Dodaj do ulubionych

30-35k Euro w Dublinie

IP: *.sympatico.ca 29.06.05, 14:38
Czy takie zarobki są wystarczające do przeżycia w Dublinie dla 3 osobowej
rodziny? Słyszałem, że wynajem mieszkania może kosztować ok. 1000 Euro.
Ile zostanie na rękę?

Obserwuj wątek
    • Gość: lipa Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.unknown.be.uu.net 29.06.05, 18:12
      30k to calkiem ladnie mieszkania na daft.ie sam sobie popatrz cena za dom moze
      dochodzic do 8000 ale jakis wszytko zalezy od okolicy za miastem za 1000 mozna
      wyhwycic caly dom w centrum to bardziej jakis maly apartament
      • Gość: Do Dublin Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.e7even.com 01.07.05, 22:07
        Oczywiscie zgodze sie ze 30-35k euro to duzo ale nie dla czlowiela z 15 letnim
        doswiadczeniem w IT (no chyba ze twoim zadaniem bylo instalowanie programow i
        konfigurowanie sieci w jakies firmie). Jezeli masz porzadne doswiczenie to
        mysle me powinies myslec o kwocie okolo 50k euro lub wiecej.
    • Gość: Mikee Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 29.06.05, 21:37
      Wlasnie, wejdz na www.daft.ie
      Dla 3-os rodziny starczy 2-bed apart. czyli 2 sypialnie + pokoj dzienny
      (zawsze!).
      Zaplacisz za to jakies 1000E i jesli 30kE brutto dostaniesz/rok to miesiecznie
      bedzie na reke jakies 2300E (jesli masz zone, bo wtedy tax credit bedzie 100E
      ponad/tydzien. i prog wyzszego podatku 20%-42% (od nadwyzki) przesuwa sie z
      29400E/rok na chyba 37000E/rok).

Wiec powodenia!

A w jakim zawodzie planujesz tyle zarabiac?
      • Gość: Dublin Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.qc.sympatico.ca 30.06.05, 03:26
        Dzięki wszystkim za odpowiedź.
        A jak tam z pogodą. Widzę, że jest ok 18 C i pada.
        Czy to zawsze wygląda tak załamująco? Sądzę, że ponieważ jest to kraj
        wyspiarski to pewnie tak to wygląda.
        A jakie są zimy?

Jestem informatykiem. A ty Mike, co robisz w Cork?
        • Gość: Mikee Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 30.06.05, 21:47
          A ja tez informatykiem jestem.
          Obecnie pracuje osmy miesiac w jednej fabryce w Cork, robie bazy danych w MS
          Access i jestem czlonkiem zespolu Six Sigma (bardzo duzy projekt).
          Zarabiam 24200/rok wiec na miesiac wychodzi netto 1778E. Na razie ok, biorac
          pod uwage, ze obronilem sie rok temu i przyjechalem tutaj po 2-tyg.
          Tutaj nie jest latwo. Zaczalem na tasmie, skladajac pudelka z programami,
          pozniej sie fuksem wkrecilem do obrabiania danych w MS Access do tego projektu
          i juz zostalem :)
          Ogolnie jest fajnie, ale 98% Polakow w Irlandii pracuje na budowach, barach,
          pralniach, fabrykach na tasmie itp, wiec srednio jest z kim w temacie pogadac :/

Powodzenia!
          • Gość: Mikee Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 30.06.05, 21:48
            A Ty masz doswiadczenie?

Jesli chodzi o pogode, to wlasnie jest lato :D...
            W zimie podobnie, duzo wcale nie pada, tylko jest mniej o 15stC
            W zimie temp. w Cork od 3-5stC do 13nawet!
            • Gość: Dublin Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.sympatico.ca 01.07.05, 02:18
              Doświadczenie mam i owszem. Jestem 40-letnim "dziadkiem". Prowadzę rozmowy z
              firmą Dell w związku z tworzeniem nowego oddziału support w Dell'u. Chodzi o
              zaawansowany zespół dla firm, które mają Gold Support z Dell'em.
              Być może zorientowałeś się, że "stukam" z Kanady.
              Cieszę się, że ci się udało - życzę powodzenia.
              • Gość: Mikee Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: 83.71.80.* 01.07.05, 23:08
                a dopiero teraz spojrzalem, ze w Kanadzie jestes?

w Vancouver moze? :)
                bylem tam 5 lat temu, bylo super. Bardzo mi sie podobalo, ale ciezko wyjechac
                dosyc :/
                wIrlandii mozna bardzo duzo zdzialac w dobrej brazny, majac doswiadczenie.
                • Gość: Dublin Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.sympatico.ca 02.07.05, 01:22
                  Mieszkam w Toronto.
                  Klimat jest tu dosyć kiepski i co roku się pogarsza. Pora letnia coraz bardziej
                  mnie przeraża - przez wiele dni, nawet wczesną wiosną, widoczny jest ciężki
                  smog i bardzo trudno jest oddychać oraz przebywać poza domem. Cholernie mnie to
                  wkurza i staram się zmienić miejsce zamieszkania. Zimy są również bardzo
                  ciężkie.
          • Gość: someone Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:51
            tego się spodziewałem :))))))))))
    • Gość: bruk Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: 62.17.35.* 29.06.05, 21:47
      pisze wlasnie z kafei w londynie. W centrum miasta jest LIDL - tam gdzie targ,
      ceny identyczne jak w polsce wiec przy zarobkach tutejszych bym przyjezdzal -
      pod warunkiem ze kupujesz tylko w ludlu. W przeciwnym razie zarabiajac w polsce
      okolo 1,5-2 tysiace na bank zostaje w polsce, nie oplaca sie.
      • Gość: Tomek Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:20
        zarabiajac 1,5 -2 tys zostajesz w polsce ? to po oplatach itp ile Ci zostanie ? pytam serio bo zastanawiam sie nad wyjazdem do Irlandi a zarabiam w polsce 2500 netto ..i ciagle mi malo :)
    • Gość: ytr Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.as1.srl.dublin.eircom.net 30.06.05, 08:46
      wal sie na morde z tym lidlem nie lubie tych odpadow
    • Gość: Aga Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.07.05, 12:20
      Witam,

Mysle o przeprowadzce do Dublina. Moze ktos podzieli sie informacjami
      dotyczacymi tamtejszej Poloni i samego miasta. Jakie dzielnice sa
      najbezpieczenijsze, w ktorych z nich jest najwiecej Polakow, jakies polskie
      sklepy, knajki, wiem ze pare miesiecy otwarto Polskie Centrum Inforamcji i
      Kultury, kosiola jako takiego nie ma tylko sa gdzeis polski msze - moze cos sie
      zmienilo, czy komunikacja miejska jest dobrze rozwinieta i latwo sie dostac z
      jednego konca miasta na drugi????
      • Gość: martussl1 Re: 30-35k Euro w Dublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 15:28
        szukam pracy w Irlandii. Jestem po ekonomii i konserwacji zabytków. Czy ma ktoś
        moze jakies info. na temat pracy w tych branzach? a jak w ogóle najtaniej
        dojechac do Irlandii?
        martussl1@poczta.onet.pl
    • werrka Re: 30-35k Euro w Dublinie 02.07.05, 22:57
      Bozeeeeeeeesz! Jak to dobrze, ze Irlandczycy nie ucza sie w wolnych chwilach polskiego, ogromna ich liczba chcialaby miec takie pobory. Oczywiscie, ze ci wystarczy. Zawsze, jak tylko sie sprawdzisz, mozesz liczyc na systematyczne podwyzki. No chyba, ze twoja ambicja jest posiadanie 4 lazienek i kazda ze zlota muszla klozetowa i zlotym bidetem. A przy takich zarobkach to raz, dwa dostaniesz kredyt na wlasne lokum, chyba ze jedziesz tylko na krotki kontrakt to cie to nie interesuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka