Dodaj do ulubionych

Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle...

23.09.09, 12:32
I to ksiadz?Wstyd
Obserwuj wątek
    • maruda.r Gość Talibański 23.09.09, 12:55

"W swoim oświadczeniu napisał, że wyrok odbiera jako atak na wolność słowa i
      prasy, i próbę ocenzurowania debaty publicznej."

Panu Gancarczykowi myli się wolność debaty ze zwyczajnym szczuciem części
      społeczeństwa przeciw osobom, które nie złamały prawa.

• kaczynksi Opowieść o Mengele nie ma związku z A.Tysiąc?To po 23.09.09, 13:04
        co ona? ze wzmianką, ze jest "równie strasznie"?
        • kaczynksi A za zdjęcie powinni lepiej beknąć.Moher to spece 23.09.09, 13:06
          od pogardy i poniżania.
          • onlyjkm inteligencji czytelników owszem uwłacza 23.09.09, 13:26
            ale Wyborcza!

dlaczego manipulujecie i pokazujecie tylko początek tekstu ks. Gancarczyka?!

z całości jednoznacznie wynika, że do hitlerowców NIE jest porównana Tysiąc,
            tylko sędziowie ETS!!!

to już naprawdę bezczelna manipulacja ze strony GW... smutne... :(
            • maruda.r Re: inteligencji czytelników owszem uwłacza 23.09.09, 13:31
              onlyjkm napisała:

> z całości jednoznacznie wynika, że do hitlerowców NIE jest porównana Tysiąc,
              > tylko sędziowie ETS!!!

Jak tak dalej pójdzie, to Gancarczyk puści Gościa z torbami.

• jimmyjazz porównanie dot. sądziów!!! a nie A.Tysiąc. 23.09.09, 13:40
                Chyba ktoś ma problem ze zrozumieniem prostego tekstu. Gdzie tam
                porównanie A.Tysiąc? Przecież to zachowanie sędziów zostało
                zestawione z zachowaniem nazistów.

Albo manipulacja GW albo głupota redaktorów GW.
                • pierot9 daj spokój, ich nie zmusisz do myślenia 23.09.09, 13:45
                  samodzielnego, bo są jak roboty zaprogramowane przez GW i nic nie mogą uczynić,
                  co by wykraczało poza linię programową organu Michnika
                  • dr_avalanche Re: daj spokój, ich nie zmusisz do myślenia 23.09.09, 14:07
                    Franciszek Kucharczak, "Gość Niedzielny" 21/2008

"Pani Tysiąc dostała od Trybunału becikowe. Specjalnie takie duże, żeby polski
                    rząd wiedział, jak dbać o matki Polki. A z tym Auschwitz to też lipa. Tam ludzie
                    na wakacje jeździli i w ogóle fajnie było. Coś nie tak? Aha, Auschwitz jednak
                    było złe, bo tam zabijali niewinnych ludzi. Natomiast nienarodzone dzieci są
                    winne. Julka Tysiąc na przykład jest, zdaniem „okulistek” feministek, winna
                    gorszego wzroku mamy. Poza tym w Auschwitz zabijano ludzi, a to, co się jeszcze
                    nie urodziło, to nie ludzie. No dobrze, ale Niemcy Żydów też za ludzi nie
                    uważali – dlatego ich zabijali. Gdzie nie ruszyć, proaborcyjna argumentacja się
                    rozłazi"

i kawałek dalej:

"Bo jest dokładnie tak – pani Tysiąc dostała pieniądze za to, że nie mogła zabić
                    swojego dziecka. Jej motywacje, jak i intencje Trybunału, można wykręcać na
                    wszystkie strony, a i tak zawsze przebije się prawda, że te pieniądze są zapłatą
                    za krew."

A teraz zamiast wypisywać bzdury o "linii programowej organu Michnika" kombinuj
                    jak udowodnić że to nie porównanie do hitlerowców oraz język nienawiści.
                    • maura4 Re: daj spokój, ich nie zmusisz do myślenia 23.09.09, 14:16
                      Nie znoszę czytać tak nienawistnych tekstów. I to do kogo ta
                      nienawiść ? Do biednej, chorej kobiety. Od kogo płynie ?. Od
                      przedstawicieli religii katolickiej, która ciągle nawija o miłości i
                      miłosierdziu. Zamiast sie uradować, że dokonali swego i dać spokój
                      kobiecie, to z każdego katolickiego kąta nienawiśc. Co jeszcze
                      bardziej by mogło ich zadowolić ?. No chyba jakby udało się im
                      zaszczepić nienawiść dziewczynce do matki.
                      • paichivo Re: daj spokój, ich nie zmusisz do myślenia 23.09.09, 14:23
                        W tym wypadku nienawiść płynie ze strony lewaków.
                        • mangold Kosciół juz nieraz pokazał na jaką 23.09.09, 14:41
                          nienawiśc go stać
                          • borow4 jakie podatki placi ten Gontarczyk 23.09.09, 14:45
                            • kaczynksi Z tekstu wynika,że ETS biorąc stronę A.Tysiąc opow 23.09.09, 15:23
                              iedział się po stronie hitlerowców.Takich Mengele jak własnie A.Tysiąc. Mohery
                              nie potrafią przeanalizować prostego tekstu? Taki problem Vater Gontarczyk
                              proszę dyskutować w sejmie z Ustawodawcą a nie ścigać jakąś marną kozę do bicia
                              egzekwującą tylko swoje ZAPISANE W POLSKICH USTAWACH prawa.
                              • koles751 Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 15:53
                                Sprawa dotyczy światopoglądu, a ta dyskusja mieści sie w granicach
                                wolności słowa.
                                Sąd opowiadając się w tej sprawie wyraził raczej światopogląd
                                sędzieg, aniżeli interes społeczeństwa.
                                Jeśli można o aborcji mówić, że jest zabiegiem lekarskim to można
                                mówić również, że jest zabójstwem.
                                Sąd jest w tym przypadku najśmieszniejszy ze wszystkich.
                                • maaac Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:04
                                  Czyli jak mój światopogląd będzie mówił że jedzenie świnek to
                                  współpraca w morderstwie, to czy będę miał prawo wszedzie nazywać
                                  Ciebie mordercą? Przeciez to "tylko" sprawa światopoglądu!!
                                  • koles751 Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:32
                                    Nazwanie mnie mordercą jest stwierdzeniem faktu.
                                    Jeśli potrafisz powiedzieć kogo zabiłem to oczywiście możesz nazwać
                                    mnie mordercą.
                                    Uważam, że dyskusja na temat tego czy aborcja jest morderstwem jest
                                    uzasadniona. Dowodem na to jest liczba (i jakość!) osób (często
                                    społecznych autorytetów), które podzielają jeden i drugi pogląd.
                                    Tego nie można rozstrzygnąć na drodze jedynej słusznej prawdy. Tak
                                    samo jak nie można rozstrzygnąć tego czy coś jest ładne, albo tego
                                    czy lepsza jest lewica czy prawica. Każdy ma prawo do własnej oceny.
                                    Także ksiądz, który reprezentuje stanowisko dużo bardziej
                                    utwierdzozne w realiach, aniżeli odwoływanie sie do nazywania mnie
                                    mordercą z braku innych argumentów.
                                    • maaac Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:41
                                      > Nazwanie mnie mordercą jest stwierdzeniem faktu.
                                      > Jeśli potrafisz powiedzieć kogo zabiłem to oczywiście możesz
                                      > nazwać mnie mordercą.
                                      Nie zauwazyłeś? Przecież ci napisałem kogo mordujesz.

> Uważam, że dyskusja na temat tego czy aborcja jest morderstwem
                                      > jest uzasadniona. Dowodem na to jest liczba (i jakość!) osób
                                      > (często społecznych autorytetów), które podzielają jeden i drugi
                                      > pogląd.
                                      Hej hej.... ale tu nie o dyskusję chodziło w wyroku sądu tylko o
                                      nazywanie mordercą konkretnej osoby.

> Tego nie można rozstrzygnąć na drodze jedynej słusznej prawdy. Tak
                                      > samo jak nie można rozstrzygnąć tego czy coś jest ładne, albo tego
                                      > czy lepsza jest lewica czy prawica. Każdy ma prawo do własnej
                                      > oceny.
                                      Tylko czy to prawo jest bezgraniczne? Czy w związku z nim mam
                                      prawo "oceniać" cię jako świnię, zdrajcę, złodzieja itd. itp?

> Także ksiądz, który reprezentuje stanowisko dużo bardziej
                                      > utwierdzozne w realiach, aniżeli odwoływanie sie do nazywania mnie
                                      > mordercą z braku innych argumentów.
                                      Chyba nie zrozumiałeś argumentu. To się nazywa "przykład" -
                                      alegoria. Poczytaj Nowy Testament - Pan Jezus głównie na przykładach
                                      ludzi nauczał.
                                      • koles751 Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:49
                                        Możesz mnie nazywac jak chcesz - do sądu z Tobą nie pójdę. To na
                                        początek, aby nie wprowadzać zbyt wielu wątków do naszej dyskusji.
                                        Myślę, że trochę sie gubisz w natłoku emocji. Trudno nazwać Panią
                                        Tysiąc morderczynią, bo ostatecznie nikogo przecież nie zabiła. Nikt
                                        więc jej morderczynią nie nazywa - tym bardziej ten ksiądz tak się o
                                        niej nie wypowiedział. Gdyby to zrobił to powinien zostac ukarany za
                                        pomówienie. Wyrok sądu dotyczy czego innego. Przeczytaj uważnie
                                        dyskutowany artykuł.
                                        Nie dyskutuję również o tym czy aborcja jest morderstwem czy nie
                                        jest. Mam swoje zdanie na ten temat, ale go nie prezentuję.
                                        Dyskutuję o tym czy sąd powinien skazywać księdza, kóry broni
                                        poglądu, że aborcja jest morderstwem. I stwierdzam, że władza sądu
                                        nie sięga tak daleko! Ksiądz ma prawo widzieć aborcję jako
                                        morderstwo i się jemu przeciwstawiać z całą mocą swojego autorytetu.
                                        Podobnie jak Pani Środa z koleżankami ma prawo bronić tezy o
                                        autonomicznym prawie kobiety do usuwania ciąży jako śordka
                                        koncepcyjnego. Skazywanie ludzi za ich poglądy w tej sprawie to
                                        absurd.

• maaac Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 19:08
                                          Może sam przeczytaj najpierw artykuł zanim zaczniesz pouczać innych ok?
                                        • radocha1 Re: Decyzja sądu to absurd 24.09.09, 01:46
                                          koles751 napisał:
                                          Trudno nazwać Panią
                                          > Tysiąc morderczynią, bo ostatecznie nikogo przecież nie zabiła.
                                          Nikt
                                          > więc jej morderczynią nie nazywa

Owszem, nazywa. Napisano, że chciała zabić dziecko (a polskie prawo
                                          wyraźnie rozróżnia płód od dziecka i daje im różne
                                          kwalifikacje i różne ochrony prawne) i wprost porównuje ją do
                                          hitlerowskich zbrodniarzy.
                                          Ksiądz ma prawo mieć inne niż polskie prawo rozumienia pojęć takich
                                          jak zabójstwo, zbrodnia, płód czy dziecko.
                                          Ja też mam takie prawo. Ale ani ja ani żaden ksiądz nie ma prawa
                                          publicznie nazywać np pedofilem za zbieracza znaczków - tylko dlatego
                                          , że filatelistykę myli z pedofilią. Nie wolno też nazywać mordercą
                                          myjącego zęby (ach, biedne bakterie!!!) czy złodziejem zbierającego
                                          kasztany.
                                • maura4 Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:06
                                  Światopogląd swiatopoglądem, ale każde słowo ma konkretne ,
                                  słownikowe znaczenie,inaczej nigdy byśmy się nie porozumieli. Wiemy
                                  kto to jest hitlerowiec, morderca. Co jest zabiegiem lekarskim a co
                                  morderstwem też określa prawo karne i medyczne. Ono chyba się nie
                                  zmieniło i morderstwem aborcja nie jest. To twoja wypowiedź jest
                                  swiatopoglądowa.
                                  • dalton78 Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:27
                                    ale dlaczego ja ze swoich podatków mam na kogos placić 25K EUR??
                                    Zaraz, zaraz - jak ktoś cos odwalił niezgodnie z prawem to niech
                                    zaplaci!
                                    Mnie na to nie stać - nie godzę się!
                                    • koles751 Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:33
                                      trudno odmówić logiki Twojej argumentacji
                                  • koles751 Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:38
                                    To bardzo proste podejście do sprawy.
                                    Równie proste jak stwierdzenie, że aborcja jest niezgodna z prawem i
                                    wsadzanie za jej wykonywanie do więzień.
                                    Ten sposób myślenia o ludziach był już ćwiczony od czasów inkwizycji.
                                    Niestety się nie sprawdził. Powinieneś/powinnaś być bardziej
                                    postępowy(a) zważywszy na Twoje podejście do tematu aborcji.
                                    Chyba, że prawo powinno surowo karać wyłącznie za to z czym się ty
                                    zgadzasz.
                                    Ludzie w wolnym kraju mają prawo do dyskutowania o sprawach i
                                    prezentowania poglądów z prawem nie zgodnych. To gwarantuje wolność
                                    słowa. Kto powinien prezentować argumenty przeciw aborcji jeśli nie
                                    ksiądz? Ten wyrok to absurd. Wstyd mi za sąd. Dawniej nazywano to
                                    inkwizycją.
                                    • maaac Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:44
                                      Manipulujesz. Ksiądz wcale nie "dyskutował" nie prezentował poglądów
                                      na temat aborcji. Ksiądz dokonał oceny kreślonej osoby, a nie
                                      abstrakcyjnego zjawiska.

Sąd wyraźnie powiedział, że o ile ksiądz ma prawo do abstrakcyjnej
                                      dyskusji to juz nie ma prawa w niej odnosić się do konkretnych osób
                                      nazywając je tak lub inaczej lub określać ich czyny.

Innymi słowy walczysz z czymś co nigdy nie miało miejsca.
                                      • koles751 Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 16:56
                                        Pani Tysiąc przestała być prywatną osobą w sytuacji, w
                                        którejzdecydowała się uczynić z siebie pomnik konkretnego
                                        światopoglądu. Zrobiła to świadomie. Ksiądz nie wyciągnął jej danych
                                        z USC. Wziął je zapewne z prasy. Miał zatem prawo odnosi się do Pani
                                        Tysiąc i traktować ją jako ów pomnik (dyskutowac o jej konkretnym
                                        przypadku). Włączając się do tej dyskusji ksiądz dał również prawo
                                        innym do krytykowania swojej postawy, z którego to prawa jak widać
                                        cchętnie korzystasz. Byoby abssurdem, gdyby ksiądz poszedł teraz z
                                        Tobą do sądu, bo niepochlebnie się o nim wyrażasz. to jest cena,
                                        którą się płaci gdy rezygnuje się z prywatności.

Masz szybka rękę do ocen. Dopiero co byłem mordercą. Teraz
                                        manipuluję. Proponuję, abyś skupił(a) się na prezentowaniu swoich
                                        poglądów, a nie na ocenianiu poglądów innych osób. Mam takie samo
                                        prawo do swojego zdania jak Ty. Co więcej moje zdanie jest tak samo
                                        ważne jak Twoje.
                                        • pe1 Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 18:04
                                          Czyli wystarczy, że ktoś z dowolnego powodu zostanie obiektem dziennikarskiego
                                          zainteresowania i już chcąc czy nie chcąc staje się osobą publiczną i można go
                                          lżyć i porównywać do nazistów. Fajnie.
                                          • maaac Re: Decyzja sądu to absurd 23.09.09, 19:11
                                            Daj spokój ten osobnik nie rozróżnia porównania od faktycznie prezentowanych
                                            poglądów. W życiu nie miałem zamiaru go nazwać mordercą, przedstawiałem tylko
                                            hipotetyczną sytuację żeby spróbował wczuć się w sytuację drugiej strony. Jeżeli
                                            nie zrozumiał tego to nie ma z nim o czym gadać. Albo za głupi by prowadzić
                                            dyskusję albo zbyt zaślepiony by do niego cokolwiek dotarło.
                                            • koles751 Re: Decyzja sądu to absurd 24.09.09, 12:39
                                              brak argumentów najłatwiej poznać po tym, że zamiast o problemie
                                              zaczyna się dyskutować o oponencie :-)
                                              • maaac Re: Decyzja sądu to absurd 25.09.09, 16:00
                                                Jak nie reagujesz na argumenty? Ile razy można coś w kółko
                                                powtarzać? Problemem stała się w tym momencie Twoja nie umiejętność
                                                dyskusji.
                    • a.e Re: daj spokój, ich nie zmusisz do myślenia 23.09.09, 14:23
                      Pani Tysiąc nie dostała odszkodowania za to, że nie mogła zabic
                      swojego dziecka. Dostała odszkodowanie za to, ze w świetle
                      obowiązujacych przepisów nie mogła przeprowadzić aborcji, kiedy jej
                      zdrowie jest zagrożone. Taka jest ustawa. Takie jest prawo. Jezeli
                      sie nie podobaja przepisy, ustawy, to ewentualnie można je zmienić,
                      a nie piętnować ludzi, że chca z nich skorzystać. Sąd w Strasburgu
                      zaznaczył wyraźnie, że urodzenie dziecka nie jest szkodą i
                      odszkodowanie przyznane zostaje nie za urodzenie dziecka, ale za to,
                      że wbrew przepisom zmuszono kobietę do jego urodzeni, gdy zdrowie
                      kobiety było zagrożone, czyli wbrew prepisom.
                      • rechott Re: daj spokój, ich nie zmusisz do myślenia 23.09.09, 15:35
                        A ja nie zazdroszczę córce pani Tysiąc. Żyć ze świadomością, że matka ją chciała
                        zabić (o przepraszam dokonać aborcji), ale jej się nie udało nie będzie z
                        pewnością łatwo.
                      • ned_pap Re: daj spokój, ich nie zmusisz do myślenia 23.09.09, 16:13
                        Pani Tysiąc nie dostała odszkodowania za to, że odmówiono jej aborcji. Jej odmówiono wykonania badań prenatalnych.
                • maruda.r Re: porównanie dot. sądziów!!! a nie A.Tysiąc. 23.09.09, 13:55

jimmyjazz napisał:

> Chyba ktoś ma problem ze zrozumieniem prostego tekstu. Gdzie tam
                  > porównanie A.Tysiąc? Przecież to zachowanie sędziów zostało
                  > zestawione z zachowaniem nazistów.

Sądzisz, że sędziowie ETS nie mogą dochodzić swoich praw? I wolno ich bezkarnie
                  obrażać?

• jimmyjazz odrobinę logiki, błagam 23.09.09, 14:12
                    maruda.r napisał:

> Sądzisz, że sędziowie ETS nie mogą dochodzić swoich praw? I wolno
                    > ich bezkarnie obrażać?

Mogą iść do sądu i bronić swoich praw jeżeli poczuli się dotknięci.
                    Ale tekst dziennikarzyny z GW mówi o porównaniu A.Tysiąc do nazistów
                    czego w zlinkowanym tekście z GN nie było. Jedno nie wyklucza
                    drugiego. Logiczne.
                    • pe1 Re: odrobinę logiki, błagam 23.09.09, 18:03
                      Jak nie było, skoro było. Przecież widać czarno na białym, że było porównanie do
                      nazistów.
                      • swojski_fr_1 Re: odrobinę logiki, błagam 23.09.09, 18:11

chodzi o relatywizm moralny... ludzie karmieni propaganda przywykaja
                        do zla... wezmy chociaz akcje informacyjna polegajaca na wystawianiu
                        zdjec ofiar zabojstw metodami aborcyjnymi.

Milosnicy aborcji bardzo protestowali, przeciwko uswiadamianiu
                        ludzi, jak wygladaja ciala ofiar aborcyjnych.

tutaj nie bylo mowy o hitlerowcach, lecz o obozach.. bez precyzji o
                        jakie obozy chodzi. Do Guantanamo na KUbie tez powoli wiekszosc
                        przywyka.

pe1 napisał:

> Jak nie było, skoro było. Przecież widać czarno na białym, że było
                        porównanie d
                        > o
                        > nazistów.
                  • adas313 Re: porównanie dot. sądziów!!! a nie A.Tysiąc. 23.09.09, 14:15
                    > Sądzisz, że sędziowie ETS nie mogą dochodzić swoich praw? I wolno
                    > ich bezkarnie obrażać?

Mogą.

Ale pozywała Alicja Tysiąc o naruszenie dóbr osobistych osobistych Alicji
                    Tysiąc. Alicja Tysiąc nie jest sędzią ETS.
                • util Twoje wnioski warte Goscia Niedzielnego. 23.09.09, 14:14
                  Ksiądz nie wie, za co Alicja Tysiąc dostała odszkodowanie i nazywa
                  to nagrodą za chęć zabicia dziecka oraz porównuje aborcje Alicji
                  tysiąc do zbrodni hitlerowskich - to ocena SĄDU, a nie gazety tej
                  czy innej. Wystarczająco obraźliwy tekst ten kapłan napisał, żeby
                  zapłacić i przeprosić.
                  • gyubalwahazar Mam nadzieję że nie przeprosi!!! 23.09.09, 14:31
                    Nie po to biliśmy się o wolność słowa aby teraz nie móc nazwać zabójcy zabójcą.
                    Stwierdzenie że relatywizowanie moralności prowadzi do nazizmu po wielokroć
                    uzasadnił np. Kołakowski.

util napisał:

> Ksiądz nie wie, za co Alicja Tysiąc dostała odszkodowanie i nazywa
                    > to nagrodą za chęć zabicia dziecka oraz porównuje aborcje Alicji
                    > tysiąc do zbrodni hitlerowskich - to ocena SĄDU, a nie gazety tej
                    > czy innej. Wystarczająco obraźliwy tekst ten kapłan napisał, żeby
                    > zapłacić i przeprosić.
                    • dr_avalanche Re: Mam nadzieję że nie przeprosi!!! 23.09.09, 14:35
                      Ale on ma przeprosić między innymi za to że kłamał (bo Alicja Tysiąc dostała
                      odszkodowanie za coś zupełnie innego, niż napisał), a nie za to że uważa aborcję
                      za morderstwo. Czy do was to w końcu dotrze, czy dalej będziecie uparcie
                      przekonywać że czarne jest białe?
                    • maura4 Re: Mam nadzieję że nie przeprosi!!! 23.09.09, 15:04
                      To kogo ta kobieta zabiła ?.
                      • gyubalwahazar Zabiła albo chciała zabić!!! 23.09.09, 18:20
                        Trochę za wiele o tej babie. Ciekawe czy jest szczęśliwa dzięki rozgłosowi o
                        który tak zabiega.

maura4 napisała:

> To kogo ta kobieta zabiła ?.
                  • jimmyjazz artykuł czytałeś? 23.09.09, 14:52
                    util napisał:

> to nagrodą za chęć zabicia dziecka oraz porównuje aborcje Alicji
                    > tysiąc do zbrodni hitlerowskich - to ocena SĄDU, a nie gazety tej

Przeczytaj zlinkowany artykuł z GN. Gdzie tam porównanie A.T. do
                    zbrodni hitlerowskich??? Nie ma. Conajwyżej zachowanie sądu jest
                    porównane, a nie A.T.
                    • maaac Re: artykuł czytałeś? 23.09.09, 15:13
                      Hehe a Ty czytałeś artykuł z Gazety Wyborczej? Czy TY czytałeś tekst
                      na który odpowiadasz?

Sąd uznał tekst księdza Gancarczyka za mowę nienawiści. Wypomniał
                      mu m.in. to, że - w ocenie sądu - porównał aborcję, której poddała
                      się Alicja Tysiąc, do zbrodni hitlerowskich. Sąd określił to
                      jako "bezprawne, pogardliwe, napastliwe oraz obraźliwe".

Co było porównywane? A.T. do morderców czy aborcja, której dokonała
                      do zbrodni hitlerowskiej?

A teraz ciekawostka- to słowa księdza:
                      Pragnę stanowczo podkreślić, że w żadnym ze wskazanych w
                      uzasadnieniu wyroku tekstów nie porównano pani Alicji Tysiąc do
                      zbrodniarzy hitlerowskich.

I tu ma rację. Tylko że jednoczesnie kłamie - bo zgodnie z tym co
                      cytuje GW porównanie o którym mówi sąd nie tyczyło samej osoby pani
                      A.T. tylko aktu aborcji do zbrodni hitlerowskich.
      • mangold Niesiołowski płaci 10 tys i nikt nie protestuje 23.09.09, 14:40
        przeciw ograniczeniu wolnosci słowa

maruda.r napisał:

>
        > "W swoim oświadczeniu napisał, że wyrok odbiera jako atak na wolność słowa i
        > prasy, i próbę ocenzurowania debaty publicznej."
        >
        > *****************************
        >
        > Panu Gancarczykowi myli się wolność debaty ze zwyczajnym szczuciem części
        > społeczeństwa przeciw osobom, które nie złamały prawa.
        >
    • jerjar Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 13:00
      Drogi Księże, pogarda dla inteligencji czytelników to też jakiś grzech. Kto umie czytać widzi, że porównanie jest i nie musi padać sformułowanie: "pani Tysiąc jest jak...".
    • cempla11 Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 13:12
      Jasne, jak ktoś chce, to znajdzie w tej wypowiedzi także poparcie GN wobec
      Alicji Tysiąc... Ale rzeczywiście tam nie ma porównania Tysiąc do Hitlerowców.
      Jest tylko mowa o tym, że przyzwyczailiśmy się do zła. Polecam literaturę-
      "Miłosierdzie gminy" na przykład.

Czepiacie się tego, a sami wymieniacie jednym tchem zbiórkę na tace w kościele
      oraz... pedofilię wśród księży.

Czytajcie ten tekst bez emocji, to naprawdę nie znajdziecie porównań Tysiąc do
      hitlerowców.
      • adas313 Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 14:11
        > Ale rzeczywiście tam nie ma porównania Tysiąc do Hitlerowców.

No i co z tego? GW "niezbyt precyzyjnie zacytowała" oświadczenie GN. Napisali
        bowiem:

"Nigdy takie porównanie (do hitlerowców - red.) nie padło - komentował wyrok
        sądu ws. Alicji Tysiąc ksiądz Marek Gancarczyk, naczelny "Gościa Niedzielnego""

A w oświadczeniu GN czytamy:

www.rp.pl/artykul/2,367510.html

"Pragnę stanowczo podkreślić, że w żadnym ze wskazanych w uzasadnieniu wyroku
        tekstów nie porównano pani Alicji Tysiąc do zbrodniarzy hitlerowskich."

Być może to tłumaczenie GN jest naciągane - w tej sprawie tak ostre porównanie
        wszak uderza rykoszetem w AT. Ale po co je przekręcać i na tym przekręceniu
        budować cały artykuł (że nie dość że GN uprawia "mowę nienawiści" to jeszcze
        bezczelnie kłamie)?
      • shithead Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 15:41
        Jesli w jednym zdaniu pisze sie o zbrodniach hitlerowskich i zaraz w
        nastepnym po nim pisze sie , ze AT chciala zabic swoje "dziecko" tzn
        miec aborcje (na embrionie) to tylko idiota (ktory nie potrafi
        zrozumiec tekstu ktory czyta) nie widzi tego porownania.
    • goury Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 13:17
      Według mnie z tekstu w „Gościu” wynika, że to przede wszystkim sędziów
      porównano do hitlerowców. Co nie zmienia faktu, że wysuwanie takich
      insynuacji w odniesieniu do sędziów lub – pośrednio – Alicji Tysiąc jest
      karygodnym nadużyciem.
    • tw_wielgus Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 13:29
      Nacja czarnych to najbardziej zakłamane towarzystwo na globie. Oni się uczą w
      specjalnych szkołach ( seminariach) jak kłamać i tumanić ciemną masę. Ten
      księŻulo jak widać nie uważał na lekcjach bo co im trzeba przyznać, mają
      niezłych specjalistów od prania mózgów.
      • jimmyjazz Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 13:45
        tw_wielgus napisał:

> niezłych specjalistów od prania mózgów.

Ale dużo słabszych niz w GW. Wystarczy przeczytać tekst z GN i widac
        kto jest do kogo porównany. Nie dotyczy to A.Tysiąc.
        • dr_avalanche Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 14:08
          Zapraszam do mojego wpisu powyżej.
          • jimmyjazz Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 15:02
            dr_avalanche napisał:

> Zapraszam do mojego wpisu powyżej.

Nie za te wpisy był pozwany GN tylko za tekst Gancarczyka zlinkowany
            zresztą powyżej.
        • tw_wielgus Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 15:17
          Trzeba wykazać duzo złej woli aby nie odczytać tej niecnej
          insynuuacji. Ale cóż jacy czytelnicy taka i grupa odbiorców.

jimmyjazz napisał:

> tw_wielgus napisał:
          >
          > > niezłych specjalistów od prania mózgów.
          >
          > Ale dużo słabszych niz w GW. Wystarczy przeczytać tekst z GN i
          widac
          > kto jest do kogo porównany. Nie dotyczy to A.Tysiąc.
          >
    • maruda.r Co ten wyrok znaczy? 23.09.09, 13:30

Może warto zwrócić uwagę na coś innego. To jeden z nielicznych przypadków, gdy
      na drodze sądowo-prawnej udało się uzasadnić i napiętnować element
      profesjonalnej działalności kleru - prawienie kazań.

Jesteśmy świadomi, że kler często manipuluje wiernymi - w istocie szczując ich
      przeciw osobom wyłamującym się bogoojczyźnianych schematów. Trudno jednak
      udowodnić klerowi taką manipulację. Dziś to się udało. Gancarczyk został
      pobity i ośmieszony na polu kazań. I to jest dla niego najbardziej bolesne.

Być może, ten właśnie wyrok sądowy oceniony kiedyś zostanie, jako punkt
      zwrotny w relacjach między społeczeństwem, a manipulującym nim i jednocześnie
      nie ponoszącym żadnej odpowiedzialności za słowa klerem.

• pierot9 Re: Co ten wyrok znaczy? 23.09.09, 13:36
        wyrok sądowy piętnujący" działalność kleru?
        nie bój nic!
        Annasz i Kajfasz też kiedyś sądzili. Piłat też, i co? Jak są odbierani po 2 tys.
        lat? Odpowiedz sobie sam
        • wu67er pomyliła ci sie bajka dla dzieci z prozą życia... 23.09.09, 13:52
          ...a w rzeczywistości nie wolno poniżać innych ludzi tylko dlatego, że mają
          odmienny światopogląd...
        • maruda.r Re: Co ten wyrok znaczy? 23.09.09, 14:00
          pierot9 napisał:

> wyrok sądowy piętnujący" działalność kleru?
          > nie bój nic!
          > Annasz i Kajfasz też kiedyś sądzili. Piłat też, i co? Jak są odbierani po 2 tys
          > .
          > lat? Odpowiedz sobie sam

Gancarczyk nowym Jezusem raczej nie będzie, bo Jezus nie miał zwyczaju szczucia
          tłumów przeciw odmieńcom. Gancarczyk bardziej pasuje od tego typka, który
          pierwszy zakrzyknął "Uwolnić Barabasza!".

• pierot9 sprzedaż "Gościa Niedzielnego"rośnie, a GW maleje 23.09.09, 13:32
      porównuję dziennik do tygodnika, by wydobyć tendencję, ale by było
      sprawiedliwie, to:
      sprzedaż "POlityki" spada, a "Gościa" rośnie
      sprzedaż GW spada regularnie od ... 2005 r., gdy władzę przejęli Kaczyńscy i
      ludziom się nieco oczy otworzyły

www.wirtualnemedia.pl/article/2786920_Spada_sprzedaz_Polityki_Newsweeka_Wprost_i_Przekroju.htm
      www.wirtualnemedia.pl/article/2798780_Coraz_mniejsza_sprzedaz_Gazety_Wyborczej_Rzeczpospolitej_i_Dziennika.htm
      www.wirtualnemedia.pl/article/2809630_Rekordowo_niska_sprzedaz_Wprost_zyskuje_Gosc_Niedzielny.htm
      • tw_wielgus Re: sprzedaż "Gościa Niedzielnego"rośnie, a GW ma 23.09.09, 13:43
        To widocznie wynik molestowanie religijnego i permanentnego prania mózgów przez
        kler młodym nieukształtowanym jednostkom społecznym w wyniku czego rosną typy
        typu(;)) poseł A. Górski . Zawisza i inni.
      • mat.31 Re: sprzedaż "Gościa Niedzielnego"rośnie, a GW ma 23.09.09, 13:54
        Widocznie ludzie sie dokładniej podcierają...
      • maura4 Re: sprzedaż "Gościa Niedzielnego"rośnie, a GW ma 23.09.09, 14:07
        No nie jest to powód do dumu i chwały dla narodu polskiego. Z
        Polityką czy GW mozna sie zgadzać ,bądź nie, ale sie myśli. Przy
        Gościu Niedzielnym nie ma powodów , aby myśleć.
    • tw_wielgus Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 13:36
      "W swoim oświadczeniu napisał, że wyrok odbiera jako atak na wolność słowa i
      prasy, i próbę ocenzurowania debaty publicznej."
      Bezczelny kołtun.... (Tylko tyle bo reszta mojej wypowiedzi, aby zaoszczędzić
      pracy moderatorom, została poddana autocenzurze).
    • konto_calkiem_nowe Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 13:47
      dziwie sie, ze nikt sie jeszcze nie burzy,ze ksiadz uzyl sformulowania "a więc z
      naszych podatków(...)."
      od kiedy to ksieza placa podatki? takie prawdziwe, jak reszta spoleczenstwa (no
      oprocz rolnikow:))
    • wu67er jeden klecha napada na bank, drugi poniża kobietę, 23.09.09, 13:49
      jeszcze inny puka posłankę w sejmowym hotelu (po trzech butelkach jabola)...
      co się stało z tymi dżentelmenami w sukienkach? Pogarda dla "ciemnego ludu",
      który wszystko kupi i jeszcze da na tacę.....
      • gyubalwahazar a ty homosiu najlepiej lubisz z kolegą!!! 23.09.09, 14:27
        Czy tak?
        • dr_avalanche Re: a ty homosiu najlepiej lubisz z kolegą!!! 23.09.09, 14:31
          Ale on przecież nawet jednym słowem nie sugeruje że jest homosiem. Może to ty
          tak naprawdę masz takie skłonności, skoro to pierwsza rzecz, jaka ci do głowy
          przychodzi i na dodatek się nią z nami tak radośnie na forum dzielisz?
          • wu67er no tak... ubóstwo umysłowe i obsesja... 23.09.09, 14:55
            wszędzie widzą homoseksualistów... wiesz, że to może być projekcja podświadomości ;)
            • mangold katolicki chów 23.09.09, 15:12
              wu67er napisał:

> wszędzie widzą homoseksualistów... wiesz, że to może być projekcja podświadomoś
              > ci ;)
              • gyubalwahazar Wszędzie widzicie katolików!!! 23.09.09, 18:18
                Myślicie że niekatolicy lubią zabijać dzieci nienarodzone???
    • madissa Wolnosć słowa czy miłość bliźniego 23.09.09, 13:50
      Panie Garncarczyk: wolność słowa czy miłość bliźniego - co powinno być na I
      m-cu dla chrześcijanina? Dla księdza katolickiego?

I gdzie pan w tym roku był na wakacjach (ups - pielgrzymce)? Też nigdzie, jak
      spora część ubogich polskich rodzin?
    • dzakarta Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 13:50
      Tylko przymulone i oszłomione mohery wierzą kłamliwym klechom!
    • ergo12 Panie ksiadz było!!! 23.09.09, 13:52
      Owszem bylo takie porównanie klecho!
      • frusto Jeżeli było, to powinny się posypać wyroki 23.09.09, 14:03
        Bo podobne zestawianie kontrastow widziałem już kilka razy w polskiej prasie
        wcześniej.
      • galadriela1 Re: Panie ksiadz było!!! 23.09.09, 14:03
        ergo12 napisał:

> Owszem bylo takie porównanie klecho!

To jeszcze poprosimy o cytat.
    • nowak11 Ale o co tyle krzyku? 23.09.09, 13:53
      GN jest przeciwny aborcji;GW ją popiera.I tyle w temacie.Reszta to bicie
      wierszówko-piany;)
      • craftwork GNój kontra GWno 23.09.09, 14:01
    • krupniok_pl Czyżby światełko w tunelu ? 23.09.09, 13:54
      Oby to nie było światło pociągu z naprzeciwka.

Bo dotąd obowiązywało w Polsce prawo Kali'ego.
      Jak Kali'ego obrażano to wyrok był z automatu na podstawie "obrazy uczuć religijnych"
      Jak Kali obrażał to uchodziło mu na sucho.

Może wreszcie te zarozumiałe katabasy zrozumieją gdzie jest ich miejsce!

• bocian4 Ten wyrok to hańba! 23.09.09, 13:59
      I zadziwiające jes to ze GW tego nie widzi że ten wyrok ogranicza
      wolność nie tylko słowa a tak naprawde poglądów. To skandaliczny,
      czyniczny i groteskowy wyrok!
      Nie wolno uważać ze aborcja jest zabójstwem a napewno nie wolno tak
      mówić! Absoloutny skandal.

mam andzieję ze ten sąd skaże kiedyś GW za cokolwiek tak by
      zobaczyli co znaczy ograniczenie wolnosci wypowiedzi!

Ta gazeta miał aprawo to napisać.
      • wu67er masz rację - wyrok jest za łagodny... 23.09.09, 14:08
        sukienkowi powinni zapłacić 10 razy więcej... odszkodowanie rzędu kilkuset
        tysięcy może by przemówiło do czarnych tyłków...
    • kolikon Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 13:59
      Najbardziej rozśmieszyły mnie wypociny księdza, że wypłata nastąpi z naszych podatkow ,a od kiedy to księża płacą jakiekolwiek podatki??? Z tego co obserwuję to tylko ciągną ile się da i skąd się da. Osoby które krzyczą najgłośniej przeważnie nic nie mają wsólnego z trudem wychowania dzieci.Niech zajmą się dziećmi i młodzeżą która żyje i potrzebuje pomocy a nie nienarodzonymi. Wszak łatwiejsze jest krzyczenie niż konkretne działania mające na celu zabezpieczenie bytu dzieciom z domu dziecka ,z biednych rodzin,porzuconych!
      • marka77 Nikt Ci nie broni/ił wstąpić do duchowieństwa 23.09.09, 14:33
        Też będziesz mogła "nie płacić" podatków.
        Podatki księży
      • mikron Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 15:24
        > Najbardziej rozśmieszyły mnie wypociny księdza,
        > że wypłata nastąpi z naszych podatkow ,a od kiedy
        > to księża płacą jakiekolwiek podatki???

a slyszlas np. o VAT? Placisz go przy kazdym zakupie, na ogol 22%,
        rzadko 7%.
        Slyszals o akcyzie? Jak wiadomo, ksieza jezdza glownie maybachami,
        podobno tylko ubodzy wikarzy wypasionymi mercedesami. One nie spalaja 5 l/100
        km... a w paliwie 80% ceny to podatek akcyzowy.
        Jak pewnie wiesz, duchowni pija na umor. Popatrz sobie na kazda flaszke: tam
        jest taka banderola akcyzowa.
        Spadki, darowizny, gruntowe... podatkow jest ci u nas dostatek.

• moby_pp Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 15:24
        kolikon napisała:

> Najbardziej rozśmieszyły mnie wypociny księdza, że wypłata nastąpi z naszych po
        > datkow ,a od kiedy to księża płacą jakiekolwiek podatki??? Z tego co obserwuję
        > to tylko ciągną ile się da i skąd się da. Osoby które krzyczą najgłośniej przew
        > ażnie nic nie mają wspólnego z trudem wychowania dzieci.Niech zajmą się dziećmi
        > i młodzieżą która żyje i potrzebuje pomocy a nie nienarodzonymi. Wszak łatwiejsz
        > e jest krzyczenie niż konkretne działania mające na celu zabezpieczenie bytu d
        > zieciom z domu dziecka ,z biednych rodzin,porzuconych!

Za potrzebujących to mogą się najwyżej pomodlić i to za ich (potrzebujących)
        własne pieniądze.
    • zgodnalagodna A dziecko ? 23.09.09, 14:03
      A mnie tylko ciekawi, co Ta Pani powie swojemu dziecku gdy Ono dorośnie i ktoś
      mu powie jak sławna jest jego mama.
      Kochanie, przez Ciebie gorzej widzę?
      Nie oceniając tego czy stało się dobrze czy źle, dla dobra swojego dziecka
      powinna przemilczeć. Samolubna, egoistyczna materialistka.
      • kamill69 Re: A dziecko ? 23.09.09, 14:13
        Zgadzam się z tobą. "Synku nie lubię w kondomie, więc po co mam rezygnować z
        przyjemności jeśli mogę cię zabić? Są rzeczy ważne i ważniejsze, prawda? Nie
        pozwolili mi bydlaki, więc walczyłam aby dano mi to prawo Sorki"
      • cempla11 Re: A dziecko ? 23.09.09, 14:15
        Święta racja!!!
      • wikal Re: A dziecko ? 23.09.09, 15:01
        Wypowiedź w ogóle nie na temat, typowa dla kościelnych fanatyków,
        którzy nie intersują się meritum sprawy, za to prowadzą wywody, co
        będzie, co było, co by było gdyby... I nigdy nie martwią się o
        uczucia dorosłych, urodzonych, czujących, ale wynieśli płód na
        piedestał jedynej czującej, myślącej i cierpiącej istoty we
        Wszechświecie. To nie nasza sprawa, co Alicja powie swojemu dziecku,
        to kwestia jej sumienia i jej problem. Sąd zajmował się bezprawiem,
        które ją spotkało i tyle. Sąd nie jest od rozważań, co powie
        dziecku, bo to w ogóle nie należy do sprawy, którą się zajmował. A
        prawda jest taka, że poniżono i wyzwano od najgorszych, rozumiem, że
        w ramach kościelnej miłości bliźniego, chorą i przerażoną kobietę,
        która walczyła o to, co jej się prawnie należy. A że bała się o
        siebie, o to, że oślepnie...To takie nienormalne? Skoro dla was tak
        bardzo cierpi płód w łonie matki, który nie ma jeszcze świadomości
        swego istnienia, to zastanawialiście sie kiedyś, co czuje dorosły w
        pełni ukształtowany psychicznie, zaszczuty chory człowiek? Może
        panowie księża przestaliby raz liczyć swoje srebrniki i klepać
        utarte frazesy i odpowiedzieli na moje pytanie. Wszak swoje kochanki
        bardzo chętnie potrafią wysyłać na aborcje i wtedy to o kogo się
        martwią? Bo wychodzi mi, że o siebie i swoje kariery.
      • maura4 Re: A dziecko ? 23.09.09, 15:24
        Nie wiem co powie i kiedy, ale nie wątpię, że katolicy napędzani
        miłoscią bliźniego pomogą.
    • wanda43 Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 14:03
      Nie dość, że ksiądz, to jeszcze beszczelny kłamca! Rydzyk, on i wielu innych
      są dowodem na to, że Boga nie ma, bo gdyby był, to nie zezwolił by, aby tacy
      sobie nim gęby wycierali.
      • zgodnalagodna Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 14:06
        wanda43 napisała:

Bóg dał człowiekowi wolną wolę. Księdzu też. Na tym to właśnie polega.
      • zgodnalagodna Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 14:06

Bóg dał człowiekowi wolną wolę. Księdzu też. Na tym to właśnie polega.
        • bromba_bez_glusia Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 14:41
          A to ci novum z ta wolna wola...
          To czemu jak kobieta chce usunac ciaze to jej nie wolno, mimo iz
          sadzi ze miesieczny embrion to nie dziecko nienarodzone?
          Jej wolna wola nie obowiazuje, bo wy tam chcecie?
          • gregosch Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 15:21
            Racja, a jeśli ktoś inny zechce zabić na przykład Ciebie, bo uważa, że nie
            jesteś człowiekiem. Jego wolna wola...
            • bromba_bez_glusia Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 15:33
              Jest tylko maly problem.
              To ze ja jestem czlowiekiem jest faktem. To ze embrion jest
              czlowiekiem od momentu stykniecia sie plemnika i jaja jest tylko i
              wylacznie waszym pogladem. Taką wasza interpretacja faktu
              zaplodnienia.
              Czujesz roznice?
              • plxpl To ty masz problem 23.09.09, 15:54
                Nieszczęśliwie dla ciebie i tobie podobnym - embrion ludzki jest już człowiekiem
                także z medycznego (naukowego) punktu widzenia. Nie ma żadnych wątpliwości, że
                embrion jest etapem rozwoju człowieka, a nie jakimś innym obcym bytem. To nie
                kwestia wiary, czy poglądów - to fakt. Masz wyprany móżdżek lewacką propagandą.
                • bromba_bez_glusia Re: To ty masz problem 23.09.09, 17:05
                  Jak jesteś tego tak pewny i oblatany w tej kwestii to zapewne czytałes mnostwo
                  artykułow naukowych, wydrukowanych w poważnych periodykach, nie mających
                  kościelnych inklinacji, gdzie jest napisane jak wół: "Tak, zygota to czlowiek."
                  Wiec badz laskaw podzielic sie linkiem choc do jednego.
        • moby_pp Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 15:14
          zgodnalagodna napisała:

>
          >
          > Bóg dał człowiekowi wolną wolę. Księdzu też. Na tym to właśnie polega.

Katolicki Bóg ma głęboko w d.o.o.p.i.e to, co robią jego wyznawcy.
    • kamill69 Prawda boli? 23.09.09, 14:07
      Przepraszam że ośmielam się zapytać - ale kto ma stać na straży moralności i
      życia? A no właśnie kościół I ten ksiądz właśnie to robi No przepraszam bardzo
      ale on nie kłamał! Wiem, że trudno przyznać się do strasznych rzeczy które się
      robi (łatwiej zdewaluować ich znaczenie, obrócić w drobnostkę) Łatwiej
      powiedzieć aborcja, niż mord na własnym dziecku, prawda? Akceptacja aborcji
      opiera się na przyjęciu pewnych złudnych założeń - zarodek to nie człowiek
      Przyjmując to założenie przełamuje się pewną barierę - prawa do życia, a stąd
      już tylko krok do stwierdzenia że żyd, czarny, niepełnosprawny sąsiad czy ktoś
      kto ma inne zdanie a jest słabszy to tez nie jest człowiek Jak najbardziej
      porównanie do zbrodni Hitlerowskich jest na miejscu - różni je tylko
      przyzwolenie społeczne Tyle, że Hitler przez pewien czas też takowe miał...
      • dr_avalanche Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:14
        Sąd nikomu nie zakazał oceniania aborcji w kategoriach moralnych i - co za tym
        idzie - nazywania jej "zbrodnią" lub "morderstwem". Sąd zakazał wysuwania takich
        oskarżeń pod adresem konkretnej osoby. Nie rozumiesz tej różnicy to się nie odzywaj.
        • kamill69 Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:21
          Powiedz mi kochany kolego jak walczyć np z narkomanią i nie oskarżać jakiegoś
          dilera? Sytuacja jest identyczna Zwłaszcza, że ta kobita sama wystawiła się na
          takie ataki I proszę, nie używaj przedrostka dr - nie pasuje do ciebie jak i tematu
          • dr_avalanche Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:23
            Jak widać na głupotę nie ma rady...
          • maura4 Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:34
            To kto jest dilerem w tym wypadku ?. Co znaczy sama się
            wystawiła ?. Ośmieliła sie walczyć o swoje prawo ?. Jeszcze zarazi
            inne kobiety ?. Wy katolicy macie tylko siłę atakować słabe kobiety,
            a sług bozych gwałcacych dzieci już nie ? Cichutko było po
            straszliwych doniesieniach z Irlandii, o tym co namaszczeni przez
            boga robili dzieciom. Ni episkopat, ni biskupi,ni proboszczowie, ni
            ich swieckie przydupasy. To jest straszliwe zło, straszliwa krzywda
            dziejąca się żyjącym już dzieciom. A katole lejce w wodę i udają ,
            że nic się nie stało.
        • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:21
          He he he... No nie mogę... Czyli zdaniem sądu jeżeli morderstwa dokona pięciu
          oprawców to wolno ich nazwać zbrodniarzami, ale każdego z nich osobna już nie
          można?! ha ha ha ha....
          • dr_avalanche Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:28
            Nie. Morderstwo jest definiowane tak samo przez państwo, jak i - pomijając
            zapewne jakieś patologiczne wyjątki - całe społeczeństwo. Aborcja już nie. Jest
            spora część społeczeństwa, która nie widzi w nim "morderstwa". Także państwo
            polskie uznaje aborcję w szczególnych wypadkach. Spór toczy się więc tylko na
            płaszczyźnie oceny moralnej. Jak zechcesz go przenieść na poziom indywidualny,
            całkiem słusznie skończysz jak ks. redaktor.
            • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:34
              No dobra, ale to, "że spora część społeczeństwa nie widzi w aborcji morderstwa"
              jest dość ryzykownym założeniem... I, abstrahując od moralnej jego (założenia)
              oceny, czy może być użyte w uzasadnieniu wyroku..? Mam wątpliwości...
              • dr_avalanche Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:40
                Czy uważasz że te kilkadziesiąt procent odpowiadając w tym badaniu tak jak
                odpowiadali zakładali jednocześnie, że opowiadają się za "morderstwem"?:
                bi.gazeta.pl/im/2/3748/m3748302.jpg
                Albo tutaj - czy 26.5% respondentów grupy reprezentatywnej to nie wyraz opinii
                "sporej części społeczeństwa"?:
                www.isnr.uksw.edu.pl/aktual/2007/III/sondaz.htm
                • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:44
                  Ach, te sondaże...
                  Wersja A: Czy jesteś za aborcją? TAK/NIE
                  Wersja B: Czy jeśli zajdziesz przypadkowo w ciążę, to usuniesz dziecko (bardziej
                  dramatycznie), płód (w miarę neutralnie) lub czy dokonasz aborcji.
                  Jak myślisz - czy wyniki będą podobne, tzn. +/- 3% różnicy..?
                  • dr_avalanche Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:54
                    Oczywiście zawsze można się spierać z sondażami i ich metodologią. Zgrabną
                    sofistyką można też je bardzo efektownie wykpić. No i co z tego? jakieś
                    merytoryczne wnioski odnośnie tego, co napisałem?

Gwarantuję ci że odpowiedzi w wersjach A i B będą się bardzo różnić. Choćby
                    dlatego że pierwsza skierowana jest do całego społeczeństwa, druga tylko do jego
                    wycinka - kobiet w wieku rozrodczym. Faktycznie osoba, która sama ma takie
                    zadatki na manipulatora danymi może swobodnie pisać "ach, te sondaże"
                    • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:00
                      Merytoryczny wniosek jest taki, że z jednego z sondaży, który przedstawiłeś
                      wyraźnie wynika, iż większość Polaków (ponad 70%) uważa aborcję za morderstwo!
                      To mocny wniosek - przyznasz? I moim zdaniem to jest bardziej "sporo" niż 25% -
                      mylę się..? Dlatego powoływanie się przez sąd na jakieś ilościowe odczucia
                      sporej części społeczeństwa nie było moim zdaniem uzasadnione. Ale żeby było
                      jasne - publiczne wtrącanie się księży w życie kobiet jest naganne! Mogą
                      pouczać je na kazaniach, w konfesjonałach, ale nie powinni robić tego w gazetach
                      i wymieniać ich imion i nazwisk. Pozdrawiam!
                      • maaac Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:38
                        Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jedno. Nagminne mieszanie sprawy
                        stosowania aborcji jako antykoncepcji i aborcji jako "mniejszego
                        zła" w niektórych wyszczególnionych wypadkach.

Jak widac z obu przytoczonych sonadaży większość Polaków uważa, że
                        aborcja JEST czymś złym, ale czasem to zło jest mniejsze niż inne
                        zła.

Nie podoba mi się, że zwolenników takiego ujęcia zarówno osoby
                        bedące zwolennikami aborcji na życzenie jak i ci którzy wolą by
                        kobieta z dzieckiem umarła ale by do "zabójstwa" dziecka nie doszło
                        (sorry ale właśnie TO znaczy 100% zakaz aborcji)
                        nazywają "zwolennikami aborcji".

A takie pytanie filozoficzne. Urodziły ci się bliźniaki syjamskie.
                        No miałeś pecha. Będziesz wolał by zmarli obydwoje skoro nie da się
                        ich tak rozdzielić by obydwoje żyli? Czy jednak zgodzisz się na
                        wybór silniejszego i próby lekarzy ratowania go kosztem drugiego
                        bliźniaka? Zamordujesz swoją decyzją obydwoje czy tylko jedno? Czy
                        przykryjesz głowę poduszka i będziesz udawał że nie dokonując wyboru
                        nikogo nie zabijasz?
                        • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:54
                          Aborcja nie jest środkiem antykoncepcyjnym; jest nim np. prezerwatywa. Upór z
                          jakim JPII zakazywał używania jakichkolwiek środków (w tym właśnie prezerwatyw)
                          był (i jest) dla mnie niezrozumiały...

Eee tam bracia syjamscy... Z większa dozą prawdopodobieństwa... Gdy odwoziłem
                          swoją żonę do na porodówkę różne myśli przychodziły mi do głowy... Wówczas
                          wybrałbym życie żony... Dzisiaj mam wspaniałego syna! I dzisiaj wybrałbym życie
                          syna!
                          • akhad Re: Prawda boli? 23.09.09, 16:12
                            "Gdy odwoziłem swoją żonę do na porodówkę różne myśli przychodziły mi do
                            głowy... Wówczas wybrałbym życie żony... Dzisiaj mam wspaniałego syna! I dzisiaj
                            wybrałbym życie syna!"

Powiedz to żonie prosto w twarz.
                            Że następnym razem jak zajdzie z tobą, wynikną komplikacje z ciążą, to zażądasz
                            od lekarzy aby za wszelką cenę, w tym również kosztem życia twojej żony starali
                            się zachować tę ciążę i egzystencję embriona.
                            Powiedz to swojej żonie. I dodaj że bardzo ją kochasz ale masz w doopie jej
                            życie jeśli w grę wchodzi istnienie embriona.
                            • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 16:15
                              Facet - spokojnie - my tu sobie dyskutujemy na pewnym poziomie abstrakcji...
                            • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 16:17
                              Sorry za tego 'faceta', Ty możesz być kobietą...:)
                          • maaac Re: Prawda boli? 23.09.09, 16:17
                            > Aborcja nie jest środkiem antykoncepcyjnym; jest nim np.
                            > prezerwatywa. Upór z jakim JPII zakazywał używania jakichkolwiek
                            > środków (w tym właśnie prezerwatyw) był (i jest) dla mnie
                            > niezrozumiały...
                            Wszyscy to wiedzą prócz radykalnych feministek. Jednak "przeciwnicy"
                            aborcji cały czas wmawiają takie poglądy, tym którzy uważają że
                            jednak istnieja wyjątki usprawiedliwiające aborcję. Własnie TAKIM
                            przypadkiem była sprawa Alicji Tysiąc, i właśnie TAK Gość Niedzielny
                            próbował nam wmówić że dla niej to miała być tylko antykoncepcja.

> Eee tam bracia syjamscy... Z większa dozą prawdopodobieństwa...
                            > Gdy odwoziłem swoją żonę do na porodówkę różne myśli przychodziły
                            > mi do głowy... Wówczas wybrałbym życie żony... Dzisiaj mam
                            > wspaniałego syna! I dzisiaj wybrałbym życie syna!
                            Hehe żona o tym wie? Zresztą to logiczne - jaka żona była
                            wiedziałeś - jaki będzie dziecko nie wiedziałeś. To wybór wiadomego
                            przed niewiadomym. "Grałeś" "zachowawczo" minimalizując ryzyko.

Zresztą aborcja w wymienionych przypadkach w ustawie jest tylko
                            prawem nie obowiązkiem. Jeżeli czyjeś moralne poglądy nakazują
                            poświęcić i matkę, i dziecko to jego sprawa. Tak samo sprawą każdego
                            w krytycznej sytuacji jest wybór matka albo dziecko. Tyle że powinna
                            być zachowana zasada, że im bardziej ktoś ponosi konsekwencje
                            określonego czynu tym powinien mieć większe prawo do decyzji i
                            wyboru co według niego będzie "mniejszym złem". Czyli najpierw
                            matka, potem ojciec, potem najbliższa rodzina. Jakby tu powiedziać
                            jednego czy drugiego polityka czy księdza w tym układzie NIE MA.
                            Płód/dziecko - jednak nie może się wypowiedzieć w swoim imieniu.
                            • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 16:22
                              Tak jest! I obyśmy nigdy nie musieli stawać przed takimi wyborami...
                          • ewelina_1 Re: Prawda boli? 23.09.09, 20:14
                            nowak11 napisał:

Gdy odwoziłem
                            > swoją żonę do na porodówkę różne myśli przychodziły mi do głowy... Wówczas
                            > wybrałbym życie żony... Dzisiaj mam wspaniałego syna! I dzisiaj wybrałbym życie
                            > syna!

współczuje żonie nowaka11
                    • plxpl Zagłosujmy... 23.09.09, 16:01
                      ...za tym żeby grawitacja zniknęła. Może zniknie... wielu wierzy, że naturę
                      można demokratycznie przegłosować.

Zagłosujmy za tym czy aborcja jest morderstwem czy nie.

Relatywizm... prosta droga do faszyzmu.
                      • maaac Re: Zagłosujmy... 23.09.09, 16:49
                        No to jeszcze udowodnij, że ocena jakiejś sprawy i zjawisko fizyczne
                        to to samo.

Relatywizm to prosta droga do faszyzmu? Och.... rozumiem że od jutra
                        żądasz rozbrojenia policji i wojska bo karabin służy do zabijania, a
                        zabijanie jest "be" zawsze i wszędzie BEZ realtywizowania.
            • perfect4u Re: Prawda boli? 23.09.09, 21:58
              dr_avalanche napisał:

> Nie. Morderstwo jest definiowane tak samo przez państwo, jak i -
              pomijając
              > zapewne jakieś patologiczne wyjątki - całe społeczeństwo. Aborcja
              już nie. Jest
              > spora część społeczeństwa, która nie widzi w nim "morderstwa".
              Także państwo
              > polskie uznaje aborcję w szczególnych wypadkach. Spór toczy się
              więc tylko na
              > płaszczyźnie oceny moralnej. Jak zechcesz go przenieść na poziom
              indywidualny,
              > całkiem słusznie skończysz jak ks. redaktor.
              Problem aborcji to nie tylko kwestia wiary czy swiatopogladu. Wiele
              panstw podpiasalo Konwencje Praw Dziecka a mysl tego aktu prawa
              miedzynarodowego dziecko ma prawo do ochrony zdrowia oraz zycia od
              chwili poczecia.Aborcja na zyczenie jest wiec po prostu zbrodnia i
              lamaniem prawa czlowieka.Podstawowego prawa czlowieka : prawa do
              zycia.W krajach totalitarnych takich jak ZSRR czy np. Kuba aborcje
              traktowano jako sposob regulacji urodzin.Zamiaat wiec pisac inwektywy
              zastanow sie raczej nad soba bo masz pewien problem. Jestes ofiara
              komunistycznej indoktrynacji.Wpisz w google : Konwencja Praw Dziecka
              i poczytaj sobie troche na ten temat a byc moze spojrzysz na to
              troche inaczej. A co do wyroku sadu to jest to skutek braku
              dekomunizacji tego srodowiska i to nie tylko w Polsce. ZSRR mial
              rowniez duze wplywy na ,,elity'' na zachodzie ktore marzyly o ustroju
              ,,sprawiedliwosci dziejowej''.
          • tw_wielgus Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:24
            A to była zbrodnia? Przeceiż prawo do aborcji (w pewnych określonych
            okolicznościach) jest dopuszczalne przez polskie prawodawstwo.
            Sugerujesz zatem, że nasze prawo akceptuje działania zbrodnicze?
            Straszne wam dziury w mózgach powyżerała ta katecheza.
            Nazywanie płodu dzieckiem też jest wielkim semantycznym nadużyciem.

nowak11 napisał:

> He he he... No nie mogę... Czyli zdaniem sądu jeżeli morderstwa
            dokona pięciu
            > oprawców to wolno ich nazwać zbrodniarzami, ale każdego z nich
            osobna już nie
            > można?! ha ha ha ha....
            • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:35
              Sugeruję tylko, że sąd w tej sprawie miota się... A na katechezę przestałem
              chodzić w pierwsze klasie zawodówki! I wrzucanie mnie do jednego wora z moherami
              jest pozbawione sensu. Założę się, że w kościele bywasz częściej ode mnie!;)))
              • maaac Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:40
                Niby dla czego "miota się"?
                • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:48
                  "Sędzia wskazała m.in., że katolicy mogą wyrażać swoją dezaprobatę moralną wobec
                  wykonywania zabiegu aborcji - nazywać aborcję zabójstwem - ale w sensie ogólnym,
                  a nie w odniesieniu do konkretnej osoby."
                  Maaac - porozmawiajmy jak szachista z szachistą;) - jak dla mnie jest to dość
                  ryzykowna ekwilibrystyka słowna!
                  • maura4 Re: Prawda boli? 23.09.09, 16:13
                    Proste jak konstrukcja cepa, a nie żadna ekwilibrystyka.
                    Tłumaczyć ?. Jest chyba róznica miedzy stwierdzeniem - uwazam , że
                    aborcja jest morderstwem, a - Kowalska jest morderczynią , bo
                    usunęła ciążę.
                    • nowak11 Re: Prawda boli? 23.09.09, 16:18
                      No to z czego składa się cep? Ale bez zaglądania do googli, proszę;)
                      • maaac Re: Prawda boli? 23.09.09, 16:46
                        No własnie. Abstrakcyjny cep czy ten co mam powieszony na ścianie?
                        Bo to wcale nie to samo. I o tym właśnie sąd mówił.

PS. Nie jestem szachistą.
                      • maura4 Re: Prawda boli? 23.09.09, 20:55
                        Chyba z dwóch kijków. Dłuższego i krótszego. Zdałam ?
              • tw_wielgus Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:44
                Ależ nie z Twojej wypowiedzi wynika wprost to co napisałem
                A zakład byś przegrał.

nowak11 napisał:

> Sugeruję tylko, że sąd w tej sprawie miota się... A na katechezę
                przestałem
                > chodzić w pierwsze klasie zawodówki! I wrzucanie mnie do jednego
                wora z moheram
                > i
                > jest pozbawione sensu. Założę się, że w kościele bywasz częściej
                ode mnie!;)))
            • maura4 Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:48
              No i widzisz dyskutować z takim, co prostych rzeczy nie pojmuje ?
              Co nie rozumie, że mordercą jest tylko ten co jej dokonał i
              wynajduje debilny przyklad z pięcioma mordercami. A może to
              zubożenie językowe, wtórny analfabetyzm sama nie wiem.
      • janko.b Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:18
        Po pierwsze tak zwny kościół nigdy nie stał na straży moralności czy
        życia, co najwyżej na straży swych interesów i wpływów.
        Twoje wywody są delikatnie mówiąc skażone prawdami "oczywiśtymi",
        czy zarodek jest człowiekiem? Jesli tak to od kiedy? A może i
        plemnik i komórka jajowa są ludźmi? Kto to ma ustalić? Kler? Na
        jakiej podstawie? Widzimisie czy może "rozmów z bogiem" (pamiętaj że
        rozmowy z innymi w sferze pozamatarialnej są uważane za przejaw
        obłedu). Po 2 nie mówimy o "skrobaniu" bo takie ktoś ma widzimisie
        (co jest bardzo częste w przypadku tatuśów w spudnicach) ale o
        ochronie życia lub zdrowia matki. To jej decyzja i wara klechą i ich
        sekcje od jej życia, niech wyżywają sie na swoich "wirnych" a resztę
        ludzi zostawią w spokoju.
        Co do Hitlera, rozumiem że to bliki strzał, w końcu to Watykan
        pierwszy podpisał z nim konkordat i trzymał się blisko aż do 1943
        roku... wybielanie już w toku. Myśle że za kilkadziesiąt lat,
        podobnie jak z papierzem z czasów IIWŚ, zostanie ogłoszony swiętym,
        przecież mógł zabić wszystkich a nie zabił.
      • jqu Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:27
        Postaw sie w takiej oto sytuacji: jestes w ciązy, a konsylium
        lekarskie stwierdza, ze podczas porodu bedziesz mieć tylko jedna
        szanse na piec, ze nie oslepniesz. Maz juz dwoje czy troje innych
        dzieci. I co, nprawde tak ochoczo zagrasz w te ruletke?
        To wyobrazajmy sobie dalej: masz jedna szanse na 10, ze przezyjesz
        porod. Grasz?
        A co bedzie, jak przegrasz? Kto sie zaopiekuje dziecmi?
        Niedobrze jest amputowac sobie zdolnosc do samodzielnego myslenia.
      • nezzumi Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:28
        Stac na strazy morlanosci to jedno, a wpieprzac sie w nie swoje sprawy to drugie.
        A ksieza i katolicy coraz czesciej sila proboja egzekwowac swoja morlanosc na
        innych ludziach (chociazby sprawa z in-vitro).
        Ja juz nie naleze do tej "spolecznosci" wiec czemu katolicy maja mi mowic co
        jest dla mnie dobre a co zle? Dlaczego mowia mi jak mam zyc, dlaczego interesuja
        sie tym co ja robie mimo, ze ja jakos niewnikam w ich zycie prywatne/osobiste?
        Sorry jesli jakas kobieta chce dokonac aborcji bo zagraza to jej zdrowiu (i
        niemowie tutaj o zlapaniu wirusa grypy) badz zyciu to jest to dla mnie jak
        najbardziej normalne i nie rownoznaczne z mordem. Ale najczesciej decyduja o tym
        osoby ktorej wogole nie mialy z tym stycznosci, albo wogole nawet niewiedza co
        to znaczy i to jest wkurzajace, np facet piszacy o zakazie aborcji, albo o
        zakazie eutanazji wypowiadaja sie osoby ktore sa zdrowe nic im niedolega i nigdy
        niecierpieli 24/h z powodu choroby
      • slbm Re: Prawda boli? 23.09.09, 14:56
        Owszem kłamał, w co najmniej jednej kwestii. Kłamał pisząc za co Alicja Tysiąc
        dostała odszkodowanie.

A co do tego czy założenia są złudne, czy nie, to raczej nie Kościołowi
        decydować, chyba że na terenie Watykanu.
      • maura4 Re: Prawda boli? 23.09.09, 15:41
        Człowieku ty sie opamietaj, bo jak oni znowu ( czarne) staną na
        straży naszej moralności i zycia, to znowu zapłoną stosy, a muzeum
        inkwizycji przestanie być muzeum, a stanie sie jak najbardziej
        reczywistą salą tortur.
      • jqu Re: Prawda boli? 23.09.09, 16:00
        kamill69 napisał:

> Przepraszam że ośmielam się zapytać - ale kto ma stać na straży
        > moralności iżycia? A no właśnie kościół

O, tak! Bardzo przykladnie jej pilnuje, zwłaszcza wśród kleru.
        Obecny dobrotliwy B16 w 2002 wysłał do wszystkich diecezji pismo
        zakazujące ujawniania seksualnych przestępstw księży i zakonników.
        www.bishop-accountability.org/resources/resource-files/churchdocs/EpistulaEnglish.htm
        Było to zresztą w BBC. A nasi wielebni pasterze, nawet
        ci "światlli" ani nawet beknęli (czego się zresztą spodziewać).
    • martin102 Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 23.09.09, 14:08
      Panowie w czarnych sukienkach plujących nienawiścią na innych!!!
      Precz z tą obłudą w każdym sektorze ich działalności!!!!
      • obsrywatorium Re: Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hit 24.09.09, 13:44
        martin102 napisał:

> Panowie w czarnych sukienkach plujących nienawiścią na innych!!!
        > Precz z tą obłudą w każdym sektorze ich działalności!!!!

Mówimy: sukienki, koszule, mundury... oczywiście czarne - więc w
        domyśle - okrywające ciała używających ich panów synonimy nienawiści
        i zła!!!

Tylko czemu pomija się nakrycia głów - również męskie - w tym samym
        kolorze???
        Czyżby były synonimami niepodważalnej miłości bliźniego, tolerancji,
        szczodrobliwości i prostoduszności???
    • ryszardj2 Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 14:10
      Naczelny "Gościa" znalazl upodobanie w nurzaniu sie w gownie i to czynii!!
      Zamiast byc ksiedzem, to goni o.Rydzyka w swoich atakach na ludzi. Nie kazdy
      potrafi oddac zycie z swojego "Gajowniczka" jak zrobil to sw. Maximilian. Ale
      klecha uraga Bogu, ktory dal ludziom wolna wole, nawet w czynieniu zlego, a on
      im tego odmawia !!!
      Kopanie i ponizanie ludzi, za czasami niestosowne dzialania, to nie jest
      katecheza, to nie jest wzor do nasladowania !!!!!!!!!!!
    • mineyko Naczelny "Gościa": Nie było porównania do hitle... 23.09.09, 14:11
      Czyżby, przez pomyłkę, podsunięto Wysokiemu Sądowi jakieś teksty
      rozgłośni toruńskiej?
    • razorjack nie dość że imbecyl to jeszcze kłamczuszek !! 23.09.09, 14:16
      taki o to jest kler....
      • islamsekta Re: nie dość że imbecyl to jeszcze kłamczuszek !! 23.09.09, 15:32
        razorjack napisał:
        > taki o to jest kler....

jak widzę Aborcza ma czytelników którzy nie przeczytali całego artykułu "Gościa ..." bo wierza w nieomylność Aborczej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka