chabliss 08.11.05, 10:32 czy macie sposoby na rozwiazywanie zadan numerycznyc? na co trzeba zwracac uwage? czy po prostu nie ma zadnych trikow i trzeba byc orlem w matmie?:-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bamaza42 Re: testy numeryczne-sposob? 08.11.05, 11:14 Wg mnie to jest bardziej logika niz skomplikowana matematyka, ale duzo jest zadan typu procent z procentu...zawsze mialam z tym problemy...ale strzelalam, na zasadzie przyblizenia...i jakos sie udalo! :) Czasem wystarczy przeczytac zadanie, przyjrzec sie danym i odpowiedziom, a samo sie nasunie. A jesli chodzi o testy a i b, to jest zasada, ktora sie potwierdza, a o ktorej zapomnialam piszac ostatnie testy (chociaz sobie poradzilam, ale stracilam troche czasu). Otoz jak nie znasz odpowiedzi na pytanie - 2 lub 3 wydaja sie prawdopodobne, zawsze wybieraj ta najdluzsza, najbardziej skomplikowana...sprawdza sie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Chabliss, sorry ... IP: *.cec.eu.int 08.11.05, 11:17 ale od kiedy liczenie proporcji, procentow i proste zasady logiki sa skomplikowana matematyka ? Nie obrazaj krolowej nauk - skomplikowana matematyka polega na mysleniu abstrakcyjnym ... Odpowiedz Link Zgłoś
bamaza42 Re: Chabliss, sorry ... 08.11.05, 11:20 Gość portalu: Sofi napisał(a): > ale od kiedy liczenie proporcji, procentow i proste zasady logiki sa > skomplikowana matematyka ? > Nie obrazaj krolowej nauk - skomplikowana matematyka polega na mysleniu > abstrakcyjnym ... chyba to mniej wiecej wlasnie powiedzialam?....? Odpowiedz Link Zgłoś
chabliss Re: Chabliss, sorry ... 08.11.05, 12:33 Sofi,prosilam tylko o ciekawe wskazowki dotyczace zadan numerycznych, a nie wypowiedzi, ze Gość portalu: Sofi napisał(a): > ale od kiedy liczenie proporcji, procentow i proste zasady logiki sa > skomplikowana matematyka ? tyle to i ja wiem:-)))) ale czasami mozna sie na bardzo prostych, trywialnych zadaniach "przejechac", dlatego prosze o wskazowki na co zwracac uwage, zeby nie popelnic bledu... Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: Chabliss, sorry ... 08.11.05, 14:00 chabliss napisała: > tyle to i ja wiem:-)))) ale to byl sofizmat nie sofi ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Widzisz, nie wiem ... IP: *.cec.eu.int 08.11.05, 14:17 na co tam trzeba zwracac uwage. Ja to zwyczajnie przeczytalam i potem policzylam i naprawde nie zabraklo mi na to czasu. Za to z czytaniem literekw tescie logicznym mialam dosyc pod gorke - coz widocznie moim przeznaczeniem jest jednak czytac cyferki. Odpowiedz Link Zgłoś
epsotek Re: testy numeryczne-sposob? 08.11.05, 11:49 Po pierwsze trzeba wziąć głęboki wdech i wydech. Panika jest najgorsza. Nawet jak zostało mało czasu i nie zdążysz zrobić wszystkiego to zrób ile się da na spokojnie a resztę strzelaj. Po drugie ja najpierw czytam zadanie potem odpowiedzi (proste ale ważne by się nie sugerować), wybieram dwie najprawdopodobniejsze a potem je sprawdzam (nie liczę całości zadania tylko podstawiam by sprawdzić czy dane z odpowiedzi pasują). A na koniec to faktycznie, trzeba potrafić szybko mnożyć i wyciągać pierwiastki. Właściwie to można to potrenować przed egzaminem :) Pozdr Epsotek Odpowiedz Link Zgłoś
chabliss Re: testy numeryczne-sposob? 08.11.05, 12:34 dziekuje za wskazowki;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady jest madzik bulet 08.11.05, 19:25 ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/katalog.html?id=488 kupic i przecwiczyc taka ksiazke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: octi Re: testy numeryczne-sposob? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 08.11.05, 21:26 szybkosc w liczeniu, to nie jest prawdziwa matematyka tylko taka ze szkoly podstawowej, nawet nie z liceum Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: testy numeryczne-sposob? 08.11.05, 21:29 Gość portalu: octi napisał(a): > szybkosc w liczeniu, to nie jest prawdziwa matematyka tylko taka ze szkoly pods > tawowej, nawet nie z > liceum spowolnione procesy myslowe sa charakterystyczne ale opoznionych umyslowo - to chcesz powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazka Re: testy numeryczne-sposob? IP: *.cec.eu.int 09.11.05, 15:18 ja najpierw zrobilam wszystkie zadania jednego typu (werbalne albo numeryczne, nie pamietam kolejnosci), a potem wszystkie drugiego typu, zeby sie nie dekoncentrowac za kazdym razem i nie tracic czasu na "przestawianie" sposobu myslenia. radze zaczac od rodzaju, w ktorym lepiej sie czujesz, szybciej pojdzie i wieksza szansa na zdobycie punktow. a z numerykami, nie wiem czemu ludzie demonizuja, tam nie ma praltycznie matmy, tylko zwyczajne myslenie... troche praktyki i tyle, a jesli potrafisz dodawac, odejmowac, mnozyc i dzielic to naprawde nie ma sie czym przejmowac. nie szukaj skomplikowanych dzialan matematycznych, tylko przyjzyj sie i pomysl, odpowiedzi sa zwykle bardzo proste... zgadzam sie z wdechem i wydechem. czasu wystarcza, zeby zrobic wszystko, naprawde bedzie ok! powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
chabliss Re: testy numeryczne-sposob? 09.11.05, 16:16 dzieki za odpoweidz, podobnie jak Ty rozwiazuje najpierw zadania jednego typu a potem drugiego:-) Odpowiedz Link Zgłoś