Dodaj do ulubionych

Marsz Życia - Fanatyczni katole maszeują

IP: *.cust.tele2.be 28.03.07, 23:26
Czy kiedyś doczekam takich czasów, że Polska znormalnieje, zerwie konkordat,
szkoły bedą wolne od zajęć z religi a dzieci uwolnione od ultra katolickiej
indoktrynacji, klechowie przestaną panoszyć sie, myśleć tylko o mamonie i
zaczną płacić podatki, ultra katolska banda przestanie uszczęśliwać na siłę
innych, a radio wariatów z Torunia zamilknie na
amen ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????
??????????????????????????????????????????????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: kox Re: Marsz Życia - Fanatyczni katole maszeują IP: *.192-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 28.03.07, 23:29
      Chyba nie, może za sto lat jak jeszcze coś z tego kraju zostanie.
      • Gość: gosc Re: Marsz Życia - Fanatyczni katole maszeują IP: *.access.telenet.be 28.03.07, 23:32
        a w czym ci konkordat przeszkadza?Np; do zawarcia slubu konkordatowego nikt zmuszany nie jest.
        Co do reszty sie zgadzam.Republika Bananowa i tyle.
    • Gość: pav nocny fanatyczni idioci na forum IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 00:00
      sie szerza i kiedy ta biedna Belgia znormalnieje? kiedy j23 zacznie placic
      podatki i myslec o mamonie? no kiedy?
      • Gość: agr do pavia IP: 77.193.57.* 29.03.07, 15:15
        Powiedz pawiu, czy twoje dzieci juz uswiadomione przez szkole (belgijska), czy
        przez ciebie, a moze zalecasz galoty cnoty ?
        • Gość: pav Re: do pavia IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 21:39
          mzoesz mi podpowiedziec czy to mailo byc smieszne czy pytasz w zwiazku z
          tematem a tak wyszlo?
          • Gość: agr Re: do pavia IP: 77.193.57.* 30.03.07, 07:37
            W moim pytaniu nie ma nic smiesznego, jest w nim postulat posprzatania wlasnego
            podworka zanim zaczniemy komentowac cudze. Ot co !
            • Gość: pav Re: do pavia IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 20:18
              > jest w nim postulat posprzatania wlasnego
              >
              > podworka zanim zaczniemy komentowac cudze. Ot co

noo to miotelka i do roboty

Serdecznosci
              PD
    • Gość: olo Re: Marsz Życia - Fanatyczni katole maszeują IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 29.03.07, 00:03
      co sie tak pienisz chlopie. wolnosc wyznania przede wszystkim...
    • stefanmichnik hej dziewczęta i chłopcy - to ja wesoły zlepek!:) 29.03.07, 01:02
      img339.imageshack.us/img339/955/hejtojazlepekhr3.jpg

• byly_eurokrata Pluralizm to nie ulica jednokierunkowa 29.03.07, 08:30
        Nie chce zabierac glosu w sprawie aborcji, bo szczerze mowiac nie mam
        jednoznacznego zdania, rozumiem arguemnty przeciw, rozumiem za.

ALE demokracja polega na tym, ze jesli jedna strona krzyczy
        - dzieciobojcy i mordercy
        to druga strona ma prawo krzyczec
        - fanatyczni katole.

• stefanmichnik Re: Pluralizm to nie ulica jednokierunkowa 29.03.07, 09:15
          pluralizm w stylu "pięć minut dla Żydów, pięć minut dla nazistów" nie jest
          pociągający i wyglądałby mniej więcej tak:

> Nie chce zabierac glosu w sprawie antysemityzmu, bo szczerze mowiac nie mam
          > jednoznacznego zdania, rozumiem arguemnty przeciw, rozumiem za.
          >
          > ALE demokracja polega na tym, ze jesli jedna strona krzyczy
          > - faszyści, wstrętni naziści
          > to druga strona ma prawo krzyczec
          > - wy wstrętne żydłoki?
          • byly_eurokrata Re: Pluralizm to nie ulica jednokierunkowa 29.03.07, 09:19
            michnik, nie zapominaj, ze jak na razie, to strona, za ktora ty sie opowiada,
            krzyczy "tacy czy inni do gazu" i to otwarcie, na swoich spotkaniach po kilku
            piwach wita sie gestem typu "heil hitler" itd itp.

druga strona wykrzykuje tylko "fanatycy".

I nie zapominaj, ze mozesz miec poglady jakie chcesz, ale aborcja jest
            dopuszczalna prawnie w pewnych prztypadkach, w przeciwienstwie do gazowania
            tych czy tamtych, ktore NIGDY nie jest dopuszczalne
      • Gość: kpt Re: hej dziewczęta i chłopcy - to ja wesoły zlepe IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 29.03.07, 09:52
        stefan,

ja przepraszam, ale moze powinienes sie pan powstrzymac z takimi foto jak
        wyzej...
        • Gość: wkurzona Re: hej dziewczęta i chłopcy - to ja wesoły zlepe IP: *.132-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 10:35
          no i moze przestanmy wmawiac ludziom ze tak wyglada 12 tygodniowy plod.. bo
          moze swoje zdjecie USG z ciazy komus zaprezentuje.. kurcze dlaczego to zawsze
          jest tak ze ci ktorzy chca przekonac do swoich fanatyzmow pokazuja takie
          fotki..?
          • Gość: pav Re: hej dziewczęta i chłopcy - to ja wesoły zlepe IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 13:20
            a sugerujesz, ze zdjecie to klamstwo bo ci sie nie podoba? ma prawo ci sie
            niepodobac. Ale spoko ciebie nikt nie zabije ee nei dokona zabiegu.
            • Gość: wkurzona [...] IP: *.3-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 17:13
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: pav [...] IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 23:42
                • Gość: wkurzona [...] IP: *.3-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 23:58
                  • Gość: pav [...] IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 00:56
                    • Gość: agr [...] IP: 77.193.57.* 30.03.07, 07:33
      • Gość: mczapl Od opiekuna forum - foto zbyt drazliwe? IP: 136.173.162.* 29.03.07, 14:37
        Abstrahujac od debaty, mam powazne watpliwosci, czy nie usunac linka stefana.
        Jezeli kilka osob wpisze sie popierajac usuniecie, wowczas post zniknie. Cisza
        bedzie oznaczac, ze jestescie za tym, by link zostawic.
      • mczapl Foto zbyt drazliwe? 29.03.07, 14:40
        Abstrahujac od debaty, mam powazne watpliwosci, czy nie usunac linka
        zamieszczonego przez stefana.

Jezeli kilka osob wpisze sie popierajac usuniecie, wowczas post zniknie. Cisza
        bedzie oznaczac, ze jestescie za tym, by link zostawic.
        • Gość: Tato Re: Foto zbyt drazliwe? IP: *.consilium.eu.int 29.03.07, 14:57
          Moim zdaniem to dość istotny głos w dyskusji o aborcji, który zastępuje setki
          słów. Wiele rzeczy jest "nieestetycznych" i dla dobrego samopoczucia niektórzy
          chcieliby ich nie oglądać, ale wcale nie znaczy to, że są to rzeczy nieważne.
          Dla mnie wycięcie tego linku to przejaw cenzury poglądów. Ciekawy jestem na
          podstawie jakiego punktu regulaminu szanowny admin chce tego dokonać.
          Pozdrawiam i wracam do pracy.
          T.
          • Gość: mczapl Re: Foto zbyt drazliwe? IP: 136.173.162.* 29.03.07, 15:27
            Zadnego punktu regulaminu w tej sprawie nie ma i stad miejsca na taka debate.
            My sami, jako uzytkownicy forum, powinnismy ustalic, gdzie sa granice tego, co
            chcemy ogladac na naszym forum. Nie ma tu miejsca na moja samowole i cenzure.
            Regulamin jest owocem naszej wspolnej pracy i jego doskonalenie i uscislanie
            powinno byc rowniez demokratyczne.
            • Gość: Kamila Re: Foto zbyt drazliwe? IP: *.cec.eu.int 29.03.07, 15:32
              To zdjecie jest drastyczne. Osoby nieprzyzwyczajone moga byc zszokowane.
              Proponowalabym wprowadzenie do regulaminu punktu mowiacego o koniecznosci
              jasnego poinformowania o tresciach, jesli sa takie takie jak ta.
              • Gość: pav do kamili IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 20:41
                hmm wrocilas mi wiare ,ze epsy moga byc rozsadnymi ludzmi.

Serdecznosci
                PD
        • Gość: agr Re: Foto zbyt drazliwe? IP: 77.193.57.* 29.03.07, 15:11
          Zostawic foto, bo drastyczne i owszem, ale argumentem jest zadnym. Tylko ludzie
          bez wyobrazni, zamknieci w ich fanatyzmie uwazaja, ze akt aborcji moze kogos
          bawic. I, ze glupie baby robia to na zlosc wznioslym zasadom.
          • Gość: mczapl Re: Foto zbyt drazliwe? IP: 136.173.162.* 29.03.07, 15:30
            A czy sadzisz, ze tak wyglada plod do 12 tygodnia zycia? Rownie pasujace do
            debaty byloby zdjecie 2-miesiecznego dziecka smiertelnie potraconego przez
            samochod osobowy.
            • Gość: pav Re: Foto zbyt drazliwe? IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 20:40
              www.i-am-pregnant.com/encyclopedia/U/Ultrasound
              Tu masz 10tygodniowe dziecko, nadal mowisz o portaceniu? Ja sie nei znam na
              medycynei ale mzoesz mi prosze powiedziec na jakiej pdostawie sadzisz, ze
              dziecko nei mailo 12 tygodni?

Serdecznosci
              PD

PS wkurzona ma sokoli wzrok widzac szczegoly na SUG.
        • Gość: olo Re: Foto zbyt drazliwe? IP: 80.246.106.* 29.03.07, 15:17
          watpliwosci sluszne moim skromnym zdaniem, ale zdaje sie, ze dzieci raczej na
          to forum nie zagladaja (bo jakie dziecko chcialo by czytac co my tu
          wypisujemy :D) wiec chyba mozna zostawic.
        • Gość: tolo Re: Foto zbyt drazliwe? IP: *.cec.eu.int 29.03.07, 15:24
          Jestem za usunieciem zdjecia, bo jest drastyczne i obraza moje uczucia
          estetyczne. Mam prawo nie-ogladac takich rzeczy na forum poswieconemu czemus
          innemu.

Nadto jestem za udzieleniem ostrzezenia temu nekrofilowi, bo nie uprzedzil, ze
          tresci sa drastyczne.
        • Gość: gombrowicz Optuje za usunieciem. IP: *.cec.eu.int 29.03.07, 15:27
          Moze jeszcze bedziemy tu wstawiac fotki pedofilskie, zoofilskie i inne?
          • Gość: pav regulaminowy post "gombrowicza" obraza epsy! usunac !!! IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 21:57
            mczaplu facet porownuje fotki pedofilskie do zdjecia zamordowanego dziecka? to
            obraza epsow jako istoty myslce, majace jakiekolwiek ludzkie odczucia wiec
            optuje za usinieciem zgodnie z regulaminem

zreszta ktos dla kogo pedofilia = zoofilia IMHO ma IQ ~80 szymapny podobno 65,
            kolo 75 przestajesz sie slinic. podobno.

Serdecznosci
            PD

• Gość: kontraktowiec Re: post "gombrowicza" obraza epsy! usunac !!! IP: *.upc.chello.be 29.03.07, 23:01
              Stefanie, Paviu

konkretny przypadek:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2686049.html
              przeczytajcie i sie wypowiedzcie

co bylo w tym konkretnym przypadku

ryzyko poronienia (nawet nie aborcji)
              czy ryzyko smierci tej kobiety???

tylko szczera odpowiedz!!!!!!!

• Gość: pav Re: post "gombrowicza" obraza epsy! usunac !!! IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 23:32
                Nie jestme ekspertem medycyny ty o ile wiem tez nie. Ale ja tutaj nie widzialem
                slowa o aborcji tylko nieudanym ratowaniu zycia i matki i dziecka.

Ryzyko musieli ocenic lekarze. Dlaczego tak postapili nie wiem i ty nie wiesz,
                poniewaz znamy artykul z GW a nie rzeczywiste fakty. To zadziwiajaco czesto
                bywa calkiem rozbiezne.

Po drugie dyskusja laikow medycznych nt strategii leczenia nie wnosi niczego.
                Zakladma, ze lekarze zawsze chce leczyc pacjentow tych duzych i tych calkiem
                malych. Masz watpliwosci?

Serdecznosci
                PD
                • Gość: kontraktowiec Re: post "gombrowicza" obraza epsy! usunac !!! IP: *.upc.chello.be 30.03.07, 00:27
                  I nie odpowiedziales !!! :(((

Pav - Ty powinienes zostac politykiem - tak swietnie
                  umiesz zmieniac temat.

Chodzilo mi, zebys czysto teoretycznie, uznal ze raz Wyborcza nie klamie ;)

i ocenil moralnie tak przedstawiona sytuacje

ale ok

nie to nie

;)

• Gość: pav polityczny Re: post "gombrowicza" obraza epsy! usunac !!! IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 01:03
                    > I nie odpowiedziales !!! :(((
                    +
                    > i ocenil moralnie tak przedstawiona sytuacje

a wlasnie, ze tak. Nie mnei oceniac strategie medyczna.C omam orlanosc do
                    tego?! czy jak mechanik naprawia auto i ktos dostanie srubka to mam oceniac
                    morlanie?!

Dzienikarz zalozyl ze nikt nie chcial pomoc umierajacej a to nie moze byc
                    prawda w takim razie wszyscy lekarze mordercy. Dlaczego nie podal ich do
                    prokuratury? Pomysl inteligenntny (choc upierdliwy ;) jestes.

Dzienikarz pisze jako koszalek gazetalek wyborczalek za co mu placa. Oceniac
                    mozna fakty. Tu z powaznej sprawy robi sie dyskusja emocjonalna.

Powtorze NIKT nie skazuje kobiety ani dziecka na smierc jesli jest lekarzem.
                    Jesli to byl blad medyczny nie mnie oceniac bo na medycynie sie nie znam.

Czy wyrazilem sie jasno?

> Pav - Ty powinienes zostac politykiem - tak swietnie
                    > umiesz zmieniac temat.

eee tam Oleksy byl dosc monotonny Olo i Olo oraz polej ;)

> Chodzilo mi, zebys czysto teoretycznie, uznal ze raz Wyborcza nie klamie ;)
                    eee nie da sie sam wiesz ;)

Serdecznosci
                    PD
                    • Gość: kontrakt @ night Re: post "gombrowicza" obraza epsy! usunac !!! IP: *.upc.chello.be 30.03.07, 03:14
                      odmowa badania to wiecej niz blad medyczny
                      • Gość: pav Re: post "gombrowicza" obraza epsy! usunac !!! IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 20:21
                        drogi K.

nie znam powodow odmowy - znam artykul GW. Jesl i10 lekarzy robilo to samo to
                        jak juz pisalem: sa mordercami i dziwne , ze nie zostali psotawieni w stan
                        oskarzenia. Czy nie zastanawia cie to?

Oczywiscie optymistycznie nie zakladam ,ze chodzilo o obrzucenie gownem lekarzy
                        bo mzoe sie cos przyczepi.

Serdecznosci
                        PD
            • Gość: gombrowicz Lustereczko, powiedz przecie... IP: *.cec.eu.int 30.03.07, 10:50
              Gość portalu: pav regulaminowy napisał(a):

> mczaplu facet porownuje fotki pedofilskie do zdjecia zamordowanego dziecka?

Tak, bo i to i to jest drastyczne i nie zycze sobie zeby jacys fanatyczni
              maniacy, czy inni dewianci koloportowali takie tresci bez wyraznego ostrzezenia.

>
              > zreszta ktos dla kogo pedofilia = zoofilia IMHO ma IQ ~80

Kolega widze zerknal w lusterko...

<szymapny podobno 65,

Zerknal bardziej dokladnie..

> kolo 75 przestajesz sie slinic. podobno.

I znowu bardziej oglednie. Podac chusteczki higieniczna?

• Gość: pav sniezka napisala IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 20:32
                > Gość portalu: pav regulaminowy napisał(a):
                > Tak, bo i to i to jest drastyczne i nie zycze sobie zeby jacys fanatyczni
                > maniacy, czy inni dewianci koloportowali takie tresci bez wyraznego
                ostrzezenia
                > .

Slusznie lepiej zamknac oczy i nei widziec prawdy. polepszy to nastroj w
                wieczor piatkowy.

> > zreszta ktos dla kogo pedofilia = zoofilia IMHO ma IQ ~80
                >
                > Kolega widze zerknal w lusterko

nie czytujesz swoich postw jak widze. Przeczytja po raz 2gi ale tym razem ze
                zrozumieniem. Zobaczysz o czym mowie.

• Gość: mczapl Re: post "gombrowicza" obraza epsy! usunac !!! IP: 136.173.162.* 30.03.07, 12:31
              Pawiu, bylo to porownanie pod wzgledem drastycznosi. Chyba sie zgodzisz, ze oba
              przypadki (aborcja i pedofilia) sa drastyczne, nieprawdaz?

Bo, o ile cie znam, i w jednym i w drugim nie gustujesz...
              • Gość: pav Re: post "gombrowicza" obraza epsy! usunac !!! IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 20:35
                Gość portalu: mczapl napisał(a):

> Pawiu, bylo to porownanie pod wzgledem drastycznosi. Chyba sie zgodzisz, ze
                oba
                >
                > przypadki (aborcja i pedofilia) sa drastyczne, nieprawdaz?

Sa drastyczne to prawda, ale jakos nadal nie umiem wznuisc sie na poziom
                abstrakcji pozwalajacy laczyc zdjecie pedofilkie ze zdjeciami plodow
                zamordowanych. A zdaje sie o tym byla mowa w poscie kolegi z ceca.

> Bo, o ile cie znam, i w jednym i w drugim nie gustujesz...

Dokaldnie tak. Ale kobiety lubie a i owszem ;)

Serdecznosci
                PD
        • Gość: Katoda Ltd Re: Foto zbyt drazliwe? IP: *.cec.eu.int 29.03.07, 18:00
          Optuję za usunięciem, bo tak się ma do prawdy jak pięść do nosa.

RomanS
          • Gość: pav Re: Foto zbyt drazliwe? IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 23:33
            a co tu jest nieprawdziwe? konkretnie?
            • Gość: mczapl Re: Foto zbyt drazliwe? IP: 136.173.162.* 30.03.07, 12:28
              Pawiu, zerknij do mojego postu z 29.03 o godz. 15:30 w tym watku.
        • mczapl Re: Foto zbyt drazliwe? - podsumowanie 30.03.07, 12:52
          Przeczytawszy opinie zarowno za tym, by link usunac, jak i za tym, by link
          zostawic, proponuje nastepujace rozwiazanie:

1. Post stefana zostawiamy, pomimo jego drastycznosci.

2. Wprowadzamy nowy punkt regulaminu, ktory brzmi:

"Na forum (po uprzedniej analizie) będą kasowane posty, które nie stosują się
          do zasad netykiety, a w szczególności:"

[...]
          9. Zawieraja tresci lub linki do informacji drastycznych bez informowania a
          priori o ich drastycznosci.
          • Gość: Kasia Re: Foto zbyt drazliwe? - podsumowanie IP: *.cec.eu.int 30.03.07, 13:04
            > 9. Zawieraja tresci lub linki do informacji drastycznych bez informowania a
            > priori o ich drastycznosci.

Moze byc. Bardzo ladne, liberale podejscie.

Aha i pokazywanie efektow aborcji na na oko 7 miesiecznej ciazy, sugerujac, ze
            tego ma dotyczyc liberalna ustawa o przerywaniu ciazy, to po prostu klamstwo, a
            przeciez wierzacy katolicy nie powinni klamac, bo to grzech i trzeba sie potem
            spowiadac, prawda? No tak przynajmniej uczy sie na religii.
            • Gość: Borys Re: Foto zbyt drazliwe? - podsumowanie IP: *.cec.eu.int 30.03.07, 13:32
              Obecna ustawa dopuszcza aborcje tak wysokiej ciazy, jak na obrazku, jesli np
              istnieje zagrozenie zycia matki. A Kosciol jest za utrzymaniem tego
              kompromisu... Wiec mozna powiedziec, ze ta aborcja to efekt dzialnosci
              legislacyjnej polskiej prawicy.
          • stefanmichnik Sprawa zdjęcia 30.03.07, 20:59
            Niskie ukłony dla mczapla, który okazał się liberałem jednak prawdziwym a nie
            malowanym i zgodnie z wolterowskim "nie zgadzam sie z Twoimi pogladami ale
            jestem gotow nadstawic karku zebys mogl je glosic" nie zdecydował się na
            usunięcie zdjęcia. Wykazał klasę i zrozumienie dla reguł demokratycznego i
            wolnego dyskursu dużo większe niż niektórzy polscy sędziowie, którzy na
            organizatora wystaw ze zdjęciami wyabortowanych dzieci Łukasz Wróbla wydawali
            wyroki skazujące. Miło wiedzieć, że po tak zwanej "drugiej stronie barykady" są
            też osoby które cenią nieskrępowaną wymianę zdań. Jeszcze raz: szapoba (tzw.
            chapeau bas)!

Zamieszczona przez mnie fotka wywołała emocje - to jasne i bezdyskusyjne. Część
            z Was miała prawdopodonie okazję po raz pierwszy zobaczyć wyabortowane dziecko.
            Wiem,ze to nie jest to miły widok, ale wydaje mi się że świat nie jest miejscem
            łatwym i przyjemnym: z dratstycznymi obrazami spotykamy sie caly czas -
            ogladamy ofiary Holokaustu, tsunami, efekty krwawej jatki po zamachach w
            Madrycie etc. Dopóki żywo reagujemy, odwracamy z niesmakiem głowę pozostajemy
            ludzmi - wrażliwcami emocjonalnie reagującymi na drsatyczne obrazy. I wasze
            reakcje: tych za i przeciw aborcji były w gruncie rzeczy takie same: emocje...

Ktos zarzucał mi manipulacje mówiąc że zamieściłem zdjęcie dziecka zabitego w
            dosc zaawansowanej ciąży. Nie chcę już więcej epatować drastycznymi obrazami
            ale zapewniam was ze nasz przyciaciel gógiel gdy wstukacie "abortion pictures"
            wypluje wam setki zdjęć wcześniejszych aborcji. I zapewniam was że nie będą to
            niewinne obrazki "masy komórkowej" a zdjęcia w niemniej "rzeźnickim" klimacie.
            Kto chce niech sobie sprawdzi...

Dziękuje wszystkim tym adwersarzom, którzy umieją dyskutować bez
            wyzwisk "nawiedzonych katoli i tym podobnych"

Ukłony i różne wyrazy!

Wasz ulubiony stefcio
    • tees1 to trzeba miec niezle nasr... w glowie 29.03.07, 10:37
      zeby postulat "nie zabijaj czlowieka" uwazac za przejaw "ultrakatolickiej
      indoktrynacji"

Szacunek dla zycia ludzkiego jest przejawem kultury i cywilizacji. Odmawianie
      uznania czlowieczenstwa i prawa do zycia pewnym grupom ludzi jest oznaka
      barbarzynstwa (np. w pewnych okresach traktowanie niewolnikow, tzw. dzikich,
      Zydow, kobiet, dzieci).
      • Gość: propagandaminister Zygota to nie człowiek IP: 136.173.62.* 29.03.07, 14:42
        Jednym z sukcesów katolskiej propagandy było świadomościowe zrównanie wartości
        życia średnio zróżnicowanej grupy komórek z wartością życia kobiety - matki.
        Najwięksi fanatycy wyżej cenią potencjalną egzystencję 12 tygodniowego zarodka
        niż realną egzystencję istoty, która człowiekiem stała się poprzez wzrastanie w
        kulturze, uczestnictwo w procesie edukacji, więzy międzyludzkie itp.

Dlaczego zwolennicy "życia" nie bronią rozjeżdżanych przez samochody żab?
        Na tym etapie rozwoju w zarodku tyle człowieczeństwa co w żabie.

Po to jest antykoncepcja, żeby aborcja była ostatecznością. Jeżeli jednak w
        Polsce nie refunduje się środków antykoncepcyjnych, wyrzuca ze szkół wiedzę o
        elementarnych ludzkich sprawach, jakimi są seksualność i prokreacja -
        zapotrzebowanie na zabiegi będzie wzrastać. Tak oto Rydzyk z Giertychem lobbują
        dla biznesu nielegalnych skrobanek.

Pomysł Giertycha, żeby stymulować przyrost naturalny zakazując przeprowadzania
        aborcji jest równie idiotyczny jak stary pomysł Leppera, żeby podnieść poziom
        życia poprzez dodrukowanie pieniędzy.

Wolę sto tysięcy usuniętych zarodków niż pięcioro martwych dzieci w beczkach po
        kapuście.

• Gość: agr Re: Zygota to nie człowiek IP: 77.193.57.* 29.03.07, 15:07
          Co ciekawe najglosniej krzycza mezczyzni i stare baby, mkodziez w wieku 15-17
          lat pomine, bo nie wiedza co czynia. TAKI OBROT RZECZY DOWODZI BRAKU ZAUFANIA
          DO KOBIET W WIEKU PROKREACYJNYM ! Dlaczego ci sami ludzie krzyczacy aborcji
          precz, nie wyjda na ulice i nie wolaja o wiecej oswiaty seksualnej, o wczesne
          uswiadamianie mlodych ludzi ?
          Bo za trudne ?
          Bo bezecenstwa ?
          Akurat te bezecenstwa robia wszyscy, a najwczesniej najbiedniejsze warstwy
          spoleczenstwa.
          USWIADAMIAC PRZEDE WSZYSTKIM !

Niestety, za komuny aborcja byla (passez le mot)ogolnie dostepna, a przyrost
          naturalny na tym nie cierpial, wiec argumenty demograficzne odpadaja.

Mizogini i staruchy uwazaja, ze mloda kobieta tanecznym krokiem udaje sie
          na "skrobanke", ze to tak fajnie jak wypic kufel piwa, ze robi to, bo w sumie
          nie ma nic lepszego do roboty, wiec karac, zakazywac, pietnowac...

ZAUFAJCIE KOBIETOM! USWIADAMIAJCIE JE!
        • Gość: kpt Re: Zygota to nie człowiek IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 29.03.07, 15:08
          jestem za tym, by usunac foto, przede wszystkim z powodu przedziwnego jak dla
          mnie podejscia stefana, ktory wiadoma fotografie opatrzyl podpisem, "oto ja
          wesoly zlepek".

a takze, poniewaz epatowanie podobnymi obrazkami uwazam za chore.

to tyle.
        • tees1 sedno sprawy - kto jest czlowiekiem i ile wartym 29.03.07, 15:28
          BTW - dobry masz nick, lepszy moze niz "spindoctor". Argumentacja analogiczna.

Gość portalu: propagandaminister napisał(a):

> zrównanie wartości życia ... z wartością życia ...
          pomijajac propagande, odnosisz sie do porownania wartosci jednego zycia z drugim

> wyżej cenią egzystencję ... niż egzystencję
          tu ponownie, oprocz propagandy - porowanie wartosci zycia

> człowiekiem stała się poprzez wzrastanie w kulturze, uczestnictwo w procesie
          > edukacji, więzy międzyludzkie itp.
          oto zaproponowales definicje czlowieczenstwa

> w zarodku tyle człowieczeństwa co w żabie.
          Konsekwentne zastosowanie powyzszej definicji dla oceny poziomu czlowieczenstwa
          w czlowieku i w zabie.

Doslownie ten temat "Kiedy czlowiek staje sie czlowiekiem" dyskutuje spory
          artykul w Rzepie:
          www.rzeczpospolita.pl/Print/dodatki/opinie_070328/opinie_a_3.html?X=4e2d7460d557dcfc5a2ff046051dfa33

Omawiana jest tez twoja teoria. Ty dales przyklad z zaba. Wg tej samej logiki:
          "... tygodniowe niemowlę nie jest bytem rozumnym; nie posiada też
          samoświadomości i istnieje wiele zwierząt, których samoświadomość, racjonalność,
          stopień rozwoju i zdolność odczuwania są wyższe niż u miesięcznego niemowlęcia;
          życie ma więc (dla niemowlęcia) mniejszą wartość niż życie prosiaka czy
          szympansa ma dla każdego z tych zwierząt"

Analogicznie mozna wnioskowac, ze nie tylko pojedyncze osobniki, ale i zbiory
          tych osobnikow, czyli narody, roznia sie. Jedne sa bardziej uczlowieczone
          (kulturalne, cywilizowane), a inne mniej. Czyli wartosc zycia jednych jest
          wyzsza niz drugich. Czyli jedni maja wiecej praw (np. do przestrzeni zyciowej) a
          nawet do zycia niz drudzy.

Taka szkola myslenia ma silne tradycje w Europie.
          • tees1 ps. o wartosci czlowieka 29.03.07, 15:54
            Okazuje sie, ze oreslanie wartosci ludzi ma wyznawcow nie tylko w Europie:

"Iran: kobieta kosztuje dwa razy mniej niż mężczyzna"

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,4023418.html
      • Gość: agr tees1 IP: 77.193.57.* 29.03.07, 15:26
        "Nie zabijaj czlowieka" nie jest postulatem, zbyt slaba moc dajesz temu
        imperatywowi. Chyba nikt normalny nie jest za aborcja, natomiast walka toczy
        sie o jej dopuszczalnosc i o dostep do OSWIATY SEKSUALNEJ.

Te ciezarne gimnazjalistki policzone przez Giertycha, czemu maja sluzyc ? Czy
        nikomu nie przyjdzie do glowy, zeby powiedziec glosno, ze jest to dowod porazki
        polskiego systemu oswiatowego ?

USWIADAMIAC, uczyc, nawet pokazywac zdjecia jak to z tego watku, ale zeby kazdy
        czlowiek wiedzial czym jest prokreacja, okresy plodne, zabezpieczenia przed
        ciaza, przed chorobami... jest wiele do zrobienia !

• Gość: paw a ktos zabrania oswiaty? IP: *.89-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.03.07, 21:50
          > "Nie zabijaj czlowieka" nie jest postulatem, zbyt slaba moc dajesz temu
          > imperatywowi. Chyba nikt normalny nie jest za aborcja, natomiast walka toczy
          > sie o jej dopuszczalnosc i o dostep do OSWIATY SEKSUALNEJ

po pierwsze nie krzycz, po drugie kots zabrania dostepu ludziom do oswiaty
          seksualnej?

> Te ciezarne gimnazjalistki policzone przez Giertycha, czemu maja sluzyc ? Czy
          > nikomu nie przyjdzie do glowy, zeby powiedziec glosno, ze jest to dowod
          porazki> polskiego systemu oswiatowego ?
          >

porazka jest to, ze czytasz tytulu w GW a tresc ci umyka. Jak MEN ma poznac
          prawde o ciezanrych w poslkic hszkolach, czesto neiletnich. opracowac sposoby
          pomocy jesli nei zna sakli zjawiska? Kto im dostarczy danych? ty? Wajrak?

> USWIADAMIAC, uczyc, nawet pokazywac zdjecia jak to z tego watku, ale zeby
          kazdy czlowiek wiedzial czym jest prokreacja, okresy plodne, zabezpieczenia
          przed ciaza, przed chorobami... jest wiele do zrobienia !
          >

kazdy ktory chce dlaczego nit jak dotad nie zabrania. Zapobieganie ciazy jest
          bardzo wazne w kraju ,ktory stacza sie demograficznie. Im szybciej przyjdzie po
          nas potop tym lepiej.

Serdecznosci
          PD
          • Gość: agr Re: a ktos zabrania oswiaty? IP: 77.193.57.* 30.03.07, 07:28
            Pawiu, czy nie lepiej, z powodow demograficznych, dac szanse kobietom
            posiadania dzieci w chwili kiedy sa na to gotowe, zamiast przekreslac ich
            szanse na starcie, np. w gimnazjum, po ktorym nie beda kontynuowaly nauki, bo
            obarczone obowiazkami matki, a pozniej nie beda mialy wiecej dzieci, bo brak im
            bedzie srodkow na ich wychowanie ?

Posiadanie dzieci z braku wiedzy o wlasnej seksualnosci, w zbyt mlodym wieku, w
            trudnej sytuacji materialnej nie jest dobrym wyborem, moze byc tylko doraznym
            srodkiem demograficznym, ktory w przyszlosci zaowocuje spadkiem urodzen jeszcze
            bardziej drastycznym.

Co powiesz o wskaznikach demograficznych za komuny, kiedy to oswiata seksualna
            lezala na lopatkach, a aborcja byla powszechnym srodkiem antykoncepcyjnym ?
            Bylo calkiem niezle, prawda ? Powiem ci dlaczego tak bylo - wowczas ufano
            kobietom, w sposob lajdacki, ale ufano, rodzily kiedy chcialy, kiedy byly na to
            gotowe. Teraz trzeba je uswiadamiac i im UFAC, tak to nalezy wykrzyczec.
            • puks01 Re: a ktos zabrania oswiaty? 30.03.07, 09:13

> Pawiu, czy nie lepiej, z powodow demograficznych, dac szanse kobietom
              > posiadania dzieci w chwili kiedy sa na to gotowe, zamiast przekreslac ich
              > szanse na starcie, np. w gimnazjum, po ktorym nie beda kontynuowaly nauki, bo
              > obarczone obowiazkami matki, a pozniej nie beda mialy wiecej dzieci, bo brak
              im
              >
              > bedzie srodkow na ich wychowanie ?

Znasz powiedzenie o baletnicy? Jesli jest ci dane urodzic dziecko, to przy
              odrobinie woli zawsze znajdzie sie sposob na pogodzenie jego obecnosci z
              kontynuacja nauki. Jesli go jednak nie urodzisz gdy 'nie jestes gotowa' ze
              wzgledu na rabek u spodnicy, to niezaleznie od kwestii przekreslenia na starcie
              szans dziecka prawdopodobnie przekreslasz rowniez swoje na zostanie matka. To
              tyle w temacie wyborow kobiety i oswiaty seksualnej na
              poziomie 'nieprzekreslania szans na zdobycie wyksztalcenia i statusu
              materialnego'.
              • Gość: pav Re: a ktos zabrania oswiaty? IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 20:19
                chcialbym sie poklocic ale musze sie zgodzic. Chrrrerny puks ;)

Serdecznosci
                PD
            • Gość: pav Re: a ktos zabrania oswiaty? IP: *.12-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.03.07, 20:29
              Rozamwiamy o aborcji, potem zapytalas o Giertycha i liczenie nastolatek w
              ciazy. Nie do konca rozumiem co to ma wspolengo z "daniem szansy kobietom".

Liczenie uczennic w ciazy ma sluzyc poznaniu prawdy. Jesliich nei policzysz ta
              liczba sie nie zmieni jednak ty nei bedziesz nic zslyszala nic o tym . Tylko
              nie wiem czy to poprawi sytuacje tych dziewczyn ale mzoe paru osobom nastroj.

> Posiadanie dzieci z braku wiedzy o wlasnej seksualnosci, w zbyt mlodym wieku,
              w trudnej sytuacji materialnej nie jest dobrym wyborem, moze byc tylko doraznym
              > srodkiem demograficznym, ktory w przyszlosci zaowocuje spadkiem urodzen
              jeszcze bardziej drastycznym
              >

A jak wytlumaczysz demografir Indii, Albanii czy Brazylii? Bo to jest akurat
              odwrotnie do tego co mowisz. No chyba ,ze obrazamy sie na fakty w imie obrony
              jedynei slusznej koncepcji.

> Co powiesz o wskaznikach demograficznych za komuny, kiedy to oswiata
              seksualna lezala na lopatkach, a aborcja byla powszechnym srodkiem
              antykoncepcyjnym ?
              >

Coz jednym z zadan komuny bylo rozbicie tradycyjnej rodziny. skutki widac po 1-
              2 generacjach. Natomiast system kapitalistyczny znacznei skuteczniej rozbija
              rodzine IMHO.

> Bylo calkiem niezle, prawda ? Powiem ci dlaczego tak bylo - wowczas ufano
              > kobietom, w sposob lajdacki, ale ufano, rodzily kiedy chcialy, kiedy byly na
              to gotowe. Teraz trzeba je uswiadamiac i im UFAC, tak to nalezy wykrzyczec
              >

nadal nie rozumiem co ma ufanie do zachodzenia w ciaze. nikt kobietom w ciaze
              nie kaze zachodzic. Niby kto? kiedy? Mzoesz mi tez wytlumaczyc co kobietom
              zabrania zachodzic w ciaze kiedy chca?

Serdecznosci
              PD
              • paczula8 Re: a ktos zabrania oswiaty? 30.03.07, 22:38
                > Natomiast system kapitalistyczny znacznei skuteczniej rozbija
                > rodzine IMHO.

dobrze, ze dodales 'IMHO':) ... co do reszty zgoda
    • gat_gat Coz:) 29.03.07, 16:44
      Jakakolwiek racjonalna dyskusja z ultra-klerykalami nie ma sensu, bo albo sie
      uznaje ich zdanie, albo jest sie ich wrogiem. O przekonaniu nie ma mowy, a
      kompomis to po prostu ich zdanie. Nawet Kaczory wymiekaja w starciu z ojcem
      dyrektorem:)

A jesli nie da sie z nimi dogadac, co chyba jest aksjomatem, to jedynym
      rozwiazaniem jest po prostu wiekszosc w sejmie, ktora moze kiedys bedzie, ktora
      caly system oczysci z takich fundamentalistycznych anachronizmow (tu akurat
      czas ulatwia sprawe). Podobnie jak robi w Hiszpanii pan Zapatero. Wiec trzymac
      kciuki, zeby nie udalo sie zmienic konstytucji, bo to utrudni pozniejsza
      deklerykalizacje;-)
      • tees1 historia tego wlasnie uczy 29.03.07, 16:57
        gat_gat napisał:

> O przekonaniu nie ma mowy

Rzeczywiscie. Amerykanski spor Polnoc-Poludnie o to, czy niewolnicy sa ludzmi,
        tez jakos nie zakonczyl sie kompromisem. Takie zycie. Oczywiscie, w dzisiejszych
        czasach spory rozstrzygane sa w glosowaniu:
        www.mleczko.pl/img/full_color/53.jpg
        • Gość: agr Re: historia tego wlasnie uczy IP: 77.193.57.* 29.03.07, 17:21
          Wiesz historia tez uczy, ze te nieszczesne ciezarne gimnazjalistki moga udac
          sie do sadu i zlozyc pozew o zlamanie ich konstytucyjnego prawa do edukacji
          (m.in seksualnej).
      • Gość: olo Re: Coz:) IP: 80.246.106.* 29.03.07, 17:24
        > O przekonaniu nie ma mowy, a
        > kompomis to po prostu ich zdanie. Nawet Kaczory wymiekaja w starciu z ojcem
        > dyrektorem:)

toz to wszyscy tak maja. tzn wszyscy o ugruntowanych pogladach. czemu ktos
        mialby sie dac przekonac, skoro mysli inaczej? ewentualnie moze pojsc na
        kompormis, ale taki, ktory bedzie blizszy jego, a nie ICH pogladom.

oczywiscie mowie tu o sprawach swiatopogladowych, a nie zasadach finansowania
        polityki rolnej :D (wybaczcie, konkurs jutro)

i jeszcze taka mala dygresja, ze z ta wojna secesyjna to nie do konca tak bylo.
        ale to juz zupelnie inna bajka...
        • Gość: kpt Re: Coz:) IP: *.181-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 30.03.07, 09:38
          no niezle.

okazuje sie, ze podroze i wyjazdy oraz przebywanie w wielokulturowym otoczeniu
          niekoniecznie wplywa na poszerzenie horyzontow...

szczerze mowiac, jestem naprawde zaskoczona jak wielu osobom wystepuje piana na
          usta.

dziwne, ze wlasnie ci, ktorzy uwazaja, ze dziecko (plod, nienarodzone, etc...)
          to sprawa w najmniejszym stopniu kobiety i ona ma TYLKO urodzic srednio
          pochylaja sie nad tym, co dzieje sie z kobieta w ciagu tych dziwieciu miesiecy
          i co dzieje sie z nia i dzieckiem, kiedy ono ujrzy juz swiatlo dzienne.

zero refleksji i gory zacietrzewienia.

to ja sie naprawde ciesze, ze zyje w BE, w miare wolnym kraju...

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka