprawdzić licząc onych na tejże liście.
          • epsiak SPROSTOWANIE 07.11.04, 22:34
            Hejka szymbi,
            kurcze ale zem sie zagalopowal... nastepnym razem jak cos przeczytam to
            dwukrotnie pomysle i mam nadzieje nie rozpuszczac takich plotek w przyszlosci
            Az mi glupio... z gory przepraszam za pomylke.
            Dobrze ze weekend to malo ludzi to przeczytalo - a jutro jak wszyscy sie rzuca
            na forum to bedzie juz to sprostowanie :) oops

Co do powyzszego maila to jest on autentyczny.
            Pozdro
            • Gość: szymbi Re: SPROSTOWANIE IP: *.icpnet.pl 07.11.04, 22:37
              Hej. Tak dla jasności ja nie przeliczyłem tych sekretarzy pośród sekretarek, bo jakoś mi się nie chciało :) więc dopuszczam mimo wszystko możliwość, że moja powyższa interpretacja była błędna... Liczenie pozostawiam zmotywowanym bezpośrednio zainteresowanym.
              • epsiak Re: SPROSTOWANIE 07.11.04, 23:09
                Ja rowniez ich nie liczylem - niestety - bo gdybym policzyl nie popelnilbym tej
                gafy.
                Po glebszej analizie postu na belgia.net musze sie niestety zgodzic z twoja
                interpretacja.
                Pozdrawiam
      • Gość: Adam Re: Dla cierpliwych i niecierpliwych IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 07.11.04, 13:46
        Czesc Epsiak

Dzieki za podzielenie sie emailem od EPSO z nami. Powialo lekko optymizmem i
        nadzieja. Man nadzieje ze od Nowego Roku rekrutacja ruszy z szybszym tempem.
        Pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka