Dodaj do ulubionych

obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemczech

14.01.09, 21:32
witam,od trzech lat prowadze dzialalnosc gospodarcza w niemczech,i do tej
pory,to znaczy do 01.01.09 ub.zdrowotne w niemczech,bylo nie obowiazkowe,mam
pytanie,co sie stanie,i jakie groza mi konsekwencje,gdy w razie kontroli,nie
bede mial tego ubezpieczenia.napiszcie tez w jakich firmach
ubezpieczeniowych,wy wykupiliscie swoje polisy,i jakie sa waszym zdaniem godne
polecenia.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • lew_ [...] 15.01.09, 07:49
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • euro-contact Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 15.02.09, 21:24
      To prawda, od 01.01.2009 jest w Niemczech ubezpieczenie zdrowotne obowiazkowe dla wszystkich. Rowniez dla osob prowadzacych tu wlasna dzalalnosc gospodarcza (Gewerbe). W razie kontroli i nie posiadana odpowiedniego ubezpieczenia bedzie naliczana kara w wysokosci miesiecznych skladek wstecz, wedlug nastepujacej reguly:

* pierwsze 6 miesiecy od 01.01.2009 = pelna skladka ubezpieczenia
      * kazdy nastepny miesiac (czyli po 01.07.2009) = 1/6 miesiecznej skladki

przy czym nie bedzie to koniecznie brana pod uwage najtansza opcja takiego ubezpieczenia na rynku! Tak na przyklad, moze byc wzieta pod uwage (przez organ sprawdzajacy i nakladajacy kary) srednia stawka w wysokosci np. 300 EUR miesiecznie.

W takim przypadku osoba bez ubezpieczenia, skontrolowana np. w pazdzierniku 2009 zaplaci kare w wysokosci:
      6 x 300 EUR = 1.800 EUR
      +
      4 x 50 EUR (1/6 z 300 EUR) = 200 EUR
      Razem: 2.000 EUR

Warto wiec wczesniej pomyslec o ubezpieczeniu, tym bardziej, ze jak powyzej pisalem, przy obliczaniu kar nie bedzie koniecznie brana najtansze opcja!

Istnieja setki taryf ubezpieczenia zdrowotnego. Najlepiej zwrocic sie do niezaleznego maklera (brokera) ubezpieczeniowego. Tylko taka osoba znajdzie dla nas najkorzystniejsza oferte i przedstawi nam porownanie wszystkich ofert i firm w Niemczech, a nie tylko jednej!
      Polecam uslugi niezaleznych doradcow z firmy euro-contact: www.euro-contact.info
      Moj telefon w Hamburgu 040/87874848
      Pozdrawiam!
      • annajustyna Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 16.02.09, 18:20
        A ja dodam, aby uwazac na rzekomo takie polisy prywatne - czaja sie w nich pulapki!
        • annajustyna Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 16.02.09, 21:47
          tanie oczywiscie, nie takie...
          • miro2206 Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 21.02.09, 17:19
            czesc

ja mam 44 lata i place 231 euro Krankenversicherung mit Pflegeversicherung i po
            roku placenia skladek(np2009) jest zwrot w nastepnym polroczu nastepnego roku
            75%(2010).jezeli nie zajdzie oczywiscie potrzeba korzystania z ambulansu,
            lekarzy, recept, czy szpitali.sa firmy takie ze moglbym mniej placic (do
            60euro mniej) ale zalezy to rowniez od pakietu.Troche to trudny temat ale do
            przjscia.Znajdz firme HUK-COBURG. Acha. Jestem ubezpieczony w DEUTSCHER RING i
            zeby przejsc do innej np. tanszej ubezpieczalni muscze miec Kündigung.
            (wypowiedzenie) Pozdrawiam z Bonn
            • annajustyna Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 21.02.09, 17:49
              Aha. A gdybys mial bezrobotna zone i np. dwojke dzieci i za KAZDE z osobna
              musialbys wykupic polise (pomijam fakt, ze kobiety placa podwojnie, co
              oczywiscie jest dyskryminacja)? 2 tys. € na miesiac jak nic:(. Natomiast majac
              ubezp. gesetzlich freiwillig placilbys ok. 600 €, ale moglbys pod to podciagnac
              i zone, i dzieci (niewazne, ile sztuk). Ubezpieczenie prywatne to straszna pulapka.
              • miro2206 Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 21.02.09, 18:51
                jest dyskriminacja i to Ci przyzaje

Ale ja napisalem o pojedynczej osobie. tyle ja place 231E.(dla mnie duzo)ale trudno.
                dodaj meza tj.nastepne231 plus dzieci?. Rodzinne ubezp. nie wyniosie Was 600
                euro. liczac dwojke dzieci. ale tak szczerze to nie wiele mniej. Pomysl przez
                chwile. Jedna osoba ok. 200E druga to samo. tj.400. na dwojke dzieci zostaje
                nastepne 200. Przy dwoch osobach pracujacych to jest do przyjecia.Ja licze na
                Wasze ubezp. ok. 530euro miesiecznie. Ale istnieja jeszcze zwroty,75% w skali
                roku jesli sie zdarzy ze nie ma korzysci z ambulansu,
                lekarza,recept,szpitala.Ale to akurat poza marginesem, bo wszystko sie moze zdazyc.
                • annajustyna Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 21.02.09, 20:08
                  Mieszasz. Przy gesetzlich nie dochadza zadne dodatkowe koszty. A przy prywatnym
                  musisz wykupic na kazdego z osobna polise. I na dziecko NIKT rozsadny nie wezmie
                  polisy najnizszej, bo zbankrutuje. Moja kolezanka placi te 600 €, bo obliczyla
                  sobie, ze gdyby miala oplacic prywatna polise corce, to zgroza!
      • sabra1 Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 10.12.09, 20:22
        A kto, tj. jaki urząd może kontrolować opłacanie skłądek na
        ubezpieczenie zdrowotne i za jaki okres wstecz?
      • ubezpieczenia-niemieckie Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 28.08.10, 14:00
        tanie ubezpieczenie w Niemczech bez udziau własnego
    • miro2206 Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 21.02.09, 17:27
      czesc Rafal moje gg.5650401 moze uzyskasz ode mnie (i beda pomocne) pare
      wskazowek odnosnie ubezpieczenia(nie jestem zadnym posrednikiem,ani nie
      wspolpracuje z zadna ubezpieczalnia)
      • miro2206 Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 21.02.09, 19:04
        acha. annajustyna to prawda ze to nie jest latwe z tym Versicherungiem
        oni bazuja w szczegolnosci na osobach ktorzy sa tzw.Selbständig.jak to Polak
        madry po szkodzie tez znalazlem tansze ubezp. o 50euro ale moge przejsc do tej
        ubezpieczalni po wypowiedzeniu umowy z ubezp. w ktorej jestem. a to w 2010.
        super co? a co z zona niepracujaca? hmm? jezeli bym ja pracowal to dzieci by
        byly w moim ubezpieczeniu. Ty bez. Ty znajdujesz prace i ubezpieczamy sie
        jeszcze korzystniej.A ubezp.jeszcze mozna wzucic w koszta.
        • annajustyna Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 21.02.09, 20:10
          Moj maz jest ubezpieczony freiwillig, ja gesetzlich. Dwie kolezanka przezyly
          ostatnio zgroze po urodzeniu dziecka (mezowie naiwnie wlezli w prywatne polisy,
          bedac jeszcze singlami).
          • miro2206 Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 21.02.09, 21:03
            ja jestem tez freiwillig ale przyznam ze nie doswiadczylem tej sytuacji o ktorej
            piszesz. a moglabys opisac w skrocie ta zgroze? sam jestem ciekawy o co chodzi.
            prosze
            • annajustyna Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 21.02.09, 21:09
              Pisalam powyzej - wyobraz sobie, ze przestajesz byc singlem. I musisz
              ubezpieczyc dziecko...
              • miro2206 Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 23.02.09, 12:24
                moj znajomy z Köln ma dwojke dzieci ktore chodza do przedszkola, ale przez jakis
                czas nie byly ubezpieczone,lecz wkrotce wychowawczyni zauwazyla na kolanie
                dziecka jakis siniak czy rane i powiadomila policje.Teraz koledze dobrali sie do
                przyslowiowej "D" i kazali dzieci ubezpieczyc.( a to stalo sie na boisku) ale
                kogo to obchodzi.I masz racje rwie kolega sobie teraz wlosy z glowy.Nie wiem ile
                placi i gdzie ale to napewno kupe kasy.Ja mieszkam sam wiec oplacam tylko
                mieszkanie i ubezp. Chociaz to i tak sporo dla mnie. Pewnie ze we dwojke (nawet
                z dzieckiem) zyje sie latwiej,pomimo tych kosztow. ale na dwie pensje. no ale coz.
    • biurohamburg Nie wszyscy muszą płacić ubezpieczenie! 20.04.09, 22:41
      Dzień Dobry!
      Pragniemy wszystkich poinformować, że nie wszyscy muszą koniecznie ubezpieczać się w Niemczech i płacić kolosalne sumy. Dotyczy to głównie osób posiadających meldunek w Polsce, a przede wszystkim tych, którzy mają rodziny w Polsce. Istnieje możliwość rejestracji działalności gospodarczej (Gewerbe) za pośrednictwem naszego biura. Osoba prowadząca taką działalność nie podlega pod niemiecki obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego, a jednocześnie w dalszym ciągu legalnie świadczy usługi w Niemczech. Więcej informacji na ten temat pod numerem telefonu naszego biura w Hamburgu 040-28512064. Obsługujemy zainteresowanych z całych Niemiec Zapraszamy!
      • annajustyna Re: Nie wszyscy muszą płacić ubezpieczenie! 25.04.09, 09:56
        Napisz jeszcze, ze taka osoba musi tez placic polskie podatki.
        • berlinczyk78 Re: Nie wszyscy muszą płacić ubezpieczenie! 14.05.09, 17:27
          pozatym nie sa to kolosalne summy, mozna juz za 79 Euro miesiecznie ubezpieczyc,
          nie wazne czy to kobieta, czy mezczyzna czy ma 20 lat czy 50.
          • annajustyna Re: Nie wszyscy muszą płacić ubezpieczenie! 17.05.09, 15:19
            Tylko zebys sie nie zdziwil, jak bedziesz musial ubezpieczyc tez prywatnie
            dzieci + zone i to wtedy sa sumy kolosalne!
            • annajustyna Re: Nie wszyscy muszą płacić ubezpieczenie! 17.05.09, 15:20
              I polisy na kobite sa mniej wiecej dwa razy wyzsze + po 40-tce cena kazdej
              polisy prywatnej skacze jak szalona (wiek jest b. istotny).
    • eurocontact Podwyżka składek ubezpieczenia zdrowotnego 30.11.09, 19:36
      Z dniem 01.01.2010 podrożeją składki na ubezpieczenie zdrowotne.
      Wielu z nas zada sobie w tym momencie pytanie: czy można coś zrobić aby zredukować kolejne koszta? Odpowiedź brzmi: tak!

Jeśli otrzymali już Państwo informację o podwyżkach od swojej ubezpieczalni, przez krótki okres czasu mają Państwo prawo do wypowiedzenia umowy. Do końca tego roku mogą Państwo złożyć wniosek o ubezpieczenie zdrowotne z dużo korzystniejszą i stabilną składką bez konieczności nadpłaty zaległych składek wstecz.
      Nie przegapcie Państwo tej okazji! Zapraszamy do biura:

euro-contact
      Nobleestr. 30 a
      21075 Hamburg-Heimfeld
      Tel. 040-87874848
      Mobil: 0162 9425084
      www.euro-contact.info

Obslugujemy zainteresowanych z calych Niemiec.
    • ubezpieczenia-niemieckie Re: obowiazkowe ubezpieczenie zdrowotne w niemcze 28.08.10, 13:32
      Przypadku kiedy zawarcie ubezpieczenia ma miejsce pozniej niz w przeciagu jednego miesiaca od momentu obowiazku jego zawarcia ,nalezy uregulowac dodatek do skladki.Wynosi on jedna skladke miesieczna za kazdy nastepny zaczety nieubezpieczony miesiac,od szostego nieubezpieczonego miesiaca za kazdy nastepny zaczety nieubezpieczony miesiac wynosi ona jedna szosta miesiecznej skladki.Ja jestem ubezpieczpna w DKV <a href="http://darmowe-ubezpieczenia.blogspot.com/>ubezpieczenia</a>
    • ubezpieczenie-ubezpieczenia ubezpieczenie zdrowotne w niemczech 28.08.10, 13:32
      ubezpieczenia w Niemczech tel.: 069-29729359

100% koszty koniecznego leczenia (ambulatoryjnie lub w szpitalu)
      100 % koszty usług stomatologicznych
      gwarantowana stabilność składki /garantierte Beitragsstabilität -
      keine Beitragsanpassungen
      ubezpieczenie bez udziału własnego w
      kosztach leczenia /ohne Selbstbeteiligung (SB 0,00 €)
      ubezp
      ieczenie
      bez konieczności badania lekarskiego oraz
      stomatologicznego
      ubezpieczenie
      ] bez obowiązku nadpłaty zaległych składek ustawowych

ubezpieczenie
      bez konieczności zawierania umowy na wypadek
      wymagania opieki /ohne Pflegeversicherungpflicht
      ub
      ezpieczenie
      bez konieczności doliczania ustawowego 10%
      dodatku do taryfy głównej /ohne Altersrückstellungspflicht
      [url=http://ubezpieczenia-
      niemieckie.blogspot.com/2010/04/ubezpieczenie.html][b]ubezpieczenie[/
      b][/url] ważne we wszystkich krajach Unii Europejskiej do trzech
      miesięcy po opuszczeniu Niemiec
      koszty transportu zwłok do kraju ojczystego pokrywane do 10.000,00 €
      serwis z wydłużonym czasem pracy, 7 dni w
      tygodniu, również przez polski tel.: +48
      (0)22 2578550
      • pyskata.1 Tłucz przysigły 28.08.10, 16:44
        co to takiego? :)

i37.tinypic.com/35kig06.jpg
        • pyskata.1 Re: Tłucz przysiegły 28.08.10, 17:27
          naturalnie, ale i tak tłucz.
          • ubezpieczenie-ubezpieczenia Tłumacz przysiegły 31.08.10, 00:52
            Dziękuje za wskazówkę. Nie wierzyłem, że ktoś to czyta. A do tego jest
            gotowy poświecić kawałek [url=http://polskie-biuro.eu][color=#030100]
            życia[/color][/url] na opisanie błędu bez pewności, że zostanie
            poprawiony. Stare przysłowie tłumaczy: "Jak często czyta się text, tak
            często znajduje się błędy"
      • 1kiero1 Re: ubezpieczenie zdrowotne w niemczech 01.09.10, 14:25
        sprawdź też tu:

dobre-ubezpieczenie.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka