Dodaj do ulubionych

Znowu o podatku!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 10:05
Właśńie wyjeżdżam do Anglii. Dzwoniłam do US w Polsce,żeby dowiedzieć się
czegoś konkretnego o podatku z pieniędzy zarobionych w kraju unijnym.Niestety
panie w US nic nie wiedzą albo informacje z róznych urzędów są sprzeczne!
Powiedzcie jak naprawdę to z tym jest? Jade na 3 miesiace i nie sądze zebym
pzrekroczyla pierwszy próg systemu angielskiego czy polskiego.Za rok 2005 nie
uzyskałam w POlsce zadnych dochodów. CZy osoba, która coś takiego już
załatwiała,mogłaby mi udzielic jakiś porad.Czekam niecierpliwie.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anta3 Re: Znowu o podatku!! 25.05.05, 11:18
      Z tymi podatkami to prawdziwa zmora..! Wyobraz sobie, ze ja tez niedlugo
      wyjezdzam (na ok. rok) do UK i pomimo tego, ze juz od ok 2 tyg. probuje sie
      czegos dowiedziec, to do tej pory nie jestem jeszcze w pelni uswiadomiona - po
      prostu ile ludzi tyle zdan. Nie wiem sama co z ty zrobic, bo w Polsce
      pracowalam tylko 2 m-ce w tym roku i jakbym przez to miala sie rozliczac po
      powrocie z dochodow w UK (2-gi raz - tam i w Polsce) to nie wiem. Powiedzcie
      mi, co to jest: powinno przeciez byc gdzies jasno napisane co i jak, a nie, ze
      czlowiek musi sie domyslac...Polska...
      • anta3 Re: Znowu o podatku!! 25.05.05, 11:18
        A w dodatku panie w US tez nic na ten temat nie wiedza, albo kazda mowi cos
        innego - i jak tu nie zwariowac!
    • Gość: czubek draze IP: 217.8.12.* 25.05.05, 11:43
      Wedlog mnie, panikowac moga osoby, ktore beda pracowaly w UK caly rok
      bo "wskocza" w najwyzszy prog. Z tego co rozumiem w PIT-ach podaje sie
      calkowite zarobki roczne. Jesli ktos zarabil do 37024zl *rocznie* to placi
      19%. Tak wiec, ktos kto "dyrdal" przez 3 miesiace w UK, zarabiajac £800 na
      reke miesiecznie (po podatkach, NI contributions), ten ktos przywiesie
      (teoretycznie - nie odliczam kosztow zycia w UK) -> £800*3=£2400 -> 14400zl
      (liczac £1=6zl). Jesli ten ktos podejmie prace w PL po powrocie i zarabiajac
      zmiesci sie w 37024 to US mu wezmie 19%. Gdyby taka osoba nic nie zarobila
      przez reszte roku to tez placilaby 19% podatku od tych 14400zl zarobionych w
      UK. Wiec byloby tego: 14400zl*0.19=2736zl, 228zl miesiecznie(=£38). Wiec ich
      prawdziwe zarobki miesieczne bylyby: 4800zl - 228zl = 4572zl

Czy tak jest czy sie myle?

A tak w ogole, to jesli sie zadeklaruje zarobki w UK to co sie przedstawia jako
      dowod?
      :)
      • anta3 Re: draze 25.05.05, 11:46
        Czyli jednak trzeba placic 2 razy..? A slyszeliscie o tych firmach, ktore
        zajmuja sie zwrotem podatku z za granicy?
        • Gość: słuchacz Re: draze IP: *.sdl.vectranet.pl / 81.15.159.* 25.05.05, 12:09
          Witam!
          Niedawno była audycja u p.Janusza Weissa w tej sprawie właśnie i paniusia z
          Min.Finansów twierdziła ,że osoby uzyskujące dochód (w tym wypadku w Anglii)bo
          to wszystko zależy od międzynarodowych umów i ich treści, zatem osoby
          uzyskujące dochód z pracy w Anglii są zobowiązane do zapłacenia różnicy w
          podatkach między Anglią a Polską po powrocie
          Przykład
          zarobiłe(a)ś w Anglii 1000 funciaków i zapłaciłaś 11% podatku zatem w Polsce
          będziesz musiała dopłacić różnice w podatkach (procentowo)Tyle ta paniusia
          (notabene niemiła strasznie) Osobiście uważam ,że nikt nic nie wie ale był tu
          wątek już o tym i było tam parę sensownych pomysłów.
          Pozdrawiam
          • anta3 Re: draze 25.05.05, 12:17
            Hmmm, no tak, ale jesli przez ok. rok uzbiera mi sie powiedzmy 10 000 f, to
            podatek automatycznie jest wiekszy i tam i w Polsce, czyli - najpierw place w
            Anglii, a po powrocie do Polsce place ta roznice (duza jest ta roznica?
            Wydawalo mi sie, ze te procenty w UK i Polsce sa podobne, to jak to rozumiec?),
            no i jeszcze co z tym zwrotem podatku z za granicy?
            • Gość: Northern I Re: draze IP: *.in-addr.btopenworld.com 25.05.05, 16:30
              Chyba najlepiej poczytać tu:
              www.studentadventure.pl/anglia_podatki.html
              albo tu :
              www.eracareers-poland.gov.pl/naukowcy.html?kid=800.1081&o_id=1081&picfx=naukowcy&miasto=

• Gość: zulka! Re: draze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 00:17
                Może zadam naiwne pytanie.Czy urzędy fiskusa w Anglii i Polsce komunikują się
                ze sobą?Czy pracodawca angielski zobowiązany jest wysłać jakieś moje dane do
                urzędu w Polsce?
                • Gość: asda Re: draze IP: *.server.ntli.net 26.05.05, 00:53
                  wedlug mnie najlepiej sie zdecydowac czego sie chce. albo mieszkac, pracowac i
                  zyc w uk i wtedy miec podatki w polsce daleko w nosie albo pracowac w uk przez
                  wakacje i zyc w polsce, wtedy najlepiej siedziec w polsce i nie przyjezdzac
                  tutaj. nie bedzie problemu.
                • kierunek_zachod Re: draze 26.05.05, 21:10
                  Zulka! :

> Czy urzędy fiskusa w Anglii i Polsce komunikują się
                  > ze sobą?

Zdziwiłabyś się jak skutecznie są w stanie to zrobić :/
                  Inna sprawa, czy zrobią to akurat w danym przypadku. Ale pamiętaj, że mają na
                  to praktycznie 6 lat ...

Asda :

> zyc w uk i wtedy miec podatki w polsce daleko w nosie

Święte słowa !!! ;-))
      • Gość: ela, weybridge Re: draze IP: *.access.as9105.com 26.05.05, 10:56
        moja znajoma pracujaca w US w PL, po konsultacji z kompetenta oosba w US
        poinformowala mnie ze jesli w danym roku nie mam dochdow w PL to nie musze sie
        rozliczac w PL. z niczego.
        pracuje i zarabiam i place podatki tylko tu w UK. tylko i wylacznie. wiec z
        niczego sie nie bede w PL rozliczac.
        jesli w danym roku masz dochody i tu i tu to w PL musisz sie rozliczyc TEZ z
        zarobkow z UK.

zreszta nie wracam do tego zlodziejskiego kraju...
        • Gość: Northern I Re: draze IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.05.05, 12:31
          Poproś swoją znajomą o wiążącą interpretację na piśmie.
          Obawiam się, że może zmienić zdanie. Jeśli nie to super!!!
          Możnaby się na nią powołać.
          • Gość: ela, weybridge Re: draze IP: *.access.as9105.com 26.05.05, 16:51
            powiedziala mi ze jesli US by sie czegos czepil to wystarczy ze dostarcze
            swistek z Inland Revenue ze jestem rezydentem podatkowym tutaj w UK.
            a na ww swistek wlasnie czekam.
            • Gość: Northern I Re: draze IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.05.05, 18:03
              Szczerze mówiąc to też liczę, że jak dostarczę do US certyfikat o rezydencji w
              UK, to pani w US bedzie miała jakąś podkładkę żeyby sprawę odłożyć jakiś ciemny
              zakamarek szafy. Niestety ten certyfikat oznacza tylko, że oba kraje uznają
              mnie za rezydenta. Ze wszelkich oficjalnych wypowiedzi wynika, że żeby zmienić
              rezydencję trzeba mieć miejsce zamieszkania na terenie UK, co oznacza,że trzeba
              tam przebywać z zamiarem pozostania na stałe. I ten "zamiar", to właśnie
              najbardziej dyskusyjna sprawa. Ciekaw jestem relacji ludzi, którzy uzyskali
              oficjalną odpowiedż US w tego typu przypadkach. Może ktoś się odezwie
        • Gość: tomaszeko Re: draze IP: *.wph.man.ac.uk 26.05.05, 18:43
          Tylko rok podatkowy u nas zaczyna sie 1 stycznia a w UK zaczal sie 6 kwietnia!
          • anta3 Re: draze 27.05.05, 12:06
            Czyli jednak przez te 2 m-ce w Polsce musze sie rozliczyc za ok. rok w UK...!
            • Gość: Northern I Re: draze IP: *.in-addr.btopenworld.com 27.05.05, 13:08
              Nie przez te dwa miesięce, tylko z powodu posiadania miejsca zamieszkania w
              Polsce. Jeżeli wyjedziesz na stałe (zgodnie z zasadami jakie przyjmuje US), to
              rozliczasz się przed wyjazdem z US i informujesz o zmianie rezydencji. Wtedy
              rozliczasz się już tylko w UK. Musisz tylko przekonać US, że nie masz miejsca
              zamieszkania w Polsce. W przeciwnym razie nawet jak będziesz zagranicą dwa
              lata, to będziesz musiała się rozliczać w Polsce.
              • anta3 Re: draze 27.05.05, 13:52
                Heh, ale ja wyjezdzam tylko na ok. rok, wiec nie na stale.. Ja naprawde juz
                zglupialam - raz czytam, ze przez dochody w Polsce sie placi podatek 2gi raz, a
                raz, ze to zalezy od tego czy sie mieszka na stale w UK..
                • Gość: ali Re: draze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:19
                  najlepiej zrobisz jak się przed wyjazdem wymeldujesz
                  póżniej będziesz mogła coś wykombinować aby urwac się złodziejom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka