Gość: rysio IP: *.kentlib.co.uk 14.04.05, 12:01 ...jak wyglada droga do uzyskania brytyjskiego obywatelstwa ? co nalezy poczac ? czy isnieje w Uk cos na wzor karty rezydenta ? moze jakis dokumet brytyjski dla owywateli EU ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maciekkk Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.04.05, 13:05 Jako obywatel Polski podlegasz WRS. Po roku nieprzerwanej pracy u jednego pracodawcy mozesz starac sie o residence permit (w sumie nie daje Tobie nic poza mozliowscia ubiegania sie o kredyt w niektorych bankach). Po pieciu latach od uzyskania Residence permit mniej lub bardziej automatycznie dostajesz obywatelstwo UK. Ja jakos nie zauwazylem, zeby posiadanie tutaj residence permit cokolwiek zmienialo w codziennym zyciu, podobnie jest z paszportem. Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: staly pobyt w UK i paszport Uk 14.04.05, 14:15 Raczej mniej, bo i tak trzeba papiery skladac bez wzgeldu ile sie siedzialo u UK. Czekanie: 5 lat dla "single" po przyjechaniu do kraju i 3 dla "married". Kiedys sie tylko szlo do prawnika zeby "odbebnic" "Oath of Allegiance". Teraz zgarniaja wszystkich w jedno miejsce podobnie jak w Ameryce. Ponoc tez, wprowadzili testy ale nie wiem czy dla wszystkich, mozna sie chyba "wywinac" certyfikatem ESOL Entry3. Odpowiedz Link Zgłoś
skubi99 Re: staly pobyt w UK i paszport Uk 14.04.05, 15:15 Czyli co, nie można wcześniej ubiegać się o żaden kredyt lub linie kredytową na koncie. Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: staly pobyt w UK i paszport Uk 14.04.05, 15:44 obywatelstwo nie ma nic wspolnego z zaciaganiem kredytow. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.server.ntli.net 14.04.05, 19:58 Obywatelstwo nie ma, ale wiekszosc bankow (np. Halifax i Lloyds), niekotre swoje uslogi kredytowe oferuja tylko rezydentom, co w sumiejest pojeciem niescislym. Paszportu miec nie trzeba, ale trzeba pochwalic sie historia kredytowa z ostatnich (zazwyczaj) 3 lat, albo pokazac rozliczenia z Inland Revenu z podobnego okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.kentlib.co.uk 15.04.05, 11:13 ...wiec ,praca przez rok w jednej i tej samej firmie jest wymagana do RESIDENCE PERMIT ? jesli zmienie pracodawce to znow licznik bije od poczatku ? Jak nazywa sie organ ktory zajmuje sie wydawaniem tego dokumentu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciekkk Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.04.05, 13:30 Organ ktory to wydaje to jak zwykle Home Office. Na ich stronie tez znajdziesz informacje o WRS a tam jest wszytsko wytlumaczone dosyc lopatologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazia Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.server.ntli.net 15.04.05, 20:51 chodzi o prace przez rok, niekoniecznie w jednym miejscu. chodzi o ciaglosc pracy w pierwszym roku, mozna miec jakas przerwe w pierwszym roku, ale nie pamietam ile dni ona wynosi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asda Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.server.ntli.net 16.04.05, 04:44 wydaje mi sie, ze tu wcale nie chodzi o okres pracy tylko o okres legalnego pobytu itd, tzn ze masz pieniadze na to zeby sie utrzymac. podobno status rezydenta mozna otrzymac od reki po wplaceniu kaucji w wysokosci miliona funtow, wplacal ktos moze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olivia Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: 212.32.71.* 16.04.05, 12:01 residence permit sluzy do potwierdzenia twojego prawa do pobytu o legalnej pracy na terenie uk. Residence permit wydawane jest zazwyczaj na 5 lat. Nie dostanie go osoba, ktora nie ma stalej pracy lub nie ma wystarczajacych srodkow na utrzymanie. osoby studiujace dostaja residence permit zazwyczaj na czas trwania studiow. po 5 latach od uzyskania residence permit mozna sie ubiegac o tzw indefinite leave to remain, co daje prawo do nieograniczonego pobytu na terenie UK. Dopiero jak sie ma w paszporcie indefinite leave to remain mozna zlozyc aplikacje o naturalizacje jako British Citizen. Rozpatrzenie takiego wniosku trwa to okolo 7-8 miesiecy. Dopiero jak uzyskamy Naturalisation Certificate mozemy zlozyc wniosek do UK Passport Office o wydanie nam paszportu brytyjskiego. Nieco inaczej wyglada to w przypadku zawarcia malzenstwa z Brytyjczykiem. Wiecej informacji na www.ind.homeoffice.gov.uk/content/ind/en/home.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.kentlib.co.uk 16.04.05, 12:05 ok guys , rysio ma teraz jakis obraz sytuacji . nie wiem czy u jednego pracodawcy czy moze wkrotce zmienie job na inny ale rok kalendarzowy tu zasiedze , postaram sie o RESIDENCE PERMIT , po kilku latach zapytam o paszport UK a potem uderze chyba do New Zeland chyba wszystko trzyma sie kupy , nie sadzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Olivio IP: *.kentlib.co.uk 16.04.05, 12:13 czy rowniez sadzisz jak i pozostali ze aby otrzymac RESIDENCE PERMIT nalezy przepracowac rok w Uk ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Olivio IP: *.westsussex.gov.uk 16.04.05, 13:32 nie wiem po co tyle zamieszania ja wszedzie pokazuje moj polski paszport i brytyjski nie zrobilby zadnej roznicy a o czyms takim jak resident permit nie slyszalam bo i tak mozemy tu pracowac i mieszkac tak dlugo jak nam sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
saperowsky Re: Olivio 16.04.05, 22:58 ale z brytyjskim paszportem latwiej podrozowac po swiecie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 18.04.05, 16:53 ja rozmuie dobrze ze mozna pracowac i zyc cale zycie w Uk na polskimpaszporcie ale nie kazdy podoza za moimi tokiem myslenia , nie kazdy potrafi doscignac mysli moje . dzis jestem w UK ale nie zamierzam tu spedzic calego zycia . Brytyjski paszport otwiera pewne drzwi ktore to sa zamkniete czesto dla polskich obywateli . Rysio pozdrawia caly Swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Olivio IP: *.westsussex.gov.uk 20.04.05, 18:41 w dzisiejszych czasach stan konta a nie pochodzenie sie liczy. pracuje w Anglii od 8 miesiecy z polskim paszportem i dostalam karte w banku na duzo lepszych warunkach niz kolezanki z pracy rodowite Angielki ktore sa non stop na debecie i dlatego maja niski credit rating. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 21.04.05, 11:36 ok beby , karta Solo ,troche kaski na koncie to za malo by mnie wpuscili do Canady z poskim paszportem . nie sadzis ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Olivio IP: *.server.ntli.net 22.04.05, 21:24 Do Kanady jak do Kanady, nie wspominajac juz o Stanach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 23.04.05, 11:02 ...wspomnialem o kanadzie bo z tamtad masz juz nagrany przejazd do US . Rozni ludzie rozne marzenia , dla mnie Europa to za malo........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 23.04.05, 11:03 ...oczywiscie przejazd z Kanady do US to ja mam nagrany ,zle mi sie napisalo w poprzednim poscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Olivio IP: *.server.ntli.net 23.04.05, 15:41 Ameryka nie jest jakims moim wielkim marzeniem, ale fajnie byloby sobie tak beztrosko, bezproblemowo gdzies wyjechac, pozwiedzac na wlasna reke kiedy tylko masz na to ochote. Paszport brytyjski duzo ulatwia, tak jak pisales... Nie wiem dlaczego ludzie od razu mysla, ze jak czlowiekowi zalezy na paszporcie brytyjskim to znaczy, ze nagle chce sie stac Anglikiem i chce sie odciac od swojej polskosci. Jakies takie ograniczone myslenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 25.04.05, 10:55 .....calkiem sie z toba zgadzam droga babciu , moze razem na piwko gdzies wyskoczymy ? ewentualnie mala kawke........... Odpowiedz Link Zgłoś