Dodaj do ulubionych

Nowa baza danych EPSO dla contract agents

21.06.05, 16:27
Takie cos mi przyslali w poczcie- czasu jest malo aby aplikowac. ale chyba
warto:
We would like to draw your attention to the publication of the Call for
expression of interest launched today by the European Personnel Selection
Office (EPSO), on behalf of the European Institutions and the Commission, in
order to constitute a database of candidates to be recruited as contracts
agents carrying out various tasks within the European Institutions.
Please find hereunder the english link.
europa.eu.int/epso/contract-agents/call-for-interest_en.htm
Obserwuj wątek
    • repairman Re: Nowa baza danych EPSO dla contract agents 21.06.05, 16:43
      Dzieki ;)

• Gość: anbxl Re: Nowa baza danych EPSO dla contract agents IP: *.247.81.adsl.skynet.be 21.06.05, 22:24
        Tak to jest ta nowosc,ktora zapowiadali od dawna-egzaminy na
        kontraktowych.Pewnie,ze zawsze warto,bo to nie kosztuje,ale to co pisza to
        smieszy mnie troche,bo robia egzaminy dla kontraktowych,a co z tymi,ktorzy
        zdali egzaminy na statutowych i nawet jeszcze nie byli zaproszeni na zadna
        rozmowe.Chyba epso i ue znowu jest rozrzutna,bo widzac frekwencje na^piatkowych
        egzaminach-sporo ich to musialo kosztowac
        • oksy Re: Nowa baza danych EPSO dla contract agents 22.06.05, 09:34
          Tak, tylko widzisz, kontraktowy dostaje np. 1300 euro miesięcznie.
    • jodza Re: Nowa baza danych EPSO dla contract agents 22.06.05, 00:13
      Witaj

mam jedno pytanie: czemu Tobie przysłali taka informację? Startowałaś w jakims
      konkursie czy może dobijałaś sie do niech bez przechodzenia przez procedury
      konkursowe?
      • Gość: tomi Re: Nowa baza danych EPSO dla contract agents IP: *.217.134.144.coditel.net 22.06.05, 00:25
        Bo dostal ja KAZDY pracownik EU na maila wewnetrznego, no i jest to na
        intranecie. Dlatego dostala.
        • Gość: Texas Re: Nowa baza danych EPSO dla contract agents IP: *.cec.eu.int 22.06.05, 07:54
          Chyba jednak nie kazdy, do mnie nic nie podeslali:)

Pzdr;)
        • milagros_1 Re: Nowa baza danych EPSO dla contract agents 22.06.05, 21:23
          Świat euroinstytucji nie kończy się na instytucjach brukselskich i
          luksemburskich . Są jeszcze JRC w Sewilli, Geel, Petten Isprze czy Karlsruhe,
          które podlegają Komisji Europejskiej. Tam sytuacja temporary i auxilliary
          agents wyglada zgoła inacze a i pensje pracowników czasowych są wyższe. Do tej
          pory rekrutowali personel do prac czasowych, przy maksymalnym okresie
          zatrudniania 6 lat z bazy ELSA. A pracownicy ze Wschodu to głównie stypendyści
          6 Progamu Ramowego......
    • Gość: jarla sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ..... IP: *.upc.chello.be 22.06.05, 09:34
      aplikowac
      1600E to nie majatek zwazywszy ze 600 placisz za mieszkanie a 500 wydasz na
      jedzenie i rozrywki i podroze do Polski
      • oksy Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... 22.06.05, 09:36
        600? Za mieszkanie? Może w Brukseli, w Luks trochę drożej...
        • Gość: jarla Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: *.upc.chello.be 22.06.05, 09:41
          to sa orientacyjne ceny z BLX
          tak czy inaczej nie ma co startowac na I, czy II kat poniewaz ciezko sie
          bedzie utrzymac za to co oferuja kontraktowym moze III lub IV kat ale to i tak
          nic w porownaniu w tymi co zdali EPSO
          • Gość: Aa Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: *.cec.eu.int 22.06.05, 09:59
            Za 1600 w Brukseli to niestety nie pozyjesz.
            Poza tym te kontrakty sa z regoly bardzo krotkoterminowe.

Ale aplikujcie, aplikujcie ......
            • Gość: tomi Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: *.217.134.144.coditel.net 22.06.05, 10:17
              kontrakty sa od 4 mies (okres probny) do 3 lat z mozliwoscia przedluzen.
              Oczywiscie jak ktos w tym czasie zda egzamin wlasciwy to zostaje - zwykle :)
      • Gość: kolezanka a z dodatkami? IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 22.06.05, 10:55
        wezcie pod uwage ze contractuels maja prawo do wszystkich dodatkow tak samo jak
        urzednicy po konkursie, wiec jak ktos dostanie jeszcze te wszystkie allowance,
        to moze sie troche wiecej uzbierac
        • Gość: jarla Re: a z dodatkami? IP: *.upc.chello.be 22.06.05, 11:02
          tak ale jak zostanie tylko 3 miesiace ?? a np kaucja za mieszkanie przepadnie
          no chyba ze zostanie i bedzie sprzatal ale musial by pewnie kupowac godziny od
          naszych pobratymcow z BSI
          • Gość: tomi Re: a z dodatkami? IP: *.217.134.144.coditel.net 22.06.05, 11:07
            A kto przy zdrowych zmyslach wynajmie mieszkanie w okresie probnym? - to jedno,
            a drugie to jaki wlasciciel wynajmie takie mieszkanie na 3-4 miesiace?

Odpowiedz jest prosta.
            • Gość: jarla odpowiedz jest prosta dla mnie i dla ciebie IP: *.upc.chello.be 22.06.05, 11:23
              ale poznalam jedna laske z ministerstwa co zlapala Boga za nogidostajac
              auxilliary i juz w okresie probnym wynajela mieszkanie na 3 lata a potem placz
              i zgrzytanie zebow bo umowy nie przedluzyli
              • Gość: tomi o Jezu IP: *.217.134.144.coditel.net 22.06.05, 11:26
                Powaznie? To nawet nie jest smieszne. A jak to sie skonczylo???
                • Gość: jarla Re: o Jezu IP: *.upc.chello.be 22.06.05, 11:32
                  a jak sie mialo skonczyc ?!
                  wrocila z rodzina do kraju na cieply stolek w ministerstwie chyba finansow ale
                  nie wiem czy dobrze pamietam
                  • Gość: tomi Re: o Jezu IP: *.217.134.144.coditel.net 22.06.05, 11:36
                    Rodzine tez OD RAZU WZIELA??? No comment.

JA sie pytam jak sie skonczylo z tym mieszkaniem. Dla mnie temat interesujacy,
                    od strony prawnej i nie tylko...

Ja slyszalem o osobie na stazu, co chciala mieszkanie wynajmowac ;)))
                    • Gość: jarla Re: o Jezu IP: *.upc.chello.be 22.06.05, 11:45
                      jak sie to skonczylo od strony prawnej nie wiem. Kaucja pewnie poszla i to nie
                      mala mieszkanie 1 bedroom kosztuje najmniej ok 600 w okolicy instytucji wiec
                      jesli to byly 3 miesiace to coz ... ale jescze slyszalam ze jesli ktos podpisal
                      kontrakt z adminu i udalo mu sie dodac taki maly punkt ze jesli go oddeleguja
                      to ma krotkie wypowiedzenie i nie traci kaucji to wtedy mozna sie wykaraskac z
                      opalow mieszkaniowych ;))
              • oksy Re: odpowiedz jest prosta dla mnie i dla ciebie 22.06.05, 11:46
                Auxi nie mają żadnego okresu próbnego.
                A tak poza tym, to ja też od razu przywiozłam rodzinę, kiedy miałam mój
                pierwszy, 9-miesięczny kontrakt. I ani tego nie żałuję, ani sobie nie
                wyobrażam, żebym mogła rodzinę zostawić. I mieszkanie wynajęłam, owszem, na
                trzy lata... I jakoś nie miałam z tego powodu żadnych problemów.
                • Gość: tomi Re: odpowiedz jest prosta dla mnie i dla ciebie IP: *.217.134.144.coditel.net 22.06.05, 11:50
                  Nie maja okresu probnego, hmmm znam takich co maja/mieli :) Tez bym zabral
                  rodzine jak bym mial odrazu na 9 miesiecy. Ty zrryzykowalas i zostalas jak sie
                  domyslam. Potwierdza sie teoria ze jak nie zaryzykujesz to sie nie dowiesz.

No ale ten ktos z MF to przesadzila troche.
                • Gość: jarla nikt tu nie krytykuje sprawadzania rodziny IP: *.upc.chello.be 22.06.05, 11:53
                  tylko nieodpowiedzialne dzialania.
                  Oksy nie denerwoj sie ja tez bym tak zrobila na twoim miejscu. ale majac
                  kontrakt na 3 m rodzine bym zostawila w Polsce az nie dostala bym przedluzenia
        • oksy Re: a z dodatkami? 22.06.05, 11:35
          Tak, mają prawo do dodatku na dziecko np., tylko że nawet z tym dodatkiem nie
          mają pieniędzy, żeby się tu z dzieckiem utrzymać. Bo wtedy już trudniej wynająć
          jeden pokój itp. A zarabiają tak marnie, że w kasie chorych jest specjalny
          fundusz na pomaganie tym, którzy na leczenie musieli wydać więcej, niż
          miesięczny dochód.
          Pewnie, jak ktoś chce być na takim stażu - bo to jest staż, nic innego - to
          można, można wyżyć nawet za pensję kontraktowego, skoro operki też żyją. Można
          nawet zaoszczędzić, zostawić rodzinę w domu, żywić się tylko makaronem
          przywiezionym z Polski i tu ciułać. Ale życiowa szansa to to raczej nie jest,
          prawda?
          Tak naprawdę to wstyd, że takie warunki się proponuje ludziom rekrutowanym z
          zagranicy, i to nawet na odpowiedzialne stanowiska, a nie tylko do sprzątania
          kuchni. Komisja obniżyła pensje dla nowych rekrutów, a teraz w ogóle szuka
          taniej siły roboczej.
          • Gość: jarla widzeliscie ilez tam jest IP: *.upc.chello.be 22.06.05, 11:40
            Romunow i Bulgarow i tak ja na staz to oni dostana prace. z inej beczki -
            luksemburczycy niechca pracowac w komisji poniewaz pensje jakie im proponuje
            czesto sa nizasze niz najnizsza krajowa w LUXIE

Co do operek to one z glodu nie umra i mieszkanie maja za darmo wiec nie ma sie
            co do nich porownywac
            • oksy Re: widzeliscie ilez tam jest 22.06.05, 11:51
              Fakt. No, chyba żeby kontraktowo się zapałać na zmywak, wtedy też można sobie
              podjeść...
              • Gość: mal Re: widzeliscie ilez tam jest IP: 5.6.2D* / *.europarl.eu.int 22.06.05, 13:18
                ale jakos belgowie pracuja jako contractuels i jakos sobie radza. nie
                demonizuja jarla! pewnei, ze to nie jest fortuna, lae dla kogos moze byc
                wazniejsze, zeby miec jakas prace i zajecie a niekoniecznie w firmach na
                przyklad. nie jest to idealne rozwiazanie dla zon lub mezow eurokratow kratek?
                w luxie sprawy wygladaja inaczej, ale tez i srednia pensa znacznie wyzsza.
                sa niedrogie mieszkania w brukseli i wcale nie nory, tyle, ze one kraza wsrod
                Belgow. Nikt dobrych ogloszen nie podsyla do instytucji, bo Ci zawsze moga
                zaplacic wiecej. Znajomi Belgowie oburzaja sie jak widza kawalerke za 600eur.
                generalnie sa dwie perspektywy
                1. europejska epsiarska
                2. belgijska
                aplikujcie!
                • Gość: jarla Re: widzeliscie ilez tam jest IP: *.upc.chello.be 22.06.05, 14:48
                  nie demonizuje patrze realnie z punktu widzenia Polaka a nie Belga ktory jak mu
                  nie przedluza wroci z brukseli np do gent lub nawet arlon a nie musi wracac np
                  do gdanska. Belg po roku pracy ma zasilek dla bezrobotnych w wysokosci 80 %
                  ostatniej pensji a to sporo nawet jak na tutejsze warunki + kursy zawodowe i
                  jezykowe za psie pieniadze nawet jak na polskie warunki. Mieszkanaie taak
                  znajdziesz tanie jak zataisz ze pracujesz w instytucjach i bedziesz szukal
                  mieszkania poza ich sasiedztwem. jak przyjezdzasz tu pierwszy to na 2
                  tygodnie i szybko uciekasz z Hotelu bo kosztuje dosc sporo szczegolnie dla Auxi
                  I PEWNIE APLIKUJCIE tylko niech kazdy rozwazy waszystkie za i przeciw :))
                  bo niektorzy naawet na forum traktuja kazda prace w instytucji EU jako
                  osiagniecie zyciowe niemajac planu awaryjnego. tylko w polsce taki staz
                  przynosi uznanie przyszlych pracodawcow. w UK wrecz przeciwnie bo dla nich EU
                  jest jedna wielka parodia ( ktos kto ogladal BBC w okresie dyskusji nt
                  constytucji i budzetu wie o czym mowie)

• Gość: byly_eurokrata Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: *.netcologne.de 22.06.05, 20:12
        Z gory mowie, ze nie czytalem w ogole ew. warunkow zatrudnienia, ale dotychczas
        bylo tak, ze "temporary agents" zarabiali dokladnie tyle samo, co urzednicy. Z
        auxil. bylo troche gorzej, bo oni nie mieli prawa do ubezpieczenia chorobowego.

Co do mieszkania, to nie ma co dramatyzowac. Po jakiego kija wynajmowac puste
        mieszkanie na 3 lata z gory bedac na kontrakcie czasowym, skoro jest duzo ofert
        mieszkan umeblowanych na 3, 6 12 miesiecy z mozliwoscia przedluzenia???
        Oczywiscie takie mieszkania sa troche drozsze, ale wszystko masz, niczego nie
        musisz przewozic w ta i z powrotem, kaucje dostajesz z powrotem bez klopotow a
        w razie przedluzenia konkrtaktu w wiekszosci przypadkow mozna tez przedluzyc
        umowe najmu o dowolna liczbe miesiecy.
        • Gość: Do bylegoeurokrata Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: 32.106.94.* 22.06.05, 21:10
          Dobry wieczor,

Czy Twoje nazwizko zaczyna sie przez T ? Z ex-Luksemburga ?

• Gość: Byly_eurokrata Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: *.netcologne.de 22.06.05, 21:14
            Nie...
            Zabawne, ze dla wielu osob taka role odgrywa "rozszyfrowywanie" ludzi na forum
            tutaj....
            Lux mnie wybitnie NIE pociaga i zrezygnowalem z kariery unijnej, bo chcieli
            mnie przeniesc do Luxa, ale nie chce tu zaczynac nowej dyskucji na temat tego
            kraju, kazdy ma inny gust, inne potrzeby, dla mnie wchodzila w gre tylko
            bruksela albo ew. strassburg.
            • Gość: Byly eurokr. Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: 32.106.94.* 22.06.05, 21:25
              Przepraszam !
              • Gość: mala Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:33
                Tez sie zastanawialam skad wzieliscie info na temat tych niskich zarobkow
                (owszem moze I i II grupa) ale III i IV to juz calkiem niezle, tak
                myśle...chyba ze żle przeczytalam regulamin. Natomiast nie znalazłam w nim nic
                na temat dodatku dla dzieci dla temporary o ktorym piszecie (moze ktos poda
                paragraf?) z gory dziekuje.
                • Gość: anbxl Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: 81.243.191.* 22.06.05, 21:49
                  Jak czytam wypowiedzi co niektorych to smiac mi sie chce,gdyz wiekszosc w
                  Belgii zyje wlasnie z pensji +-1500 to jest np pensja we flamandzkim
                  ministerstwie na stanowisku cadre i jak widac wiekszosc ma swoje domy,stac ich
                  na wakacje,jezdza dobrymi samochodami,a wiec nie dramatyzujcie z tymi
                  zarobkami.Jarlo kto ci to powiedzial,ze w Belgii bezrobotne to 80 proc twojej
                  pensji-to juz dawno zmienilo sie,bo po 6 miesiacach jak jestes np szefem
                  rodziny to masz 900 euro+- i to dla wszystkich czy byly dyrektor czy
                  robotnik.Ja moj pierwszy kontrakt temporaire w UE,dgIII mialam kiedy wielu z
                  was nie marzylo o UE i juz wowczas to bylo duzo duzo wiecej niz przecietna
                  belgijska,a wiec mniej pesymistycznie podchodzcie do tematu,bo pewnie,ze lepiej
                  zarabiac wiecej,ale i za te 1500 da sie wyzyc.A co do mieszkan to zgoda wokol
                  BXL ceny sa takie a nie inne,ale np 20 km od BXL-BOOM CZY aALST wynajmiecie
                  calkiem porzadny dom za 400-500 euro
                  • Gość: Byly_eurokrata Re: sprawdzcie najpierw pensje nim zaczniecie ... IP: *.netcologne.de 22.06.05, 22:10
                    Kilka osob juz tu wskazalo, ze co innego mieszkac na stale w Belgii i wtedy sie
                    brac za prace temporary, jak maz/zona ma stala posade w belgijskiej
                    firmie/instytucji a insza inszosc to rzucac wszystko w Polsce, zeby wyjechac na
                    3-6 miesiecy. Tutaj - jak wiele innych osob wskazuje - trzeba wyraznie
                    przeanalizowac "pluse i minuse", bo oczywiscie ze w pensji temporary tez sie
                    przezyje, kwestia tylko, czy to sie oplaca komus, kto ma np. prace w Polsce.
                    Jak ktos jest po studiach, bez doswiadczenia zawodowego albo dluzszy czas bez
                    pracy w Polsce, to moim zdaniem nie powinien sie zastanawiac tylko aplikowac. W
                    Polsce CV-ka z epizodem unijnym otworzy mu wiele drzwi, ale osoby liczace po
                    prostu na szybka i DUZA kase powinny sie 3x zastanowic, czy to im sie bedzie
                    oplacac.
                  • Gość: paw_dady an bxl mowi a nie wie ;P IP: *.132-200-80.adsl.skynet.be 22.06.05, 23:39
                    > Jak czytam wypowiedzi co niektorych to smiac mi sie chce,gdyz wiekszosc w
                    > Belgii zyje wlasnie z pensji +-1500 to jest np pensja we flamandzkim
                    > ministerstwie na stanowisku cadre i jak widac wiekszosc ma swoje domy,stac
                    ich
                    > na wakacje,jezdza dobrymi samochodami,

zapewniem cie ze ci co zarabiaja 1500 brutto czy netto nie jedza ani dobrymi
                    samochodam iani nie maja soich domow. no chyba ze maja lewe konta w Lux ;P

BTW jesli 12letnie renult clio to dla ciebie dobre auto to sie roznimy.

> pensji-to juz dawno zmienilo sie,bo po 6 miesiacach jak jestes np szefem
                    > rodziny

po polsku mowi sie glowa rodziny aniu

> Ja moj pierwszy kontrakt temporaire w UE,dgIII mialam kiedy wielu z
                    > was nie marzylo o UE

ja nadal nie marze i wielu innych tez nie

> zarabiac wiecej,ale i za te 1500 da sie wyzyc.A co do mieszkan to zgoda wokol
                    > BXL ceny sa takie a nie inne,ale np 20 km od BXL-BOOM CZY aALST wynajmiecie
                    > calkiem porzadny dom za 400-500 euro

siur grzyb w kiblu a pokoj przy gluchej i smeirdzacej babci. Poza tym z Aalst
                    jest swietne polaczenie z Bruksels przez norda, gdzie polki i bulgarki
                    sprzedaja swe wdzieki.
                    • Gość: tomi Re: an bxl mowi a nie wie ;P IP: *.217.134.144.coditel.net 23.06.05, 00:57
                      paw, skad wiesz o Polskch przy nordzie? Korzystasz??? ;)))
                    • Gość: anbxl Re: an bxl mowi a nie wie ;P IP: *.241.81.adsl.skynet.be 23.06.05, 07:55
                      Buraku mozesz sobie robic jaja z innych-orientuje sie bardzo dobrze w
                      belgijskich warunkach,gdyz mieszkam tu od 15 lat,a na dowod tego jakie
                      samochody tu jezdza i ile przejedz sie ktoregos ranka tunelem od Bazyliki do
                      ARTS-Loi-wczoraj zajelo mi to 1h 40',ale ty pewnie jezdzisz na rowerze albo
                      chodzisz piechotka i dlatego nie orientujesz sie i jak zwykle piszesz glupoty
                      • Gość: Kamil Re: an bxl mowi a nie wie ;P IP: *.cec.eu.int 23.06.05, 08:42
                        Aniu z calym powazaniem dla Ciebie ale obawiam sie ze Paw ma racje.
                        Za 1500 da sie przezyc ale jak??

Dom w Brukseli w dobrym stanie to zakup rzedu 300 - 500 tysiecy EUR. Nawet jak
                        wezmiesz kredyt na 20 lat to rata ci wyjdzie prawie 2000 i nie zapominaj o
                        koszcie zakupu takiego domu co moze siagac nawet 25 procent wartosci.

Nie jestem tu od lat ale tyle ze moge powiedziec ze jakas orientacje mam. Nie
                        place wygorowanego czynszu i nie kupuje ubran w najdorzszych sklepach i
                        podsumowujac to majac rodwine 4 osobowa to nawet przy bardzo nie wystawnym
                        trybie zycia co miesiac musze wydac conajmniej 2500 i to nie zawiera nawet
                        splaty pozyczki na dom. Obawiam sie ze jakbym zszedl ponizej tego poziomu to
                        ktos w rodzinie by ucierpial.
                        Taka jest realnosc.
                        • Gość: anbxl Re: an bxl mowi a nie wie ;P IP: *.241.81.adsl.skynet.be 23.06.05, 09:06
                          Oczywiscie respektuje twoje zdanie,ale az tak nie zgadzam sie z nim,bo popatrz
                          na przecietne pensje w Belgii i ludzie zyja-nie zapomnij ze do pensji dochodza
                          dodatki typu 13 czasem 14,wakacyjne,jakies premie,ale np na panstwowym za wiele
                          tego nie ma i ludzie jakos zyja.Tak w ciagu 10 lat ceny domow wzrosly o+-100
                          procent,ale mozna tanio kupic np na tzw vend publique-wlasnie w moich
                          okolicach jest ladne mieszkanko za ...30 tys euro,dom w granicach+-100tys euro-
                          tylko no wlasnie trzeba wiedziec gdzie uderzyc.Ja podobnie do ciebie wydaje na
                          4 osobowa rodzine,ale zyjemy juz na pewnym poziomie-tylko jeszcze raz
                          powtarzam,ze trzeba wiedziec gdzie co i jak za ile np elektryka z nuon 30 euro
                          miesiecznie a u Electrabel placilam 150 euro i jest jeszcze wiele innych
                          podobnych przykladow
                          • Gość: jarla ciekawe? IP: *.upc.chello.be 23.06.05, 09:39
                            taa... belgowie domy i samochody owszem maja ale to nie sa ich ale banku.:)))
                            pewnie ze przezyc mozna za kazde pieniadze (np w polsce za 600 i zaden belg nie
                            moze w to uwierzyc)

moiom zdaniem jak wyjezdzac to wiedziec po co :dla pieniedzy, dla nauki , dla
                            przyszlosci swoich dzieci (jesli ktos je ma)a nie po to by wegetowac w
                            brukseli za 1500 euro. zobaczyc troszke swiata a nie zastanaiwac sie w
                            supermarkecie ze serek za 2 ero to 8 polskich zlotych i to jest duzo pieniedzy.
                            niewyobrazam sobie majac dzieci oszczedzac na ich jedzeniu wyksztalceniu
                            itp.. .
                            Stazysci tez tu zyja przez kilka miesiecy a dostaja 800 (moze dostawali bo nie
                            mam aktualnych danych) wspolczuje tym z LUX gdzie ceny sa wiele wyzsze.

podsumowujac punk widzenia zalezy od punktu siedzenia jednemu wystarcza 800 E
                            inny bedzie mial 5000E i bedzie mu za malo. ale czasem nie warto isc na
                            kompromisy.
                            a i najlepiej juz przygotowwywac sie do wyborow do PE poniewaz wlasnie maja
                            glosowac nad podwyzszeniem pensji wsszytkim do 7000 E z zachowaniem wiekszosci
                            przywilejow :(( i znowu za to wszystko zaplaci szary obywatel ;((
                            • Gość: anbxl Re: ciekawe? IP: *.241.81.adsl.skynet.be 23.06.05, 10:48
                              Chyba nie ma takich co by chcieli mniej zarabiac,a wrecz przeciwnie-kazdy chce
                              wiecej kasy-to logiczne dla wszystkich.Moze byc samochod i dom banku,ale za
                              iles tam lat bedzie twoj.Znam ludzi ktorzy tak zarabiaja i nie oszczedzaja na
                              edukacji dzieci czy na zywnosci,a wrecz przeciwnie jeszcze odloza-tylko no
                              wlasnie trzeba szeroko otworzyc oczy i wiedziec co gdzie
                              • Gość: jarla prosze o uzyteczne informacje IP: *.upc.chello.be 23.06.05, 11:14
                                Anbxl na to by otworzyc oczy potrzeba: czasu dobrej znajomosci francuskiego
                                lub niderlandzkiego. jesli przyjezdzasz poraz pierwszy czujesz sie jak na
                                karuzeli. Moze zamiast jalowej dyskusji podaj jakies urzyteczne informacje
                                np jak zamienic elecrabel na nuon. to sie przyda nie tylo mi ale calej reszcie
                                tej co tu juz mieszka i ktora zamierza tu przyjechac
                      • Gość: mroor Re: an bxl mowi a nie wie ;P IP: *.uitp.com 23.06.05, 11:24
                        Zastanawia mnie watek samochodowy. Ja z Bazyliki na Arts-Loi pojechalbym metrem
                        w 10 min, do pracy tez jezdze metrem, i ciagle waham sie czy musze kupowac
                        samochod (choc rabat kusi...) bo jego niezbednosc w Bruksie jest wysoce
                        watpliwa.
                        • Gość: anbxl Re: an bxl mowi a nie wie ;P IP: *.241.81.adsl.skynet.be 23.06.05, 12:20
                          Ja pomimo trudnosci wole samochod bo mieszkam za bxl i tam nie ma metra,a nie
                          lubie zadnego transportu publicznego,bo......smierdzi mui w metrze i
                          autobusie.Dobra-wieczorem zbiore wszelkie info o znizkach i wrzuce tu -otworze
                          nowy temat,bo teraz nie mam tego pod reka.Gorzej bedzie z jezykiem,bo tak
                          wszystko po fr albo nl
                          Co do nuon to www.nuon.be
                          • Gość: jarla Re: an bxl mowi a nie wie ;P IP: *.upc.chello.be 23.06.05, 12:26
                            Super dziekuje za nuon i za wszelkie przyszle informacje.
                            Francuski nie jest taki trudny jak go choc troche znasz to mniejwiecej mozna
                            sie zorientowac oco chodzi. a tym co zupelnie nie znaja to polecam language
                            tool w Gooogle mozna wszystko przetlumaczyc z fr na ang
                            Pozdrawiam
    • Gość: jodza kto ma szanse? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:50
      • repairman A jak z zarobkami?? 27.06.05, 10:21
        N/T
    • Gość: jodza kto ma szanse? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:52
      Hmm zanstanawiałam się: osoby aplikująca do której grupy (I, II, III, czy IV)
      mają póżniej największe szanse na zatrudnienie? są jakies statystyki (tu prośba
      do juz pracujących w instytucjach), które by prognozowały zatrudnianie osób z
      danej dziedziny wiedzy/umiejętności? Jak myśłicie?
      • Gość: urzedniczka Re: kto ma szanse? IP: *.cec.eu.int 27.06.05, 10:02
        Chyba najlepiej wybrac grupe do ktorej Twoje kwalifikacje odpowiadaja w
        najwiekszym stopniu. Z drugiej strony nie wiem jaka jest dokladna sytuacja
        kontraktowych ale prawda jest taka, ze stuktura w instytucjach jest piramidalna
        czyli najwiecej miejsc na samym dole...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka