zbrojarz.betoniarz Gazetka, dawaj nr konta na leczenie tą metodą. 19.09.09, 13:17 Odpowiedz Link Zgłoś
woparachgazu Kto zapłaci za leczenie górników? 19.09.09, 13:51 "To pójdzie w koszty szpitala. Nie mogę odmówić ludziom leczenia" To ciekawe... w momencie gdy innych odsyła się z kwitkiem lub wręcz nie leczy (albo pacjenci sami zapewniają sobie leki, wikt i opierunek w szpitalu) z powodu braku refundacji, tutaj szpital nie ma oporów zadłużyć się! A czy nie kopalnia powinna płacić za leczenie? A co z ubezpieczeniem pracowników, chyba nie robili w kopalni na czarno? Odpowiedz Link Zgłoś
skobog Kto zapłaci za leczenie górników? 19.09.09, 13:55 Polakom gratuluję POkemonów u władzy Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Kto zapłaci za leczenie górników? 19.09.09, 14:01 skobog napisał: > Polakom gratuluję POkemonów u władzy ************* Im trzeba pogratulować łatwego łykania populizmu, manipulacji jak i ich niewiedzy. --------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
torkal NFZ-KPINA 19.09.09, 14:04 Mam czerniaka w gałce ocznej, najnowsza metoda leczenia protonoterapia dostępna jest obecnie tylko za granicą. Wiem że NFZ odmawia refundacji. To po co ja płacę całe życie składki? Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: NFZ-KPINA 19.09.09, 22:54 Płacisz właśnie na pensję urzędasa, który daje ci odmowną odpowiedź na twoje pytanie. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: musi płacic kopalnia 19.09.09, 14:16 Vinnetu1 napisał: musi płacic kopalnia ********** Wyjaśnij nam na jakiej zasadzie? ------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
vinnetou1 Re: musi płacic kopalnia 19.09.09, 14:33 na zasadzie, że to był wypadekp w praacy, w dodatku kopalnia nie zapewniła nalezytego zabezpieczenia górnikom. Kto jest wlascicielem tej kopalni? Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: musi płacic kopalnia 19.09.09, 14:49 vinnetou1 napisał: > na zasadzie, że to był wypadekp w praacy, w dodatku kopalnia nie zapewniła> nalezytego zabezpieczenia górnikom. Kto jest wlascicielem tej kopalni? ********** Tak sadzisz? Mylisz się!!! Tak to był wypadek w pracy i zakład pracy odpowiada za realizacje postanowień i wymogów bezpieczeństwa w pracy. Ale w tym wypadku kopalnia nie może działać bez extra ubezpieczenia się od nagłych wypadków i za leczenie górników płaci extra ubezpieczenie a nie ubezpieczenie te na które ty płacisz składki. Naturalnie ze może być ten przypadek ze lekarz czy szpital robi rozlicza się z NFZ ale NFZ rozlicza się i obciąża extra ubezpieczenie w którym są ubezpieczone firmy. Skoro extra ubezpieczenie stwierdzi ze było niedociągnięcie i zaniedbania kopalni, składka tej kopalni do extra ubezpieczenia zostanie zaraz podniesiona. Wiec powiedz mi gdzie tu płaci za coś kopalnia? Przypomnę ci kopalnia płaci składki do extra ubezpieczenia z którego są finansowane takie rzeczy!!! Nie sadze żeby w Polsce było inaczej, gdyby było to Polska nie spełnia unijnych norm. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: musi płacic kopalnia 19.09.09, 15:10 Trudno znaleźć bogatsze i bardziej uprzywilejowane firmy niż kopalnie. Stać je, bez przerwy podnoszą ceny węgla, to je stać. Dziś już tylko thebil nie kupuje węgla z Ukrainy czy RPA. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Zapłaci NFZ - taką informację podał "Dziennik 19.09.09, 14:54 pantalaimon napisał: Zapłaci NFZ - taką informację podał "Dziennik *************** I ty wierzysz co piszą i co mówią bo ty nie masz własnej głowy do myślenia albo do poszukania informacji na ten temat. Media dużo piszą i dużo maca a słuchacz czy czytelnik jest od tego by rozróżnić propagandę od prawdy. ---------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
pantalaimon Re: Zapłaci NFZ - taką informację podał "Dziennik 19.09.09, 14:59 Specjalnie dla Ciebie nie-tak - jeszcze jeden link i rada: więcej myśl, mniej pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Zapłaci NFZ - taką informację podał "Dziennik 19.09.09, 15:23 pantalaimon napisał: > Specjalnie dla Ciebie nie-tak - jeszcze jeden > link i rada: więcej myśl, mnie > j > pisz. *********** Cha, bo stoję na przeszkodzie siania populizmu jak i socjalnej niezgody w polskim społeczeństwie. Gdybyś tak umiał pisać po niemiecku jak ja samouk po polsku byłbyś szczęśliwy. Polskich szkół nie kończyłam ani ich nie rozpoczynałam.;)))) ---------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
faolitarna No to w koncu kto? 20.09.09, 23:22 Dziennik pisze, że zapłaci NFZ. Jednocześnie widzimy deklaracje min. Kopacz. Podwójnie zapłacą, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
cep_0 Kto zapłaci za leczenie górników? 19.09.09, 14:52 A pani "minister zdrowia" już planuje zabrać Śląskowi fundusze z NARODOWEGO FUNDUSZU ZDROWIA. Ciekawe kogo tymi milionami uszczęśliwi - mam nadzieję że nie będzie to KLINIKA RZĄDOWA. Czy Śląsk musi robić na całą POLSKĘ nie dostając za to NIC?. I tak warszafka uważa Śląsk za naprawdę głęboką PROWINCJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
tujacek PrAcOdAwCa oczywiście, albo lewacy z GW 19.09.09, 14:58 Przecież wypadek był w pracy, niech płaci ten kto ma z tego zysk! Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Polska to ciekawa kraj, stać nas było wywalić 1mld 19.09.09, 15:31 na wojen.. sorki, misje stabilizacyjne (plus straty osobowe i sprzętowe) a nie stać na leczenie górnika kopiącego dla nas węgiel i codziennie narażającego życie (zawał chodnika, wybuch pyłu węglowego, wybuch metanu, zalanie wodą, wypadek na skutek działania maszyn, zatrucie gazami, śmierć z uduszenia, głodu czy pragnienia, bo go na czas nie odkopią) za 400000 zł ? Ilu z was narzekaczy korzystających z wyników pracy górnika ma takie zagrożenia w pracy (oparzycie się herbatą a może nawet zatrzaśniecie się w WC), zapominacie, że ten węgiel to: - ciepło (ciepła woda w domciu, ciepłe kaloryferki, centralne ogrzewanie jak kto sam pali) - prąd (światełko, klimatyzacyjka, wentylatorek, komputerek, radyjko, telewizorek, pociążki elektryczne, pompowanie wody, pompowanie ścieków, pompowanie gazu, oświetlenie i napęd reklam, oświetlenie miast, telefony stacjonarne, telefony komórkowe (stacje bazowe, ładowarki), windy w domach, bankomaty, Internet, tramwaje, sygnalizacja uliczna, oświetlenie kawiarni, kina,, teatry, łącza satelitarne, produkcja waszej ukochanej elektroniki o bateryjek do niej itd.) To wszystko ma na początku górnika z jego pracą przy wydobyciu materiału do produkcji ciepła, prądu i paru innych rzeczy ... Wydaliśmy miliard na wojenki: (400000/1000000000)*100%=0.04% leczenie jednego ciężko poparzonego człowieka, to 0.04% pieniędzy wywalonych (oficjalnie) na wojenki zagraniczne ... Czy nasze misje zagraniczne (dla wątpliwych celów) są ważniejsze od zdrowia obywateli pracujących na terenie i dla dobra tuziemców ? Mamy 347 000 000 (z ustawy budżetowej na 2009 rok) na bezsensowne obniżanie wieku szkolnego a nie mamy na leczenie ? Obchody rocznicy II WŚ sprzed 70 lat to 12 000 000 zł. Na Europejskie Centrum Solidarności z ich ławeczką Dalajlamy i innymi "bardzo" potrzebnymi w codziennym życiu sprawami jest 35 000000 zł ? 500 000 000 zł na jednorazową zabawę w Euro 2012 też jest (nota bene na szkolnictwo wyższe to tylko 427 000 000 wysupłali) ? na: "Implementacja polskiego programu współpracy na rzecz rozwoju oraz wsparcie międzynarodowej współpracy na rzecz demokracji i społeczeństwa obywatelskiego, w tym co najmniej 40 mln na pomoc rozwojową dla Afganistanu oraz na dofinansowanie specjalistycznych Studiów Wschodnich Uniwersytetu Warszawskiego - kwota 2,3 mln zł oraz na telewizję Biełsat - 4.697 tys. zł" prawie 131 000 000 złotych też jest ?? Dobre wujki jesteśmy ? W długach po szyję a jeszcze rozdajemy ? Poczytajcie ustawę budżetową na 2009 rok (i poprzednie też) ile się wywala kasy na jakieś dziwne rzeczy ! A tu się cierpi o jakieś 400 000 zł na ratowanie komuś zdrowia i życia Odpowiedz Link Zgłoś
robertfr Re: Polska to ciekawa kraj, stać nas było wywalić 19.09.09, 22:02 Zapomniales o wielomilionowej ,systematycznej daninie dla czarnego,watykanskiego okupanta . Odpowiedz Link Zgłoś
dmocho Kopacz zapewnia: pieniądze na leczenie górników... 19.09.09, 15:35 Z tresci artykulu wynika ze NFZ sfinansuje leczenie ale nie najnowsza metoda kosztujaca fortune tylko jakas tansza - nie rozumiem dlaczego NFZ mialby finansowac leczenie gornika najnowsza metoda za 400k? przeciez to jest normalne i niestety kazdy kto bedzie kiedys zmuszony do leczenia w pl bedzie leczony metodami na ktore nas stac - praktycznie na kazda chorobe sa lepsze i gorsze metody - NFZ nie funduje najlepszych metod nikomu gornikom, taksowkarzom , piekarzom Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Kopacz zapewnia: pieniądze na leczenie górników... 19.09.09, 15:37 A na pijaków i innych takich to ile się wydaje!!!!!!!!!!?????? Odpowiedz Link Zgłoś
sears31 Uwaga!!Wynalazlem plyn przeciw poparzeniom!!! 19.09.09, 15:58 Nawet poparzenia 3-go stopnia plyn Nef-Ra eliminuje do zera!! po 20 minutach od zastosowania plynu przestaje calkowicie! bolec, nie wuystepija bable a po 12 godzinach nie ma sladu ani blizn...moze ktos z kopalni przeczyta o polynie Nef-Ra i nie bedzie problemu z poparzeniami nie tylko w kopalniach . Plyn Nef-Ra ma nieprawdopodobne dzialanie ale mozna to sprawdzic. sears31@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia-monter-christo UWAGA debil !!!!!!!! 19.09.09, 19:20 sears31 napisał: > Nawet poparzenia 3-go stopnia plyn Nef-Ra eliminuje do zera!! po 20 minutach > od zastosowania plynu przestaje calkowicie! bolec, nie wuystepija bable a po 1 > 2 > godzinach nie ma sladu ani blizn...moze ktos z kopalni przeczyta o polynie > Nef-Ra i nie bedzie problemu z poparzeniami nie tylko w kopalniach . Plyn > Nef-Ra ma nieprawdopodobne dzialanie ale mozna to sprawdzic. ty tak masz od urodzenia, czy .... od kolan ? Odpowiedz Link Zgłoś
solarysta Kopacz zapewnia: pieniądze na leczenie górników... 19.09.09, 17:28 No tak, w dzisiejszej Polsce, wystarczy sprawę nagłośnić i ot <pstryk>, masz gorę pieniędzy na leczenie górników, którzy WIEDZĄ w jakich warunkach pracują. Ich rodziny też. No ale medialna szopka daje ci przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
psaicho Kopacz zapewnia: pieniądze na leczenie górników... 19.09.09, 17:43 BADYTCTWO...a dziecku sasiadku NFZ odmawia przesczepu nerki za 80tys BUAHAHAH KURESTWO...!! trzba by ja do kompalni wyslac chyba...i podpalic metan Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Kopacz zapewnia: pieniądze na leczenie górników... 19.09.09, 17:51 niech kopalnia placi. mam gdzies gornikow Odpowiedz Link Zgłoś
aksz Re: Kopacz zapewnia: pieniądze na leczenie górnik 19.09.09, 18:22 A gdyby tam był Twój ojciec,brat albo syn...? Tez byś miał ich gdzieś ? Zastanów się nad tym co piszesz...albo lepiej nie pisz wcale !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tujacek pracodawca ma zapłacić ! 19.09.09, 18:46 Nie mam w dupie górników, nie mam żadnego człowieka w dupie! Wprost przeciwnie! Ale nie dajmy z siebie robić idiotów!!! To pracodawca wysyła ludzi w takie zagrożenie i ma zapłacić za ich leczenie!!! To musi być wkalkulowane w zysk! Dlaczego ja mam się składać na dochodowość tego biznesu? I nie ma czego porównywać z wysyłaniem wojska do konfliktów. Jedno robi państwo, a drugie przedsiębiorca (nawet gdyby większościowym właścicielem być skarb państwa). Osobną sprawą jest poziom dziennikarstwa i propagandy uprawianych w GW. Żenada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rudder Kopacz zapewnia: pieniądze na leczenie górników... 19.09.09, 18:38 Żal mi górników okrutnie doświadczonych przez los, ale NFZ powinien traktować ubezpieczonych równo. Koszty przekraczające standardy NFZ powinien pokrywać pracodawca, który może się doubezpieczyć na tą okoliczność. Trudno aby nadstandardowe leczenie było pokrywane przez wszystkich ubezpieczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
tujacek Bantustan Polska znów będzie rozdawał cukierki i 19.09.09, 18:55 ... koraliki? Takie państwo zbudowaliśmy przez 20-ścia lat! Robotnicy giną, żeby kopalnia miała zysk. Poszkodowanych mają leczyć dobroczyńcy, a sierotki będą utrzymywane dzięki łasce JW Władcy, który sypnie groszem. I będą mogły podziękować Bogu, że tatuś zginął grupowo w kopalni, a nie przygnieciony jakimś murem, czy w wypadku samochodowym. I jeszcze dwóch JW będzie się prześcigać :((( Oczywiście głęboko współczuję górnikom i ich rodzinom! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Przewidziałem to i ostrzegałem już wczoraj 19.09.09, 18:56 =========================== w komentarzu do wizyty POTuske u poszkodowanych górników i ich rodzin. Powtórzę tylko zatem, że Trusiek, zamiast enigmatycznych obiecanek-cacanek, w pierwszym rzędzie, w trybie natychmiastowym powinien wydać polecenie ministrom: skarbu i zdrowie uruchomienie płatności za opiekę medyczną i akcje służb ratowniczych. W przeciwnym razie grozić im będzie bankrupcja z powodu nieprzewidzianych wydatków. -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
frodolin jakim ministrom 19.09.09, 19:06 kopalnia powinna zapłacić, bardzo współczuję górnikom i ich rodzinom, ale zgadzam się z zwiększością, że koszty niestandatowych procedur powinien ponieść pracodawca, wszyscy jesteśmy równi i wszystkim nam należy się taka sama opieka jeżeli ktoś liczy na coś więcej powinien to sam sfinansować albo znaleźć sponsora bądź wykupić dodatkowe ubezpieczenie Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Kto zapłaci za leczenie górników? 19.09.09, 19:48 Górnik przeżyje, 20 dzieci umrze. 17 tys złotych kosztuje opieka nad jednym wcześniakiem. Skądś te 400 tys trzeba wziąć. Inna ciekawa sprawa - żeby uskładać te 400 tys osoba zarabiająca średnią krajową musiałaby pracować płacąc składki...115 lat (przyjąłem średnią 3200 , składka 9%). To tyle w temacie ile są warte nasze składki zdrowotne - a nie liczę tu kosztów administracji i obsługi składki bo przecież NFZ też po drodze musi się używić z tej składki. Tak więc na jedną terapię, jednego górnika pracują całe życie 4 przeciętnie zarabiające osoby. A ciekawe jak rzesza zarabiających minimalną musi popracować na takiego jednego górnika - już odpowiadam, 11 osób zarabiających minimalną krajową musi pracować całe życie. Oczywiście to nie górnik uskładał sobie tą składkę bo górnik z budżetu dostaje premie , budżet miliardowymi kwotami już górnictwo dofinansował. Bo przecież nie może być Polski bez wyngla. Ciekawe jednak co by się stało gdyby tak zamiast dotować stocznie czy kopalnie , zwolnić tych wszystkich ludzi i co miesiąc wypłacać im premie na poziomie ostatniej pensji. Zdajecie sobie sprawę że państwo zarobiłoby na tym rozwiązaniu grube miliardy... Odpowiedz Link Zgłoś
y_anio Kopacz zapewnia: pieniądze na leczenie górników... 19.09.09, 20:37 Cytuję ..."Niektórzy z ciężko oparzonych górników mogą być leczeni dzięki hodowli keratynocytów. To nowoczesna metoda, która pozwala na odbudowywanie zniszczonych części skórny".... Olaboga chciałoby się zawołać i zapytać a czy takie coś jest dopuszczalne przez kościół ?. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.gjanka Kopacz zapewnia: pieniądze na leczenie górników... 20.09.09, 08:47 Ludzie Polacy opanujcie się trochę ... To nie żal Wam Waszych podatków na armię senatorów, posłów, ich biura, nie żal Wam kasy na tych wszystkich politykierów partyjnych, radnych bezradnych, ? Ale żal Wam kasy na robotników, na związkowców, którzy tych robotników bronią? Żal na dzieci, na chorych i bezradnych? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Leczenie góników jest bardzo drogie, nie tylko 20.09.09, 10:50 po wypadkach ale także rehabilitacja, leczenie tych różnych pylic itd. Naprawdę, elektrownia atomowa wychodzi znacznie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś