Dodaj do ulubionych

Kary za prace na czarno

IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.12.05, 23:03
jakie sa kary za prace na czarno w poszczegolnych krajach Europy?
Obserwuj wątek
    • Gość: olek Re: Kary za prace na czarno IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.05, 01:25
      Niemcy , zaczyna sie od 1500€.
      • Gość: Thea Re: Kary za prace na czarno IP: *.pools.arcor-ip.net 16.12.05, 22:27
        Gość portalu: olek napisał(a):
        > Niemcy , zaczyna sie od 1500€.
        Najwyzsza jest 500 000Euro
        • desi45 Re: Kary za prace na czarno 17.12.05, 11:16
          Gość portalu: Thea napisał(a):

> Gość portalu: olek napisał(a):
          > > Niemcy , zaczyna sie od 1500€.
          > *********************
          > Najwyzsza jest 500 000Euro
          --------------------------------------------------------------------------------
          ---

500.000 euro???. Chyba zartujesz?. Moze 5 tys. euro?
          • Gość: Thea Re: Kary za prace na czarno IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.05, 11:39
            Nie zartuje to jest ta najwyzsza. Kary sa drakonskie, mimo to znajduja sie
            czarne owce.
            • desi45 Re: Kary za prace na czarno 17.12.05, 11:57

> Nie zartuje to jest ta najwyzsza. Kary sa drakonskie, mimo to znajduja sie
              > czarne owce.

To nie mozliwe.... cos Ci pomylilo sie. Moze we Franci, Niemczech jest
              inaczej.... boh, u nas we Wloszech jest troche inaczej....
              • desi45 Re: Kary za prace na czarno 17.12.05, 12:03
                desi45 napisała:

> Gość portalu: Thea napisał(a):
                >
                > > Nie zartuje to jest ta najwyzsza. Kary sa drakonskie, mimo to znajduja si
                > e
                > > czarne owce.

Ostatnia afera z dyrektorami najlepszych bankierow wloskich. 50. 000 EURO za
                ich nie legalnosci. 500.000 za kogos kto nie pracuje legalnie?. Wydaje mi sie
                troche wyolbrzymione :)
                > To nie mozliwe.... cos Ci pomylilo sie. Moze we Franci, Niemczech jest
                > inaczej.... boh, u nas we Wloszech jest troche inaczej....
                • Gość: Thea Re: Kary za prace na czarno IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.05, 17:47
                  nie moge sie wypowiadac jak jest w Wloszech czy Francji,
                  ale w Niemczech niestety jest tak. Podaje ci link do katalogu
                  tych drakonskich kar. Przekonaj sie sama.

Beschäftigung von Ausländer/-innen ohne Arbeitsgenehmigung / Zatrudnianie
                  zagranicznych pracownikow / -c bez zezwolenia na prace z posrednictwa pracy §
                  404 Abs. 2 Nr. 3 SGB III bis zu 500.000,- € /§404 Abs.2 Nr.3 SGB III do
                  500.000,- Ero

—Mittelbare illegale Ausländerbeschäftigung § 404 Abs. 1 SGB III
                  bis zu 500.000,- €

podalam wycinek z tabeli.
                  www.berlin.de/SenWiArbFrau/arbeit/schwstraf.html
                  Wierzysz mi tera czy nie? Tak jest i to jest rzeczywistosc. Nie wiem czy ktos
                  juz dostal te najwyzsza kare ale 300.000 Ero zostali niektorzy juz ukarani.
                  Groza tez wyroki wiezienne do 10 lat, zobacz tabele.
              • Gość: Thea Re: Kary za prace na czarno IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.05, 17:23
                mieszkam w Niemczech i wiem o czym mowie.
        • e-contact Re: Kary za prace na czarno 28.12.05, 15:26

> Gość portalu: olek napisał(a):
          > > Niemcy , zaczyna sie od 1500€.
          > *********************
          > Najwyzsza jest 500 000Euro

Nie straszcie ludzi tymi karami!!! Owszem sa przewidziane kary w Niemczech do 500.000 EUR ale to dla firm zatrudniajacych na
          czarno a nie dla pracowników! Poza tym aby jakas firma dostala tak wysoka kare to by chyba musiala juz wczesniej wpasc z 15 razy i
          zatrudniac na czarno pewnie z 100 pracowników ;-)

Zreszta dlaczego pracowac w Niemczech na czarno?? W tej chwili mozna zalegalizowac praktycznie kazdy rodzaj pracy, uzyskac legalny
          pobyt i wreszcie zyc jak czlowiek a nie w stresie i strachu przed jakas kontrola.

Kliknijcie na stronke, ciekawe informacje na temat legalizacji pracy:
          www.euro-contact.info

pozdr
      • desi45 Re: Kary za prace na czarno 17.12.05, 11:31
        Jesli chodzi o kare za prace na czarno, to placi pewna sume pracodawca i pewna
        sume pracownik.Jesli chodzi o dlugo trwala prace. Moja znajoma pracowala na
        czarno we Wloszech przez 3 miesiace jako opiekunka do dziecka. Mieszkala tam i
        jadla. Nie byla ubespieczona. Nie chciala. Na 3 miesiace nie oplacalo sie.Za
        miesiac pracy placili jej 800 euro na czysto. Zadnej agenci, zadnych
        posrednikow. Miesiac sierpien nad mozem...wszystko oplacone.Ale nie tak latwo
        znalesc taka prace.
        • Gość: olek Re: Kary za prace na czarno IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.05, 23:19
          Oczywiscie 500.000€ to maksymalna stawka dla pracodawcy(kara)-ale to sa
          przewaznie duze firmy co placa takie kary.
          Jeszcze nikomu nie dali takiej (wysokosc)kary.
          Pracownik placi(przylapany)od 1500€ i najwieksza jaka dali obecnie
          to 5500€.
          • Gość: Thea Re: Lepiej powiedz prawde jak sie place w N.ksztal IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 23:30
            Przeczytaj dokladnie i pomysl nim zaczniesz cos interpretowac.
            Jakis ty nerwowy. Zeby zarobic te 1500 Euro jako cudzoziemiec trzeba najpierw
            kilka miesiecy na nie popracowac. Co ty za bajki opowiadasz 8 do 12 Euro dla
            pracownika zagranicznego - kon sie usmieje z takiej stawki jak tu wymieniasz.
            Hotelarstwo, sprzatanie, praca w restauracji - znane dla mnie tereny mam
            znajomych ktorzy maja takie firmy i wiem dokladnie ile sie oferuje.
            W dodatku jest to praca tylko i wylacznie na czarno, zadna legalna. Legalna
            tylko dla osob z niemieckim paszportem i to po bardzo niskich stawkach godzinowych.
            Przestancie plesc ludziom w Polsce glupoty, zacznijcie w koncu mowic ludziom w
            Polsce prawde!!!
            • Gość: olek Re: Lepiej powiedz prawde jak sie place w N.kszta IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.05, 23:51
              "Przeczytaj dokladnie i pomysl nim zaczniesz cos interpretowac."
              • Gość: Thea Re: Lepiej powiedz prawde jak sie place w N.kszta IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.05, 23:53
                tu masz racje, pomylilam watki, za duzo rzeczy mam otwartych. Przepraszam.
                Dotyczylo to drugiej wypowiedzi.
    • e-contact Re: Kary za prace na czarno 28.12.05, 15:25
      Nie straszcie ludzi tymi karami!!! Owszem sa przewidziane kary w Niemczech do 500.000 EUR ale to dla firm zatrudniajacych na czarno a nie dla pracowników! Poza tym aby jakas firma dostala tak wysoka kare to by chyba musiala juz wczesniej wpasc z 15 razy i zatrudniac na czarno pewnie z 100 pracowników ;-)

Zreszta dlaczego pracowac w Niemczech na czarno?? W tej chwili mozna zalegalizowac praktycznie kazdy rodzaj pracy, uzyskac legalny pobyt i wreszcie zyc jak czlowiek a nie w stresie i strachu przed jakas kontrola.

Kliknijcie na stronke (ponizszy link), ciekawe informacje na temat legalizacji pracy:
      www.euro-contact.info

pozdr
      • Gość: Jaco Re: Kary za prace na czarno IP: *.ols.vectranet.pl 28.12.05, 15:54
        Piszecie o karach a teraz powiedzcie jakie (dla inteligentnego człowieka) są
        szanse że wpadnie? Ja uważam że prawie zerowe.Remontuje domy w holandii (od
        marca już będzie legal co prawda) i jak ktoś mi udowodni że na czarno skoro
        robię to u prywatnej osoby i mam jej mówić "wujku"?Oczywiście to przenośnia.I
        druga sprawa co do kar jak już ktoś wpadnie.Jak ze mnie "ściągną" np 5000euro?
        2 lata temu złapali (przez głupotę) mojego kolege który jeździł tirami w
        holandii.Dostał zakaz wstępu do holandii na "ileś tam" bo nie pamietam na jaki
        czas i nie zapłacił centa.

P/S praktycznie w całej europie można pracować legalnie tylko trzeba
        zarejestrować działalność (jednoosobowa) co często bardziej się opłaca jak byc
        legalnie ale pracownikiem.
        • e-contact Re: Kary za prace na czarno 28.12.05, 16:16
          Te gadki, ze pracujesz "u wujka" kontrolerzy znaja na pamiec i powiem ci nawet mogliby ci dac pare lepszych wskazuwek jak sie lepiej wykrecic w razie "W".
          Jak twojego kumpla zlapali przy pracy na czarno to bylo pewnie jeszcze przed unia, inaczej by go nie wyrzucili z tej Holandii. Teraz juz nie wyrzucaja. Widze, ze jestes slabo poinformowany, w tej chwili nakladaja kary i nie zapomnij, ze jestesmy w UE wiec tak latwo nie uciekniesz, chyba ze wyemigrujesz na Ukraine ;-(
          • Gość: Jaco Re: Kary za prace na czarno IP: *.ols.vectranet.pl 28.12.05, 16:38
            Co do informacji cośtam wiem i owszem to było przed unią ale pytam jak ściągną
            ze mnie 5tys euro?Komornik w Polsce 100zł nie umie wydębic (bo Polak potrafi)
            2.sprawa że co ma kontroler do jak napisałem prywatnego domku?tak sobie wejdzie
            i powie pan tu pracuje?Nie żartuj bo też trochę lat robie na "czarno" i np.
            pracowałem w drukarnii w Hannowerze.Nie było wejścia na hale osób
            niepowołanych.Jak wchodziła kontrola to głównym wejściem ja dawno byłem poza
            halą wyjściem bocznym.Musieliby by chyba akcje na conajmniej 20 osób zrobić i
            obstawiać potężne budynki żeby kogoś złapać.Na szczęście szukają i łapią
            głównie na budowach (taki chyba standart:)) a ja siedzę w domku na wiosce i tam
            raczej nie bardzo co i kogo moga kontrolować.I nie napisałem że "pracuje u
            wujka" tylko że generalnie jestem w odwiedzinach bo to nie jest firma.Więc
            powiedz jakim cudem mogą mnie złapać (mają mało czasu:)) i mało tego udowodnić
            że ja coś tam robię za pieniądze?Czytaj uważniej.Pzdr.

P/S moje posty opowiadają niestety bolesną prawdę co nie oznacza że popieram
            pracę na czarno.
            • e-contact Re: Kary za prace na czarno 28.12.05, 16:53
              Szczerze mówiac to masz troche racji co do tego domku. Tam raczej nikt nie przyjdzie i niczego ci nie udowodni. Chyba ze macie wrednych sasiadów. Jesli chodzi o fabryki to faktycznie nie moze wchodzic tam nikt niepowolany. Tymczasem kontrole w Niemczech robi sluzba celna "Zoll". Oni maja wieksze prawa jak policja. Jesli jest podejrzenie pracy na czarno to moga wejsc wszedzie i to nie pojedynczo. Tu chodzi o oszustwo podatkowe, praca na czarno nie jest opodatkowana i to jest duze przestepstwo nie tylko w Niemczech.
              Zgadzan sie, kary nie sciagna jak nie bedziesz mial kasy, ale jak komornik bedzie ci bez przerwy stal przed drzwiami to nawet nie bedziesz mógl wziac sobie komórki na umowe.
              Serio nie oplaca sie teraz pracowac na czarno tym bardziej, ze nia trzeba. No chyba, ze jest sie 100% pewnym, ze nie bedzie wpadki.

Powodzenia i podr
              • Gość: Jaco Re: Kary za prace na czarno IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.05, 00:49
                Masz rację dlatego wspomniałem że od marca będe już robił "legal" a wracam do
                holandii pod koniec stycznia.

P/S znam takich co mają domy i samochody a komornik może im "naskoczyć" bo to
                mamy, to babci ,itd:)) pisałem że polak potrafi:))
              • Gość: Thea Re: Kary za prace na czarno IP: *.pools.arcor-ip.net 29.12.05, 01:16
                Tak sadzisz, ze nie sciagna kasy?
                Kasa bedzie rosla za kazdym razem az przyjdzie odpowiednia chwila.
                Tak samo jak Polacy juz sciagaja mandaty od zagraniczniakow ktorzy odwiedzaja
                Polske i troche za szybko sie spiesza. Jeszcze tego nie doswiadczylam ale znam
                takie przypadki.
                • Gość: do thea Re: Kary za prace na czarno IP: *.ols.vectranet.pl 29.12.05, 02:30
                  Kolejna odpowiedz bez sensu.Nie mieszkasz w Polsce od 20 lat czy o co chodzi?W
                  Polsce jak "umiesz" nigdy nic ci nie "ściągną" bo takie są super
                  przepisy.Naprawde stać mnie na zapłaceie jakiś kilkiu mandatów ale mam je
                  w ..... bo nigdy nie ściągneli ode mnie złotówki.To tyle bez szczegłów.Pzdr.
                  • Gość: graf Re: Kary za prace na czarno IP: *.adsl.alicedsl.de 29.12.05, 22:35
                    Ale z ciebie cwaniak !!!
                    Wiecie dlaczego w Polsce jest tak a nie inaczej?
                    Bo kazdy mysli, ze jest madrzejszy od tego drugiego i jeden drugiego oszukuje, nie placi itp. Dlatego kazdy nazbiera troche lewej kasy wyscieli na jakis interes i wtopi bo ten drugi go oszuka. I tak kólko sie kreci (czytaj: nie kreci). Spojrzcie na innych np. Szwajcarów czy Niemców). Dlaczego tam jest jeszcze w miare dobrze? Bo tam kazdy trzyma sie przepisów i nie oszukuje, przynajmniej nie na taka skale jak w PL.
                    Wiec nie mysl, ze jestes taki bystry bo nie zaplaciles kilku mandacików....
                    • Gość: Jaco Re: Kary za prace na czarno IP: *.ols.vectranet.pl 30.12.05, 12:48
                      Nie chodzi o cwaniakowanie.Chodzi o to że jaką ma możliwość (ktolwiek-
                      niemiec,holender itd.) na ściągnięcie kasy jak "fizycznie" jej nie masz.Nie ma
                      żadnej bez względu czy to Polska,Niemcy czy Azerbejdżan.Jedyne co moga (w
                      niektórych krajach) że pójdziesz za to odsiedzieć.Co do Polski to fakt, jak nie
                      zapłacisz ani razu mandatu to potem już nawet cię nie ścigaja komornicy bo maja
                      to w d...e.
                  • Gość: Thea Re: Kary za prace na czarno IP: *.pools.arcor-ip.net 30.12.05, 14:06
                    Gość portalu: do thea napisał(a):
                    > Kolejna odpowiedz bez sensu.Nie mieszkasz w Polsce od 20 lat czy o co chodzi?W
                    > Polsce jak "umiesz" nigdy nic ci nie "ściągną" bo takie są super
                    > przepisy.Naprawde stać mnie na zapłaceie jakiś kilkiu mandatów ale mam je
                    > w ..... bo nigdy nie ściągneli ode mnie złotówki.To tyle bez szczegłów.Pzdr.
                    Nic dziwnego ze Polska jest moralnym bagnem. Tam od dziecka uczy sie juz kombinowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka