Dodaj do ulubionych

Statystyki EPA 2003 - epilog

20.03.07, 20:03
Witam,

Postanowiłem po raz ostatni pobawić się w statystyki z mojego konkursu. Dla
niewtajemniczonych dodam, że był to konkurs EPA jeszcze w 2003 roku. Jako, że
minęło już sporo czasu od jego zamknięcia i ogłoszenia list rezerwowych
(jakieś dwa i pół roku) po raz kolejny zasiadłem nad listą rezerwową i
sprawdziłem ilu z nas już znalazło pracę. Tym razem mam dostęp do wygodnych
przeszukiwarek, dzięki którym mogłem szybko posprawdzać parę osób ;)

A więc wygląda to tak, że na listę rezerwową wpisano nas 128 osób. Miało być
120, ale pewnie na ostatnim miejscu załapało się kilkoro z tym samym wynikiem.
Z tych 128 zatrudnienie do dziś znalazło 110 osób (pamiętacie wróżby typu, że
zatrudnienie znajdzie tylko 30% ludzi z list?). Niezatrudnionych jest 9
mężczyzn oraz 9 kobiet (ach ta polityka równych szans.). No chyba, że któreś z
nich zmieniło w tym czasie nazwisko.

Podzieleni byliśmy na trzy merit grupy. W pierwszej na 30 osób zatrudnienie
znalazło 26 (cztery niezatrudnione to kobiety). W drugiej na 44 osoby
zatrudnionych zostało 40 (trzech niezatrudnionych to mężczyźni) a w trzeciej
na 54 osób tylko 44. Aż łezka się kręci gdy się porówna te wyniki z moimi
pierwszymi badaniami zrobionymi jeszcze w 2005 roku. Może poszukam linku do
tamtych wyników :)

Ale w każdym razie dobrze, że w tym czasie dwukrotnie przedłużali ważność
listy. Bo co jakiś czas zaczynaliśmy się poważnie stresować. Parę osób z listy
znalezło zatrudnienie w ciągu ostatniego miesiąca.

Trudno zaś ocenić jak to jest z osobami, które jeszcze nie znalazły
zatrudnienia. Być może jest jeszcze kilka osób, które wciąż szukają pracy
(odezwijcie się na priva). Być może część z nich zmieniła nazwisko (to się
zdarza). A część za pewne zmieniła w międzyczasie zdanie. W końcu od zapisów
minęło już prawie 4 lata a karierę w tym czasie można było zrobić. Tym
bardziej, że po drodze zostaliśmy na liście hurtowo zdegradowani.

Tak czy inaczej lista wygląda optymistycznie. Osoby z nowych list mogą ze
spokojem patrzeć w przyszłość. Za jakieś dwa lata wasze listy też tak będą
wyglądały ;

Pozdr

Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: Statystyki EPA 2003 - epilog 20.03.07, 20:06
      nie zapominaj epsotek, ze przy kazdym rozszerzeniu jest takie angazowe tsunami,
      ktore sie potem nigdy juz nie powtarza, potem jest tylko mzawka, a nie
      ulewa....;-)
      • sil.bi Re: Statystyki EPA 2003 - epilog 20.03.07, 20:58
        Nie mogę się z tym zgodzić. W wielu DGs w Komisji boom na nowe kraje wciąż
        trwa,bo zablokowano zatrudnianie ludzi ze starej piętnastki. A listy z 2003 już
        puste i kolo się zamyka...
    • zimenko Re: Statystyki EPA 2003 - epilog 20.03.07, 21:46
      A ja ciągle zbieram informacje, najlepiej jakieś optymistyczne, o tym, czego
      mogą się spodziewać jeszcze nie zatrudnieni z list rezerwowych konkursu B/13/03
      (dla koordynatorów produkcji i korektorów). Od ogłoszenia list miną wkrótce 2
      lata (same listy są ważne do końca 2008). OPOCE informuje, że jedyne wakaty,
      jakich można się spodziewać, wynikną z ewentualnych ruchów kadrowych; na
      tworzenie nowych nie ma budżetu. Czekać cierpliwie, lobbować poza OPOCE, czy w
      ogóle zapomnieć? Czy ktoś jest dobrze poinformowany w tym temacie?
      Pozdrowienia
      • Gość: anbxl Re: do sil IP: *.access.telenet.be 20.03.07, 22:08
        sil o jakiej blokadzie ty mowisz-piszesz???Ostatnio na zebraniu w dg admin
        poprosilam publicznie (oj bylo sporo ludzi)o wyjasnienie tej sprawy i pan (dosc
        wysoko postawiony jegomosc z Adminu)odpowiedzial (publicznie)nie ma zadnych
        blokad,to ludzie sobie utworzyli takie historie.....Zgoda w niektorych DG jest
        niedobor ludzi z nowych panstw,ale zadnych oficjalnych blokad nie bylo i nie
        bedzie,pozdro
        • epsotek Re: do sil 20.03.07, 22:21
          A nasz HR taką zasadę stosuje (a w każdym razie stosował jeszcze w listopadzie).
          I z tej okazji np. w listopadzie nie było wewnętrznie dostępnych wakatów z DG
          INFSO (ok. zdażały się ale sporadycznie). Po prostu z założenia poszukiwano od
          razu na listach rezerwowych. Więc mimo wszystko, przy najmniej w niektórych DG
          taką zasadę się stosuje choć może nikt tego oficjalnie nigdzie nie zapisał.
        • Gość: mczapl Anbxl - to nie do konca tak.... IP: *.dsl.scarlet.be 20.03.07, 22:29
          An - sam znam DGsy w Komisji, ktore dostgaly upomnienie, ze nie wypelnily quoty
          z nowych panstw i teraz rekrutuja li tylko z NMS. Sam padlem ofiara tej
          polityki, poniewaz na fajne stanowisko w Komisji w DG DEV okazalo sie, ze
          potrzebuja kogos z NMS, ale osoby juz zatrudnione w instytucjach sie nie licza
          jako NMS...
          • Gość: ciekawy Re: Anbxl - to nie do konca tak.... IP: *.aster.pl 20.03.07, 22:51
            Epsotku, a możesz sprawdzić ile osób już pracuje z listy ast/02 field 1 epa z
            2005 roku?
            czy ktoś wie czy ta polityka promująca NMS długo będzie trwać? bo np. KE
            wyczerpała już swoje limity z tej listy i może rekrutować dopiero pod koniec
            roku (a wtedy kończy się ważność list)a inne instytucje nie mają wakatów
            • epsotek Jeżeli chodzi o listę AST/2/04 .... 22.03.07, 19:13
              Jeżeli chodzi o listę AST/2/04 sytuacja wygląda nieźle.

To prawda, że druga grupa (field) jest bardziej zaawansowana ale i pierwsza ma
              się całkiem nieźle.

Z drugiego obszaru (jak przetłumaczyć "field"?) na 17 osób z listy 16
              zzlokalizowałem w instytucjach. Jeśli więc nie powtarzają się nazwiska z innymi
              osobami to tylko jedna osoba jeszcze czeka.

Jeśli chodzi o pierwszy obszar EPA to jest was troszkę więcej. Na 53 osoby z
              listy nie udało mi się zlokalizować 17 osób więc zapewne jeszcze czekają lub
              zaczną w najbliższym czasie.

Z góry też odpowiem na pytania o inne listy rezerwowe. Niestety takie
              sprawdzanie list jest dosyć pracochłonne i ogranicza mi przerwy na obiad więc
              nie będę w stanie sprawdzić kolejnych. Właśnie dla tego wątek ten nazwałem
              epilogiem :)

Może jest jakaś prosta metoda na sprawdzenie liczby zatrudnionych ale ja się na
              sztuczkach z ADSMINu nie znam :(

Pozdr

Epsotek
        • sil.bi Re: do sil 21.03.07, 11:47
          Pisze o blokadzie,ktora zostala nalozona np. na moja DG. Jest w tej sprawie
          oficjalny notice z DG ADMIN, a sprawe znam dosc dobrze,poniewaz moj unit juz po
          raz kolejny boryka sie z niedoborami kadrowymi, i to zarowno jesli chodzi o
          stanowiska AD jak i AST. Listy z konkursow z 2003 roku sa praktycznie
          wyczerpane, a gdy znajdujemy osobe ze 'starego' kraju,nie wolno nam jej
          zatrudnic. Jedyna mozliwoscia jest transfer wewnatrz DG, ale takich sytuacji
          jest niewiele.
          • Gość: anbxl Re: do sil i M C IP: *.cec.eu.int 21.03.07, 14:19
            tak,napewno to wy macie racje,a mnie pozostaje nie wierzyc wszystkiemu co mowia
            tutaj publicznie oficjele :-)))(moze pod publiczke-wiekszosc uczestnikow
            zebrania to ludzie ze starych panstw)
            • Gość: julka Re: do sil i M C IP: *.cec.eu.int 21.03.07, 14:34
              Potwierdzam informacje o blokowaniu.
              Ostatnio na szkoleniu dla newcomers wysoko postawiony urzednik z ADMIN
              powtorzyl raz jeszcze, ze w Komisji nie przyjmuje sie na razie osob z EU15
              (zgodnie z zarzadzeniem Rady). Osobom z EU15, ktore zdaly konkurs kilka lat
              wczesniej, proponuje sie kontrakty na Temporary Agent, lub, jesli przeszly
              procedure uproszczona, Contract Agent.
    • asiunia.lux Re: Statystyki EPA 2003 - epilog 20.03.07, 22:55
      epsotek napisał:

> Niezatrudnionych jest 9 mężczyzn oraz 9 kobiet (ach ta polityka równych
      >szans.). No chyba, że któreś z nich zmieniło w tym czasie nazwisko.

Albo plec.
      ;)

Tez nie wiem zabardzo o co chodzi z tym zablokowaniem. Co sie w Komisji dzieje,
      to nie mam pojecia, ale na temat zatrudnienia w PE to moglabym pisac cale
      eseje, bo wszystkie dane na ten temat mam na biurku. I o zadnym blokowaniu nie
      ma u nas mowy, stale przyjmowani sa ludzie ze wszystkich panstw.

Byly ma racje, piszac o tsunami, ktore zalewa instytucje (konkretnie PE)
      po rozszerzeniu (a nawet przed: kontraktowi), wzglednie po tym jak sie ukazuja
      pierwsze listy rezerwowe. Potem juz to sie nie powtarza. 90% stanowisk, zostaje
      obsadzone ekipa z pierwszych list rez. I tak na ten przyklad, od kilku tygodni
      na +/- 20 angazy tygodniowo jest przynajmniej 15 Rumunow i Bulgarow. Pozostali
      to mieszanka ze wszystkich panstw, nie tylko z NMS.
      Tak samo bylo w pierwszej polowie 2005: masowo przyjmowano Polakow, Czechow,
      Slowncow itd (na wszystkie mozliwe etaty), teraz sa to sporadyczne przypadki.
      • Gość: ciekawy Re: Statystyki EPA 2003 - epilog IP: *.aster.pl 20.03.07, 23:30
        a czy są zatrudniani również ludzie z listy o ast3/02 field 1 z 2005
        narodowości polskiej? bo podobno w pe nie ma wakatów dla polaków z tej listy
        • Gość: NMS anbxl i jej opowiesci IP: *.cec.eu.int 21.03.07, 11:08
          an, czy ty sie musisz wszedzie wcinac... pyatnie zadalas... to ci
          odpowiedzieli..
          Faktyczna, a nie formalna! sytuacja wyglada tak, ze DG ktore maja niedobor NMS
          po prostu dostaja NIET z DG ADMIN jak probuja zatrudnic kogos ze starych
          panstw. I wsio. Poczekaj an az popracujesz tu dluzej niz tydzien;))) moze
          bedziesz w stanie zabierac glos jako insider...
          A wiec NMS: polowanie trwa!
          • Gość: anbxl Re: do NMS IP: *.cec.eu.int 21.03.07, 11:42
            Twoj komentarz jest poprostu GLUPI-moim zdaniem,ale coz masz do tego prawo i do
            nie pisania n/t takze.... Napewno pracuje dluzej niz tygdzien,a liczac w sysper
            pewnie dluzej od ciebie,a wiec pouczaj kogos innego,skoro tobie info nie przyda
            sie to nie musisz czytac,a napewno tak reagowac.A jak poczytasz forum to
            zauwazysz,ze w wielu watkach nie zabieram wcale zdania...Czyzbys szukal
            zaczepki-to szukaj dalej...
        • asiunia.lux Re: Statystyki EPA 2003 - epilog 21.03.07, 14:20
          Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> a czy są zatrudniani również ludzie z listy o ast3/02 field 1 z 2005

A co to za lista, bo ta dziwna nazwa "ast3/02 field 1" to mi nic nie mowi.
          Z kokursow dla asystentow z 2005 przjeto kilka osob z listy AST4/05 i AST10/05.

• Gość: ciekawy Re: Statystyki EPA 2003 - epilog IP: *.aster.pl 21.03.07, 19:22
            chodzi mi o konkurs o numerze ast/02/04
            • asiunia.lux Re: Statystyki EPA 2003 - epilog 21.03.07, 19:40
              Aaa, okej.
              Tak, zatrudniono rowniez kilku rodakow z tej listy i jeszcze jedna osoba bedzie
              miala interv za tydzien, czy dwa (nie znam wszystkich dat na pamiec).
    • epsotek Statystyki EPA 2003 -prolog 22.03.07, 08:18
      Hej,

Znalazłem pierwsze statystyki jeszcze z czerwca 2005 (wiec nasze listy rezerwowe
      miały wtedy już prawie rok). Można je sobie z łezką w oku przejżeć pod tym linkiem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=24867747&a=24867747

Cóż nie mam czasu i sił aby zbadać teraz wszystkie nowe listy ale mam wrażenie,
      że te lipcowe wcale by gorzej nie wyglądały. Co do listy B/13/03 o którą pytał
      się Zimenko to przyznam się, że nie mam pojęcia bo nie dość, że na stanowiskach
      AST się nie znam to jeszcze w ogóle tej listy na stronie EPSO nie znalazłem
      (chyba się bardzo nie znam).

Pozdr

Epsotek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka