ivone2202 12.11.09, 07:35 jesli Pani byla ubezpieczona w Hiszpanii, to tam powinna sie leczyc.... lub prosic o zwrot kwoty tamtejsze sluzby zdrowia.... znow z naszych pieniedzy cos komus po naglosnieniu... troche nie fer.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga999929 Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie a... 12.11.09, 07:43 Czy to będzie bardzo nie na temat jak na pierwszy wpis jak zwrócę uwagę na bzdurne prawo dotyczące zasiłków. Ja rozwodzę się od półtoria roku i końca nie widać. Mam dwoje niepełnosprawnych dzieci mąż zarabia ale ja z tego nie korzystam. Utrzymuję się z alimetów i także nie otrzymuję świadczenia pielęgnacyjnego i zasiłków zależnych od dochodów. Jestem szantarzowana przez męża, że jak zrezygnuję z tego co się należy z racji rozwodu da mi go momentalnie i będę miała zasiłki. Mąż jest adwokatem to może trwać jeszcze długo. Nie mieszkamy razem od dwóch lat dla urzędników to jednak nic nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewakot Re: Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie 12.11.09, 07:54 Co za nieprzyjemny komentarz... co za nieprzyjemny charakter... :/ Tej pani ciezko choruje dziecko. Ta pani ciezko choruje na chorobe, ktora niestety czesto nie daje dobrych rokowan. Jaka nie bylaby jej sytuacja (a jej akurat nie wydaje sie byc zbyt przyjemna), czy naprawde tak trudno zdobyc sie na odrobine empatii? Po przeczytaniu wpisu niejakiej ivone2202 czuje gleboki niesmak... Odpowiedz Link Zgłoś
miki1238 Re: Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie 12.11.09, 11:40 To postaraj się zdobyc numer konta i przelej 10 000 pln. Dziecko ma ojca, ojciec pracuje w Hiszpanii. Rodzice nie są po rozwodzie. Z jakiej okazji mamy płacić za leczenie jego dziecka. Tą rodzinę na 100% stać na zapłatę tego rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr88 Popieram ! 12.11.09, 07:57 I ujmę to tak, aby większość zrozumiała. Mamy tu klasyczny przypadek typu : "dałam pierwszemu, ale alimenty chcę od drugiego". Ode mnie serdeczne SPADAJ ! Odpowiedz Link Zgłoś
miki1238 Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie a... 12.11.09, 08:02 A dlaczego ma być anulowany ? Czy nie należy z męża ściągnąć lub z rządu hiszpańkiego. Dlaczego dyrektorzy mają prawo do anulowania takich rachunków ? Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 nie dajmy się zwariować ! 12.11.09, 08:08 Czy to afera, czy urzędnicza nieudolność? Okazja do kolejnych zbiórek publicznych? O ile wiem, normalne jest w UE uznawanie ubezpieczeń i rozliczanie kosztów między krajami z tego tytułu. Były nawet narzekania, iż Polki z tego powodu wolą w Niemczech rodzić. Ja w Polsce będąc ubezpieczony na operację, badania, leki wydałem w tym roku ponad 20 tysięcy - wszystko legalnie, z fakturami. Pan docent który mnie operował, to taki "oszust", który "już nikogo nie zabije" - że po zoperowaniu mi połamanego kręgosłupa mówi, bym przy badaniach kontrolnych czasem do niego przychodził za darmo, bez opłat, bez rejestrowania się. Do Q nędzy - jesli tamtej pani państwo polskie i hiszpańskie, firmy ubezpieczeniowe się rozliczą, czy datki można przekazać klinice, gdzie kolejna operację będę mieć? Brzydko już nie będę się wyrażać, ale w "publicznej" służbie zdrowia w zeszłym roku mi powiedziano, bym w kolejkę do badań się ustawił 1 stycznia. Przyszłego roku. Więc zadłużyłem się u krewnych i przyjaciół. Operacja droga, leki też. Stawka za nocleg i wyżywienie jakieś 500 zł za dobę. Ale pokój jednoosobowy z tv etc. Byłem niecałą dobę, bo wszystkie badania wcześniej zrobione. Mój kolega załapał się na "publiczną" - po 10 dniach, gdy mu tylko RTG i badania krwi zrobiono, uznano iz do operacji się nie kwalifikuje. Ma ponownie zapisac się do kolejki za rok. Co jest droższe, na czym służba zdrowia zarabia? Odpowiedz Link Zgłoś
amberka2 Re: nie dajmy się zwariować ! 12.11.09, 08:19 Niestety choroba nie wybiera. Naprawde chyba nikt nie chcialby znalezc sie w sytucacji tej pani i jej dziecka. Wiele osob jest oburzonych, ze to podatnicy zaplaca za jej leczenie, a ja sie pytam: ile pieniedzy z naszych podatkow jest marnotrawionych na rozne dziwne cele? Ile pieniedzy NFZ zdrowia wydaje na bardzo "wazne" szkolenia swoich pracownikow? Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek A miała ubezpieczenie? 12.11.09, 08:49 Popieram.Skoro pacjentka posiada ubezpieczenie Unijne,to musi być również bezpłatnie leczona w Polsce. Ale jak znam życie to ta pani nie posiada żadnego ubezpieczenia i dlatego miała kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie 12.11.09, 08:20 I tak ma szczęście, że leczono i pod koniec wystawiono rachunek. U mojej mamy za pierwszy wlew chemii w publicznym szpitalu onkologicznym w Warszawie trzeba było zapłacić z góry ponad 2000 a potem "modlić się" o zgodę na dalesze leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 A po co tylu marszałków. 12.11.09, 08:43 Kluczem jest to stwierdzenie - Dyrektor musi o zgodę poprosić właściciela szpitala - samorząd województwa łódzkiego. Jeśli trzech z pięciu marszałków województwa podpisze się pod wnioskiem rady społecznej szpitala, rachunek będzie anulowany. Na jakiego grzyba nam pięciu marszałków województwa? Wyp...ic jednego i jego pensja z nawiązka wystarczy do opłacenia kosztów leczenia tej pani jej dziecka i jeszcze kilku osób. Takich oszczędności i pieniędzy znalazło by się więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
antypo-lityk Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie a... 12.11.09, 08:44 Płacę ok 500/m-c na tę pie... udzką izbę chorych. Od 5-ciu lat nie uzyskałam żadnego potrzebnego mi bezpłatnego świadczenia. Chciałam do chirurga naczyniowego, pewne zabiegi na nadwyrężoną krtań a jaką ODPOWIEDŹ usłyszałam gdy o tą bezpłatną mamografię... A całe swoje rodziny na wczasy do sanatorium wysyłają i te dyżury przez telefon. To można się nachapać! Ale znam i lekarzy frajerów, którzy bidnie i uczciwie starają się. Niestety! Przede wszystkim postawić na baczność udzkie sorbony! Tam są również burdele moralne! Nowomowa i inwestycje w kapitał ludzki lub innowacyjna Hospodarka! Bzdety wierutne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aietes co na to Urząd Skarbowy i CBA? 12.11.09, 09:13 będzie to w takim razie forma darowizny, powinna zapłacić podatek Odpowiedz Link Zgłoś
bawarska Niech ojciec płaci na dziecko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.11.09, 09:20 Skandal z tym mężem i ojcem. Dlaczego nie płaci na dziecko. Zostawił umierającą żonę i umierającą córkę - Bóg z nim. Ale niech chociaż płaci alimenty. Uważam, że tacy faceci powinni trafiać do więzienia!!! Nawet, jak ona nie chce już z nim sypiać, alob odwrotnie, on ma obowiązek zająć się dzieckiem, zwłaszcza chorym. Skandal.... Odpowiedz Link Zgłoś
mat.31 Re: Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie 12.11.09, 09:40 Dziwne, że nie oburzył cię fakt, że również z twoich pieniędzy pensje bierze pięciu marszałków województwa (jedna pensja tylko jednego z nich byc może uratowałaby życie tej kobiecie) a oburza cię, że ktoś postanowił wyleczyc kogoś za darmo. Dziwne masz priorytety... Odpowiedz Link Zgłoś
gamma_m Priorytety 12.11.09, 10:21 On nie ma dziwnych priorytetów, to Ty masz dziwne priorytety, podobnie zresztą jak większość tego społeczeństwa. Priorytetami powinny być te dziedziny, które są niezbędne ze względu na funkcjonowanie państwa. Wymiar sprawiedliwości, policja, wojsko, administracja, infrastruktura. Służba zdrowia, emerytury itd to powinny być kwestie drugorzędne, właściwie załatwiane przez samych obywateli. U nas ładuje się w te dziurawe wiadro jaki jest służba zdrowia i w ten sposób pierwsze pięć dziedzin które wymieniłem, jest niedofinansowane i ten sposób nieskuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_k2 Re: Priorytety 13.11.09, 01:25 ja na wymiar sprawiedliwości gdybym mogła nie dałabym z mojego podatku złamanego grosza. mordercę dwóch osób, w tym kobiety w zaawansowanej ciąży skazuje się na 5 lat a wypuszcza po 2,5.to nie wymiar sprawiedliwości a pośmiewisko.nie jest nieskuteczne bo niedofinansowane.... no chyba że gdyby sędzia dostał więcej pieniążków to może zasądziłby sprawiedliwszy wyrok .... Administracja ??? w większości biur[nawet US gdzie sama pracowałam] pracuje o kilka lub nawet kilkanaście osób za dużo. Siedzą wygodnie, piją kawkę i piłują paznokcie a wypłata jest co miesiąc regularnie.i nie chodzi tu o najnizszą krajową .... o reszcie to już nawet nie chce się pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
gamma_m Re: Priorytety 13.11.09, 15:34 Skąd wyczarowałaś te bzdury? Wylewasz jakieś wyrwane z kontekstu, albo nieistniejące wyroki. Podaj mi namiary na ten wyrok... U nas za rozbój dostaje się bezwzględne więzienie. A tak nawiasem mówiąc surowość wyroku nie ma bezpośrednio związku z finansowaniem... Tu chodzi o procedurę, a także prokuraturę, policję... A propos administracji: oczywiście podałaś istniejący stan faktyczny ale wnioski są inne: to jest niedofinansowanie, ponieważ taniej jest zatrudnić państwu 2 urzędników po 2tys na rękę niż jednego za 5 tys prawda? Z tego powodu masz nieefektywną i przerośniętą adm. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_k2 Re: Priorytety 14.11.09, 13:42 Jeśli mi zarzucasz wyczarowywanie bzdur o wyrokach to poczytaj gazety, pooglądaj telewizję a może po prostu porozmawiaj z rodzinami, które zostały w ten sposób poszkodowane. Przykład?? Idzie sobie rodzina poboczem ulicy[w miejscu dozwolonym], wjeżdża w nich pijany kierowca zabijając kilka osób, w tym dzieci. Wychodzi po 2,5 roku. To nie "procedura" ma wpływ na to że morderca chodzi na wolności zamiast odsiadywać nalezny mu wyrok tylko niekompetencja.Inny przykład?? Kierowca trafia do więzienia za spowodowanie wypadku po alkoholu ze skutkiem śmiertelnym. Odsiedział 5 lat[śmieszna kara], wyszedł na wolność i w bardzo krótkim czasie znów po pijaku wjechał w grupę osób. Innych przykładów sobie szukaj sam/-a bo mi na to szkoda czasu. To że nie zatrudnia się jednego urzędnika za 5 tys przeszkadza w wykonywaniu pracy dwóm urzędnikom po 2 tys? [z doświadczenia wiem że to jest większe wynagrodzenie].Jedna osoba wykonuje robotę za dwie a inne w tym czasie mają "poważniejsze" zajęcia typu wieczne picie kawy, nawijanie o tym co się zdarzyło i obrabianie tyłka innym pracownikom.Nieefektywni będą dalej dopóki się wszyscy nie wezmą za poważną robotę. Jedyną dofinansowaną porządnie instytucją z wymienionych powinno być faktycznie wojsko ale w naszym kraju a nie na niepotrzebnych Polsce misjach. Co do policji to instytucja często śmiechu warta. Zamiast być tam gdzie często są potrzebni, siedzą pod barami z żarciem albo służbowymi samochodami wożą swoje ekipy na imprezy.Kiedyś w ten sposób policjant nawet stracił swoją broń. Kumpel chciał mu zrobić kawał i mu ją zwinął. Dlatego nie mam szacunku dla tych instytucji. To tyle ode mnie na ten temat. Więcej szkoda pisać i marnować cenney czas. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
gamma_m Re: Priorytety 14.11.09, 19:44 "To tyle ode mnie na ten temat. Więcej szkoda pisać i marnować cenney czas. " ---> To dlaczego piszesz na forum :) Dla mnie jeśli ktoś mówi, pisze o "mordercach(nawiasem mówiąc nasz kodeks karny nie zna takiego słowa)", to skojarzenie może być tylko jedno: zabójca. Zabójcą jest ten kto popełnia przestępstwo zabójstwa, a nie umyślnego bądź nieumyślnego spowodowania wypadku ze skutkiem śmiertelnym. Może stąd nasze rozbieżności... Problem jest taki że dalej odchodzisz od tematu: jaki to ma związek z finansowaniem? Surowość kar dla pijanych kierowców to jest temat na inną dyskusję. A policja? Zastanawiałaś się kiedyś dlaczego tak jest? Ja tego nie neguję, że w policji pracują nieodpowiedni ludzie. Dobrze, ale dlaczego? Dlaczego nie pracują tam ludzie, którzy sumiennie wykonywaliby swoje obowiązki? Nie ma takich? Bzdura, są. Są tacy którzy mogliby być dobrymi policjantami. Ale oni nie pracują w policji. Dlaczego? Bo nawet gdyby to było ich powołanie, to nie pójdą tam pracować za nędzne grosze. I nie mam racji? "o że nie zatrudnia się jednego urzędnika za 5 tys przeszkadza w wykonywaniu > pracy dwóm urzędnikom po 2 tys?" ---> Naprawdę nie widzisz związki między zarobkami a wydajnością? Popatrz, sama napisałaś , że jeden z tych dwóch co zarabiają 2 tys pracuje, a jeden nie robi nic. Czyli wykonują 50% powierzonej pracy. A załóż, że ten jeden co pracowałby za dwóch z pensją 5 tys, zmotywowany zarobkami i prawdopodobnie lepiej wykwalifikowany wykona choćby 80%( a moim zdaniem nawet i 100%). Nie lepiej? I na koniec: wydaję mi się, że nawet jeśli instytucje publiczne nie działają jak należy, należy im się choć odrobina szacunku. W końcu powinny coś robić dla nas, prawda? Przynajmniej teoretycznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_k2 Re: Priorytety 15.11.09, 13:23 Nie chodzi że marnuję czas na odpisywanie tylko na takie dyskusje. Ty masz swoje racje, których bronisz a ja swoje. I nic co ktokolwiek napisze ich nie zmieni. Przykłady o pijanych kierowcach były TYLKO przykładami. Tego można wymieniać tysiące. Ktoś kto drugi raz popełnia to samo przestępstwo robi to nieumyślnie?? nie sądzę. A podatnicy jeszcze muszą utrzymywać ich w więzieniach.Miesięczne utrzymanie jednego takiego "gościa" to wydatek większy niż niejedna uczciwie pracująca rodzina ma na swoje utrzymanie. Tych na górze też utrzymujemy z naszych podatków i co są efektywni.Chyba tylko w podnoszeniu sobie pensji. Policja. Czemu urzędnik biurowy w policji zarabia więcej niż policjant w czynnej służbie, np prewencji ??Może dlatego że ryzyko zacięcia nozyczkami jest większe niż to że może stracić zdrowie lub życie na ulicy... Jak już pisałam pracowałam w urzędzie. Akurat tymi obijającymi się były panie: starszy inspektor x2 i komisarz skarbowy, czyli z większym doświadczeniem i większą pensją. Więc zobacz jaką miały wydajność przy większej pensji. Może to że zarabiają więcej zmotywowało je że by piły więcej kawy i więcej plotkowały zamiast pracować. A może nawet podwyższą im za to pensje. Znam to od środka i dlatego już tam nie pracuję. Nie będę wykonywała podwójnej roboty za darmozjadów zarabiających 2 razy tyle co ja. Instytucje powinny funkcjonować poprawnie bez względu na to ile mają pieniędzy. A jak im brakuje niech posłowie,senatorzy obniżą sobie pensje co najmniej o połowę.Niech zlikwidują prezydenckie emerytury.Ograniczą diety europosłom i te pieniądze przeznaczą na poważniejsze cele jakim jest działanie instytucji typu wojsko , policja itp. Odpowiedz Link Zgłoś
fleshless tak, tak, kawaen 500, łatwo się uprawia taką 12.11.09, 10:37 demagogię, a teraz wyłącz komputer, spakuj bety i zajmij się wszystkimi potrzebującymi jedynie za wikt i opierunek - to jest możliwe - zrób to przecież to takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
kawaen500 Re: tak, tak, kawaen 500, łatwo się uprawia taką 12.11.09, 10:48 Robię to od dość długiego czasu - zapraszam do pomocy - to naprawdę nie jest trudne - trzeba tylko chcieć :-) Pozdrawiam . P.s. dzięki myślącym jak ty potrzebne są wspomniane wyżej obozy ... Odpowiedz Link Zgłoś
fleshless Re: tak, tak, kawaen 500, łatwo się uprawia taką 13.11.09, 09:49 ja tylko myślę, że nic nie ma za nic. to, czego nie zapłaci ta pani, zapłacimy my wszyscy; a ja sobie muszę radzić sam i nikt mi się nie dorzuca do chleba, dlatego zastanawiam się czy to sprawiedliwe, że ja swoje rachunii muszę płacić sam, a niektórzy by chcieli, żeby zrobić zrzutę. P.S. wyciągasz zbyt dalego idące wnioski, więc daruj sobie z tymi obozami - wcale nie przysparza Ci to chwały Odpowiedz Link Zgłoś
emilly_davisson Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie a... 12.11.09, 11:34 Oczywiście, że sytuacja Pani Małgorzaty jest nie do pozazdroszczenia i serdecznie jej współczuję - jak każdy. Ale - przecież z artykułu nie wynika, że jest ona rozwódką albo że w chwili zdiagnozowania choroby miała z mężem rozdzielność majątkową. Za to wynika, że mąż ma stałą pracę, zarabia przyzwoicie i to w euro. Mąż zatem tak samo jak ona odpowiada za dług, i na dodatek jakoś tam przyczynił się do jego powstania,chociażby przez brak wsparcia chorej żony. Na dodatek pani Małgorzata w chwili obecnej nie ma żadnych dochodów ani majątku, więc niczego nie musi się obawiać. Wierzyciel zapuka do drzwi jej męża, nie jej. Poza tym - jest wielu ludzi dobrej woli, którzy chętnie wspomogą chorą w potrzebie i urządza zbiórkę. Pomoc prywatna , dochodzenie długu od męża - TO jest prawidłowa droga postępowania !!! Nasza służba zdrowia jest BIEDNA - dużo biedniejsza od hiszpańskiej. Ja też od lat płacę obowiązkowe składki, i za te tysiące w skali roku od czasu do czasu uda mi się dostać w ramach NFZ do internisty - kiedy mam grypę. Ale już prośba o badanie krwi (powinnam często kontrolować) zawsze zamienia się w krwawą walkę, po której wychodzę z kolejnych gabinetów ze łzami w oczach. Za porady specjalistyczne, inne obowiązkowe badania (choćby tarczycy) płacę z własnej kieszeni. I mam bardzo przykrą świadomość, że w razie jakiś kłopotów zdrowotnych publiczna służba zdrowia mi nie pomoże. Za wyjątkiem przepisania recepty na morfinę. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 mąż powinien zapłacić 12.11.09, 13:27 no,ale oczywiście zwinął d w troki i odcina się o chorych na raka żony i córki, bo jak czytamy od czasu chemioterapii małżeństwo istnieje na papierze, co za sql Odpowiedz Link Zgłoś
vethe Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie a... 12.11.09, 22:42 Nie do wiary, ilu ludzi serce boli, że podatnicy musieliby zapłacić za chemioterapię tej kobiety. Przecież każdy bezrobotny, fikcyjny czy prawdziwy, też dostaje gratis taką terapię. To was nie boli?? Ta kobieta to heroina-matka. Zapomniała o sobie i swojej chorobie, żeby być z ciężko chorym dzieckiem. Wasze wpisy świadczą o tym, że nie macie dzieci i nie wiecie, czym jest miłość do dziecka. Wszystko inne się nie liczy. A wy dajecie swoje mądre rady, co ona powinna była zrobić. Darujcie sobie. Chętnie rzucę stówę, żeby Jej pomóc. I jestem pewna, że znajdą się jeszcze 93 osoby. Czekam na numer konta. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej508 Re: Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie 13.11.09, 07:00 Ojciec rydzyk ciągle podaje numer konta,tam wyślij a on już NAPEWNO jej wyśle!AMEN. Odpowiedz Link Zgłoś
vethe Re: Kilkutysięczny rachunek dla Małgorzaty będzie 13.11.09, 09:13 Ile jadu i cynizmu... Żal mi cie, chłopie... Naprawde świat nie potrzebuje twoich rad. I więcej, mimo twojej zjadliwości ludzie będą sobie pomagać. A ty jak nie robisz nic, to obdaruj świat milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś