Gość: Dublin IP: *.sympatico.ca 29.06.05, 14:38 Czy takie zarobki są wystarczające do przeżycia w Dublinie dla 3 osobowej rodziny? Słyszałem, że wynajem mieszkania może kosztować ok. 1000 Euro. Ile zostanie na rękę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lipa Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.unknown.be.uu.net 29.06.05, 18:12 30k to calkiem ladnie mieszkania na daft.ie sam sobie popatrz cena za dom moze dochodzic do 8000 ale jakis wszytko zalezy od okolicy za miastem za 1000 mozna wyhwycic caly dom w centrum to bardziej jakis maly apartament Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Dublin Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.e7even.com 01.07.05, 22:07 Oczywiscie zgodze sie ze 30-35k euro to duzo ale nie dla czlowiela z 15 letnim doswiadczeniem w IT (no chyba ze twoim zadaniem bylo instalowanie programow i konfigurowanie sieci w jakies firmie). Jezeli masz porzadne doswiczenie to mysle me powinies myslec o kwocie okolo 50k euro lub wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 29.06.05, 21:37 Wlasnie, wejdz na www.daft.ie Dla 3-os rodziny starczy 2-bed apart. czyli 2 sypialnie + pokoj dzienny (zawsze!). Zaplacisz za to jakies 1000E i jesli 30kE brutto dostaniesz/rok to miesiecznie bedzie na reke jakies 2300E (jesli masz zone, bo wtedy tax credit bedzie 100E ponad/tydzien. i prog wyzszego podatku 20%-42% (od nadwyzki) przesuwa sie z 29400E/rok na chyba 37000E/rok). Wiec powodenia! A w jakim zawodzie planujesz tyle zarabiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dublin Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.qc.sympatico.ca 30.06.05, 03:26 Dzięki wszystkim za odpowiedź. A jak tam z pogodą. Widzę, że jest ok 18 C i pada. Czy to zawsze wygląda tak załamująco? Sądzę, że ponieważ jest to kraj wyspiarski to pewnie tak to wygląda. A jakie są zimy? Jestem informatykiem. A ty Mike, co robisz w Cork? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 30.06.05, 21:47 A ja tez informatykiem jestem. Obecnie pracuje osmy miesiac w jednej fabryce w Cork, robie bazy danych w MS Access i jestem czlonkiem zespolu Six Sigma (bardzo duzy projekt). Zarabiam 24200/rok wiec na miesiac wychodzi netto 1778E. Na razie ok, biorac pod uwage, ze obronilem sie rok temu i przyjechalem tutaj po 2-tyg. Tutaj nie jest latwo. Zaczalem na tasmie, skladajac pudelka z programami, pozniej sie fuksem wkrecilem do obrabiania danych w MS Access do tego projektu i juz zostalem :) Ogolnie jest fajnie, ale 98% Polakow w Irlandii pracuje na budowach, barach, pralniach, fabrykach na tasmie itp, wiec srednio jest z kim w temacie pogadac :/ Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 30.06.05, 21:48 A Ty masz doswiadczenie? Jesli chodzi o pogode, to wlasnie jest lato :D... W zimie podobnie, duzo wcale nie pada, tylko jest mniej o 15stC W zimie temp. w Cork od 3-5stC do 13nawet! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dublin Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.sympatico.ca 01.07.05, 02:18 Doświadczenie mam i owszem. Jestem 40-letnim "dziadkiem". Prowadzę rozmowy z firmą Dell w związku z tworzeniem nowego oddziału support w Dell'u. Chodzi o zaawansowany zespół dla firm, które mają Gold Support z Dell'em. Być może zorientowałeś się, że "stukam" z Kanady. Cieszę się, że ci się udało - życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: 83.71.80.* 01.07.05, 23:08 a dopiero teraz spojrzalem, ze w Kanadzie jestes? w Vancouver moze? :) bylem tam 5 lat temu, bylo super. Bardzo mi sie podobalo, ale ciezko wyjechac dosyc :/ wIrlandii mozna bardzo duzo zdzialac w dobrej brazny, majac doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dublin Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.sympatico.ca 02.07.05, 01:22 Mieszkam w Toronto. Klimat jest tu dosyć kiepski i co roku się pogarsza. Pora letnia coraz bardziej mnie przeraża - przez wiele dni, nawet wczesną wiosną, widoczny jest ciężki smog i bardzo trudno jest oddychać oraz przebywać poza domem. Cholernie mnie to wkurza i staram się zmienić miejsce zamieszkania. Zimy są również bardzo ciężkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: someone Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:51 tego się spodziewałem :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruk Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: 62.17.35.* 29.06.05, 21:47 pisze wlasnie z kafei w londynie. W centrum miasta jest LIDL - tam gdzie targ, ceny identyczne jak w polsce wiec przy zarobkach tutejszych bym przyjezdzal - pod warunkiem ze kupujesz tylko w ludlu. W przeciwnym razie zarabiajac w polsce okolo 1,5-2 tysiace na bank zostaje w polsce, nie oplaca sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:20 zarabiajac 1,5 -2 tys zostajesz w polsce ? to po oplatach itp ile Ci zostanie ? pytam serio bo zastanawiam sie nad wyjazdem do Irlandi a zarabiam w polsce 2500 netto ..i ciagle mi malo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruk Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: 62.17.35.* 29.06.05, 21:47 pisze wlasnie z kafei w londynie. W centrum miasta jest LIDL - tam gdzie targ, ceny identyczne jak w polsce wiec przy zarobkach tutejszych bym przyjezdzal - pod warunkiem ze kupujesz tylko w ludlu. W przeciwnym razie zarabiajac w polsce okolo 1,5-2 tysiace na bank zostaje w polsce, nie oplaca sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytr Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.as1.srl.dublin.eircom.net 30.06.05, 08:46 wal sie na morde z tym lidlem nie lubie tych odpadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.07.05, 12:20 Witam, Mysle o przeprowadzce do Dublina. Moze ktos podzieli sie informacjami dotyczacymi tamtejszej Poloni i samego miasta. Jakie dzielnice sa najbezpieczenijsze, w ktorych z nich jest najwiecej Polakow, jakies polskie sklepy, knajki, wiem ze pare miesiecy otwarto Polskie Centrum Inforamcji i Kultury, kosiola jako takiego nie ma tylko sa gdzeis polski msze - moze cos sie zmienilo, czy komunikacja miejska jest dobrze rozwinieta i latwo sie dostac z jednego konca miasta na drugi???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martussl1 Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 15:28 szukam pracy w Irlandii. Jestem po ekonomii i konserwacji zabytków. Czy ma ktoś moze jakies info. na temat pracy w tych branzach? a jak w ogóle najtaniej dojechac do Irlandii? martussl1@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
werrka Re: 30-35k Euro w Dublinie 02.07.05, 22:57 Bozeeeeeeeesz! Jak to dobrze, ze Irlandczycy nie ucza sie w wolnych chwilach polskiego, ogromna ich liczba chcialaby miec takie pobory. Oczywiscie, ze ci wystarczy. Zawsze, jak tylko sie sprawdzisz, mozesz liczyc na systematyczne podwyzki. No chyba, ze twoja ambicja jest posiadanie 4 lazienek i kazda ze zlota muszla klozetowa i zlotym bidetem. A przy takich zarobkach to raz, dwa dostaniesz kredyt na wlasne lokum, chyba ze jedziesz tylko na krotki kontrakt to cie to nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś