Gość: Bartek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 15:41 Wiem o borowikach i kurkach a co z resztą,wiecie coś na ten temat???I jakie są ceny???Czy to prawda że za kilo kurek płacą 45zł?a za borowiki tylko 10zł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: jakie grzyby skupują szwedzi??? 01.03.05, 15:52 Moze sie zgadzac, bo Szwedzi znaja i jedza tylko KANTARELLE ! Inne grzyby dla nich nie istnieja, choc wiedza oczywiscie o istnieniu prawdziwkow. Ja wzbudzilam sensacje kiedy zbieralam maslaki i podgrzybki, a nawet lesne pieczarki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: jakie grzyby skupują szwedzi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 16:36 no to może być niezła akcja z tymi kurkami.A kurka to jest taki grzybek którty zawsze rośnie w grupach więc jak trafisz na kurke to za jednym razem masz ich chyba z pół kilo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jakie grzyby skupują szwedzi??? IP: *.foxnet.com.pl 01.03.05, 16:39 kim jesteś pia mieszkasz w szwecji jeśli tak to ci zazdroszczę piękny kraj mądrzy ludzie a nie tak jak u nas obleśni w rządzie wszędzie afery i korupcja ludzie ludziom gotują tutaj taki los Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: jakie grzyby skupują szwedzi??? 02.03.05, 14:26 Kim jestem? Polka ze szwedzkim obywatelstwem zamieszkala od ponad 30 lat w Szwecji... Lubie bardzo grzyby, niestety do jakiegos grzybowego lasu musialabym jechac ponad 100 km, wiec zadawalam sie polskimi pieczarkami, ktore mozna tanio kupic na targu prowadzonym przez Arabow i w arabskich sklepach. Te maslaki to zbieralam kiedy mieszkalam w Jonkoping, odleglym od Malmo o 280 km, na trasie do Sztokholmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vi Re: jakie grzyby skupują szwedzi??? IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 02.03.05, 15:47 Pia, skad wiesz, ze to sa polskie pieczarki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Re: jakie grzyby skupują szwedzi??? IP: *.asp.sth.bostream.se 03.03.05, 15:55 pieczarki sprowadzaja tylko z Polski i Holandii. poza tym ta informacja jest napisana na kartonie. tak samo jest z jablkami jedyne zjadliwe pochodza z Polski i maja naprawde b.duze powodzenie u Szwedow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronek Re: jakie grzyby skupują szwedzi??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 18:10 Racja,na zachodzie jakoś nie lubią grzybów poza kilkoma w których przodują pieczarki.Ja podczas moich autostopowych wojazy po Europie spotkałem kieys zajebiście dużego prawdziwka na..poboczu drogi(i nie był to grzybek z gipsu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka A nie wiesz czy skupują maślaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 19:17 chyba nie co? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: A nie wiesz czy skupują maślaki? 03.03.05, 03:12 Na pewno nie, skoro przecietny Szwed nie wie co to jest! Za jedyny zbierany w lesie jadalny grzyb uwaza kurki. Ostatnio w lepiej zaopatrzonych szwedzkich sklepach pojawilo sie kilka gatunkow grzybow, ale sa to importowane grzyby egzotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dave Re: A nie wiesz czy skupują maślaki? IP: *.foxnet.com.pl 03.03.05, 16:39 zetknąłem się z tym tematem w zeszłym roku właściciel skupu chętnie by kupił kurki i tylko kurki czyli kantarella oferował 120 koron za 1 kg.Będąc w szwecji dużo nachodziłem się po lasach i tylko raz natknąłem się na kurki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil grzyby w szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 07:25 No to pięknie to na nasze jest to prawie 60zł!Nie wiem jak jest w Szwecji ale w Polsce jeśli nie ma suszy to kilo kurek zbiera sie w godzinę może półtorej.Drogi kolego chyba nie jesteś grzybiarzem,a to trzeba wiedzieć gdzie one lubią rosnąć bo napewno tam gdzie rośnie malina morożka czyli na bagnach jej poprostu nie ma.Tam gdzie jagody też napewno jej nie znajdziesz.No to jest cała sztuka grzybiarska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: jakie grzyby skupują szwedzi??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 07:58 moja znajoma Polka zbierala grzyby idąc w kondukcie pogrzebowym na cmentarzu (sztokholm) - wywolala u mnie szok!Odrazu mówię , ze nie chodzi o cmentarz na Solnej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikus rozne, rozniste; grzyby nascienne, grzyby atomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:27 grzyby na paznokciach, grzyby jadalne Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: rozne, rozniste; grzyby nascienne, grzyby ato 04.03.05, 11:15 Ja mieszkajac w Szwecji widzialam kurki tylko na targu i w sloikach! Prawdopodobnie dlatego, ze te nieliczne na poludniu kurki zbieraja Szwedzi jak tylko sie pojawia. Inne grzyby zostawiaja dla cudzoziemcow... Odpowiedz Link Zgłoś