Gość: tenant IP: *.brutele.be 18.09.06, 20:46 Kto je placi przy wynajmie mieszkania od kogos? Wynajmujacy czy najemca? Jakiego rzedu sa to kwoty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Texas Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: 88.147.21.* 18.09.06, 20:50 Zazwyczaj wynajmujacy placi agencji za znalezienie najemcy rownowartosc jednego czynszu. Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia.lux Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 20:59 Doprawdy? W Luxie jest dokladnie na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Texas Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: 88.147.21.* 18.09.06, 22:10 > Doprawdy? W Luxie jest dokladnie na odwrot. wcale mnie to nie dziwi:) pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:12 jak jest w Luxie i gdzie jest siedziba, czy sprzedażą m też sie zajmuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
asiunia.lux Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 22:26 Gość portalu: @ napisał(a): > jak jest w Luxie i gdzie jest siedziba, ale czego? >czy sprzedażą m też sie zajmuje ? ale kto? O co chodzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:02 zazwyczaj płacą 2 strony tzn. wynajmujacy 50% wartości miesiecznego czynszy wynajmu jak np. 1400zł koszt najmu to 750 zł i najemca również 50% w przypadku j.w. 750 zł oczywiście jednorazowo przy podpisaniu umowy sporządzonej przez agencje nieruchomości a zawartej pomiędzy wynajmujacym a najemcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:03 zazwyczaj płacą 2 strony tzn. wynajmujacy 50% wartości miesiecznego czynszy wynajmu jak np. 1400zł koszt najmu to 700 zł i najemca również 50% w przypadku j.w. 700 zł oczywiście jednorazowo przy podpisaniu umowy sporządzonej przez agencje nieruchomości a zawartej pomiędzy wynajmujacym a najemcą. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 22:13 tak jest w Polsce, w innych krajach jest innaczej W Belgii placi tylko wynajmujacy w Niemczech placi tylko najemca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:16 > w Niemczech placi tylko najemca w Niemczech najemca ale ile % Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 22:23 to jest umowne wynagrodzenie, z reguly jeden albo dwa "gole" czynsze (tzn. sam czynsz bez oplat za media, jakies tam windy, sprzatanie itd. ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.65-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.09.06, 22:28 to ja nieeeeeeeeeee,w Belgii prawnie placi tylko wlasciciel,ale uwagaaaaaaa agencje zawsze tak kombinuja,zeby i od lokatora cos wyciagnac czyli np mowia,ze to oni robia tzw état de lieu i z tego kase wsadzaja do kieszeni bezprawnie a dodatkowo karza sobie placic od tego podatek-uwaga to jest oszustwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:33 to nie jest oszustwo u nas np. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:38 jakie oszustwo ? agencje nie stać na to żeby uprawiać wolontariat żadna szanująca się agencja nie pracuje za darmo a agenci musza tez płacić podatki i z czegoś zyć a to czy pobieraja za pośrednictwo 50% czy 100 to zalezy od agencji i zawsze pewniej jest korzystać z posrednictwa agencji bo taka to sprawdzi zarówno jedną jak i druga stronę i znajdzie ładne mieszkanko takie jakiego klient szuka i sprawdzi równiez klienta czy np. ma stała prace lub dochód który mu pozwoli na to zeby na czas płacić właścicielowi. zazwyczaj 2 strony są usatyfakcjonowane. Jak ktoś mówi że to jest oszustwo to o każdej firmie pewnie tak mowi, takie myslenie jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 23:04 Juz ci odpowiadam dlaczego oszustwo,bo nie maja do tego oficjalnie prawa- wlasnie takie jest prawo w Belgii.........To wlasciciel i lokator maja prawo sami spisac état de lieu lub np wynajac do tego wyspecjalizowana firme-takie tez istnieja i sa neutralne.A 1 rok temu pewna agencja za zrobienie takiego état de lieu chciala 500 euro+21 proc podatku i zaznaczono,zeprzy wyprowadzce bedzie trzeba ponownie placic,ale bardzo czesto jest tak,ze mozesz pozegnac sie z gwarancja...a nawet,ze agencja karze sobie wplacic gwarancje na swoje konto.TEST ACHATS ostrzega przed takimi procedurami-to jest nielegalne,a ty jak chcesz to zawsze mozesz korzystac z takich uslug,ale no wlasnie czy ktos moze podac nazwe agencji w BXL ktora warto polecic??????????Ja moge polecic Dermul w Brugge i Ostende,ale korzystalam z ich uslug 15 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:48 gwarancja, domyslam się że masz na myśli kaucję. Kaucja u nas tez jest nawet moze to być równowartość 3 czynszy tylko który najemca chce to zapłacić ? Kaucja jest zwrotna jeśli zniszczenie mieszkania nie jest większe od zniszczenia wynikającego z normalnego użytkowania. piszesz że< agencja karze sobie wplacic gwarancje na swoje > konto - to już jakaś bzdura albo ta agencja jest do bani może jakaś agencje krzak , czy takie też w Belgii moga istnieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.65-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.09.06, 07:41 Widze,ze piszesz z pl adresu i zastanawiam sie czy naprawde znasz tutejsze realia-belgijskie???????????Jest jak jest........Ja w ciagu 16 lat przeprowadzalam sie 9 razy i swoje info opieram na wlasnym doswiadczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Holania do ann IP: *.aster.pl 20.09.06, 12:54 Czesc Mozesz polecic mi jakas agencje w samej Brukseli? Właśnie usilnie poszukuję mieszkania (najlepiej w Auderghem). Czy strona vlan.be i ich oferty są OK? Znasz Auderghem? Jak tam jest? Chodzi mi o pobliskie supermarkety, place zabaw, itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: do ann IP: *.71-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.09.06, 17:58 Znam Auderghem tyle o ile-nie moja dzielnica,ale jest tu pare osob mieszkajacych tam min silbi (s nie myle sie???)Ja nie polecam zadnej agencji a z dawnych postow tego forum wiem,ze nawet agencje w bxl olewaja klienta.Jedyne wyjscie-przyjazd i osobiste rozeznanie-obecnie jest tego sporo,najlepiej popros kogos,zeby juz popatrzyl na intranecie i podal ci kilka adresow,bo chyba najlepiej przejmowac mieszkania po expatach Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_ameryka [...] 18.09.06, 23:36 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:51 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś