Dodaj do ulubionych

Rejestracja samochodu - Belgia

07.09.08, 15:21
Witam

Mój mąż pracuję w Belgii od roku czasu. Jest zatrudniony i zameldowany
tymczasowo, co 6 miesięcy musi przedłużać kontrakt.
Ma on samochód ubezpieczony i zarejestrowany w Polsce. Aktualnie kontrakt
kończy mu się w lutym 2009 roku. Ostatnimi czasy Belgijska policja podczas
kontroli drogowej nakazała mu ubezpieczyć i zarejestrować samochód w Belgii,
ze względu na łączny pobyt w Belgii ponad rok.
Moje pytanie jest następujące, czy tymczasowe zameldowanie i praca wymaga
stałej rejestracji samochodu w Belgii?

Dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • galgo Re: Rejestracja samochodu - Belgia 08.09.08, 09:13
      Uff, to dobrze, ze skonczylo sie na upomnieniu, slyszalam, ze mandat
      wynosi ok. 2.500 EUR!
      • zbasia65 Re: Rejestracja samochodu - Belgia 08.09.08, 10:10
        Rozumiem, że jednak musi go tam zarejestrować.
        Mam jeszcze jedno pytanie, ile kosztuje rejestracja, podatek
        drogowy,ubezpieczenie? Chodzi o samochód Mercedes W124 E 300 diesel.
        Bardzo proszę o informację,może ktoś wie?
        Dostał miesiąc czasu na załatwienie tej sprawy, albo wywózka samochodu do Polski.
        Z góry dziękuję
        • galgo Re: Rejestracja samochodu - Belgia 08.09.08, 10:40
          Baaaaardzo duzo. Ogolnie te koszty w Belgii sa bardzo wysokie. O
          stawkach podatkow decyduja 3 parametry:
          1/ pojemnosc silnika (podejrzewam ze chodzi o 3 litry)
          2/ ilosc koni mechanicznych (136?)
          3/ wiek auta

Tutaj troche nieaktualne taryfy (wazne do czerwca 2008), ale nie
          sadze, zeby wiele sie zmienilo.
          koba.minfin.fgov.be/commande/pdf/Folder_TaxCirculation_2008.pdf
          Wynikaloby z tego, ze Wasze auto ma 15 koni fiskalnych (obliczane na
          podstawie punktu 1 i 2), co daje zawrotna kwote okolo 670 EUR do
          zaplaty co rok (taxe de circulation) i w zaleznosci od wieku auta,
          kolejne 60-900 EUR jednorazowego podatku rejestracyjnego (taxes de
          mise en circulation, czym starsze auto, tym taniej). Ubezpieczenie
          podstawowe ok. 550 EUR (OC).

Proponuje zmienic auto na bardziej "zielone".
          • zbasia65 Re: Rejestracja samochodu - Belgia 08.09.08, 12:28
            galgo! bardzo,ale to bardzo dziękuję za informację. Ten samochód to żadne cudo
            bo rocznik 1993, ale wygodny i dobry na długie trasy, trochę nam go szkoda, ale
            chyba jak radzisz trzeba będzie wymienić go na coś innego.
            Jeszcze raz dziękuję!
            • Gość: gość Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.153-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.09.08, 16:52
              a czy Ty jestes zameldowana w Belgii?
              jesli nie to najłatwiej jest przerejestrowac auto na Ciebie w Polsce
              i wtedy policja nic nie moze zrobić
              a jesli jestes zameldowana w tym dziwnym kraju to zróbcie na
              darowizne na Ojca czy Matke - o kosztów poza nowym dowodem
              rejestracyjnym i jak wyzej
              w tym kraju zarejestrowac auto to poza kosztami to jeszcze procedura
              związana z weryfikacja auta - potwierdzenie w Waszym autentyczności
              dokumentów auta w salonie Mercedesa - nr silnika, nadwozia i innych
              dupereli
              autem nie na siebie zarejestrowanym mozesz jeździć do woli i policja
              nic Ci nie zrobi
              • Gość: Go Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: 91.177.29.* 09.09.08, 20:04
                A czy ktos wie co nalezy zrobic w nastepujacej sytuacji:
                Ojciec pozyczyl mi samochod na czas nieokeslony do korzystania w Brukseli. Auto zarejestrowane jest w Polsce na jego nazwisko, a on sam takze rezyduje na stale w Polsce. Czy moge takim autem bez problemow tu jezdzic czy musze je tu przerejestrowac, a moze musi to zrobic moj ojciec nawet jesli tu nie rezyduje? Z gory dzieki za odp.
                • Gość: gość Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.153-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 09.09.08, 21:31
                  to nie masz problemu - bez niczego mozesz jeździc po brukseli i nie
                  musisz przerejestrowywac auta
                  dla św. spokoju mozesz mieć umowe uzyczenia auta przez Ojca dla Was -
                  a dla utrudnienia policji miejcie ja po polsku bo przeciez jak
                  będziesz miec po francusku to od razu ich to zdziwi a autem mozecie
                  jeździć po całej europie
                  moźna wykupując OC podać iź auto uzywane jest przez innych członków
                  rodziny
                  • Gość: eed Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: 62.22.41.* 11.09.08, 13:28
                    kurde, czy oni nigdy z tym porzadku nie zrobia????!!!! Przeciez to
                    jest zenada. Niby Unia, swobodny przeplyw ludzi, mozesz niemalze
                    mieszkac gdzie chcesz ale samochod musisz przerejestrowac i
                    odpowiednio za to zabulic.
                    • Gość: gość Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.192-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.09.08, 14:16
                      z tym, że Polak zawsze wymysli obejście
                      • Gość: gosc Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.access.telenet.be 11.09.08, 14:27
                        samochod trzeba rejestrowac w kraju,z ktorego drog sie korzysta,to
                        chyba normalne?
                        Dlaczego inni maja placic za Polakow,ktorzy caly czas kombinuja byle
                        miec za darmo??
                        Tu mieszkasz?Tu niszczysz asfalt?Korzystasz z 'darmowych' autostrad
                        itd?To plac co nalezy,tak jak robia to inni uzytkownicy drog tego
                        kraju (proste)!
                        • Gość: kancura Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.access.telenet.be 20.02.12, 12:06
                          Zgadzam sie z Tobą w pełni sama mieszkam w Belgii i skoro tutaj pracuje tutaj mieszkam korzystam z przywilejów ulg na dziecko zasiłku jak obywatel Belgii to dlaczego korzystam nie miałabym korzystac z auta tutaj zarejestrowanego jak Belgowie, którym po części i zabieram prace.
                          Co do auta zarejestowanego na kogoś innego kolega pracuje tutaj 6msc dostał 15 dni na rejestracje samochodu na siebie tego którym go złapali, pojechał do polski zamienił sie z bratem policja przyszła na kontrole dostał 1200 euro mandatu bo skoto tutaj pracuje to nie moze sie poruszac dłużej niż 30 dni samochodem tutaj nie zarejestrowanym i wymiana nic mu nie dała bo to dalej auto nie zarejestowane w belgiia tutaj pracuje nie jest turystycznie
                          Dopuszczone jest to tylko w przypadku jak masz chwilowy problem z autem lub drugie auto zarejestrowane w belgii, oszukiwac z chwilowym problemem nie radze bo oni to notują.
                          • Gość: Pośrednik Problem z rejestracją pojazdu w trójmieście? IP: *.net.stream.pl 19.09.12, 11:17
                            Nie masz czasu lub chęci użerać się z biurokracją w trójmiejskich WK, zadzwoń załatwimy sprawę szybko i profesjonalnie za Ciebie: 510 640 161
                            Dojazd do klienta w cenie!
                  • Gość: Bruksel Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.etuc.org 25.05.10, 16:17
                    Jakkolwiek to debilne, to niestety nie jest tak jak piszesz - jeśli trafisz na
                    upierdliwego policjanta, to umowa użyczenia będzie warta tyle ile papier, na
                    którym ją spisano. Osobiście słyszałem o przypadkach, gdzie taka umowa użyczenia
                    nie była respektowana. Kolega miał problemy, gdy poruszał się po Brukseli
                    samochodem rodziców, którzy przyjechali go odwiedzić - wytłumacz i udowodnij
                    policjantowi, że nie obchodzisz belgijskiego prawa.
                    Oczywiście to żenada, ale konsekwencje są takie, że jeżdżąc po Belgii musisz
                    mieć auto zarejestrowane na siebie (jeśli przebywasz tu ponad 6 miesięcy). Inne
                    opcje są po prostu ryzykowne i życzę powodzenia, gdy przyjdzie brać adwokata i
                    użerać się z administracją belg.
                    I tak pozostanie jeszcze dlugo, bo rejestracja pojazdów (podobnie jak
                    ubezpieczenia, które nie podpadają pod przepływ usług) uważana jest za obszar
                    polityki fiskalnej i ewidencyjnej państw UE i nie leży w kompetencjach UE.
                • Gość: Adrian Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.access.telenet.be 17.04.14, 13:26
                  nie rejestrujcie na kogos tylko zmiencie bo moja znajoma miała auto zarejestrowane ojca złapali ją 2 razy za 3 razem zabrali dowód i dopiero jak wracała do pl to jej oddali i sprawdzają czy te auto tu jest później wiec zmieńcie i nie kombinujcie w innym wypadku grozi sądem albo grzywny nawt do 5 tyś euro
    • Gość: miczel Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.chello.pl 25.08.09, 14:44
      tak jak powiedział maryian. wszystko zależy od miasta.. w UC we Wrocławiu
      zdarzało się czasem ze nawet nie pytali o upoważnienie.. Czasem zdarzało się
      nawet tak, ze celnicy zapomnieli wziąć dokumenty, za co niestety my podatnicy
      płacimy naszym cennym czasem

no cóż. Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi.

tak czy inaczej jeżeli ktoś nie ma czasu na osobistą rejestracje polecamy swoje
      usługi kompleksowej rejestracji pojazdów we Wrocławiu.

- Rejestracja zajmuje nam ok. tydzień
      - Oferujemy dojazd do każdego klienta mieszkającego na terenie Wrocławia

ZAPRASZAM NA NASZĄ STRONĘ INTERNETOWĄ:

www.rejestrowanieaut.pl

lub pod nr telefonu : 691269142

pozdrawiam wszystkich zbłądzonych :)
    • Gość: Ewa 21 Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.access.telenet.be 24.10.09, 22:20
      Tak twoj mąz musi to zrobic w przeciwnym razie grozi to kara pienięzna
      • katoda_ltd Re: Rejestracja samochodu - Belgia 24.10.09, 23:19
        Ale suchara wykopałaś...
    • Gość: daniel Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.brutele.be 11.05.10, 20:44
      mnie tydzień temu złapała w brukseli policja dostałem "tylko"
      upomnienie :), sprawa wygląda tak że auto trzeba przerejestrować
      jeżeli tutaj się mieszka i legalnie pracuje. ja na przerejestrowanie
      dostałem 15 dni. jeżeli po tym okresie mnie złapią i nie będę miał
      przerejstrowanego samochodu to czeka mnie kara do 3000euro oraz
      zabierają samochód na lawecie (dodatkowy koszt holowania). i mam złą
      wiadomość dla ludzi jeżdżących samochodami przerejestrowanymi
      na "znajomych". taki samochód policja zatrzymuje i musi się po niego
      zgłosić właściciel pojazdu (bez kary) ale dodatkowy koszt
      ściągnięcia "właściciela" do belgii.
      • Gość: interpretacja praw Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.158-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.05.10, 21:09
        Praca w instytucjach i związana z tym konieczność mieszkania w Belgii nie wymaga wymeldowania się z kraju. Czyli przebywamy 'na stałe' tu i tam. Mój samochód jest zarejestrowany w BE ...ale w skali roku przez większość czasu znajduje się w PL bo tam jest mi bardziej potrzebny kiedy wracam samolotem na weekend/urlop. Teoretycznie łamię prawo, bo skoro samochód w PL użytkuję i tam niszczę asfalt, zanieczyszczam środowisko, stwarzam zagrożenie w ruchu lądowym ... to tam powinien być zarejestrowany i ubezpieczony. Więc ok...przerejestrowuję auto na PL tablice, a potem od czasu do czasu przyjeżdżam do Brukseli (bo np. wulkan wybuchł i samoloty nie latają) ...łapie mnie belgijska policja i twierdzi, ze łamię prawo, bo tutaj mieszkam... ;)...i co powiecie mądrale? ... nigdy nie dałbym się wrobić w jakikolwiek mandat z tego powodu ...krotko mówiąc dużo gadania o niczym.
        • Gość: SALOMON Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: 94.252.97.* 11.05.10, 21:45
          JA SIE Z TYM ZGADZAM (pogladem) lecz poziom intelektualny mundurowych czy tu
          czy tam niestety ........................
        • Gość: Bruksel Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.etuc.org 25.05.10, 16:23
          Zgrywasz mądrale, ale nigdy nie zostałeś pewnie zatrzymany przez policję i nie
          myusiałeś wyjaśniać - rura by Ci zmiękła. Stosuje się zasadę: gdzie pracujesz,
          tam jest ośrodek Twoich interesów życiowych i tam musisz mieć zarejestrowane
          auto. Ja tak samo jak Ty próbowałem argumentować używając moto w BE: jeźdżę nim
          głównie w PL, tutaj tylko podczas 3 miesięcy latem; oprócz tego mam 2 pojazdy
          zarejstrowane w BE. I co? I nic - nie ma tłumaczenia. Także zanim znowu nie
          napiszesz, jaki to z Ciebie kozak, to przetestuj coś w praktyce. Myślę, że
          zmienisz poglądy, jak dostaniesz mandat w BE.
          W Polsce nikt Ci mandatu za używanie belg. auta nie da, bo meldunek jest
          deklaratoryjny, a nie konstytutywny - możesz być zameldowany w PL i nic z tego
          nie wynika, a już na pewno nie prawo do używania auta na polskich numerach w BE.
          Nie takich kozaków zmiękczyły mandaty po 2000-3000 EUR.
      • Gość: oprych Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.euro-net.pl 21.08.10, 12:35
        czy można ściągać właściciela jeżeli masz umowę użyczenia notarialnie potwierdzoną?
    • Gość: Belgia to chory... Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.dsl.scarlet.be 27.05.10, 21:48
      Belgia to chory kraj. Oczywiscie moze byc tak, ze policja nas zatrzyma i da
      mandat, i nakaz przerejestrowania. Ja mam tylko pytanie: przeciez zyjemy w EU27,
      i jako Euroipejczycy mam prawa osiedlic sie gdziekolwiek w Europie. Moge
      mieszkac w Brukseli, moge tu wynajmowac mieszkanie, nie musze tu pracowac, i
      moze byc tak, ze co tydzien jezdze do Polski. I co wtedy? Dlaczego mam
      przerejestrowac, skoro spedzam troche czasu w Belgii i troche w Polsce. A ze
      czesto bywam w Belgii to i szansa ze policja mnie zatrzyma kilka razy jest duza.
      • Gość: daniel Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.brutele.be 02.09.10, 20:59
        sprawa wygląda tak:
        mnie złapali na polskich blachach,policjant powiedział że to tylko upomnienie dał mi 15dni na
        przerejestrowanie i cześć,ale po ok. miesiącu przychodzi pismo z policji że sprawa jest w toku i
        proszę odpowiedzieć na kilka pytań m.in. gdzie pracuję, czy wiedziałem o popełnionym wykroczeniu
        itp. dobrze że kolega podpowiedział żeby się przyznać :), po ok.2 tyg przychodzi kara 60 euro (kara
        do 3000euro). Jak puszczą to ok. ale kolega miał sytuację że złapali ich w belgii na autostradzie i
        zabrali plaki (rejestrację) a samochód kolega musiał na swój koszt holować na lawecie.
        obowiązek przerejestrowania mają wszyscy kto jest tutaj rezydentem. teraz są bardzo duże
        kontrole,łapią nie tylko polaków,ja właśnie jestem w toku przerejestrowywania.
        • Gość: jasne Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: 94.252.112.* 02.09.10, 21:32
          na polskich blachach trzeba w razie kontroli pokazać polski dowód lub paszport
          z POLSKIM adresem

zawsze można być na wizycie w belgi u kogoś no i oczywiście nie pracować w
          Belgii przynajmniej tak powiedzieć

czy to ma znaczyć ze ci napisali do polski i każą płacić ? a czy prosiles ich
          o azyl ?

• Gość: kancura Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.access.telenet.be 20.02.12, 12:08
        Jestem tutaj 4 lata i nie rozumiem jak można mówić że Belgia to chory kraj skoro taki chory to wyjedź do zdrowego, chore to srac na reke która Cie karmi
    • Gość: auto Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: 62.96.104.* 14.09.10, 13:28
      sa rozne opinie co do przerejestrowania samochodu.
      Jezeli jezdzisz na polskich numerach to rzeczywiscie moze byc problem i lepiej bedzie przerejestrowac, co jest zwiazane ze sporymi kosztami. Coz, belgia nie jest tanim krajem.
      Jezeli masz samochod na numerach niemieckich, francuzkich czy holenderskich bo wczesniej tam mieszkales to raczej nie powinno byc problemu. belgia jest malym krajem przez ktory przejezdza mase samochodow z niemiec czy francji. musialbys miec na prawde pecha zeby cie sprawdzili, gdzie mieszkasz. ja jezdze na niemieckich numerach juz 2 lata i mialem 2 kontrole. po pokazaniu niemieckiego prawa jazdy i polskiego dowodu osobistego dziekowali mi i kazali jechac dalej. moze mialem szczescie ale u znajomych, ktorzy jezdza na francuskich i holenderskich numerach bylo podobnie.
      pozdrawiam
    • zdzisiat80 Re: Rejestracja samochodu - Belgia 10.11.10, 12:37
      witam mój brat też ma taki problem ale ma legalną prace i czeka już na meldunek czy wie ktoś w jakim czasie po otrzymaniu meldunku musi zarejestrować samochód
      • Gość: ja Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.fbx.proxad.net 10.11.10, 12:45
        sprowadzac auto nie "musi" wiec z rejestracja tez nie musi
    • Gość: gosc Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.access.telenet.be 22.02.11, 16:47
      Wlasnie dzis mialam kontrol policji. Samochod mam na polskich rejestracjach, zarejestrowany jest na ojca ktory mieszka w Polsce.Ja jestem tu zameldowana, Belgijskie ID, praca itp. Do dnia dzisiejszego bylam przekonana, wrecz pewna ze nic mi nie moga zrobic bo samochod nie jest na mnie. W koncu pozyczony od taty na czas jakis tam. Wszystko sie niby zgadza!!!! Za to ze uto jest na Polskich rejestracjach nic Ci nie zrobia, ale za to dowala taki mandat ze bez obecnosci osoby ktora jest wlascicielem,kierujesz autem na terenie Belgii mieszkajac tu. I to jeszcze nie na miejscu daja tylko najpierw pisza wniosek do jakiegos sadu, ktory ustala co i jak dalej i jaka kwota mandatu bedzie. Takze tak to wyglada...
      • anbxl Re: Rejestracja samochodu - Belgia 22.02.11, 17:19
        Ty nie musisz znac przepisow tutejszych NA PAMIEC. A ze to zdarza sie poraz pierwszy najlepiej nie walczyc z nimi tylko przyznac sie do winy i poprosic o anulowanie mandatu. To nie tribunal de la police??? Jezeli tak to pewnie dostaniesz najpierw do domu dokument do wypelnienia,a za wiele miesiecy (ze juz o tym zapomnisz) wezwanie,idz sama i powiedz,ze nie wiedzialas,nie znalas tych przepisow...POWODZENIA
        • Gość: kancura Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.access.telenet.be 20.02.12, 12:17
          nieznajomośc prawa nie jest tłumaczeniem i to obowiązuje tak samo w Belgii jak i Polsce
      • Gość: ... Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.adsl2.static.versatel.nl 18.04.11, 21:32
        W takiej sytuacji trzeba miec pisemne potwierdzenie od ojca, ze tymczasowo pozyczyl Tobie samochod i policja nie ma podstaw do wystawienia mandatu.
    • Gość: Xuser Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.dyn.as47377.net 02.03.11, 06:07
      Witam chcialbym dołączyć sie do posta , mam ten sam problem i mysle ze to jest normalne pracowalem juz w innych krajach m,in 4 lata w niemczech i teraz ten przymus, moze wystarczy zglasic do urzedu i zapłacić podatek drogowy???
      • Gość: alka Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.access.telenet.be 18.04.11, 21:05
        Witam. Niestety tez mam podobny problem z autem.... moze rzeczywiscie wystarczy zapłacic podatek drogowy? Bede wdzieczna za posty
        • Gość: kulfon Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.dsl.scarlet.be 19.04.11, 10:01

mysle ze ten temat jest wielowatkowy ale z mojego osobistego doswiadczenia sprawa robi sie coraz prostsza :
          -zaczymali w samochodzie tesciowej
          narazie tylko przyszlo z service "public federal finances " o wyjasnienie co moja osoba robila w pojezdzie tesciowej i dostarczenie dokumentow pojazdu
          -teraz w polsce kupilem auto z zamiarem zarejstrowania go w belgi,zaraz po przyjezdzie uruchomilem procedure by go zarejstrowac tj. zglosilem do urzedu celnego ,nastepnym krokiem byl przeglad techniczny (mimo iz pojazd ma waznny polski oni go nie respektuja i musisz zrobic go tu na miejscu)i tu jak narazie poleglem bo pojazd musi miec jakis piep........ny
          certyfikat zgodnosci europejskiej czy jakos tam niewie jak to sie poprawnie pisze ale mowi sie jakos tak certyficat de corfomite.
          wracajac do sprawy kiedy wracalem z tego przegladu ze spuszczona glowa zaczymala mnie "z najbardziej rasistowskiej i zawistnej czesc spoleczenstwa belgijskiego flamacy!!!" policja
          po przedstawieniu dokumentow i probie wyjasnienia czemu sie poruszam na polskich rejstracjach bedac rezydentem w belgi nic nie pomoglo ,bo wlasnie przyszlo mi zawiadomienie ze zostalo wsczete postepowanie w sprawie zekomego i swiadomego uchylania sie od zaplaty podatku drogowego, z adnotacja nieprawdziwa ,ze w trakcie rozmowy z nimi powiedzalaem ze tym autem poruszam sie po belgi juz dwa lata .jawne swinstwo . gdyz auto kupilem tego roku .
          z mego doswiadzczenia wnioskuje, bo podstawy prawniej nie znam ze w belgi nie mozna oplacic- tylko podatku drogowego- .zeby go oplacic musisz najpierw zarejstrowac pojazd lub co jest niedorzecznym faktem zaplacic go w formie mandatu wraz z kara z unikanie jego oplaty ABSURD niezrozumialo to i dla mnie ,ze podatku w wolnej formie nie mozna zaplacic,i zarejstrowac samochodu bez meldunku,lub tez jak w moim przpadku bez certyfikatu....tez sie niada jedno jest wspulne :poruszanie sie po belgi lamiac prawo za co czeka cie kara
          INTERES sie KRECI
          • Gość: Iza Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.access.telenet.be 22.05.14, 23:09
            Cześć nie wiem czy jeszcze tu zagladasz. Możesz mi powiedzieć jak wyglada procedura rejestrowania auta ? Chciałabym kupic autko w Niemczech i tu zarejestrować ale nie wiem gdzie sie udać i jakie sa koszta tego.pozdraeiam
    • Gość: karol Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.xdsl.centertel.pl 03.04.13, 12:17
      tak
      • Gość: stanlej Re: Rejestracja samochodu - Belgia IP: *.194-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.06.13, 19:17
        Witam mam pytanko obecnie jestem a belgii mam zameldowanie od 2010 r pracuji tu sezonowo np.od kwietnia do wrzesnia w maju dostalem mandat 50€ zlapali mnie drugi raz w poniedzialek ale sluzba celna zabrali mi autko na podstawie ze jestem tu zameldowany [ale pracuje tu pol roku reszta w kraju]kazali mi przerejestrowac itp itd czy jest mozliwosc wyciagnac autko i wyslac do kraju???dardzo prosze o pomoc +320488598302 samochod jest na pl numerach
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka