fotodiagnoza 14.09.09, 12:53 jestem jak najbardziej za. jednak zanim napiszę, że "też o taki kolektor poproszę";)) z czystej ciekawości chciałem spytać (tu na forum) jaki jest koszt, i jaki jest ewentualnie koszt środowiska w momenie deistalacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atomik2 Re: Panele słoneczne na dachu kancelarii 14.09.09, 13:27 obecny koszt to okolo 1-2 USD/wat mocy zainstalowanej, tego rzedu, nie wiem czy juz z usluga instalacji, chyba raczej taki jest koszt jedynie produkcji panelu fotowoltaicznego krzemowego (koszt sprzedazy panelu przez producenta). Czyli np. ogniwo o mocy 2kW (ogniwo o mocy takiej, jaka moc ma grzejnik w zwyklym czajniku elektrycznym) bedzie kosztowalo 2000-4000 USD. Pewnie wiecej szczegolow mozna znalezc na tego typu stronach: www.city-solar-ag.com/index.php?id=191 - warto miec swiadomosc, ze cos takiego juz istnieje. Ale jednak znacznie wiekszym kosztem jest zakup dzialki, jesli ma to bys farma fotowoltaiczne, jak w Beneixam-ie w Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
shadowofthebeast Re: Panele słoneczne na dachu kancelarii 14.09.09, 13:42 Ciekawe, czy Pani Julia aktualnie wierzy w to, co pisze... Panele słoneczne to ślepa uliczka. Jeśli chce się korzystać z energii Słońca, potrzebne są (duże) elektrownie słoneczne oparte na lustrach (duża ilość luster skupia promienie w zbiorniku z substancją, która paruje i napędza turbiny). Tylko, że to trzeba mieć dużą ilość dni słonecznych... Przyszłością są elektrownie jądrowe i termojądrowe, jak je już opracują. O globalnym ociepleniu, które "nieodwołalnie", "na pewno", "bezlitośnie" sprowadzi "całkowitą" i "nieodwracalną" zagładę, jeśli nie będziemy z nim "walczyć" i nie uratujemy naszej "Planety" przed nami samymi przez litość się nie wypowiem... Odpowiedz Link Zgłoś
hakon666 nie dajcie sie nabierac 14.09.09, 19:44 bardzo w temacie, polecam www.youtube.com/watch?v=BeY8oqAGhyA Odpowiedz Link Zgłoś
alamakota201 Re: nie dajcie sie nabierac 15.09.09, 11:44 Potwierdzam, obejrzyjcie to samo z polskim tekstem: www.youtube.com/watch?v=kky3l2slgv4 Odpowiedz Link Zgłoś
alamakota201 Re: nie dajcie sie nabierac 15.09.09, 11:45 najlepiej wszystkie 8 odcinków Odpowiedz Link Zgłoś
patczar1 Panele słoneczne na dachu kancelarii 14.09.09, 20:27 Ile energii ksztuje wyprodukowanie i późniejsza utylizacja paneli? Ile powstaje przy tym zanieczyszczeń? Nie wiem, dlatego pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
yav-anna Panele słoneczne na dachu kancelarii 15.09.09, 10:21 Bardzo dobry pomysł. Ze względu na bezpieczeństwo energetyczne i ochronę klimatu powinniśmy inwestować w rozproszone, odnawialne źródła energii. Ciekawe rzeczy o skutkach globalnego ocieplenia można znaleźć w publikacjach krajowych na www.chronmyklimat.pl Odpowiedz Link Zgłoś
karol64 Panele słoneczne na dachu kancelarii 15.09.09, 11:50 A kto zapłaci za te panele? Odpowiedz Link Zgłoś