Dodaj do ulubionych

staly pobyt w UK i paszport Uk

IP: *.kentlib.co.uk 14.04.05, 12:01
...jak wyglada droga do uzyskania brytyjskiego obywatelstwa ?
co nalezy poczac ? czy isnieje w Uk cos na wzor karty rezydenta ? moze jakis
dokumet brytyjski dla owywateli EU ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciekkk Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.04.05, 13:05
      Jako obywatel Polski podlegasz WRS. Po roku nieprzerwanej pracy u jednego pracodawcy mozesz starac
      sie o residence permit (w sumie nie daje Tobie nic poza mozliowscia ubiegania sie o kredyt w
      niektorych bankach). Po pieciu latach od uzyskania Residence permit mniej lub bardziej automatycznie
      dostajesz obywatelstwo UK. Ja jakos nie zauwazylem, zeby posiadanie tutaj residence permit cokolwiek
      zmienialo w codziennym zyciu, podobnie jest z paszportem.
      • deadeasy Re: staly pobyt w UK i paszport Uk 14.04.05, 14:15
        Raczej mniej, bo i tak trzeba papiery skladac bez wzgeldu ile sie siedzialo u
        UK. Czekanie: 5 lat dla "single" po przyjechaniu do kraju i 3 dla "married".
        Kiedys sie tylko szlo do prawnika zeby "odbebnic" "Oath of Allegiance". Teraz
        zgarniaja wszystkich w jedno miejsce podobnie jak w Ameryce. Ponoc tez,
        wprowadzili testy ale nie wiem czy dla wszystkich, mozna sie chyba "wywinac"
        certyfikatem ESOL Entry3.
      • skubi99 Re: staly pobyt w UK i paszport Uk 14.04.05, 15:15
        Czyli co, nie można wcześniej ubiegać się o żaden kredyt lub linie kredytową na
        koncie. Jak to jest?
        • deadeasy Re: staly pobyt w UK i paszport Uk 14.04.05, 15:44
          obywatelstwo nie ma nic wspolnego z zaciaganiem kredytow.
          :)
          • deadeasy Re: staly pobyt w UK i paszport Uk 14.04.05, 15:45
            i vice versa...
            :)
            • Gość: Maciek Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.server.ntli.net 14.04.05, 19:58
              Obywatelstwo nie ma, ale wiekszosc bankow (np. Halifax i Lloyds), niekotre
              swoje uslogi kredytowe oferuja tylko rezydentom, co w sumiejest pojeciem
              niescislym. Paszportu miec nie trzeba, ale trzeba pochwalic sie historia
              kredytowa z ostatnich (zazwyczaj) 3 lat, albo pokazac rozliczenia z Inland
              Revenu z podobnego okresu.
              • Gość: rysio Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.kentlib.co.uk 15.04.05, 11:13
                ...wiec ,praca przez rok w jednej i tej samej firmie jest wymagana do RESIDENCE
                PERMIT ? jesli zmienie pracodawce to znow licznik bije od poczatku ?
                Jak nazywa sie organ ktory zajmuje sie wydawaniem tego dokumentu ?
                • Gość: Maciekkk Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.in-addr.btopenworld.com 15.04.05, 13:30
                  Organ ktory to wydaje to jak zwykle Home Office. Na ich stronie tez znajdziesz informacje o WRS a tam
                  jest wszytsko wytlumaczone dosyc lopatologicznie.
                • Gość: bazia Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.server.ntli.net 15.04.05, 20:51
                  chodzi o prace przez rok, niekoniecznie w jednym miejscu. chodzi o ciaglosc
                  pracy w pierwszym roku, mozna miec jakas przerwe w pierwszym roku, ale nie
                  pamietam ile dni ona wynosi
                  • Gość: asda Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.server.ntli.net 16.04.05, 04:44
                    wydaje mi sie, ze tu wcale nie chodzi o okres pracy tylko o okres legalnego
                    pobytu itd, tzn ze masz pieniadze na to zeby sie utrzymac. podobno status
                    rezydenta mozna otrzymac od reki po wplaceniu kaucji w wysokosci miliona
                    funtow, wplacal ktos moze? :)
                    • Gość: olivia Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: 212.32.71.* 16.04.05, 12:01
                      residence permit sluzy do potwierdzenia twojego prawa do pobytu o legalnej
                      pracy na terenie uk. Residence permit wydawane jest zazwyczaj na 5 lat. Nie
                      dostanie go osoba, ktora nie ma stalej pracy lub nie ma wystarczajacych srodkow
                      na utrzymanie. osoby studiujace dostaja residence permit zazwyczaj na czas
                      trwania studiow.
                      po 5 latach od uzyskania residence permit mozna sie ubiegac o tzw indefinite
                      leave to remain, co daje prawo do nieograniczonego pobytu na terenie UK.
                      Dopiero jak sie ma w paszporcie indefinite leave to remain mozna zlozyc
                      aplikacje o naturalizacje jako British Citizen. Rozpatrzenie takiego wniosku
                      trwa to okolo 7-8 miesiecy. Dopiero jak uzyskamy Naturalisation Certificate
                      mozemy zlozyc wniosek do UK Passport Office o wydanie nam paszportu
                      brytyjskiego.
                      Nieco inaczej wyglada to w przypadku zawarcia malzenstwa z Brytyjczykiem.
                      Wiecej informacji na www.ind.homeoffice.gov.uk/content/ind/en/home.html
                    • Gość: rysio Re: staly pobyt w UK i paszport Uk IP: *.kentlib.co.uk 16.04.05, 12:05
                      ok guys , rysio ma teraz jakis obraz sytuacji .
                      nie wiem czy u jednego pracodawcy czy moze wkrotce zmienie job na inny ale rok
                      kalendarzowy tu zasiedze , postaram sie o RESIDENCE PERMIT , po kilku latach
                      zapytam o paszport UK a potem uderze chyba do New Zeland
                      chyba wszystko trzyma sie kupy , nie sadzicie ?
                      • Gość: rysio Olivio IP: *.kentlib.co.uk 16.04.05, 12:13
                        czy rowniez sadzisz jak i pozostali ze aby otrzymac RESIDENCE PERMIT nalezy
                        przepracowac rok w Uk ?
                        • Gość: ania Re: Olivio IP: *.westsussex.gov.uk 16.04.05, 13:32
                          nie wiem po co tyle zamieszania ja wszedzie pokazuje moj polski paszport i
                          brytyjski nie zrobilby zadnej roznicy a o czyms takim jak resident permit nie
                          slyszalam bo i tak mozemy tu pracowac i mieszkac tak dlugo jak nam sie podoba.
                          • saperowsky Re: Olivio 16.04.05, 22:58
                            ale z brytyjskim paszportem latwiej podrozowac po swiecie ....
                            • Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 18.04.05, 16:53
                              ja rozmuie dobrze ze mozna pracowac i zyc cale zycie w Uk na polskimpaszporcie
                              ale nie kazdy podoza za moimi tokiem myslenia , nie kazdy potrafi doscignac
                              mysli moje . dzis jestem w UK ale nie zamierzam tu spedzic calego zycia .
                              Brytyjski paszport otwiera pewne drzwi ktore to sa zamkniete czesto dla
                              polskich obywateli .
                              Rysio pozdrawia caly Swiat
                              • Gość: ania Re: Olivio IP: *.westsussex.gov.uk 20.04.05, 18:41
                                w dzisiejszych czasach stan konta a nie pochodzenie sie liczy. pracuje w Anglii
                                od 8 miesiecy z polskim paszportem i dostalam karte w banku na duzo lepszych
                                warunkach niz kolezanki z pracy rodowite Angielki ktore sa non stop na debecie
                                i dlatego maja niski credit rating.
                                • Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 21.04.05, 11:36
                                  ok beby , karta Solo ,troche kaski na koncie to za malo by mnie wpuscili do
                                  Canady z poskim paszportem . nie sadzis ?
                                  • Gość: babcia Re: Olivio IP: *.server.ntli.net 22.04.05, 21:24
                                    Do Kanady jak do Kanady, nie wspominajac juz o Stanach
                                    • Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 23.04.05, 11:02
                                      ...wspomnialem o kanadzie bo z tamtad masz juz nagrany przejazd do US .
                                      Rozni ludzie rozne marzenia , dla mnie Europa to za malo........
                                      • Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 23.04.05, 11:03
                                        ...oczywiscie przejazd z Kanady do US to ja mam nagrany ,zle mi sie napisalo w
                                        poprzednim poscie
                                        • Gość: babcia Re: Olivio IP: *.server.ntli.net 23.04.05, 15:41
                                          Ameryka nie jest jakims moim wielkim marzeniem, ale fajnie byloby sobie tak
                                          beztrosko, bezproblemowo gdzies wyjechac, pozwiedzac na wlasna reke kiedy tylko
                                          masz na to ochote. Paszport brytyjski duzo ulatwia, tak jak pisales...
                                          Nie wiem dlaczego ludzie od razu mysla, ze jak czlowiekowi zalezy na paszporcie
                                          brytyjskim to znaczy, ze nagle chce sie stac Anglikiem i chce sie odciac od
                                          swojej polskosci. Jakies takie ograniczone myslenie.
                                          • Gość: rysio Re: Olivio IP: *.kentlib.co.uk 25.04.05, 10:55
                                            .....calkiem sie z toba zgadzam droga babciu , moze razem na piwko gdzies
                                            wyskoczymy ? ewentualnie mala kawke...........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka