14marcin 14.11.09, 20:05 gdzie buduje się więcej mieszkań dostepnych na kieszeń młodzieży ? forum.gumtree.pl/viewtopic.php?t=4426 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbk0 Re: Ząbki czy w Piaseczno 14.11.09, 23:03 Wydaje mi się, że zawsze północno-wschodnie rejony poza Warszawą uchodziły za tańsze i tak jest do dziś. Jak jest z cenami - nie wiem, nie interesuję się. Poszukaj w gazetach z ofertami. Jedno jest pewne - jeśli chodzi o młodzież, to liczy się przede wszystkim dojazd do Warszawy, a ten w Ząbkach jest korzystniejszy: a) bo bliżej od centrum b) bo Ząbki są w pierwszej strefie biletowej c) nie ma takich korków na Radzymińskiej jak na Puławskiej, mimo, że jest buspas. Tyle ode mnie. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
alcatec Re: Ząbki czy w Piaseczno 15.11.09, 20:09 Zdecydowanie Piaseczno. Lepsze drogi, lepsza infrastruktura, lepsze szkoły, więcej i bliżej do sklepów, bardziej zorganizowana zabudowa. I kolejka dojeżdza do Sródmieścia a nie do Wileńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
adasha Ząbki czy Piaseczno 17.11.09, 16:06 W obu miastach jest linia kolejowa do Warszawy . Odpowiedz Link Zgłoś
agusiadab Re: Ząbki czy Piaseczno 17.11.09, 20:31 tylko nasza kolejka jedzie do nikąd.... Odpowiedz Link Zgłoś
zbk0 Re: Ząbki czy Piaseczno 17.11.09, 20:37 Jak to donikąd? Przecie do Warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś
tofeek Re: Ząbki czy Piaseczno 18.11.09, 09:12 W perspektywie powstania metra z Wilenskiego (4 lata?) atrakcyjnosc tej linii znacznie wzrosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Ząbki czy Piaseczno 27.11.09, 09:18 agusiadab napisała: > tylko nasza kolejka jedzie do nikąd.... Ubawiłaś mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: Ząbki czy w Piaseczno 18.11.09, 11:21 > Zdecydowanie Piaseczno. > > Lepsze drogi, lepsza infrastruktura, lepsze szkoły, więcej i bliżej > do sklepów, bardziej zorganizowana zabudowa. Zdecydowanie potwierdzam, mieszkałem tu i tu, Ząbki, zwłaszcza te nowe to "dziura". > I kolejka dojeżdza do Sródmieścia a nie do Wileńskiego. No ale w 40 minut. Toteż zależy gdzie się pracuje. Generalnie z Ząbek do Śródmieścia jest bliżej niż z Piaseczna. Odpowiedz Link Zgłoś
insignia928 Re: Ząbki czy w Piaseczno 24.11.09, 00:23 Piaseczno: odległość od wa-wy ok. 25km dojazd do Warszawy pociąg kolei mazowieckich kursuje średnio co 1h., czas jazdy ok.45- 50 min. samochodem: dojazd od Kościuszki-Puławska-dolina Służewiecka- Czerniakowska-Solec do centrum Warszawy (np. Świętokrzyska) zawsze wynosi od 50 min i w górę ( czasem 35 min. ok. 21.00 w kierunku Warszawy) infrastruktura: Auchan (ok. 10 min),Leroy Merlin, Fashion House, Kaufland Ząbki: odległość od 11km do 13km dojazd do Warszawy: pociąg kursuje średnio co 20 min., w godzinach szczytu co 15 min., czas jazdy pociągu ok.6-7min do Dworca Wileńskiego. samochodem: ok 25 min. trasą Most Świętokrzyski-Radzymińska-Łodygowa- Warszawska-Piłsudskiego-Szwoleżerów ok. 15 min. trasą Most Świętokrzyski-Ząbkowska-Ziemowita-"przez ogródki działkowe"-Warszawska-Piłsudskiego-Szwoleżerów. infrastruktura: Makro, Real, Ikea, M1, Praktiker, Domoteka , Leroy Merlin, Decathlon, Lidl na Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maafiozoo Re: Ząbki 25.11.09, 20:46 Proste że w Ząbkach lepiej zwłaszcza patrząc na perspektywę następnych 4-5 lat to zobaczycie że będzie dużo lepiej. Powstaną nowe drogi, Kaufland, przedszkole, obiekty sportowe Ząbki są bardzo dynamicznie rozwijającym miastem w ostatnich czasach. Powstanie też prawdopodobnie pierwsza kolej nad ziemią nowe info na stronie burmistrza przypominam www.robertperkowski.netstrefa.pl Będzie ciekawie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Ząbki 26.11.09, 10:02 maafiozoo napisał: "...Powstanie też prawdopodobnie pierwsza kolej nad ziemią..." Niestety nie będzie to rozwiązanie komercyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
1_sekretarz Re: Ząbki 26.11.09, 16:44 maafiozoo napisał: > Proste że w Ząbkach lepiej zwłaszcza patrząc na perspektywę następnych 4-5 lat > to zobaczycie że będzie dużo lepiej. Powstaną nowe drogi, Kaufland, przedszkole > , > obiekty sportowe Ząbki są bardzo dynamicznie rozwijającym miastem w ostatnich > czasach. Powstanie też prawdopodobnie pierwsza kolej nad ziemią nowe info na > stronie burmistrza przypominam www.robertperkowski.netstrefa.pl Będzie ciekawie > ;) Tak poważnie piszesz czy żartujesz? Co do dojazdu to rzeczywiście lepiej jest dojeżdżać z Ząbek ale reszta ? - Dyskusyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
hironomus Re: Ząbki 06.06.10, 13:12 No jak ma byc Kaufland to nie ma się co zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 11:02 >signia928 napisała: Bzdury, tak zacząłem czytać i widzę tu mocną dezinformację. Nie ma jak to "lokalny patriotyzm" :-D > Piaseczno: odległość od wa-wy ok. 25km ??? Co to znaczy około. Oceniajmy może konkretnie, z Centrum Piaseczna do Dworca Centralnego, wg Google jest to 16,8 km. Z Ząbek 13 km. > pociąg kolei mazowieckich kursuje średnio co 1h., czas jazdy ok.45- > 50 min. Taaak? Sama mierzyłaś? Wg rozkładu jest to od 34 do 44 minut. > samochodem: dojazd od Kościuszki-Puławska-dolina Służewiecka- > Czerniakowska-Solec do centrum Warszawy (np. Świętokrzyska) zawsze > wynosi od 50 min i w górę ( czasem 35 min. ok. 21.00 w kierunku > Warszawy) Super, może porównaj czas dojazdu na Dworzec Wileński, jeszcze lepiej się poczujesz :-) > infrastruktura: Auchan (ok. 10 min),Leroy Merlin, Fashion House, > Kaufland 10 minut do Auchan? Do M1 z centrum ząbek jest około 4,5 km, z centrum Piaseczna do Auchan około 3 km. > infrastruktura: Makro, Real, Ikea, M1, Praktiker, Domoteka , Leroy > Merlin, Decathlon, Lidl na Piłsudskiego. Czyżbyś w przypływie patriotyzmu przeniosła Leroy z Arkadii do Ząbek? :-D W Piasecznie tak naprawdę brakowało mi tylko marketu sportowego, właśnie powstaje Decathlon. Do Ikei i jakiegoś RTV/AGD jeździłem do Janek, to oczywiście kawał drogi. W Ząbkach bardzo brakowało mi Outletu. Odpowiedz Link Zgłoś
insignia928 Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 11:35 "lokalny patriotyzm" albo "Bochaterska obrona Piaseczna" wg kradam'a kradam, dużo dystansu do wszystkiego. Special for you:Mieszkam w Warszawie (Powiśle). Odnośnie rozkładu: tak, mierzyłam sama, zwłaszcza wtedy, gdy były remonty na Okęciu i Służewcu, nie było to nawet 45 min., ale 1h15min. Proponuje żebyś się nie powoływał na google, a wsiadł w samochód i spróbował pokonać te odleglości sam, wtedy coś mi będziesz miał do powiedzenia, bo google to ja sama sobie mogę przejrzeć. Jak brakuje ci outletu to możesz do Ursusa się przeprowadzić,-tam jest Factory. Ja z tym problemu nie mam, samochodem nawet do Berlina na zakupy mogę pojechać i przywieźć ze sobą wyjątkowe ciuszki. Każda z tych mijescowości ma swoje problemy i wady. Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 12:34 > kradam, dużo dystansu do wszystkiego. Special for you:Mieszkam w > Warszawie (Powiśle) Ja też nie mieszkam ani w Ząbkach ani w Piasecznie. Swoje preferencje mieszkaniowe zdradziłem wcześniej, wystarczy przeczytać. > Odnośnie rozkładu: tak, mierzyłam sama, zwłaszcza wtedy, gdy były > remonty na Okęciu i Służewcu, nie było to nawet 45 min., ale > 1h15min. Aaaa, brawo! Nawet pamiętam te remonty, mieszkałem wtedy w P. Znakomity materiał do porównań sobie wybrałaś! :-D > 1h15min. Proponuje żebyś się nie powoływał na google, a wsiadł w > samochód i spróbował pokonać te odleglości sam Zafałszowałaś odległości, a teraz się próbujesz wykręcać zmieniając temat. Z mojej strony szkoda czasu na dalsze dyskusje z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
insignia928 Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 12:55 Nie jestem Urzędem Geogragii i Geodezji i nie muszę podawać odległośći i precyzją co do cm. to ty masz z tym problem. Tak na marginesie, sam te odległości sfałszowałeś, i próbujesz się wykręcać (na co wskazuje poniższy post). Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 12:01 kradam napisał: Czyżbyś w przypływie patriotyzmu przeniosła Leroy z Arkadii do Ząbek? Leroy znajduje się w Malborskiej 55 google maps kradam napisał: Co to znaczy około. Oceniajmy może konkretnie, z Centrum Piaseczna do Dworca Centralnego, wg Google jest to 16,8 km. Z Ząbek 13 km. Jak już oceniamy konkretnie to po wpisaniu w Googla "ząbki" "piaseczno" "warszawa" (rondo Dmowskiego) odległości w lini prostej wynoszą: ząbki - warszawa > 9,2 km piaseczno - warszawa > 16,6 km wg najkrótszej trasy: ząbki - warszawa > 11,4 km link piaseczno - warszawa > 16,8 km link Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 12:47 > Czyżbyś w przypływie patriotyzmu przeniosła Leroy z Arkadii do Ząbek? > > Leroy znajduje się w Malborskiej 55 ?? Hmm, czy chcesz przez to powiedzieć, że Malborska 55 jest w Ząbkach? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 13:38 kradam napisał: Hmm, czy chcesz przez to powiedzieć, że Malborska 55 jest w Ząbkach? :-) Nie (jak na mapie z linka widać), odpowiedziałem ci tylko, że Leroy nie został przeniesiony z Arkadii (ma się tam bardzo dobrze), i istnieje n-ty w CH Targówek (jeżeli się nie mylę co do nazwy), który graniczy z Ząbkami, a dojazd do niego z "centrum" Ząbek nie zajmuje więcej niż kilka, kilkanaście minut :) Odpowiedz Link Zgłoś
chudzini Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 14:12 > > infrastruktura: Auchan (ok. 10 min),Leroy Merlin, Fashion House, > > Kaufland > 10 minut do Auchan? Do M1 z centrum ząbek jest około 4,5 km, z centrum Piaseczna > do Auchan około 3 km. Ciekawe bo do M1 mam 3km z domu, no chyba, że jedziesz z samego południa. Poza tym Leroy Merlin jest przy Trasie Toruńskiej, jeśli nie zauważyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 15:58 > > 10 minut do Auchan? Do M1 z centrum ząbek jest około 4,5 km, z centrum Pi > aseczna > > do Auchan około 3 km. > > Ciekawe bo do M1 mam 3km z domu, no chyba, że jedziesz z samego południa Rany! A ja znam ludzi którzy mieszkając w Piasecznie IDĄ do Auchan 3 minuty. Ale nie o to chodzi, aby przytaczać skrajne lub zafałszowane przykłady, tylko być obiektywnym! Ze środka Ząbek jest do M1 dokładnie 4,5 km wg Gugla. Odpowiedz Link Zgłoś
hironomus Re: Ząbki czy w Piaseczno 06.06.10, 13:15 Dojazd z Ursynowa do Ząbek w weekend komunikacją miejską 80minut. Dojazd z Ursynowa do Ząbek samochodem w tygodniu 40-70minut. Dojazd z Ursynowa do Ząbek samochodem w weekend 20 minut. Dojazd z Ursynowa do Piaseczna 15-35minut. Wszystko zależy gdzie się pracuje. Inna sprawa: znalezienie otwartej knajpy w Ząbkach po 23... bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś
insignia928 Ząbki 25.11.09, 22:05 Prowadze firmę i wykonuje zlecenia zarówno na terenie Ząbek, jak i Piaseczna w Ząbkach od września 2009r., w Piasecznie od 2007r. Nie wybrałabym Piaseczna na miejsce mojego zamieszkania. Często wracam do Warszawy ok. 18, 19 z Piaseczna i widzę na Puławskiej gigantyczny korek: to ludzie wracają do Piaseczna, Nowej Iwicznej, Zalesia D., Zalesia G., Ustanowa, Prażmowa. możecie się nie zgadzać, ale ja osobiście preferuję tereny Ząbek, Rembertowa, Wesołej, Starej Miłosnej i Sulejówka. Odpowiedz Link Zgłoś
cypr01 Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 08:21 (mieszkanie)mniejsze, gorsze, w warszawie!Obie miejscowki to porazka...Zwlaszcza dla mlodego czlowieka , ktory procz pracy i domu ma jeszcze jakies zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 10:37 > (mieszkanie)mniejsze, gorsze, w warszawie!Obie miejscowki to > porazka...Zwlaszcza dla mlodego czlowieka , ktory procz pracy i domu > ma jeszcze jakies zycie Dokładnie, dojazdy zabijają, sam popełniłem ten błąd. Nie ma sensu mieszkanie w Ząbkach czy w Piasecznie w bloku. Co najwyżej własny dom, wtedy ma się coś za te dojazdy. Pisanie, że Ząbki są lepsze od Piaseczna bo ma być w nich Kaufland, to nie wiem o czym świadczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
prawnikmarki Re: Ząbki czy w Piaseczno 27.11.09, 11:07 Witam, przez ostatnie 10lat mieszkałem w Piasecznie, powróciłem na stare śmieci do Ząbek - wg mnie słuszna decyzja, Ząbki oraz ościenne miasteczka się rozwijają, widać nakłady na infrastrukturę - w przeciwieństwie do Piaseczna. Odpowiedz Link Zgłoś
hironomus Re: Ząbki czy w Piaseczno 06.06.10, 13:17 Niestety muszę się zgodzić. Te lokalizacje to dobre sypialnie dla ludzi, którzy nic więcej nie potrzebują od mieszkania. Wybrać się do pubu się nie da, chyba że nocna taxi za gruuube pieniądze (których nie każdy młody człowiek ma w nadmiarze). Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: Ząbki czy w Piaseczno 04.06.10, 12:51 Może jako głos w dyskusji o wyższości P/Z nad Z/P wrzuce dwa newsy z dzisiaj. www.tvnwarszawa.pl/-1,1659218,0,,wylala_perelka_ewakuacja_w_piasecznie,wiadomosc.html www.tvnwarszawa.pl/-1,1659209,0,,zalane_skrzyzowanie_korek_po_horyzont,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
12jajek Re: Ząbki czy w Piaseczno- 06.06.10, 07:54 Spojrzenie z Piaseczna na Region Wołomiński, całkiem ciekawe . forum.gazeta.pl/forum/w,234,112464958,112502670,Re_Wnioski.html Odpowiedz Link Zgłoś
ttjj11 Re: Ząbki czy w Piaseczno- 06.06.10, 09:40 Spojrzenie na Polskę samorządową, też ciekawe: "...Było to spokojne miasto do czasu najazdu przez przyjezdnych. Dużo ludzi spowodowało duży deficyt mieszkaniowy, więc jak grzyby po deszczu zaczęły powstawać paskudy w postaci nowych bloków. Czym się różnią od starego budownictwa, głownie tym iż są lokowane na maleńkich działeczkach, bez odpowiednio dużych powierzchni biologicznie czynnych. Nagle multum samochodów oraz dziesiątki narzekających "nowych" mieszkańców piszących iż żałują że tu mieszkają a nie chcą utożsamić się z tym miastem. Dużo się zmieniło lecz z mojego punktu widzenia na gorsze. Wyburzenia charakterystycznych budynków, zabranie klimatu małego miasta, brak lokalnych autorytetów itp. W radzie gminy większość zasiadających ludzi ma miejsce nie ze względu na zasługi czy zaufanie społeczne lecz ze względów politycznie zbudowanej ordynacji wyborczej. Ludziska nie będę przytaczał przykładów lecz zastanówcie się czy słyszeliście o niektórych radnych przed wyborami? W jaki sposób niektórzy zdobyli tyle głosów - odpowiedzcie sobie sami. To tak samo śmieszne jak 60 letni facet "singiel" zmieniający swój charakter. Chcecie zmian to głosujcie na tych których znacie. NIE NA PARTIĘ. Nagle wiele osób zwala winę na burmistrza. Lecz może pociągnąć do odpowiedzialności także urzędników. Większość inwestycji zatwierdza też RADA a Burmistrz tylko podpisuje się pod tym. Tak więc wydając pozwolenie na budowę o wszystkim wiedzą. Za stan infrastruktury pociągnąłbym do odpowiedzialności kolejne Rady z obecną włącznie. A wy mieszkańcy zapominacie iż dajecie się wmanewrować w układy polityczne. Znam wiele miejscowości gdzie Radni nie chcą być Politykami a u nas odwrotnie. Oprócz tego radni nagle stają się bardzo medialni, są na imprezach, w gazetach, tv, radio, portalach. A czy parę zł diety to jedyna misja? Trzeba słuchać ludzi a nie obiecywać gruszki na wierzbie. Chcemy budować metra, tramwaje, lotniska, tymczasem w centrum Piaseczna są domy gdzie trzeba chodzić za potrzebą do wychodka. Pijak jest chory a niepatologiczna rodzina z dziećmi musi sobie poradzić sama. Miasto gdzie jest jeden żłobek a pierwszeństwo mają dzieci pracowników administracji. Gdzie do prywatnych przedszkoli wspieranych przez gminę nie przyjmą ci dziecka za te same pieniądze co w Państwowym. Ogólnie jest tu teraz tragicznie. Nie orientuję się tylko czy są tacy samorządowcy co nigdy nie pracowali przed momencie objęcia stanowiska i czy wszyscy pracują? Na zakończenie: IDŹ DO SWOJEGO RADNEGO I ZAPYTAJ CO ZROBIŁ DLA SWOICH WYBORCÓW przez całą kadencję. A jaki procent z NAS przez ostatnie 4lata zwrócił się do Radnego na którego głosował z jakimś problemem? " Odpowiedz Link Zgłoś