Gość: der IP: *.brutele.be 16.08.07, 11:09 polska szkola w brukseli(wsp)szuka poloniste Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joanna Re: praca dla polonisty IP: *.chello.pl 19.08.07, 20:48 Witam, proszę o więcej informacji dot. tej pracy. Mój e-mail: logopeda1979@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
der1 Re: praca dla polonisty 20.08.07, 15:30 info o szkole na stronie www.szkola-lelewela-bruksela cv bardzo prosze przeslac na adres lisek.375@onet.eu pozdrawiam, der1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Info Re: praca dla polonisty IP: *.230-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.08.07, 15:33 www.szkola-lelewela-bruksela.be/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezanka polonist Re: praca dla polonisty IP: *.saint-gobain.com 20.08.07, 11:13 ja tez poprosze wiecej info (np. adres szkoly, do kogo wyslac CV)... moj mail : aniaw79@gazeta.pl wielkie dzieki z gory!!! Odpowiedz Link Zgłoś
der1 Re: praca dla polonisty 20.08.07, 15:34 informacja o szkole:www.szkola-lelewela-bruksela prosze o przeslanie cv na adres: bozena.rogolinska@skynet.be pozdrawiam, b.rogolinska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezanka polonist Re: praca dla polonisty IP: *.saint-gobain.com 20.08.07, 18:13 dziekuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: praca dla polonisty IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.07, 14:11 I dla mnie również jakieś info, z możliwie wieloma informacjami. Z góry dzięki cezarius@abs.uni.torun.pl Odpowiedz Link Zgłoś
der1 Re: praca dla polonisty 20.08.07, 15:36 wszyskie informacje na stronie szkoly: www.szkola-lelewela-bruksela cv prosze przeslac na adres: bozena.rogolinska@skynet.be pozdrowienia, b. rogolinska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lelewel Re: praca dla polonisty IP: 91.176.46.* 20.08.07, 23:39 W roku szkolnym 2006 / 2007 przybyło zarówno uczniów jak i pracowników Zespołu Szkół im. Joachima Lelewela przy Ambasadzie RP w Brukseli. Mamy nową Filię im. Jana Pawła II z siedzibą przy Polskiej Misji Katolickiej. Uczy się w niej 386 uczniów szkoły podstawowej w 17 oddziałach, 14 nauczycielek, Kierownikiem tej placówki jest Władysław Walaszczyk OMI. W Zespole Szkół przy Ambasadzie doszły lekcje religii - dla chętnych. Zajęcia te prowadzą: Pani mgr Anna Krzyśka i Ks. Władysław Walaszczyk. Liczba uczniów w tym roku wynosi 923 w 37 oddziałach. Grono liczy więc razem z dyrektorem, Panią mgr Bożeną Rogolińską i bibliotekarzem, Panią mgr Anną Scholl - Aleksandrowicz 17 osób. Warto także wspomnieć, że od kilku lat istnieje inna filia Zespołu: Filia z siedzibą w Mons, czyli na terenie SHAPE (NATO). Kształci się tam dzieci i młodzież od szkoły podstawowej do liceum. Łącznie 50 uczniów. Kierownikiem Filii jest Pani mgr Mariola KONOPKA. Naszym pragnieniem było, aby patronem szkoły został polski intelektualista i patriota, który wiele lat życia spędził w Brukseli - Joachim Lelewel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polonista Re: praca dla polonisty IP: 136.173.62.* 27.08.07, 12:00 Pozdrawiam wszystkich polonistów i życzę sukcesu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUbA Re: praca dla polonisty IP: *.cnb.com.pl 26.08.07, 14:52 prosze o więcej informacji xg_poeta@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola A. Re: praca dla polonisty IP: 212.122.223.* 16.09.07, 00:24 I ja poproszę o kontakt. Może kiedyś i dla mnie będzie szansa na pracę na Zachodzie (tym bardziej, że w Polsce nic ani nikt mnie nie trzyma). Polonistka z 18-letnim stażem, studia podyplomowe dające uprawnienia do nauczania filozofii i etyki, studia z zakresu teatru i filmu XX wieku, studia komparatystyczne i interdyscyplinarne na UJ, kursy, szkolenia itd. illic@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: praca dla polonisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 20:25 Witam i chętnie odpowiem na Państwa ofertę. Pracuję jako polonistka w jednym z liceów na lubelszczyźnie. CV jestem w stanie przysłać,jeśli tylko wyrażają Państwo zgodę.Podaję swój mail- martaalipinska@interia.pl Z poważaniem Marta Lipińska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M: Lindner Re: praca dla polonisty IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.07, 13:18 prosilabym o wiecej informacji na ten temat. Jakie sa warunki pracy? finalc@t-online.de Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanTomasz Re: praca dla polonisty IP: *.cec.eu.int 05.11.07, 15:03 Z tego co wiem to placa 12EUR za godzine plus jakies symboliczne sumy w PLZ. Praca w srode po poludniu i w sobote caly dzien. Troche trudno uwierzyc no i smutne ale prawdziwe. Ale to tylko moja subiektywna opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: praca dla polonisty IP: *.access.telenet.be 05.11.07, 18:13 Dlaczego smutne??? I tak jest sporo kandydatow...Swego czasu zakladalam szkolke polska przy PMK,ktora ze szkolki(+-20 dzieci) stala sie filia(ok200 dzieci) wlasnie tej szkoly dzieki min Bozenie R-wspanialej dyrektorce,ktorej tutejsze polskie dzieci wiele zawdzieczaja..Wowczas nauczycielki jak i rodzice pracowali (z przyjemnoscia) GRATIS. To nie byl zarobek tylko hobby i pasja...Ale na temat...moze dobrze byloby,zeby np moderator (M wiem,ze teraz masz co innego do roboty...Szkoda,ze nie moge glosowac,ale i tak bedziesz w SC)skontaktowal sie z BR (dyrektorka szkoly)bo wydaje mi sie,ze temat jest dawno nie aktualny i...szkoda robic sobie nadzieje i niepotrzebnie wysylac dokumenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tomasz Re: praca dla polonisty IP: *.cec.eu.int 06.11.07, 09:48 Smutne bo 12 EUR dla nauczyciela z kwalifikacjami w Brukseli ktory do tych lekcji na dodatek powinien sie przygotowac to zenada. A szkola ta to nie jest juz kameralna szkolak dla kilku osob tylko moloch z kilkomasetakami dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: praca dla polonisty IP: *.access.telenet.be 06.11.07, 16:40 Skoro masz kontakt z ta szkola to wiesz,ze pani Bozena-dyrektorka pracuje w konsulacie czy ambasadzie na calym etacie,a z tego co pamietam to reszta personelu byla wlasnie zatrudniona na ten,,kawalek,,etatu i napewno z tego tylko nie da sie wyzyc...zgadzam sie z toba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tomasz Re: praca dla polonisty IP: *.cec.eu.int 06.11.07, 17:43 Nie znam Pani Bozeny, ale jestem prawie ze pewien ze jesli ona dla kogos pracuje to tylko i wylacznie dla ministerstwa edukacji w PL:)) Odpowiedz Link Zgłoś
galgo Re: praca dla polonisty 26.08.08, 13:26 Bardzo smutne, tym bardziej, ze w Brukseli to tyle licza sobie pseudospecjalisci budowlani, ktorzy a/ nie wykazuja sladow wyksztalcenia jakiegokolwiek b/nie wykazuja nawet sladow wyksztalcenia budowlanego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronka Re: praca dla polonisty IP: 194.152.46.* 25.08.08, 22:28 Bardzo proszę o więcej informacji dotyczących tej pracy. Dziękuję. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: praca dla polonisty IP: 195.117.198.* 22.09.08, 16:45 szukam pracy jako nauczyciel polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - X - Re: praca dla polonisty IP: *.165-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 10.02.09, 17:25 Ludzie ten post ma dwa lata a wy sie nad nim rozczulacie tak jak bylby napisany przedwczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Gagracz Re: praca dla polonisty IP: *.dolsat.pl 05.02.09, 09:40 Edyta Gagracz Bełchatów 05.02.2009 r. Oś. Wolność 4/4 97-400 Bełchatów 0509670913 Podanie Poszukuje pracy w charakterze polonisty zarówno w kraju jak i poza jego granicami. W latach 1994-1999 studiowałam na WSP w Częstochowie, na wydziale Filologiczno - Historycznym, kierunek Filologia Polska, gdzie uzyskałam tytuł Magistra Filologii Polskiej. W latach 1998-2000 studiowałam na podyplomowych studiach o kierunku Logopedia Oświatowa. W roku 2003 ukończyłam uzupełniające studia podyplomowe z zakresu Logopedii Ogólnej na UMCS w Lublinie. Od 1.XI.1999 do 31.XII. 2000 roku pracowałam w pełnym wymiarze godzin (na czas nieobecności nauczyciela) na stanowisku Polonisty oraz jako Logopeda szkolny 2 godziny tygodniowo w Szkole Podstawowej w Dobiecinie. Od 2000 pracuję jako logopeda i polonista /nauczyciel mianowany/ w Szkole Podstawowej w Lubcu. Prowadziłam również zajęcia logopedyczne z dziećmi z różnymi zaburzeniami w Stowarzyszeniu Rodziców i Przyjaciół Osób Niepełnosprawnych „Przystań”. Obecnie pełnię funkcje dyrektora szkoły w wyżej wymienionej placówce. Bardzo lubię swoją pracę, jednak złe połączenie z obecnym miejscem pracy oraz niepewna jego sytuacja zmusza mnie do poszukiwania nowego miejsca pracy. Posiadam duże doświadczenie w pracy z dziećmi, co mogłabym udowodnić podczas mojej pracy w państwa placówce. Proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby. Z poważaniem mgr Edyta Gagracz CURRICULUM VITAE Bełchatów dn. 5.02.2009 r. Dane osobowe Imię i Nazwisko: Edyta Gagracz Data urodzenia: 4.06.1975 r. Miejsce urodzenia: Piotrków Tryb. Adres: 97-400 Bełchatów, os. Wolność 4/4 E-mail: gagracz@op.pl Telefon komórkowy: 509670913 Wykształcenie 1994 - 1999 WSP w Częstochowie, Wydział Filologiczno-Historyczny, kierunek- Filologia Polska, tytuł Magister Filologii Polskiej 1998-2000 WSP w Częstochowie, kierunek Logopedia Oświatowa- studia podyplomowe 2002-2003 UMCS w Lublinie, kierunek Logopedia- studia uzupełniające 2007 Ośrodek Doradztwa i Usług Oświatowych „EDUKACJA 2001” Radom, kierunek Oligofrenopedagogika- kurs kwalifikacyjny 2007 WODN w Piotrkowie Trybunalskim, kierunek zarządzanie placówkami ośwaitowymi – kurs kwalifikacyjny Doświadczenie zawodowe 2007- obecnie Praca w Szkole Podstawowej w Lubcu – na stanowisku dyrektora szkoły 2000 – 2007 Praca w Szkole Podstawowej w Lubcu gm. Szczerców na stanowisku nauczyciel języka polskiego (mianowany), logopeda zakres obowiązków opiekun stażu, wychowawca, opiekun kółka teatralnego 1999 – 2000 Praca w Szkole Podstawowej w Dobiecinie na stanowisku nauczyciel języka polskiego, logopeda zakres obowiązków zastępstwo nauczyciela Dodatkowa działalność 2001 - 2005 Działalność prywatna logopedyczna na terenie Przedszkola nr 1 w Bełchatowie od 2005 Praca w Stowarzyszeniu Rodziców i Przyjaciół Osób Niepełnosprawnych „Przystań”- terapia logopedyczna Dodatkowe umiejętności bardzo dobra znajomość obsługi komputera w środowisku Windows bardzo dobra znajomość pakietu Microsoft Office prawo jazdy kat. B negocjacje i rozwiązywanie konfliktów interpersonalnych Zainteresowania literatura, muzyka, pedagogika specjalna, kino, teatr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: praca dla polonisty IP: *.cec.eu.int 05.02.09, 10:11 I tacy nauczyciele mieliby uczyc nasze dzieci???NIGDY Przeczytajcie podanie tej pani-w 2 ostatnich zdaniach 5x praca w roznych odmianach.Medal za odwage Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No Re: praca dla polonisty IP: *.cec.eu.int 05.02.09, 11:27 No jak na polonistke to fakt mogla ta pani troche lepiej zadbac o styl. Ale powiem tez ze moja najlepsza nauczycielka od polskiego byla zaawansowana dyslektyczka ale poza tym byla fenomenalna. Odpowiedz Link Zgłoś
klee Statystyka 13.02.09, 12:49 Błędy: - redakcyjne: 5 - stylistyczne: od 3 do 5 + ten wskazany przez Gościa - ortograficzne: 6 - składniowe i semantyczne: 8 11 zdań (+ incipit i zakończenie), 23 błędy. Jasne, No, ktoś może być na bakier z językiem, a pozostawać przy tym znakomitym literaturoznawcą. Tylko niech ktoś taki szuka może pracy w jakimś instytucie badań literackich, a nie w szkole językowej. Z drugiej strony, jeśli ktoś nie potrafi napisać bezbłędnie podania o pracę, to bez względu na to, czy jest polonistą, czy nie, czy ma dysleksję i dysortografię, czy nie, jest to dla takiej osoby kompromitujące, nie uważasz? Przeciętny student polonistyki ma spore trudności w poprawnym i sprawnym posługiwaniu się językiem ojczystym. Nie ma to jednak wpływu na jego studenckie losy. A jak się już znajdzie taki, który jednemu delikwentowi z drugim jakiegoś językoznawczego przedmiotu z tego powodu nie zaliczy, bo uważa, że nie może uczyć dzieci języka ktoś, kto sam włada nim marnie, to delikwent ów płaci w dziekanacie 100zł za tzw. repetę i nim się jeszcze nowy semestr na dobre nie zacznie, przystępuje do kolokwium u kogoś, kto słynie z tego, że zawsze wszystkim zalicza, i już przestaje mieć znaczenie, czego kto nie umie. No a po studiach trafi do jakiejś szkoły, bo pracuje w niej jego ciocia, dajmy na to, która poleci bratanka/siostrzeńca dyrekcji. I uczy ktoś taki dzieci byle jak. Jego ofiary byle jak kształcone trafiają na studia i stają się polonistami, którzy mają problemy z językiem ojczystym. I tak się to wszystko kręci. Przygnębiające, przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13-tego piatek ;) Re: Statystyka IP: *.203-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.02.09, 16:37 Ale tak jest w wiekszosci zawodow, na kazdym poziomie nawet u was w pracy ;) Wiekszosc z was dostala sie do pracy w 2005 roku pozaliczane po "lebkach" byly te egzaminy bo brakowalo ludzi do obsadzenia danych stanowisk fukslo sie bo znalo sie " w zadowalajacym stopniu jezyk " W.T.F?!?. Jesli teraz na nowo mialo by sie przystapic do egzaminow to ciezko by bylo nie ? :-P ? Odpowiedz Link Zgłoś
klee Oby nikt się nie czuł z sobą za dobrze, co? 13.02.09, 23:46 W moim przypadku to raczej permanentna już frustracja, nie piątek trzynastego. ;-) Jeśli przypuszczasz, że pracuję jako tłumacz w jednej z unijnych instytucji, to spieszę wyprowadzić Cię z błędu. Tak, no można przyjąć, że mierność i cwaniactwo dominują wszędzie, zwłaszcza że pisałem na podstawie doświadczeń i obserwacji z uniwersytetu, który uchodzi za jeden z pięciu najlepszych w Polsce. Pozwól mi jednak wierzyć, że są uczelnie, na których system działa, na których pracują uczciwi, odpowiedzialni, rzetelni ludzie. A propos, nie wiem, jak się sprawują unijni tłumacze, ale w Bibliotece EP, w której miałem szczęście przez krótki czas pracować, ludzie wywiązują się ze swoich obowiązków wzorowo, również ci z łapanki. Nieradzący sobie stanowią zupełny margines. Było to dla mnie imponujące. I sprawiło, że jeszcze mniej lubię Polskę, bo tu standardem jest raczej bylejakość w pracy. Jeśli idzie o język na przykład, to tu ta różnica też jest widoczna. Wystarczy zestawić teksty z unijnych wortali, które są pisane tak, że trudno mieć do nich zastrzeżenia, z pochodzącymi choćby z Onetu, w których niekiedy byk na byku. Co do mojej profesji, samopoczucie mam niezgorsze, dziękuję. Egzaminy żadne mi niestraszne. I świetnie, bo gdybym jeszcze był kiepski w tym, w czym powinienem być dobry, to bym już tej swojej frustracji nie przezwyciężył. I na pewno bym się tutaj nie odzywał. Tobie też życzę, żebyś zawsze mógł powiedzieć o sobie, że jesteś specjalistą w swojej dziedzienie. Bo to strasznie smutne, kiedy się trzeba wstydzić za to, jak się pracuje. Później miewa się skłonność do przypisywania zawodowej nieudolności wszystkim wokół, na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13-tego piatek ;) Re: Oby nikt się nie czuł z sobą za dobrze, co? IP: *.28.126.68.coditel.net 14.02.09, 00:15 Nikt nawet nie posadzal Ciebie o frustracje ;) :-P nawet ja osobiscie jestem daleki od tego ( frustracji ) Nawet ten post nie byl skierowany do Ciebie tylko do ogolu " calosci" tych ludzi co dostali sie w 2005 roku. Nawet przez mysle nie przeszlo mi ze to wezmiesz do siebie. Popatrz lepiej na bledy na forum z yahoo groups EPSO , jakie tam ludzie wala byki ;) i jakos to nikomu nie przeszkadza, wiem wiem pewne zasady trzeba przestrzegac . Zycze milego weekendu jak i powodzenia w pracy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
klee Brussels by Night (and on weekend) 14.02.09, 00:59 Ja sam siebie posądzam, w tym rzecz. :-] Ale mniejsza o to. Na błędy na forach, w codziennych rozmowach itp. trudno w ogóle zważać. Choć jak możesz zobaczyć w jednym z sąsiednich wątków, niektórzy próbują to - z sobie tylko znanych pzryczyn - robić. I śmieszne rzeczy z tego wychodzą. Wiesz, nie chodzi o jakieś zasady, chodzi o to, że pewni ludzie w pewnych sytuacjach powinni wyrażać się sprawnie, komunikatywnie i bezbłędnie. Dziennkarz, kiedy pisze tekst do gazety czy Internetu, polonista w sytuacjach szkolnych czy sprawdzianu, tłumacz, kiedy dokonuje tłumaczenia itd. Bo ich nieuctwo ma swoje konsekwencje, tak jak nieuctwo lekarza ma swoje. I ludzie oczekują od nich, że będę mówili tak, by można się od nich uczyć, jak od kierowcy oczekują, że będzie ich wiózł tak, że nie wylądują na drzewie. Coś w ten deseń. Żeby każdy robił swoje, o to idzie. Też życzę miłego weekendu. Och, weekendy w Brukseli są super, wspominam je z rozrzewnieniem. :-) A życzenia powodzenia w pracy przyjmuję ochoczo, powodzenia w znalezieniu nowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: praca dla polonisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 11:46 Niech Pan/Pani stanie po tej drugiej stronie biurka i zobaczy jak to łatwo być nauczycielem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ExNauczyciel Re: praca dla polonisty IP: *.cec.eu.int 10.02.09, 12:18 Prawie 10 lat bylem po drugiej stronie biurka takze znam sprawe od podszewki. I konkluzja jest take ze jest to jeden z zawodow w ktorym niestety toleruje sie i nawet nagradza czesto miernote. A szkoda. A prawda jest taka ze jak dostajesz list motywacyjny od aspirujacego nauczyciela jezyka to zakladasz ze osoba ta zna jezyk to primo a duo ze wyslili sie troche i sprawdzi to co pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Rej Re: praca dla polonisty - Do Pani Edyty.... IP: *.cec.eu.int 16.02.09, 12:13 Proszę się nie przejmować krytyką Pani wpisu na forum. Życzę powodzenia w poszukiwaniu nowej pracy i odradzam szkoły w Brukseli. Byłaby by Pani zawiedziona organizacją, młodzieżą i zarobkami. Pozdrawiam Panią i wszystkich krytykantów. Cieszę się, że dyskusja na temat poprawności językowej czasami się pojawia na tym forum. Próbowałem ją zagaić w przeszłości ale dostało mi się, że nie odróżniam żargonu instytucji od języka polskiego. Może i rzeczywiście nie ma żadnej difference.... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
klee Chyba jednak... 16.02.09, 14:19 (...) "krytykujących", Mikołaju. To tak a propos Twojej potrzeby prowadzenia rozmów o poprawności językowej. ;-) Wiesz, jeśli polonista nie musi się przejmować tym, że nie jest w stanie zredagować poprawnie listu motywacyjnego, to dlaczego pracujący w instytucjach unijnych Polacy mieliby się przejmować, że odmiana ogólna ich polszczyzny jest wypierana przez socjolekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Rej Re: Chyba jednak... IP: *.cec.eu.int 17.02.09, 10:46 Krytykujących też. :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klee Czy to o tym zagajeniu pisałeś? IP: *.akademiki.uni.torun.pl 17.02.09, 10:56 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=54221633&a=54221633 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klee Przy okazji... IP: *.akademiki.uni.torun.pl 17.02.09, 11:18 W sobotę Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego. Chociaż tego dnia można się postarać. portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=44526&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezprzesady Re: Przy okazji... IP: *.cec.eu.int 17.02.09, 12:48 nie widze najmniejszego powodu, dla ktorego mialbym wrzucac posty pisane jedna reka na spell checkera, bo jakiemus poloniscie tak sie marzy. Dopoki polszczyzna na forach "emigracyjnych" nie odbiega od przecietnego standardu na forach krajowych, dopoty bede pisal sobie tak, jak pozwala na to konwencja internetu i forow. Zakreconym polonistom polecam utworzenie wlasnego forum literackich postow, gdzie beda mogli doznawac intelektualnego orgazmu rozkoszujac bezbledna ortografia i semantyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klee A to nie do mnie, proszę IP: *.akademiki.uni.torun.pl 17.02.09, 13:05 Bo ja nic takiego nie postuluję. Każdy postępuje, jak uważa za właściwe. Nie ma potrzeby anonsować tego w sposób napastliwy. Inna sprawa, że tak drobna, wydawałoby się rzecz, jak rezygnacja z polskich znaków diakrytycznych prowadzi czasem do całkowitego niezrozumienia. To jest fakt. Fora poświęcone językowi już na gazeta.pl są, niejedno. Forum kultywowania błednego pisania chyba nie ma. Możesz założyć, jeśli masz potrzebę. A literatura to zupełnie inna sprawa. Konwencja Internetu pozwala na rezygnację z użycia wielkich liter, polskich znaków czasem i niektórych znaków przestankowych, na wiele więcej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Rej Re: Czy to o tym zagajeniu pisałeś? IP: *.cec.eu.int 17.02.09, 14:04 Nie ale zgadzam się całkowicie z tym co tam jest napisane. Pamiętam, że sprowokował mnie wpis o promocji i deadlinach do aplikacji czyli o awansach i terminach zgłoszenia. ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klee Pucu bucu IP: *.akademiki.uni.torun.pl 17.02.09, 18:39 No tak, neosemantyzmy to szczególnie niebezpieczny zwierz. Potrafią wprowadzić sporo zamieszania do komunikacji. Bardzo miło spotkać tu kogoś, dla kogo przełączenie Windowsa na język polski nie jest zbędną fatygą, kto skłonny jest prowadzić rozmowę bez opluwania współrozmówcy i kto rozbieżności opinii nie traktuje jako zamach na własny majestat, bardzo miło. A wydawałoby się, że wiodąc żywot tak przyjemny jak eurourzędniczy każdy powinien być pogodny... Pozdrawiam jak najserdeczniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meteo pucu descz IP: *.dyn.versateladsl.be 17.02.09, 19:36 POGODNY? w BRUKSELI? wy mnie nie nerwujta.. tylko wyjzyjta se za lokno :((( w pogode to ja bym nie wchodzil, w BRXLI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klee Oddam toruńską pogodę za BOZAR! IP: *.akademiki.uni.torun.pl 17.02.09, 21:28 W pogodę bym faktycznie nie wchodził, ale w niepogodę bym wychodził. Fińska eurourzędniczka mnie nauczyła. Może warto trzymć z Anglikami... W zeszłym roku w kwietniu, maju było tak pięknie w Brukseli. Więc chiill out i nie bój żaby, jeszcze dwa miesiące i zawita do Was latooo!!! Coś dla mistrza pogody, Romana S., i wszystkich epso-informatyków, na niepogodę: www.youtube.com/watch?v=aX0-nqRmtos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irytacja Re: praca dla polonisty IP: *.105-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.01.11, 15:08 Nie piszemy 1.XI.1612 tylko 1 XI 1612. Jak już chcemy, to piszemy 1.11.1612 !!! Kapejszen??? Kto Was "polonistów" uczył???!!! Won od dzieci z taką nauczycielką! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: restia Re: praca dla polonisty IP: *.centertel.pl 09.12.09, 17:54 Możecie przesłać mi bliższe informacje r.rybczynska@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filutek Re: praca dla polonisty IP: *.fbx.proxad.net 09.12.09, 21:39 przypuszczam ze nie czekali na dobra kandydatke a detale mozna tez znalesc polska szkola w brukseli www.google.fr/search?hl=fr&q=polska+szkola+w+brukseli&btnG=Rechercher&meta= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Jaczewska Re: praca dla polonisty IP: *.centertel.pl 16.03.10, 13:57 Szanowna Pani/Szanowny Panie! Jestem studentką V. roku na Wydziale Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Od stycznia 2011 wraz z rodziną będę przebywać w Brukseli. Jestem zainteresowana pracą w polskiej szkole w Brukseli. Informację zwrotna proszę kierować na adres: mr100@wp.pl. Z poważaniem Marta Jaczewska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieslychane Re: praca dla polonisty IP: 91.180.175.* 18.03.10, 20:28 z nudow nadzialem sie na post niejakiej gargacz. bledy bledami, ale co za matol, zeby wklejac swoje cv na forum. gargacz, wez telefon, zadzwon do szkoly, ktora cie interesuje, nawiaz osobisty kontakt, dopytuj, pilnuj sprawy i nie osmieszaj sie na forum powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: praca dla polonisty IP: *.access.telenet.be 18.03.10, 22:50 kazdy robi jak chce...ale moze czas zamknac ten watek....Prosba do moda.Co niektorzy chca ksztalcic dzieci a nie potrafia czytac ze zrozumieniem...temat rozpoczeto w sierpniu 2007.Pewnie oferta dawno nieaktualna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Koczór Re: praca dla polonisty IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.11, 12:01 Chętnie podejmę smryk@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: praca dla polonisty IP: *.fbx.proxad.net 09.01.11, 14:28 właśnie dobrze ze się odezwałeś tylko czekali na ciebie już wysyłają umowę ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: praca dla polonisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 21:03 Witam i chętnie odpowiem na tego typu pracę. jestem naucyzcielką języka polskiego w szkole ponadgimnazjalnej. Z poważaniem Marta L. PS. Oto mój mail: martaalipinska@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety Re: praca dla polonisty IP: *.fbx.proxad.net 03.03.11, 23:31 wątpię czy czekali aż się Marta obudzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: praca dla polonisty IP: 91.194.202.* 04.03.11, 09:29 Mysle,ze admin powinien zamknac ten temat.Czesto ludzie nie patrza na date wiadomosci tylko na tresc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: praca dla polonisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.11, 19:42 Jestem nauczycielem języka polskiego. Zainteresowała mnie przedstawiona oferta. proszę o więcej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś