IP: 217.153.62.* 18.07.03, 14:26
Chcę jechać do Jemenu. Podajcie jak z przemieszczaniem się, noclegami-
tanio !
Obserwuj wątek
    • Gość: pablo Re: Jemen IP: 195.117.77.* 18.07.03, 16:21
      Proponuję zacząc od zakupu przewodnika Lonely Planet "Yemen". Wszystko masz jak
      na dłoni...
      Pozdrawiam
      Pablo
      • Gość: korwin Re: Jemen IP: *.klik.bydgoszcz.pl 18.07.03, 19:27
        dzięki- tylko że widzisz- odwiedziłem ponad 50 krajów(prawie zawsze z Lonely)i
        parę razy się naciąłem- liczyłem na jakieś precyzyjne info-relację.
        • Gość: pablo Re: Jemen IP: 195.117.77.* 21.07.03, 11:37
          Masz rację, LP czasami szwankuje, choć generalnie nie ma specjalnej
          alternatywy. Stąd moja "zdawkowa" rada. Wejdź na stronę podróżnika Wojtka
          Dąbrowskiego (www.kontynenty.tpi.pl) - znajdziesz tam wiele odsyłaczy, m.in. do
          relacji z Jemenu...
          Kiedy chcesz jechać ? Sam wybieram się w tamte strony, ale z wiadomych powodów
          chcę jeszcze trochę poczekać (może w przyszłym roku?).
          Pozdrawiam
          Pablo
          PS. Ja mam za sobą ok. 100 krajów.... Podrózuję z żoną, w wersji trampingowej+
          tzn. nie spimy pod mostem, poruszamy sie generalnie komunikacja lokalną, choc
          nie stronimy od wynajmu samochodów (jeepów) w krajach "trudniejszych"
          logistycznie lub po prostu mniej bezpiecznych. Własnie w ten sposób widze
          zwiedzanie Jemenu. Aktualnie przymierzamy sie do Etiopii, Eritrei i Dżibuti. W
          planach na najblizsze 4-5 lata także Madagaskar, Namibia, Islandia z
          Grenlandią, Alaska, Australia oraz Papua-Nowa Gwinea . Może kiedyś
          skonsolidujemy siły i środki, jesli którys z tych kierunków Cię interesuje...
        • Gość: Grolsh Re: przemysl swoja decyzje.... IP: *.chello.pl 22.07.03, 10:05
          Przemysl wszystkie za i przeciw jesli chodzi o Jemen. Mnie zaarasztowali w Mukalla doslownie po przejsciu 300-400 krokow od hotelu. Wszystkie dokumenty, wize, pozwolenia, rekomendacje mialem w nalezytym porzadku. Zarzut - rzekomo zhanbilem wzrokiem okutana zone jakiegos jemenczyka gdy przechodzilem obok nich.
          Wyjasnienia i protokoly na policji trwaly blisko 3 godziny. Kazali sie wynosic do Adenu jak najszybciej. Pod eskorta odwiezli mnie na lotnisko wprost na samolot jak jakiegos najgorszego bandyte. Odpusc sobie.
          • Gość: pablo Re: przemysl swoja decyzje.... IP: 195.117.77.* 22.07.03, 10:32
            Kiedy to sie stalo ?
            Pablo
            • Gość: Grolsh Re: przemysl swoja decyzje.... IP: *.chello.pl 23.07.03, 08:58
              luty 1999
              • Gość: pablo Re: przemysl swoja decyzje.... IP: 195.117.77.* 23.07.03, 09:23
                Dzięki za odpowiedź. Myślałem, iz byłeś w ostatnich kilku, kilkunastu
                miesiącach. Jemen nigdy nie należał do przyjaznych turyście krajów, ale znam
                ludzi, którzy byli tam juz po Tobie i udało im się wszystko zobaczyć bez
                większych problemów. Z opisów, zdjęć, filmów wnoszę, iż Jemen jest superciekawy
                i chciałbym go poznać. Ja do "chojraków" nie należę, ale podróżuję po świecie
                od kilkunastu lat i zawsze było OK, choc bywałem równiez w tzw. miejscach
                zapalnych i niebezpiecznych. Myślę, iz wyjazd w kilka osób + wynajęty na
                miejscu samochód z kierowcą zmniejszy ryzyko ew. zagrożenia. Do wyjazdu
                przymierzam sie nie wcześniej niz w przyszłym roku, a do tego czasu i tak
                wszystko może się zmienić (i na lepsze, i na gorsze).
                Pozdrawiam
                Pablo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka