Dodaj do ulubionych

Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów????

12.05.06, 12:22
Jestem dumny z tego, ze jestem Polakiem! Polacy pozytywnie zasluzyli sie w
historii Belgii i wciaz wiele osob o tym pamieta.
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? 12.05.06, 15:42
      "bo Polacy to jest taki narod, ktoremu jeszcze sie chce pracowac" (w domysle: u
      nas- taka opinie uslyszalem.
    • Gość: Adam Marna prowokacja IP: *.iFiber.telenet-ops.be 15.05.06, 15:33
      Dla Belgow Polak kojarzy sie ze zlodziejem. Sam jestem Belgiem z mieszanego
      zwiazku, wiem o czym mowie. Ogolnie Polacy maja taki status w Belgii jak
      Moldawianie lub Albanczycy w Polsce, albo jeszcze gorszy.
      • Gość: - X - Re: Marna prowokacja IP: 87.65.175.* 15.05.06, 16:02
        Cale szczescie nie spotkalem sie z taka opinia, a mieszkam juz tutaj 9 lat ;)
        No ale to zalezy w jakim towarzystwie sie przebywa.
        Bynajmniej w takim w ktorym ja sie "obracam" niegeneralizuje tego tematu.
        • Gość: Adam nie mowimy tu o srodowiskach ale o opini IP: *.iFiber.telenet-ops.be 15.05.06, 19:00
          Ty pewnie nie masz czasu sie zastanawiac jacy sa albanczycy czy ruscy, czy
          cyganie, ale masz zakorzeniony pewnien stereotyp, pewien automatyczny obraz,
          ktory sie pojawia niezaleznie od tego czy chesz czy nie. Mozesz potem dzialac w
          zgodzie z nim lub go zawieszac lub udawac ze go nie ma. O takim obrazie, takim
          wyobrazeniu Polaka mowie. Tresci tych spoleczych kalek czy wyobrazen nie sposob
          zrozumiec czy poznac teoretycznie, je po prostu trzeba przezyc z perspektywy
          tego ktory je posiada. Jak Polak nie masz do tego dostepu i zycie w kraju nic
          tutaj nie zmienia gdyz wszystkie twoje doswidczenia przechodza przez
          twoje "polskie" okulary kulturowe. Ja tez czesto bardzo pozytywnie wyrazalem
          sie o tak zwanych "gorszych" narodach bardzo pozytywnie, myslac a raczej czujac
          zupelnie cos innego - taka polityczna poprawnosc.
          Polacy na pewno naleza do tych gorszych, czulem to juz jako dziecko, dlatego
          tak czesto jak bylo to mozliwe to ukrywalem, choc rodzice starali sie zebym byl
          Polakiem. Gdy nie masz tej wolnosci wyboru narodowosci nie wiesz co to znaczy
          miec inna. Ja moglem wybierac i dalej moge miedzy piecioma - belgijska
          (flamandzka lub francuskojezyczn), francuska, holederska, niemiecka, polska i
          pod te wszystkie moglem sie podszywac i eksperymentowac. Gdy stawalem sie
          Polakiem, moje szanse prawie we wszystkim spadaly o polowe. Nawet u dziewczyn,
          gdy jakas chodizla ze mna np Angielka, czy Niemka, przedstawiajac mnie mowila
          co prawda ze jestem Polakiem ale ze urodzilem sie w Belgii itp.
          • Gość: essere1 Adam, troche to masochistyczne co piszesz. IP: *.cec.eu.int 15.05.06, 19:44
            Jest takie slowo self-confidence. Rozumiem co chcesz powiedziec, ale i tak
            wydaje mi sie to masochistyczne. Poza tym chce tylko zauwazyc, ze to nie jest
            tak, ze nikim, czy gorszym staje sie tylko za granica. W Polsce jest tez,
            mnostwo uzywajac przez Ciebie opisanych kryteriow, "gorszych" (tyle, ze moze
            granicy nie wyznacza jezyk, tylko inne parametry). No i jesli Ci "nikt"
            wyjezdzaja za granica, to dziwne byloby, by nagle stali sie "kims". Jesli ktos
            jest "kims" w Polsce, to albo nie wyjezdza, albo wyjezdza i wraca, albo
            wyjezdza i zostaje kims.
            Ale sorki, nikt raczej zostanie nikim, tyle ze ma usprawiedliwienie: nie cenia
            mnie, bo jestem Polakiem:) W Polsce byl po prostu "glupszy", a za granica to
            juz go nagle przesladuja narodowo:) Coz za transformacja.

A co do self-confidence - to jest np. cos takiego, ze masz w glebokim
            powazaniu, co ktos sadzi o Tobie tylko z powodu Twojej narodowosci. Co do
            dziewczyn, to sorki, ale moze przyczyna niepowodzen tkwi gdzie indziej? I nie
            pisz, ze nie mozna miec fajnej, pieknej dziewczyny z WLoch, Niemiec, czy
            Szwajcarii, bedac Polakiem, bo od razu zaznaczam, ze pol moich kumpli ze
            studiow umrze ze smiechu:)

No wiec, khem, wiecej self-confidence:):)
            • Gość: Adam Nic nie rozumiesz i nie zrozumiesz. IP: *.access.telenet.be 16.05.06, 01:06
              Mi narodowsci zwisaja, tak polska jaki belgijska i kazda inna. Pisalem o
              spostrzezeniach do kotrych tacy jak ty nie maja dostepu.

Z logika cos u ciebie kiepsko. Jezeli inaczej reaguje na mnie dziewczyna wiedzac
              ze jestem z Polski a inaczej tego nie wiedzac to mozesz sobie logicznie pewne
              rzeczy wytlumaczyc. Boze jak ja nie lubie tlumaczyc tak lopatologicznie. Pozatym
              przejzyj sobie statystyki ile zawieranych malzenstw polsko-zachodnich gdzie
              Polske reprezentuje facet. Ponad 90% malzenstw mieszanych ta zwiazki z kobieta
              Polka. Ludzie myslcie troche logiczniej.
              • Gość: PaVue adas glabie nie ma narodowosci belgijskiej IP: *.140-200-80.adsl.skynet.be 16.05.06, 02:23
                som flamoki i waly i ojpen (oraz plopsland ;)

jestes mieszancem co sam napisales. Wstydzisz sie przyznac do polskosci (moze i
                slusznie bos moze i lewy) dlatego lask icie olewaja cie olewaja.
                To by bylo na tyle w twoich postach ;D

Ze wiecej Belgow szuka zon w Pl to swiadczy o tym, ze Belgijki sa malo
                atrakcyjne jako zony w stosunku do Polek ;D jak poaptrzysz nna statytyki dot
                zdrady oraz rozwodow dowiesz sie, ze wala sie an prawo i lewo. - oraz rozwodza
                co pare lat. Kto normalny chce miec taka zone?

PS ktora twoja wypowiedz jest niby logiczna? no chyba ze mowisz o logice
                belgijskiej ;D
                • Gość: Adam Ponizej krytyki IP: *.iFiber.telenet-ops.be 16.05.06, 10:07
                  ta dysproporcja w ilosci facetow i kobiet zawierajacych zwiazki z
                  obcokrajowcami z bogatych krajow dotyczy wszystkich krajow i jest powszechna na
                  calym swiecie. Np w Europie jest pelno facetow zeniacych sie z Tajkami,
                  dziewczynami z Konga, Brazyli ale odwrotnie bardzo niewiele. To samo dotyczy
                  Polakow. Podobna jest sytuacja np w japoni. Studiujac tam poznalem wielu
                  chinczykow, kotrzy nazekali ze kazdy europejczyk czy amerykanin bez problemu ma
                  dziewczyne natomiast oni maja z tym problemy. Podobnie np brazylijczycy w
                  Portugali, ale z twojego postu wynika ze niewiele rozumiesz i pewnie nie wiesz
                  o czym pisze.
                  • Gość: Paw arbiter elegantorum z wachocka IP: *.140-200-80.adsl.skynet.be 16.05.06, 13:00
                    adas ty masz jakas szkole powyzej realnej chlopcze z wachocka? jak belkoczesz
                    po flamocku ot z limburskim zaspiewem czyli wachacka nie da sie ukryc ;D

• Gość: Adam Widac nie masz pojecia o Flandrii IP: *.iFiber.telenet-ops.be 16.05.06, 14:09
                      dla ulatwienia, napisze ze we Flandrii Limburczycy znani sa z tego ze mowia
                      powoli. Ja do szkoly chodzile w Brukselli pozniejw Bredzie w holandii i nie mam
                      limburskiego akcentu. Moj ojciec jest z Antwerpii.
                      • majster_od_tapet Re: Widac nie masz pojecia o Flandrii 16.05.06, 14:58
                        a moj z masywu centralnego we francji
                      • Gość: paw de toi,toi to dlaczego tak zabolalo, limbuooraka? IP: *.139-200-80.adsl.skynet.be 16.05.06, 20:58
                        i slucznie bo limboorakie sa taki wachock - bieda z nedza i w dodatku belkoccza
                        adasiu. pzoa tym nie twoja wina zes sie urodzil w limburgii ale chwalic sie nie
                        masz doprawdy czym ;D

Co od znajomosic flandrii pewno najelpiej znasz plopsland ;D
                      • Gość: anbxl Re: Widac nie masz pojecia o Flandrii IP: *.240.81.adsl.skynet.be 16.05.06, 22:36
                        Nie ty jeden znasz VL i wiele osob na tym forum nawet potrafi mowic kilkoma
                        flamandzkimi akcentami :-)))No coz flamandzki w brukselskich szkolach to pewnie
                        taki w twoim wydaniu :-)a moze ty chodziles w BXL do szkoly z wykladowym
                        francuskim i tam ciebie tego nauczyli?Pewnie jestes doroslym facetem a piszesz
                        jak moja 13 letnia corka-czyzbys zatrzymal sie na tym wieku???Jeszcze raz-jak
                        ktos wychowywal sie w kompleksach to i kompleksy mu pozostana.Ja znam co
                        najmniej z 15 Polakow ktorzy maja zony Belgijki(w radzie Polonii jest
                        kilku,wlasciciel polonia.be to nastepny i wielu wielu ludzi,,na poziomie,,)no
                        ale ty w towarzystwie,,na poziomie,,nie obracasz sie,bo ty patrzysz pewnie
                        tylko na kase,pewnie brakowalo ci jej w przeszlosci i twoja zona musi byc
                        najpierw bogata????
                        • majster_od_tapet Re: Widac nie masz pojecia o Flandrii 17.05.06, 15:45
                          wyrocznia wieszczy z fusów ...
                    • jakubsky Re: arbiter elegantorum z wachocka 17.05.06, 09:16
                      Adas jest olbrzymem z Wąchocka, olbrzymem który przyszedł tu zjadać nas, biedne EPSy. Ale my sie nie damy, bo takie cwane olbrzymy wysyłamy na Magadagaskar, gdzie lodu nie ma i kobity gorące!!!

• Gość: essere1 Rozumiem, rozumiem, lepiej niz sadzisz. IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 09:45
                Nie mam nic do Twoich spostrzezen, nawet je rozumiem. Ale mamy inny punkt
                widzenia.
                A lopatologicznie, to np. w Kosciele na polskiej mszy zadko kiedy widze
                dystyngowane, nienagannie ubrane
                panstwo, tylko w jakiejs polowie gosci oderwanych od pluga, z wasikami i
                bialymi skarpetkami, ktorzy wykonuja najciezsze
                i najbrudniejsze prace fizyczne, czesto nielegalnie a nadto czesc z nich strach
                spotkac w ciemnej uliczce.
                Wiec nie ma co sie dziwic, ze nie maja wziecia u pan, a i tworza podstawy
                opinii o Polakach, jako (sorki za szczerosc) roboli, lub kombinatorow. Stad
                statystyki:]

Natomiast odzielajac taka liczna grupe i patrzac na ludzi wyksztalconych, cos
                umiejacych, bedacych specjalistami w swoich dziedzinach (np. lekarz, inzynier,
                specjalista od ksiegowosci, informatyk),
                pracujacymi legalnie i wygladajacymi jak czlowiek, to statystyki mowia cos
                innego. Mianowicie, ze bariera narodowa nagle przestaje istniec i to tacy
                panowie sobie wybiera (jesli kieruje sie tak prostymi i smiesznymi kryteriami),
                czy woili byc z Belgijka, Wloszka, czy Polka. Jasne? A jeszcze bardziej
                lopatologicznie, to zareczam Ci, ze z panem Abramowem z Rosji, to by chcialo
                byc polowa Belgijek.

A jeszcze bardziej lopatologicznie, to zastanow sie, co robi wiekszosc polskich
                emigrantow i jak ma sie to w rankingu do atrakcyjnych zawodow w dowolnym kraju
                europejskim, w tym nie wyjmujac Polski. Wiec skad wogole te oczekiwania co do
                awansu spolecznego (bo pozycja w spoleczenstwie ma znaczenie jesli chodzi o
                zainteresowanie "matrymonialne"). Czyzby brak realizmu?:)

• epska_zenobia Re: Rozumiem, rozumiem, lepiej niz sadzisz. 16.05.06, 10:10
                  w tym miejscu polecam moj blog
                  akurat jak znalazl
                  epskazenobia.blox.pl/html
                • Gość: Adam W Polsce 13 % ludnosci ma wyzsze IP: *.iFiber.telenet-ops.be 16.05.06, 10:13
                  wyksztalcenie. Do tego 70% tylko teoretycznie. 45%ludnosci mieszka na wsi,
                  nastepne 30% w miastach do 25 tys mieszkancow, ktore cywilizacyjnie i kulturowo
                  sa wsia, podobnie jak obrzeza wiekszym miast. Ci robole, wiesniaki itp, itd sa
                  wiekszoscia w tym spoleczenstwie i oni sa dla niego bardziej reprezentatywni.
                  • Gość: - X - Re: W Polsce 13 % ludnosci ma wyzsze IP: 87.65.176.* 16.05.06, 10:29
                    Adam no nie takim jezykiem , sam mieszkasz na wsi a innych wyzywasz od
                    wiesniakow ;.. Tfujjjjjjjjjjj :(
                    • Gość: Adam nie wyzywam, wrecz przeciwnie IP: *.iFiber.telenet-ops.be 16.05.06, 11:10
                      zawsze ich bronie. Wpasowale sie tylko stylistycznie w wypowiedz przedmowcy
                      zeby jej uswidomic jak bardzo jest ona krzywdzaca. Mimo wszystko mieszkam w
                      Atwerpii urodzilem sie w Limburgu.
                      • Gość: anbxl Re: nie wyzywam, wrecz przeciwnie IP: *.240.81.adsl.skynet.be 16.05.06, 22:39
                        No ale masz tego pecha,ze twoja matka jest Polka?????????????No i wychowano cie
                        w kompleksach ktore teraz wylewasz tu na forum:-))))
                  • Gość: essere1 ROznimy sie w tym, ze uwazasz, IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 10:45
                    ze polska emigracja jest reprezentatywna dla polskiego spoleczenstwa. Ja tak
                    nie uwazam.

I probujesz zrownac wsyzstkich do dolu. I tu sie tez nie dogadamy.
                    Spoleczenstwa sa zroznicowane, czy to sie komus podoba, czy nie.

Nadto probujesz rozszezyc moja wypowiedz. Ja napisalem, ze pewna grupa Polakow
                    w Belgii to chamy, a Ty to naciagasz, ze sugeruje, ze cham i czlowiek
                    niewyksztalcony, to to samo. Taki nieladny trik dialektyczny z Twojej strony...
                    Czlowiek niewyksztalcony ( w domysle np. bez matury) nie musi byc chamem, wrecz
                    przeciwnie, a czlowiek wyksztalcony nie musi nim nie byc. Wiec to nie kryterium.

Mowilimy o opinii o Polakach, a Ty zaczynasz kluczyc. 80%-90% moze 70% Polakow
                    tutaj sprzata i pracuje na budowie (bez komentarza, nie warosciuje, a
                    stwierdzam fakt), wykonujac prace, ktorych nie chca robic Belgowie (skadinnad
                    bardzo pozyteczne i potrzebne). Jesli ich nie chca robic, to moze nie chca tez
                    wychodzic za maz za ludzi wykonujacych te prace?
                    A teraz poszukaj statystyk np. w Polsce, jakie zawody i wyksztalcenie preferuja
                    mlode Polki u potencjalnych mezow. I wyciagnij wniosek, czy szanse
                    matrymonialne przecietnego Polaka w Belgii to zlosliwosc Belgow, czy tez moze
                    jakies inne prawidlo socjologiczne?
                    • Gość: Adam No oczywiscie ze jest to prawidlowosc IP: *.iFiber.telenet-ops.be 16.05.06, 11:14
                      szersza, pisalem o tym w innym poscie. Dotyczy ona wszystkich narodowsci we
                      wszystkich krajach.

no chyba ie sadzisz ze mlode Polki chca tylko wychodzic za lamusow (ladnych
                      chlopakow) na ofisach.
                      • Gość: essere1 Re: No oczywiscie ze jest to prawidlowosc IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 11:58
                        Gość portalu: Adam napisał(a):

> szersza, pisalem o tym w innym poscie. Dotyczy ona wszystkich narodowsci we
                        > wszystkich krajach.

To sie z grubsza dogadalismy.

>
                        > no chyba ie sadzisz ze mlode Polki chca tylko wychodzic za lamusow (ladnych
                        > chlopakow) na ofisach.

Nie podejmuje rekawicy (nieladnie, nieladnie, znowu mala pulapeczka
                        dialektyczna na przemadrzalego epsa:]). Sadze jednak, ze juz mlode Polki
                        swietnie wiedza, czego chca. Oto sie jakos nie martwie...

Udanego dnia;-)
                        • Gość: paff 32 esserek eserku ty i adas jak Holek i niedzieny kierowiec;) IP: *.140-200-80.adsl.skynet.be 16.05.06, 12:59
                          daje se na luz = adas chlopec w wachacka belgijskiego. Ma kompelkys na punkcie
                          stosunkow MK.

Ja takowych nie posiadam mimi ze moaj urode mozen opisac 'butt-ugly' ;D
                          Natomiast jak kole, ktorego zadna laska nie chciala bo jest kiepskawy w te
                          kloci sie czepia ciebie (szuszu kobiet niezlezenie od narodowosci i wieku ;) tu
                          tak jakby niedzielny kierowca Holowczyca uczyl jezdzic ;D
                          • Gość: essere1 Juz faktycznie czas na koniec watku:) IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 13:05
                      • Gość: ANBXL Re: No oczywiscie ze jest to prawidlowosc IP: *.240.81.adsl.skynet.be 16.05.06, 22:42
                        Skad u ciebie drogi Adamie ciagle te uogolnienia.Oki znam kilka glupich
                        mlodych i buraczanych Polek ktore wyszly za maz dla kasy ,a nawet zdazyly sie
                        rozwiesc.Ale wokol mnie wiele dziewczyn ktore maja mezow Belgow w swoim wieku,a
                        nawet mlodszych od siebie,bo nie patrzyly na narodowosc tylko na milosc.
          • Gość: - X - Re: nie mowimy tu o srodowiskach ale o opini IP: *.dsl.versateladsl.be 15.05.06, 22:10
            Adam, czytajac to co tu napisales w odpowiedzi na moj post odczulem ze
            wystawiles mi diagnoze z "kozetki". Wytlumacze ci o co biega bo podkresliles ze
            jestes polpolakiem wiec mozesz niezalapac wiec : "kozetka" kojazy sie z
            wizyta u psychologa.
            Troche sie zapedziles .. ale nawiazujac do tematu opinie tworza ludzie (
            srodowisko, skupisko ludzkie ) wiec nie odbieglem zbyt daleko od twojego
            przeslania. Mowisz mi o moich "polskich" okularach kulturowych, hmm ciekawie
            jest osadzac ludzi nie znajac ich wogole.

Czytajac to :
            > Ja moglem wybierac i dalej moge miedzy piecioma - belgijska
            > (flamandzka lub francuskojezyczn), francuska, holederska, niemiecka, polska i
            > pod te wszystkie moglem sie podszywac i eksperymentowac.

Czyzby : Tozsamosc Bornea ??

- X -

• Gość: paff ulualn yze s adas kurde polalem sie ze smiechu IP: *.140-200-80.adsl.skynet.be 15.05.06, 22:44
            angileki pojda do lokza z kazdym kto doceni kozaczk ii diademy ;D
            to zes dupa w stosunkahc k-m to nei wina narodowosci tylko tego zes kolargol ;D

siur a Belgijki to na polaka sie nie obejza Adas serdecznie wspolczuje niskiej
            samooceny mylelem zes po prostu mieszaniec z kompleksami a tys KOLARGOL ;D
          • Gość: anbxl Re: do Adama poraz2 IP: *.240.81.adsl.skynet.be 16.05.06, 22:22
            Sorry nie doczytalam jeszcze jednego twojego postu i dlatego drogi buraku
            jeszcze jeden reply ode mnie.Jak ciebie czytam to tak jak mialabym przed soba
            moja tiener-tak ona jest jeszcze mloda i mysli tak jak ty-nie chce zeby ja
            laczono z PL,choc ja robie wszystko na tak,ona uwaza ze jest Belgijka bo
            ojciec VL urodzona w Ostende.Jednak ciagle mam nadzieje ze jej to przejdzie z
            wiekiem a ja zrobie wszystko zeby jeszcze jej dzieci wiedzialy skad jest babka:-
            )).No ale ciebie jako doroslego czlowieka nie da sie juz naprawic,bo pewnie juz
            jako dziecko przebywales wsrod buraczanej biedoty ktora znala taki a nie inny
            steerotyp POLAKA i to pewnie udzielilo sie tobie samemu i tak kompleksy ida za
            toba cale twoje marne zycie.............Ty mozesz wybierac?????????????
            Co ????????Twoje korzenie?????????????Wiesz jak pochodzi sie z miernoty to czy
            to polska czy belgijska zawsze sie bedzie tylko Adamem-burakiem i to pewnie
            przejdzie na twoje dzieci i wnuki.Ty mozesz wybierac sposrod 5-
            czego???????????????Ja mam potrojne obywatelstwo i.........zawsze polskie
            stawiam na pierwszym miejscu i zapewniam ciebie,ze nigdy nie musialam sie z
            tego powodu wstydzic(a przebywam wylacznie we VL lub miedzynarodowym srodowisku)
            a wrecz przeciwnie,bo jedna z moich dewiz jest ,,jak cie widza tak cie pisza i
            rob tak,zeby np twoj pracodawca czy przyjaciel byl z ciebie zadowolony.Tak
            czasem wstyd mi za rodakow rzebrzacych na Roger lub zachowujacych sie
            jak...buraki,ale to mi za nich wstyd,a nie za sama siebie
      • Gość: pavue de toi toi he hy adas IP: *.140-200-80.adsl.skynet.be 15.05.06, 22:42
        nie rob kurzu, takie zinneke jak ty ani Polak ani Belg.

Wiesz to, ze masz podwojnie ciezko dla mnie nie jestes Polak dla Belga
        mieszaniec i z pewnoscia predzej dupa nzi Belg.

Ale to nei pwod zeby sie wyzywac na innych. Nie rob kurzu idz na ichnie
        kiepskie piffko ;D
        • Gość: Adam Ty jestes z Polski, bo piszesz jakbys IP: *.access.telenet.be 16.05.06, 01:10
          pisac sie uczyl na kursach OHP.

Narodowsc olewam zupelnie, opisalem spostrzezenia z pesrpektywy paru
          narodowosci, czyli w miare obiektywnie.
          • Gość: PaVue adas masz komplexy i tyle ;) IP: *.140-200-80.adsl.skynet.be 16.05.06, 02:16
            nie olewasz a sie wstydzisz ;D
            • Gość: Adam banaly piszesz IP: *.iFiber.telenet-ops.be 16.05.06, 11:07
              kazdy ma kompleksy - poczytaj sobie troche Freuda, przy czym ja do polski
              jezdze tylko na wakacje... Wszyscy moi znajomi z rodzin mieszanych - polsko -
              jacys, nie mowia po polsku. Porozumiewam sie z nimi po flamandzku lub po
              niemiecku, francusku ba czesto nawet dzieci polskie urodzone tutaj nie mowia po
              polsku. Wtedy nie ma zadnego problemu, po prostu nawet nie wiesz ze jestes w
              jakies czesci Polakiem.

Bycie Polakiem przy obecnym obrazie Polski w Europie zawsze jest problemem,
              szeczgolnie gdy jest sie bardzo mlodym. Pozniej czlowiek sie uodparnia, a jest
              przeciwko czemu. Ja tak w Belgii jak i w Niemczech czy Francji (urodzilem sie w
              Limburgu a do szkoly chodzilem tak w Niemczech jak i w Holandii i Belgii,
              jestem traktowany jak "tutejszy" i czesto ludzie albo zapominaja lub nie wiedza
              ze jestem Polakiem i zachowuja sie naturalnie, w sposob nieswiadomy okazujac
              swoje uprzedzenia, ktore w bezposrednim kontakcie z kims kogo odbieraja jako
              Polaka - obcego ukrywaja. Moge cie zapewnic ze takich od tak rzuconych,
              upokarzajacych komentarzy jest pelno. Teraz np/ kazdy prawie zatrudnia u siebie
              Polakow lub Polki. Komentaze nie sa w jawny sposob wrogie czy nienawistne ale
              wyrazaja pewne poczucie wyzszosci wobec Polakow. Ty nie masz dostepu to do tej
              rzeczywistosci-moze to i lepiej. Przyznaje, gdy pada temat marokanczykow czy
              albanczykownie jestem tak wrazliwy ale na Polakow tak. Najprostszym
              rozwiazanie w tej sytuacji byloby po prostu zapomnienie o tym ze mam cos
              wsponego z Polska, tym bardziej ze mam flamandzkie nazwisko - po ojcu. Jednak
              zdecydowalem inaczej. Byl taki nawet czas ze chcialem wziac nazwisko po mamie,
              tym bardziej ze ojciec od niej odszedl. Teraz ciesze sie ze mam w sobie
              polskosc i zawsze podaje ja jako pierwsza narodowosc, choc paszport uzyskalem
              stosunkwo niedawno. Jednak byla to kwestia wyboru, wyboru podjetego
              samodzielnie w samotnosci bez zadnego kontaktu z krajem, z Polakami. Nauczylem
              sie nienawidzic tej Polski ale i ja kochac bez granic. To ze mialem ja w sobie,
              ze ja zatrzymywalem nadalo nowy wymiar mojemu zyciu, niedostepny dla moich
              kolegow z klasy. Zostalem zarazony polskim wirusem na mala skale. Zaczalem
              gloryfikowac cierpienie z powodu Polski i sie w nim zatracac. Wyrazem mojej
              nostalgii, wrazliwosci, romantyzmu stala sie w mojej psychice wlasnie Polska.
              Pariotyzm flamandzki, hiszpanski, holenderski jest zupelnie inny. W mojej
              klasie bylo wiecej dzieci z rodzin mieszanych np wtedy roilo sie od hiszpanow.
              Oni jednak pozostawli w grupie, trzymali sie razem. Pozatym Hiszpania nawet w
              czasach Franco postrzegana byla nadzwyczaj pozytywnie, kojarzono ja bardziej z
              kultura, sloncem i wojna domowa (postepowa). Marokanie zas zawsze trzymali sie
              razem i nigdy praktyczne nie maieli calkowietej szansy wyboru narodwosci. Np:
              Marokan nie moze sie od tak stak Flamandem, nawet gdy tu mieszka od pokolen.

Inaczej jest gdy sie pojedzie do bardzo dalekiego kraju, jak Ameryka lacinska
              lub Chiny, ale juz w krajach arabskich wiedza ze Polska to taki gorszy kraj.
              • Gość: - X - Re: banaly piszesz IP: 87.65.176.* 16.05.06, 12:00
                Adam napisal :

> Inaczej jest gdy sie pojedzie do bardzo dalekiego kraju, jak Ameryka lacinska
                lub Chiny, ale juz w krajach arabskich wiedza ze Polska to taki gorszy kraj.

Co ty wypisujesz byles wogole w tych krajach ? ( mowa o arabskich ) ,
                jezdzilem wiele razy tam szkolic tamtejszych technikow ludzi po studiach z
                dyplomami i jeszcze raz moja teza sie sprawdza zalezy w jakim srodowisku
                przebywasz.

Przebywales w nieodpowiednim srodowisku i sie wypaczyles kolego do jakich ty
                szkol chodziles? do katolickich ?
                Jest takie powiedzenie " czym gabka nasiaknie za mlodu tym bedzie smierdziec
                na starosc " Popadasz ze skrajnosci w skrajnosc, tu sie wypierasz a gdzie
                indziej sie szczycisz , proponuje ci Adam wez sobie lusterko lub lustro i
                przypatrz sie w nim kim tak naprawde jestes gdzie sa twoje korzenie.
                • Gość: essere1 Re: banaly piszesz IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 12:07
                  > Co ty wypisujesz byles wogole w tych krajach ? ( mowa o arabskich ) ,
                  > jezdzilem wiele razy tam szkolic tamtejszych technikow ludzi po studiach z
                  > dyplomami i jeszcze raz moja teza sie sprawdza zalezy w jakim srodowisku
                  > przebywasz.

Ot co:) Nic dodac, nic ujac. Kolega byl rok temu na Dominikanie w niemieckim
                  hotelu i balujac do bialego rana z burmistrzem jednego miasta, wlascicielem
                  sporej firmy i kims tam jeszcze, nie odnosil wrazenia, ze jest
                  dyskryminowany.... wcale, a wcale.
                  Przewaznie srodowiska, ktore same maja kompleksy w swoim kraju z powodu swojego
                  statusu, wyszukuja gorszych od siebie, by sie poczuc troche lepiej:) Ludziom
                  zadowolonym ze swej pozycji to powiewa:)
                  • Gość: - X - Re: banaly piszesz IP: 87.65.176.* 16.05.06, 12:14
                    :D

Nic dodac nic ujac, prawidlowe podejscie do sytuacji gdy Adam ma kompleksy ..
                    • repairman Re: banaly piszesz 16.05.06, 12:33
                      Skonczcie te dyrdymaly, otworzcie osobne forum "nacjonalistyczne" a nie jakies
                      prowokacje , gdzie jest Admin :D
                      To forum Europracownikow i zwiazane z tym tematy a nie jakies forum osobistego
                      uzalania sie nad soba .

BR
                      - REPAIRMAN -

• Gość: essere1 Jakie najonalistyczne? IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 16:38
                        repairman napisał:

> Skonczcie te dyrdymaly, otworzcie osobne forum "nacjonalistyczne"

Jest tu jakis nacjonalista??? (didaskalia: dramatycznie sie rozgladam i nie
                        widze) Debata czysto socjologiczna, ktora dotyczy sporo epsow i sytuacji, z
                        ktorymi sie moga spotkac;-) No i chodzi o to, zeby te espy sie nie dawaly.

Zreszta odsylam do ksiazki Glowackiego "Bez glowy". Ksiazka smieszna, madra,
                        szczera do bola, no i jest to i owo o polskiej emigracji...:]

Pozdroweczka!
                        • repairman Re: Jakie najonalistyczne? 16.05.06, 16:56
                          A masz ja jeszcze ?? Bo watpie abym ja tutal kupil ;)

Jak tak to z mila checia przeczytam ;)

BR

- REPAIRMAN -
                          • Gość: essere1 Re: Jakie najonalistyczne? IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 17:17
                            Mam, ale wlasnie czyta moja gosposia, potem jeszcze jedna osoba, mozesz byc
                            trzeci:)

Ale ta ksiazka to jest cos, smialem sie jak przy "Lesiu" Chmielewskiej:):)
                            • repairman Re: Jakie najonalistyczne? 17.05.06, 01:03
                              To zapisz mnie w grafiku i daj znac kiedy sie zwolni :P

BR

- REPAIRMAN -
                              • Gość: essere1 Jak grzecznie przeprosisz za pokazywanie jezyka, IP: *.cec.eu.int 17.05.06, 15:40
                                (na forum), to obiecuje, ze byc moze wezme Cie pod uwage):)
                                ;P
                                • repairman Re: Jak grzecznie przeprosisz za pokazywanie jezy 17.05.06, 16:25
                                  Ogloszenie platne :

W zwiazku z powstalym bledem w druku mojego postu odnosnie " :P " ,
                                  przepraszam za ten :P

:D

• Gość: essere1 Re: Jak grzecznie przeprosisz za pokazywanie jezy IP: *.cec.eu.int 17.05.06, 16:42
                                    Bardzo ladnie, dziekuje. Co do ksiazki, to nie da rady)::):)):):)::)

Zartuje, dam znac, jak bedzie wolna (ksiazka).

Pozdrowka

• Gość: Adam Not twoj kolega zrobil kariere bo mogl IP: *.iFiber.telenet-ops.be 16.05.06, 14:23
                    sie z niemcem pobawic jak rowny z rownym, a moze tez Niemiec byl zadowolyny i
                    pochwalil Polaka slowami - no jak na Polaka to kulturalny z niego czlowiek.
                • Gość: Adam hel ante tetekelemu bilarabija IP: *.iFiber.telenet-ops.be 16.05.06, 13:56
                  hel ante tetekelemu bilarabija ua aina amalta ua fi aji bilad arabiji. Ana
                  qadhatu katirun mineluaqt fi buldan arabji ua arfiu madhe hum jufakkirun an
                  Buolunie.

Fahamta?

Przypadkowo spedzile pare ladnych lat w krajach arabskich, podobnie jak w
                  Chinach, Wenezueli - amryka lacinska i USA. O Europie nawet nie wspomne.

jezeli chcesz to mozemy troche pogadac po arabsku, a jak nie to nie mow ze
                  cokolwiek rozumiesz z tej kultury. Zwiedzanie piramid i nurkowanie w morzy
                  czerwonym to jeszcze nie poznawanie kraju i kultury.
                  • Gość: - X - Re: hel ante tetekelemu bilarabija IP: 87.65.176.* 16.05.06, 14:49
                    Czyli tak poprzednio wymieniles piec jezykow do tego dokopsujemy arabski,
                    chinski, hiszpanski czyli lacznie 8 jezykow, i ty masz problem ze znalezieniem
                    kobiety?

Ceznzura .........: W zawiazku z niepoprawna tresica tego postu ponizszy teks
                    zostal usuniety .....

• Gość: Adam nie napisalem ze mam problem ze znalezieniem IP: *.iFiber.telenet-ops.be 16.05.06, 15:58
                      kobiety lecz ze zauwazylem pewna korelacje miedzy narodowscia a szansami na
                      sukces. Oczywiscie mozesz sie tak podobac dziewczynie ze nawet pewne kalki
                      kulturowe nie sa w stanie jej zniechecic, ale poziom jej entuzjazmu bedzie
                      musial byc w przypadku Polaka, Rumuna czy Bulgara duzo wyzszy niz w przypadku
                      Wlocha, Holendra czy nawet Niemca azeby mogle sie przelac przez nabyty wraz z
                      kultura prog niecheci dla wszystkiego co wschodnie, dzikie i slowianskie.

Chyba przyznasz ze np Albanczyk czy Rumun w Polsce tez mialby wieksze problemy
                      np: w Polsce niz gosc z Polski nie wspominajac juz o facetach ze "strefy
                      dolarowj". Oczywiscie nie jest w stanie odstraszyc to dziarskiego i uroczego
                      Rumuna w przeleceniu polowy Pultuska ale musilby przy tym sie troche wiecej
                      napracowac niz zblazowany Warszawiak, nie wspominajac juz bezrobotnym z bylego
                      NRD z fryzura na Lizbarskiego.
              • Gość: paff uhahah limburgii = wachock ;D IP: *.140-200-80.adsl.skynet.be 16.05.06, 12:55
                zapomniales dopisac ze w Belgii limburgia ma taka opinie jak w Polsce Wachock ;D
                co duzo wyjasnia nieprawdaz? ;)

ja nie mam kompleksow wobec Belgow czy Niemcow jak im sie nie podoba moge
                spie..c w podskokach.

Caluski

Ps jak wypominasz moje OHP przestan Polska pisac mala litera bos burak
                nieprzecietny ;D
              • Gość: anbxl Re: banaly piszesz IP: *.240.81.adsl.skynet.be 16.05.06, 22:48
                Ty naprawde masz rozum mojej 13 letniej corki i ona tez pisze mowi czyta (choc
                niechetnie)po polsku,bo mama ja zmusila do nauki i chodzenia do polskiej
                szkoly,ktora sama swego czasu zalozyla lub powiekszyla:-))Pewnie ciebie tez
                mama zmusila do nauki polskiego???????????????Tylko ty jestes doroslym facetem
                a piszesz jak tiener.No to co zalujesz ze tak poprawnie piszesz po
                polsku??????????
      • Gość: anbxl Re: do Adam IP: *.240.81.adsl.skynet.be 16.05.06, 22:09
        HAHAAAAAAAAA to tylko u takich burakow jak TY sam.Ja tez znam wielu burakow
        tobie podobnych,ale i znam intelo dla ktorych Polak to taki sam partner np do
        dyskusji jak Belg NO COZ TY TO TYLKO BURAK
    • Gość: spe Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? IP: *.cec.eu.int 15.05.06, 17:49
      1demokrata napisał:

> Jestem dumny z tego, ze jestem Polakiem! Polacy pozytywnie zasluzyli sie w
      > historii Belgii i wciaz wiele osob o tym pamieta.

No i co chcesz przez to powiedziec? Moze to jakos rozwiniesz, albo co, by
      dostrzec glebie wypowiedzi?
      A nie mozesz byc dumny ze swoich osiagniec, osobowosci, etc..?? No bo co Ty
      zrobiles dla Polski, jakie masz powody do dumy?
      Kiedys spotkalem sie z opinia, ze trzeba miec nieciekawe dokonania w zyciu, by
      glownym powodem do dumy byla przynaleznosc do narodu:) No, nawet mozna byc
      dumnym z ogrodka, albo z hodowli myszoskoczkow, albo byc czlonkiem PAN, albo
      szanowanym doktorem, albo z tego, ze sie zje 6 pizz w 4 minuty...
      • jakubsky Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? 16.05.06, 09:12
        a jak twoim zdaniem ma sie fakt, ze chodzilem do LO Lelewel w Wawie, a tu nikt nie chce ze mna gadac, pomimo ze Lelewel mieszkal w tej wiosce prawie 30 lat.
        NIE SZANUJA MNIE !!!
        • Gość: spe Chrzanisz Jakubsky, ja Cie szanuje za Lelewela:-) IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 09:24
          jakubsky napisał:

> a jak twoim zdaniem ma sie fakt, ze chodzilem do LO Lelewel w Wawie, a tu
          nikt
          > nie chce ze mna gadac, pomimo ze Lelewel mieszkal w tej wiosce prawie 30 lat.
          > NIE SZANUJA MNIE !!!

A co sadzisz o czolowych myslicielach oswieceniowych z terenow dzisiejszej
          Belgii, bedacymi patronami szkol belgijskich, zwlaszcza drugi co do
          popularnosci i omow jego trzecia co do waznosci mysli przewodnia oraz
          wynikajacy z nia konflikt z opiniami Voltera (i nie oszukuj zagladaniem do
          wikipedii)):)::)):) Czekam niecierpliwie:):)
          • jakubsky Re: Chrzanisz Jakubsky, ja Cie szanuje za Lelewel 16.05.06, 10:03
            spe,
            ja nie jestem "chumanista"
            ja mam umysl scisly.
            z działaczy oswieceniowych znam Bernarda z Klerwo (Klewek???)
          • Gość: ______ Re: Chrzanisz Jakubsky, ja Cie szanuje za Lelewel IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 10:12
            To jest super watek.

Ja od prawie 20 lat jestem zona faceta z bardzo arystokratycznym pochodzeniem.
            I od 20 lat co roku tescie mi dziekuja ze przejelam ich synka i ze nigdzie na
            swiecie by lepiej nie znalazl.

• Gość: aggy80 Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 13:48
          jakubsky, ja tez chodzilam do lelewel w wawie, nawet basen mielismy, co
          nie :)???
          • Gość: pawiu le le well well IP: *.140-200-80.adsl.skynet.be 16.05.06, 13:50
            basen to pikus a kto podawal kaczke? ;D
            • jakubsky Re: le le well well 16.05.06, 14:16
              ok, gwoli wyjasnienia - basenem powszechnie nazywalismy "obnizenie terenu" jakie bylo w podlodze, jak by sie uprzec i wlac tam wody to bylby broidzik, ale o olimpijskiej (lub prawie) dlugosci.
          • jakubsky Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? 16.05.06, 14:13
            plywać sie tam kiepsko plywalo, ale z jakimi osobistosciami sie spotykało
            jakubsky
            walesa
            kuron
          • jakubsky Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? 16.05.06, 14:17
            w jakich latach tam chodzilas, jak chcesz to mozesz odpowiadac na priva
            • Gość: aggy80 Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 14:22
              ja mloda dosc jestem ;) '95-99, a Ty? czemu o Piskorskim nie wspominasz??? he ;)
              • jakubsky Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? 16.05.06, 14:32
                po co mam wspominac kogos kogo nie znam osobiscie??? Piskorski wisi mi, a ze znanych nazwisk moge jeszcze kilka dorzucic.
                w podanym czasie studiowalem juz i pracowalem, zas w Lelewelu bylem w 1990 - 1994.

pusc mi maila na priva
                Lelewel rulez!
                • Gość: aggy80 Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? IP: *.cec.eu.int 16.05.06, 14:39
                  taki joke to byl...
    • repairman Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? 16.05.06, 14:54
      No to temat sie rozwinal, dzieki naszemu forumowemu koledze Adamowi, ciekawa to
      persona , ciekaw jestem jak on-live ;)

BR

- REPAIRMAN -
    • kapitan_ameryka Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? 16.05.06, 17:08
      Boja sie dostac "kose".
      • majster_od_tapet Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? 16.05.06, 17:41
        tak, zaiste to bardzo istotny powód
        • kapitan_ameryka Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? 16.05.06, 19:33
          Sluchaj, grunt to zyskac szacunek ;) choc w tym przypadku sposob w jaki
          go "uzyskano" jest delikatnie mowiac nie poprawny :)
    • Gość: paw de toi,toi proponuje Adas czlowiekiem forum ! IP: *.139-200-80.adsl.skynet.be 16.05.06, 21:17
      Adas, jestes taki mondry, tyleoma jezykami mowisz. Kulture arabska znasz na
      wylot, konfucjanizm zaglebiales u zrodel.

Opowiedz cos wiecej chetnie uslyszymy jak czlowiek urodzony w Wachocku sie
      wybil i autorytatynie mzoe stwierdzic, ze na tyle kultur. Jako maly zuczek
      dowim sie chenie ile lat potrzeba smeirtelnikowi na doglebne pozania kuktury
      arabskiej. Czy chinskiej. Ty wiesz adas ja slucham jak jedno wielkie ucho.

Wal smialo !
      • essere1 Etam, co mu dokuczasz, forumowy lobuzie:):):):):): 16.05.06, 22:01

Ma troche inne spojrzenie, ale to byly inne czas, jak on tu sie tu wychowywal.
        Teraz mimo wszystko wiele rzeczy jest latwiejszych.
        • Gość: paff 2 esserek etam to taki market francuski ;D IP: *.139-200-80.adsl.skynet.be 16.05.06, 23:48
          no bo siem dziwiem - taki super mondry gosciu. A ci idioci z instytutow
          lingwystyki czy jakis innych kulturoznastw czy jak ich zwal cale zyie ptorafia
          spedzic nad jedna kultura a cnieniasy nigdy nie mwoia ze naja inside-out kurna
          i po co te kase na nauke wydac?!
    • Gość: Misio Re: Dlaczego Polacy są szanowani przez Belgów???? IP: *.dsl.versateladsl.be 16.05.06, 22:41
      www.maxior.pl/?p=index&id=18615&0
    • Gość: - X - Temat gotowy ! IP: *.dsl.versateladsl.be 17.05.06, 01:15
      No i dopial Adam swego :(
    • Gość: - X - Adam IP: *.dsl.versateladsl.be 17.05.06, 01:32
      Nasz kolega forumowy sie wyrobil od swojego pierwszego postu 2005-03-04
      13:01:34,
      teraz nie uzywa przeklenstw tylko wyzwiska :D

A mielismy Adasia laczacego sie z :

iFiber.telenet-ops.be
      adsl-static.isp.belgacom.be
      access.telenet.be
      • poire-belle-helene i co z tego donosicielu? n/t 17.05.06, 10:17
        • Gość: - X - Re: i co z tego donosicielu? n/t IP: 87.65.182.* 17.05.06, 11:49
          Ci , z takim nickiem jaki masz mozna byc trojako traktowanym, jako piekna
          gruszeczka, jako piekna glupia hellen , albo jako piekna naiwna :D

• Gość: paw,tak to wlasnie przeca to deser IP: *.139-200-80.adsl.skynet.be 17.05.06, 12:08
            nick wskazuje ze wlascicielka sie slodycza francuska objada.
            Jak wyglada nie bede komentowal i czy umie dbac o dom ;D
        • Gość: essere1 Re: i co z tego donosicielu? n/t IP: *.cec.eu.int 17.05.06, 15:42
          poza tym to chyba nie ten sam Adam, tamten mieszal epsy z blotem, ze nawet Paw
          grzecznie przycupywal za krzakiem i ani mru, mru;-)
    • poire-belle-helene a propos polskich (house)wifes 17.05.06, 10:16
      jednak nie moge sie powstrzymac przedstawienia mojej opinii na temat polskich
      żon i ich wyższości nad żonami: Francuzkami, Belgijkami, Holenderkami,
      Szwedkami itd.
      oto lista moich skojarzeń, komentarz niech kazdy sam sobie dorobi:

-Polska to kraj gdzie słowo 'feminizm' jest określeniem obraźliwym
      -96% Polakow to katolicy (za sobotnim 'Dziennikiem'-nowa gazeta codzienna)
      nie wiem jaki jest % ślubów kościelnych zawieranych w stanie błogosławionym,
      jest to niewątpliwie jeden z ważniejszych motywów dla zawarcia małżeństwa
      -związki partnerskie są wśród Polaków rzadkością, i podobnie jest w przypadku
      małżeństw Polek z obcokrajowcem, znałam tylko 1 Polkę z mieszanego małżenstwa
      (inżyniera), która przerzuciła ciężar zajmowania się domem i dziećmi na męża
      u reszty moich znajomych z małżeństw mieszanych podział ról
      pozostał 'tradycyjnie polski'
      -od męza jednej z Polek, Francuza (wykształcenie wyższe) usłyszałam dobrą radę:
      jak nie będę dobra w kuchni i w łóżku, to niestety, ale moje szanse złapanie
      męża są marne, mówił to serio, jego żona spędza więc czas na dbaniu o dom,
      dbaniu o męża i dbaniu o swój wygląd, nic innego zresztą nie potrafi
      -są miejsca w Polsce gdzie mąż cudzoziemiec zapewnia wyższą pozycję społeczną,
      a nawet jest szansą na wyjście z biedy, podobnie jak dla niektórych Rumunek,
      Bulgarek, Rosjanek, z tym że cudzoziemiec nie musi byc w tym przypadku
      obrzydliwie bogaty, próg zamożności, gdy pieniadze juz nie smierdza, jest
      jednak nizszy niz dla Belgijek

Poza tym uważam, że Adam ma dużo racji, choć niewątpliwie wyjątki się zdarzają,
      ale stereotyp Polaka i stereotyp polskiej kury domowej są jakie są, może za 100
      się zmienią
      -
      • Gość: piff paff do elen o ksztalcie gruchy IP: *.139-200-80.adsl.skynet.be 17.05.06, 12:06
        elen powiedzta mi bo siem mzoem mylem, ze Francuz (wyzsze wyksztalcenie - jakby
        to cos zmeinialo) - ma Polke ktora wybrala zostac w domu.

Dba o siebie i dom bo 'nic innego nei potrafi'

a) czy wg ciebie feminizm = jak kobieta zostaje w domu bo chce = idiotka.
        b) czy jestes dobra w lozku (zakladem ze nie, a nick nie od deserku bynajmniej)
        c) czy umiesz dbac o dom?

Caluski
        PD
        • poire-belle-helene Re: do elen o ksztalcie gruchy 17.05.06, 13:36
          to po kolei:
          wysze wyksztalcenie- to ktos inny wspominal, ze nawet Belgowie z pozycją, czy
          na stanowiskach wybieraja sobie Polki na żony
          dla mnie wysokie stanowisko= wyższe wykształcenie, choc są pewnie wyjatki
          kwestia zasadnicza to dlaczego Belgowie na stanowiskach wybieraja Polki,
          Rosjanki czy Rumunki?

bo Belgijki są niezależne, przebojowe, pewne siebie, mogą próbować rywalizować
          na polu zawodowym z mężem, a gdy przestanie im odpowiadać małżeństwo to po
          prostu się rozwiodą
          a ci na stanowiskach może jednak wolą takie, które będą odpoczynkiem wojownika,
          kobiety bez własnych aspiracji, bez wizyt psychoterapeuty, bez samodzielnych
          wakacji w Nepalu bo ona lubi , a on nie

co do a)b)c) to szkoda mi czasu na znizanie sie do poziomu
          • majster_od_tapet Re: do elen o ksztalcie gruchy 17.05.06, 13:42
            hehehehe, ostra babeczka jestem, co?
          • Gość: paff do GRUCHY elen czy tez GRUCHY, niekoniecznie pieknej IP: *.139-200-80.adsl.skynet.be 17.05.06, 23:04
            odpowiadajac nie znizasz sie tylko nie mowisz na tematy niewygodne - co pozwala
            z duza doza prawdopodobienstwa zobaczyc ze grucho masz burdel w domu a zadnego
            faceta nie udalo ci sie utrzymac dluzej. Oczywiscie zawsze wmawiasz sobie zes
            taka karjir driven ze na glupoty nie masz czasu. Coz kazdy tlumaczy swoje
            porazki jak mu glupio no nieee?

Te opowiesci o Belgach na stanowisku i 'prrzebojowych Beligjkach' sa po prostu
            smieszne.
            • Gość: essere1 Belgowie na stanowiskach: IP: *.upc.chello.be 17.05.06, 23:19
              >
              > Te powiesci o Belgach na stanowisku i 'prrzebojowych Beligjkach' sa po prostu
              > smieszne.

A jaki to procent populacji? Jaki procent Belgow ma wogole wyzsze
              wyksztalcenie? Zebym wiedzial, o czym mowimy....

Przebojowe belgijki: nie mam weny na komentarze, choc z belgijek najbardziej mi
              sie podobaja belgijki ciemnoskore;-).

Szczerze mowiac, zaczyna mnie ten watek nudzic, wiec powtorze jak mantra, ze
              niech kazdy dba o swoje interesy sam i nie probuje zaslaniac sie swoja
              narodowoscia, jako przyczyna porazek, czy powodem do czucia sie kims lepszym od
              innych. Jest dosc cech indywidualnych, ktorymi mozna sie szczycic, co niech
              bedzie szansa dla tych z tzw. gorszych krajow i powodem do namyslu dla tych z
              tzw lepszych:)
            • poire-belle-helene Re: elen czy tez GRUCHY, niekoniecznie pieknej 18.05.06, 09:42
              a dla mnie bardzo śmieszne są opowieści o Polkach, najwspanialszych kobietach
              świata-żonach, matkach i kochankach, hehe, no ale mamy wszak Maryję królową
              Polski, na której musimy sie wzorować

i Ty też dla mnie jesteś śmieszny, bo tak łatwo się dajesz wyprowadzić z
              równowagi, a skoro bałagan w domu może być dla Ciebie oznaką porażki życiowej,
              to współczuję
    • Gość: Adam konczac juz ten przydlugi watek chcialem IP: *.iFiber.telenet-ops.be 17.05.06, 13:14
      sie podzielic pewno chinska madroscia lub przypowiescia znana pod tytulem: YAN
      ER DAO LING.

Dawno temu w czasach ZHOU w panstwie Qin (ta ktora zjednoczyla Chiny po okresie
      wiele wielu krolestw) byl sobie maly zlodziej. Idac raz po glownej ulicy miasta
      dostrzegl piekny, pozlacany dzwon wiszacy u drzwi zamoznego domu, ktorego
      funkcja bylo uprzedzanie o nadchodzacym gosciu. Zlodziej postanowil go ukrasc.
      Wrocil pod dom naca, przeszedl przez mur i juz bral sie za lup, gdy nagle
      pomyslal. Zaraz zaraz, jezeli wezme dzwon w dlonie wtedy wyda on z siebie
      dzwiek i pobudzi domownikow, ci zas niechybnie zlapia mnie i wydadza strazy.
      Zlodziej pomyslal chwile i wpadl na wysmienity pomysl, zatkam uszy i wtedy
      wezme dzwon, wtedy pewnie nikt nic nie uslyszy. Tak tez uczynil. Dzwon zaczal
      dzwonic. Wybudzeni domownicy pochwycili zlodziecja i oddali strazy miejskiej.

Jaki z tego moral? Wielu ludzi bazuje w swoich decyzjach czy pogladach na
      podswiadomym przypuszczeniu ze wszyscy mysla, czuja, odbieraj swiat tak jak oni
      i nie staraja sie nawet dowiedziec jak go widza inni, chyba tylko dlatego ze
      konsekwencje takiego myslenia nie sa tak katastrofalne jak w przypadku
      glupiego zlodzieja.

Inni byc moze wam znany filozof z tego czasu - Konfucjusz - mial kiedys
      powiedziec - Jezeli chcecie zebym ocenil kraj z ktorego pochodzicie nie
      pokazujecie mi najbogatszego, najmedrszego ze swoich rodakow, lecz pokazcie mi
      jak zyje ten najbiedniejszy i najbardziej pokrzywdzony.
      • Gość: paffff Adasiu, wiecej przypowiesci ! IP: *.139-200-80.adsl.skynet.be 17.05.06, 13:25
        do kazdej dodaj skad linka skad to sciagnales bedzie reszczcie latwiej ;)

pomijam ze wierzysz w Freuda (jako ostanii Mohikanin), jesl tyyyle lat
        spedziels poza Belgia cieakwe skad wiedziales o OHP. Dziwne niee?

pzoa tym pisz codziennie np po flamnadzku zaimponuj man skladnia, gramatyka ;)
        • Gość: Adam Bo ogladalem film "Dom" - mam na DVD IP: *.iFiber.telenet-ops.be 17.05.06, 13:42
          Jakkolwiek psyhcologia nie ogranicza sie juz do psychoanalizy to jdnak Freud
          pozostaje jedneym z klasykow psychologii. Stracil monopol - tylko tyle ale i
          tak nie ma go kto zastapic - takie czasy.

W 90 latach gdy studiowalem, postanowilem sie nawet przeniesc do Polski i zylem
          tam jakis czas. Pozatym od malego bylem tam w kazde wakacje, no i lekce raz w
          tygodniu w polskiej szkole.
          • Gość: ja mamma mia, ten gosc porusza sie z predkoscia IP: *.cec.eu.int 17.05.06, 15:58
            swiatla.

tak sie sklada, ze rowniez studiowalam w latach 90., jednak nie zdazylam
            jeszcze opanowac dziel freuda, 5 jezykow (w tym arabskiego), chinskich
            przypowiesci, nie zaliczylam secondary w 4 krajach i jedynym punktem wspolnym
            jest to ze wiem, co to OHP, 'zlote jajo' i 'biala flaga'.

Chyba jednak ide zostac kura domowa :(
            • jakubsky Re: mamma mia, ten gosc porusza sie z predkoscia 17.05.06, 16:01
              skoro nadajesz z *.cec.eu.int, a watpie ze jestes jakas sprzataczka, to i tak doszlas do czegos w zyciu...

• Gość: Sofi to zes mnie dowartosciowal, dzieki :) IP: *.cec.eu.int 17.05.06, 16:36
                • jakubsky Re: to zes mnie dowartosciowal, dzieki :) 17.05.06, 16:56
                  polecam sie:))
            • grzegorzlubomirski tak, niestety przeprowadzalem sie 26 razy 17.05.06, 16:17
              i nie pamietam juz czasu gdy znalem tylko 5 jezykow, to bylo tak dawno, ale to
              jest najmniej istotne z tego wszystkiego.

I nie rozumiem co to znaczy do czegos dojsc.
              • epska_zenobia Re: tak, niestety przeprowadzalem sie 26 razy 17.05.06, 16:20
                > I nie rozumiem co to znaczy do czegos dojsc.

tos ciekawy model,

ja bym powiedziala tak - osiagnelam nirvane w sposob materialistyczny
                • Gość: Adam to nie ja pisalem, ktos sie ze mnie nabija. IP: *.iFiber.telenet-ops.be 17.05.06, 16:33
                  • Gość: Sofi Ktos ? Ja bym powiedziala ze jakies 40 osob !!! IP: *.cec.eu.int 17.05.06, 16:37
                    • epska_zenobia Re: Ktos ? Ja bym powiedziala ze jakies 40 osob ! 17.05.06, 16:43
                      + Zenobia ;))))))
                      • Gość: Sofi A Zenobia nie jest osoba ? IP: *.cec.eu.int 17.05.06, 16:45
                        • epska_zenobia Re: A Zenobia nie jest osoba ? 17.05.06, 16:51
                          jest,
                          ale ja reprezentuje próbkę średnią badaną poprzecznie i podlużnie :)
                          • Gość: Adam To bardzo mi przykro bo ja sie z nikogo nie IP: *.iFiber.telenet-ops.be 17.05.06, 17:06
                            nabijam i pisze szczerze.

Dlatego koncze ten watek, do widzenia.
                            • majster_od_tapet Re: To bardzo mi przykro bo ja sie z nikogo nie 17.05.06, 17:10
                              papa, pozdrow krewnych

szefa nie ma, mozna spadac, zona czeka
                  • Gość: - X - Re: to nie ja pisalem, ktos sie ze mnie nabija. IP: *.3-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.05.06, 16:50
                    Ktos kto ma lacze internetowe u tego samego providera co ty : D

No chyba ze ktos udzielil komus swojego lacza , postawil tunel , podal IP i
                    L/P i w ten sposob moze skrobac po sieci a bedzie widac tylko ten dany IP
                    • epska_zenobia Re: to nie ja pisalem, ktos sie ze mnie nabija. 17.05.06, 16:52
                      ja mam unijne :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka