Dodaj do ulubionych

Praca w Anglii - pojadą dentyści

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 23:09
"(...)Polscy przedsiębiorcy planujący rozpocząć działalność gospodarczą w
Niemczech muszą uzyskać w zależności od wykonywanego zawodu wpis do rejestru
rzemiosła właściwego /Handwerksrolle/ względnie wpis na listę zakładów z
działalnością zbliżoną do rzemieślniczej. Osoba chcąca wykonywać
zawód /zawody
wymienione w sumie 41/ powinna uzyskać w miejscowej Izbie Rzemieślniczej tzw.
kartę rzemieślniczą /Hendwerskarte/, w celu uzyskania takiej karty konieczne
jest przedłożenie wszelkich dokumentów świadczących o posiadanych
kwalifikacjach zawodowych w formie świadectw, dyplomów lub zaświadczeń o
praktyce zawodowej. Konieczne są tłumaczenia przysięgłe dokumentów składanych
w
języku polskim. (...)

W Belgii ustawowo określone są 42 zawody reglamentowane do których należą
niektóre zawody budowlane i instalacyjne jak również fryzjer, piekarz,
fotograf
itp. Warunkiem uzyskania zaświadczenia o założeniu firmy, który dotyczy
każdej
osoby zarówno fizycznej jak i prawnej, która zamierza prowadzić działalność
wymagającą wpisu do rejestru handlowego lub rzemieślniczego jest posiadanie
umiejętności wykonywania danego zawodu i znajomość zarządzania firmą. Ponadto
w
Belgii 68 rodzajów działalności podlega obowiązkowi uzyskania licencji a
dotyczą one wielu wąskich specjalności. W sektorze usług budowlanych istnieją
dodatkowe szczegółowe warunki. Każda osoba fizyczna czy firma która wykonuje
jakiekolwiek prace w budownictwie powinna wystąpić z wnioskiem o rejestrację
działalności jako przedsiębiorcy budowlanego do właściwej dla danej prowincji
komisji rejestracyjnej podlegającej Ministerstwu Finansów (...)

Naszym zdaniem na tle ograniczeń dostępu do rynku usług w innych krajach UE
polskie prawo o działalności gospodarczej w Polsce nie chroni w sposób
wystarczający rodzimych przedsiębiorców. W RP dostęp do rynku praktycznie nie
jest ograniczony, gdzie nie wymaga się kwalifikacji dla wykonywanego zawodu,
a
każdy Niemiec czy Belg może wykonywać wybrany zawód bez utrudnień.
(...)

Mając na uwadze powyższe apelujemy do adresatów niniejszego stanowiska o
rozważenie regulacji ustawowych w Polsce wyrównujących szansę polskich
przedsiębiorców do czasu, kiedy będą oni mogli korzystać ze swobodnego
przepływu usług w krajach UE.
(...)

To nie moje! To z witryny Nowej Demokracji www.man.pl/~nowa. Z ich stanowiska
w sprawie traktowania przedsiębiorcow w EU. Dentystów pewnie tez to czeka
Pani Hubner jako urzednik Unii z polskiego nadania winna nas bronic przed
dyskryminacją a nie przekonywac ile to z powrotem kasy wróciło do Polski, z
tego co tam najpierw wpłacilismy. Dlaczego my jestesmy dyskryminowani w EU, a
ich obywatele mogą be przeszkód zakładac firmy w Polsce? Ytzeba coś z tym
zrobić!

Obserwuj wątek
    • Gość: gosc to sie nazywa drenaz mozgow. :-( IP: *.molgen.mpg.de 18.01.05, 23:22
      ...kiedy najlepsi naukowcy, lekarze, studenci wyjezdzaja za granice, a w Polsce
      zostaja ci bierni i slabo wyksztalceni, to dzwonek alarmowy, zeby specjalistom w
      Polsce zapewnic godziwe warunki pracy!!! Apeluje, zeby Gazeta podjela ten
      problem, bo to jest wazniejsze od przepychanek poslow.

A propos, Anglia prowadzi swiadoma polityke sciagania/podkupywania specjalistow.
      Obecnie w Manchesterze pracuje wiecej lekarzy z Malawi, niz... pozostalo lekarzy
      w Malawi.
      • viiking Re: to sie nazywa drenaz mozgow. :-( 18.01.05, 23:26
        Pozwole sobie zauwazyc, ze polscy dentysci sa slabi w porownaniu z tymi z
        innych krajow. A wiem bo tu i owdzie bywalem.

Moze lepiej, ze wyjada to sie tego i owego naucza i czesc tej wiedzy kapnie do
        kraju kiedys?
        • Gość: wik Re: to sie nazywa drenaz mozgow. :-( IP: *.man.bydgoszcz.pl 14.02.05, 17:53
          Przeczytaj co pisze gość A!
    • Gość: Walkiria Jak na dentyście dwa razy zarobić... IP: *.ar.szczecin.pl 18.01.05, 23:46
      Trochę to wszystko groteską pachnie.
      Gdzież to nasi kochani dentyści, lekarze i inni "emigranci"
      płacić będą składki na ubezpieczenie zdrowotne i odkładać na emeryturę?
      Ano w dalekiej Brytanii.
      Anglicy to mądrze wymyślili:
      nie dość, że dostaną bezpłatnie wykształconych stomatologów
      to jeszcze składki od wynagrodzeń tych lekarzy sfinansują ich system emerytalny
      i to w chwili, kiedy jak najbardziej potrzeba im środków
      (tam też właśnie na emeryturę udaje się powojenny wyż)
    • Gość: Zbych Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.range81-157.btcentralplus.com 19.01.05, 00:43
      15tys. zł miesiecznie to ok. 600funtów tygodniowo. Tyle w przybliżeniu zarabia
      kierowca autobusu miejskiego.
      • Gość: czubek Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: 217.8.12.* 19.01.05, 10:27
        nooo.... zapomniales dodac, ze za 45 godzin tygodniowo, z nadgodzinami.
        Podstawowej moze miec w porywach do £400 w samym Londynie. ;)

Poza tym te "15" to tylko za staz, to nie jest pensja "pelnego" dentysty. Z
        tego co wyczytalam: taki dentysta co prywatnie i "panstwowo" dzierga moze
        *srednio* zarobic £5K miesiecznie (to na czysto, po odprowadzeniu kosztow
        materialow, pracownikow i utrzymania gabinetu). Zarobki tylko prywatnego
        dentysty (z "wyrobiona" klientela) sa wyzsze.

Sa tez dentysci, ktorzy nie pracuja w gabinetach (szpitale i inne) wiec im
        odchodza wydatki na sprzet i inne takie duperele.
        :)
    • Gość: A Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 19.01.05, 09:36
      Nie dosc, ze jest ich na wyspach niewielu (w Szkocji czeka sie na wizyte
      miesiacami, a nie tygodniami), to i umiejetnosciami i technologia nie dorastaja
      naszym dentystom do piet! Ja wciaz chodze do dentysty w Polsce, choc nie
      mieszkam tam juz ponad 4 lata... Brzmi idiotycznie, ale wciaz sie oplaca!
      • Gość: czubek Re: w Anglii - dentyści IP: 217.8.12.* 19.01.05, 10:00
        Na wyspach jest sporo dentystow ale w wiekszosci sa oni prywatni (i trzeba
        troche zaplacic - choc jak sie ostatnio przekonalam nie az tak duzo jak sobie
        wyobrazalam). Brak natomiast dentystow NHS (=dlugi czas oczekiwanina na
        wizyte). Ja chodze do angielsiego (jak i moje kumpele polki) i sobie chwale.
        Ostatnim razem jak poszlam do polskiego to mi od razu zeba wyrwal bez
        jakiegokolwiek badania. W UK (generalnie) jest to ostatnie "posuniecie",
        staraja sie zab uratowac jak sie da a jak nie to wtedy sie rwie.
        Ale, dentysta dentyscie nierowny, tyczy sie to tak samo angielskich jak i
        polskich. I tu, i tam mozna trafic na konowala.
        :)
    • Gość: Inka Niewystarczy wyjechac! IP: 195.7.34.* 19.01.05, 09:48
      Podstawowy blad! Niech gazeta przestanie przeliczac to na zlote bo jesli ktos
      tam zarabia w funtach to musi wszystko oplacic w funtach a nie w zlotych a to
      ogromna roznica! Tak tanio to tu sie nie zyje.Jak sobie powydaja na to i na
      tamto to zobacza ze im malo zostanie zeby cos uzbierac! Wyjada i szybko wroca
      bo na dluzsza mete nie da sie tu zyc! Wiem bo tu jestem juz ponad 3 lata i co z
      tego ze mam prace swietnie zarabiam jak moje dziecko ma beznadziejna szkole,
      ziemno tu i ciemno. Sama praca to nie wszystko! Co z tego ze mam pelne konto
      jak psychicznie wysiadam. Pieniadze to nie wszystko. Na poczatku bedzie im
      fajnie ale po jakims czasie i tak wroca. Nie wspomne juz o tesknocie za
      rodzina. Ja napoczatku tez bylam zachwycona ale szybko mi przeszlo. Oni tak
      pisza zeby zwabic dentystow bo sami sa tlumokami. Angolom nie chce sie
      wykonywac nieczystej roboty, maja od tego bialych murzynow min. Polakow. I'm
      sick of this country! Polsko czakaj na mnie juz wracam!
    • Gość: AL Re:UCIEKAJCIE Z POLSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 09:57
      JESTEM ANALITYKIEM MED. Z PENSJA 1 TYS ZL I TEZ CHETNIE BYM WYJECHALA
    • Gość: zzx dobrze IP: 193.59.95.* 19.01.05, 10:13
      i bardzo dobrze w końcu zarobki w Polsce wzrosną!
      • Gość: stasiek niech każdy kto wyjeżdża najpierw zwróci koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 10:25
        niech każdy kto wyjeżdża najpierw zwróci koszty edukacji.
        powinno się lekarzom zabrać dowody osobiste i paszporty i kazać codziennie
        meldować na komendzie policji dopóki nie zwrócą kosztów kształcenia żeby
        pokątnie nie wyjechali.
        dopiero jak zwrócą koszty - droga wolna
        • Gość: lekarz Re: niech każdy kto wyjeżdża najpierw zwróci kosz IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.05, 10:34
          pocałuj mnie w dupę
          • Gość: Adam Re: niech każdy kto wyjeżdża najpierw zwróci kosz IP: 149.156.15.* 19.01.05, 10:41
            Aleś cham.
        • Gość: Adam Re: niech każdy kto wyjeżdża najpierw zwróci kosz IP: 149.156.15.* 19.01.05, 10:39
          Całkowicie popieram-jeżeli Anglików nie stać na szkolenie dentystów
          to bogata Polska musi im pomóc, a u nas zwłaszcza na wsi ludzie i tak
          nie mają zębów więc dentyści nie mają co do roboty.
        • Gość: lekarka Re: Do Staska IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 12:08
          Mnie tez pocaluj w dupe, Polaczku! Pilnuj na granicy przemytnikow, a nie
          lekarzy, moze tak lepiej sie przysluzysz OJCZYZNIE kochanej
        • jacekpj Re: niech każdy kto wyjeżdża najpierw zwróci kosz 30.01.05, 12:55
          jak przyjade do Polski na urlop powiedz gdzie jestes to pocalujesz mnie w dupe tez
        • Gość: heydoc Re: niech każdy kto wyjeżdża najpierw zwróci kosz IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.02.05, 20:45
          Za co maja zwracac lekarze ?!!Swoja póldarmowa pensja i tyraniem na dyzurach,za
          ktore dostaja kieszonkowe,po kilku latach pracy zwracaja swoi "dlug " wobec
          panstwa i spoleczenstwa!A poza tym ciekawe,dlaczego to tylko lekarze mieliby
          placic, a nie emigrujacy architekci,informatycy czy nawet zwykli robotnicy ?Ci
          ostatni tez konczyli w tym kraju darmowe podstawowki i zawodowki.A ten pomysl z
          zabieraniem paszportow swiadczy,ze jestes mentalnie na poziomie Stalina i
          Ikonowicza (tego oszoloma z lewicy),a twoim ojcem chrzestnym jest chyba sam
          Lepper.
    • pl.adex A Anglicy masowo emigruja na antypody 19.01.05, 11:31
      Bo tam jest jak w Anglii 20 lat temu.malo emigrantow,pielegniarki angielskie i
      irlandzkie,lekarze tez ze szkockimi,polnocnoangielskimi czy akcentami z
      midlands,zdarzaja sie i z cockney a ostatnio to nawet zaczeto rekrutowac
      angielskich policjantow czyli kazdy Anglik czuje sie tam jak u siebie w domu z
      ta roznica ze jest cieplej,w zeszlym roku znowu wyemigrowalo na antypody
      rekordowa liczba obywateli UK,glownie bialych z polnocnych obszarow,samoloty do
      Manchesteru zawsze sa pelne.
    • Gość: stomatolog Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.c155.petrotel.pl 19.01.05, 14:34
      Jak chca to niech ziomki wyjezdzają ale przedtym nalezy odebrać im koszty
      wykształcenia i praktyk oraz nalożyć stosowna opłate depozytową. No. moi
      drodzy, nic za darmo.Także nie za darmo rozmontowywać kraj. Okreslam to
      draństwem.
      • Gość: Małorolny Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.celinternet.pl 19.01.05, 18:26
        Lekarzy w Polsce się nie ceni, do tego często są obrzucani blotem przez media,
        jak najbardziej powinni wyjechać.
      • Gość: Piotr Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: 213.17.239.* 19.01.05, 19:36
        Za moje wyksztalcenie zaplacili juz rodzice w podatkach. Zostal mi jeszcze rok
        i tez mam zamiar wyjechac z Polski!
        • Gość: joo Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 09:05
          Oby tylko nie wyjechali lekarze z Leśnej Góry...
      • Gość: Lekarka z USA Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.proxy.aol.com 21.01.05, 12:17
        Oj, jak pieknie pilnujesz, brawo, kapusiu-Polaczku! Itak Ci Ojczyzna nie
        zaplaci nawet za to stomatolkowanie...
      • Gość: mecenas Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 13:16
        do stomatologa:na cale szczescie jestesmy w unii europejskiej,a tam nie
        ustalaja prawa tacy debile jak stomatolog!jezeli naprawde jestes takim kretynem
        ze uwazasz ze lekarze powinni zwrocic koszt studiow..to powiem ci tak najpierw
        debilu poczytaj traktaty wspolnotowe....a pozniej wyjedz do koreipolnocnej tak
        jak twoj przyglupi przedmowca ktory chcialby zeby lekraze meldowali sie na
        komende.....jestecie niedouczonymi homo sovieticus..lepiej wracajcie do waszych
        lopat i budujcie wielka polske!!!:)lekarze juz zwrocili swoj dlug za studia
        wobec tego panstwa..a wiesz jak???pracujac przez iles lat za gowniane
        pieniadze!!!wiec jak chcesz rozliczac to nalezalby im sie jeszce zwrot:)wiec
        nastepnym razem kretynie zastanow sie co piszesz,a jak nie mozesz sie z tym
        pogodzic to wyjedz do phenianu i tam bedziesz mial swoje ukochane
        klimaty....punkty policyjne co 100m,zakaz wyjazdow z miast i glodowe pensje:)
        pozdrawiam nieuku!:)
        • Gość: ania Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.westsussex.gov.uk 22.01.05, 13:24
          o kilkunastu polskich dentystach co przyjechali do hrabstwa Norfolk pisza we
          wszystkich angielskich gazetach. byl tam straszny kryzys z dentystami i wszyscy
          czekali na obiecanych fachowcow z Polski. maja zarabiac 50.000£ rocznie - sa to
          tu b. dobre zarobki - ja np. dostaje 12.000 i jakos zyje i mam sie dobrze.
          • charlie_x Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści 25.01.05, 23:22
            Gość portalu: ania napisał(a):

> o kilkunastu polskich dentystach co przyjechali do hrabstwa Norfolk pisza we
            > wszystkich angielskich gazetach. byl tam straszny kryzys z dentystami i wszyscy
            >
            > czekali na obiecanych fachowcow z Polski. maja zarabiac 50.000£ rocznie -
            > sa to
            > tu b. dobre zarobki - ja np. dostaje 12.000 i jakos zyje i mam sie dobrze.
            _________

..witam, a powiedz mi Aniu jakie szanse są na
            znalezienie pracy dla tech.dentystycznego z dużym stażem zawodowym i niestety z
            ..takim samym wiekiem .pozdrawiam
            • Gość: ania Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.westsussex.gov.uk 29.01.05, 15:44
              niestety nie powiem Ci bo robie zupelnie co innego... faktem jest ze z
              dentystami straszny kryzys. wejdz na strone NHS-u i poszukaj...
        • Gość: Stomatolog Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.01.05, 00:18
          Już ulżyło Ci mecenaaasie?.Tą nadpobudliwość ,oj, trzeba leczyć.Ciężki
          przypadek.
          • Gość: Avalon Medical Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści - oferta IP: *.server.ntli.net 08.03.05, 13:28
            Avalon Medical, angielska firma specjalizująca się w rekrutacji i relokacji
            dentystów i farmaceutów z Europy do pracy w Wielkiej Brytanii zaprasza na
            spotkania rekrutacyjne organizowane w Polsce.

Oferujemy:
            - Przychód w wysokości 48.000 – 150.000 GBP
            - Pakiet relokacyjny, na który składa się m.in. przelot do UK, 28 dni
            zakwaterowania w hotelu, pomoc w
            otwarciu rachunku bankowego i uzyskaniu NI number, pomoc w znalezieniu
            stałego miejsca
            zamieszkania. Kandydatom z rodziną doradzamy w wyborze lokalnej szkoły

- Atrakcyjny pakiet emerytalny
            - Bezpłatny akredytowany egzamin z języka angielskiego
            - Pomoc przy rejestracji w General Dental Council
            - Preferencyjne stawki ubezpieczenia zawodowego

Wymagamy:
            - Dobrej znajomości języka angielskiego
            - Przynajmniej 3 lat doświadczenia zawodowego

Najbliższe spotkanie odbędzie się w Warszawie 19 marca (kolejne w kwietniu i w
            maju).
            Wszystkich zainteresowanych proszę o przesłanie CV na adres:
            chris@avalon-consulting.co.uk
        • Gość: heydod Brawo!!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.02.05, 21:02
          Odpowiedzialem temu anencefalikowi w podobnym tonie jak Ty,ale dzieki za
          wsparcie.To milo,ze w zlepperyzowanym spoleczenstwie sa jeszcze normalni
          ludzie.Pozdrawiam.
    • Gość: zorro Re: Praca w Anglii - pojadą dentyści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 22:10
      pracuję z nimi-niech jadą i się UCZĄ!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka