Gość: mz IP: *.brutele.be 06.12.06, 09:38 Czy wymieniając Special ID na zwykłe belgijskie pozbywam się na własną prośbę "expatriation allowance" w przypadku zatrudnienia się w instytucjach europejskich? Ile czasu czeka się w praktyce na wymianę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kontraktowiec Re: wymiana ID IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 09:42 Nie pozbywasz sie, bo przeciez nie Belgia Ci to daje a Komisja. Ryzyko moze sie pojawic tylko przy zwrocie VATu, wiec tu nie wiem. Po trzecie wreszcie - Po co Ci zwykle ID???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: wymiana ID IP: *.brutele.be 06.12.06, 09:59 Zeby dostać pracę w Belgii muszę uzyskać pozwolenie na pracę. Pozwolenie można uzyskać ale na zwykłe ID, zaś sama wymiana ID trwa podobno od miesiąca wzwyz- który pracodawca będzie czekał tyle na pracownika? Ja już straciłem przez to dobrą pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Re: wymiana ID IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 10:02 No to ja tu czegos nie rozumiem: co ma do tego expatriation allowance, skoro nie jestes zatrudniony przez instytucje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: wymiana ID IP: *.brutele.be 06.12.06, 10:10 Jestem póki co bezrobotną 2 połówką. Przypuśćmy że wymieniam Special ID na zwykłe, dostaję pracę na rynku belgijskim, a po roku zostaję zatrudniony w Komisji- czy wtedy nadal przysługuje mi "expatriation allowance"? Odpowiedz Link Zgłoś
caryca1 Re: wymiana ID 06.12.06, 10:53 moim zdaniem nie...ale moze ktos to juz przecwiczyl i wie jaka sztuke cyrkowa wykonac aby bylo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontraktowiec Jakubsky Ty masz ID IP: *.cec.eu.int 06.12.06, 14:52 Jakubsky, Ty masz ID, napisz widzisz roznice? btw. co z naszym piwkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiabru Re: Jakubsky Ty masz ID IP: *.upc.chello.be 06.12.06, 17:42 teoretycznie jak zaczynasz prace w instytucji bedac prosto ze swojego kraju to wtedy masz to allowance a jak pracujesz juz w Belgii a potem dostajesz sie do instytucji to nie masz juz do tego prawa. I ID nie ma z tym nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: wymiana ID 07.12.06, 09:37 Uoi, to do mnie;) sprawa walkowana ja nie mialem special ID, bo mi sie to fizycznie nie oplacalo - jak ktos nie pamieta 'kopania sie z koniem', to niech pogrzebie na forum, znajdzie sie. Czy pozbywasz sie - nie wiem - ja wybralem od razu opcje belgijskie ID, bo tylko tak dostalbym to co mi sie jeszcze nalezalo (paviu, nie mow, ze to socjalizm;), a w komisji niepredko dostalbtm prace z racji, jak to ktos kiedys powiedzial, mojego niszowego zawodu. Szczerze powiedziawszy sa bardziej niszowe na tym forum. ile musialbys czekac - nie wiem, ale tak czy inaczej, zakladajac, ze musieli by Cie skasowac z jednego rejestru i wpisac w drugi - wizyte policji juz pewnie cwiczyles, wiec prawdopodobnie nie beda juz wiecej cie nachodzic - i biorac poprawke na miejscowe cisnienie w pracy - to troche. ten expat allowance mam chyba do dzis, ale w sumie to nie wiem. cos tam daja. a moze i nie. Musze sie skontaktowac z moim komisarzem do spraw finansowych. na pytanie z przedostatniego posta bede w stanie odpowiedziec w 2008 roku, bowiem wszystkie znaki na ziemi i niebie pokazuja, ze najpierw popracuje w Belgowie. Potem, moze nie na zywca, ale na sledzia - przeslizgne sie przez oka sieci EPSO - w Komisjowie. to chyba tyle PS. piwo nawet jutro wieczorem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi Re: wymiana ID IP: *.access.telenet.be 07.12.06, 13:09 Wydaje mi sie, ze czy masz specjalne ID czy belgijskie to nie ma znaczenia, expatriation allowence przysluguje jesli bylo sie w Blegii mniej niz 5 lat, a jak bylo sie wiecej to czy ma sie special ID czy belgijskie to dokladnie to samo! Odpowiedz Link Zgłoś