Dodaj do ulubionych

Auditors AD 126/08

IP: 213.189.186.* 28.05.08, 19:10
Czy ktos zapisal sie na ten konkurs?
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Auditors AD 126/08 IP: *.219.134.27.adsl.dyn.edpnet.net 28.05.08, 19:33
      nie
    • Gość: Art Re: Auditors AD 126/08 IP: *.gemini.net.pl 28.05.08, 21:02
      Tak
    • madziagesell Re: Auditors AD 126/08 29.05.08, 13:06
      no, ktos na pewno - tak ok 11000 osob
      • Gość: z Re: Auditors AD 126/08 IP: *.cec.eu.int 29.05.08, 13:24
        A moze juz ktos byl na preselekcyjnych?
        • Gość: gosc ktos byl IP: *.cec.eu.int 29.05.08, 13:46
          koleznaka koleznaki byla i mowila ze pytania kosmosu, ale
          szczegolow nie znam
          • Gość: kosmos Re: ktos byl IP: *.cec.eu.int 29.05.08, 14:38
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> koleznaka koleznaki byla i mowila ze pytania kosmosu, ale
            > szczegolow nie znam

sorry, ale co na PRESELEKCJI moze byc z komsosu? Przeciez to sa
            zawsze podobne pytania
        • tristan987 Re: Auditors AD 126/08 29.05.08, 15:41
          Gość portalu: z napisał(a):

> A moze juz ktos byl na preselekcyjnych?

Byl. Pytania standardowe. Jedyna roznica w samym przebiegu egzaminu
          to fakt, ze verbal i numerical polaczone sa w jedna czesc, nie ma
          przerwy miedzy nimi.
          • Gość: kandydat Re: Auditors AD 126/08 IP: *.cec.eu.int 29.05.08, 16:05
            a ile bylo pytan numerycznych a ile werbalnych? ile bylo czasu?
            • tristan987 Re: Auditors AD 126/08 30.05.08, 09:55
              Gość portalu: kandydat napisał(a):

> a ile bylo pytan numerycznych a ile werbalnych? ile bylo czasu?

Po 15 pytan z kazdego rodzaju, niepomieszane - tzn najpierw czesc
              werbalna, potem numeryczna, godzina na wszystko.
              • Gość: kandydat Re: Auditors AD 126/08 IP: *.cec.eu.int 30.05.08, 11:08
                dzieki za informacje
                a ile jest czasu na pytania o unii i ile jest jest na nie czasu
                • tristan987 Re: Auditors AD 126/08 30.05.08, 13:48
                  Gość portalu: kandydat napisał(a):

> dzieki za informacje
                  > a ile jest czasu na pytania o unii i ile jest jest na nie czasu

30 pytan, 20 minut.
                  A, jeszcze poprawka - na werbal i numeryczne razem jest 55 min, a
                  nie godzina, jak napisalem poprzednio.
                  Te wszystkie detale sa opisane w instrukcji EPSO tak swoja droga ;-)
                  • Gość: toja Re: Auditors AD 126/08 IP: 213.189.186.* 30.05.08, 18:07
                    Jestes pewien tristan,ze byla rowna liczba verbali i numericali? Mi sie
                    wydawalo,ze w poprzednich konkursach mieli 20 verbali i tylko 10 numericali?
                    • Gość: FR Re: Auditors AD 126/08 IP: *.cust.tele2.lu 30.05.08, 19:31
                      bylo 20 verbali i 10 numericali
                      • Gość: toja Re: Auditors AD 126/08 IP: 213.189.186.* 30.05.08, 20:13
                        Dzieki FR. A trudne byly numericale? Czy tylko odczytac dane z tabelki?
                        • Gość: FR Re: Auditors AD 126/08 IP: *.cust.tele2.lu 30.05.08, 20:42
                          zwykle numericale byly dla mnie najlatwiejsza czescia konkursu, ale w tym musze
                          przyznac, ze nie byly takie oczywiste, bo czesto potrzebne dane nie wystarczylo
                          znalezc w tabelce, tylko najpierw je trzeba bylo obliczyc jako wypadkowa innych
                          danych z tabelki, a potem jeszcze przemnozyc czy podzielic przez kolejne dane
                          liczbowe zawarte w samym pytaniu pod tabelka - a czas uciekal ...
                          • Gość: toja Re: Auditors AD 126/08 IP: 213.189.186.* 31.05.08, 17:53
                            FR - podejrzewam, ze i verbale nie byly zbyt proste - zwlaszcza, ze czasu jest
                            bardzo malo? Jakie bylo Twoje wrazenie?
                    • tristan987 Re: Auditors AD 126/08 02.06.08, 09:02
                      Gość portalu: toja napisał(a):

> Jestes pewien tristan,ze byla rowna liczba verbali i numericali?
                      Mi sie
                      > wydawalo,ze w poprzednich konkursach mieli 20 verbali i tylko 10
                      numericali?

Nie, glowy za to nie dam. Jesli FR pisze ze bylo 20/10 to ma racje.
                      Sorry za wprowadzenie w blad.
                      Dodam jeszcze tylko, ze oprocz kalkulatora na ekranie byl tez taki
                      zwykly. Jak dla mnie to ulatwienie.
                      • Gość: toja Re: Auditors AD 126/08 IP: 213.189.186.* 02.06.08, 21:07
                        A jakie miales wrazenie o verbalu? Trudny? Czasu starczylo na wszystko?
                        • byly_eurokrata Re: Auditors AD 126/08 03.06.08, 07:15
                          pewnie zaraz ktos okrzyknie mnie przemadrzalcem, ale jak sie zna dobrze jezyk, to na verbale ZAWSZE wystarcza czasu. Na ostatnich 3 preselekcjach, ktore zdawalem w dwoch roznych jezykach, za kazdym razem udawalo mi sie skonczyc verbale kilka, raz nawet kilkanascie minut wczesniej i wszystkie preselekcje zdalem. I nie to, ze ja taka gwiazda jestem, tylko WIELE innych osob mi potwierdzilo, ze u nich bylo tak samo.
                          Aha, taka porada z mojej strony, ale to kazdy sam musi wyprobowac: czytaj najpierw odpowiedzi a dopiero potem tekst, tutaj rowniez wiekszosc osob twierdzi, ze w taki sposob szybciej i pewniej sie odpowiada
                          • Gość: verbalna Re: Auditors AD 126/08 IP: *.cec.eu.int 03.06.08, 11:55
                            Byly nie calkowicie zgadzam z tym co mowisz na temat techniki
                            robienia verbali.

Zdawalam je nie raz. 2 razy testy gdzie verbale byly czescia sama w
                            sobie wiec nie pomieszane z numerical. Z tych dostalam za kazdym
                            razem ponad 90% takze chyba mam kwalifikacje zeby sie na ten temat
                            wypowiedziec.

Teraz verbale sa jednego typu czyli wybor miedzy kilkoma
                            stwierdzeniami. Stwierdzenia najczesciej dotycza zrosumienia tekstu
                            nie szukania kluczowego slowa czy tam jakiegos szczegulu.

Uwazam ze czytanie wszystkich odpowiedzi najpierw nie jest
                            najbardziej optymalne bo proba ich zapamietnaia moze byc lekko
                            czasochlonna. W moim wypadku robie to tak:

Czytam pierwsze stwierdzenie. Jesli widze ze bez czytania tekstu to
                            stwierdzenie jest i tak dosc glupie (malo prawdopodobne biorac pod
                            uwage moja znajomosc tematu czy ogolna wiedze) to czytam jeszcze to
                            drugie.

Potem czytam tekst ktory jest stosunkowo krotki. Teraz tksty na
                            komputerze maja miedzy 5 a 8 linijek wiec nie jest trudno zapamietac
                            je dosc dobrze jesli oczywiscie zna sie jezyk na tyle dobrze.

Na koniec szybko wybieram. Czasami w trudniejszych przypadkach
                            wracam do tekstu zeby sie upewnic.

W czasie sie zawsze wyrabiam ale nie tyle ze mi 5 albo wiecej minut
                            zostaje.

Takze moja teza jest ze nie ma jednego jedynego sposobu na robienie
                            verbali. Wszystko zalezy od indywidualnej osoby i od tego jak
                            przetwarza informacje, jak szybko czyta, jak dobrze tak naprawde zna
                            jezyk itp. Mozna to robic tak jak Ty ale mozna to robic i inaczej.
                        • tristan987 Re: Auditors AD 126/08 03.06.08, 09:16
                          Gość portalu: toja napisał(a):

> A jakie miales wrazenie o verbalu? Trudny? Czasu starczylo na
                          wszystko?

Verbale byly rozne. Niektore takie, ze wlasciwie odpowiedz byla
                          oczywista, bo pytanie powtarzalo konkretna fraze z tekstu. Niektore
                          takie, ze trzeba bylo logicznie polaczyc informacje z roznych czesci
                          tekstu. Ale bylo jedno czy dwa takie, ktore sprawialy wrazenie ze to
                          jakas wyzsza logika jest. Ale ma racje byly, gdy pisze, ze to jest
                          sprawdzenie znajomosci poslugiwania sie jezykiem.
                          Co do czasu, to powinno starczyc, o ile sie nie spedza nad jednym
                          pytaniem zbyt dlugo. Jak jakies jest trudne, to zostawic je na
                          pozniej, zeby nie blokowalo.
                          • Gość: verbalna Re: Auditors AD 126/08 IP: *.cec.eu.int 03.06.08, 11:58
                            Zgadzam sie z Toba Tristan. Uwazam ze ogromnym plusem jest to ze w
                            obecnym systemie EPSO testy verbalne sa o wiele bardziej miarodajne.
                            Jest wiecej tekstow gdzie rzeczywiscie wybranej dobrej odpowiedzi ma
                            jakis zwiazek z ogolnym poziomem IQ. I cale szczescie.
                            • Gość: toja Re: Auditors AD 126/08 IP: 213.189.186.* 03.06.08, 21:56
                              Dzieki za rady. Co do technik robienia verbali -to faktycznie nie ma jednej
                              sprawdzonej metody, a poza tym co jest dobre dla jednej osoby - nie musi byc
                              dobre dla drugiej.
                              • Gość: Inka Re: Auditors AD 126/08 IP: *.access.telenet.be 04.06.08, 10:56
                                A jakies przyklady pytan z wiedzy o EU? Czy pytania sa porownywalne
                                z pytaniami z poprzednich lat czy trudniejsze?
                                Dzieki z gory za wszelkie info.
          • gwatemalka Re: Auditors AD 126/08 09.06.08, 11:25
            A na co kladli nacisk przy pytaniach o UE? Traktat z Lizbony, Polityki,
            instytucje? O cos wiecej pytaja, czy o wszytsko po trochu?

Dzieki
            • Gość: Maciek Re: Auditors AD 126/08 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 15:14
              Pytaja o wszystko co dotyczy Unii Europejskiej. To czy przejdziesz do nastepnego
              etapu w 80% zalezy od tego jakie pytnie wylosuje tobie komputer.
              • Gość: po egzaminie Re: Auditors AD 126/08 IP: *.cec.eu.int 12.06.08, 11:18
                ja juz po, wg mnie nie byl to latwy test, chyba najtrudniejszy jaki
                do tej pory zdawalam. z UE pytali o wszystko (tzn i polityki i
                historia i traktaty), pytania numeryczno-werbalne dosc
                skomplikowane. a tak naprawde duzo bedzie zalezalo od tego jaki byl
                ogolny poziom, bo 50% raczej nie jest trudno uzyskac, a potem to
                zalezy ile trzeba miec wiecej aby byc zaproszonym do kolejnego
                etapu. tak wiec powodzenia dla tych co jeszcze beda zdawac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka