Dodaj do ulubionych

praca w norwegii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:02
czy ktos pracowal w norwegii? ja wlasnie mam zamiar wyjechac, bede sie
opiekowac dwojka dzieci za 5000 koron nor czyli okolo 2500zl, za jedzenie i
mieszkanie nie bede placic. co mam zrobic? prosze o rade:((
Obserwuj wątek
    • Gość: wiola Re: praca w norwegii IP: *.eia.pl 08.02.05, 14:26
      moja mama z chęcią eźmie tą prace,2500 niejest to dużo ale ujdzie,zapamiętaj
      żetaką prace bierze się na minimum 6 mcy ,jakbyś nie chciała to daj znać
      wkręce moją mamę pisz wiolawrona@op.pl.za taką samą pracę w anglii jesteś w
      stanie zarobić nawet 4000zł (jedzonko za free oraz mieszkanie ) daj znać
      jakbyś chciała oddać prace :)wyślij sms w tej sprawie wtedy moja mama zadzwoni
      do ciebie888 649 366
      • Gość: aneta Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:49
        zapisalam sobie wiolu twoj nr tel, jakbym zrezygnowala dam ci znac. milego
        dnia.
    • Gość: aneta Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:44
      poradzcie mi czy warto??
      • Gość: wiola Re: praca w norwegii IP: 62.233.169.* 08.02.05, 15:47
        więc czekam na odpowiedź :) napisz na maila jakie są warunki podjęcia pracy
        oraz czy to rodzina polska czy norveska a co za tym idzie czy znajomość języka
        jest potrzebna
    • Gość: VIP-1 nie warto IP: 142.46.53.* 08.02.05, 16:09
      lepiej w PL za 800 zeta w fabryce robic
      • Gość: NorwegiaAnia Re: nie warto IP: 62.233.169.* 08.02.05, 16:29
        raczej nie warto jechać do norwegii za takie marne pieniądze !! będziesz z dala
        od domu rodzina znajomi chłopak ..... odpada !! 2500 to śmieszny
        pieniądz,lepiejniech ktoś inny jedzie za tak małe pieniądze.policz sobie za
        bilet zapłacisz około 500zł(max) a licz się z tym że norwescy rodzice nie
        będąch cieli nikogo kto na 3 miesiące pojedzie !! wiem coś o tym,ich zadowala
        dłuższy czas 12 mcy ponieważ dziecko musi być bardzo blisko emocjonalnie z
        nianią!! im na tym zależy-właśniejestem na 5 dniowym urlopie,pilnuje dziecka
        wmieście stavanger,znam tylko angielski i w ten sposób komunikuje sie z
        mamłolatami zarabiam ponad 8000sek wiec te 5000 minimum,nie licz że
        odłożysz,nie licz że norwegowie będącię rozpieszczać z jedzeniem ,jedzenie jest
        drogie-papierosy kosztują jak złoto!! o ile nie zależy ci na dużych zarobkach
        to polecam norwegie gdy odwrotnie zapraszam do UK Irlandi czy innych krajów
        unii europejskiej .ppozdrawiam
        • Gość: Kornelia Re: nie warto IP: *.chello.pl 13.02.05, 20:52
          Hej Aniu, przeczytałam, że pracujesz w Stavanger, to miasto interesuje mnie
          szczególnie ponieważ jestem od roku z chłopakiem który stamtąd pochodzi i
          jeszcze rok zostaje w Polsce. Chciałabym się dowiedzieć coś o możliwościach
          pracy opiekunek w Stavanger,chcę do niego pojechać i znaleźć jakąś robotę. Czy
          lepiej szukać w Polsce czy już na miejscu? Czy są tam możliwości studiowania?
          Jacy są ludzie? będę wdzięczna za wszelkie informacje!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: milka Re: praca w norwegii IP: *.eia.pl 08.02.05, 16:54
      2500 a moje 4000 plus sponsorowane odwiedziny rodziny raz na miecha....2500
      masakrycznie za mało,znajdź coś lepszego
    • Gość: Młoda80 Re: praca w norwegii IP: 62.233.169.* 08.02.05, 18:35
      wziełabym,ale tak daleko od domu za tą kase-zastanawiałabym sie...
    • Gość: marta Re: praca w norwegii IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 08.02.05, 19:01
      na twoim miejscu bym pojechala lepiej miec 2500zl niz ich nie miec wolisz w
      polsce szukac pracy za takie pieniadze marne twoje szanse. po za tym nie musisz
      sie martwic o lokum i jedzenie. mam tylko nadzieje ze zorietowalas sie co i jak
      o legalu itp. sprawach . w kazdym razie czego nie zrobisz zycze ci powodzenia w
      zyciu. :)))
    • Gość: Silvia Re: praca w norwegii IP: *.eia.pl 08.02.05, 19:36
      szkoda czasu i rozłąki z rodziną !! 2500 co to jest,za granice jedzie się po
      konkretnąkase a nie ochłapy,policz sobie najniższa stawka w angli to około 4,50
      funta minus podatek 20% =21.6 dzieciaka pilnować bedziesz około 8 h czasem
      wiecej czyli dniówki wyjdzie około 170-180zł razy 23 dni to wychodzi niecałe
      4000zł wiec za te same godziny w angli masz 1500zł więcej!! liczyłam 23 dni p
      [racy bez sobót i niedziel a jak do;iczysz to...sie przeliczysz!! w anglii
      bedziesz pilnować dzieci ucząc sie za free angielskiego oraz bedziesz miała
      free room oraz chate bilet kosztyje prawie identyko !!odpóść sobie te 2500 bo
      szkoda stracić rodzine za taką małą sumke!!sorki za mądrości ale pilnuje
      rozpieszczonych małolatów i do domku wysyłam około 500 fucniaków tysiak idzie
      na polskie przysmaki :) ps jak bedziecie jechać zabierzcie kiełbache
      (śląska,toruńska-tylko chudą) odrazu was pokochają!!
    • jollyvonne zeby wygrac trzeba grac! 08.02.05, 20:22
      Statystyke odpowiedzi masz naprawde ladna, jedna zainteresowana osobiscie praca
      z adresem: Gość: wiola IP: *.eia.pl, oraz dwie stanowczo odradzajace, same
      jakoby pracujace za granica (co nie przeszkadza obu pisac z tego samego adresu
      w PL): Gość: milka IP: *.eia.pl oraz Gość: Silvia IP: *.eia.pl .
      Dwa nastepne nicki wzbudzajace watpliwosc to Gość: NorwegiaAnia IP:
      62.233.169.* oraz Gość: Młoda80 IP: 62.233.169.*, nie mam pewnosci ale taki
      numer IP to z Polski chyba nadaja :) Nie mam natomiast watpliwosci ze nikt w
      Norwegii nie placi opiekunce do dziecka w SEK, bo obowiazujaca waluta jest NOK,
      hehe.
      Praca o ktorej pisze wyglada na zatrudnienie w systemie au-pair. Wejdz na forum
      au-pair i pogadaj tam z dziewczynami, nie spotkalam sie tam jeszcze z au-pair w
      Norwegii, ale pewne sprawy sa wspolne dla wszystkich krajow. Jesli natomiast
      chodzi o proponowane 5000NOK to zalezy od zakresu obowiazkow, ale jest to
      raczej niezla propozycja.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11154

Jesli masz jeszcze jakies pytania to moj mail na gazete jest do Twojej
      dyspozycji :)

Pozdrawiam
      jollyvonne

• Gość: aneta Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 01:44
      dzieki serdeczne za odp i prosze o nastepne.
    • Gość: an Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 13:10
      ?????
    • Gość: tom Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:47
      jesli gospodarzmi sa norwedzy to nawet sie nie zastanawiaj tylko jedz,
      podszkolisz jezyk, a potem bedzie ci latwiej znalesc tam prace lepiej platna,
      bo w tej polsce nie ma przyszlosci. Nie sluchaj komentarzy typu wole 800zl w
      fabryce. Ja sie staram tam wyjachac juz od jakiegos czasu ale nie mam
      szczescia, jak masz tam wtyke co zalatwia robote to daj znac tomsam@poczta.fm
      bede wdzieczny (nawet bardzo bardzo).
      • Gość: an Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 14:59
        dzieki tom :)) jak cos dam ci znac
    • Gość: d Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 11:42
      i co dalej?
    • fan.tomas Re: praca w norwegii 10.02.05, 14:13
      A nie lepiej w Polsce isc do pracy do Agencji Towarzyskiej?
      Pieniadze beda nie mniejsze, praca ta sama, a na dodatek norweskimi bachorami
      nie trzeba bedzie sie zajmowac.
      • Gość: aaaaa Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 04:45
        dzieki za fan.tomas
    • Gość: marcin Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 22:05
      witam. co roku w wakacje jeżdżę do Oslo do pracy. zajmujemy się z kolegami
      głównie odnawianiem domów ale oczywiście robimy też to co akurat jest do
      zrobienia, nie wybrzydzamy. Przez ten cały czas spotkałem może 2 dziewczyny
      pracujące jako au-pair więc nie wiem ile dokładnie zarabiały, ale:
      minimalne stawka w Oslo dla Polaka to 80 nok za godzinę
      kobiety z regóły zarabiają więcej - ok 100 nok za godzinę
      uwierz mi, że pieniądze, ktore Ci zaproponowano Norwegom nie przypominają nawet
      miesięcznej pensji. marne piwo w knajpie kosztuje ok 50nok, chleb ktory
      zazwyczaj jedzą Norwedzy 20 nok (są oczywiście tańsze, najbardziej popularny
      wśród Polaków jest Kneipp Brod za ok 6 nok ale jak go na drugi dzień kroisz to
      środek Ci ze skórki wypada;) jednorazowy bilet na metro w Oslo już nie pamiętam
      dokładnie bo jeździliśmy głównie samochodem a jak już metrem to na gapę;) ale
      chyba ok 20 nok, no jest po prostu chooolernie drogo. w sezonie oczywiście
      możesz "tanio" kupić wódkę(300nok za litr), piwo(15nok za puszkę) i
      papierosy(20nok za paczkę), często, też jedzenie od Polaków urzędujących na
      Bogstadzie(taki camping) lub na parkingu na szczycie Holmenkollen(oczywiście
      wszystkie wyroby produkcji Polskiej:)
      czasami udwało się nam zarobić ok 20000nok na głowę na miesiąc (oczywiście część
    • Gość: marcin cd Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 22:19
      niestety do wykorzystania jest ograniczona liczba znaków więc tutaj ciąg dalszy:)
      oczywiście część za tzw "fixed price" czyli nie na godziny a za całość.
      bilet autobusowy "open" z Warszawy do Oslo i z powrotem kosztuje ok 650 zł
      a korona norweska kosztuje w tej chwili ok 0,46zl więc 5000nok to 2300zl, acha
      zapomnmiałbym, WSZYSCY a na pewno zdecydowana większość w Norwegii mowią po
      Angielsku Nie chcę Cię zniechęcać tylko chcę przedstawić Ci jak wygląda życie, a
      przynajmniej niektore jego aspekty, w Norwegii a dokładnie w Oslo. Jeżeli nie
      masz
      nic do stracenia i TOBIE ta oferta wydaje się atrakcyjna, to nie masz się nad
      czym zastanawiać. A może po jakimś czasie znajdziesz rodzinę w ktorej zapłacą Ci
      więcej. a może w ogóle inną, lepszą pracę. pozdrawiam i życzę powodzenia. ps PS
      przepraszam za błędy ort i int :)
      • anniken Re: praca w norwegii 11.02.05, 23:44
        W mysl postanowien Rady Europejskiej, czas pracy au pair wynosi maksymalnie 30
        godzin/tydzien podzielonych na 6 dni w tygodniu.
        Stawka kieszonkowego dla au pair jest ustalona przez Ministerstwo Pracy.
        Obecna stawka minimum wynosi kr. 3.000,- na miesiac.
        (Pamietaj, ze jest cos takiego jak søskenrabatt: kiedy opiekujesz sie
        rodzenstwem, wtedy nie mnozysz stawki razy 2, tylko ok. 1,7 - 1,8. Rodzina
        oferuje Tobie kr 5.000,- , czyli wynagrodzenie wg obowiazujacych stawek.
        Zwroc tez uwage, ze nalezy Ci sie dodatkowo doplata do miesiecznej karty na
        miejskie srodki lokomocji,w zaleznosci od potrzeb, kr.400,-/miesiac, oraz tzw.
        feriepenger, czyli bonus wakacyjny liczony jako 10,2% od sumy pensji brutto za
        poprzedni rok i rownowartosci zakwaterowania kr 68,-/doba.
        Nalezy Ci sie pelne wyzywienie, Twoje kieszonkowe/pensja jest na Twoje prywatne
        wydatki. Au pair oplaca swoja podroz z kraju wyjazdu do Oslo/ z Oslo do kraju
        wyjazdu. Od Oslo do miejsca zamieszkania w Norwegii, i z powrotem do Oslo,
        podroz oplacaja gospodarze.
        Podatek placisz od sumy kieszonkowego i rownowartosci
        zakwaterowania/wyzywienia, obecnie kr 93,-/doba.

Mam nadzieje, ze te informacje pomoga Ci ocenic oferte, ktora otrzymalas :)

• anniken Re: praca w norwegii 12.02.05, 00:05
          Po 6 miesiacach pracy jako au pair nalezy Ci sie tydzien urlopu.
          Sprobuj dowiedziec sie w Ambasadzie, czy wtedy nalezy Ci sie wyplata
          feriepenger za przepracowane 6 miesiecy.
          Nie znalazlam nic na ten temat w necie, ale jest to mozliwe i wydaje sie
          logiczne w przypadku pracy jako au pair.
          Kiedy wygasa umowa o prace, otrzymujesz nalezne feriepenger za aktualny rok
          razem z ostatnia wyplata.
    • Gość: an Re: praca w norwegii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 13:42
      dziekuje bardzo wypowiadajacym sie na ten temat
      • Gość: Darek Re: praca w norwegii IP: *.magma-net.pl 13.02.05, 09:59
        Hej.Spędziłem w Norwegii prawie dwa lata więc cokolwiek mogę
        podpowiedzieć.Najniższa legalna stawka przy normalnej pracy to 81.50 nok brutto
        i minus podatek uzależniony od wysokości dochodów.Feriepenge z tego co ja wiem
        z własnego doświadczenia to 11% rocznych dochodów brutto i pracodawca ma rok
        czasu na zapłacenie od ostatniego dnia pracy w roku poprzednim.Szczerze powiem
        że 5000 nok to są raczej małe pieniądze bo faktycznie mozna zarobić nawet i
        25000 nok ale napewno nie za 30 h tygodniowo.ZA nadgodziny czyli po 7.5h należa
        się dodatkowe pieniądze.Jakbyś miała pytania słuze radą gg 3072936.Pozdrawiam
        • amorek515 Re: praca w norwegii 18.02.05, 11:04
          witam jestem w norwegii pracowalem ale nie otrzymalem zaplaty moze mogl bys mi
          pomoc znalez uczcwego pracodawce ktory placi za wykonano prace moj adres
          amorek515@wp.pl lub tel 004799269862 z gory dziekuje pawel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka