pantera01 02.11.09, 03:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silesiade Ni heretyk, ni święty 02.11.09, 08:17 Cieszę się, jako rzymski katolik, że wspominamy Święto Reformacji. Wkrótce będzie 500 lat od czasu bolesnego podziału. Pytanie, czy był on konieczny? Historia powiada, że chyba tak! Oczyszczenie Kościoła Rzymsko-Katolickiego nigdy nie nastąpiłoby, a było i ciągle jest konieczne. Oczywiście w Polsce jesteśmy dziwacznymi katolikami, którzy nie nadążają za rozwojem myśli Kościoła. Staliśmy się, w imię pozornej prawowierności, hamulcem rozprzestrzeniania Ewangelii w dzisiejszym świecie. I to jest nie mniej bolesne niż rozdarcie Kościoła Chrześcijańskiego przed wiekami. Kot nie wkroczył na drogę jednoczenia wszystkich chrześcijan, ten zdradza swój Kościół i, co za tm idzie, Jezusa Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta wygładzony wywiadzik 02.11.09, 08:32 poprawny politycznie, małe uszczypnięcie kościoła Katolickiego, no i obowiązkowo motyw homoseksualny, aborcyjny i in vitro, nic ciekawego poza tym, a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 Słownik protestancko – katolicki 02.11.09, 15:47 Katolicy i protestanci posługują się tą samą terminologią, jednak w obu systemach teologicznych mają one zupełnie różne znaczenie. Polecam Słownik protestancko – katolicki Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 [...] 02.11.09, 17:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 U luteranów jest inaczej (polemika z panią Slawik) 10.11.09, 09:55 Szkoda, że pod listem pani Iwony Slawik U luteranów jest inaczej (polemika z ks. Hintzem) nie ma opcji Dodaj swoją opinię. Pani Slawik zaczęła swoją polemikę od pokazania swego autorytetu - oprócz ChAT-u studiowałam na renomowanych wydziałach teologii ewangelickiej w Erlangen i w Bonn - To się chwali. Ale z wypowiedzi pani Slawik mogę wnioskować, że mimo swego teologicznego wykształecenia, chyba nigdy nie przeczytała całej Biblii, a w szczególności listu do Rzymian. Jako protestant mógłbym polemizować z wieloma wypowiedziami pani Slawik, ale chciałbym się skupić na dwóch. Po pierwsze, pani Slawik pisze: Biblia potępia te stosunki homoseksualne między mężczyznami, które są aktem opresji i przemocy silniejszego nad słabszym lub praktyką w pogańskich kultach płodności. Nic nie mówi o związkach gejowskich, a tym bardziej lesbijskich (wg mojej wiedzy nie ma w ogóle odniesień do seksu kobiety z kobietą) w dzisiejszym znaczeniu, ... (emfaza moja) Zachęcam pani Slawik lekturę Pisma Świętego, a w szczególności ten fragment z listu do Rzymian, który nie mówi o seksie homoseksualnym i lesbijskim jako aktach przemocy, ale jako daleko posuniętym upadku duchowym i moralnym: Rzymian 1: 18) Albowiem gniew Boży z nieba objawia się przeciwko wszelkiej bezbożności i nieprawości ludzi, którzy przez nieprawość tłumią prawdę. (19) Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił. (20) Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę, (21) dlatego że poznawszy Boga, nie uwielbili go jako Boga i nie złożyli mu dziękczynienia, lecz znikczemnieli w myślach swoich, a ich nierozumne serce pogrążyło się w ciemności. (22) Mienili się mądrymi, a stali się głupi. (23) I zamienili chwałę nieśmiertelnego Boga na obrazy przedstawiające śmiertelnego człowieka, a nawet ptaki, czworonożne zwierzęta i płazy; (24) dlatego też wydał ich Bóg na łup pożądliwości ich serc ku nieczystości, aby bezcześcili ciała swoje między sobą, (25) ponieważ zamienili Boga prawdziwego na fałszywego i oddawali cześć, i służyli stworzeniu zamiast Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen. (26) Dlatego wydał ich Bóg na łup sromotnych namiętności; kobiety ich bowiem zamieniły przyrodzone obcowanie na obcowanie przeciwne naturze, (27) podobnie też mężczyźni zaniechali przyrodzonego obcowania z kobietą, zapałali jedni ku drugim żądzą, mężczyźni z mężczyznami popełniając sromotę i ponosząc na sobie samych należną za ich zboczenie karę. (28) A ponieważ nie uważali za wskazane uznać Boga, przeto wydał ich Bóg na pastwę niecnych zmysłów, aby czynili to, co nie przystoi; (29) są oni pełni wszelkiej nieprawości, złości, chciwości, nikczemności, pełni są również zazdrości, morderstwa, zwady, podstępu, podłości; (30) potwarcy, oszczercy, nienawidzący Boga, zuchwali, pyszni, chełpliwi, wynalazcy złego, rodzicom nieposłuszni; (31) nierozumni, niestali, bez serca, bez litości; (32) oni, którzy znają orzeczenie Boże, że ci, którzy to czynią, winni są śmierci, nie tylko to czynią, ale jeszcze pochwalają tych, którzy to czynią. Dziwne, że pani Slawik nigdy nie natrafiła na ten fragment Pisma Świętego. Po drugie, pani Slawik ubolewa, że Kościół Luterański w Polsce nie ordynuje kobiet: "Pierwsze kobiety ordynowano tuż po II wojnie, a ostateczne rozstrzygnięcia na korzyść teologiń zapadły w większości w latach 70-tych i 80-tych ubiegłego wieku. Zajmują najwyższe stanowiska w Kościołach, w tym biskupie. Niech świadczą liczby: ze 140 Kościołów zrzeszonych w ŚFL 37 nie ordynuje kobiet. Mój Kościół należy do tej niechlubnej mniejszości, obok 12 Kościołów na 30 z Afryki, 17 (na 46) z Azji, 6 (na 44) z Europy, 2 (na 16) z Ameryki Łacińskiej i 0 z Ameryki Północnej." (emfaza moja) A ja się cieszę, że Polski Kościół EA trzyma się nauki biblijnej odnośnie kryteriów dotyczących biskupów. Nie będę tutaj rozwijał tematu, polecam artykuł: Jaki powinien być biskup wg apostołów Pawła i Piotra Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Ni heretyk, ni święty 30.12.09, 08:21 Luter mial rece umazane we krwi zamordowanych Zydow i zbuntowanych chlopow... ale to tak tylko na marginesie. Dziwi mnie ten upor z ktorym nadal usiluje sie przy pomocy tych slabo skleconych bajeczek (Biblia itd) inspirowac jakies uduchowione systemy etyczne. Czy mozna cokolwiek dobrego zbudowac na klamstwie? Odpowiedz Link Zgłoś