Dodaj do ulubionych

Do mieszkańców Bxl: co z internetem w mieszkanku?

IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 04.04.05, 12:30
Mam pytanko do tych, którzy zdążyli już "wyczaić" brukselski internet. Jak
łączycie się w domu? Jakie są koszty podłączenia/używania stałego łącza, a
jak wygląda to w przypadku modemu? Czy wynajem mieszkania z łączem
drastycznie podnosi cenę? Będąc ostatnio na rozmowach chciałam łączyć się
przez wi fi, ale kosztowało 22€ za dobę!:/ Zgroza. Mam nadzieje, że nie
wszędzie jest tak drogo? Z góry fenks za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sofi Belgacom ADSL Go IP: *.cec.eu.int 04.04.05, 13:04
      plus Discovery Line w pakiecie. Zajrzyj na strone belgacomu - tam sie dowiesz
      jakie sa pakiety i cennik.
      Poniewaz nie mozesz zamowic ADSL, nie majac linii telefonicznej, wiec bierzesz
      taki pakiecik, w ktorym abonament za linie tel kosztuje 6E, sztywne lacze 40 E
      za miesiac (w miare duzy przesyl). Linii telefonicznej i tak nie uzywam, bo
      wiekszosc rozmow robie przez internet lub tlen.

O modemie nic nie wiem, bo to bez sensu.
      Jaka cene podnosi ? Wynajmu ? Przeciez to chyba standard ze w mieszkaniu masz
      gniazdko telefoniczne ! Lacze zalatwiasz sobie sam: w tym celu idziesz do
      najblizszego kiosku belgacom, kladziesz pani umowe najmu na stol, mowisz czego
      potrzebujesz i w ciagu 5 dni roboczych at the latest masz lacze.
      • Gość: Sil Re: Belgacom ADSL Go IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 04.04.05, 13:13
        Dzięki Sofi, cosik mi się rozjaśniło w głowie. Racja, że modem w obecnych
        czasach to już bez sensu. A co do wyżsej ceny za chatkę, miałam na myśli fakt,
        że łącze już jest tam zainstalowane. Ale z Twego postu wynika, że samo
        podłączenie jest za free, co cieszy.
        • Gość: Sofi Re: Belgacom ADSL Go IP: *.cec.eu.int 04.04.05, 14:18
          Podlaczenie nie jest za darmo, akurat ja mialam w ramach promocji. Ale promocje
          sa czeste - jak nie u tego providera to u innego, wiec z pewnoscia tez na cos
          takiego trafisz - a przynajmniej masz duze szanse, jak sie postarasz,.

Mieszkanie z reguly wynajmuje sie bez mediow (choc na krotsze terminy bywaja
          wyjatki), to ty musisz sie przebiec po: Electrabel-Sibelgas, water maatschapij,
          belgacom zeby podpisac odpowiednie papierki i wszystko podlaczyc.
          Chociaz nie zawsze po wszystkich wymienionych. Ja np. bieglam tylko do
          Electrabel i Belgacom.

powodzenia
          • Gość: Sil Re: Belgacom ADSL Go IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 04.04.05, 14:23
            O Jeżuuu, tego też nie wiedziałam. Czyli jeśli patrzę sobie na chatki np. na
            www.immoweb.be i widzę atrakcyjną cenę, to w sumie jest tylko część prawdy, bo
            jeszcze media... Choć niektóre ceny mają dopisek "no additional charges". A jak
            Ty znalazłaś swój domek? Przez sieć czy szukałaś dopiero na miejscu?
            • Gość: Sofi Re: Belgacom ADSL Go IP: *.cec.eu.int 04.04.05, 15:47
              W sumie znalazlam na immoweb ale nie bylo reklamowane przez agencje tylko przez
              prywatna osobe. na miejscu sprawdzilam jak wyglada, objechalam dla porownania
              kilka innych w okolicy i tyle.
              Charges w przypadku mojego (a tak naprawde provision for charges - bo na koniec
              roku przychodzi wyrownanie) wynosza 170 E (nie ma w tym internetu), za 110 m2.

Na immoweb jest roznie: niektorzy podaja, niektorzy pisza ze included in the
              price, ale na to trzeba uwazac, bo w cenie zaloza sobie prowizje rzedu 60E, a
              na koniec roku dostaniesz domiar i szczeka ci opadnie. Nie wiem jaki jest
              rozsadny poziom charges - rzekomo rzedu 150-170E.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka