Dodaj do ulubionych

moving up transport

IP: *.cec.eu.int 12.07.07, 14:21
Witam wszystkich,
2 miesiace temu przeprowadzilem sie z Luksemburga do Brukseli, korzystajac z
uslug belgijskiej firmy moving-up.
Przeprowadzka okazala sie byc totalna klapa, m.in. dlatego, ze czesc mebli
zostala uszkodzona.
Dlatego tez, chce potencjalnych klientow przestrzec przed ta firma, jak
rowniez spytac, czy ktos nie zna jej oficjalnego adresu ?
Chcialbym przeslac im list polecony z prosba o naprawe mebli, ale sa na tyle
sprytni, ze nie podaja adresu na swojej stronie, a w zadnych reklamach.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: moving up transport IP: 80.246.106.* 12.07.07, 14:28
      a przeprowadzke robiles przez instytucje? jesli tak, to trzeba bylo nie zgadzac
      sie na zaplacenie faktury do momentu naprawy szkod.

wiem, ze nic ci teraz po takich radach, ale moze potomnosci sie przyda.
      niestety nie mialem kontaktu z ta firma.
      • Gość: anbxl Re: moving up transport IP: *.access.telenet.be 12.07.07, 22:07
        Akurat tak sie sklada,ze i ja korzystalam z ich uslug,ale przeprowadzka byla+-
        400m,tez uszkodzili nam pare mebli i lodowke.Policzyli sobie 1h za dojazd i
        slimaczyli sie tak,ze z 80 umowionych euro (przewozili tylko ciezkie meble i
        sprzet) zrobilo sie ponad 200.Nie chcieli dac oficjalnej faktury,a siedzibe
        maja w jakims domu na Scharbeek (moj maz dotarl do nich po dlugim dochodzeniu)i
        tam mieszka ten niby z-ca szefa-taki wielki kulturysta
        • Gość: mirek Re: moving up transport IP: *.cec.eu.int 16.07.07, 12:19
          Anbxl,

mozesz spytac meza o adres ?
          Mirek
    • Gość: Canard75 Re: moving up transport IP: *.customer.be.colt.net 13.07.07, 09:40
      Dane firmy znajdziesz w ten sposob:
      www.ejustice.just.fgov.be/tsv_pub/index_f.htm
      Nastepnie wejdz na "Banque de données personnes morales"

Nastepnie "Français"

I potem wrzuc nazwe firmy w polu "Dénomination".

Znalazlam dane firmy, ale o nazwie "Moving up" (bez "transport"). Mieli
      siedzibe w Anderlechcie, a teraz w 1000 Bruxelles. Wspolnikami sa dwaj
      Marokanczycy. Czy to ta firma ? Nie ma zadnej innej "Moving up" w Brukseli.

Co do uszkodzonych mebli, watpie zeby cokolwiek udalo sie zalatwic w drodze
      pozasadowej... Do tego kwestie dowodowe tez tutaj moga stanowic problem, ale
      nie jestem specjalistka od odpowiedzialnosci odszkodowawczej wiec wole sie nie
      wypowiadac na ten temat.
      • Gość: mirek Re: moving up transport IP: *.cec.eu.int 16.07.07, 12:29
        canard,
        dzieki za pomoc,
        ich adres to Antoine Dansaert 88, 1000 Bruxelles. Tak wynika przynajmniej z
        ejustice. Sprobuje przeslac im list poelcony.
        Mirek
        • Gość: Canard75 Re: moving up transport IP: *.customer.be.colt.net 16.07.07, 12:43
          Wyslij polecony z potwierdzeniem odbioru
          (recommandé avec accusé de réception)
    • canard75 Re: moving up transport 13.07.07, 09:45
      Widzialam przed chwila strone internetowa, jest ladnie zrobiona etc., ale
      rzeczywiscie nie widnieje zaden adres, tylko numery komorki i adres e-mail,
      niepowaznie...
    • begier.net Re: moving up transport 14.07.07, 11:01
      tak się składa że jednemu z tych kolesi załatwiłem legalną robotę, więc znam dobrze "zaplecze" tej firmy - szkoda Polaków tam pracujących, ale szefostwo to Maroko - i raczej problemy jeśli są jakieś reklamacje ...
      • Gość: mirek Re: moving up transport IP: *.cec.eu.int 16.07.07, 12:17
        Dzieki wszystkim za pomoc.
        Ja niestety zaczalem wspolprace z ta firma bo bylem pod sciana. 2 dni przed
        planowana przeprowadzka z Luska do Brukseli zadzwonila firma z ktora mialem
        wszystko ustalone i powiedziala, ze zepsul im sie samochod. Poniewaz musialem
        sie wyprowadzic, a dodatkowo byl to ciezki okres ze wzgledu na swieta, wzialem
        pierwsza firme, ktora byla wolna, czyli moving up. Moja czujnosc uspil wlasnie
        Polak, ktory w tej firmie pracowal. Nie wiem jak sie nazywa, tyle jedynie ze
        pochodzi z KAszub. Zapewnil mnie o wielkim profesjonalizmie tej firmy, o tym,
        ze ona nie 'zatrudnia Polakow, ktorzy bede palic fajki, itd.' Jak to
        profesjonalnie oni rozkrecaja i ochraniaja meble, itd.
        Jak przyszlo co do czego to sie okazalo, ze byli 4h spoznieni, a sama
        przeprowadzka trwala ok 8 godzin, zamiast obiecanych 4. Na miejsce przybyl
        Kaszub oraz dwoch Rumonow. Kaszub duzy i silny i wiedzial, co robi, ale Ci
        Rumuni to totalna porazka. Wzrost po 1.70 cm, waga po 55 kg i oni po prostu
        byli za slabi na taka robote.
        Do tego mielismy male 6 miesieczne dziecko, ktore bylo wtedy chore na ospe i
        musialo regularnie przyjmowac leki, cieple posilki i duzo spac. Jak latwo sobie
        wyorbazic nie bylo to latwe ze wzgledu na okolicznosci.
        Okolo 12 w nocy wszyscy mielismy serdecznie dosc przeprowadzki i marzylismy o
        tym zeby sobie poszli. Ponownie dalem sie podejsc Kaszubowi, ktory przyznal, ze
        faktycznie stol ulegl uszkodzeniu, ale ze oni to jak zwykle naprawia, nie ma
        problemu. Do tego zmeczenie i stres totalnie mnie oglupily, ze dalem im kase za
        przeprowadzke. Moja zona, przyznala pozniej, ze pomyslala, zeby im tej kasy nie
        dawac, ale po prostu sie przestraszyla i nic mi nie powiedziala.
        Mam pismo od prawnika, ktore chce im doreczyc. Niestety nie znam adresu. Mysle,
        ze to nie przypadek, ze tak trudno dostac od nich adres. Ta firma ma po prostu
        zniszczenie mebli wkalkulowane w ryzyko dzialalnosci.
        Begier, jesli masz adres do nich i chcesz pomoc to prosze o adres.
        Ja nie chce isc do sadu, a jedynie tego, aby naprawili meble. Do tego dochodzi,
        tez fakt, ze czuje sie oszukany ze tak potraktowany ze wzgledu na to, ze jestem
        Polakiem. Gdybym byl Belgiem, pewnie by sie bali takiego traktowania.
        Mysle, wiec ze dzialam w interesie nie tylko swoim, ale tez innych Polakow.
        pozdrawiam
        Mirek
        • begier.net Re: moving up transport 16.07.07, 15:48
          Mirek,

Sprawa jest trudna bo:
          - żeby list miał jakąś moc (choćby przed sądem), musi być potwierdzenie odebrania (w takim przypadku należy posłużyć się adresem ofcjalnym - przewinął się powyżej)
          - z tego co wiem ściga ich już skarbówka i partena - słyszałem że przestali odbierać polecone ...
          na Twoim miejscu zadzwonił bym do "kaszuba" i grzecznie z nim porozmawiał: jak?, gdzie? czy w ogóle? etc ...
          jedyna konkretna pomoc jaką mogę zaoferować to ew. rozmowy z polakami tam pracującymi (jak skończą się Tobie pomysły) - choć to bardziej ma sens informacyjny bo jak wspomniałem - management arabski :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka