Dodaj do ulubionych

jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie....

IP: 195.136.246.* 11.01.05, 09:50
jak wyjechać do pracy na zbiory ?żeby nie zostać oszukanym lub wykorzystanym
jak to bywało w hiszpani.Dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: kinamina Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 83.168.125.* 11.01.05, 14:59
      Jechac przez sprawdzona firme np. concordie www.concordia.org.pl
      lub znalezc w internecie farme - im wieksza tym lepsza i napisac wzruszajacy
      list bezposrednio do pracodawcy
    • tschenstochauer Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... 11.01.05, 15:08
      ???
    • tschenstochauer Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... 11.01.05, 15:22
      zbiory owocow z opowiadan jednej z moich kolezanek.
      polodniowa hiszpania.
      w glebi ladu , daleko od morza .
      wioska albo raczej farma oddalona od miasteczka 10km .
      dom , stodola , chlewy itd , dom dla taniej sily roboczej .
      po choryzont truskawek wokolo .
      od rana do wieczora na kolanach lub na stojaco ze zgietym kregoslupem nad
      krzaczkiem .
      do 45 stopni w cieniu .
      bezwietrznie .
      wszedzie dookola mnostwo marokanczykow wiecej niz much .
      w nocy zimno jeden piecyk na cala sale 10-15 kobiet 18-55 lat przewaznie z
      polski .
      chmara brudasow wciarz wokolo .
      malo placa duzo potracaja . za miesiac odlozysz mniej niz 1500 zlotych .
      ja tam wole klimatyzowany hotel w anglii .
      sam sobie znalazlem .
      • Gość: KASIA Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 195.136.246.* 11.01.05, 15:49
        chodzi mi raczej o północ Europy,Dania,Szwecja czy Norwegia ale bardzo dziekuje
        za pomoc i ostrzeżanie.
        • tschenstochauer Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... 11.01.05, 16:00
          mam znojomego w moim miescie byl na polnocy szwecjii na zbiorze jagod .jak na
          polakow zarabiali niezle nawet jak on twierdzil 25 zlotych na godzine jak
          znalezli odpowiednie miejsce . z tego co wiem praca jest calkowicie legalna bo
          jej po prostu nie ma , jedziesz do szwecjii jako turystka (pobyt do 3
          miesiecy), o ile udowodnisz na granicy bo czasami moga sprawdzac zawartosc
          portwela , jezdzisz wokolo i zbierasz dzikorosnace jagody(musisz miec jakis
          transport chocby po to aby dowiesc je do skupu .
          siedze na necie a na kompie obok siedzi szwed .
          jakies pytania?
      • Gość: Meg Z własnego doświadczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:55
        Ja byłam dokładnie na południu Hiszpanii w 2003 roku i za dniówkę miałam 30
        euro.(udało mi się zaoszczędzić 8 tyś przez 3 mieś)Pracowałam dziennie od 6 do
        8 godzin.Nie było mowy o pracy po 15-ej godzinie bo było zbyt gorąco.Szefostwo
        było w porządku,płacili co tydzień.Praca owszem ciężka ale to mnie wcale nie
        zaskoczyło.Gdzie przy zbiorach jest lekko?Trzeba mieć zdrowe serce.

Jedynym minusem jest to,że południe Hiszpani jest bardzo niebezpieczne.Nie było
        mowy żeby samemu pójść do sklepu bo w lasach wyczekiwali na nas marokańcy.Albo
        udało Ci się ucieć albo miałeś mniej szczęścia.Mój znajomy stracił tam życie.

Nie radzę nawet wrogowi wyjazdu na południe Hiszpanii.Jeśli miłe mu życie.Sama
        tego doświadczyłam.Więc odradzam.
        Jak kończą się zbiory to wtedy zaczynają sie napady na Polki czy
        Rumunki.Marokańcy to ludzie bez zasad.
        Nie lubią o tym wspominac bo aż na samą myśl zaczynam drżeć i płakać.
        • tschenstochauer Re: Z własnego doświadczenia 11.01.05, 16:07
          na marokancow i innych brudasow bardzo dobrze dziala pomizsza technika ktora
          polecam kazdej nietylko blondynce:
          GAZEM PIEPRZOWYM LUB INNYM PARALIZATOREM PO OCZACH WTEDY PACJENT LAPIE SIE ZA
          GLOWE KRZYCZAC COS CHYBA ZE ODDYCHAC NIE MOZE CZY COS W TYM STYLU ODSLANIAJAC
          JEDNOCZESNIE KROCZE ...
          • Gość: KASIA Re: Z własnego doświadczenia IP: 195.136.246.* 11.01.05, 16:26
            o Hiszpani tak prawde mówiąc nie myślałam bo już w zeszłym roku ludzie się
            skarżyli na warunki,a co powiecie na włoch lub grecje ?
    • Gość: dave Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.foxnet.com.pl 11.01.05, 16:53
      ja ci napiszę że lepiej jechać do skandynawi na zbiory np.truskawek sam byłem
      to wiem klimat fajny nie jest tak gorąco szwed fajnie płaci codziennie zaraz po
      skończonej pracy,praca na akord truskawki zrywasz do skrzynek podzielonych na
      kwadraciki po każdej napełnionej skrzynce szwed odchacza potem liczy i płaci
      piękna sprawa pracuje się po kilka godzin dziennie lub ile sama chcesz praca ta
      jest oczywiście legalna szwed inaczej cię nie zatrudni zarobki to zależy ile
      zerwiesz można zarobić 80-130 zł a można 150-do około 450 zł dziennie po tych
      kilu godzinach a potem jeśli się ma jeszcze siły pracować na yutron bo w czerwcu
      przełom lipca ciemno robi się około godz.23-24 pozdrawiam
      • Gość: wiki Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 195.136.246.* 11.01.05, 17:30
        jak moge dotrzeć do takiego wspaniłego Szweda,czy jakieś pośrednictwa w Polsce
        organizują tam wyjazdy?dziekuje.Pozdrawiam.
        • Gość: dave Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.foxnet.com.pl 11.01.05, 17:39
          nie słyszałem o żadnym pośrednictwie Szwedzi chyba nie byli by zainteresowani
          takim czymś tam gdzie ja byłem pracowali sami szwedzi w większości młodzież po
          prostu trzeba tam być ładnie się ukłonić i spytać czy przypadkiem nie potrzebuje
          chętnych rąk do pracy
          • Gość: KASIA Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 195.136.246.* 11.01.05, 17:44
            powiem ci że tak w zeszłym roku wziełam walizke i pojechalam do Holandi szukać
            pracy w cimno niestety nie znalazłam,troche boj się jechać drugi raz i sama w
            ciemno,ale dziekuje.
            • Gość: Bartek Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:52
              Cześć jestem bartek z warszawy,szukam kogoś chętnego do wspólnego wyjazdu za
              granice do pracy sezonowej...jeśłi ktoś jest zainteresowany to proszę o maile
              grunwald.17@interia.pl
              • slonce19 Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... 08.03.05, 21:47
                hej poszukuje pracy ale na akacie i jest nas 2 ja i moj chlopka
                slonce136@buziaczek.plczekam na maila z gory dzeki pozdrawiam
      • Gość: zuziaczek Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:35
        czy możesz mi podać adres tej firmy przez którą załatwiałeś prace,poniewarz też
        chciałabym pojechać w tym roku na zbiry truskawek ,i jak to się załatwia i ilie
        kosztuje zqałatwienie pracy przy zbiorach,prosze o odpowiedz mo e-mail
        gosiahelak@interia.pl
      • Gość: kasia Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.wola.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:57
        Dave, czy moglbys mi napisac jak mozna zalatwic taka prace, o ktorej pisales??
        przez, net, przez biuro posrednictwa??
        • Gość: dave Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.foxnet.com.pl 18.01.05, 12:02
          tak jak już pisałem nie słyszałem o żadnej agencji pośredniczącej która wysyła
          do pracy na farmy lub plantacje do szwecji, ja trafiłem na taką całkiem przez
          przypadek po prostu widząc stragan z truskawkami spytałem się gdzie jest ta
          plantacja truskawek
      • Gość: maria Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:31
        Napisz jak mozna zalatwic wyjazd do Norwegii na zbior truskawek.M
        Mnie by to interesowalo.Napisz na poczte mariaprzygoda@op.pl
    • Gość: Luk Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.athome222.wau.nl 12.01.05, 07:55
      Polecam concordie. w 3 miesiące udało mi się odłożyć 13tys zl. Trzeba tylko
      trafic na dobrego farmera. W razie problemow zawsze sie mozna przeniesc.
      • Gość: dave Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.foxnet.com.pl 12.01.05, 08:19
        czy concordia jest tylko dla studentów?
    • Gość: mini Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 83.168.125.* 12.01.05, 18:28
      to jest adres do menagerki ahusband@tthomson.co.uk na duzej farmie w szkocji
      zatrudniajacej 160 osob co sezon. pracujesz na akord, ale nasze dniowki byly w
      granicach od 35-60 funtow w sezonie
      • Gość: kasik Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:08
        Mini bardzo cie prosze o kontakt moje namiary kasik@step.com.pl
        odezwij sie...
      • Gość: czaro do Mini IP: *.prawo.uni.wroc.pl 13.01.05, 12:43
        Proszę odezwij się na priv - c.adamski@poczta.onet.pl -jestem zainteresowany
        szczegółami pracy na tej farmie.Z góry dzięki
      • Gość: .. macie podany adres :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 13:09
        Mini napisala :"to jest adres do menagerki ahusband@tthomson.co.uk"
        i tam powinniscie pisac na ta farme :))powodzenia
        • krutikow Re: Do Kasi: 13.01.05, 13:48

Kasiu, z praca sezonowa przy zbiorze runa lesnego jest tak, jak juz ktos tu
          napisal, to jest legalne, nei trzeba zezwolen, mozna jechac na północ Szwecji,
          blisko koła podbiegunowego, najlepiej zorganizowac sie po 4-5 osob w jednym
          samochodzie, bo samochod jet niezbedny do przewozenia jagod lub malin polarnych
          z lasu do skupu. W lasach sa campingi, mozna wynajmowac niedrogo ze wszelkimi
          wygodami, soecjalnie przygotowane dla zbieraczy. Skup i zarobek tez legalny,
          dwa lata temu wyjasnialam to w ambasadzie, kiedy grupa znajomych sie tam
          wybierala. Powodzenie wyprawy na jagody jest jednak uzaleznione od pogody,
          bywaja lata wspaniale, kiedy ludzie po 2 miesiacach przywoza 15 tys. na czysto
          i lata gorsze jak zeszly, kiedy wychodzo prawie na zero.
          • tschenstochauer Re: Do Kasi: 13.01.05, 17:57
            zgoda z powyzszym
            jeszcze raz polecam wyspe
            w moim hoteliku na zadupiu potrzeba kelnerki bo ta co jest teraz wkrotce wraca
            do domu i bedzie wolne miejsce .
            angielska placa minimalna od czego odejmuja 100 funtow miesiecznie na
            zakwaterowanie i 3 posilki dziennie .
            nawet 250 godzin w miesiacu . kontrakt na 156 minimum .
            czy jest ktos zainteresowany ???
            • krutikow Re: Do Kasi: 13.01.05, 18:26
              A jakie to zadupie, tzn. gdzie i jakie warunki ma spelniac ta kelnerka ?
              • tschenstochauer Re: Do Kasi: 13.01.05, 18:40
                czy potrafisz przeniesc tace czterema piwami z baru do stolika?
                • tschenstochauer Re: Do Kasi: 13.01.05, 18:42
                  45 minut pociagiem od birmingham ; mowia ze 20-25 mil(40 km?)
                  • Gość: KASIA jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 195.136.246.* 13.01.05, 19:41
                    dziękuje wszystkim za pomoc,ja też coś znalazłam jak was interesują truskawy w
                    Szwecji to podaje wam adrasy do
                    plantatorów:fitunafarming.se,fr edrikslund.se,mam nadzieje że troche to
                    pomoże.Pozdrawiam
                    • Gość: Bartek Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:44
                      Jak chcesz Kasiu to możemy razem pojechać do tej szwecji.Co ty na to?
                    • Gość: czaro do Kasi IP: *.prawo.uni.wroc.pl 15.01.05, 11:33
                      Ja również od pewnego czasu przeglądam strony z ofertami pracy sezonowej za
                      granicą, niestety nie znam szwedzkiego.Jeśli się czegoś więcej dowiesz od
                      Szwedów na temat wyjazdu na truskawki to proszę daj znać na e-mail
                      c_adamski@op.pl- będę bardzo wdzięczny. A w wakację jadę do pracy nawet w ciemno
                      więc może pojedziemy razem-zawsze raźniej.
                    • Gość: Iwa Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.siec.brzeznica.net / *.75.53.7.debica53.ptc.pl 16.01.05, 21:53
                      Czy mogłabyś podać jeszcze raz strony do tych farmerów, nie wiem dlaczego po
                      otwarciu tych stron, które podałaś wyświetla się, że podane strony nie
                      istnieją. Z góry dziękuję!! Jeśli byłabyś zainteresowana pracą sezonową w
                      Niemczech ( ogórki), skontaktuj się ze mną. Wówczas podam Ci więcej informacji
                      na ten temat, jest ciężko, ale ja tam spędziłam ostatnie cztery sezony!!!!!
                    • Gość: Iwa Re: Do Kasi IP: *.siec.brzeznica.net / *.75.53.7.debica53.ptc.pl 16.01.05, 22:03
                      Skąd masz pewność, że jak tam pojedziesz to bedziesz mieć prace, pytam bo
                      bardzo mnie zainteresował ten wyjazd, niestety nie znam angielskiego. Bardzo
                      proszę Cię o pomoc, będę Ci ogromnie wdzięczna jeśli odezwiesz się jak
                      zdobędziesz więcej infonmacji ( np. kiedy zaczyna się sezon, czy to jest praca
                      legalna, jakie zarobki, itp.). iczerwiec@poczta.fm Skontaktuj sie plis!!!!!
                    • Gość: Iwa Re: Do Kasi IP: *.siec.brzeznica.net / *.75.53.7.debica53.ptc.pl 16.01.05, 22:06
                      Czy mogłabyś podać jeszcze raz strony do tych farmerów, nie wiem dlaczego po
                      otwarciu tych stron, które podałaś wyświetla się, że podane strony nie
                      istnieją. Z góry dziękuję!! Jeśli byłabyś zainteresowana pracą sezonową w
                      Niemczech ( ogórki), skontaktuj się ze mną. Wówczas podam Ci więcej informacji
                      na ten temat, jest ciężko, ale ja tam spędziłam ostatnie cztery sezony!!!!!

• Gość: domi Re: Do Kasi: IP: *.devs.futuro.pl 13.01.05, 19:50
              tak ja jestem:-)pliss o więcej info!nr gg 2723995
              • Gość: KASIA jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 195.136.246.* 13.01.05, 19:55
                jak wejdziesz na strone to według mnie wyslij e-mail po angielsku,mi doradzono
                że trzeba tam poprastu jechać a na tych stronach jest adres farmy
                • Gość: i co? Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 20:14
                  czy ktos dzwonił tam do nich???

odp.

• Gość: KASIA jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 195.136.246.* 13.01.05, 20:30
                jak wejdziesz na strone to według mnie wyslij e-mail po angielsku,mi doradzono
                że trzeba tam poprastu jechać a na tych stronach jest adres farmy ja też
                dopiero dzisziaj będę do nich pisać,ja porostu zobacze gdzie to jest,poczekam
                na odpowiednią pore i chyba pojade albo z kimś albo sama.
                • tunafish Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... 13.01.05, 23:42
                  A skąd Ty jestes Kasiu?
                  • Gość: KASIA Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 195.136.246.* 14.01.05, 10:04
                    ja jestem z Krakowa
                • Gość: Iwa Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.siec.brzeznica.net / *.75.53.7.debica53.ptc.pl 16.01.05, 21:17
                  Skąd masz pewność, że jak tam pojedziesz to bedziesz mieć prace, pytam bo
                  bardzo mnie zainteresował ten wyjazd, niestety nie znam angielskiego. Bardzo
                  proszę Cię o pomoc, będę Ci ogromnie wdzięczna jeśli odezwiesz się jak
                  zdobędziesz więcej infonmacji ( np. kiedy zaczyna się sezon, czy to jest praca
                  legalna, jakie zarobki, itp.). iczerwiec@poczta.fm Skontaktuj sie plis!!!!!
              • Gość: Bartek Re: Do Kasi: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 10:17
                Chętnie bym z tobą pojechał do szwecji bo zabardzo nie mam z kim jechać.Jeśli
                byłabyś zainteresowana to napisz do mnie maila:grunwald.17@interia.pl
                • Gość: KASIA Re: Do Kasi: IP: 195.136.246.* 14.01.05, 10:40
                  Bartek wysłałam ci wiadomość tylko coś mi szwankuje i niewim czy doszła?
                  • Gość: Bartek Re: Do Kasi: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 12:25
                    Doszła, ja też Ci wysłałem
      • Gość: Iwa Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.siec.brzeznica.net / *.75.53.7.debica53.ptc.pl 16.01.05, 20:55
        Mimi proszę o więcej informacji na temat tej pracy w Szkocji. Jeśli mogłabyś mi
        bliżej przedstawić tok załatwiania byłabym Ci wdzięczna. Bardzo proszę
        skontaktuj się ze mną : iczerwiec@poczta.fm
    • Gość: buka311 Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.proxy.aol.com 15.01.05, 19:36
      no wlasnie,prosze,napiszcie-czy coccordia jest tylko dla studentow?Co
      zrobic,jezeli ja chce wyjechac do pracy sezonowej,a dopiero w tym roku zdaje
      mature?Studia zaczynam od pazdziernika
      • Gość: Robbie Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.05, 18:16
        No wlasnie. Czy moze rowniez jechac na Concordie ktos, kto juz jest pare lat po
        studiach?
        • Gość: Avatar Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.zamkowa.info / *.Zamkowa.info 16.01.05, 21:50
          witam, wyslalem maila do tej farmy w szwecji, czekam na odpowiedz, jak dostane
          to powiem jak to wyglada. w ogole to wychodze z zalozenia ze trzeba sobie
          pomagac wiec kombinujemy z kumplami ile sie da zeby zalatwic naprawde porzadna
          prace. jakby ktos chcial sie przylaczyc, ma jakies pomysly albo chce po prostu
          pogadac to gg 3424980 albo avataros@op.pl /pzdr
    • Gość: KASIA Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 195.136.246.* 17.01.05, 10:59
      podaje jeszcze raz niewiem czemu tak sie
      dzieje,www.finnerodja.se,fredri kslund.se,z tego co wiem to chyba każdy może tam
      pojechać to nie jest tylko dla studentów.
      • Gość: Bartek Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 11:35
        odezwij sie
        • Gość: czaro do Iwy IP: *.prawo.uni.wroc.pl 18.01.05, 11:40
          Witam-podaj proszę więcej szczegółów odnośnie pracy przy zbieraniu ogórków na
          priv. c.adamski@op.pl - z góry dzięki
          • Gość: maria Re: do Iwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:43
            Ptosze o podanie szczegolow pracy przy ogorkach.Jak to zalatwic?Podaj na
            gg5633092
        • Gość: czaro do Iwy IP: *.prawo.uni.wroc.pl 18.01.05, 11:42
          sorry pomyliłem się - c.adamski@poczta.onet.pl
          • ewama20 Re: do Iwy 19.01.05, 07:45
            masz duzo szczescia ze udalo ci się wyjechać ja prubuje od 2 lat i jak narazie mi się nie udało. jak bys mogla to prosze napisz mi coś wiecej o ogorkach oraz jak się moge skontaktowac dzieki pozd
            • Gość: bartek do ewamy 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 09:41
              Iwona pisała mi o tej pracy i nie jest to wsumie nic fajnego,bo pracuje się 7
              dni w tyg.,zarabia sie jakieś 3 500 zł na czysto(czyli kiepsko)i kiepskie są
              warunki mieszkaniowe(w jednym pokoju mieszka tam chyba 8 czy 9 osób nie
              pamiętam już)
              • Gość: Fjord Re: do ewamy 20 IP: 82.177.97.* 19.01.05, 22:23
                Rowniez jestem zaisnteresowany praca w Szwecji. Jak sie dowiecie cos wiecej dajcie znac.
      • Gość: picex@vp.pl Szwecja 2005 IP: 83.238.19.* 02.02.05, 21:38
        Kto chętny na zbiory runa lub truskawek?? Ekipą najlepiej :)
        gg: 4594114
        email: picex@vp.pl
        • Gość: xxx Re: Szwecja 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 20:15
          czy wyjechał ktoś??
        • Gość: Renata Re: Szwecja 2005 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 22:13
          Proszę o przesłanie informacji rbis@poczta.onet.pl
    • Gość: Mariusz Re: jak wyjechać na zbiory owoców żeby nie.... IP: 158.75.47.* 26.01.05, 13:20
      Jestem zainteresowany na poważnie pracą przy zbiorze owoców. Mam samochód,
      mógłbym kogoś zabrać ze sabą w zamian za pomoc w załatwieniu dla mnie pracy.
      Oczekuję na propozycje: ciapik@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka