Dodaj do ulubionych

wymiana ID

IP: *.brutele.be 06.12.06, 09:38
Czy wymieniając Special ID na zwykłe belgijskie pozbywam się na własną prośbę
"expatriation allowance" w przypadku zatrudnienia się w instytucjach
europejskich? Ile czasu czeka się w praktyce na wymianę?
Obserwuj wątek
    • Gość: kontraktowiec Re: wymiana ID IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 09:42
      Nie pozbywasz sie, bo przeciez nie Belgia Ci to daje a Komisja.
      Ryzyko moze sie pojawic tylko przy zwrocie VATu, wiec tu nie wiem.

Po trzecie wreszcie - Po co Ci zwykle ID????????
      • Gość: mz Re: wymiana ID IP: *.brutele.be 06.12.06, 09:59
        Zeby dostać pracę w Belgii muszę uzyskać pozwolenie na pracę. Pozwolenie można
        uzyskać ale na zwykłe ID, zaś sama wymiana ID trwa podobno od miesiąca wzwyz-
        który pracodawca będzie czekał tyle na pracownika? Ja już straciłem przez to
        dobrą pracę.
        • Gość: Sofi Re: wymiana ID IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 10:02
          No to ja tu czegos nie rozumiem: co ma do tego expatriation allowance, skoro
          nie jestes zatrudniony przez instytucje?
          • Gość: mz Re: wymiana ID IP: *.brutele.be 06.12.06, 10:10
            Jestem póki co bezrobotną 2 połówką. Przypuśćmy że wymieniam Special ID na
            zwykłe, dostaję pracę na rynku belgijskim, a po roku zostaję zatrudniony w
            Komisji- czy wtedy nadal przysługuje mi "expatriation allowance"?
            • caryca1 Re: wymiana ID 06.12.06, 10:53
              moim zdaniem nie...ale moze ktos to juz przecwiczyl i wie jaka sztuke cyrkowa
              wykonac aby bylo dobrze
              • Gość: kontraktowiec Jakubsky Ty masz ID IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 14:52
                Jakubsky, Ty masz ID, napisz widzisz roznice?

btw. co z naszym piwkiem?
                • Gość: kasiabru Re: Jakubsky Ty masz ID IP: *.upc.chello.be 06.12.06, 17:42
                  teoretycznie jak zaczynasz prace w instytucji bedac prosto ze swojego kraju to
                  wtedy masz to allowance a jak pracujesz juz w Belgii a potem dostajesz sie do
                  instytucji to nie masz juz do tego prawa. I ID nie ma z tym nic wspolnego.
              • jakubsky Re: wymiana ID 07.12.06, 09:37
                Uoi, to do mnie;)

sprawa walkowana

ja nie mialem special ID, bo mi sie to fizycznie nie oplacalo - jak ktos nie
                pamieta 'kopania sie z koniem', to niech pogrzebie na forum, znajdzie sie.

Czy pozbywasz sie - nie wiem - ja wybralem od razu opcje belgijskie ID, bo
                tylko tak dostalbym to co mi sie jeszcze nalezalo (paviu, nie mow, ze to
                socjalizm;), a w komisji niepredko dostalbtm prace z racji, jak to ktos kiedys
                powiedzial, mojego niszowego zawodu. Szczerze powiedziawszy sa bardziej niszowe
                na tym forum.

ile musialbys czekac - nie wiem, ale tak czy inaczej, zakladajac, ze musieli by
                Cie skasowac z jednego rejestru i wpisac w drugi - wizyte policji juz pewnie
                cwiczyles, wiec prawdopodobnie nie beda juz wiecej cie nachodzic - i biorac
                poprawke na miejscowe cisnienie w pracy - to troche.

ten expat allowance mam chyba do dzis, ale w sumie to nie wiem. cos tam daja.
                a moze i nie. Musze sie skontaktowac z moim komisarzem do spraw finansowych.

na pytanie z przedostatniego posta bede w stanie odpowiedziec w 2008 roku,
                bowiem wszystkie znaki na ziemi i niebie pokazuja, ze najpierw popracuje w
                Belgowie. Potem, moze nie na zywca, ale na sledzia - przeslizgne sie przez oka
                sieci EPSO - w Komisjowie.

to chyba tyle

PS. piwo nawet jutro wieczorem ;)
                • Gość: Mi Re: wymiana ID IP: *.access.telenet.be 07.12.06, 13:09
                  Wydaje mi sie, ze czy masz specjalne ID czy belgijskie to nie ma znaczenia,
                  expatriation allowence przysluguje jesli bylo sie w Blegii mniej niz 5 lat, a
                  jak bylo sie wiecej to czy ma sie special ID czy belgijskie to dokladnie to
                  samo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka