Dodaj do ulubionych

ustne egzaminy EPSO/AD/60/06

30.07.07, 10:45
Czy ktos wie może jak wygladaja ustne egzaminy? Trwaja 45 minut, wydaje sie
strasznie długo... O co moga pytać?
Pozdrawiam wszystkich, którzy przeszli do ustnych.
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 30.07.07, 12:38
      ustne zawsze sie skladaja tak glownie z 3 blokow:
      - aktualne wydarzenia zwiazane z unia
      - motywacja, zdolnosc pracy w srodowisku wielokulturowym, ew. doswiadczenie zawodowe
      - wiedza fachowa, ale tak nie na zasadzie odpytywania, tylko w zwiazku z zyciorysem
      • mi.eu Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 30.07.07, 22:49
        nie zgodze sie z przedmowca... moj ustny byl nieco inny:
        -czesc pierwsza - prezentacja zyciorysu (warto dobrze sie przygotowac, to w
        koncu pierwsze wrazenie),
        - czesc druga - wiedza fachowa (zupelnie niezwiazana z zyciorysem, wiec uczcie
        sie wszystkiego z naciskiem na aktulanosci),
        - czesc trzecia - "multi-culti" plus pytania psychologiczne typu co bys zrobila
        w sytuacji takiej a takiej (glownie zwiazane z praca w srodowisku
        wielokulturowym, badz niekompetentnym szefem, kolega etc...)
        powodzenia wszystkim!!!
        aha! nikt nie wie wszystkiego, wiec na egzaminie jesli zauwaza slaby punkt, to
        specjalnie draza, nie chodzi zeby kogos zgnebic, sprawdzaja podatnosc na stres
        i umiejetnosc wybrniecia z trudnej sytuacji (dobra wskazowka - nie wymyslac,
        lepiej spokojnie powiedziec co sie wie i tyle!)
        • Gość: laureat Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: *.upc.chello.be 30.07.07, 23:06
          Taki scenariusz rozmowy miał miejsce także w moim przypadku.

Myślę, że trzeba pamiętać, że ten egzamin to jest rozmowa, a nie odpytywanie.
          Komisja bada reakcje na różne sytuacje, sposób prowadzenia rozmowy; bada w końcu
          poziom wiedzy, więc zapewne zdarzy się, że na jakieś pytanie nie uzyska
          prawidłowej odpowiedzi. Ważny w takim przypadku byłby sposób wybrnięcia z tej
          sytuacji, znalezienia się.

Odniosłem wrażenie, że komisja była bardzo fair. Poświęcają kandydatowi całkiem
          sporo czasu.

Pamiętajcie, to Wasz czas!
          • byly_eurokrata Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 31.07.07, 08:34
            zgadzam sie z laueratem, ze ustny to rozmowa a nie odpytywanie, ale ja mam 2 ustne za soba, kazdy byl troche inny.
            Co do doswiadczenia zawodowego: na AD5 nie jest ono wymagane, wiec swiezego absolwenta uczelni nikt nie bedzie o to pytal, natomiast ja mam kilkanascie lat doswiadczenia zawodowego, wiec u mnie pytano, jak to jest u mnie w pracy i dlaczego tak a nie innaczej i jak sobie to wyobrazam w unii, ktory system lepszy, co bym zmienil itd. Dla mnie to byly wygodne pytania, bo im mniej pytan konkretnych nt. aktualnych wydarzen w unii, tym lepiej. Mnie na przyklad zadawano na jednym ustnym pytania w wybitnie metny sposob np.
            "Ja Unii moze wplywac na zwalczanie terroryzmu na terenie panstw trzecich"
            pani chodzilo o obciacie subwencji dla radykalnych Palestynczykow......

Albo: "Ostatnio uchwalono taki przepis, ktory jest istotny dla kazdego obywatela"
            Ja tu mysle o nie wiadomo jakich decyzjach politycznych, a pani chodzilo o - "small package directive" (tak to sie chyba nazywalo), tzn. ze w sklepach powinno sie sprzedawac cukier w torebkach mniejszych niz tylko 1kg, bo w unii jest wiele singli i im nie potrzeba duzych porcji.

Co do samego zyciorysu: tez roznie bywa. Niektorym komisja pozwalala gadac, ile sie chcialo, innym na poczatku mowiono, ze zyciorys jest znany z papierow, wiec prosze tylko podkreslic najwazniejsze rzeczy z punktu widzenia kandydata, maks. 2-3 minuty.

Aha, i czesc osob musiala zdawac egzamin poprzez tlumacza symultanicznego, co tez jest dodatkowym utrudnieniem.
    • Gość: eps gosc Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: 136.173.62.* 31.07.07, 12:07
      te 45 minut zleci szybciej niz myslisz. Po pierwsze przygotuj samoprezentacje.
      Wyksztalcenie + doswiadczenie. (najlepiej 2 wersje, krotka i dluga). Ma byc
      ciekawa, zeby przykula uwage a nie nudzila o tym co jest napisane w CV.
      Oczywiscie nie moze byc za luzna. Ja na przyklad dodalem 2 zdania troche z
      przymruzeniem oka, ale komisja chyba tego nie zalapala, a przynajmniej wogole
      nie zareagowala. Przygotuj sie na pytania o motywacje, zdolnosc dostosowania
      do "multi-cooltury" itp. Moga zadawac szczegolowe pytania dotyczace przebiegu
      pracy zawodowej oraz dodatkowe pytania dotyczace Twojego eseju - zwlaszcza
      jesli cos pokrecilas lub pominelas. Ja na przyklad pominalem caly wazny
      element, ale uczciwie sie przyznalem, ze nie przerabialem tego tematu i kropka.
      Jesli bedziesz dlugo i ciekawie mowic na te "proste" tematy, to ominie Cie
      dluzsze odpytywanie z wiedzy. Pamietaj jednak, ze wiedza to nie wszystko. Tym
      wykazalas sie juz na pre-selection i pisemnym. Jesli Twoja praca pisemna byla
      dobra, masz niezle CV (z jakims niezlym dorobkiem a nie zaraz po studiach) to
      ten egzamin moze byc tylko formalnoscia. Ustny jest po to, by wykazac inne
      zdolnosci oprocz wiedzy. Takie przynajmniej jest moje odczucie. Poza tym
      przydatne sa wszelkiego rodzaju poradniki typu "Jak pomyslnie przejsc rozmowe
      kwalifikacyjna". Psychologia sie bardzo liczy - zdnolnosci niewerbalne itp,
      itd. Gdzies na sieci byl taki poradnik (sam z niego korzystalem) jak zdac Oral
      Exam w EPSO. Bardzo przydatne wraz ze wspomnieniami tych co zdali i tych co
      zlali. Pewnosc siebie, determinacja, radosc i takie tam pierdoly
      psychologiczne. Ja odczulem, ze uznali, ze wiedze mam ok i glownym ich pytaniem
      przewodnim bylo, czy spasuje instytucjom, czy sie nadaje mentalnie itp.
      poszukaj tez w archiwum forum. Masa wypowiedzi. Pewnie jakas moja stara tez sie
      znajdzie ;)

powodzenia. Moja druga polowka tez bedzie zdawac ;)) na kiedy mniej wiecej masz
      termin ?
      • Gość: xenia28 Podziekowania za wskazowki IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.07, 21:40
        Dzieki dla wszystkich za wskazowki, szczegolnie dla epso goscia za porady dot.
        zyciorysu i "psychologii".
        Ja mam termin na 22.10, niemiecki jako pierwszy.

Dwa pytania dodatkowe, moze ktos pomoze:
        w jaki sposob sprawdzany byl u was jezyk polski; tematy luzne czy naukowe? a
        moze zyciorys
        czy pytania z wiedzy naukowej maja charakter ogolny, cz moze sa pytaniami o
        szczegoly?
        Mam nadzieje, ze ktos sie zlituje i cos podpowie.
        Mozna naprawde oszalec czekajac te 10 tygodni na egzamin. Najlepszym wyjsciem
        jest nauka.
        Powodzenia dla wszystkich przygotowujacych sie.
        x
        • Gość: er Re: Podziekowania za wskazowki IP: *.autocom.pl 31.07.07, 22:03
          ja mam termin na poczatku wrzesnia, francuski jako pierwszy, i musze przyznac,
          ze chyba wolalbym troche pozniej...
        • Gość: er pytanie do osob, ktore zdawaly prawo IP: *.autocom.pl 31.07.07, 22:07
          chcialem tez zapytac dobre dusze na tym forum, ktore orientuja sie jak wyglada
          egzamin z prawa - na ile trzeba znac prawo wtorne, czy raczej sprawdza sie
          wiedze, na poziomie traktatow..? jak bardzo trzeba sie orientowac w
          aktualnosciach - czy tez raczej chodzi o prawnicze "aktualnosci"?
          • byly_eurokrata Re: pytanie do osob, ktore zdawaly prawo 01.08.07, 06:58
            er: aktualnosdci, to aktualnosci z wydarzen unijnych. Opisywalem moj przypadek, jak pani sie pytala o nowe przepisy w sprawie malych opakowan, bo to akurat bylo aktualne kilka dni przed moim egzaminem.
            Prawie zawsze padaja pytania o ostatnie wydarzenia z polityki zagranicznej Unii: czyli cos w stylu "wizyta Solany w ..., o co chodzilo".
            Najlpiej kupic sobie dwa egzemplarze European Voice przed egzaminem i sledzic troche "press room".

xenia: jak twoim pierwszym jest niemiecki, to jest duze prawdopodobienstwo, ze bedziesz miala egzamin tlumaczony symultanicznie, wiec na wszelki wypadek sie mentalnie do tego przygotuj.
            Co masz na mysli pod pojeciem "wiedza naukowa"? Na ustnym nikt nie odpytuje faktow typu "co jest w akapicie czwartym artykulu 74 Staff Regulations"
            • conchis Re: pytanie do osob, ktore zdawaly prawo 01.08.07, 09:45
              Niezorientiwanym przypominam, ze-z tego co wynika z jego wpisow na forum- byly
              eurokrata zdawal dwa egzaminy ustne dla tlumaczy. Jego uwagi o merytorycznym
              zakresie egzaminu ustnego dla prawnikow niekoniecznie musza byc bardzo pomocne.
              • Gość: xenia28 Pytanie do prawnikow na forum IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.07, 10:10
                Zeby nie bylo niescislosci; pytanie o szczegoly wiedzy merytorycznej
                sprawdzanej na ustnym odnosza sie do prawnikow, ktorzy maja to za soba. To ze
                ktos otrzymal pytanie o jakis przepis nie znaczy ze w zakresie egz. ustnego
                mial pytania prawnicze. Mimo wszystko podziekowania rowniez do bylego, twoj
                Beitrag pokazuje rowniez, czego mozna sie spodziewac.

Prawnicy piszcie, please....Chociaz jakies przykladowe pytanka
                Pzdr. i podziekowania
        • Gość: Mala_obludnica Ekonomia IP: *.win.be 07.08.07, 16:54
          Ku swojemu zaskoczeniu, zdalam.
          Do ustnego zostal mi miesiac - czy ktos ma jakies zbawienne rady co
          do doboru lektur? Czym powinnam sie zainteresowac? Zdaje z
          Ekonomii...

• Gość: konwalia 63 Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: 194.181.0.* 06.08.07, 14:00
        Wielkie dzięki za wyczerpujace informacje. Egzamin mam 19-go września. Jest
        jeszcze trochę czau...
        Pozdrawiam serdecznie wszystkich ktorzy odpowiedzieli na mojego posta.
    • Gość: blue Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: *.ipt.aol.com 01.08.07, 22:44
      A jesli sie ma tego tlumacza symultanicznego, to czy mozna na przyklad w pewnym
      momencie zmienic jezyk np. z niemieckiego na angielski, jesli sie rowniez w tym
      jezyku dobrze czujesz a tlumacz tlumaczy na angielski? Co o tym myslicie?
      • Gość: kira Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 06:26
        podczas mojego ustnego komisja zdecydowala, kiedy trzeba zmienic jezyk. Byla
        zapowiedz: A teraz zmienimy na angielski. Na wlasna reke lepiej nie zmienic
        jezyka, to wyglada na unik i nie musi byc odebrane jako popis.
        • Gość: kasia Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: *.30-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.08.07, 20:06
          jezeli zdaje ustny we francuskim, to nie przejda sobie na angielski,
          prawda?
    • Gość: Arwydd Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: *.bulldogdsl.com 06.08.07, 20:39
      Witaj Konwalio, ja też mam egzamin 19.09, może się spotkamy :)
    • Gość: Arwydd Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: *.bulldogdsl.com 09.08.07, 21:34
      hop hop epso-aspiranci, gdzie się podzialiście???
      może sobie pomarudzimy tu wspólnie? :)
      • Gość: info Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: *.cec.eu.int 10.08.07, 17:37
        nie zdziwcie sie, jak bedziecie musieli odpowiadac rowniez o polsku
    • Gość: MajaB. Re: ustne egzaminy EPSO/AD/60/06 IP: *.adsl.hansenet.de 13.08.07, 18:40
      Jeszcze prosba do EPSow - (makro-) i (mikro-) ekonomistow
      doszlych i niedoszlych - ale posiadajacych doswiadczenie w kwestii
      egzaminow ustnych. Moglibyscie podzielic sie informacjami dot.
      profilu, klimatu etc. egzaminu. Istnieja rozne opinie - niektorzy
      twierdza, ze to tylko "mila formalnosc". Gdzie lezy punkt ciezkosci -
      bardziej na wiedzy fachowej czy rzeczywisci na soft skills, jezyku,
      dostosowaniu do multi-cooltury ;) Za wszelkie infos bylabym
      wdzieczna - i chyba nie tylko ja ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka