Gość: Jerzy Krajewski IP: *.marketingserwis.pl 23.08.02, 13:48 W 2001 r. na wynagrodzenie burmistrza Janusza Werczyńskiego z kasy miasta Marki poszło ponad 120 tys. zł. Czy nie uważacie, że to za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ins Re: Pensja burmistrza 23.08.02, 20:26 no jasne, 120 000 to dycha na mies.! w mojej opinii to za wiele jak na miasto tej wielkosci. a, tak na marginesie - pan to chyba nie przepada za burmistrzem? Odpowiedz Link Zgłoś
raffix Nie do końca sie z Wami zgodzę 23.08.02, 22:49 ins napisał: > no jasne, 120 000 to dycha na mies.! w mojej opinii to za wiele jak na miasto tej wielkosci. Nie do konca sie z Wami zgodze. 10 tys miesięcznie to jakies 6-7 tysięcy brutto. Choć moze to oczywiście kłuć w oczy w Polsce, nie uwazam, by bylo to wynagrodzenie wygórowane dla burmistrza 20-tysięcznego miasta. Pod pewnymi jednak warunkami: 1. Że jest to człowiek kompetentny, dzięki którego zarządzaniu miasto ma szansę zaoszczędzić znacznie więcej niż te 120 tysięcy rocznie. 2. Że nie jest prowadzona polityka przyznawania sobie dodatkowych nagród uznaniowych, co dzieje się w wielu gminach. Solidne wynagrodzenie powinno wystarczać. Mam nadzieję, że w Markach te warunki są spełnione - jeśli nie to o tym powinniśmy dyskutować a nie o tym, by burmistrz zarabiał mniej. Jeśli chcemy by naprawdę angażował się w tę pracę i by uniknął czyhających na tym stanowisku pokus, to mniej więcej takie powinno być moim zdaniem wynagrodzenie. Dobry fachowiec od zarządzania zatrudniając się w firmie prywatnej może zarobić znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja01 Re: Nie do końca sie z Wami zgodzę 26.08.02, 16:40 Przepraszam, a czy wiecie jaki jest wzrost Dochodu Narodowego Brutto? W Polsce coś odrobinę ponak 1%. W krajach postkomunistycznych wygląda to znaczniej lepiej. Tylko my tak jakoś ze wszystkim w tyle jesteśmy. Wydaje mi się, że osoby na wysokich stanowiskach państwowych przez okres pełnienia swojej funkcji powinny dostawać przeciętne wynagrodzenie. Na koniec kadencji być dokładnie rozliczane i jeżeli sobie zasłużyły, powinny dostawać solidną odprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Nie do końca sie z Wami zgodzę IP: *.MAN.atcom.net.pl 26.08.02, 16:51 Również uważam, że ppodstawowa pensja powinna być przeciętna, a do tego premie ( w zależności od efektów) za konkretne osiągnięcia np: cięcie innych zbędnych wydatków, rozwój regionu itp. Jest wiele dziedzin, w których można się wykazać. Taki system płac byłby naprawdę motywujący Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: Premia IP: *.braun.de 26.08.02, 17:02 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Również uważam, że podstawowa pensja powinna być przeciętna, a do tego premie > ( w zależności od efektów) za konkretne osiągnięcia np: cięcie innych > zbędnych wydatków, rozwój regionu itp. Jest wiele dziedzin, w których można > się wykazać. Taki system płac byłby naprawdę motywujący. Tylko czy wowczas bedziemy mogli miec nadzieje na przyciagniecie ludzi naprawde dobrych? Nie twierdze, ze teraz samorzadowcy sa super, ale chyba chcemy by byli coraz lepsi. Skoro ktos naprawde dobry moze miec porzadne wynagrodzenie w firmie prywatnej, to po co bedzie zgadzal sie na gorsze warunki pracy - marna pensja i ewentualna premia w przyszlosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Premia IP: *.MAN.atcom.net.pl 27.08.02, 09:29 Gość portalu: Raffix napisał(a): > Gość portalu: Jarek napisał(a): > > Również uważam, że podstawowa pensja powinna być przeciętna, a do tego pre > mie > > ( w zależności od efektów) za konkretne osiągnięcia np: cięcie innych > > zbędnych wydatków, rozwój regionu itp. Jest wiele dziedzin, w których możn > a > > się wykazać. Taki system płac byłby naprawdę motywujący. > > Tylko czy wowczas bedziemy mogli miec nadzieje na przyciagniecie ludzi naprawde > > dobrych? Nie twierdze, ze teraz samorzadowcy sa super, ale chyba chcemy by byli > > coraz lepsi. Skoro ktos naprawde dobry moze miec porzadne wynagrodzenie w > firmie prywatnej, to po co bedzie zgadzal sie na gorsze warunki pracy - marna > pensja i ewentualna premia w przyszlosci? Jeżeli jest dobry to da sobie radę. Prywatna firma?- jeżeli jest duża to tak. Ja pracuję w małej firmie. doprowadziłem do redukcji kosztów o ok. 20% przy utrzymaniu obrotu na starym poziomie, ponadto udało mi się doprowadzić do tego, że nie trzeba teraz specjalnie pilnować wydatków. i co z tego?-ano to, że stałem się zbędny w firmie, a ponadto inni kopią podemną dołki, ponieważ nie mają lewych dochodów (a przynajmniej sporo mniejsze). Co będzie dalej nie wiem. Praca burmistrza to jednak praca państwowa i może nie zbyt opłacalna, jednak przy dobrym wykazaniu się powinno się dobrze zarobić. Pensja niezbyt wielka-ale jest się u władzy-jest to jakiś priorytet. Dużo łatwiej wydeptać sobie ścieżki na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś