Gość: luk IP: *.saint / 195.117.38.* 21.02.05, 18:50 Czy ktoś z Was pracuje jako nauczyciel w GB i może się podzielić swoim doświadczeniem? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lambada Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.server.ntli.net 21.02.05, 22:55 Tak, moj facet pracuje jako nauczyciel w secondary school. Uczniowie to polglowki, poziomem polskim uczniom do tylka nie siegaja. Niestety nie jest latwo zapanowac nad nimi, do szkoly przychodza tylko po to, zeby sobie pogadac i sie pobawic. Tak zwane bezstresowe wychowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 00:26 Takie wlasnie dzieci chodza do szkol PUBLICZNYCH! Odpowiedz Link Zgłoś
electra5 Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 04:18 moze dzieci angielskie nie dorastaja polskim do tylka ale...... to jedyny kraj w Europie, gdzie dzieci sa podobnie na jako takim poziomie intelektualnym. Efektywnosc nauczania, poziom szkol i stan intelektualny uczniow jest wg ONZ najwyzszy w nastepujacych krajach 1)Nowa Zelandia 2)Australia 3)Kanada Na jakims kolejnym miejscu jest UK. a swoja droga wystarczy pojechac do Polski i zobaczyc ludzi na ulicy. Ciemnota, zacofanie i brak podstawowych zasad moralnosci. Ale niektorym wydaje sie ,ze nie ma jak rodzinne strony , chocby byly najciemniejsze zawsze wygladaja rozowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 15:09 myślałem o pracy nauczyciela w Anglii i nawet rozmawiałem z pośrednikiem z firmy MPS Education. Firma ta zajmuje sie pośrednictwem w wysyłaniu nauczycieli do angielskich szkół państwowych. Ale jeszcze nie zdecydowałem się. Facet powiedzial mi ciekawą rzecz. Według niego nauczyciele w Polsce zarabiają mniej, ale cieszą się większym szacunkiem i prestiżem społecznym niż nauczyciele w Anglii:) I z powodu tego szacunku i prestiżu społecznego nie mogę się zdecydować.Skoro pod tym względem jest tam jeszcze gorzej niż tu... Jeśli chodzi o zarobki, to mozna liczyć na 18-20tys. funtów rocznie brutto. Po wielu latach można zbliżyć się do 25-26tys. Obowiązuje 40-godzinny tydzień pracy,w tym ponad 20 lekcji, jeśli dobrze pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 16:28 A jakiego przedmiotu chcesz uczyc w Anglii i na jakim poziomie wiekowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.saint / 195.117.38.* 22.02.05, 21:34 To pytanie jest chyba do mnie... jestem matematykiem i do tej pory pracowałam w LO. Trochę przeraziły mnie opinie o poziomie intelektyalnym i dyscyplinie a właściwie jej braku, młodzieży w GP. Chciałabym też zabrac ze sobą moje osobiste dzieciaki, ale teraz nie wiem, czy to dobry pomysł. Nauczyciele pracujący- napiszcie proszę ,czy przechodziliście procedurę rejestracji w QTS jako qualified teacher? Pozdrawiam i dzięki za tę dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
jabas Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 23.02.05, 13:23 Czy jest szansa dla nauczycieli fizyki - uprawnienia pedagogiczne, kierunek dydaktyka fizyki + podyplomowa informatyka dla nauczycieli, + ilośc godzin matematyki jak na matmie uniwersyteckiej? Co trzeba załatwić, czy da się to zrobic z POlski? Angielski dobry ale bez kwitu - trzba zdawać? A matura po angielsku (pisemna ) się liczy? Interesuje mnie raczej coś stanowczo mniejszego niż Londyn czy Manchester. Raczej miasteczko. Możesz podpowiedzeić? Jeśli tak to serdeczne dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska do jabas 23.02.05, 16:14 Jeśli masz pełne uprawnienia do pracy jako nauczyciel w Polsce, to również masz pełne uprawnienia do wykonywania tego zawodu w UK - dyrektywa jakaś tam - nie podam Ci teraz numeru. Nie potrzebujesz zaświadczenia, że znasz angielski. Po prostu musisz go znać - to wyjdzie na rozmowie kwalifikacyjnej, a tym bardziej na lekcji demo, którą zapewne będziesz musiał poprowadzić na takowej rozmowie. Musisz zdać sobie sprawę z tego, że będziesz uczył Anglików, więc Twój angielski będzie oceniany przez nich cały czas, a niedostatki zapewne będa zauważane i komentowane. Musisz też znać swój przedmiot po angielsku. Niestety pracy w szkole na odległość nie załatwisz. Możesz jedynie na odległość umówić się na rozmowę, którą to już będziesz musiał odbyć na miejscu, chociażby ze względu na konieczność przeprowadzenia wcześniej wspomnianej lekcji "demo". Najprościej zatrudnić się dla jakiejś agencji i pracować jako tzw supply teacher (czyli "na zastępstwo"). Agencje płacą ok 100-150 GBP za dzień, jednak praca jest zazwyczaj 2-3 dni w tyg, chociaż wiem, że są nauczyciele, którzy latami tak pracują i zazwyczaj jest do 5 dni w tyg. Ty pewnie byłbys zatrudniony do uczenia "science", więc nie byłaby to tylko i wyłącznie fizyka. Obecnie jest bardzo wysokie zapotrzebowanie na nauczycieli w UK. Jest nawet coś takiego jak "Golden hallos", bodajże 6000 GBP na dzień dobry, za to, że ktoś raczył zostać nauczycielem. Jeśli miałbyś ochotę dalej studiować, aby otrzymać kwalifikacje nauczycielskie PGCE to masz to również za darmo. Ale jak już pisałam wcześniej, jeśli masz kwalifikacje w Polsce, to również masz je w uk. Nauczyciele maja tez duze znizki przy braniu pozyczki na dom. Aha pensja poczatkowa to 18k, jednak jesli masz pelne kwalifikacje i conajmniej 3 lata doswiadczenia to zaczynasz od 22k. Wiecej info, agencje, jak uzyskac status nauczciela itp moge podac Ci na priv. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: do jabas IP: *.saint / 195.117.38.* 23.02.05, 21:07 Natalia, czy mogłabys na tym forum polecić jakieś agencje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jabas Re: do jabas 24.02.05, 21:32 Serdeczne dzięki, Meśli możesz się skontaktować - czekam. Mój adres : jabas@gazeta.pl pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
aniajawo Re: do jabas 25.02.05, 16:54 hej, ja wlasnie przyjechalam do GB i tez zastanawiam sie nad praca nauczyciela. Czy moglabym prosic o jakies dodatkowe info na temat agencji dla ktorych mozna pracowac jako supply teacher? dzieki-bardzo prosze o dop na maila aniajawo@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 15:41 > Na jakims kolejnym miejscu jest UK. a swoja droga wystarczy pojechac do Polski > i zobaczyc ludzi na ulicy. Ciemnota, zacofanie i brak podstawowych zasad > moralnosci. Zaraz, zaraz. Szkola odpowiada za edukacje, za wychowanie odpowiadaja rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 16:34 Taki wysoki poziom w Polsce, a dlaczego polscy uczniowie klas starszych jesli chodzi o ZROZUMIENIE TAKSTU, sa dopiero na 39 miejscu??? Przy tak wysokim poziomie w Polsce, powinien im podniesc sie INTELEKT, no a przede wszystkim powinni ROZUMIEC co czytaja? Na pamiec moga nauczyc sie tez papugi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajfus Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.server.ntli.net 22.02.05, 17:14 Powiem tak. Od wrzesnia ucze w szkole sredniej angielskiego. Poziom nauczania jest bardzo niski. Mam przekroj przez wszystkie roczniki od Year7 do Year13. W glowie steropian i ignorancja przechodzaca ludzkie pojecie. Nie wiem czy to tylko w mojej szkole czy nie, ale nauczyciele mowia ze wszedzie jest miej wiecej to samo za wyjatkiem Grammar Schools. O zachowaniu nie bede wspominal bo tylko jedno slowo przychodzi mi do glowy kiedy pomysle o tych bachorach. Moralnosc jest o tyle lepsza, ze nie wykazuja cech typowo kojazanych z polskimi (zlodziejstwo, zazdrosc itd.)Jezeli by zeslac dziecko angielskie i polskie do dzungli to polskie zacznie sie zastanawiac jak przezyc a angielskie dlaczego tu nie ma pradu. Ale i tak jest mi tu lepiej bo nie pracuje 12 godzin dziennie zeby zarobic na komfortowe zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
ianek70 Re: młodzież w dżungli 22.02.05, 18:01 Jeżeli by zesłać nastolatków polskich i brytyjskich do dżungli, to Polacy wcale by nie myśleli o tym, jak przeżyć, tylko siedzieliby na dupach i marnowali cały dzień porównując dżunglę z Polską: 'Przynajmniej cieplej, niż u nas' 'A drogi takie same' Priorytetem Brytyjczyków byłoby badanie, jakie rośliny najlepiej się nadają do jointa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RitaSkita Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.mdx.ac.uk 22.02.05, 20:12 jesus maria Elektra5 czasami mnei przerazasz w swych postach:))) nie jest tak zle w Polsce:))) W krajach 3 swiata znacznie gorzej jest... Daj szanse pozostalej 3/4 swiata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrK Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: 209.130.141.* 23.02.05, 11:38 Oto link gdzie można się dowiedzieć kto i jak może się zarejestrować oraz zciągnąć formularz rejestracyjny: www.gtce.org.uk/gtcinfo/qtseea.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sb Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.05, 19:46 Ubawiłam się. A pan Xiv na każdym forum, ciekawe... . Dzięki panu dyskusja nabiera kolorytu, gdyby nie pan to nudy ... . Proszę zaspokoić moją ciekawość czy jest pan równie piękny jak inteligentny. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 20:08 > A pan Xiv na każdym forum, ciekawe... . musi mi sie nudzic w pracy ;) ale zeby na kazdym (?!?) - kiedys mialem tylko jedno forum - Gazeta->Spoleczenstwo->Polonia, ale dzieki "towarzystwu obrzucania sie blotem" musze sie tulac i nie moge znalezc miejsca :( > Dzięki panu dyskusja > nabiera kolorytu, gdyby nie pan to nudy ... . to akurat odbieram jako duzy BS :) > Proszę zaspokoić moją ciekawość > czy jest pan równie piękny jak inteligentny. niestety, piekno plus inteligencja jest wielkoscia stala :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RitaSkita Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.mdx.ac.uk 22.02.05, 20:21 xiv: o co to chodzi z tym obrzucaniem blotem na Polskich forum. Bywam na roznych forum w USA,Uk ale TAK nie rzucaja blotem nigdzie jak na Polskich... Co z tyn narodem Poslkim sie dzieje...? Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 20:28 szczerze mowiac nie wiem... szczegolnie, ze na "Polonii" od dwoch lat obrzucaja sie blotem Ci sami ludzie - nie prosciej byloby im spotkac sie na IRCu albo osobiscie (?!?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sb Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.05, 20:23 Nie tylko inteligentny, ale jeszcze inżynier. Constans. Same plusy. Mam niedyskretne pytanie czy są jakieś minusy? A może jakaś mała ryska. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 20:30 Gość portalu: sb napisał(a): > Nie tylko inteligentny, ale jeszcze inżynier. Constans. Same plusy. Mam > niedyskretne pytanie czy są jakieś minusy? A może jakaś mała ryska. Nie urodzilem sie w Rzeszowie ?!? ;) To juz chyba ostatni moj post w tym temacie, bo jest on po prostu nudny. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 23.02.05, 14:38 Piekny, inteligentny, bogaty, tylko niestety zajety. Iteresujacy wplyw na rzeszowianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sb Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.05, 21:23 Nie zrozmiał pan moich intencji. To miał być komplement. Miło jest spotkać na forum człowieka inteligentnego. O żadnym obrzucaniu błotem a zarazem nudzie, mowy być nie może. Chciałam się tylko dowiedzieć czy inteligencja idzie w parze z urodą. Mądry Polak i w dodatku piękny. Excelent. Pozdrawiam, ale nie z Rzeszowa. No to pa. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 21:41 > Pozdrawiam, ale nie z Rzeszowa. A szkoda, bo Rzeszow to ladne miasto. Co prawda ladniejszy jest Przemysl, ale Rzeszow tez ma swoje uroki... Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 22.02.05, 21:42 aaa... i gratulacje z powodu dostania pracy w ROI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajfus Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.server.ntli.net 23.02.05, 18:26 Zaraz, zaraz bo czegos tu nie rozumiem. Czego dotyczy ten post? Nauczycieli w GB czy to prywatna rozgrywka? Jesli to drugie to wypier... na swoj post. Pierdoly wyspisujecie i psujecie post. No ale im dogadalem :) Na pewno poszlo im w piety Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 24.02.05, 00:33 fajfus, czemu sie denerwujesz? belfrem jestes, czy co? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajfus Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: 217.41.241.* 24.02.05, 09:20 niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mary Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? IP: *.lns1-c8.dsl.pol.co.uk 24.02.05, 17:42 a ja pracowalam 10 lat w sredniej szkole w polsce uczac jezyka angielskiego i nie narzekam jasne ze spotyka sie ignorantow, chamow i baranow ale byly to nieliczne sztuki jezeli czlowiek potrafi zachecic naprawde nie ma problemu (uwaga zacheta dla baranow to oczywiscie niestety kij i marchewka z przewaga kija) uwazam ze polska mlodziez nie jest wcale taka zla teraz jestem w anglii i tez chcialabym pracowac w swoim zawodzie ale to troche byloby dziwne uczyc dzieci w anglii angielskiego no i niestety chalturze w innych nudnych pracach Odpowiedz Link Zgłoś
estrellia Re: NAUCZYCIELE W ANGLII? 24.02.05, 19:14 witam, mam pytanie zwiazane wlasnie z nauczaniem w Anglii. jestem nauczycielem francuskiego, z praktycznie zerowym doswiaczeniem. jak myslicei, jaka jest szansa, bym mogla uczyc tego jezyka?.. dodam, ze z angielskim kiepsko u mnie, bardziej nastawiona jestem na rodzine jezykow romanskich :) dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś