Dodaj do ulubionych

Dom czy mieszkanie w Brukseli??

13.12.05, 14:49
Hej,

Wahamy sie powaznie czy kupic dom czy mieszkanie w Brukseli - ceny az tak
kosmicznie sie nie roznia. Zapewne roznica objawia sie troche pozniej, tj.
jesli bierze sie pod uwage tzw. koszty eksploatacji.

Czy ktos wie jak realnie nalezy oceniac roczne koszty utrzymania sredniej
wielkosci domu z ogrodem w Bxl??
Czy sa jakies dodatkowe oplaty w przypadku domow, ktorych nie ma w przypadku
mieszkan?
Jakies inne specyficzne dla Belgii/brukseli plusy/minusy, ktore nie
przemknely mi nawet przez mozg??

Dzieki!
Obserwuj wątek
    • kapitan_ameryka Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? 13.12.05, 14:59
      Kup se przyczepe kempingowa. Dom jest z zalozenia nawet tani lub niewiele
      drozszy od mieszkania fajnego ale cholernie drogi w utrzymaniu. Powiedz mi kto
      sie bedzie ogrodem zajmowal kto np przytnie galazki kto skosi trawe kto kupi
      kore zeby to ladnie wygladalo i bylo zadbane? Moze ty w czasie pracy? Jak
      chcesz dom to pomysl czy cie na ogrodnika stac. Pomysl tez ze taki dom to non
      stop rmoncik. Niby nowy a i tak a to sie zepsuje to a to tamto. Nie mowie ze to
      zly pomysl to pomysl doskonaly ale chyba jak bedziesz na A9 A10+ Inaczej sie
      zarzniesz kosztami zwiazanymi z utrzymaniem. Pomysl takze z ubezpieczeniem
      takiego domu to tez kosztuje i to nie malo. Kupienie to jedno o utrzymanie to
      drugie. I co? Zeszlismy troche na ziemie?
      • chomik_bxl Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? 13.12.05, 15:04
        Dziekuje za rady

...a skad ten sfrustrowany ton??
        • kapitan_ameryka Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? 13.12.05, 15:11
          To jest ton SUPERBOHATERA co wyzej sra niz du...hmmm...tylek ma!!!

Moje rady to tak przemyslane na poczekaniu. Dom fajna sprawa ale bardzo
          kosztowna. Nie martw sie jak nie teraz to potem a tak naprawde to nie kupisz go
          za 5 minut tylko napewno przemyslisz decyzje. Zawsze mozna za kilka lat. Ide
          juz a raczej lece mam super tajna misje. Powodzenia z tym domem.
      • Gość: ? Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? IP: *.cec.eu.int 13.12.05, 15:32
        Kup se przyczepe kempingowa. Dom jest z zalozenia nawet tani lub niewiele
        > drozszy od mieszkania fajnego ale cholernie drogi w utrzymaniu. Powiedz mi
        kto
        > sie bedzie ogrodem zajmowal kto np przytnie galazki kto skosi trawe kto kupi
        > kore zeby to ladnie wygladalo i bylo zadbane?
        --
    • ella111 Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? 13.12.05, 15:33
      Ja jestem C i mam dom z ogrodem. Wydaje mi sie ze w mieszkaniach wlasnie sa
      dodatkowe koszty typu koszty konserwacji windy (albo basenu!), sprzatanie
      klatki schodowej itp. Poza tym w mieszkaniach rozne decyzje podejmuja wszyscy
      wlasciciele razem i kloca sie o byle co bo kazdy chce inny kolor dywanika na
      korytarzu ;-)
      Dokladnie nie wiem bo mieszkania nigdy nie mialam, ale pisalam kiedys protokoly
      z zebran wlascicieli to cos nieprawdopodobnego sie tam dzialo :-)
      • Gość: mama Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? IP: *.cec.eu.int 13.12.05, 16:09
        Mysle ze to zalezy rowniez od Twojej sytuacji rodzinnej. Gdybym byla sama i
        bezdzietna kupilabym mieszkanie na linii metra, a ze jest inaczej, to kupilam
        domek z ogrodkiem pod Bruksela, maz zalatwia kwestie remontowe, dzieciarnia
        caly dzien na powietrzu, a je mam swiety spokoj.
        • chomik_bxl Do Elli i Mamy 13.12.05, 16:50
          A ile srednio kosztuje utrzymanie waszych domow (nie liczac ewentualnych
          kosztow kredytu)? (sorry jesli pytanie zbyt intymne ;-)
          • Gość: mama Re: Do Elli i Mamy IP: *.cec.eu.int 13.12.05, 17:12
            jeszcze troche za krotko mieszkam zeby wiedziec dokladnie, ale pare elementow
            moge podac:
            podatek kadastralny jakies 300 euro/rok
            ogrzewanie/ciepla woda (wszystko mamy na gaz) ok 160 euro/miesiac
            elektrycznisc... nie wiem
            no i ogrod. Narazie duzo bo duzy a ja do tej pory mialam w domu jedna doniczke
            ok 600 euro/rok (co najmniej). Potem zamierzamy czesc rzeczy robic sami
            • Gość: g Re: Do Elli i Mamy IP: *.cec.eu.int 13.12.05, 17:27
              czy moglabys napisac do mnie na gazetowy mail? mam kilka pytan:

- jaki to m/w dom: tzn powierzchnia, rok budowy
              - gdzie?
              - jak szukaliscie? (agencja/immoweb)

Sama zastanawiam sie co kupic, ale kupuje sama wiec mam troche ograniczony
              budzet.

z gory dzieki!

g
              • Gość: anbxl Re: Do chomika IP: *.240.81.adsl.skynet.be 13.12.05, 20:20
                Chomik jezeli jestes i zamierzasz byc sam-a to radze ci kupic mieszkanie,ale
                dobrze pytaj i wylicz jezeli chodzi o miesieczne charges,bo jak jst to duzy
                budynek to i musisz zaplacic co miesiac syndyka,sprzataczke,ogrodnika i czesto
                inne oplaty i to wychodzi sporo.Jezeli masz rodzine lub zamierzasz ja miec to
                koniecznie dom i nie w BXL tylko najlepiej gdzies pod skad dojazd lepszy jak w
                BXL np ode mnie 12 min pociagiem do gare de lux.Jak masz dom to jestes panem
                samemu sobie choc na roznych sasiadow mozna trafic tez,ale w bloku bbbrrrrrrrr
                czesto ludzie jak ela pisze kloca sie o byle co,a cale zycie trzeba te charges
                placic
                • Gość: toja2001 Re: Do anbxl IP: 212.190.74.* 16.12.05, 10:36
                  Hej,
                  Czy mozesz prosze podac kilka miejscowosci pod Bxl gdzie warto zaczac
                  poszukiwania domu? Najchetniej z mozliwoscia dojazdu pociagiem do Pl. Lux.
                  Dzieki!
                  • Gość: anbxl Re: do toja IP: *.126-200-80.adsl.skynet.be 17.12.05, 13:04
                    Wlasnie podalam w innym watku-z 20-30 min dojazdem pociagiem do gare de lux-
                    Aalst i okolice np Denderleeuw,Opwijk,Mechelen,Boom,Londerzeel,Eppegem,Zemst
                    Tam juz kupiszczy nawet wybudujesz wile za 250.000euro,bo i ziemia w dosc
                    przystepnych cenach.Oczywiscie ja mam tylko info zestrony VL,moze ktos inny
                    moze ci cos podpowiedziec o drugiej stronie.Anp w Asse sa teraz na sprzedaz
                    nowedomy za 295000euro
              • Gość: mama Re: Do Elli i Mamy IP: *.cec.eu.int 14.12.05, 09:18
                oczywiscie napisze, tylko go prosze podaj:)))
                • Gość: mama Re: Do g IP: *.cec.eu.int 14.12.05, 09:31
                  acha - no i jakbym byla sama, napewno nie ladowalabym sie w dom
                  • gpiesiewicz Re: Do g 14.12.05, 10:37
                    no tak, zapomnialam, chyba teraz jest w autorze

dzieki!
    • bruxellka Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? 15.12.05, 18:44
      tez kiedys zastawiam sie - napisze ci jak to poszlo u mnie :) jestem
      architektem pracujacym tutaj czyli parac non stop i wybralam sobie domek z
      ogrodkiem :) juz pisze odeazu nie ma ogrodnika ale na scicie trawy potrzeba oko
      30 minut robi sie to raz w tygodnu .... teraz wady zalety :)
      Mieszkanie:
      -tu pytanie nowe czy stare ?
      -nowe mniejszy kadstral
      nie przejmujesz sie wogole mieszkasz spokojnie
      placisz raczej wiecej niz gdybys mial dom (pani sprzatajaca/ogrod/basen/itp...)
      nie mozesz wprowadzac zmian jakie by ci sie podobaly masz co jest

-stare mieszkanie
      tu jest troche wiecej komplikacji bo przewaznie musisz je wremontowac
      remont mieszkania wypada roznie (wiecj na priwa)
      potem czasem trzeba naprawic dach zrobic schody pomalowac klatke
      i w tym wszystkim uczestniczysz kiedy wszyscy mieszkancy zdecyduja lub
      wiekszosc i tu roznie bywa ...
      mozesz wiecej zmienic niz w nowym
      jezeli masz taras to mozesz robic grila sobie wieczorkami

w mieszkaniach nie porawisz izolacji cieplnej akustycznej (czasem mozna) nie
      masz duzego wyboru jak zostanie to zrobione lub przeobione (czasem to lepiej
      czasem to gorzej)

Dom z ogrodem

- gigat plus w BXL jest ogrod, mozesz sobie wyjsc do ogrodka posiedzec i jestes
      u siebie, mozesz zrobic imprezke ogrodowa :) bardzo fajne polecam
      ogrody sa tu raczej male wiec dalej to zalezy jaki masz ogrod ... i co chesz w
      nim robic
      - dom jest porownywalny w utrzymaniu bo to ty jeststes swoim panem na wlosciach
      wiec robisz co chcesz ( wiadomo sa normy ;) )
      - ale jak cos sie dzieje to niestety ty tez musisz ze wszystkim sie zmagac i
      przejmowac

wieksza swobode i wybor ma sie w domu ;)

ale wszytko zalezy kaie mieszkanie jaki dom w jakim stanie i gdzie ile metrazu
      itp :)
    • bruxellka Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? 16.12.05, 18:08
      wyjasnie jeszcze kweste wady w nowym mieszkaniu :
      -nowe mieszkanie nie mozna zmieniac scian konstrukcyjnych, ani funkcjonalnosci
      mieszkania (czyli tego co przewanie jest zle zrobione) mozna zmieniac scianki
      dzialowe.(czyli jak ci sie nie podoba kuchnia ze nie jest w tym miejscu co
      trzeba lub daleko od wejscia to raczej tego sie nie da zmienic)
      - ale jest mozliwosc ze za zgoda architekta mozna troche zmienic wnetrze
      mieszkania
      -jezeli ci sie nie podobaj okna to tez ich niezmoza zmienic itp.

duzo zalezy jaki chce miec sie standart mieszkania i jakie wyposazenie,
      duzo tez zalezy jakie to jest budownictwo :) wykonwcy + architekci oraz gdzie
      jest polozone i jakie sa mozliwosci lokalizacji

zalezy to czy neruchomosc tarktuje sie jako inwestycje czy nie mysli sie o tym
      itp.....

to tyle na temat mieszkania a jezeli ktos by mial jeszcze jakies pytania, lub
      co by bylo nie jasne chetnie pomoge pisac na priwa :)

• Gość: anbxl Re: publiczna sprzedaz22/12 IP: *.242.81.adsl.skynet.be 16.12.05, 18:45
        22/12 odbedzie sie definitywna sprzedaz publiczna dwoch domow
        1/Dilbeek Stationsstr320-dom de renowacji,na pierwszej sprzedazy ostateczna
        cena 60 tys euro
        Definitywna sprzedaz 22/12 godz 14.30h taverne Apostroff Groot Bijgaarden
        Brusselsstr195
        info notariusz026451988

2/Vilvoorde Duchesstr153,cena na pierwszej sprzedazy95 tys euro
        info 022515139
        22/12 godz 14.30 taverna konning van spanje grote markt 36 vilvoorde
      • Gość: epso Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? IP: 80.91.159.* 16.12.05, 23:45
        Hej Bruxellka,ja mam kilka pytan czt mozna twoj pirv otrzymac. Moj
        epsoguy@yahoo.com Pozdrowienia
        • bruxellka Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? 17.12.05, 00:39
          Tak prosze bardzo aga@gansiniec.com, Pozdrawiam
          • Gość: paw, just paw ja tez ja tez IP: *.14-136-217.adsl.skynet.be 17.12.05, 10:51
            chetnie napisze na priwa ;o)
            • bruxellka Re: ja tez ja tez 19.12.05, 00:19
              pisz ile ci dusza zapragnie ;)
              • paw_dady Re: ja tez ja tez 19.12.05, 00:25
                bruxellka napisała:

> pisz ile ci dusza zapragnie ;)
                siur a ty w .forward wrzucisz pare sprytnych komend procmaila i moja cala
                epistologia trafi do pana /dev/null ;P
    • Gość: Karolina Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 23:11
      szukam czegoś do wynajecia w bxl.pokuj lub dwa z jakotakim wyposażeniem.proszę
      o kontakt carolla0@vp.pl
      • bruxellka Re: Dom czy mieszkanie w Brukseli?? 05.01.06, 19:43
        www.vlan.be lub www.immoweb.be tam sa ogloszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka