Dodaj do ulubionych

Praca w Unii sprzątanie kibli

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 19:14
Unia bierze do najprostszych prac do sprzątania kibli.Przypomina to okupację
kiedy to Polacy byli łapani na ulicy i wywożeni do Niemiec na roboty.Zamiast
peracy w Polsce to oni likwidują u nas miejsca pracy i przywożą swoje towary
do Polski do swoich hipermarketów.
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: Praca w Unii sprzątanie kibli 11.02.07, 19:17
      robert, ty przypadkiem nie jestes jakims wiceprzewodniczacym MW albo czyms
      takim? Bo logika jest tak miazdzaca, ze brakuje mi argumentow, zeby cos
      odpowiedziec....
      • Gość: pavju nocom fakty i fikcje IP: *.24-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.02.07, 20:10
        czy kolega byly mzoe mi wyjasniec jakie dany w poscie Roberta sa nierpawdziwe?

istnienie francuskich supermarketow? zanizanie poprzez te zyskow?
        zamykanie hut czy zakladow po ich wykupieniu "radosno prywatyzacyjnym"?

I generalnie fakt pracy Polakow w Szwecji jako zbieraczy borowek i drwali a w
        UK przy pomywaku sa propaganda MW? Bo ja czegos nie lapie w poscie szacownego
        przedmowcy.

Serdecznosci
        PD
        • do.ki zanim byly odpowie 11.02.07, 20:39
          > I generalnie fakt pracy Polakow w Szwecji jako zbieraczy borowek i drwali a w UK przy pomywaku sa propaganda MW?

Fakt? Odpowiedzmy tak: sa Polacy, ktorzy pracuja przy borowkach i na zmywaku, ale nie jest to grupa ani najwieksza, ani najistotniejsza ze wszystkich Polakow za granica.

Robert raczyl byl napisac "Unia bierze do najprostszych prac do sprzątania kibli.". No to przeciez Ty sam jestes argumentem przeciwko tej tezie- przeciez nawet wlasnego kibla nie myjesz, nie? Coz dopiero cudze, za pieniadze.

Wreszcie odnosze wrazenie, ze kolega Robert uskarza sie na to, ze jest import do Polski. A dlaczego? Przeciez z importu to trzeba sie cieszyc- dzieki importowi jest w sklepach wiecej towarow, wiec teraz ja z kolei czegos nie rozumiem...
          • paw_dady Re: zanim byly odpowie 11.02.07, 21:13
            do.ki napisał:

> Fakt? Odpowiedzmy tak: sa Polacy, ktorzy pracuja przy borowkach i na zmywaku,
            a le nie jest to grupa ani najwieksza, ani najistotniejsza ze wszystkich
            Polakow za granica.
            >

masz dane czy sie Tobie wydaje? ja nie mam rzetelnych danych ale chetnie sie
            dowiem ilu Polakow w UK ma top joby a ilu pracuje za stawki pminmalen lub
            ponizej.

> Robert raczyl byl napisac "Unia bierze do najprostszych prac do sprzątania
            kibl i.". No to przeciez Ty sam jestes argumentem przeciwko tej tezie- przeciez
            nawe t wlasnego kibla nie myjesz, nie? Coz dopiero cudze, za pieniadze.
            >

ja tam chetnie moge myc kible - jesli bedzie to generowalo kasz flol
            odpowiecni ;)

mysle, ze Robbert dosc emocjonalnie/prwokacujnie podszedl do tamatu. Ale skupmy
            sie na faktach- ilu procentowo Polakow w Belgii nie sprzata i nie muruje?
            A ilu tylko jest szefami R&D w farmacji czy topowymi specjalistami w szpitalach
            ew. wsrod prawnikow? nie wartosciuje inaczje dzobow jak pod wzgledem zarobkow
            czy wplywu na rzeczywisciso i.e. lobbowania.

Przypominam, ze przy badaniu jesli uzywasz rozkaldu normalnego wartosci
            mniejsze od 3% to nie powalaja na kolana.

> Wreszcie odnosze wrazenie, ze kolega Robert uskarza sie na to, ze jest import
            do Polski. A dlaczego? Przeciez z importu to trzeba sie cieszyc- dzieki
            importow i jest w sklepach wiecej towarow, wiec teraz ja z kolei czegos nie
            rozumiem...
            >

Tu mysle chodzi o dosc mocne uproszeczenie opisu rzeczywistosci.

To ,ze francuskie markety wykosily male sklepiki czy maja problemy z
            platnosciami dla subkontraktorow to nie jest tajemnica. Ale to nie przyczyna
            emigracji.

IMHO problemem Polski nie jest import tylko brak wlasnego liczacego sie
            przemyslu jak i firm uslugowych. Montownie ani nie dzialja w dziedzinei R&D ani
            nie podejmuja decyzji co do swojej przyszlosci.

Serdecznosci
            PD
    • Gość: zenek kapusta Re: Praca w Unii sprzątanie kibli IP: *.cust.tele2.lu 11.02.07, 21:47
      1. Naucz sie wyslawiac, albo wypij szklanke zimnej wody - denerwujesz sie widac
      i ci sie guziczki na klawiaturce myla;

2. A kto ci kaze kible czyscic? Mi np kibel czysci portugalka. Polka okazala
      sie za malo "wydajna" i kantowala na sprzataniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka