Dodaj do ulubionych

expatriation allowance

IP: *.pools.arcor-ip.net 24.09.08, 14:35
Moze mi ktos powiedziec jak dlugi pobyt zwiazany z praca i placeniem podatkow
w danym kraju upowaznia jeszcze do pobierania expatriation allowance? Jest to
5 czy 6 lat? Jestem pomiedzy i od tego uzalezniam przyjecie konkretnej oferty.
Obserwuj wątek
    • Gość: chyba5 Re: expatriation allowance IP: *.cec.eu.int 24.09.08, 14:48
      z tego co pamietam
      • Gość: someone Re: expatriation allowance IP: *.pools.arcor-ip.net 24.09.08, 14:55
        Dzieki, mam nadzieje ze ktos podbije
        • Gość: gosc Re: expatriation allowance IP: 80.246.106.* 24.09.08, 18:01
          Art. 4 zalacznika VII do Staff Regulations:
          "1. An expatriation allowance shall be paid, equal to 16% of the
          total amount of the basic salary plus household allowance and the
          dependent child allowance paid to the official:

(a) to officials:

– who are not and have never been nationals of the State in whose
          territory the place where they are employed is situated, and

– who during the five years ending six months before they entered
          the service did not habitually reside or carry on their main
          occupation within the European territory of that State. For the
          purposes of this provision, circumstances arising from work done for
          another State or for an international organization shall not be
          taken into account;
          [...]"
          • Gość: someone Re: expatriation allowance IP: *.pools.arcor-ip.net 07.10.08, 18:42
            w takim razie po powiedzmy 6 latach pracowania i placenia podatkow w DE dostane
            oferte w PL (czysto hipotetycznie), nie bedzie mi tam przyslugiwalo ww swiadczenie?
            Ale jezeli po tych 6 latach w DE znajde sie za powolaniem w Brukseli, a po
            jakims czasie znowu w DE bede otrzymywac w DE expatr. allowance?
        • Gość: someone Re: expatriation allowance IP: *.pools.arcor-ip.net 24.09.08, 20:17
          dziekuje wam za info
          • Gość: m Re: expatriation allowance IP: *.barco.com 25.09.08, 08:01
            To jak to jest w koncu: po 5 latach zabieraja?
            • byly_eurokrata Re: expatriation allowance 25.09.08, 08:07
              m: przeczytaj ze zrozumieniem, o co chodzilo w pytaniu i w odpowiedziach
              • Gość: zoe Re: expatriation allowance IP: *.cec.eu.int 26.09.08, 16:38
                Skrobne tytulem przestrogi i po slowa otuchy:
                Niemilec z PMO juz mi zapowiedziala klopoty.
                Mam w 2003 roku pare stazy Belgii w tym 1 w instytucjach ( tego ost.
                sie nie wlicza wg Staff REg do okresu pobytu).
                Oficjalnie przebywalam i pracowalam w BE (w sekt. pryw)od poczatku
                2007. (W Komisji od teraz ).
                Dla niemilca "zachodzi domniemanie ze przebywalam w BE przez caly
                czas 2003-2007" ( choc to nieprawda) i mam PMO udowodnic co w tym
                czasie robilam. Nawet stary staz w KOmisji doliczyc mi chce "ze
                wzgledu na okolicznosci".

Kaze doslac zaswiadczenia o pracy - z czym mam problem bo wiekszosc
                moich prac w 2004 i 2006 to prawie zmywak albo free lancerka bez
                podatkow, a w Anglii przebywalam przed przystapieniem, wiec bez
                pokrycia przez Home Office.
                Jakos rozszerzajaco czytaja ten pzrepis o 5 latach w BE. Co mam im
                pokazac - pieczatki w paszportach? Oswiadczenia pisac?
                • byly_eurokrata Re: expatriation allowance 26.09.08, 17:11
                  zoe, a co robilas w 2005? Wystarczy przeciez pol roku przerwy w tym calym okresie 2003-2007 i juz nie bedzie piecu lat to kupy zusammen = nie bedziesz musiala nic wiecej udowadniac.

A tak btw: mnie tlumaczono, ze liczy sie miejsce rezydencji podatkowej a nie miejsce przebywania
                • Gość: Trian Re: expatriation allowance IP: *.cec.eu.int 26.09.08, 17:13
                  Zoe
                  Widzę, że masz kłopoty ze zrozumieniem tego fragmentu, więc podam ci
                  wersję polską:
                  - "którzy w okresie pięciu lat, kończącym się sześć miesięcy przed
                  wstąpieniem do służby, nie prowadzili swojej głównej działalności
                  zawodowej ani nie posiadali stałego miejsca zamieszkania na
                  europejskim terytorium tego państwa"
                  Tak więc nie chodzi o to czy przez całe te 5 lat byłaś w Belgii,
                  chodzi o to, że w ciągu tych pięciu lat choć przez chwilę mieszkałaś
                  i pracowałaś w Belgii. Ponieważ, jak rozumiem, pracowałaś i
                  mieszkałaś w Belgii przez cały 2007 rok, to obawiam się, że dodatek
                  się nie należy i żadne oświadczenia nic nie pomogą :-(
                  • Gość: someone Re: expatriation allowance IP: *.pools.arcor-ip.net 26.09.08, 18:10
                    no wlasnie, a ja gdybym choc przez miesiac w ciagu tych 5-lat, ktore minely
                    jakies pol roku temu, miala przerwe w pracy i w zameldowaniu na terenie Niemiec,
                    moglabym starac sie o exp. allowance, gdybym teraz zaczela prace dla komisji.
                  • Gość: zoe Re: expatriation allowance IP: *.brutele.be 26.09.08, 18:23

> Tak więc nie chodzi o to czy przez całe te 5 lat byłaś w Belgii,
                    > chodzi o to, że w ciągu tych pięciu lat choć przez chwilę mieszkałaś > i
                    pracowałaś w Belgii.

Obawiam sie ze nie masz racji. Chodzi wlasnie o 5 lat nieprzerwanego pobytu w
                    BE. Zadalam pytanie o mozliwe w moim przypadku sposoby udowodnienia "przerwania
                    " pobytu. "...
                    • Gość: Trian Re: expatriation allowance IP: *.217.153.235.coditel.net 26.09.08, 20:13
                      Jesli tak jest to już wiem czemu nie mogę być tłumaczem ;-)
                      Swoją drogą wydawało mi się, że sformułowanie jest jednoznaczne. Ale
                      życzę Ci żebym nie miał racji.
                      • byly_eurokrata Re: expatriation allowance 26.09.08, 21:26
                        1, Nie masz racji Trian
                        2. Ja bym generalnie nigdy nie polegal na wersjach SR w innych jezykach niz proceduralnych: jak sie porowna wersje art. 4 w trzech jezykach proceduralnych, to intepretacja jest jednoznaczna: "podczas okresu piecioletniego" (=trwajacego piec lat) a nie przez dowolnie krotki czas w ostatnich pieciu latach
                        • Gość: xxx Re: expatriation allowance IP: *.190-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.08, 23:05
                          byly ma racje chodzi o 5 lat nieprzerwanego pobytu z rezydencja
                          podatkowa. czyli okres studiow jakich kolwiek w BE np. sie nie liczy
                          do tego, i stazu tez sie nie powinno wliczac.
                          Czy masz meldunek w tym okresie w BE? bo jak masz i sie wymeldowalas
                          to idz z tym dokumentem do PMO
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka