Dodaj do ulubionych

Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci

IP: *.brutele.be 18.09.06, 20:46
Kto je placi przy wynajmie mieszkania od kogos?
Wynajmujacy czy najemca?
Jakiego rzedu sa to kwoty?
Obserwuj wątek
    • Gość: Texas Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: 88.147.21.* 18.09.06, 20:50
      Zazwyczaj wynajmujacy placi agencji za znalezienie najemcy rownowartosc jednego
      czynszu.

Pzdr:)
      • asiunia.lux Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 20:59
        Doprawdy? W Luxie jest dokladnie na odwrot.
        • Gość: Texas Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: 88.147.21.* 18.09.06, 22:10
          > Doprawdy? W Luxie jest dokladnie na odwrot.

wcale mnie to nie dziwi:)

pzdr:)
          • Gość: @ Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:12
            jak jest w Luxie i gdzie jest siedziba, czy sprzedażą m też sie zajmuje ?
            • asiunia.lux Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 22:26
              Gość portalu: @ napisał(a):

> jak jest w Luxie i gdzie jest siedziba,

ale czego?

>czy sprzedażą m też sie zajmuje ?

ale kto? O co chodzi??
    • Gość: to ja Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:02
      zazwyczaj płacą 2 strony
      tzn. wynajmujacy 50% wartości miesiecznego czynszy wynajmu
      jak np. 1400zł koszt najmu to 750 zł
      i najemca również 50% w przypadku j.w. 750 zł oczywiście jednorazowo przy
      podpisaniu umowy sporządzonej przez agencje nieruchomości a zawartej pomiędzy
      wynajmujacym a najemcą.
      • Gość: to ja Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:03
        zazwyczaj płacą 2 strony
        tzn. wynajmujacy 50% wartości miesiecznego czynszy wynajmu
        jak np. 1400zł koszt najmu to 700 zł
        i najemca również 50% w przypadku j.w. 700 zł oczywiście jednorazowo przy
        podpisaniu umowy sporządzonej przez agencje nieruchomości a zawartej pomiędzy
        wynajmujacym a najemcą.
        • byly_eurokrata Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 22:13
          tak jest w Polsce, w innych krajach jest innaczej
          W Belgii placi tylko wynajmujacy
          w Niemczech placi tylko najemca
          • Gość: to ja Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:16
            > w Niemczech placi tylko najemca

w Niemczech najemca ale ile %
            • byly_eurokrata Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 22:23
              to jest umowne wynagrodzenie, z reguly jeden albo dwa "gole" czynsze (tzn. sam
              czynsz bez oplat za media, jakies tam windy, sprzatanie itd. )
              • Gość: anbxl Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.65-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.09.06, 22:28
                to ja nieeeeeeeeeee,w Belgii prawnie placi tylko wlasciciel,ale uwagaaaaaaa
                agencje zawsze tak kombinuja,zeby i od lokatora cos wyciagnac czyli np
                mowia,ze to oni robia tzw état de lieu i z tego kase wsadzaja do kieszeni
                bezprawnie a dodatkowo karza sobie placic od tego podatek-uwaga to jest oszustwo
                • Gość: @ Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:33
                  to nie jest oszustwo u nas np.
                  • Gość: @ Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 22:38
                    jakie oszustwo ?
                    agencje nie stać na to żeby uprawiać wolontariat
                    żadna szanująca się agencja nie pracuje za darmo a agenci musza tez płacić
                    podatki i z czegoś zyć a to czy pobieraja za pośrednictwo 50% czy 100
                    to zalezy od agencji i zawsze pewniej jest korzystać z posrednictwa agencji bo
                    taka to sprawdzi zarówno jedną jak i druga stronę i znajdzie ładne mieszkanko
                    takie jakiego klient szuka i sprawdzi równiez klienta czy np. ma stała prace lub
                    dochód który mu pozwoli na to zeby na czas płacić właścicielowi. zazwyczaj 2
                    strony są usatyfakcjonowane. Jak ktoś mówi że to jest oszustwo to o każdej
                    firmie pewnie tak mowi, takie myslenie jest bez sensu.
                    • anbxl Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci 18.09.06, 23:04
                      Juz ci odpowiadam dlaczego oszustwo,bo nie maja do tego oficjalnie prawa-
                      wlasnie takie jest prawo w Belgii.........To wlasciciel i lokator maja prawo
                      sami spisac état de lieu lub np wynajac do tego wyspecjalizowana firme-takie
                      tez istnieja i sa neutralne.A 1 rok temu pewna agencja za zrobienie takiego
                      état de lieu chciala 500 euro+21 proc podatku i zaznaczono,zeprzy wyprowadzce
                      bedzie trzeba ponownie placic,ale bardzo czesto jest tak,ze mozesz pozegnac sie
                      z gwarancja...a nawet,ze agencja karze sobie wplacic gwarancje na swoje
                      konto.TEST ACHATS ostrzega przed takimi procedurami-to jest nielegalne,a ty jak
                      chcesz to zawsze mozesz korzystac z takich uslug,ale no wlasnie czy ktos moze
                      podac nazwe agencji w BXL ktora warto polecic??????????Ja moge polecic Dermul w
                      Brugge i Ostende,ale korzystalam z ich uslug 15 lat temu
                      • Gość: @ Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:48
                        gwarancja, domyslam się że masz na myśli kaucję. Kaucja u nas tez jest
                        nawet moze to być równowartość 3 czynszy tylko który najemca chce to zapłacić ?
                        Kaucja jest zwrotna jeśli zniszczenie mieszkania nie jest większe od zniszczenia
                        wynikającego z normalnego użytkowania.
                        piszesz że< agencja karze sobie wplacic gwarancje na swoje > konto - to już
                        jakaś bzdura albo ta agencja jest do bani może jakaś agencje krzak , czy takie
                        też w Belgii moga istnieć ?
                        • Gość: anbxl Re: Wynagrodzenie dla agencji nieruchomosci IP: *.65-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.09.06, 07:41
                          Widze,ze piszesz z pl adresu i zastanawiam sie czy naprawde znasz tutejsze
                          realia-belgijskie???????????Jest jak jest........Ja w ciagu 16 lat
                          przeprowadzalam sie 9 razy i swoje info opieram na wlasnym doswiadczeniu
                      • Gość: Holania do ann IP: *.aster.pl 20.09.06, 12:54
                        Czesc
                        Mozesz polecic mi jakas agencje w samej Brukseli? Właśnie usilnie poszukuję
                        mieszkania (najlepiej w Auderghem). Czy strona vlan.be i ich oferty są OK?
                        Znasz Auderghem? Jak tam jest? Chodzi mi o pobliskie supermarkety, place
                        zabaw, itp?
                        • Gość: anbxl Re: do ann IP: *.71-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.09.06, 17:58
                          Znam Auderghem tyle o ile-nie moja dzielnica,ale jest tu pare osob
                          mieszkajacych tam min silbi (s nie myle sie???)Ja nie polecam zadnej agencji a
                          z dawnych postow tego forum wiem,ze nawet agencje w bxl olewaja klienta.Jedyne
                          wyjscie-przyjazd i osobiste rozeznanie-obecnie jest tego sporo,najlepiej popros
                          kogos,zeby juz popatrzyl na intranecie i podal ci kilka adresow,bo chyba
                          najlepiej przejmowac mieszkania po expatach
    • kapitan_ameryka [...] 18.09.06, 23:36
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: @ [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:51
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka