Dodaj do ulubionych

AD5/05: pytania rzeczowe

02.06.06, 00:25
Wiele osób uczestniczacych w tym konkursie ma jakies tam merytoryczne
pytania. Przez bezsensowne rozdmuchiwanie poprzedniego wątku uwagami
dotyczącymi mojej osoby, wątek zrobił się nieprzejrzysty. Dlatego proponuje
przenieść merytoryczną dyskusję tutaj. Trolle i inne osoby odczuwające
potrzebę wywewnętrzniania się na mój osobisty temat, zapraszam do
wątku "huzia na byłego". Chętnie z Wami tam podyskutuję, ale reszta nie
będzie musiała cierpieć.

Moim wkładem do merytorycznej dyskusji na temat ww. konkursu jest ponowne
zwrócenie uwagi na punkt D.4 ogłoszenia o konkursie oraz III.2 wskazówek dla
kandydatów:
"After the written tests, they may obtain, on request and within a month of
the date of notification of their results, a copy of their written paper as
well as a copy of their personal evaluation sheet including the selection
board’s remarks on their written test(s)."
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Wyniki punktacja 02.06.06, 15:44
      Morgoth:
      "Skoro nikt z tych którzy nie przeszli i podali tutaj swoje wyniki nie miał
      powyżej 20 punktów z obu języków, to najprawdopodobniej do orala doszło mniej
      niż 125 osób..."

Morgoth, nie do konca rozumiem, skad taki wniosek. Moze na ustny zalapalo sie
      szereg osób, które miały dokładnie po 20 punktów?
      Ja poprosiłem EPSO o punktację, a nie o przesłanie kopii prac, na razie bez
      odpowiedzi. Ktos dostał jakieś konkrety?
      • Gość: Morgoth Re: Wyniki punktacja IP: 212.75.100.* 02.06.06, 16:36
        Sorry, chodziło mi o 190 osób, czyli limit dopuszczonych do orala.

Jeżeli nie było osób które zdały (uzyskały co najmniej 20 punktów na 40 z obu
        języków) a nie przeszły, to znaczy że do orala przeszli wszyscy którzy zdali, a
        nie 190 najlepszych.
        • byly_eurokrata Re: Wyniki punktacja 02.06.06, 16:40
          a ok, teraz rozumiem, prawdopodobnie masz rację. Zresztą z tego co słyszę od
          znajomych wszyscy pozdawali, więc musimy się jednak przygotować na ten 30%
          odsiew na ustnym.
          • byly_eurokrata Re: Wyniki punktacja 02.06.06, 16:55
            A tak przy okazji, w roku 2004 EPSO oficjalnie podało w swoim komunikacie
            prasowym z 24 września 2004 r., ile osób zdało pisemne, ZANIM zakonczyły się
            ustne. Czyli wszyscy ktorzy zdawali w 2004 r. wiedzieli z góry, że kandydatów
            jest mnie niż miejsc przewidzianych na liście rezerwowej. Ciekawe, czy nam
            teraz też udzielą tej informacji, ja bynjmniej o to poprosiłem
            • Gość: misza52 Re: Wyniki punktacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 17:10
              Byly, ty najwyrazniej nie znasz wyrazen typu 'wydaje mi sie, o ile mi wiadomo,
              ponoc', stad wszystkie twoje wypowiedzi brzmia tak, jakby to, co piszesz bylo
              stuprocentowo pewne. Otoz, jesli EPSo oglosilo w 2004 ilosc osob 24 wrzesnia,
              to nie wszyscy wiedzieli to przed swoimi ustnymi. Moj kolega zdawal ustny 2
              wrzesnia. Na Boga, nikt nie wymaga od ciebie, zebys wiedzial wszystko. Wiec po
              co probujesz sprawiac takie wrazenie.
              • Gość: Asiek Re: Wyniki punktacja IP: *.w83-205.abo.wanadoo.fr 02.06.06, 17:14
                Moja przyjeciolka zdawala ustne na poczatku lipca, wiec tez NIE WIEDZIALA ile
                osob dostalo sie na ustne!
                • byly_eurokrata Re: Wyniki punktacja 02.06.06, 17:17
                  ok, koryguje sie: CZESC wiedziala, bo moi znajomi zdawali po tej informacji
                  prasowej, wiec naprawde z gory wiedzieli, sam pocieszalem kolezanke, ze
                  przeciez idzie na pewne, bo jest mniej kandydatow niz miejsc.
                  • Gość: misza52 Re: Wyniki punktacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 17:20
                    Gdyby w tym roku zrobili tak samo, ty mialbys sczescie i wiedzial przed swoim
                    ustnym . Ja tuz po, bo zdaje 20 wrzesnia.
                  • byly_eurokrata Re: Wyniki punktacja 02.06.06, 17:20
                    w kazdym badz razie lista rezerwowa zostala opublikowania 23 listopada
                    eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/de/oj/2004/ca285/ca28520041123de00390048.pdf

a juz w polowie wrzesnia bylo oficjalnie wiadomo, ze pisemny zdalo mniej osob
                    niz 135
    • kapitan_ameryka Re: AD5/05: pytania rzeczowe 02.06.06, 15:51
      byly_eurokrata napisał:

> Wiele osób uczestniczacych w tym konkursie ma jakies tam merytoryczne
      > pytania.

No nie moglem sie powstrzymac. Skoro juz tu jestem, to sie pytam, pytam sie...

Kto bedzie na nie odpowiadal? TY? ;P
      • Gość: Kris Re: AD5/05: pytania rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:34
        Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich kandydatów!

Dopiero odkryłem to forum, tym większa moja radość, że istnieje i jest się z
        kim wymienić informacjami. Jeszcze nie do końca do mnie dotarło, że zdałem, bo
        spodziewałem się porażki :-)

Zastanawiam się, czy egz. ustny będzie prowadzony tylko w języku wskazanym w
        liście, czy również w ojczystym. Skoro mamy tłumaczyć na polski, to logika
        nakazywałaby sprawdzić również - a może głównie - ten właśnie język?
        • Gość: misza52 Re: AD5/05: pytania rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:51
          ustny jest tylko w 1 jezyku obcym. czesc komisji moze go nie znac wiec wowczas
          ich pytania i twoje odpowiedzi sa tlumaczone. Ponoc to rozprasza
          • Gość: Kris Re: AD5/05: pytania rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 22:00
            Dzięki za info. A jesteś pewny, że tak właśnie jest? Może w komisji będzie
            Polak (w Selection Board jest Pan Dariusz Chmiel) i będzie chciał porozmawiać w
            ojczystym języku?
            • Gość: misza52 Re: AD5/05: pytania rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 22:06
              Moj kolega zdawal po niemiecku, padaly pytania po francusku i wlasnie one byly
              tlumaczone na niemiecki. Ale moze w twojej komisji wszyscy beda znac twoj
              pierwszy jezyk obcy i obejdzie sie bez sluchawek na uszach i tlumacza. O
              polskim nie bylo mowy.
              • Gość: Kris Re: AD5/05: pytania rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 22:14
                Skoro tak, to w pewnym stopniu upraszcza przygotowania. "Wystarczy" skupić się
                na materiałach i bieżących informacjach publikowanych wyłącznie w tym języku i
                powiedzmy pominąć relacje Polska-UE z perspektywy polskiej prasy. Nie wiem, czy
                dobrze kombinuję, jak sądzicie?
                • Gość: misza52 Re: AD5/05: pytania rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 22:23
                  Az takiej wiedzy w tej kwestii nie mam, wiec nie bede komentowac, zeby cie w
                  blad nie wprowadzic.
                  • Gość: Kris Re: AD5/05: pytania rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 22:49
                    Może jutro dołączą "korporacyjni" i dodadzą coś od siebie...
            • Gość: Morgoth Re: AD5/05: pytania rzeczowe IP: 212.75.100.* 02.06.06, 23:08
              Gość portalu: Kris napisał(a):
              > Dzięki za info. A jesteś pewny, że tak właśnie jest? Może w komisji będzie
              > Polak (w Selection Board jest Pan Dariusz Chmiel) i będzie chciał porozmawiać w
              >
              > ojczystym języku?

Kris, zarówno w notice of competition, jak i w liście zapraszającym na orala,
              jest napisane wyraźnie jak byk:
              "I would remind you that for the interview with the Selection Board, the
              language used will be the 1st compulsory source language chosen by you for the
              pre-selection tests and written test c) and mentioned at the top of this letter."

Więc egzamin nie będzie przeprowadzony ani w języku polskim ani w drugim obcym i
              koniec.
              • Gość: Kris Re: AD5/05: pytania rzeczowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 00:32
                OK, dzięki za pocieszenie, obyś miał/a rację, bo mój drugi język prawie
                nieczynny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka