aktyntasza I ty będziesz emerytem 15.12.09, 09:52 Wszyscy mówią że trzeba zlikwidować KRUS … że trzeba zlikwidować OFE … ale nikt nic nie robi i jest tak jak jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
bubunia1953 I ty będziesz emerytem 15.12.09, 09:57 polscy zlodzieje zniszczyli juz prawie wszystko zaklady pracy teraz zniszcza emerytury tak im pomaga historyk w ipn tak kler chociaz sami lupia zus i panstwo w imie czego ale moze to jakis madry i silny poprawi WYBIJE ZLODZIEJI I PRAWICE SWIETA KROWE Odpowiedz Link Zgłoś
gosc_nty Zus zaniza kapital poczatkowy ! 15.12.09, 10:09 Stosjue twardo ustawe o FUS z 1998,r gdie jest zapisane zee wymiar skladkowy i nieskladkowy rozlicza sie tylko w pelnych miesiacach. tymczas od 1983r jest regulacja obowiazujaca, ciagle, ze czas niepelen pracy rozlicza sie w dniach, tee zamienia na miesiace, a te na lata, ustawa z 1983r wyraznie wskazuje ze nie wolno zanizac czasu pracy ja mam czas skladkowy x miesiecy i 28 dni, naliczono mi tylko x nieskladkowy, po ograniczeniou do1/3 skladkowego, y miesicy i 20 dni, naliczono mi y lacznie w plecy mam 60 zlotych kapitalu poczatkowego a miesiec rozliczeniowy w zusie to 30 dni co wiecej osoby, ktore maja nizszy czas pracy skladkowej i nieskladkowej niz 6 miesiecy nie maja naliczanego kapitalu poczatkowego w ogole, patrz ustawa FUS Odpowiedz Link Zgłoś
zayed ZUS vs Madoff ?? Both Ponzi Scheme 15.12.09, 10:14 "Musimy w końcu sprawić, aby rodziło się więcej dzieci, bo ktoś musi na przyszłych emerytów pracować." po ludzku: Potrzeba wiecej niewolnikow :D buahahaha Czemu oszczedzac ludzia niepozwola. TYlko promuja pozio scheme? Odpowiedz Link Zgłoś
kotryna Re: ZUS vs Madoff ?? Both Ponzi Scheme 15.12.09, 15:19 zayed napisał: > Czemu oszczedzac ludzia niepozwola. TYlko promuja pozio scheme? Możesz to przetłumaczyć na polski? Odpowiedz Link Zgłoś
uookasz Re: ZUS vs Madoff ?? Both Ponzi Scheme 15.12.09, 16:58 a czego tu nie rozumiesz ? ponzi scheme - system argentynski porobil chlopak literowki ale ma racje, ofe i zus to jeden wielki scam Odpowiedz Link Zgłoś
wedry I ty będziesz emerytem 15.12.09, 10:37 A juz myslalem ze to nastepne wredne namowy na III Filar. A tu madre postulaty, tylko ktory rząd wprowadzi rownosc miedzy normalnie pracujacymi a gornikami i rolnikami? Watpie ze PO/PIS, moze Korwin by dal rade? W koncu tych 80% placacych na gornikow i rolnikow, emerytury mundurowe w wieku kurcze 40 lat, powie dosc. Odpowiedz Link Zgłoś
ari.vatanen Politycy postawili w pewnym momencie na edukację 15.12.09, 10:43 społeczeństwa. I bardzo dobrze! Tylko że dalej traktują przeciętnego obywatela jak ciemną masę. Gdyby partyjniacy z rządu mówili otwarcie do społeczeństwa tak jak jest to w tym artykule i realizowali te cele to nie mieliby problemów z wygraniem następnych wyborów. A tak boją się, brak im odwagi, a społeczeństwa na tym traci bo nie ma nawet na kogo głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Społeczeństwo musi zacząć myśleć 15.12.09, 11:10 Musimy podnieść wiek emerytalny kobiet i mężczyzn. Polki nadal pracują pięć lat krócej, a to oznacza mniej zgromadzonych składek i niższą emeryturę. Musimy zlikwidować kastowe przywileje górników, mundurówki, rolników. To trudne. Nikt nie rozstaje się z przywilejami bez bólu. Musimy w końcu sprawić, aby rodziło się więcej dzieci, bo ktoś musi na przyszłych emerytów pracować. Zgadza się.Z drobnym wyjątkiem.Ja nie chcę żeby ktoś na mnie, czy moją emeryturę pracował.Sam chcę ją sobie wypracować i nie mam ochoty dzielić się mymi zyskami z innymi,a ma pewno nie w dotychczasowej skali.Proponuję propagowanie systemu na zasadzie:Jak sobie pościelesz,tak się wyśpisz.Potrafię samodzielnie lokować część swoich dochodów z myślą o przyszłej emeryturze/ z niezłym zyskiem,większym niż ZUS czy OFE /.I taką świadomość i wiedzę należy propagować wśród społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Nie chcę wysokiej emerytury! 15.12.09, 11:18 Chcę niską - najlepiej 0 złotych. Chcę, żeby państwo odpimpało się w końcu ode mnie i przestało myśleć o tym, co mi tu jeszcze polepszyć. Zadbam o siebie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.100 I ty będziesz emerytem 15.12.09, 11:28 Panowie Redaktorzy! Tworzycie swoje piękne artykuły siedząc za biurkiem, popijając kawkę zarabiając grubo ponad średnia krajową... Dlatego tak łatwo pisać Wam takie hasła "nie może być tak, że w kraju są równi i równiejsi". Praca w służbach mundurowych związana jest z ciągłym stresem, a warunki w których się pracuje często uwłaczają godności człowieka... Nie wspominając już o zarobkach do których po prostu jest się wstyd przyznać... Nie macie zatem pojęcia o czym piszecie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rtpm Re: I ty będziesz emerytem 15.12.09, 13:59 Dlaczego nie emerytura po 5 latach? Ilu gliniarzy dalej pracuje po 35 roku życia na emeryturze ? Tak was praca wykańcza (policjantów), że mogą dalej pracować? Zejdź na ziemię człowieku. Za ciężką pracę, którą wykonują policjanci walczcie o godną płacę, a nie od 35 roku na garnuszku państwa i dalej do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk99 A który niby poseł płaci ZUS od całej diety? 15.12.09, 11:36 Ciekawe ilu z posłów ma 2-gą pracę (czyli minimum krajowe 1300) od którego płaci sobie ZUS? Wszyscy? (prawo mówi że tylko od jednej pracy się płaci ZUS) Jak dziś będę nie płacił ZUSu ale inwestował np. w złoto i trzymał w skrytce w banku to na starość: a) będę miał pewne pieniądze, z którymi nie będę musiał się dzielić z rolnikami, mundurowymi etc. Złota inflacja nie zje - w złocie bochenek chleba zawsze tyle samo kosztował - 100, 200 i 500 lat temu. b) będę miał pieniądze, które mogę przekazać żonie,dzieciom w spadku. Wcale nie marzę aby moja żona pracowała do 67roku życia, co gazeta mi na siłę wciska że "warto"! c) Nade wszystko oficjalnie będę miał 0 dochodu (skrytki w banku nikt nie sprawdza), a zatem dodatkowo będę kwalifikował się do każdej formy pomocy społecznej!! Ja i cała moja rodzina! Panie Marku Góra - dziękuje! Pan mnie przekonał że warto zatroszczyć się o starość. Własną, nie cudzą! Odpowiedz Link Zgłoś
mannazwanny I ty będziesz emerytem 15.12.09, 11:41 wreszcie ktos poruszyl te kwestie;) Brawo za postulaty!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aksum78 Re: I ty będziesz emerytem 15.12.09, 11:58 Zamiast czekac co Nasi Synowie Narodu wymysla. Zbieram manatki i wra z z zona reemigruje z tego kraju. Pozdrowienia dla wytrwalych. Hard core po polsku to nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem I ty będziesz emerytem 15.12.09, 12:00 AWS, UW, PC, KLD, PiS, PO...- POdziękujcie im ;] Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz Po czynach ich poznacie 15.12.09, 12:06 Trzy reformy AWS - emerytalna, służby zdrowia i szkolna. Każda schrzaniona. Skutki każdy widzi. A capo di tutti capi tego rządu (i firmujący te reformy)jest Przewodniczącym Parlamentu Europejskiego. Znaczy docenilismy go. A może coś przeoczyłem??? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-ru Re: Po czynach ich poznacie 15.12.09, 13:00 Ale podniósł rękawice którą politycy dla poparcia wyborczego Mu ją z rąk wytrącili.Nikt nie ma takiej wiedzy żeby od razu reforma się udała więc trzeba ją przez lata poprawiać.Te reformy są niedokończone dlatego przynoszą skutki odwrotne do zamierzonych.Wcześniejsze emerytury stworzyły patologie na rynku pracy.Młodzi emeryci mający co miesięczny dopływ gotówki tworzą szarą strefę rynku pracy,są tanią siłą roboczą która odbiera chleb innym zawodom .Pracodawcy krytykując ZZ za roszczeniowe strajki mieli by odwagę przyznać że korzystają z usług młodych emerytów.W służbie zdrowia reforma miała przybliżyć lekarza do pacjenta a przybliżyła lekarza do portfela pacjenta,bo dlaczego chory po kilkunastu latach składek dowiaduje się w grudniu że tym miesiącu nie może być leczony bo brakło w NFZ kasy.Brakło kasy bo pracodawcy zatrudniając młodych emerytów nie odprowadzają składek.płacąc z "kamizeli" też nie odprowadzają składek,a klienta trzeba leczyć.Reforma szkolna przyniosła tylko koszty państwu które nie zwrócą się nigdy.Lepiej było zmniejszać liczbę uczniów w klasie co by miało lepszy wpływ na podniesienie poziomu nauczania.Reformatorzy uczyli się starym systemem i są chyba ....... . Odpowiedz Link Zgłoś
p_a_m Re: I ty będziesz emerytem 15.12.09, 12:19 A ja to p.... Pogodziłem się z wizją niższej emerytury. I nie mam ochoty płacić dłużej niż to konieczne na ZUS-y, OFE i inne dziadostwa okradające mnie co miesiąc. Kupić obligacje czy wybrać inny sposób inwestowania mogę sobie sam, znacznie taniej. I nie mam ochoty też dłużej pracować. Jak politycy chcą to niech sobie pracują aż do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas I ty będziesz emerytem 15.12.09, 12:45 Pozwólmy ludziom samodzielnie zadecydować, czy wolą iść wcześniej na emeryturę (60 lat) i dostawać grosze, czy popracować dłużej (do 70) i potem dostać wysoką emeryturę. Pierwsze rozwiązanie z pewnością wybiorą ludzie schorowani i zmęczeni, którzy mają z czego dokładać lub kobiety, które chcą opiekowac się wnukami (wtedy wspierane finansowo przez dzieci). Drugie rozwiązanie wybiorą osoby zdrowe, lubiące swoją pracę, z pewnością będzie ich bardzo wiele. Uelastycznijmy wiek emerytalny, wszyscy będą zadowoleni. Sztywny wiek, np. 65 czy 67 lat dla wszystkich jest bez sensu, bo wiele starszych osób nie ma już zdrowia i sił w tym wieku pracować. naprawdę, bardziej się opłaci dać tym osobom emeryturę, a na ich miejsce zatrudnić młodych. No i trzeba w końcu objąc takimi samymi zasadami mundurowych i rolników. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin2poznan pierd....nie 15.12.09, 13:18 chyba przestane czytac gazete(y) bo zaczyna mnie to juz wkurw...ac - co 2-3 dzien info ze za 20-30 lat bedziemy mieli niskie glodowe emerytury, co 5 dni ze jest dobrze w gospodarce i firmy zatrudniaja albo chca zatrudniac..... co 10 dni ze wystarczy skonczyc kolejne studia podyplomowe z kierunku xyz zeby zarabiac 2-3 srednie.... kurw... co za bzdury od 8 mc siedze na bezrobociu, wysylam okolo 20-30 cv mc i dostaje srednio 1 zaproszenie na rozmowe i na 80% rozmow slysze ze mam za wysokie wymagania placowe a mowie ze potrzebuje min. 2 netto zeby sie utrzymac (wczesniej zarabialem 2-3x tyle) .... mieszkam w duzym miescie, mam kredyt i dosc dobrze zarabiajaca zone, dzieci brak, zyjemy oszczednie, nie mamy auta, nie jezdzimy na wycieczki, nie konsumujemy (kino, sklepy, imprezy)- dzieki temu nie przymieram glodem i nie przychodza mi do glowy glupie pomysly..... a mimo to ogrania mnie frustracja jak czytam takie teksty... ciekawe jak czuja sie Ci, ktorym do pierwszego nie starcza i brak perspektyw na jutro.... Odpowiedz Link Zgłoś
rtpm Re: pierd....nie 15.12.09, 13:44 I dobrze gadasz. Codziennie okłamywani jesteśmy jak to jest dobrze, w radiu, w prasie audycje jaki to ZUS jest straszny i KRUS i nic się z tego nie robi. Problem wynika z tego, że każdy ubezpieczony w KRUS, lub policjant nie pochwala tego wątku. Politycy działają tylko pod publikę i wybory, dlatego nie zmieni KRUS bo porzuci ich wieś. Proste? Jedyny sposób jechać pod sejm i zrobić rozrubę jak to dzisiaj czynią hutnicy i reszta. Szkoda tylko, że Ci policjanci oraz cała reszta, która cieszy się z niższych składek lub przywilejów nie wie, że za ileś tam lat też zostanie na lodzie. Reasumując, gadać a nie tylko gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
rtpm Re: pierd....nie 15.12.09, 13:46 Poprawka: Działać a nie gadać. Ja na manifestację pojadę, a mam do przejechania pół Polski. Tak oberwałem od ZUS, że zrobię wszystko żeby molocha rozwalić. images.google.com/images?hl=pl&source=hp&q=budynek+zus&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2&aq=f&oq= Niechaj ten link zostanie motto tego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
aksum78 do marcin2poznan 15.12.09, 13:44 ciekawe jak czuja sie Ci, ktorym do pierwszego nie starcza i brak perspektyw na jutro.... Biora d... w troki i sie stąd zwijają. Odpowiedz Link Zgłoś
bojabedezlosliwynamaxa A dlaczego?Bo dopłacamy do drących mordę chamów 15.12.09, 13:43 takich jak dzisiaj w Warszawie!! Pier.. górników, którzy myślą, że nadal należą im się żółte firaneczki i wieśniaków z KRUSU!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tamozna "Musimy w końcu sprawić, aby rodziło się więcej 15.12.09, 13:51 dzieci, bo ktoś musi na przyszłych emerytów pracować." na potęgę te dzieci rodzić i ciekawe czym wykarmić,za co ubrać i za co wysłać do szkoły, nie wspomnę o nauce języków teraz? Nie wiem co będzie jutro a dziś wyjeżdżam do pracy za granicę bo po studiach nie ma dla mnie pracy- w miarę stabilnej i normalnej... Za to muszę spłacić kredyt. Nie jest beznadziejnie, ale biednie. Nie chcę by moje dzieci słyszały w kółko: nie mam pieniążków... Tak było u mnie. Choć ponoć w okresach kryzysu i biedy rodzi się najwięcej dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
aksum78 I ty będziesz emerytem 15.12.09, 14:18 dzieci, bo ktoś musi na przyszłych emerytów pracować." na potęgę te dzieci rodzić i ciekawe czym wykarmić,za co ubrać i za co wysłać do szkoły, nie wspomnę o nauce języków teraz? Nie wiem co będzie jutro a dziś wyjeżdżam do pracy za granicę bo po studiach nie ma dla mnie pracy- w miarę stabilnej i normalnej... Za to muszę spłacić kredyt. Nie jest beznadziejnie, ale biednie. Nie chcę by moje dzieci słyszały w kółko: nie mam pieniążków... Tak było u mnie. Choć ponoć w okresach kryzysu i biedy rodzi się najwięcej dzieci... Popieram i tym samym sie kieruje wyjezdzajac stad w styczniu 2010. Dosc mam drugiej Irlandii Pana Tuska, Japonii Pana Wałęsy. Oczywiscie nalezy zlikwidowac przywileje emerytalne, ale jakos sobie nie wyobrazam 67 gornika pracujacego w polskich warunkach(1000m pod ziemia bo takie mamy złoza).Nigdy w gornictwie nie pracowalem, ale nie zazdroszcze.Do tego jeszcze najwiekszy odsetek niepracujacych po 50-tce, znikomy program przekwalifikowan i itp.dyskriminacja pracujacych matek( brak żłobków w miejscach pracy) i tak mozna wymieniać i wymieniać. Pozdrawiam emigrantów Odpowiedz Link Zgłoś
fala16 Wysokość emerytury? 15.12.09, 14:39 Jaka jest obecnie średnia wysokość emerytury cywilnej w większych miastach np. Warszawa, Wrocław, Łódź, Poznań.... Czy wynosi tyle co średnia płaca, czyli ok. 3200? Odpowiedz Link Zgłoś
krusek34 I ty będziesz emerytem 15.12.09, 15:00 własnie, też mam zamiar sam oszczedzac i przejsc na emeryture kiedy bede chciał, o. jestem młody, pracuje - mysle ze jestem w stanie zgromadzic odpowiedni kapitał na starosc bez ogladania sie na to co ci na gorze wymysla. Odpowiedz Link Zgłoś
dan-tete Re: I ty będziesz emerytem 16.12.09, 09:46 Ja chciałbym jaoś aktywnie inwestować oszczędności ale nie potrafię i zupełnie się na tym nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
maciej3554 Re: I ty będziesz emerytem 16.12.09, 13:12 doradca albo samoedukacja. parę miesięcy regularnego śledzenia portali gospodarczych, blogów finansowych, strona gpw i podstawową wiedzę będziesz miał i jedziesz ;) ja też tak zaczynałem. Odpowiedz Link Zgłoś
dan-tete Re: I ty będziesz emerytem 17.12.09, 10:37 masz jakieś sprawdzone portale i blogi dobre do nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej3554 Re: I ty będziesz emerytem 17.12.09, 15:56 google nie gryzie, masa tego jest ;) bit.ly/6GEyUf bit.ly/5G96PH bit.ly/5GrO6c Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Obowiązkowy ZUS jest niezgodne z Konstytucją 15.12.09, 15:08 Wiadomo, skąd ZUS bierze pieniądze na obecnych emerytów. Wiadomo także, co to jest zasada solidaryzmu społecznego. Problem polega na tym, że zasada solidaryzmu społecznego jest socjalistycznym terminem, komunistyczną "redystrybucją dóbr" po to, by nie nastąpiła zbytnia koncentracja kapitału w rękach obywatela. Mam świadomość, że jeszcze ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych NIE została uznana w tym zakresie za niezgodną z Konstytucją. Wiadomo też, co wbrew literalnemu zapisowi TK orzecze, na co wskazuje orzeczenie w sprawie dot. ograniczenia wskaźnika podstawy wymiaru do 250%. Sformułowanie "solidaryzm społeczny" jest wyłącznie kluczem, by w imię bliżej niedookreślonych zasad zabierać ludziom pieniądze, zgodnie z ustawą (o systemie ubezpieczeń społecznych), która w zakresie obowiązku nie posiada delegacji z Konstytucji. Niestety zniewolenie umysłów działa właśnie na takiej zasadzie: "bo jest solidaryzm społeczny" "bo zawsze się płaciło na ZUS" etc. I właśnie dlatego są skutki w postaci 30 letnich emerytów, 40 letnich rencistów itd. W krajach, gdzie ludzie sami sobie wypracowują emerytury struktura społeczeństwa jest inna, nie ma tylu rencistów, nie jest tak potwornie hamowana działalność gospodarcza. A ZUS jest ogromnym hamulcem gospodarki, niszcząc lub nie pozwalając prowadzić działalności drobnym firmom (zwłaszcza małym, rodzinnym, które nie mają takiej płynności finansowej jak obce i duże koncerny) wskutek polityki fiskalnej bardziej represyjnej niż aparat skarbowy. Dlatego, mając na względzie przepisy, których w istocie samo państwo się nie trzyma oceniam, że państwo (za pośrednictwem ZUS) mnie okrada. Bez różnicy jest, czy zabiera mi coś z półki w sklepie, czy z szafy w domu, podbiera z konta czy zmusza mnie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem. Dlatego ktoś, kto nie rozumie tych wszystkich zależności mówi o "solidaryzmie społecznym". O "solidaryzmie społecznym mówią też ci, którym nie jest na rękę zmiana status quo, czyli Skarbowi Państwa (chronionemu przez Parlament), ZUS-owi, bo tysiące ludzi straci pracę, a wreszcie wymiarowi sprawiedliwości, który teoretycznie jest niezawisły, a praktycznie wisi na garnuszku Skarbu Państwa. Swoją drogą zasada solidaryzmu społecznego oraz zabezpieczenia społecznego w takim kontekście powinna się realizować z podatków - i po to właśnie jest pomoc społeczna. ZUS (a konkretnie obowiązkowe ubezpieczenia społeczne) jest tylko po to, by wyciągać pieniądze od nas, płacić je innym, pobierając jeszcze swoje ogromne koszty obsługi. Co więcej, ten ZUS nie płaci w terminach na OFE, od tego też pobiera prowizję (bezpośrednio z mojej składki), a OFE jako składnik systemu przymusowego ubezpieczenia też źle gospodaruje swoimi pieniędzmi. A jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że holenderski narodowy ubezpieczyciel (odpowiednik naszego ZUS) ostatnio zarobił ogromne pieniądze, bo kilka lat temu zainwestował w prawa majątkowe od utworów Michaela Jacksona. Więc da się zarobić. Tylko trzeba chcieć i mieć motywację do działania na rzecz obywatela, a nie tylko do zapełnienia trzosu fiskusa. Więcej na temat niekonstytucyjności ZUS w blogu www.antyzus.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
m.agi I ty będziesz emerytem 15.12.09, 15:58 A ja jestem zdania że nie musi być tak strasznie źle. Przecierz te wszystkie symulacje przeprowadzone zostaly przy zalozeniu ze nic w systemie emerytalnym sie nie zmieni! Ja swoją emeryture bede pobierac dopiero za 40 lat I jestem dobrej mysli, uważam ze przez tyle lat sytuacja moze się jeszcze diametralnie zminic. Rozumiem zbulwersowanie osob, ktore odprowadzaja skladki I nagle okazalo sie ze ich konta sa puste, ale ja do takich osob nie naleze. Odprowadzam skladki do Ofe, ktore nie przynioslo mi strat nawet w dobie kryzysu, poza tym z tego co sie orientuje ten fundusz od poczatku powstania plasuje sie na stalej wysokiej pozycji. Ja się nie martwie o swoja emeryture. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_oi Re: I ty będziesz emerytem 15.12.09, 17:13 A jaką pracę będą wykonywać 65-, 67- letni emeryci? Jeśli teraz młodym ludziom, po studiach, trudno jest zanleźć sensowną pracę, a będą musieli konkurować z sześćdziesięciolatkami? A żłobki to naprawdę fatalne miejsce. Zapytajcie pedagogów. Odpowiedz Link Zgłoś
jbed I ty będziesz emerytem 15.12.09, 17:51 Mamy pracować dłużej, ale pytanie - gdzie? Pytanie drugie - po co? Jak widać im później przechodzi się na emeryturę tym dostaje się niższą. Nawet jeżeli za każdy dodatkowy rok odłoży się więcej to ile więcej będzie emerytury - 2-3% ? Odpowiedz Link Zgłoś
n.jn Odsunąć wszelkiej masci socjalistów od koryta... 15.12.09, 18:35 Pracujesz na etacie - 85% forsy oddajesz panstwu. Nikt tego nie zmieni, bo demokracja z natury korumpuje. Postulaty w sumie słuszne, ale i tak powściągliwe. Niech nie gnebia przedsiebiorcow Odpowiedz Link Zgłoś