Dodaj do ulubionych

Epsy z Polski: no i jak wrażenia?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 14:46
Czytając posty pojawiające sie na tym forum odczuwam pewien bardzo wyraźny
niedosyt, bo chyba sporadycznie piszą tutaj osoby, które zdały pierwszą turę
konkursów (preselekcja jesienią 2003) i od iluś tam miesięcy pracują w
instytucjach unijnych. Mam wrażenie, że osoby te jakoś strasznie się kryją i
nie chcą dzielić się swoimi wrażeniami i że w ogóle nie chcą się ujawniać
przed światem, że "to oni". A ja tak chciałabym przeczytać jakieś ciekawe
wypowiedzi na temat:" No i jak wam się pracuje w Brukseli?". Chodzi mi o to,
czy praca wam się podoba bardziej niż poprzednia w Polsce - abstrahując od
zarobków, czy warto było, etc. Ciekawe czy jakiś Eps się odezwie...
Obserwuj wątek
    • tomi_22 90% piszacych to Ci z 1 tury 01.01.06, 14:54
      A co do reszty - poszukaj sobie, to latwe jest...
      • Gość: Maga Re: 90% piszacych to Ci z 1 tury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 15:25
        Jakie 90%? W zyciu. Wiem, że piszą też już pracujący, ale to są tylko jakieś
        tam krótkie uwagi. Tego, na co ja czekam, wciąż nie ma. Chodzi mi o dłuższe
        refleksyjne i podsumowujące wypowiedzi, z których można byłoby się dowiedzieć
        czegoś sensownego o specyfice pracy w instytucjach UE, jak również przeczytać o
        ich wrażeniach. Chodzi mi o tę polską perspektywę. I nadal twierdzę, że te Epsy
        się kryją. Częściowo ich nawet rozumiem: udało im się wyrwać stąd i mieć pensję
        wyższą niż polski minister, więc po co mieliby tu zaglądać. Nie chce im się do
        tego, co tu mieli, wracać. Pewnie po cichu śmieją się z nas, że pracujemy za
        takie żenujace pieniądze w RP... Ale nie chodzi mi o ich wrażenia związane z
        faktem, że pod względem zarobków przebijają polskiego ministra, tylko o
        szczegóły tego, jak tam się pracuje i czy wszyscy bez wyjątku są zadowoleni z
        tej zmiany.
        • asiunia.lux Re: 90% piszacych to Ci z 1 tury 01.01.06, 15:57
          Wiesz, a juz chcialam cos napisac, chociaz nie mam porownania z praca w Polsce
          bo nigdy tam nie pracowalam, ale po tych bredniach:

"udało im się wyrwać stąd i mieć pensję wyższą niż polski minister, więc po co
          mieliby tu zaglądać. Nie chce im się do tego, co tu mieli, wracać. Pewnie po
          cichu śmieją się z nas, że pracujemy za takie żenujace pieniądze w RP..."

odechcialo mi sie.....
          No, po prostu odechcialo mi sie i juz!
          Czesc.
          • Gość: Maga Re: 90% piszacych to Ci z 1 tury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 16:18
            Nie rozumiem twojego poirytowania. Wyobraź sobie, że w Polsce nie wszyscy
            zarabiają po 7-10 tysięcy PLN, a na forach internetowych toczą się dyskusje
            pt" Pokolenie 1200 zł brutto". Może więc wskażesz mi, co w mojej wypowiedzi aż
            tak trąci absurdem, że zaniechałaś rzeczowej odpowiedzi? Coś mi się wydaje, że
            zawiniło twoje oddalenie od kraju, którego funkcją jest postrzeganie go w
            krzywym zwierciadle ...
            • Gość: mczapl Troche odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 17:18
              Tomi ma calkowita racje - prawie wszyscy tu piszacy sa tymi, ktorzy zdali w
              pierwszej turze. I coraz wiecej ma juz na karku prawie rok pracy w UE, a sa
              tacy, ktorzy dluzej.
              I wiekszosc z nas wcale nie czuje sie krezusami - koszty zycia w Belgii sa
              wyzsze niz w Polsce a i potrzeby gwaltownie nam wzrosly.

Jak chcesz odpowiem w swoim imieniu:

Czy warto bylo zmienic prace z Polski na Bruksele? Tak.

Czy praca jest ciekawa? Nie do konca. Poprzednia praca w moim przypadku byla
              ciekawsza. Chociaz z tej tez jestem zadowolony.

Czy jestem zadowolony z warunkow finansowych? Tak - nie moge narzekac.

Czy zyje sie dobrze w Belgii? Tak. Wygodnie, dostatnie i leniwie. Co jest
              zarowno zaleta Belgii jak i jej spora wade (poszukaj postow o poziomie uslug).
              • Gość: Maga Re: Troche odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 18:32
                Tu piszą dziesiątki osób zdających cały czas egzaminy organizowane przez Epso i
                ty jako moderator dobrze o tym wiesz. Oczywiście, jest kilku stałych bywalców,
                ale nawet wśród nich bynajmniej nie 100% to Epsy. Poza tym - jak wyraźnie
                zaznaczałam - nie chodziło mi o refleksje dotyczące aspektu finansowego, bo jak
                każdy mogę się domyślić, że to akurat się wszystkim w Brukseli podoba. Chodziło
                mi o rzeczowe i możliwie nieogólnikowe wypowiedzi o samej pracy (zakres
                obowiązków, relacje z resztą zespołu i z szefem, poziom stresu, etc), a takich
                tutaj brakuje. Oczywiście, nie łudzę się już, że takowe otrzymam, ale czego się
                można spodziewać po rodakach? I -wybacz - zupełnie nie chodziło mi o takie
                lakoniczne odpowiedzi, jakich sam udzieliłeś.
                • adm-adm Re: Troche odpowiedzi 01.01.06, 18:50
                  Maga, kim jestes/czego szukasz???
                  pytasz o "(zakres obowiązków, relacje z resztą zespołu i z szefem, poziom
                  stresu, etc)"... albo jestes zupelnie niedoinformowana - instytucje EU to setki
                  roznych zakresow obowiazkow, relacji, zespolow, szefow, poziomu stresu... itd..
                  kazde z nas ma inne... jedni sa ekonomistami od WTO, inni prawnikami od praw
                  czlowieka, jeszcze inni sekretarkami, asystentami albo informatykami..
                  pracujemi w roznych instytucjach, w roznych budynakch, w roznych zespolach,
                  jedni maja fajnie a inni nie..; jak w kazdej pracy. to tak jakbys zadala takie
                  samo pytanie wszystkim..np pracownikom budzetowki w Polsce..; bez sensu.
                  Dodatkowo nikt z nas jak widac nie uwaza forum za odpowiednie miejsce do
                  powaznych zyciowych filozoficznych przemyslen.. zapewniam Cie ze robimy to, jak
                  wszyscy, kazdy w swoim gronie.. albo i nie, jak wszedzie. Jestesmy tu glownie
                  po to- duza czesc z nas- zeby udzielac praktycznych informacji
                  kolejnym "rocznikom", czasami sie posmiac miedzy soba.. umowic na piwo....itd.
                  Wiec ponawiam pytanie: czego poszukujesz? Jestes dziennikarzem szukajacym
                  taniego artykulu? Czy prowokatorem? ;-)
                  Spoko mamy wprawe:-))))

Szczesliwego Nowego Roku:-)
                  • Gość: Maga Re: Troche odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 19:47
                    Twoje podejrzenia co do mojej tożsamości są zabawne. Jestem zwyczajnym i
                    normalnym człowiekiem.
                    Wiesz, dla mnie akurat te praktyczne informacje, o których wspominasz, są
                    średnio użyteczne. Oczekiwałam sensownych refleksji osób pracujących od roku
                    czy pół w instytucjach UE, ale jak widać daremnie. Rozumiem, że tutaj akurat
                    nikt nie jest nastrojony refleksyjnie, ale na innych forach można spotkać takie
                    właśnie dłuższe mądre wypowiedzi - stąd moja prośba. Skąd mogłam wiedzieć, że
                    tutaj jest inaczej? Zarzucanie mi braku orientacji w institutional arrangements
                    Unii Europejskiej jest dla mnie znowu przezabawne. Problem polega chyba na tym,
                    że wielu wartościowych Epsów chyba nie zagląda na to forum. W tej chwili wcale
                    już im się nie dziwię.
                  • Gość: octi Re: Troche odpowiedzi IP: *.241.81.adsl.skynet.be 01.01.06, 19:53
                    tak samo odczulem niezrecznie zadane pytanie jak Asialux.
                    odpowiedz adm adm moglaby wystarczyc; kazdy Ci odpowie co innego
                    a ja ? : zadowolony z zakresu odpowiedzialnosci, i pracy z kolegami (kolezankami w moim przypadku
                    :)), z takim stresem jak tu da sie zyc ;) znalem prace bardziej stresujaca poza UE, z placa mozna sie
                    pogodzic biorac pod uwage rozne plusy jak dlugi urlop itp ... , i to ze czujesz ze to co robisz jest
                    rzeczywiscie potrzebne, nie dla jednej osoby czy instytucji ale dla kazdego w Europie.

PS : wydaje mi sie ze grubo sie mylisz o "zarobkach" Ministrow w Polsce ;) podczas pelnienia funkcji i
                    pozniej ...
                  • tomi_22 Re: Troche odpowiedzi 01.01.06, 20:00
                    Ja sie zgadzam z kazdym kto odpisal tej pani, co do j-o-t-y! Prace kazdy ma
                    inna. Ogolnie rzecz biorac 90% ludzi jest zadowolona, ale jest te 10% ktore
                    narzeka i bedzie narzekac.

Pieniadze. I co z tego ze wiecej niz minister. Tak czy siak wydatki sa i
                    wydatki beda, zaczynajac prace w instytucji - niewazne na jakim poziomie -
                    krezusem sie nie jest, a jak sie doda wydatki jakie sie ma w pierwszych latach
                    to juz wogole. Potem, z czasem, po powiedzmy kilku lub kilkunasty latach to
                    owszem, pieniedzy jest coraz wiecej.

Stres w pracy. Hmmm, pojecie mocno wzgledne bo jak wszystko ZALEZY. I kropka.

Czy to prowokacja? Nie dziw sie, ze 99% ludzi tu Ci to powie, bo akurat pytania
                    jakie zadajesz byly juz opisywane, a np kwestie zycia w BXL calkiem niedawno. A
                    poza tym, jak juz zauwazono, forum nie jest miejscem na poruszanie mocno
                    powaznych tematow, zwlaszcza dot pracy. Porady, praktyczne info, wymiana info
                    to owszem, reszta to sorry, ale nie.
                    • Gość: Maga Re: Troche odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 21:42
                      Poziom forum ZAWSZE jest prostą funkcją poziomu jego uczestników. To forum
                      niestety rozczarowuje coraz bardziej. Ataki ze strony niektórych są takie
                      żałosne. A co do twojej wypowiedzi, niepotrzebnie się rozpisywałeś. Przecież
                      pisałam już wcześniej, że takie ogólnikowe bzdety kompletnie mnie nie
                      interesują, bo od dawna to wszystko wiem. Tym co mnie by interesowało jest
                      jakaś mądra refleksja. Ale jej na próżno szukać na tym forum.
                      • Gość: paw@home a to co tu robisz? IP: *.30-136-217.adsl.skynet.be 01.01.06, 22:11
                        a) obrazasz uczestnikwo forum
                        b) twoje okreslenie w stylu 'wyrwac sie' sa doprawdy zenujace
                        c) jaka niby madre freflekcja cie interesowala? bo tego w zadnym z twych postow
                        sie nie doszukalem...

jak ci sie forum nie podoba nie musisz tu pisac, przymusu nie ma
                        • Gość: asiunia Re: a to co tu robisz? IP: *.pt.lu 01.01.06, 22:54
                          >a) obrazasz uczestnikwo forum

i kto to mowi....
                          (hi hi)
                          • Gość: pawiu asiuniu IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 03.01.06, 12:40
                            Gość portalu: asiunia napisał(a):

> >a) obrazasz uczestnikwo forum
                            >
                            > i kto to mowi....
                            > (hi hi)

ja epsuff nie obrazam, to moje uubione maskotki ;o)
                            • Gość: asiunia Re: asiuniu IP: *.pt.lu 03.01.06, 13:56
                              >ja epsuff nie obrazam...

To co sie tlumaczysz? he? ;P
                      • tomi_22 Madra Refleksja 01.01.06, 22:13
                        Daruj sobie inwektywy pod moim adresem... zalosne sa a mnie nie ruszaja.

Co do refleksji...

Jak jest w BXL/Luxie? BOSKO. Dziekuje. Kropka. Dobranoc.
                • jakubsky Re: Troche odpowiedzi 02.01.06, 02:15
                  ... i jak tu zadowolic kobiete...

a swoja droga - poczytaj wiecej
                  1. zadawanie pytan to nie blad - moga sie one powtarzac, to forum nie ma FAQ, wiec nie znajdziesz tu odpowiedzi typu "jesli chcesz sie dowiedziec o ten szczegol - patrz wypowiedz X-a a tamten Y-greka."
                  Niemniej zrob research po tematach i cos znajdziesz.
                  2. nie jestem EPSEM. moze nim zostane.
                  3. a jesli nie - nie bede plakal - Belgia to nie tylko EPSY.
                  - wiem, bo
                  • jakubsky Re: Troche odpowiedzi 02.01.06, 02:19
                    cos mi sie post urwal

(...) wiem to bo mi mowili (hihi)
            • asiunia.lux Re: 90% piszacych to Ci z 1 tury 01.01.06, 19:07
              Gość portalu: Maga napisał(a):

> Może więc wskażesz mi, co w mojej wypowiedzi aż tak trąci absurdem,

Juz przeciez wskazalam. Jeszcze raz?! Prosze:

"udało im się wyrwać stąd (...) więc po co mieliby tu zaglądać.
              Pewnie po cichu śmieją się z nas, że pracujemy za takie żenujace pieniądze w
              RP..."

>Coś mi się wydaje,

Tak, wydaje Ci sie.
        • Gość: paw@home wyrwac? jakie wyrwac ;) IP: *.30-136-217.adsl.skynet.be 01.01.06, 22:08
          > Częściowo ich nawet rozumiem: udało im się wyrwać stąd i mieć pensję
          > wyższą niż polski minister, więc po co mieliby tu zaglądać.

dziecko nie wiesz ile zarabia polski minister wiesz jakie ma boki? jaki fundusz
          reprezencyjny i co go/ja czeka po kadencji...

>Nie chce im się do tego, co tu mieli, wracać. Pewnie po cichu śmieją się z
          nas, że pracujemy za takie żenujace pieniądze w RP...
          >

pracujecie za gorsze bo nic tak naprawde NIC nie umiecie. Jesli ktos cos
          naprawde umie nie narzeka na nedze i nie rpacuje za 1000PLN mies. I tu akurat
          wiem co mowie.

> Ale nie chodzi mi o ich wrażenia związane z
          > faktem, że pod względem zarobków przebijają polskiego ministra, tylko o
          > szczegóły tego, jak tam się pracuje i czy wszyscy bez wyjątku są zadowoleni z
          > tej zmiany.

sa skoro siedza i pracuja. ludzie glosuja nogami i niezaleznie kto co mowi
          siedzi tam gdzie mu/jej lepiej
          • adm-adm Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 00:08
            Maga miala ochote troche nam nawrzucac, wylacac troche swojego zalu za
            zarobki .. ministrow?...
            i ot co:-)
            i sprowokowac kolejny watek bez sensu jakich juz tu wiele bylo
            i ot co
            nie podoba sie forum? nie czytac, nie pisac
            i ot co
            ale intuicja mi podpowiada ze dzialanie jest celowe.. :-))
            • Gość: Maga Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:37
              Nie jest celowe. Nie jestem prowokatorką ani kontrrewolucjonistką. Nie chce mi
              się wam tłumaczyć po raz n-ty, że chciałam to a nie tamto. Świat na pewno nie
              jest tak czarno-biały, jak to zasugerował Paw. Śmieszy mnie też wasze łapanie
              mnie za słowa - tego co napisałam w pierwszym poście, nie należało brać tak
              dosłownie. Otóż wyobraźcie sobie, że czasem należy też czytać między wierszami,
              a poza tym jest coś takiego jak zamierzona ironia... Nie wydaje mi się, żebym
              oczekiwała czegoś absurdalnego rozpoczynając ten wątek. Błąd tkwił chyba w tym,
              że oczekiwałam zwierzeń zbyt osobistych, a świeże polskie Epsy nie zamierzają
              wtajemniczać rodaków w swoje nowe życie zawodowe. Rozumiem to, ale przecież
              można się było pozwierzać w sposób uniemożliwiający waszą identyfikację. Nikt
              nie musiał pisać, w której instytucji pracuje czy w jakim dziale. Nie chcecie
              pisać to nie. Ale wasze atakowanie mnie jest po prostu niesmaczne. Wątek nie
              miał być bez sensu - to wasze posty są bezsensowną odpowiedzią na mój. Inne
              rzeczy interesują osoby, które właśnie przyjechały do Brukseli, a inne te,
              które póki co pracują w Polsce.
              • sil.bi Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 11:53
                Koleżanka chyba nie powinna się dziwić, że tak została potraktowana, bo jeśli
                zaczyna wątek od napaści na epsy i od niesprawiedliwej generalizacji("Mam
                wrażenie, że osoby te jakoś strasznie się kryją i nie chcą dzielić się swoimi
                wrażeniami i że w ogóle nie chcą się ujawniać przed światem, że "to oni".), to
                ciężko oczekiwać rzeczowych odpowiedzi. Poza tym skoro koleżankę tak wszystko
                śmieszy i uważa 90% wypowiedzi za przezabawne, to może trzeba się przenieść na
                forum humorum?
                • Gość: Maga Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:12
                  Ja atakuję epsy?????????? Doskonale wiesz, że jest akurat odwrotnie. Ale kto
                  tam by się bał jakichś epsich ataków. A co do twojego wpisu to mam nieodparte
                  wrazenie, że odpowiadasz na coś, czego ja na pewno nie napisałam. Zalecałabym
                  więcej ćwiczeń na wydobywanie właściwego znaczenia tekstu.
                  • tomi_22 Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 15:15
                    W twoim przypadku sa 2 opcje. Albo jestes epsem na urlopie w PL i jedziesz
                    sobie anonimowo po ludziach, albo nie mozesz pracy dostac. Tak czy siak z forum
                    jestes obcykana ze hoho... znasz ludzi, co wiecej, piszesz sprytnie, niby nie
                    atak, ale jednak atak, tyle ze ubrany w piekne slowa, ktorych ni jak nie da sie
                    wykasowac, no bo niby czemu?

hehehe... Dobre, nie powiem... Powodzenia zycze.
                  • sil.bi Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 15:44
                    A co do twojego wpisu to mam nieodparte
                    > wrazenie, że odpowiadasz na coś, czego ja na pewno nie napisałam.

Wyraźnie zacytowałam, na jaki fragment Twojego wpisu odpowiadałam. A co do
                    wydobywania właściwego znaczenia tekstu, chyba nie jest u mnie z tym tak źle
                    skoro zdałam egzaminy i zostałam espem;-).
                    • tomi_22 Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 16:01
                      Aj tam bedziesz dyskutowac... prowokuje i tyle... i najwyazniej chyba wiekszosc
                      ludzi zna!
                      • Gość: Maga Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:11
                        Chyba jeszcze nigdy w życiu nie spotkałam się z taaaaaaaaaaakim potężnym
                        niezrozumieniem połączonym z absurdalną bezinteresowną złośliwością....
                        Wychodzi na to, że jestem od innej małpy niż osoby, które zareagowały na mój
                        post, bo nie zrozumiał mnie chyba nikt. Wszystkim szanownym życzę z całego
                        serca podobnych przeżyć w Nowym Roku.
                        • tomi_22 Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 16:23
                          Gość portalu: Maga napisał(a):

> Wychodzi na to, że jestem od innej małpy

Pieknie sie o swojej mamusi wyrazasz. Fiu fiu...
                          • Gość: Maga Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:30
                            Gdzie tu jest moderator????? Proszę wykasować wypowiedź przedmówcy, bo mnie
                            obraża.
                            • tomi_22 Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 16:44
                              Zaraz zaraz, to ty tak to ujelas, jak nie potrafisz czytac tego co SAMA
                              NAPISALAS to chyba nie mamy o czym pisac... Nie badz zalosna...

A teraz idac dalej: Piszesz ze jestes od innej malpy niz inni, czyli suma
                              sumarum, twierdzisz, ze osoby, ktore wydaly na swiat ludzi - tu uzytkownikow
                              forum - to malpy. CZYLI nazywasz malpami matki ludzi tu piszacych.

Czy mam pisac dalej, czy nadal nie rozumiesz???
                              • Gość: Maga Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:53
                                Wiesz, ludzie o takim ptasim móżdźku jak ty nie powinni dyskutować z takimi jak
                                ja, bo powstają z tego zupełnie niestworzone rzeczy, bo ci tacy jak ty czytając
                                tekst w ogóle nie widzą w nim tego słynnego drugiego dna, co jest niezbędne dla
                                zrozumienia intencji autora takiego tekstu, jakie tworzę ja. Z twoim pędem do
                                dosłowności powinieneś poszukać sobie innych interlokutorów. I zakończmy już tę
                                jałową dyskusję - możesz przecież spokojnie przeskoczyć na inny wątek, bardziej
                                dostosowany do ciebie poziomem. Tam będzie ci łatwiej, Drogi tomi_22:))
                                • tomi_22 Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 17:00
                                  Piszesz wierszem, coz za poetycka latwosci wyslawiania sie, czysta poezja.
                                  Podziel to na wiersze, bedzie ladniej wygladac.

Najbardziej podoba mi sie ten kawalek:

"> Wiesz, ludzie o takim ptasim móżdźku jak ty nie powinni dyskutować z takimi
                                  jak
                                  >
                                  > ja, bo powstają z tego zupełnie niestworzone rzeczy"

No wlasnie powstaja, np to ze nazywasz mame swoja i innch "malpa".

Aha, szukalas moderatora. Obawiam sie, ze nie pomoze Ci teraz, jest gdzies w
                                  polowie Niemiec, kierunek zachod i ziemia obiecana. Moze i ty kiedys tu
                                  trafisz, o ile juz tu nie jestes - vide jestes na urlopie i kasasz jak zmija z
                                  ukrycia.
                                  • Gość: Maga Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 17:12
                                    Tomi, ja nie nazywam swojej ani niczyjej mamy "małpa"; to już z twojej strony
                                    przejaskrawianie z premedytacją. Wierszem ani wierszy też nie piszę, słowo
                                    honoru. Ja piszę jak najbardziej prozą, a że tobie się wydaje, że to poezja
                                    (!), to chyba dlatego, że pisze mi się dosyć łatwo i spotkałam się nawet z
                                    nobilitującymi opiniami, że mam dobre pióro (choć dziennikarzem nie jestem, jak
                                    tu mi ktoś zarzucał). A tobie, biedaku, moja proza pomyliła się z poezją... To
                                    dla mnie też pewna nobilitacja, bo wierszy niestety nie piszę, a chciałabym. A
                                    że moderatora nie ma to trudno, trzeba będzie sobie radzić samemu z atakującymi
                                    epsami i nie-epsami.
                                    • tomi_22 Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 17:33
                                      No wiesz, jasno napisalas to o tych malpach, to nawet srednio kumaty czlowiek
                                      polapie sie w tym...

Ja biedak? Hmmm, nie sadze, ja juz jestem w "lepszym swiecie", wiec nie mozna
                                      mnie tak nazwac.

Sluchaj, powiedz nam tu, skad u ciebie sie bierze mniemanie bycia lepszym?
                                      Czesto uzywasz slowa JA, Ja to, Ja tamto, Ja jestem de best a wy - ty nie.
                                      Hmmm, zastanawiajace...
                                      • Gość: Maga Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 17:47
                                        Wiesz Tomi, jak ja bym miała kogoś takiego jak ty w domu na codzień, to po
                                        trzech dniach nastąpiłby rozwód - spowodowany totalnym wzajemnym nierozumieniem
                                        się przez strony.
                                        Nie mniemam, że jestem lepsza, tylko czasem czuję nieodpartą potrzebę
                                        podkreślenia swojej odrębności od reszty ludzkości. "Inny" naprawdę nie jest
                                        synonimem "lepszego".
                                        Czytając twoje teksty myślę sobie, że jakie to jest straszne, że niektórzy tak
                                        kompletnie nie rozumieją mowy polskiej...
                                        • tomi_22 Re: wyrwac? jakie wyrwac ;) 02.01.06, 18:19
                                          I vice wersa, nudna jestes do bolu. Ja o jednym a ty o sobie, i o sobie i wciaz
                                          o sobie. To sie mowi tak: mowil dziad do obrazu, a obraz do niego ani razu.
                                          Dobranoc.
            • Gość: paw@home do ADM IP: *.30-136-217.adsl.skynet.be 02.01.06, 20:00
              i trudnbo z "panem adminem" sie nie zgodzic ;o)
              • adm-adm Re: do ADM 02.01.06, 20:14
                hm.. to ja pojde se pare rzeczy sprawdzic ;)a maga chyba jednak tak dobrze nas
                nie zna jak twierdzi:-)
                • Gość: paw@home Re: do ADM IP: *.30-136-217.adsl.skynet.be 02.01.06, 20:40
                  ale jak i tak sie z toba zgadam ;)
                  • adm-adm Re: do ADM 02.01.06, 22:15
                    przestan natychmiast! ... jeszcze wyrobiona psychospolecznie Maga sobie cos
                    psychospolecznie o nas pomysli, i co bedzie?
                    • Gość: paw@home Re: do ADM IP: *.3-136-217.adsl.skynet.be 03.01.06, 08:47
                      no to pomysli piekny i bestia...
    • jakubsky Re: Epsy z Polski: no i jak wrażenia? 02.01.06, 02:47
      ...to na pewno pelzajaca kontrewolucja...
      ...i propaganda Szeptana

(kto to byl Szeptan ???)
    • Gość: Doctor z USA Rozumiem Cie, Maga, ale... IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 02.01.06, 18:27
      Przeczytalem wszystkie (chyba) posty na tym watku i widze, ze epsy rzeczywiscie
      OGROMNIE boja sie ujawnic swych tajemnic zyciowych (warunkow pracy, zycia,
      zarobkow, stusu spolecznego itp). Twoja naiwnosc Mago jest rowniez jednak
      ogromna, skoro sadzilas, ze ktokolwiek, kto - jak slusznie to okreslilas -
      wyrwal sie z PL, czyli wyjechal z kraju 3 swiata do EU - bedzie chcial Ci sie
      spowiadac ze swoich tajemnic, grzechow cwaniactwa, kombinowania, wygryzania
      innych i walki z tymi, ktorzy ich samych chca wygryzc. Dlatego bardziej niz
      Ciebie, Mago rozumiem butnego tomiego - trzymajacego sie pazurami swej epsowej
      posadki. I to powinno Ci powiedziec najwiecej, jak zyja epsy. Zyja w strachu.
      Ze ich zawroca, ze ich wyrzuca, ze ten raj EU jest nie do konca ich.
      • tomi_22 Re: Rozumiem Cie, Maga, ale... 02.01.06, 18:33
        Nie jestem Epsem, nie mam epsowskiej posadki i nie zyje w zadnym strachu.

A powiedz mi, jak tam w USA? Jaki masz status? Kafelki rowno przylegaja do
        sciany? Koles byc Polakiem w Luksemburgu to nie to samo co byc Polakiem w USA.
        Bywaj zdrow.
      • Gość: Maga Re: Rozumiem Cie, Maga, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:24
        Masz całkowitą rację; gdzieś w połowie tego wątku wpadłam na to, o czym
        piszesz - tzn. że takie właśnie są te polskie epsy. Zgadza się, zostało mi
        jeszcze trochę młodzieńczej naiwności i to oczywiście ona sprowadziła mnie na
        manowce tego wątku. Cóż, przynajmniej dostałam od życia kolejną ważną lekcję
        nt. tego, jacy są ludzie i jak bardzo ich zmienia tzw. pieniądz. Szkoda, ale
        lepiej takie rzeczy wiedzieć niż się łudzić, że jest inaczej. Tylko że ja
        naprawdę nie oczekiwałam od nich ujawniania jakichś tajemnic - chciałam po
        prostu poczytać wrażenia osób, które zmieniły pracę z tej w Polsce na tą w
        instytucjach UE. Myślałam, że choć parę osób zdobędzie się na opisanie tego
        zderzenia światów. A tymczasem tylko mi się mocno dostało po głowie...
        • tomi_22 Re: Rozumiem Cie, Maga, ale... 02.01.06, 19:28
          Kobieto, masz WYSZUKIWARKE. Wpisz to co chcesz znalezc i bedziesz zadowolona.
          Ale jak Pani Szanowna jest leniam PATENTOWANYM to nie dowiesz sie nic!
          • Gość: Maga Re: Rozumiem Cie, Maga, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:44
            Wyszukiwarka tu na nic, bo tego, co chciałabym przeczytać, jeszcze na słynnym
            euroforum nie ma. Wiem, co piszę, bo jak wcześniej słusznie zauważyłeś, znam to
            forum całkiem dobrze. I Pani Szanowna na pewno nie jest leniem PATENTOWANYM
            (czy moze opatentowanym??:)) - wręcz przeciwnie: jest pracowita jak mrówka!
          • adm-adm do Maga 02.01.06, 19:48
            Widze ze to ty masz problemy z rozumieniem tekstu .. przeczytaj jeszcze raz moj
            pierwszy post, tam masz odp na wszystkie twoje pytania jak rowniez odp dlaczego
            wiecej sie nie dowiesz, tu, na forum;
            Po za tym, o ile jeszce przez chwile byla sznasa ze jakis naiwny zacznie ci
            tutaj opowiadac o swoim zyciu w instytucjach - ponad to co juz zostalo tutaj
            przez prawie dwa lata powypisywane- a jest tego, oj jest!! mozna napisac
            ksiazke! to ilosc darmowej agresji zawarta w kazdym twoim poscie, zaczepny i
            prowokacyjny ton (zaczelas od obrazania - wroc do swoich pierwszysch postw)
            chyba wszystkich wyleczyla;-) tak wiec zegnaj Maga!! Happy New Year!
            A jezeli nie chcesz sobie pojsc, to moze ty nam powiesz dlaczego interesuje cie
            nasze zycie? Jestes potencjalnym epsem? Z takim podejsciem daleko nie
            zajdziesz, oj nie..a jak nawet gdzies tu zajdziesz to ciezko ci bedzie....
            Jestes dziennikarzem jakiegos szmatlawca?, b. prosze, wszystko ma swoja cene:-)
            i tylko grzeczniej..i otwarcie; Prowadzisz badania socjologicznie? tez moze
            byc, ale grzeczniej... Jestes zawodowym prowokatorem, jakich pelno na roznych
            forach- pojawiasz sie jak zaczyna robic sie za spokojnie?
            • Gość: Maga Re: do Maga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:58
              Powtarzasz się, Panie Adminie. Poza tym nic nie zrozumiałeś. Ale cóż, jakie
              forum, taki Admin (wiem, wiem, już lecą na mnie razy). A co do agresji to
              agresywne były oczywiście wasze wątki, a nie moje. Zakończmy ten wątek. A jak
              chcesz, to mozesz go nawet spokojnie w całości wykasować. Takie twoje prawo.
              • tomi_22 Re: do Maga 02.01.06, 20:01
                Czy Pani sie nudzi??? Zamiast tracic czas i energie na klepanie tego samego,
                zapraszam na wyszukiwarke - TO DZIALA.

• Gość: paw@home naughty nagel wypad z baru IP: *.30-136-217.adsl.skynet.be 02.01.06, 20:02
                jak mowila Zoska. twoej kiespkiej jakosci badanie socjologiczne pograzaja
                polska nauke i tak niedoinwestowana ;P

idz dziecko poczytaj se cus do podzuszki o ile rozumiesz text pisany
              • adm-adm Maga 02.01.06, 20:27
                twoj 2gi post "te Epsy się kryją. Częściowo ich nawet rozumiem: udało im się
                wyrwać stąd i mieć pensję wyższą niż polski minister, więc po co mieliby tu
                zaglądać. Nie chce im się do tego, co tu mieli, wracać. Pewnie po cichu śmieją
                się z nas, że pracujemy za takie żenujace pieniądze w RP".
                3ci: "Coś mi się wydaje, że zawiniło twoje oddalenie od kraju, którego funkcją
                jest postrzeganie go w krzywym zwierciadle ... "
                4ty: "Oczywiście, nie łudzę się już, że takowe otrzymam, ale czego się
                można spodziewać po rodakach"
                5ty: "Problem polega chyba na tym, że wielu wartościowych Epsów chyba nie
                zagląda na to forum. W tej chwili wcale już im się nie dziwię".
                6ty: "Poziom forum ZAWSZE jest prostą funkcją poziomu jego uczestników. To
                forum niestety rozczarowuje coraz bardziej"

Nie jestes agresywna? Czy tylko niegrzeczna?
                • Gość: Maga Re: Maga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:34
                  Ani ani, Szanowny Adminie. Co najwyżej mogłam wtedy być odrobinę zaczepna - no
                  bo chciałam sprowokować Wieczór Epsich Zwierzeń.. Z którego jak widzisz nic nie
                  wyszło.
                  Kurczę, gdzie ty tam widzisz agresję z mojej strony????? Ten zarzut jest dla
                  mnie niepojęty. Uważam, że kto jak kto ale Adminowie nie powinni mieć problemów
                  z celną interpretacją zamierzeń forumowiczów ujawnianych mniej lub bardziej
                  wprost w ich postach:)) A jeśli mają (te problemy) to chyba powinni pomyśleć o
                  abdykacji na rzecz bardziej wyrobionych psychospołecznie następców!
                  • Gość: socjolog-reporter Objectif a la Maga IP: 83.222.38.* 02.01.06, 21:56
                    To moze ja zaproponuje nastepujacy temat, do szczerej, anonimowej i niczym
                    nieksrepowanej wypowiedzi:

drogie polskie epsy na rubiezy, interesuje mnie (zarzekam sie, ze prywatnie; nie
                    prowadze badan, nie pisze artykulu do gazety, nie mam zamiaru wyokrzystac tego
                    by kogokolwiek osmieszyc) jak wam sie obecnie uprawia seks? Czy cieple epsowskie
                    posadki i komfort finansowej stabilizacji poprawia libido? Czy moze wrecz
                    przeciwnie? Czy praca w Instytucjach UE sprzyja biurowym kontaktom intymnym? Jak
                    sie to ma do waszych dawniejszych doswiadczen na tym polu jeszcze z polskiej
                    przeszlosci?

No... czekam wylacznie na szczere wypowiedzi! I nie zawiedzcie mnie
                    • Gość: Izzzz Re: Objectif a la Maga IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 22:26
                      Hm....uprawianie seksu idzie mi lepiej niz uprawianie ogrodka...chociaz z
                      owocami gorzej:)ALe moze w tym roku zbiory beda lepsze...oby.
                      To napisalam ja - Eps
                    • tomi_22 Spytaj Kaczorka 02.01.06, 22:31
                      Zdaje sie ten typ ma co nie co w tym temacie do powiedzenia :)))
                      • Gość: Izzzz Re: Spytaj Kaczorka IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 22:38
                        Wiem, jego posty sa insiracja dla moich przemyslen:)
                  • adm-adm Re: Maga 02.01.06, 22:19
                    "chciałam sprowokować Wieczór Epsich Zwierzeń" no, ty to jestes
                    psychospolecznie wyrobiona, swietnie ci wyszlo:-))
                    ale ale, mialas nam powiedziec cos o sobie...;-))
                    czekamy:-)
                  • Gość: Izzzz Re: Maga IP: *.icpnet.pl 02.01.06, 22:19
                    Maga, o ile jeszcze niedawno moglam miec wrazenie, ze dostaje Ci sie za malo
                    szczesliwie sformulowane pytanie to niestety rozwiewasz moje watpliwosci z
                    postu na post....nie czuje sie lepsza tylko dlatego ze jestem tutaj ale i nie
                    lubie gdy ktos zaklada ze jestem glupsza i gorsza tylko dlatego ze tu jestem.
                    Musi byc Ci chyba nie do konca fajnie tam gdzie jestes skoro piszesz "udało im
                    się wyrwać stąd i mieć pensję wyższą niż polski minister, więc po co mieliby tu
                    zaglądać. Nie chce im się do tego, co tu mieli, wracać. Pewnie po cichu śmieją
                    się z nas, że pracujemy za takie żenujace pieniądze w RP..."
                    Wracac mi sie chce do tego Co tam mialam jak cholera, mimo tej ministerialnej
                    pensji i mimo tego ze to wyrwanie wydaje Ci sie - jak wnosze z Twoich postow -
                    takie nobilitujace. A moje poczucie humoru nie obejmuje poskiej polityki
                    placowej. Ups...taka ograniczona jestem.A "Pokolenie 1200 zł brutto" jest mi
                    blizsze niz Ci sie wydaje i pewnie jak znam zycie blizsze niz Tobie.
                    Pisze "JA" bo "czasem czuję nieodpartą potrzebę podkreślenia swojej odrębności
                    od reszty ludzkości :)".
                    • adm-adm Re: Maga 02.01.06, 22:25
                      no, a to bylo lopatologiczne wytlumaczenie za co sie Maga "dostalo"... :-)
                      • tomi_22 Re: Maga 02.01.06, 22:33
                        No to JA tez dodam cos od siebie. Kiedys pracowalem za 1000 BRUTTO!!! W PL, w
                        Warszawie. To napisalem JA - nie eps, ale JA :)
      • Gość: paw@home what's up doc? IP: *.30-136-217.adsl.skynet.be 02.01.06, 19:59
        z ciebie to taki doctor jak z mysiej dupy mlot parowy a ze mnie tancerka
        bolszoja ;)

kolejny socjolog czy inny idiota ktory pisze '
        "Przeczytalem wszystkie (chyba) posty na tym watku i widze, ze epsy
        rzeczywiscie"
        a ku.. nic nie lapie. Wiec czytaj dalej ale nie wtracaj sie tam gdzie dorosli
        gadaja.
    • czarna_godzina wieczor zwierzen 03.01.06, 01:05
      Koledzy! troche wyrozumialosci! Dziewczyna pewnie ma jakies 17 lat, probowala
      jakos tak elokwentnie zagaic na forum co ma europe w tytule, a wy zamiast ja
      zrozumiec ze pewnie targaja nia jakies egzystencjonalne emocje to tak doslownie
      potraktowaliscie. No troche luzu. Opowiedzcie jakie ladne samochody jezdza za
      ta polska granica jak sie ludzie ladnie ubieraja i usmiechaja i mowia dzien
      dobry i jakie to zycie fajne jak czlowiek moze sie z ministrem porownac. Albo
      jeszcze lepiej moze powiedzcie ze pieniadze szczescia nie daja i rodzina jest
      najwazniejsza ale taka biedna, bo inaczej to czlowiek nie doceni ze zdrowy
      jest. Przeciez ona wyraznie sugeruje co chce uslyszec;-)
    • Gość: Aines Re: Epsy z Polski: no i jak wrażenia? IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 03.01.06, 11:23
      Nie jestem epsem, ale stane w ich obronie.
      Mi tez sie nie podoba ton postu Magi.

Po pierwsze nie wydaje mi sie, zeby osoby pracujace w instytucjach sie kryly na
      forum. To jest ich forum i tu rozmawiaja. Jest duzo watków opowiadajacych o
      zyciu i mogla je sobie Maga poczytac. Ewentualnie zapytac o jakis nieporuszony
      watek.

Kulturalni ludzie nie rozmawiaja o swoich dochodach (podobno). Na tym froum nie
      maja takiego znaczenia zarobki bo sa bardzo uregulowane i nie zaleza od
      jakiegos widzimisie pana prezesa. KAZDY moze sobie sprawdzic je w JO. Jesli go
      to interesuje, Maga tez. Szczegolnie dziwne byloby rozmawianie o pensjach wsrod
      osob, ktore maja bardzo podobne dochody. Jesli sie nie myle nie ma tu wsrod
      forumowiczów duzych roznic w katergoriach, prawda? A poza tym NIE MA SENSU
      porownanie zarobków w dwoch roznych krajach (lub wiecej PL, LUX, BE) i na
      roznych stanowiskach (minister na 1 kadencje i urzednik dozywotni) nie mowiac o
      wydatkach i kosztach utrzymania. I o tym tez byla mowa na forum.

"Wyrwac sie" mnie powalilo. To gdzie oni sie mieli znajdowac, zeby sie mieli
      wyrwac. Wyrwac to sie mozna z zatechlej prowincji do miasta. Wyjazd z duzego,
      zywego miasta (nie musi to byc koniecznie Warszawa, znam jedna tlumaczke, ktora
      sie wlasnie "wyrwala" z Londynu) do Luksemburga to dopiero szok kulturowy.
      Wiele epsow to juz sie dawno "wyrwalo" i nie musialo czekac ani na konkurs ani
      na prace ani na zadne wejscie Polski do UE. Wielu z nich ma
      profil "europejczyka tulacza" od lat.

A co do pokolenia za 1200 PLN, sa tacy, ktorzy zyli wczesniej za takie
      pieniadze i tacy, ktorzy zarabiali o wiele wiecej. Sa tacy, ktorzy nie mieli
      pracy i tacy, ktorzy mieli prace o wiele ciekawsza niz ta w instytucjach. I o
      tym czy warto bylo tez opowiadali. O swoich rozterkach czy jechac czy nie.

Ale nikt sie nie kryje. A Twoj post Maga, niezaleznie od tego kim jestes,
      wygladal jak kwestionariusz jakiegos pismaka, ktory sie przygotowuje do
      napisania artykulu do gazety lokalnej. Wiec nie dziw sie, ze tak zostalas tu
      przyjeta.

I to jest forum EUROPRACOWNIKOW. Wiec nie obrazaj ludzi w ich wlasnycm domu.
      Cala reszta (kandydaci, aspiranci, etc) jestesmy tutaj goscmi.

I tyle, wracam do pracy. Ciekawszej niz tlumaczenie w instytucjach aczkolwiek
      nie tak dobrze platnej. Chociaz biorac pod uwage koszty utrzymania i cala
      reszte, jestem zadowolona... Ups, ale artykul nie mial byc o mnie...

Pozdrawiam Epsy
      • tomi_22 Maga juz jest pewnie w BXL 03.01.06, 11:50
        Jakos nic nie pisze, albo jedzie, albo leci i jest zajeta. Jakis matolek sobie
        jaja robil, ze niby z PL... Szkoda gdac. A moze sie myle?
        • Gość: Julio Cortazar Re: Maga juz jest pewnie w BXL IP: *.pan.pl 05.01.06, 17:35
          Pudło. tomi! Maga postanowiła sobie od forum odpocząć i wróciła do gry w
          klasy;))
          • Gość: glos skadinad Re: Maga juz jest pewnie w BXL IP: 83.222.38.* 05.01.06, 19:48
            Jakiejz to zacnej domeny uzywa szanowna Maga do swych forumowych eksploracji!
            Czyzby szacowna Instytucja zainteresowana byla niedolami epsiego zycia? A moze
            to, niegodne czci i wiary forum, jest przedmiotem intensywnych badan
            socjologicznych?

Jesli to nie tajemnica, to poprosze o temat pracy oraz informacje, kiedy i w
            jakiej formie zostanie ona opublikowana. Moze wlasnie taki nimb chwaly (czy
            raczej pozywka dla proznosci, ktora jak wiadomo kazdy eps nosi jak bulawe
      • jakubsky Re: Epsy z Polski: no i jak wrażenia? 03.01.06, 15:13
        > sie wlasnie "wyrwala" z Londynu) do Luksemburga to dopiero szok kulturowy.

Szok kulturowy to ja przezylem jak tu mnie przygnalo, bylo o tym juz wiec nie bede meczyl tematu
        • Gość: Lezsek Droga Mago IP: 212.190.72.* 06.01.06, 11:20
          przyznaje sie od pierwszych slow - jestem EPSEM. Pracuje w Parlamencie. Wlasnie
          minelo 9 miesiecy mojej pracy. Od srody mam staly kontrakt. Do emerytury. Mam
          przed soba co najmniej 15 lat pracy wolnej od ryzyka utraty, wolnej od
          widzimisie przelozonych. 15 lat pewnej przyszlosci. Kiedy ide do pracy turysci
          fotografuja bydynek, w ktorym mam biuro. Co dzien na korytarzach spotykam osoby
          znane z mediow. Moja "firma" placi mi za kursy jezykowe i za dentyste. Mam o
          cztery dni dluzszy urlop, bo jestem z Polski. W piatki pracuje do 12.30.

Po studiach pracowalem jako nauczyciel. Obecnie zarabiam 12 razy wiecej.

Da capo ad finem...

Tak na prawde, Mago (Cortazar?) prawdziwe zycie nie pozwala sie zdefiniowac za
          pomoca kilku formulek i frazesow. Sa ludzie, dla ktorych sam fakt mieszkania
          poza krajem przycmiewa jakakolwiek radosc i burzy zyciowy spokoj. Rodziny
          zyjace w dwoch rzeczywistosciach. Zagubione dzieci z dobrych domow i
          niepoprawni karierowicze sfrustrowani krysztalowym sufitem UE. Wiekszosc, Mago
          to ludzie tacy jak inni. Zareczam Ci, ze radosci i klopoty EPSOW maja dokladnie
          to samo zrodlo, co w Polsce. Tylko dekoracje sie zmieniaja.

Na poczatku 20 wieku pewien sedziwy poeta wybgral sie na spacer wraz ze swym
          sekretarzem. W pewnej chwili sekretarz wykrzyknal: niech pan spojrzy w niebo -
          oto nad naszym miastem leci pierwszy aeroplan. "Jestem to sobie w stanie
          wyobrazic" - rzekl siwy mezczyzna nie odrywajac wzroku od spacerowej alejki.

Wiecej wyobrazni, Mago.

Pozdrawiam
    • Gość: essere1 Maga, .... IP: *.cec.eu.int 06.01.06, 11:43
      ..tu jest sporo epsow&spolka na forum. Kolezenstwo mniej wiecej opisalo, co
      sadzi o takich refleksjach na zamowienie. Wydaje mi sie, ze forum, to nie blog.
      W zasadzie jednak na forum jest wszystko, co chcesz wiedziec, tylko
      porozwlekane w setkach watkow, odzwierciedlajacych nasze tutejsze zycie i
      problemy, tylko trzeba troche przysiasc i poczytac.

Nadto tu sie juz "wszystko" wydarzylo po kilka razy, np. setki prowokacji wg
      podobnego wzoru, stad ludzie sa troche tym unudzeni i zachowuja sie
      prewencyjnie, nawet jesli ktos po prostu tylko pyta sie kontrowersyjnie z
      punktu widzenia historycznie uwarunkawonaego "bahawioryzmu" forum epsum;-)

Pozdrawiam:)
      • Gość: maja Re: Maga, .... IP: *.cec.eu.int 06.01.06, 11:54
        taaa, anioly sa wsrod nas :-)
        essere, ona poczawszy od drugiego posu juz tylko wylacznie nas obrazala... z
        > punktu widzenia historycznie uwarunkawonaego "bahawioryzmu:-)
        • essere1 A Ty jestes ta maja od soap?:) 06.01.06, 12:00
          • maya18 Re: A Ty jestes ta maja od soap?:) 06.01.06, 15:37
            Hej essere,
            to nie maja od soap;) jest autorka powyzszego postu.
            Pzdr. :-)
            • essere1 Re: A Ty jestes ta maja od soap?:) 06.01.06, 15:43
              maya18 napisała:

> Hej essere,
              > to nie maja od soap;) jest autorka powyzszego postu.
              > Pzdr. :-)

Aha. Jak to latwo sie pomylic w tlumie;-)
    • Gość: gosc2003 Re: Epsy z Polski: no i jak wrażenia? IP: *.dial.scarlet.be 09.01.06, 23:42
      Maga, twoje pytanie zupelnie na miejscu. To, ze w zlym miejscu zadane, to
      niestety okazalo sie pozniej. Nerwowosc epsow zadziwiajaca. Sam pracuje tutaj
      juz ponad 2 lata - i zaden wpis (ile w nich agresji i strachu!) z tych
      miejscowych 'wyjadaczy' mi nie pasuje. Cos potwornego. Chetnie bym Ci cos
      odpowiedzial - ale w tym watku bede chyba bez szans - zflekuja mnie zanim
      otworze usta. Pozdrawiam, K.
      • Gość: pszemco Re: Epsy z Polski: no i jak wrażenia? IP: *.cec.eu.int 10.01.06, 09:23
        PAX VOBISCUM !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka