oranvag 09.09.09, 14:56 A, fe! Przecież to niesłuszne plakaty komunistycznego reżimu, na pewno malowane w łagrach i pod pistoletem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hankam Re: Polski plakat w Londynie 09.09.09, 18:31 O rany! Zapomniałam już, że była polska szkola plakatu! gdzie się to podziało? Odpowiedz Link Zgłoś
anniehall78 Polski plakat w Londynie 09.09.09, 18:50 Kto to jest John Hudson i dlaczego grał w "Chinatown"?... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Polski plakat w Londynie 10.09.09, 11:05 John Hudson w Chinatown gral ojca postaci Faye Dunaway, czyli Noaha Crossa. Odpowiedz Link Zgłoś
anniehall78 Re: Polski plakat w Londynie 10.09.09, 12:01 Problem w tym, że to był John HUSTON. Sprawdzałam, może były w życiorysie jakieś podmianki nazwiska, ale dżizzz... przecież nazwisko HUSTON to kamień milowy kinematografii! Odpowiedz Link Zgłoś
simi_666 Polski plakat w Londynie 09.09.09, 20:19 to to były oficjalne plakaty do tych filmów? Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: To pokazuje, jak się cofnęliśmy 09.09.09, 23:14 obyczajowo-społecznie. Byliśmy w awangardzie. Niektóre z tych starszych plakatów - gdyby były opublikowane w Anglii ówczesnej - wywołały by skandal. Teraz jesteśmy 40 lat przed Monty Pythonem, a te plakaty są wstydliwie u nas ukrywane. No ale głowa do góry! Za 40 lat będzie u nas - jak obecnie w Anglii... Odpowiedz Link Zgłoś
zklawiatury Polski plakat w Londynie 09.09.09, 22:45 Fakt. Było coś takiego jak polska szkoła plakatu. Jednak przedstawione przykłady tego nie pokazują. Było tyle doskonałych dzieł - tak dzieł - które chętnie powiesiłbym na ścianie. Mogłyby funkcjonować samodzielnie bez reklamowania filmu. Kiedyś nie było Photoshopa. Liczyła się kreacja, pomysł, talent i warsztat. Szkoda, że to minęło bo to było najlepszym probierzem wartości artysty. Teraz nawet Pan Pągowski nie może się odnaleźć w nowych realiach o innych artystach nie wspominając. Szkoda, że zapach terpentyny został rozwiany przez wentylatory komputerów. Ale.... Wszystko ma swoje wady i zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx ostaly sie tylko plakaty teatralne 10.09.09, 06:43 bo po co rzucac perly przed wieprze? odpowiednie srodki wyrazu dla konkretnej grupy odbiorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
stare_kocisko Połowa to Badziewie ! 10.09.09, 12:30 niektóre z tych plakatów są świetne, zwłaszcza pierwszy, jak również do Psa Andaluzyjskiego - bardzo w stylu Beksińskiego. Ale spróbujcie mnie przekonać, jaka jest sztuka w karykaturalnym komiksowym obrazku do Chinatown, gdzie jeden facet dłubie drugiemu w nosie ? Mi to wygląda na jakiś nieudolny komiks rysowany przez dziecko. Podobnie łowca androidów, czy Fight club - jakoś nie widzę w tym piękna, odniesienia do filmu czy w ogóle jakiegoś zamysłu autora. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Połowa jest super ! 10.09.09, 17:05 plakat do filmu "krotki film o milosci" jest trafiony Odpowiedz Link Zgłoś
fotodiagnoza Polski plakat w Londynie 13.09.09, 12:50 świetne! chyba każdy z nich powiesiłbym na ścianie w mieszkaniu:)) z przyjemnością oglądałem choć mniejszą (w internecie) od tej jaka pewnie towarzyszy Londyńczykom?;)) jeśli miałbym komukolwiek polecić - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_telecki Polski plakat w Londynie 13.09.09, 18:01 plakat poza tym ze jest dziełem plastycznym jest tez narzędziem marketingowym. ma zachecic do pojscia do kina jak najwiekszą ilosc ludzi. w czasach gdy powstawały te artystyczne bohomazy nikomu nie zalezało na frekwencji w kinach. a po drugie nie było mozliwosci technicznych by wyprodukowac plakat np. z wyraźnym kolorowym zdjeciem Roberta De Niro. uciekano wiec w narysowaną kredką anegdote, ktora była czytelna kinomanom dopiero po obejrzeniu filmu. Odpowiedz Link Zgłoś