Dodaj do ulubionych

do rodzicow 4latkow

20.09.06, 13:39
Pytalam na belgia-polska, ale zero odzewu wiec moze wy sie orientujecie w
sprawie prywatnych przedszkoli w bru?
a wiec wklejam pytanie:

mam pytanko, czy sa w BXL prywatne przedszkola, cos pomiedzy lokalnymi (tymi
prawie gratis) a tymi nalezacymi do instytucji ue, British School czy
Monterssori? Mieszkam tu ok pol roku i wlasnie rozgladam sie za przedszkolem
dla 4latka. Lokalne srednio mi sie podobaja a te drugie to koszt (dla ludzi
spoza wielkich firm, gdzie pracodawca zazwyczaj placi) ok 1000E na miesiac.

Jest cos np za 400E na miesiac??????
z gory wielkie dzieki
Obserwuj wątek
    • ella111 Re: do rodzicow 4latkow 20.09.06, 14:00
      Chyba sa, np. Decroly, Hamaide (do Hamaide trzeba sie zapisac zanim sie jeszcze
      dziecko urodzi podobno, he he), no i rozne inne w ramach enseignement libre.
      Zobacz sobie na sronie swojej gminy.
      Moje dziecko jest w przedszkolu komunalnym i jestem bardzo zadowolona. Sa w nim
      tez inne dzieci "unijne" ;-)
      Mam nadzieje ze nie rozpeta sie zaraz mega dyskusja out of topic o tym jakie
      przedszkola/szkoly sa najlepsze...
      Powodzenia w szukaniu!
      • jakubsky Re: do rodzicow 4latkow 20.09.06, 14:15
        najlepsze sa takie, gdzie ucza czlowieka myslec.
        • nutelka1234 Re: do rodzicow 4latkow 20.09.06, 15:11
          jakubsky napisał:

> najlepsze sa takie, gdzie ucza czlowieka myslec.

tak tak! To sie zgadza.

probowalam cos z rozumiec z www znalezionych na temat szkol wymienionych przez
          elle ale nie bardzo znam Fr a nie znalazlam tam nic co by przypominalo "ecole
          maternelle"...

A co mozecie powiedziec na temat szkoly europejskiej? podobno polskie dzieci sa
          w poskiej sekcji (chodzi mi o przedszkole dla 5latka), to wiem ale slyszalam,
          ze rodzice nie sa zbyt zadowoleni (malo rozwijajace zajecia, brak higieny itp).
          To info via poczta pantoflowa wiec moze sie myle?
          Czy jestescie zadowoleni z tej szkoly? A moze czyjes dziecko chodzi do
          Montessori albo brytyjskiej? czy uwazacie ze sa one warte takich pieniedzy?

chcialabym prosic, zeby wypowiedzialy sie osoby ktorych dzieci uczeszczaja do
          przedszkoli prywatnych lub tych z najwyzszej polki :-/

dzieki
          • Gość: tatusiek Re: do rodzicow 4latkow IP: *.cust.tele2.be 21.09.06, 22:59
            podobno przedszkolanka w polskiej sekcji jest niemrawa i malo komunikatywna
            (wiadomosc z drugiej reki), a przedszkola gminne sa ogolnie OK, choc sa lepsze
            i gorsze (warto popytac sie o opinie tubylcow)
            • Gość: Sofi Re: do rodzicow 4latkow IP: *.cec.eu.int 22.09.06, 09:13
              >podobno przedszkolanka w polskiej sekcji jest niemrawa i malo komunikatywna
              > (wiadomosc z drugiej reki)

>>> no to jak z drugiej reki, to czemu powtarzasz?
              >>> wszystko sie zgadza, z jednym wyjatkie: BYLA, a nie JEST. Od tego roku
              przyjechala bardzo mila i komunikatywna pani, ktora wyraznie wie co robi i ma
              bardzo fajne indywidualne podejscie do maluchow.
          • Gość: Sofi Re: do rodzicow 4latkow IP: *.cec.eu.int 22.09.06, 09:29
            A co mozecie powiedziec na temat szkoly europejskiej? podobno polskie dzieci sa
            w poskiej sekcji (chodzi mi o przedszkole dla 5latka),
            ___ no zgadza sie, tak jak Finskie sa w finskiej, a wloskie we wloskiej :)

to wiem ale slyszalam, ze rodzice nie sa zbyt zadowoleni (malo rozwijajace
            zajecia, brak higieny itp).

___ sa zadowoleni. A co do braku higieny - rzecz wzgledna. Musisz sie
            przyzwyczaic bo tutaj wszystkie przedszkola tak funkcjonuja i na poczatku
            wszystkie mamy sa zszokowane tzw. surowym wystrojem sal przedszkolnych, ale w
            koncy nie to jest najwazniejsze. Ale jesli porownujesz w kwestii higieny Ecole
            europennee z polskim prywatnym przedszkolem to moze i masz racje :)
            ___ co do innych kwestii: rzeczywiscie polka sekcja przedszkolna nie miala
            dotychczas zbyt dobrej opinii, ale to sie powoli zmienia. A jak chcesz poznac
            wiecej szczegolow to proponuje na priva.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka