Dodaj do ulubionych

Protest ochroniarzy Ikei

27.11.09, 17:25
Piss-zwiazkowcy wszedzie sie wcinaja
Obserwuj wątek
    • astargoth Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 17:59
      Podoba mi się, że nareszcie związkowcy walczą o prawa pracowników
      zatrudnionych w zakładach prywatnych, zamiast robić idiotyczne rajdy na Warszawę.
      • a.k.traper Związki to "se" mogą walczyc:))) 27.11.09, 22:38
        Gdyby walczyły to by miały cos do powiedzenia w prawie pracy, jakaś
        inicjatywę w temacie ustawodawczej, wiaze się to z emeryturami
        mundurowymi które wspaniale obniżaja stawki w ochronie. Młody
        człowiek po szkołce jako agent ochrony moze sobie pomarzyć o
        karierze w tej branży za przyzwoita pensję. głównie byli policjanci,
        klawisze i wojskowi opanowali branżę, jak strażak zajmie stanowisko
        to go wykorzystuja do gaszenia koszy. Ostatnio na południu ekspansję
        wykazuja Słowacy, jak kazda firma biora obsługę całego obiektu, bez
        wykfalifikowanego strażaka za to z wieloma przypadkowymi ludxmi nie
        majacymi pojecia o środkach technicznych, część polskich firm działa
        tak samo.Jest kilka wyspecjalizowanych ale tez głównie się opieraja
        na emerytach mundurowych, młodzi ludzie za takie pensje nie maja
        szans rozwoju w tej branży.
        • alicja.30.tysiecy ___ Niech sie dyrekcja zamieni... ___ 27.11.09, 23:12
          Niech sie dyrekcja zamieni na pare dni z tymi panami.

Niech polaza sobie jasnie panowie dyrektorzy kilkadziesiat godzin w ta i z
          powrotem, to od razu ich to nauczy pokory i wlasciwego oceniania pracy ludzkiej.

Nie gadajcie mi tu o kwalifikacjach tych panow, bo nie licza sie tylko
          kwalifikacje, ale tez to, ile czlowiek i jak pracuje. Nawet sprzataczka
          zasluguje na to, zeby odpowiednio docenic jej prace jako czlowieka, nie tylko
          przez pryzmat "ile mamy chetnych na jej miejsce".

Niech zabraknie w pracy przez jakies 2-3 dni wszystkich panow dyrektorow oraz
          2-3 dni wszystkich ochroniarzy. Kiedy bedzie wiekszy chaos i strata dla firmy?
          Krotka odpowiedz prosze.
          • a.k.traper Kazda praca powinna byc godziwie opłacana 28.11.09, 09:44
            a co do pytania to jasne że brak dyrektora wprowadzi wiekszy chaos.
            Pracowałas kiedyś zarządzając wieksza grupa ludzi, także
            sprzątaczkami, próbowałas sie kolegować? Olali by cie a potem wylali
            z roboty za to że nie radzisz sobie z ludźmi, chyba że sama bys za
            nie sprzątała. Głupoty piszesz bo nie masz pojecia o zarządzaniu.
    • jkmjkm Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 17:59
      Policzmy: 5,5 zł * 13 = 71,5 zł.
      71,5 zł * 25 = 1787,50 zł.

Całkiem nieźle, jak na kwalifikacje tych panów.
      • bo-y Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:03
        jkmjkm napisała:

> Policzmy: 5,5 zł * 13 = 71,5 zł.
        > 71,5 zł * 25 = 1787,50 zł.
        >
        > Całkiem nieźle, jak na kwalifikacje tych panów.
        Oczywiście ty głąbie też byś pracował 13 godzin dziennie za 5,50 na godzinę, a
        może masz tak wysokie kwalifikacje, że dla ciebie to max. 8 godzinny dzień
        pracy, a inni niech robią i nawet po 20 godzin, co?
        • gulaga7 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:11
          a co to,inzynierowie atomisci? To ludzie o najnizszych kwalifikacjach i trudno
          zeby mieli takie warunki pracy jak lepiej wyksztalceni.Nikt by do szkoly nie
          chodzil, gdyby powodzenie na rynku pracy nie zalezalo od kwalifikacji.A tutaj
          osilkom malo 1700 zeta!
          • dziuniaxx Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:18
            a ile osób po studiach jest na bezrobociu! (Po licencjacie zapewne najgorzej...)
            To już lepiej chyba takiej roboty się chwycić niż nic.
            • inzynierolech Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:02
              > a ile osób po studiach jest na bezrobociu! (Po licencjacie zapewne najgorzej...)
              A ile osób na studiach tylko kombinuje, jakby tu się na trójczynach
              prześlizgnąć, jakby tu od kogoś na egzaminach ściągnąć, jakby tu się wykręcić z
              chodzenia na wykłady, albo ćwiczenia? Ile osób wybiera kierunki "proste" i
              "modne", a nie takie które je interesują (bo nie ma na żadnej uczelni kierunku o
              chodzeniu na disko, a innych zainteresowań brak)?

No, jakie to jest wykształcenie?
              • zigzaur Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 20:39
                A ilu to studentów więcej spędza czasu w knajpach niż w bibliotece?
                Potem takie efekty.
          • aka79 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:16
            Tak się składa, że pracownik ochrony z licencją II stopnia, pozwoleniem na
            posiadanie broni to nie są "najniższe kwalifikacje" tylko osoby po szkole
            policealnej i odpowiednich badaniach psychologicznych, które muszą co 3 lata
            uaktualniać i powinni być traktowani jako służby mundurowe
            PS. Nie piszę tu o osobach, które sobie do renty dorabiają :(
          • piotrus.zibi Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 22:50
            ktos powie 1700 na reke to co jest. i ja tez tak mowie, tylko nie za
            dwa etaty. u mnie w bydgoszczy w ochronie trzeba miec licencje,
            grupe i najlepiej byc bylym mundurowym. ja konczylem trzy-letnia
            szkole ochrony i jestem na bezrobociu. a uprawnien mam tyle, ze
            posel tylu nie ma. i co? i nic. nikogo nie obchodzi ze jestem
            instruktorem karate, ze swietnie wladam bronia, ze mam duza wiedze
            na ten temat. liczy sie grupa inwalidzka. to jest paranoja!!! widze
            czest slaniajacych sie na nogach dziadkow ochroniarzy to naprawde mi
            sie chce smiac. i po co to wszystko jak umiejetnosci w naszym kraju
            nie maja najmniejszego znaczenia takze po co sie uczyc.
            • dos6 Re: Protest ochroniarzy Ikei 28.11.09, 02:53
              Elektryk, elektronik, muzyk, specjalista inst.sieci IT, informatyk,
              instruktor karate-które ćwiczę nadal od września 1978 roku,parę lat
              skoki spadochronowe,na ostatek PRAWNIK, byłem ponad trzy miesiące po
              za miejscem zamieszkania i jak wróciłem to mnie już nikt spowrotem
              nie chciał.?????Kpiny to mało.Kilka firm ochroniarskich mi
              powiedziało , że zwalniają bo chętnych nadmiar.No chyba , że dawnych
              milicjalntów, wosjkowych i nade wszystko "pociotków". Na układy to
              już też nie dam rady.Od paru miesięcy tygodniowo wysyłam około 80-
              ciu, bo policzyłem aplikacji, kilka razy dziennie odwiedzam
              osobiście potencjalnych, teraz to już na papier mi brakuje, drukarka
              jeszcze działa.Jeden z potentatów odpowiedział mi osobiście że mam
              ZA DUŻE KWALIFIKACJE , HORROR!!!A może tylko podawać szkołę
              podstawową. Dno!!!
          • baraqs Re: Protest ochroniarzy Ikei 28.11.09, 05:32
            Tu nie chodzi debilu o zarobki, a o czas pracy.
            Jak nie masz do kogo wracać z pracy to się zamknij, niektórzy mają dzieci, żony,
            kochanki :D
            Każdy chce trochę pożyć dla siebie, a nie 13 godzin dziennie w robocie, na
            dojazd i powrót godzina, więc wychodzi na to, że mają czas tylko na zjedzenie po
            powrocie z pracy posiłku, i położenie się spać, a dnia następnego powtórka z
            rozrywki.
            Czy to, że człowiek nie ma wykształcenie, to kwalifikuje go do traktowania jak psa?
            Można też pracować 18 godzin dziennie, to też oblicz ile wychodzi na miesiąc, a
            można też zrobić napad na bank, przecież mordercy i rabusie to też ludzie
            niewykształceni.
            A później taki idiota piszący na forum, mający własną firmę, i wykorzystujący
            pracowników, dziwi się że ktoś mu chałupę okradł, albo syna porwał.
        • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:14
          > Oczywiście ty głąbie też byś pracował 13 godzin dziennie za 5,50

wiesz, nie po to ktoś się uczył, żeby być ochroniarzem, no chyba że ma taki
          kaprys. Ale to inna sprawa :)))))
        • etlen Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:18
          jaki glabie? A ciebie ktos tu obrazal? Jak sie nie potrafisz zachowac to idz stad.
        • prawdziwy-prezes Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 22:57
          Witam,

Swego czasu dorabiałem sobie, jeszcze jako student, do studiów pracując jako
          ochroniarz.
          Pracowałem w kilku różnych firmach: Solid, PAO, Juwentus i inne.

Każda z nich to wielkie bagno, żeby gorzej nie nazwać. Tak samo jak praca
          ochroniarza w Polsce.

Dostawałem od 4,5 na godzinę do 9 zł za godzinę. Pracowałem po 6-7, 14,5 godziny
          do 24 na dobę.
          Jednak mój standardowy dzień do był 14,5 godziny dziennie w maratonie po 3-4 dni
          (potem zdrowie wysiadało i trzeba było odpocząć)
          Zaczynałem od 7.30 a kończyłem o 22.30. Czyli jak byłem w jednym markecie: pół
          godziny przed otwarciem, a potem do ostatniego klienta. Za te pół godziny rano i
          wieczorem nie dostawałem kasy.

Za pierwszy dzień w nowej firmie - tzw. szkolenie też nie dostawałem pracy, mimo
          że byłem za wszystko odpowiedzialny, słowem cała dniówka omijała mnie.

Szkolenie BHP - fikcja. Z mundurami też było krucho. Jak zaczynała się zima to
          za późno dawali kurtki, latem jak się pracowało koło lodówek, to dawali krótkie
          rękawki.
          Praca w każdy dzień tygodnia, z przerwami po 5-10-15 minut na 4-7 godzin, w
          skórzanym, nieoddychającym obuwiu.

Praca na umowę-zlecenie, czyli mogli nas wykorzystywać ile wlezie, jeżeli ktoś
          chciał etat, to obniżali stawkę tak, by wychodziło na tak samo (minus ZUSy i
          ubezpieczenie), ale to też była fikcja, bo nagminnie fałszuje się grafiki. I ze
          strony firm i ze strony marketów.

Owszem, Ikea na pewno płaci (domyślam się) duże stawki za pracownika (na bank 15
          zł plus) za godzinę na pracownika, ale to firmy zabierają grono tej wypłaty.

Markety doskonale jednak wie co i jak ponieważ ma swojego dyrektora ds ochrony
          oraz asystentów ds ochrony, którzy sprawują nadzór nad ochroniarzami-słowem są
          na każde ich zawołanie. (często wredne, tępe gnoje). Często także to markety, bo
          to one obliczają liczbę godzin - zaniżają tą liczbę.
          Także markety wymagają mniejszej liczby ochroniarzy niż wymaga tego obiekt. np
          obiekt 10 000 m2, a do niego 2 osoby(na 16 godzin) +asystent i monitoring.

Ogólnie praca bardzo ciężka fizycznie, męcząca psychicznie, łamiąca elementarne
          prawa pracy, jednak ją się robi by zarobić na chleb.

Poznałem w niej masę fajnych facetów i kobiet (chociaż z jednego obiektu
          dyrektor wyrzucał wszystkie kobiety, albo gej albo seksista), których serdecznie
          pozdrawiam.
          Chociaż z drugiej strony, tępych też tam nie brakowało.

Pozdrawiam
          Jacek - właściciel własnej firmy usługowej

Ps. w ochronie, tak samo jak kasjerek z agencji, nadgodziny nie obowiązywały.
          Oby PIP dorwał się tym marketom i agencjom "ochrony" oraz innym wyzyskiwaczom do
          skóry - czego Wam i sobie życzę.
      • dziuniaxx Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:14
        ta a skąd możesz wiedzieć, jakie mają kwalifikacje?! Niektórzy zapewne są po
        studiach.
        • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:22
          może, ale ukończenie teraz studiów z mgr. to trochę jak wojsko w PRL ;). wszyscy
          to mają za sobą, gorzej z przyswojeniem wiedzy ;)
          • duzy.wielki.chomik Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:47
            Po skrócie "mgr" nie stawiamy kropki, panie genialny ;).
            • nick.zastepczy Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:53
              Chyba, panie równie genialny, że "mgr." jest skrótem od odmienionego wyrazu "magister", w tym wypadku np. "magistrem".
              • zigzaur Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 20:40
                Obecnie skrót "mgr" oznacza magazyniera.
            • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:59
              > Po skrócie "mgr" nie stawiamy kropki, panie genialny ;).

wiedziałem, że jakiś "geniusz" zabłyśnie :)))) dlatego troszkę zakamuflowałem
              końcówkę "magistra" :)
          • g.suss Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 20:27
            Cillian, jesteś jednym z adminów forum czy tylko masz wtyki? Przed chwilą był tu
            Twój post o "rządaniach", który chciałem złośliwie skomentować, ale zanim
            zdążyłem - zniknął bez śladu.
            • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 20:51
              mogłeś zrobić zrzut, a ja mogłem usunąć wpis z błędem, ale przeważnie tego nie
              robię, żądanie przez "rz", często mi się przytrafia, zawsze miałem z tym
              słówkiem problem (od rządzenia, nie wiem, takie zboczenie) :)))))
      • tomaszbk [...] 27.11.09, 18:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • ipta Re: Protest ochroniarzy Ikei 28.11.09, 07:28
          w czym sprawa ,jak się zgodziłeś na psa to szczekaj,a jak nie to szukaj innej
          miski i po sprawie .
      • wielki_czarownik Głupiś 27.11.09, 19:01
        70 PLN za cały dzień pracy, to kpina. W cywilizowanych krajach tyle się zarabia na godzinę! No ale wystarczy spojrzeć na stopień rozwarstwienia majątkowego np. w Polsce i w Niemczech. Pod tym względem (różnic pomiędzy zarobkami "góry" a "dołów") to Polsce bliżej do Mongolii, niż do Europy.
        • dublin24 Re: Głupiś 27.11.09, 19:19
          Co ty im w ogole probojesz tlumaczyc jak wyglada sytuacja w normalnych krajach.
          Tu nie chodzi o to zeby bylo dobrze, tylko zeby inni mieli gorzej.
          Niech sie naciesza - powyzywaja i wysmieja ochroniarzy , poczuja sie lepiej bo
          maja o cale 400zl/mies wiecej od nich , a nie zauwazaja ze wszyscy razem sa
          tylko stadem baranow dymanych na okraglo .
          • cillian1 Re: Głupiś 27.11.09, 19:31
            > maja o cale 400zl/mies wiecej od nich

o przepraszam, o 10400€ więcej :))))
        • cillian1 Re: Głupiś 27.11.09, 19:29
          > W cywilizowanych krajach tyle się zarabia na godzinę!

w cywilizowanych krajach i firmach, pracodawca jest lepszy od tego
          zatrudnianego. Nie kombinuje przy zatrudnieniu, przy godzinach pracy i ich
          rozliczaniu. Bo wie, że jak go złapią, to zamyka firmę. A złapią go na pewno, bo
          pracownik doniesie na niego! jak pracownik jest pipa, to pracodawca to
          wykorzystuje :). No może jeszcze prawo jest mniej pokręcone, niż w Polsce ;)
          • wielki_czarownik Re: Głupiś 27.11.09, 19:33
            Wiesz jaki mandat może nałożyć inspekcja pracy? 500 PLN. Co to jest dla korporacji? Gdyby mandaty były po 5000 PLN za każde wykroczenie, sumowalne (tak, aby jednorazowa grzywna mogła wynieść np. milion złotych) i jeszcze połowa z sumy mandatu by trafiała do poszkodowanego pracownika, to u nas też byłby porządek. Ale skoro prawo tworzą właściciele i przedsiębiorcy (ilu jest posłów, którzy byli wcześniej szeregowymi pracownikami?), to co się dziwić?
            • cillian1 Re: Głupiś 27.11.09, 19:40
              > Wiesz jaki mandat może nałożyć inspekcja pracy? 500 PLN.

nie kolego, tylko dlatego że mandat jest niski to oni milczą? To nie ma sensu :)
              jak chcą zmian, to muszą działać. Też kiedyś miałem akcję podpisywania wniosków
              urlopowych, zadałem tylko jedno pytanie, czy to legalne?! Skończyło się, i o
              dziwo dalej pracuję w tej firmie ;)

> ednorazowa grzywna mogła wynieść np. milion złotych)

eee, jak dla mnie to odrazy niech poszkodowany przejmuje firmę. A co, może on
              nie będzie squerwesynem, i będzie już ok ;) W Polsce OK :))))
            • zigzaur Re: Głupiś 27.11.09, 20:52
              Każda grzywna NAKŁADANA W TRYBIE MANDATU ma górną granicę 500 zł.
              Górną granicą grzywny ZA WYKROCZENIE jest 5000 zł.
              Nałożenie wyższej kary wymaga znacznie bardziej skomplikowanego postępowania.
              • wielki_czarownik Re: Głupiś 27.11.09, 20:58
                Owszem. Pomijamy kwestię tego drzewa z lasu (AFAIK tam jest inna grzywna). Pytanie, czy tak powinno być?
                • cillian1 Re: Głupiś 27.11.09, 21:13
                  > Pytanie, czy tak powinno być?

powinno, z jednym dodatkiem, taki pracodawca powinien być po drugim razie wzięty
                  pod lupę ;) Sprawa zniknie po 2 latach, pod jednym warunkiem, że pracownicy nie
                  będą milczeć, i schylać kark.
                  • wielki_czarownik Nie, nie powinno 27.11.09, 21:25
                    Pracowałem jako student w hipermarkecie. Wiesz, że pracownikom nie zapewniano szkoleń BHP ani sprzętu ochronnego? Na moje pytanie czemu, kierowniczka mi odpowiedziała "Bo tak jest taniej. Przyjdzie PIP raz na miesiąc, przywali 500 złotych i już. Co to dla nas?"

Trzeba coś dodawać?

Jakby było 5000 za każdego nieprzeszkolonego, to sklep by inaczej piszczał.

A w kraju w którym w niektórych rejonach bezrobocie przekracza 20% pracownicy będą milczeć. Otwórz oczy! Żyjesz w Polsce!
                    • cillian1 Re: Nie, nie powinno 27.11.09, 21:34
                      > Wiesz, że pracownikom nie zapewniano szkoleń BHP ani sprzętu
                      > ochronnego?

Wiem, jednak zapomniałeś dodać, że to świadome niedopełnienie po obydwu
                      stronach. Ja też podpisywałem odbycie szkolenia, ba, nawet mieliśmy wyjazd BHP,
                      taki co imprezy do dzisiaj nie mogę sobie przypomnieć :) Mnie chodzi o coś
                      innego, że dopóki pracownik nie będzie dbał o własną dooopę, to nic się nie
                      zmieni. Zwłaszcza urzędnik się nie zmieni. Bo kto ich w większości wybiera?
                      pracownicy, a nie pracodawcy ;)
                      • wielki_czarownik Re: Nie, nie powinno 27.11.09, 21:52
                        A znalazłbyś mi inną pracę? Po coś jest to państwo. Prawda? Mam sam o wszystko się martwić? To po cholerę płacę podatki?
                        • cillian1 Re: Nie, nie powinno 27.11.09, 22:06
                          > Mam sam o wszystko
                          > się martwić? To po cholerę płacę podatki?

no kolego, teraz pojechałeś :) Państwo nie da ci żarcia, bo tobie się nie chce
                          na nie zarobić (owszem da, ale musisz być bezdomny). Podatki płacimy na szkoły,
                          szpitale, renty, krusy, tv, polityków i urzędników itd. tylko nic z tego nie
                          mamy. Tak to już jest, kiedy ktoś zaczyna łożyć na innych, zawsze znajdą się
                          cwańsi, od tych płacących! ;) Ale w tym przypadku po prostu nie masz racji.
                          • wielki_czarownik Re: Nie, nie powinno 27.11.09, 22:13
                            Nie nie. Nie rozumiemy się. Sprawa ma być taka - ja zgłaszam, a państwo kapitalistę-oszusta pacyfikuje. Pacyfikuje skutecznie. Nie tak jak w Polsce. W tym hipermarkecie kontrole były na okrągło. I co? I g@wno! Bo bardziej się opłacało płacić kary, niż przestrzegać prawa.
                            • cillian1 Re: Nie, nie powinno 27.11.09, 22:23
                              Masz rację, nie do końca cie zrozumiałem. To że prawo i urzędnicy są do doopy
                              (nie wiedzieć czemu, może biorą w łapę za zamykanie oczu), ale to nie do nich
                              należy dopominanie się o sprawiedliwość. przecież np w marketach są kamery,
                              można sprawdzić ile koleś "stoi" w pracy. kto ma za nich myśleć? Urzędnik, który
                              tak samo jak ochroniarz ma w doopie, czy ktoś okradnie sklep (na 50 zł) czy nie?
        • ipta Re: Głupiś 28.11.09, 07:30
          a kto cię tu na siłę trzyma ,granice otwarte ! ! !
      • cubikon a dlaczego nie 5,5x24h ? 27.11.09, 19:02
        policz może 5,5x24hx30dni = 3960!!!
        granda, tyle zarabiają i protestują, granda!

weź się lecz człowieku... a jak już coś liczysz to licz z sensem 5,5x168h =
        924zł i dopiero z czymś porównuj
      • manienstwo Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:28
        Całkiem elegancko ci wyszło, ale dostrzegam pewien błąd w twoich wyliczeniach.
        Zgodnie z nimi pracownik powinien przepracować 325 godzin... A grudzień ma ich
        przykładowo 168... A więc pensja wyniesie zaledwie 924zł...
      • acer0 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:50
        jkmjkm napisała:

>
        ----------------------------------------------------------------------
        Fajnie liczysz

8 godz * 5,5zł =44 zł dniówka za normalny dzień pracy
        2 godz * 5,5zł + 5,5zł * 50% *2 = 16,50zł za nadgodziny 50cio procentowe
        3 godz * 5,5zł + 5,5zł *100% *3 = 33,00zł za nadgodziny 100 procentowe
        ---------------------------
        44+16,5+33= 93,50 zł tyle powinien dostać wg stawki 5,50 za godz
        --------------------------------------------------------
        teraz policz: miesiąc ma 31 dni
        31 * 24 = 776 godz w miesiącu
        31 * 13 = 404 godz w miesiącu pracuje
        -------------------------------------
        A ja zapytam ile ty pracujesz godzin w miesiącu?
        Takie zarobki też mają pracownicy sklepów
        Zapytam- Czy uważasz to za sprawiedliwe? Gdy dyrektorzy, prezesi rady
        nadzorcze i inni spółek państwowych mają około miliona miesięcznie i potężne
        odprawy ?
        • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 20:27
          > Czy uważasz to za sprawiedliwe? Gdy dyrektorzy, prezesi rady
          > nadzorcze i inni spółek państwowych mają około miliona miesięcznie i
          > potężne odprawy ?

pewnie nikt tego nie uznaje za sprawiedliwe, ale czy to prezesów wina, że
          państwo daje im takie prawo?

Jak wytłumaczysz, jako znany pisairczyk, że prezes jarek bierze sporą kasę?!
          Oczywiście Tusk i inni też, ale jak wytłumaczysz ochroniarzowi, że Kaczyński,
          stojąc przed kamerami (za nic nie odpowiadający) ma 100 razy więcej od niego? ;)
          • lokalny7 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 20:45
            cillian jesteś idiotą czy tylko takie sprawiasz wrażenie.
            • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 21:09
              <uczciwość i wiedza to moje Autorytety>

sam sobie odpowiedz - to samo co ty masz w stopce, Kaczyński ma to w głowie :D

znaczy puste słowa! Tak to się nie dyskutuje miernoto.

Miernoto - znaczy olewam twoje dalsze odpowiedzi ;) nic obraźliwego nie miałem
              na myśli :)))))
      • mr.cable Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 23:05
        Raczej w
        5,5x8x22=968pln

a 13h to już jest ponad 1,5 etatu
      • morlokh Re: Protest ochroniarzy Ikei 28.11.09, 06:15
        Pomogę ci, bo chyba nie masz nawet takich kwalifikacji jak oni:
        5,5*16*30=2640
        Jeszcze lepiej, prawda ?

A teraz normalny, kodeksowy, 40godzinny tydzień pracy:
        5,5*8*20=... 880 ?

Spróbuj wyżyc za to ty sku...synu.
      • acid.jazz Re: Protest ochroniarzy Ikei 28.11.09, 07:46
        jkmjkm napisała:

>

13x25=325 godzin miesięcznie, pogięło Cię do reszty? To dwa etaty, jakie nieźle?
        To niewolniczy wyzysk.
    • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:00
      kto ich zatrudnia, tych ochroniarzy? Bo raczej nie IKEA :)))
      • billy.the.kid Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:06
        słusznie-nie ważne kto ich zatrudnia-oni protestują w MIEJSCU PRACY.
        • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:11
          to stoczniowcy pracują w warszawie?

Ja pytam kto im płaci! jak ty pracujesz za ciecia, to protestujesz siedząc w
          pracy? czy pracujesz - siedząc w pracy?
    • funkenschlag Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:04
      A co mają zarobki w firmie ochroniarskiej do obiektów przez nią chronionych? Przecież to Solid zatrudnia ochroniarzy, którzy stoją w IKEA. Sklep nie ma nic do tego ile firma ochroniarska płaci swoim pracownikom. Bez sensu.
    • bez_owijania Siłą ich trzymają? 27.11.09, 18:07
      Przepraszam bardzo, ale czy ich tam siłą trzymają? Jak nie podobają się
      zarobki to zmienia się pracodawcę. Proste?
    • dodatkowo_zwracam [...] 27.11.09, 18:10
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • martinusxxxx Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:10
      a bylo sie uczyc???to bys dostal 45zl jak ja i nic nie robil
      • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:17
        > 45zl jak ja i nic nie robil

urzędnik/komornik, się nie liczy ;)
    • tomaszbk Ikea ma to w nosie 27.11.09, 18:11
      Ikea ma to w nosie bo to nie jej problem tylko tej pseudo firmy ochroniarskiej
      ,która jest podobno największą w kraju a niemiłosiernie psuje rynek tych
      usług.To nie pierwsza próba protestów w tej branży ale jak do tej pory
      wszystkie kończyły się jedynie zwalnianiem pracowników zaangażowanych w ich
      organizacje,tak jak mialo to miejsce we wrocławskim Impelu.Niema bardziej
      wykorzystywanej grupy zawodowej od ochroniarzy w różnych sieciach handlowych
      no może na równi z nimi stoją kasjerki z tychże sklepów.WYKLĘTY POWSTAŃ LUDU
      ........
    • dublin24 Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:16
      Dzieki bogu ze newsy z polski prawie nigdy nie trafiaja do zachodniej prasy .
      Przeciez spalilbym sie ze wstydu , jezeli irlandczycy u mnie w pracy
      dowiedzieliby sie ze w Polsce ludzie zarabiaja 1,40 na godzine.
      Trzeci swiat ! A na forum jeszcze jacys idioci wypisuja ze to i tak za duzo bo
      ochroniarze nie maja szkoly ?! Boze , widzisz to i nie grzmisz ?
      • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:29
        Jak będziemy Irlandią, to wrócisz?
        • dublin24 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:13
          "cillian1 napisał:

> Jak będziemy Irlandią, to wrócisz? "

Swiat jest duzy . Raz sie zyje i jak w Polsce niema ani troche Irlandii , za to
          jest Bangladesz to bawcie sie bezemnie .

Szkoda , chcialem dzieci wychowac w Polsce ale chyba nic z tego nie bedzie...
          • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:25
            > Szkoda , chcialem dzieci wychowac w Polsce ale chyba nic z tego nie

a co zrobiłeś/sz, żeby to było realne? :)
    • misself Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:23
      Nie rozumiem tego. Ochroniarze są przedstawiani przez media jako pracownicy
      IKEI, a wyraźnie jest tam napisane, że ochronę zatrudnia Solid Security, firma
      indywidualna.

A 5,50 za godzinę to jest minimalna stawka. No i? Ci, którzy budowali IKEĘ,
      też pewnie za tyle pracowali.
      • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:31
        > Ci, którzy budowali IKEĘ,
        > też pewnie za tyle pracowali.

eee, więcej, bo za stanie im nie płacą ;)
    • jaro65 Skoro uważają, że zarabiają za mało, 27.11.09, 18:28
      to niech zmienią pracę. To chyba proste. Sam tak robiłem, jak nie odpowiały mi warunki pracy, a nie prosiłem się u darmozjadów-związkowców o robienie zadymy.

Nieśmiało tez podpowiadam, że można (było) iść do szkoły...
      • inzynierolech Re: Skoro uważają, że zarabiają za mało, 27.11.09, 18:54
        > to niech zmienią pracę. To chyba proste.
        Żarty sobie stroisz? Poczytaj komentarze, dla niektórych to jest coś nie
        mieszczącego się w ich małym rozumku :>

> Nieśmiało tez podpowiadam, że można (było) iść do szkoły...
        W szkole to nuda i same głupoty, lepiej pić siarę w bramie.
      • dodatkowo_zwracam Gadałeś kiedyś z cieciem w hipermarkecie? 27.11.09, 22:36
        Żeby zmienić pracę to trzeba umieć sklecić poprawne zdanie po polsku.
        Rozmawiałeś kiedyś z cieciem w hipermarkecie?

Spróbuj. Fanów Miodka tam nie znajdziesz, a fakt, że ludzie w sile wieku
        cieciują znaczy, że lenie patentowane. Oczywiście pomijam Panów, którzy dryfują
        do emerytury - dla nich szacun.

> to niech zmienią pracę. To chyba proste. Sam tak robiłem, jak nie odpowiały mi
        > warunki pracy, a nie prosiłem się u darmozjadów-związkowców o robienie zadymy.
        >
        > Nieśmiało tez podpowiadam, że można (było) iść do szkoły...
    • m.dawid Re: 27.11.09, 18:34
      W Polsce miesiąc pracy to 160 godzin. Czyli 5 dni/ tydzien po 8
      godzin. Wg tego schematu Panowie na ochronie zarabiaja miesiecznie
      880 PLN... Wyliczenie jakie ktos tu podaje jest wiec niesprawiedliwe
      i krzywdzace dla tych ludzi. Mozna policzyc ze ktos bedzie pracowal
      po 30 dni w miesiacu i wtedy wyjdzie mu ponad 2000 zl - zawrotna
      stawka w polsce dla kogos bez wykształcenia , ale chyba nie o to
      chodzi.
      Inna sprawa, ze ikea nie ma nic do tego - bo zatrudnia ochroniarzy
      przez firme ochroniarska. Zapewne za godzine pracy placi jej jakies
      10 pln , ale coz posrednictwo kosztuje.
      To prawda, że do ochrony nie trzeba miec specjalnych kwalifikacji,
      ale przeciez kazdy z nas chce zyc godnie.. Dlatego nie obrazajcie tu
      wszystkich po koleji "Matolami". Mój znajomy,inzynier po
      politechnice wroclawskiej kilka lat temu, jeszcze w czasach
      wiekszego bezrobocia pracowal jako ochroniarz, bo tymczasowo pracy
      szukal, a niesety nie mial komfortu duzych oszczednosci, a z czegos
      trzeba bylo żyć.
      • aka79 Re: 27.11.09, 19:19
        Tak się składa, że pracownik ochrony z licencją II stopnia, pozwoleniem na
        posiadanie broni to nie są "najniższe kwalifikacje" tylko osoby po szkole
        policealnej i odpowiednich badaniach psychologicznych, które muszą co 3 lata
        uaktualniać i powinni być traktowani jako służby mundurowe
        PS. Nie piszę tu o osobach, które sobie do renty dorabiają sad
        • dodatkowo_zwracam Nie nazywajmy ciecia ochoniarzem! 27.11.09, 22:28
          Ochroniarza ma Obama i Madonna a Ikea ma brygadę cieciów.
      • zz26 Re: 27.11.09, 19:22
        Mój znajomy,inzynier po
        > politechnice wroclawskiej kilka lat temu, jeszcze w czasach
        > wiekszego bezrobocia pracowal jako ochroniarz, bo tymczasowo pracy
        > szukal, a niesety nie mial komfortu duzych oszczednosci, a z czegos
        > trzeba bylo żyć.

i teraz odpowiedz na pytanie czy twoj znajomy protestowal ze chce wiecej
        zarabaic czy jak kazdy normalny czlowiek znalazl sobie lepiej platna prace?
        tym ochroniarzom nikt nie kaze tam pracowac kazdy moze odejsc kiedy chce i
        pracowac gdzies gdzie wiecej placa
    • eller1 Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:38
      Szwedzka ``Dagens Industri``(taka gazeta) podala niedawno,ze Ikea w
      ciagu ostatnich osmiu lat zarobila 200 miliardow koron
      szwedzkich.Bez komentarza.A moze inaczej:noz w kieszeni sam sie
      otwiera:(.
      • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:48
        to może niech jadą protestować do emiratów ;) Tam mają jeszcze większe zyski, a
        przecież oni też kupują w IKEA! ;)
      • bartoo Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:51
        Nadgodziny i weekendy powinny być lepiej płatne i wtedy zarobki
        wzrosną.
        • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:46
          > Nadgodziny i weekendy powinny być lepiej płatne i wtedy zarobki
          > wzrosną.

słusznie, ale z tym do ich pracodawcy, a nie do Ikea ;)
      • konik71 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:55
        eller1 napisał:

> Szwedzka ``Dagens Industri``(taka gazeta) podala niedawno,ze Ikea w
        > ciagu ostatnich osmiu lat zarobila 200 miliardow koron
        > szwedzkich.Bez komentarza.A moze inaczej:noz w kieszeni sam sie
        > otwiera:(.

Problem kolego dotyczy firmy ochroniarskiej Solid a nie sieci IKEA a to zasadnicza różnica.
        Pracownicy Ikea nie narzekają!!!!Niezłe zarobki, bony na święta,tanie obiady w pracy, karnety (basen,siłownie) do wyboru i jeszcze najlepszą przychodnię w mieście.
        Solid też dostaje nie małą kasę, a że doi swoich pracowników to już nie wina Ikea( nie pisze się IKEI to do autora artykułu).

Szkoda chłopaków bo są takimi samymi ludźmi jak Ty jeden głąbie z drugim co tu ich obrażacie, tyle że dlaczego w oczach zwykłych ludzi ma cierpieć przez ich protest wizerunek IKEA.Tym dziadom z Solidarności już całkiem się w głowach poprzewracało!!!!
        • kot-w-paski Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:28
          jak dla mnie fakt, że sprawę rozdmuchuje się pod hasłem "ikea wyzyskuje SWOICH
          pracowników" śmierdzi na kilometr. tak się akurat składa, że ikea jest firmą,
          która bardzo pracuje nad swoim wizerunkiem, dba o swoich pracowników, dba o
          środowisko, csr w pełnej krasie. ktoś ewidentnie wywęszył, że się opłaca zrobić
          zamieszanie. bo panowie z ochrony w sklepach zarabiają dokładnie tyle ile ich
          koledzy w innych sklepach.
          nazwa "ikea" w ogóle nie powinna padać w tych artykułach i sieć powinna
          zaskarżyć prasę za próbę zniesławienia.
        • lune No wlasnie ... ten wizerunek Ikei 27.11.09, 21:39
          przeciez to Ikea podpisuje umowe z firma ochroniarska - z firma ktora (jak
          napisales) 'doi' swoich pracownikow - a skoro podpisuje umowe - akceptuje
          lamanie prawa w firmie Solid

na tym to polega wlasnie

dla zwiazkowcow 'ze swiata' ktorzy wsparli ten protest - to jest oczywiste - a w
          Polsce jakos kiepsko to ludzie rozumieja

lune
          • konik71 Re: No wlasnie ... ten wizerunek Ikei 27.11.09, 22:03
            lune napisała:
            > przeciez to Ikea podpisuje umowe z firma ochroniarska - z firma ktora (jak
            > napisales) 'doi' swoich pracownikow - a skoro podpisuje umowe - akceptuje
            > lamanie prawa w firmie Solid
            >
            > na tym to polega wlasnie

Nie zgodzę się z Tobą!Ikea podpisując umowę skąd może wiedzieć czy firma łamie
            prawo.Po drugie marne stawki godzinowe to nie jest jeszcze łamanie
            prawa.Najniższa krajowa i tyle.I to jest tak w każdej firmie ochroniarskiej a
            nie tylko w Solidzie.

> dla zwiazkowcow 'ze swiata' ktorzy wsparli ten protest - to jest oczywiste - a
            > w
            > Polsce jakos kiepsko to ludzie rozumieja

Nie porównuj świata z Polską.Na zachodzie jakby wiedzieli ile w Polsce się
            zarabia to poparliby każdy protest.
            • lune kapitalne rozumowanie 27.11.09, 22:33
              mozna kupowac rozne tanie wyroby 'nie wiedzac' ze wytwarzaja je 10-letnie dzieci
              - gdzies tam daleko ...
              (wlasnie dlatego te wyroby sa tanie)

mozna kupowac pirackie plyty 'nie wiedzac' ze to pirackie
              (wlasnie dlatego sa tanie)

itd.itd.

mozna tez jak Ikea czy inne firmy 'udawac ze sie nie wie' i podpisywac bardzo
              atrakcyjny kontrakt na uslugi ochroniarskie

Solid ma na sumieniu nie tylko niskie stawki ; np. powinien placic wiecej za
              prace po godzinach - a nie placi - wiec lamie prawo
              • cillian1 Re: kapitalne rozumowanie 27.11.09, 22:55
                > mozna tez jak Ikea czy inne firmy 'udawac ze sie nie wie' i podpisywac
                > bardzo atrakcyjny kontrakt na uslugi ochroniarskie

zapomniałaś o jednym, że tam nie mają wyboru, tam - płyty, tanie wyroby ;)
                • lune mysle ze 28.11.09, 10:02
                  rozumiesz :)

ale dla zasady 'sie nie zgodzisz' - no i OK

• inzynierolech Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:57
        > Szwedzka ``Dagens Industri``(taka gazeta) podala niedawno,ze Ikea w
        > ciagu ostatnich osmiu lat zarobila 200 miliardow koron
        > szwedzkich.Bez komentarza.A moze inaczej:noz w kieszeni sam sie
        > otwiera:(.
        Koniec świata!!!!! Zarabiają na ludzkiej krwawicy!!!!! Powinni tracić
        pieniądze!!!!! Jak stocznie!!!!!
        • zigzaur Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 20:55
          Spokojnie!
          Nie po to IKEA zarabia pieniądze, aby rozdawać je cieciom i to w dodatku
          zatrudnianym przez obcą firmę.
          • inzynierolech Re: Protest ochroniarzy Ikei 28.11.09, 18:20
            Mnie tego nie musisz tłumaczyć. Śmieszna sprawa w sumie, jak się o tym pomyśli.
            Firma zarabia - powinna podnosić pensje pracownikom, w końcu oni się
            przyczyniają do tych zysków. A jak firma traci, to ciekawe ilu by było chętnych
            do obniżenia pensji o 40% na przykład. A to przecież taka sama logika.

Trochę mniej śmiesznie, że taki system bodajże działa w jakichś kopalniach, czy
            gdzie tam w budżetówce. Tylko że jak są rzeczywiście straty, to już związki
            wywalczą, że nie będzie ani obniżek pensji, ani zwolnień. I kto na to potem kasę
            wykłada?
      • misself Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 21:22
        Na pewno zarobiła na ochroniarzach z Polski, których nawet nie zatrudnia.

Rozdmuchany jest ten strajk jakby IKEI dotyczył, a nie dotyczy.
    • rarely to nie sa ludzie bez wyksztalcenia 27.11.09, 18:47
      oni maj wyksztalcenie sa po tych wszystkich wyzszych szkolach
      zarzadzania marketingu slonca pogody i gotowania na gazie maja
      licencjata tak samo zreszta jak magazynierzy pracownicy mcdonalda
      stacji benzynowych callcentr-ów oddzialow millenium czy innego
      eurobanku pracownicy biedronki tesco castoramy itp

problem w tym ze nie maja zawodu
      • dodatkowo_zwracam Hehehe, dobe 27.11.09, 22:44
        Gosciu, szacun. Walnąłeś w 10. ROTFL

rarely napisał:

> oni maj wyksztalcenie sa po tych wszystkich wyzszych szkolach
        > zarzadzania marketingu slonca pogody i gotowania na gazie maja
        > licencjata tak samo zreszta jak magazynierzy pracownicy mcdonalda
        > stacji benzynowych callcentr-ów oddzialow millenium czy innego
        > eurobanku pracownicy biedronki tesco castoramy itp
        >
        > problem w tym ze nie maja zawodu
    • jatrage Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 18:54
      Na ten temat to książkę można by napisać, a znam to z autopsji.
      Winni są szefowie firm ochroniarskich – byli esbecy, policjanci, cwaniacy i
      ludzie bezideowi. Wygryzają się nawzajem poprzez zaniżanie wartości
      kontraktów. A zysk osiąga się kosztem pracowników. Doszli już do takiej
      granicy, że z ceny jednostkowej (5,50zł/h) nie można złożyć minimalnej płacy
      pracownika. Dlatego pracuje się po 240 godzin w miesiącu, zmniejsza się obsadę
      w stosunku do planowanej i zatrudnia się rencistów i emerytów za przysłowiowe
      2zł/h, płacone „pod stołem’, czyli bez żadnych świadczeń. Każda z tych firm ma
      swoją „córkę”, która płaci wszystko ponad minimalną, beż świadczeń, a więc
      emerytury wyjdą tym ludziom, jak bezdomnym. Panuje klasyczny mobbing i wyzysk,
      ale na to argumentów nie da się zgromadzić. Dla PIPu czy WPA są fałszowane
      dokumenty (np. grafiki, umowy, itp.), ale nie słyszałem, żeby komuś to
      przeszkadzało. Jako ciekawostkę powiem, że w pewnym mieście zebrali się
      szefowie większych firm ochroniarskich i ustalili, że nie będą schodzić
      poniżej pewnej ceny. Przy pierwszym przetargu wszyscy złamali ustalenia.
      To nie jest prawdą, że w firmach ochroniarskich pracują same głupki. To się
      oczywiście zdarza, ale pracują przede wszystkim desperaci, którzy nie dostali
      pracy. Niektórzy zaczepiają się na pół roku a pracują parę lat. Za marne
      grosze, ale coś dostają. Skracają sobie szanse, bo zarabiają na nadgodzinach i
      nie mogą się uczyć, czy nawet lepszej pracy szukać. Zadłużają się, ale nie
      mając innej pracy pracują jeszcze więcej. I tak nakręcają się do obłędu, a to
      spotkałem wielokrotnie. Nic dziwnego, że coś w nich „pęka”. Ale tym również
      nikt się nie przejmuje. Obserwuję taką dyskusję na forum i wiem, że z tego nic
      nie wynika. Zaglądnijcie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,64,92451139,0,Zgadnij_o_co_biega_.html
    • muminos1975 Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:06
      straszne , z czego 90 % to emeryci ,zabierający miejsce pracy innym

• zz26 hipokryzja 27.11.09, 19:15
      "Pracownicy firmy ochroniarskiej sami nie nagłaśniają problemu, bo obawiają
      się zwolnień"

tam im źle w pracy ze protestuja, ale boja sie ja stracic?
    • tychdanych tomeknht, jeśli nie zrobili tego jeszcze twoi 27.11.09, 19:23
      rodzice to zrobię to ja i powiem ci, że jesteś idiota. Ty i każdy kto w takich sytuacjach wyskakuje z tekstami w stylu, "że trzeba było się uczyć". Otóż szanowny idioto musisz sobie wbić do tego pustego łba, że nawet jakby każdy kończył studia nie oznaczałoby to, że nikt nie musiałby sprzątać ulicy czy robić w ochronie za marnę pieniądze. Jeśli nie rozumiesz to chętnie zademonstruję ci to w formie obrazkowej.
      • cillian1 Re: tomeknht, jeśli nie zrobili tego jeszcze twoi 27.11.09, 19:36
        > musisz sobie wbić do tego pustego łba, że nawet jakby każdy kończył
        > studia

ale robiłby to mądrzej, bo nijak nie widzę związku pracowniów "ochrona" z ikea :)

No, ale może ty nie po studiach, więc nie wiesz co mam na myśli.
    • machatma Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:29
      POTĘPIAM! JAK ZWYKLE ZNAJDZIE SIĘ BANDA KRETYNÓW NIEZADOWOLONA Z
      ŻYCIA, 13 GODZIN, ALE CZEGO? PRACY? NIE ŻARTUJMY! I DLATEGO 5,5 NA
      GODZ., I CO U DIABŁA MA Z TYM IKEA? TO MOŻE PRACOWNICY ZAKŁADÓW
      MEBLOWYCH, PRODUCENICI PŁYT, STOLARZE TEŻ ZAPROTESTUJĄ BO ICH FIRMA
      COŚ ROBI DLA IKEA, I MAŁO PŁACI! ALBO JEST TAŃSZA I NIE DAJE
      ZAROBIĆ! DURNIE WYCIERAJĄ GĘBY IKEĄ - PRECZ!
    • astargoth Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:30
      Z wielu ludzi przebija przekonanie, że każdy jest kowalem swojego losu, że płaca jest magicznie połączona z wysiłkiem i umiejętnościami. W wielu przypadkach tak jest, ale równie często tak nie jest. Poza tym ludzie po studiach tez lądują w kiepskich zawodach, i nie zawsze są to absolwenci wyższych szkół nijakości.

W ogóle nie rozumiem tej nienawiści. To źle że ludzie walczą o wyższe płace? Ich taktyka jest słuszna. Firma ochroniarska może zmienić nazwę, Ikea tej możliwości nie ma. Ikea jest odpowiedzialna za swojego podwykonawcę, i nie rozumiem czemu mają być z tego faktu rozgrzeszeni. Oni są sklepem, ich reputacja jest niezwykle ważna. W ich interesie jest aby pracownicy byli traktowani po ludzku. Jeśli Solid szkodzi ich marce to może czas zmienić firmę ochroniarską?
      • krystin3 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:49
        Naszą uczelnię też ochrania "Solid" - i wszyscy pracownicy są
        emerytami lub rencistami.
      • robe1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:51
        czytam powyższe wypowiedzi i co niektóre mają sens, co do pracy
        ochraniarzy w Ikei i tym podobnych obiektach, chcę zwrócić uwagę że
        w większości jest to obsada składająca się z emerytów i rencistów,
        którzy dorabiają sobie do swoich świadczeń. Firmy ochrony z chęcią
        wyrabiają sobie statuty zakładów pracy chronionej i w tej sytuacji
        mogą sobie pozwolić na zaniżanie wysokości roboczogodziny, dla
        ciekawości podam że zatrudniając renciste o umiarkowanym stopniu
        niepełnosprawności otrzymując dotację można sobie pozwolić wejść na
        kontrakt za 4,00 zł netto i tak można z tego wycisnąć pare groszy na
        czysto. tak więc drodzy związkowcy nie problem tkwi w niezadowoleniu
        pracowników (emerytów, rencistów) czyli w mniemaniu pracowników
        ochrony - bo oni za każdą stawkę popracują dorabiając sobie do
        emeryturki i ewentualnie pracodawca wypłaci im dodatkowe pieniążki
        za dojazdy do pracy (bo to też zrefunduje PEFRON), tak naprawde
        problem tkwi w możliwości wykorzystania polskich przepisów dot.
        zakładów pracy chronionej. Pozdrawiam
        • ipta Re: Protest ochroniarzy Ikei 28.11.09, 07:40
          rolnik nie sieje tam gdzie mu nic nie urośnie ,więc dlaczego ludzie pracują tam
          gdzie im nie płacą ! ! !
      • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:57
        > Ikea jest odpowiedzialna za swojego podwykonawcę,

owszem, ale jak dla mnie, to tylko tego co sprzedaje, chyba nie muszę tłumaczyć,
        że jak podwykonawca ich artykułów daje ciała, ze złą produkcją, to tracą
        zamówienia, może i w tym przypadku tak się skończy. Jak sądzisz, kto na tym straci?
    • a1.23 Troska o policyjnych emerytów? 27.11.09, 19:38
      Przecież w tzw. ochronie pracują prawie sami emerytowani wojskowi i
      policjanci. Czym się przejmować? Oni i tak mają za dużo, emerytura mundurowa i
      wypłata - też chciałbym tak mieć. Tylko nie puszcie, że trzeba było iść do
      wojska, bo kto by na 15 milionów nierobów robił. A 40-letni emeryt ile odłożył
      na swoją emeryturę? Na pewno rolnik i górnik mu do niej dopłacają.
      • cillian1 Re: Troska o policyjnych emerytów? 27.11.09, 19:48
        > Na pewno rolnik i górnik mu do niej dopłacają.

nie wiem, ale na pewno ich "dogrzewają", paląc opony :)))
      • zigzaur Re: Troska o policyjnych emerytów? 27.11.09, 20:42
        Odwrotnie.
        To do górnika i rolnika się dopłaca.
    • rad-zap Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:54
      Czytam te wpisy i się załamuję... W PL nigdy niestety nie będzie dobrze, a
      zawiść i społeczna degrengolada sięgają zenitu. Komentarze pełne chamstwa i
      wyższości w stosunku do gorzej zarabiających. Wstyd. W Leeds aktualnie trwa 3
      miesięczny strajk służb sprzątających miasto. Śmieci nie są wywożone, szczury
      i lisy biegają po ulicach. Ludzie jednak, mimo, że żyją w smrodzie i syfie,
      zdecydowanie popierają strajk śmieciarzy, którym urząd miasta chce obciąć
      zarobki. Ot różnica... A u nas? nieważne kto strajkuje, kto domaga się
      lepszych pensji. Motłoch forumowy wie lepiej. Niech zdychają z głodu, albo
      zmieniają robotę. Bo przecież każdy może być maklerem. Guru Balcerowicz tak
      mówił i to musi być prawda!
      • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 20:02
        > zawiść i społeczna degrengolada sięgają zenitu.

czego nie zrozumiałeś? Nie rozumiesz, że tutaj chodzi o starą polską zasadę?:

"sąsiad ma lepiej, trzeba go oskarżyć o wszystko co złe dla mnie"

Tu nie idzie o to, że oni zarabiają mało, tu idzie o to, że mają pretensję nie
        do tego podmiotu ;)
    • robe1 Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 19:56
      jeżeli chodzi o mandaty PIP to stawka zaczyna się od 500 do 30 000
      zł ale to pracodawcą wisi, jeżeli kolego liczysz nadgodziny 50% i
      100% to zapomnij o tym w ochronie, bo wszelkie nadgodziny są
      wypłacane w spółce córce na umowę zlecenie i w tym przypadku PIP
      może sobie kontrolować....
      • cillian1 Re: Protest ochroniarzy Ikei 27.11.09, 20:33
        > wypłacane w spółce córce na umowę zlecenie i w tym przypadku PIP
        > może sobie kontrolować....

i żaden donos nie pomoże? :( Kurde, może trzeba prawo zmienić!
    • munkela To nie sa pracownicy IKEA! 27.11.09, 20:32
      Oni pracuja dla firmy ochraniarskiej. Niech tam zglaszaja swoje
      pretensje.

Z tekstu wynika, ze Solidarnosc nie potrafi ustalic dla kogo pracuja
      ludzie w imieniu ktorych, Solidarnosc protestuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka