Dodaj do ulubionych

EPA to jest potęga......

07.06.05, 10:30
Hej.

Postanowiłem zacząć wątek o EPA. W końcu jest nas baaaardzo dużo. Choć jak
łatwo zauważyć na forum jesteśmy widoczni w zakresie podobnym do audytorów
(witaj Sofi) by nie rzec, że niemal równie często się tu wypowiadają osoby z
konkursów na A*16 ;)

Cóż. Od listopada doliczyłem się na Forum kilkunastu różnych osób
deklarujących się jako EPA, z czego ledwie dziesiątka odezwała się więcej niż
raz.

Ale oto nastąpił przełom! W ostatni piątek spotkało się w jednym miejscu
(czyli w Gęsi) aż czworo (jeszcze niezatrudnionych) EPA. Postanowiliśmy
założyć własny mailing aby upewniać się, że naprawdę istniejemy. Wczoraj
dołączyła do nas Magggie. To już prawie wszyscy biorąc pod uwagę, że już
„większość” z nas zatrudniono ;)

No właśnie. Troszkę się wczoraj nudziłem i opierając się tylko na danych
Komisji porobiłem statystyki (zgodnie z instrukcjami Sofi i Kaszuba). I oto co
mi wyszło:
- Na 128 EPA Komisja zatrudniła 34 (pozostaje mieć nadzieję, że te statystyki
jeszcze nie objęły osób zatrudnionych 1 czerwca).
- Największe prawdopodobieństwo zatrudnienia mają osoby z ..... 3 Merit Groupe
(33,3% zatrudnionych).
- Na drugim miejscu znalazła się 1 MG (26,6%)
- Członkowie drugiej MG jeszcze sobie poczekają (18,1%).
- Alfabetycznie największe prawdopodobieństwo zatrudnienia mają osoby o
nazwisku na literę G (45,5%)
- Najmniejsze – osoby na K (11,7%). Pominąłem tu rzadkie na liście litery.

Ufff. Jak widać bardzo mi się nudziło. Mam nadzieję, że Parlament i Rada
chętniej zatrudniają EPA. Niedługo pełną statystykę roześlę do klubu EPA :)
Wszystkie dane zebrałem na stronach unijnych, więc chyba nie łamię ustawy o
ochronie danych osobowych (ale jakby co, osoby już zatrudnione, które nie chcą
być wymienione na mojej „liście” proszę o powiadomienie mnie o swoim sprzeciwie).

Pozdrawiam

Epsotek
Obserwuj wątek
    • Gość: Sofi Baaardzo ci sie nudzilo :) IP: *.cec.eu.int 07.06.05, 10:59
      W godzinach pracy ?

Ciekawe jak to wyglada w audytorami :) Na szczescie dla szczesliwej trzynastki
      tam nie trzeba bedzie VLOOKUP-owac, zeby dojsc do jakichs sensownych wnioskow.
      • Gość: tomi Re: Baaardzo ci sie nudzilo :) IP: *.217.134.144.coditel.net 07.06.05, 11:06
        szukaniem roboty by sie zajal :)))
        • epsotek Re: Baaardzo ci sie nudzilo :) 07.06.05, 12:26
          No cóż, Tak wyczaiłem, że czas spędzony nad statystykami przynosi mi równie
          wiele korzyści co szukanie pracy w instytucjach. Cóż. Niestety.

A nudziło mi się troszkę (szczegółowe statystyki są ciekawsze). I nie na koszt
          pracodawcy tylko po pracy, przy kolacji.

NO!

Kolejne EPA zapraszam do ujawniania się i zgłaszania do naszego klubu :)
    • Gość: koala Re: EPA to jest potęga...... IP: 195.55.141.* 07.06.05, 11:05
      w sumie pocieszające bo myślałem, ze jestem juz ostatni na tej liście
      (EPA), ale jako koala (k na początku!!!!) widzę, że na starcie mam mniejsze
      szanse:)))
      dzięki za statystyki - a planujecie spotkanie w sierpniu w Gęsi? niestety
      jestem za granicą i w Warszawie bedę dopiero w drugiej połowie sierpnia
      • epsotek Do Koali 07.06.05, 11:28
        Hej.

Pewnie planujemy spotkanie w sierpniu i zapewne odbędzie się ono 5 sierpnia. Ale
        szczegóły będa pewne za jakieś półtora miesiąca :)

Skoro jesteś EPA to napisz do mnie na priva to Cie dopiszę do klubu EPA ;) i
        podeślę szczegółowe statystyki (jakkolwiek bardzo to one nie pomogą w szukaniu
        pracy).

Pozdrawiam

Epsotek

Ps. owinieneś sie przemianować na Coala toby wzrosły twoje szanse :) (bo C ma
        33% skuteczności)

• Gość: Flip Re: EPA to jest potęga...... IP: 213.227.72.* 07.06.05, 11:45
      czyli musicie szybko pozmieniac nazwiska... ;)
    • mczapl Re: EPA to jest potęga...... 07.06.05, 14:26
      czy twoja lista obejmuje tylko EPA z Komisji? Jezeli tak, to wiedz, ze sporo
      EPow jest rowniez i w Radzie i w Parlamencie.
      • epsotek Re: EPA to jest potęga...... 07.06.05, 14:42
        Moja statystyka na razie obejmuje tylko Komisję gdyż jeszcze nie znam sposobu na
        zbadanie poziomu zatrudnienia w innych instytucjach. Właściwie to wiem tylko
        gdzie Tito pracuje. Ale możecie się do mnie zgłaszać to dopiszę was do listy EPA
        i zaktualizuję statystyki a może to na przyszłość ułatwi nam zdobywanie wiedzy
        na temat interesujących Unitów i Dyrekcji.

Mczapl. Czy ty jesteś EPA MG2? (bo tak sobie twojego nicka rozwinąłem w jedno z
        imion i nazwisk na liście rezerwowej). Gdzie masz prace (jeśli juz masz)
        • mczapl Re: EPA to jest potęga...... 07.06.05, 14:51
          jestem EPA MG2 pracujacy w Parlamencie. Jest nas tu calkiem sporo. Z tego co
          pamietam, to w najnowszym raporcie przygotowanym przez Dyrekcje Generalna
          Personelu Parlamentu Europejskiego dla Konferencji Przewodniczacych PE Polakow
          zatrudnionych na kategorii A jest 74. Docelowo ma byc ich 142. Podaje te
          liczbny jednak tylko z glowy, bo raport lezy u mnie na biurku w Brukseli, a w
          tej chwili jestem w Strasburgu.
          • epsotek Re: EPA to jest potęga...... 07.06.05, 15:02
            Odpisałem Ci na priva.

A statystyki są interesujące ;) (juz wiadomo, że się lubię nimi bawić). Jakbyś
            miał możliwość go podesłać w wersji elektronicznej (lub skan) toby fajnie i
            ciekawie było.

A znajomym z EPA można wspomnieć o naszej liście. To nam może ułatwić
            poszukiwanie informacji gdy już będziemy mieli szansę pojechać na jakąś rozmowę.

Epsotek
    • Gość: rudasek Re: EPA to jest potęga...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 22:01
      Nie ma co, Epsotek, podniosłes mnie na duchu tymi statystykami (może dodam, że
      jestem z MG 2 i nie mam nazwiska na "G"). Ehhh...

Przez to wszystko dopadło mnie jakieś bliżej niezbadane schorzenie psychiczne -
      cieszę się z odpowiedzi odmownych, bo JEDNAK odpisują!!! We wszystkim trzeba
      się doszukiwac jasnych stron :-))

Pozdrawiam i do zobaczenia w Gąsce.
      Kaśka

• epsotek Re: EPA to jest potęga...... 08.06.05, 12:48
        Hej,

Coż Rudasku. Do tego twoja literka znajduje sie niemal rownie wysoko w
        statystykach co K :(

Ale nie martw sie tak bardzo. mam juz pewien odzew od EPA z Brukseli. Powoli
        dopisuje do statystyk osoby z Parlamentu i Rady. Jak zrobie z tym porzadek to
        zaktualizuje je.

Lista "klubowa" tez sie wydluza. Zglosilo sie pare nowych EPA (w tym rowniez
        tych z Bruxa i Luxa).

Tak wiec nosek do gory :)

EPA to jest potega... (kto wie jaka piosenke zparafrazowalem?)
    • Gość: kama Re: EPA to jest potęga...... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.05, 23:28
      EPSOTEK - jestes wielki! dzieki za info, wiecej na priva. K
    • Gość: TS Re: EPA to jest potęga...... IP: 149.156.14.* 08.06.05, 14:10
      "Wisła to jest potęga, Wisłę trzeba szanować" ?? ;)

ale to pewnie skrzywienie mieszkanki Krakowa, od lat wysłuchującej okrzyków
      bojowych kibiców
      • epsotek Re: EPA to jest potęga...... 08.06.05, 16:53
        Blisko, choć pierwszy raz słyszę aby ktoś zastosował ten tekst do zespołu z
        Krakowa ;)
        • Gość: dkdamiano Re: EPA to jest potęga...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 12:35
          czesc Marek i reszta z EPA!
          nie znałem statystyk ale przeczuwałem, że coś nie łatwo będzie..
          merit 2 i nazwisko na k...
          mimo to jestem umiarkowanym optymistą:)
          pozdrawiam tych tu i tam i zgłaszam akces do klubu!!
          damian
          PS Moj grafik uniemożliwił mi wizytę w gęsi i czerwcu i obawiam się że podobnie
          będzie w licpu i sierpniu:(
          • epsotek Re: EPA to jest potęga...... 10.06.05, 13:42
            Nie ma sprawy.

Juz Cie dopisałem choć nieznając twojego maila nie mogę Ci przesłać list i
            statystyk.

Pozdrawiam

Epsotek
            • Gość: dkdamiano Re: EPA to jest potęga...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 23:34
              heja,
              pisz na damiannn@wp.pl
              pozdro i dzieki!
              damian
            • colon2 Re: EPA to jest potęga...... 12.06.05, 18:03
              A mozesz i mnie dopisac do listy?

Juz sie raz spotkalismy w Gesi - na poczatku marca;) - niestety w piatki po
              poludniu mam zazwyczaj briefingi w pracy...

Aha, jestem MG 2

Pozdrawiam,
              • epsotek Re: EPA to jest potęga...... 13.06.05, 11:37
                Pewnie, że mogę. Troszke mam dziś pracy (to sie zdarza). Ale jak tylko znajde
                chwilkę to wyślę zaktualizowaną listę

Pozdr

Epsotek
                • colon2 Re: EPA to jest potęga...... 24.06.05, 15:39
                  Hej Epsotku,

Czy znajdziesz tą wolną chwilę jeszcze przed końcem czerwca;)?

Pozdr

• epsotek Znaaajde :) 27.06.05, 12:01
                    Znajdę. Dziś skończyłem wielką zwałke roboty to sie znajdzie chwilka na porządki
                    na liście :). Dostaną ją wszyscy z "Klubu" :)
    • Gość: gosc Re: EPA to jest potęga...... IP: 193.178.209.* 16.06.05, 11:57
      co to jest EPA?
    • kttosia dzisiejsza GP- rzad dostrzegł problem 16.06.05, 13:26
      w dzisiejszej gazecie prawnej rozpisali sią na temat zatrudnienia Polaków w
      instytucjach unijnych.

" Mało Polaków w Brukseli

We wszystkich instytucjach Unii Europejskiej, począwszy od Komisji Europejskiej,
      a skończywszy na Trybunale Obrachunkowym, pracuje ok. 34 tys. urzędników, w tym
      tylko 668 Polaków. Żaden z naszych rodaków nie piastuje stanowiska dyrektora
      generalnego lub jego zastępcy. Nie wiadomo też, ile osób, które przeszły
      pozytywnie ostatnią wielką rekrutację, znalazło już zatrudnienie.

W 2003 r. Komisja Europejska ogłosiła nabór na stanowiska średniego szczebla
      (według unijnej nomenklatury – wyższe A8 i niższe C3). Cała procedura trwała
      prawie dwa lata. Przystąpiło do niej niemal 38 tys. kandydatów, w tym ponad 6
      tys. Polaków. Według danych pochodzących z raportu przygotowanego przez Komisję
      Europejską na temat postępów w zatrudnieniu obywateli nowych państw
      członkowskich konkursy te pomyślnie przeszło 200 Polaków, z tego 116 na niższe
      stanowiska i 84 na wyższe. Miejsc dla naszych rodaków zarezerwowano wstępnie
      307. – Niestety, nie mamy danych o osobach, które w wyniku tych konkursów
      uzyskały zatrudnienie – wyjaśnia Monika Janus, rzecznik prasowy Urzędu Komitetu
      Integracji Europejskiej.

Z naszych informacji wynika jednak, że etat dostało zaledwie kilka osób. Reszta
      czeka na propozycje i na forach internetowych (ciekawa jestem czy są jeszcze
      inne fora gdzie można o to prosić ;) ) prosi kolegów już zadomowionych w
      Brukseli o informacje o wolnych etatach w generalnych dyrekcjach. Przejście
      procedury konkursowej gwarantuje bowiem tylko dostanie się na tzw. listę
      rezerwową, z której dyrektorzy departamentów dobierają sobie pracowników.

Być może sytuacja zmieniłaby się, gdyby więcej dyrektorów pochodziło z naszego
      kraju. Niestety, żaden Polak nie piastuje stanowiska dyrektora generalnego lub
      jego zastępcy. Na razie najwyżej zaszedł dotychczasowy wiceminister gospodarki
      Mirosław F. Zieliński. Został dyrektorem w Dyrekcji Generalnej Podatki i Cła. W
      najbliższych dniach Komisja Europejska powinna też zdecydować, czy Ewa Synowiec,
      zastępca polskiego ambasadora przy UE, obejmie fotel dyrektora w departamencie
      handlu. Ponadto 15 czerwca minął termin składania aplikacji na dyrektora
      generalnego w Dyrekcji ds. Gospodarczych i Finansowych (kategoria A15). Ilu
      Polaków złożyło aplikację, nie wiadomo.

Jarosław Pietras, minister ds. europejskich, przyznaje, że reprezentacja Polaków
      zarówno na wysokich, jak i średnich stanowiskach jest niesatysfakcjonująca. Aby
      to zmienić, w polskiej ambasadzie przy UE wyznaczono osobę do wyszukiwania ofert
      o nowych konkursach i poszukiwanych osobach. Informacje te umieszczane są już na
      stronach UKIE i USC. Wśród nich brakuje jednak ogłoszeń typu: dyrekcja generalna
      poszukuje osoby na stanowisko administratora. – Tymczasem to właśnie takie
      informacje są z jednej strony najbardziej poszukiwane, a z drugiej –
      najtrudniejsze do zdobycia – wyjaśnia jedna z osób z listy rezerwowej.

Sytuację mogliby zmienić stażyści. Urzędnicy, którzy chodzili już po unijnych
      korytarzach, twierdzą, że odbycie stażu ułatwia zdobycie etatu. Taka osoba jest
      już znana i budzi zaufanie. Od 1 maja ubiegłego roku do dziś staż odbyło 2
      polskich urzędników, a do dnia członkostwa – 11. – W drugiej połowie tego roku
      na staż zostanie wysłanych kolejnych 14 Polaków – dodaje Monika Janus. "

NO jak wiidzcie rząd zatrudnił jednego człowiek który ma byc lekiem na całe zło
      • epsotek Re: dzisiejsza GP- rzad dostrzegł problem 16.06.05, 13:37
        Jakoś te informacje wydają mi się mało wiarygodne.

Mimo całego pesymizmu wydaje mi się, że zatrudnienie jest nieco wyższe a i
        stażystów chyba kilku więcej.
        Kto to napisał? Czy nie ta osoba co na Forum szukała ostatnio informacji do
        artykułu?
        • Gość: Flip Re: dzisiejsza GP- rzad dostrzegł problem IP: 213.227.72.* 16.06.05, 13:44
          tez sadze, ze jest lepiej nizby to wynikalo z artykulu...

ale dobrze, ze pisza.
        • kttosia Re: dzisiejsza GP- rzad dostrzegł problem 16.06.05, 13:47
          Jolanta Góra to autorka, a co ilości zatrudnionych podanych w artyqle tez myśle
          ze została ona zaniżona
          • epsotek Re: dzisiejsza GP- rzad dostrzegł problem 16.06.05, 14:08
            Za to z tym zainteresowaniem UKIE to troszke na wyrost chyba napisano. Bo
            zakładka o zatrudnieniach w Instytucjach na stronie UKIE to jest "W
            aktualizacji" odkąd się pojawiła :)
        • Gość: mczapl Watpliwosci merytoryczne IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 16.06.05, 15:10
          Do tego artykulu wkradlo sie wiele bledow.

Po pierwsze - ilosc osob, ktore przeszly przez konkurs A8. Z samej listy EPA
          jest to 128 osob. Do tego prawnicy i ekonomisci (45 i chyba 66) i audytorzy ok.
          10 daje ok. 240 osob, a nie 86 jak podaje autorka. A trzeba jeszcze do tego
          doliczyc chociazby prawnikow-lingwistow, a mozna i tlumaczy. Wowczas wychodzi
          znacznie wiecej.

Co do ilosci zatrudnionych, to w samym Parlamencie w tej chwili (stan na 31
          maja 2005) zatrudnionych jest 74 Polakow (kategoria A i C, bez kontraktowych,
          asystentow, auxilierow, tempow, endow i innych). W Komisji jest ich wiecej, a w
          Radzie niewiele mniej. Tak wiec haslo o zaledwie kilkunastu Polakach
          zatrudnionych jest mocno przesadzone.

Co do stazystow, to jest to totalnie niezrozumiale. Domyslam sie, ze autorka
          miala na mysli stazystow oddelegowanych przez rzad i ministerstwa. Tych
          rzeczywiscie jest niewielu (sam znam tylko jednego). Natomiast stazystow w
          ogole jest tutaj chyba ponad 100 w tej edycji. Z tego co wiem ilosc polskich
          stazystow w Komisji plasuje nas w pierwszej trojce najbardziej licznych narodow
          (lacznie z Hiszpanami i kims jeszcze).

Poza tym, wcale sadze, by zatrudnienie polskiego dyrektora bylo lekiem na cale
          zlo. Jak tylko zaczalby sie otaczac samymi Polakami, uznanonyby to za
          kumoterstwo i nacjonalizm.

Niemniej dziwi mnie to, ze UKIE nic nie robi, by sie dowiedziec ilu nas jest w
          instytucjach UE i co tutaj robimy. Z punktu widzenia UKIE moglibysmy byc bardzo
          uzyteczni. Ale trzeba do nas dotrzec.
    • colon2 Re: EPA to jest potęga...... 29.06.05, 12:37
      Dzieki za dane :)

A masz jakies pojecie jakie jest rozlozenie osob juz zatrudnionych miedzy BRU a
      LUX?

Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka