Dodaj do ulubionych

Mnisi demonstrują

26.04.07, 14:35
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • ani.a Mnisi demonstrują 26.04.07, 15:25
      fajne zdjecia. A i demonstracja jak najbardziej sluszna.
      • ylemai co mają do tego Chiny? 26.04.07, 15:34
        I co jest słusznego w religiach państwowych?
      • sztuka.latania Re: Mnisi demonstrują 26.04.07, 17:17
        Jak najbardziej ładne zdjęcia, dywagacje polityczne sobie odpuszczę, bo nie będę
        udawać jak reszta uczestników tego forum, że pozjadałam wszystkie rozumy, jak
        was czytam, to mam wrażenie, że każdy z was ma receptę na naprawę swiata ... taaa
      • lol76 ok... 26.04.07, 18:17
        Ok, demonstracja sluszna... trudno mi jest jednak to wytlumaczyc ale odkad
        spedzilem troche czasu w Tajlandii totalnie zmienilem stosunek do tamtejszych
        mnichow... Powiem krotko - sytuacja jest gorsza niz w przypadku pzrecietnego
        poslkiego ksiedza. Otoz bycie mnichem w Tajlandii to troche jak zaciagniecie
        sie do armi. Wiekszosc mezczyzn spedza pewnei czas z wyciu bedac mnichem...
        Prosze sobie wyobrazic rozmaite patologie ktore tutaj moga miec miejsce. Nie
        bede tutaj podawal przykladow poniewaz nie chce generalizowac. Czesto (a nawet
        bardzo czesto) jet to jednak nikczemne zachowanie, spowodowane bieda
        tamtejszego spoleczenstwa.
        Chcialbym nakreslic tutaj jednak pewan roznice miedzy romntycznym pojeciem
        azjatyckiego mnicha do jakiego przywylki europejczycy a realna sytacja
        zlodziejaszka i nikczemnika jaka ma miejsce w Tajlandii.
        Podobnie (tyle ze o wiele gorzej) jest w Indiach. To cale gadanie o duchowosci
        tamtego spoleczenstwa, buddzie itd... ludzie by was tam obdarli ze skory dla
        paru dolcow. Jest zlodziejstwo, chaos, agresja, syf, brud, kobiuety sa
        traktowane jak ostatnie szmaty... a caly ta Indyjska - romantyczna - duchowa
        otoczka? Owszem ale na kartkach pocztowych i zdjeciach.
        • rainbow.warrior Chyba jesteś ślepy... 26.04.07, 19:54
          Też bywałem w Tajlandii i odnoszę całkiem inne wrażenie. Tamtejsi mnisi są
          pogodni, zrównoważeni i skromni, zresztą materialnie nie mają zbyt wiele. Nie
          jest to "zaciąg do wojska" bo nie muszą nic obiecywać - mogą zrezygnować kiedy
          chcą. To co piszesz to jakieś dyrdymały...
          • kubaewa Pozdrowienia dla Mikołaja 27.04.07, 14:17
            ode mnie, czyli od 'Króla głupców'.
    • monster1972 a mogą sobie demonstrować, swiat ma ich w d.. 26.04.07, 15:41
      nie mają ropy

tybetanczycy też nie mają ropy

kraje byłej jugosławii nie miały ropy

hutu i tutsi też nie mieli ropy

wiec pozwolono sie im nawzajem zabijac i zdychac

lub pozwolą, by byli zabijani

tak wyglada ten gó..any swiat, czy się to komus podoba czy nie

papieże mogą sobie bredzić swoje pierdółki, dalajlamy mogą sobie jezdzić, a
      swiatem i tak rzadzi tylko kasa

załosne, ale prawdziwe

ateista
    • naturelovers Mnisi demonstrują 26.04.07, 16:05
      Zamiast demonstrowac powinni medytowac. Uzyskawszy oswiecenie mieliby w dupie,
      czy buddyzm jest religia panstwowa czy nie. Zreszta w ogole sobie nie wyobrazam
      buddyjskiego relatywizmu jako doktryny panstwowej. Panstwo, jako instytucja,
      skoro juz jest, musi sie karmic jedna lub inna ideologia. A ideologia jest
      przeciwienstwem wolnosci. Pelnej wolnosci, o jaka chodzi w buddyzmie.
    • fagay Re: Mnisi demonstrują 26.04.07, 19:19
      Ech zazdrosc bierze... U nas czerwoni mieli 50 lat na zrobienie porzadku z
      mnichami, mniszkami itd i nic nie zdzialali. Ot, polska robota...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka