elsby 04.01.10, 07:19 Niby mała rzecz, ale świetnie pokazująca policyjną wredność polskiej mentalności zawsze i wszędzie możesz się nie spodobać jakiejś cholernej Madzi i ciągany za to po sądach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aborygen1 Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 07:19 Elzbieta Kruk cale szczescie nie jest niepelnosprawna gdyz wtedy nie mozna by powiedziec o niej zlego slowa (wedlug niej). Cale szczescie podobno jest "pelnosprawna" wiec moge powiedziec ze to prosta kobieta ktora dorobila sie na tak zwanym polskim katolicyzmie. Zgnoi kazdego kto wystapi przeciwko radiu maryja i przyklasnie temu radiu za jego znany antysemityzm. Zaklamana hipokrytka... beton Odpowiedz Link Zgłoś
kaczynksi No chyba się ockną w tym SN!!!??? Kara za parodiow 04.01.10, 09:15 anie jakiejś dziewczyny!!! Nie dziwię się funkcjonariuszce PiSu Krukowej która "coś tam, coś tam" ale dziwię się sądom. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Czy to ta Kruk od wirusa filipińskiego w Sejmie? 04.01.10, 13:22 Czy jakaś krewna? Odpowiedz Link Zgłoś
spermaszatana Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 09:25 1) Rzekoma antysemicka wypowiedz Michalkiewicza odnosi sie do ksiazki: en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust_Industry Na marginesie jest to ksiazka napisana przez amerykanskiego zyda. Pewnie tez jest antysemita ;). 2) Sprawa rzekomej antysemickiej wypowiedzi Michalkiewicza, nie wyszla poza mury prokuratury. Po kilkunastu tygodniach zostala umorzona. Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 11:40 Wklejam tu co napisałem poniżej. Zależy mi na tym aby mój tekścik został przeczytany. "Pani Szczuka nie parodiowała kalectwa. Tylko w takim przypadku tytuł byłby poprawnym a jej zachowanie nagannym. Pani Szczuka parodiowała osobę publiczną jaką jest Pani Magdalena Buczek. Wykazała by się chamstwem wyśmiewając jej kalectwo ale ona szydziła ze sposobu w jaki ta Pani prowadzi swój program w telewizji. To zawsze wolno. Bardziej nagannym jest traktowanie Pani Magdalenę Buczek w telewizji Trwam gdzie mówi się o niej protekcjonalnie per Madzia. Traktując jak dziecko, lekceważąc ją! " Odpowiedz Link Zgłoś
dzioobas Tu nie chodzi o Szczuke tylko o granice wolnosci 04.01.10, 11:58 Nabijanie sie z niepelnosprawnosci, niezaleznie od jej stopnia lub komicznosci jest po prostu w zlym smaku. Pani Szczuka jest osoba publiczna i dziennikarka. Zanim sformulowala jakikolwiek szyderczy wywod mogla sprawdzic czy osoba faktycznie jest "lewa" czy niepelnosprawna. Niemniej jednak z punktu widzenia wolnosci wypowiedzi poza niesmakiem miesci sie to w jej granicach i jest szeroko stosowane na swiecie (patrz "Larry Flynt" albo chociazby Stephen Hawking jako obiekt drwin po obydwu stronach oceanu) Faktycznie, skoro Szczuka nabijala sie z jej tonu i zachowania to sprawy nie ma. Nie uwazam, ze niepelnosprawnosc, kolor skory, czy pochodzenie spoleczne w jakikolwiek sposob daja ludziom taryfe ulgowa do partycypowania w kretynskich projektach lub bycia po prostu glupim. Jak mawiala moja babcia - ludzie dziela sie na glupich i madrych. Te kryterium jest fundamentalne i w ramach satyry je podkreslic mozna uciekac sie do nasladowania oraz przedrzezniniania osobnika skazonego destruktywna postawa spoleczna lub po prostu glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:11 epupecki napisał: > Wklejam tu co napisałem poniżej. Zależy mi na tym aby mój tekścik > został przeczytany. > > "Pani Szczuka nie parodiowała kalectwa. Tylko w takim przypadku > tytuł byłby poprawnym a jej zachowanie nagannym. Pani Szczuka > parodiowała osobę publiczną jaką jest Pani Magdalena Buczek. > Wykazała by się chamstwem wyśmiewając jej kalectwo ale ona szydziła > ze sposobu w jaki ta Pani prowadzi swój program w telewizji. To > zawsze wolno. Bardziej nagannym jest traktowanie Pani Magdalenę > Buczek w telewizji Trwam gdzie mówi się o niej protekcjonalnie per > Madzia. Traktując jak dziecko, lekceważąc ją! " > > Ależ oczywiście Szczuka nie zamierzała żartować z niepełnosprawności Magdaleny. Zamierzała tylko szydzić z jej uczuć i pracy na rzecz bliźnich. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:27 123456ag napisał: >> Ależ oczywiście Szczuka nie zamierzała żartować z niepełnosprawności Magdaleny. > Zamierzała tylko szydzić z jej uczuć i pracy na rzecz bliźnich. ...akurat co do tego nie ma zgody: zajrzyj na You Toube i obejrzyj sobie jeszcze raz. Szczuka kpiła jedynie ze sposobu jej wyrażania się - i o to należałoby mieć pretensję do TV Trwam, że zrobiło z niej ciotkę idiotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
renifer_lopez Czemu nie ukarano Gazety Wyborczej ? 04.01.10, 12:36 ... za antysemickie wpisy na jej forum? Dopiero wtedy można będzie pomyśleć o ukaraniu RM za antysemickie głosy dzwoniących do tego radia. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Tradycyjne rżnięcie głupa "antysalonowca". 04.01.10, 14:01 Niby, wypowiedź na forum GW i wypowiedź na antenie RM to samo, ale wyłącznie niby. Wystarczy przyjżeć się szczegółom i widac jak "niektóre" osoby potrafią pięknie udawać większych idiotów niż są nimi naprawdę: 1. Gazeta.pl stosuje cenzurę PO pojawieniu się wypowiedzi. Nikt domyślnie nie jest cenzurowany ZANIM coś napisze. Chyba, że podpadniesz wtedy dostajesz bana na WSZYSTKO co piszesz. Jakoś nie słyszałem by kiedykolwiek jakaś wypowiedź "anty-" wisiała po tym jak się zawiadomi adminów. Radio Maryja stosuje cenzurę PRZED wypowiedzią. Chyba już wszyscy słyszeli o czymś takim jak pętla opóźniająca Tu więcej Także spokojnie może jeśli chce usunąc wypowiedzi karalne ZANIM one padną z jej anteny. 2. Następna różnica to taka, że forum Gazeta.pl nigdy nie miało ani mozliwości, ani zwyczaju komentowania wszystkich wypowiedzi uczestników tego forum. Czasem zdaraz się to na niektórych forach względem niektórych wypowiedzi. Ot ruszy się admin i wytłumaczy swoje działania. Jest to jednak RZADKOŚĆ. Co innego wypowiedzi na falach RM - tam komentarz jest NORMALNĄ procedurą. 3. Różnica tez jest czysto ilościowa. IMHO ilość wypowiedzi pojawiających się na CAŁYM forum Gazeta.pl na minutę idzie jak nie w tysiące to w dziesiątki na raz. Co innego na falach RM - tu może na raz mówić tylko JEDNA osoba. Reakcja na jej wypowiedź może być NATYCHMIASTOWA. Problem zaś nie tkwi w tym, że od czasu do czasu jakiś debil rzuci antysemickim hasłem ale, że RM MOŻE coś z tym zrobić zarówno PRZED tym jak to pójdzie na emisję jak i skomentować to PO tym jak już te słowa padną. RM jednak najczęściej nie robi NIC, a czesto jeszcze przytakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
minkat Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 15:03 Masz zupelna racje. Nawet jezeli sposob mowienia Magdy Buczek jest wynikiem jej choroby, to skad czlowiek ma to wiedziec? Szczuka przeprosila za swoje slowa zaraz po tym ja dowiedziala sie o chorobie tej pani(kazdemu normalnemu czlowiekowi byloby glupio, gdyby sie dowiedzial, ze zartuje z osoby chorej) i na tym sprawa powinna sie zakonczyc. Tym bardziej, ze dotyczy chrzescijanskiej rozglosni, a jak wiadomo chrzescijanstwo nakazuje wybaczac, nadstawiac drugi policzek itp. Jak widac msciwa pani Kruk nie uwazala na lekcjach religii, ktora wyciera sobie buzie. Odpowiedz Link Zgłoś
renifer_lopez Szczuka już przyznała się, bez bicia ... 04.01.10, 12:49 ... do winy i wyraziła skruchę, a nawet - w swej łaskawości - obiecała pokrzywdzonej jakieś zadośćuczynienie. Więc skąd te rozterki Agory, czy Polsat jest winien, czy nie? Że winien to już wiemy z faktu przyznania się Szczuki. Z kolei redaktor T. Lis z redaktorem J. Żakowskim parodiowali w radio TOK FM redaktor J. Lichocką. Widocznie ludzie rozumni są jakoś rozumni inaczej. Co będzie jak w rozpędzie zaczną parodiować żydów lub holocaust i przysporzą Polsce problemów międzynarodowych. Może lepiej już dziś się z nimi pożegnać? Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Szczuka już przyznała się, bez bicia ... 04.01.10, 14:20 renifer_lopez napisała: > Że winien to już wiemy z faktu przyznania się Szczuki. Co ma fakt przyznania sie do winy? Jest to moze przeslanka, ale nie jest to dowod. Jak sie przyznam, ze jestem kosmita to nie uczyni to ze mnie przybysza z Marsa. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 07:19 Niepełnosprawność dotyczy łamliwości kości a nie formy wypowiedzi czy tembru głosu. Ludzie kościoła zawsze mają rację. Jeżeli nie mają patrz punkt pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Czy niepełnosprawność poza łamliwością kosci doty- 04.01.10, 07:21 czy czegoś innego ?. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 11:12 krzych.korab napisał: > Niepełnosprawność dotyczy łamliwości kości a nie formy wypowiedzi czy tembru > głosu. Ludzie kościoła zawsze mają rację. Jeżeli nie mają patrz punkt pierwszy. Barwa głosu wynika z i jest cześcią tej choroby, dzieci i dorośli z taką chorobą nie mogą biegać, krzyczeć, szaleć, dlatego inaczej rozwija sie ich kościec, klatka piersiowa, aparat mowy, stąd ich głos nie jest tubalnym głosem drągala, ale jest raczej cichy a moze byc nawet niewyraźny. Parodiowanie Szczuki (być moze nieswiadomej stanu zdrowia dziewczynki) moze byc jednak odebrane jako narusznie godnosci tej dziewczynki. I wg mnie czymś takim było. A to dlatego ze o parodii mozna mówić wtedy gdy ktoś uwypukla/naśladuje/parodiuje zachowania manierystyczne, teatralne osob zdrowych - można parodiować smiech Dody, czy jąkanie sie Adama Michnika. Tu jednak wyśmiewano autentyczną aktywność religijną osoby niepełnosprawnej i nie jest to prawo do parodii ale naruszenie godnosci takiej osoby. Szczuka mogła nie wiedziec, ale na tym własnie polega obowiazek nadawcy ze gdy montuje i nie puszcza na żywo programu to powinien sprawdzic. Polsat nie sprawdził - kara jak najbardziej uzasadniona i słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 11:21 pinocchio napisał: > > Parodiowanie Szczuki (być moze nieswiadomej stanu zdrowia dziewczynki) moze > byc jednak odebrane jako narusznie godnosci tej dziewczynki. I wg mnie czymś > takim było. > A to dlatego ze o parodii mozna mówić wtedy gdy ktoś > uwypukla/naśladuje/parodiuje zachowania manierystyczne, teatralne osob > zdrowych - można parodiować smiech Dody, czy jąkanie sie Adama Michnika. > > Tu jednak wyśmiewano autentyczną aktywność religijną osoby niepełnosprawnej i > nie jest to prawo do parodii ale naruszenie godnosci takiej osoby. > > Szczuka mogła nie wiedziec, ale na tym własnie polega obowiazek nadawcy ze > gdy montuje i nie puszcza na żywo programu to powinien sprawdzic. > Polsat nie sprawdził - kara jak najbardziej uzasadniona i słuszna. > > ...to może jednak doradzisz SN? Coś mi się wydaje, że gdyby to nie chodziło o RM, to pani Kruk nie kiwnęłaby nawet palcem u lewej nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:17 japico napisał: > ...to może jednak doradzisz SN? Coś mi się wydaje, że gdyby to nie chodziło > o > RM, to pani Kruk nie kiwnęłaby nawet palcem u lewej nogi. Być moze, masz rację. Ale przedmiotem tej sprawy nie są kwalifikacje czy stronniczość Elżbiety Kruk ale to czy nadawca telewizyjny moze nadać program (nie na żywo) w ktorym zaproszony do studia gość drwi (moze nawet nieswiadomie) z osoby niepełnosprawnej. Wg. mnie adekwatna kara finansowa jest prostym i zasadnym rozwiazaniem, jak mandat za naruszenie limitu prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:24 pinocchio napisał: > japico napisał: > > > ...to może jednak doradzisz SN? Coś mi się wydaje, że gdyby to nie > chodziło > > o > > RM, to pani Kruk nie kiwnęłaby nawet palcem u lewej nogi. > > Być moze, masz rację. Ale przedmiotem tej sprawy nie są kwalifikacje czy > stronniczość Elżbiety Kruk ale to czy nadawca telewizyjny moze nadać program > (nie na żywo) w ktorym zaproszony do studia gość drwi (moze nawet > nieswiadomie) z osoby niepełnosprawnej. > > Wg. mnie adekwatna kara finansowa jest prostym i zasadnym rozwiazaniem, > jak mandat za naruszenie limitu prędkości. ...jeszcze raz: nie ustaliliśmy jeszcze czy drwiła z jej niepełnosprawności czy tylko wymyślonej na potrzeby TV Trwam sposobu prezentacji tej, jakby nie było, kobiety. Według mnie to należałoby zastanowić się, czy ta, nazwijmy ją w dalszym ciągu Madzią, choć to dorosła kobieta, nie drwi ze sposobu nadawania księży i ich otoczenia. W każdym razie, drwin z niepełnosprawności tu nie było i nie tędy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 13:04 japico napisał: > ...jeszcze raz: nie ustaliliśmy jeszcze czy drwiła z jej niepełnosprawności > czy tylko wymyślonej na potrzeby TV Trwam sposobu prezentacji tej, jakby nie > było, kobiety. Acha, czyli wg Ciebie to ta dziewczynka czy kobieta jeździ na wózku na potrzeby wymyślonej prezentacji TV Trwam, ma problemy z artykulacją tez na te potrzeby i łamie sobie kości tez dla TV Trwam, bo wszystko to jest wymyślone a moze nawet takiej choroby jak łamliwość kości nie ma. Dokladnie własnie co napisałes polega drwina i naruszenie godnosci, czyli wykpiwanie ludzkiej niepelnosprawnosci ( w tym przypadku niezdolnosci artykulacji pełnym głosem) za którą stoi choroba. > Według mnie to należałoby zastanowić się, czy ta, nazwijmy ją w > dalszym ciągu Madzią, choć to dorosła kobieta, nie drwi ze sposobu nadawania > księży i ich otoczenia. to nie jest przedmiotem sprawy i sąd nie bedzie sie tym zajmował. >W każdym razie, drwin z niepełnosprawności tu nie było > i nie tędy droga. Drwina była ewidentna, Szczuka nawet zapowiedziała cytat a potem parodiowała głos. Kwestią pozostaje tylko pytanie czy nastąpiło naruszenie godności. Odpowiedzi rzeczywistej na to pytanie moze udzielić ta wysmiana dziewczyna i zwiazane z nią bliskie osoby z tych Kółek. Zadaniem sądu jest tylko stwierdzenie czy taka parodia mogła naruszać godność, jesli tak to kara jest słuszna. I nie ma tu znaczenia intencja i niewiedza Szczuki (chociaz wg mnie drwiła i chciala dokuczyć ) nie ma tez znaczenia czy dziewczynka milosiernie wybacza, albo czuje sie wyszydzona. Sąd ocenia jedynie czy taka "parodia" mogła byc naruszeniem godnosci osoby niepelnosprawnej, godnosci chronionej prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 13:47 pinocchio napisał: > japico napisał: > > > > ...jeszcze raz: nie ustaliliśmy jeszcze czy drwiła z jej > niepełnosprawności > > czy tylko wymyślonej na potrzeby TV Trwam sposobu prezentacji tej, jakby > nie > > było, kobiety. > > Acha, czyli wg Ciebie to ta dziewczynka czy kobieta jeździ na wózku na > potrzeby wymyślonej prezentacji TV Trwam, ma problemy z artykulacją tez na te > potrzeby i łamie sobie kości tez dla TV Trwam, bo wszystko to jest wymyślone > a moze nawet takiej choroby jak łamliwość kości nie ma. ...widzę, że w ogóle nie kumasz. Nie tylko nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, ale jeszcze ją przeinaczyłeś. Prawnicza przypadłość? Chodziło mi jedynie o to, że to TV TRWAM wykorzystuje jej inwalidztwo, nie dość tego nie informuje słuchaczy robiąc z niej dziewczynkę z głosem pięciolatki. > > Dokladnie własnie co napisałes polega drwina i naruszenie godnosci, > czyli wykpiwanie ludzkiej niepelnosprawnosci ( w tym przypadku niezdolnosci > artykulacji pełnym głosem) za którą stoi choroba. > Tutaj nie ma zgody. Szczuka nie wiedziała o tym fakcie. Pewnie ty jak i ja też nie. > > Według mnie to należałoby zastanowić się, czy ta, nazwijmy ją w > > dalszym ciągu Madzią, choć to dorosła kobieta, nie drwi ze sposobu nadawa > nia > > księży i ich otoczenia. > > to nie jest przedmiotem sprawy i sąd nie bedzie sie tym zajmował. > > >W każdym razie, drwin z niepełnosprawności tu nie było > > i nie tędy droga. > > Drwina była ewidentna, Szczuka nawet zapowiedziała cytat a potem parodiowała > głos. Dobrze mówisz: głos. Nie wiedziała nawet, że jeździ na wózku i jest w ten sposób niepełnosprawna. > Kwestią pozostaje tylko pytanie czy nastąpiło naruszenie godności. > > Odpowiedzi rzeczywistej na to pytanie moze udzielić ta wysmiana dziewczyna i > zwiazane z nią bliskie osoby z tych Kółek. > Otóż to. One się nie wypowiadają, wypowiada się natomiast pani Kruk z prehistorycznej organizacji. > Zadaniem sądu jest tylko stwierdzenie czy taka parodia mogła naruszać godność, > jesli tak to kara jest słuszna. > I nie ma tu znaczenia intencja i niewiedza Szczuki (chociaz wg mnie drwiła i > chciala dokuczyć ) nie ma tez znaczenia czy dziewczynka milosiernie wybacza, > albo czuje sie wyszydzona. Sąd ocenia jedynie czy taka "parodia" mogła byc > naruszeniem godnosci osoby niepelnosprawnej, godnosci chronionej prawem. > Znowu odwracasz kota ogonem. Wybaczam ci. Młody i nie wie co czyni. Poćwicz trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 14:10 japico napisał: >...widzę, że w ogóle nie kumasz. Nie tylko nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, > ale jeszcze ją przeinaczyłeś. Prawnicza przypadłość? > Chodziło mi jedynie o to, > że to TV TRWAM wykorzystuje jej inwalidztwo, nie dość tego nie informuje > słuchaczy robiąc z niej dziewczynkę z głosem pięciolatki. Po pierwsze to nie ma nic do rzeczy. Po drugie to jest jedynie twoja, przypuszczam że błędna, interpretacja. ( tak głupia jakbys powiedzial ze TVN wykorzystuje Durczoka bo nie informujac ze jest ze Śląska robi z niego durnia ) Sąd nie bedzie zajmował sie tym czy ta kaleka dziewczynka modli sie z gorącą wiarą w sercu czy tez jest instrumentem wyreżyserowanego programu. Fakty sa proste: Dziewczynka modli sie na antenie radia bo w tym kraju jest wolnosc religijna, jest kaleką mowi niewyraźnie i prawo chroni jej godnosc jako osoby. > Tutaj nie ma zgody. Szczuka nie wiedziała o tym fakcie. Pewnie ty jak i ja > też nie. Moze wiedziala moze nie, wydawca jest opowiedzialny za tresc, treść wg mnie naruszyla godnosc, a niewiedza nie jest w tym przpadku wytlumaczeniem (moze byc czynnikiem łagodzącym) Nalezalo sprawdzic, jak sie nie sprawdza to sie płaci. Sąd zdecyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Pisałem!kosciół ma zawsze rację! jak nie, patrz 04.01.10, 14:26 punkt pierwszy. A ty pinocchio jesteś tego przykładem. Nie wierzycie nikomu nawet Chrystusowi bo nie stosujecie się do jego nauk. Choćby o nadstawianiu policzka. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Pisałem!kosciół ma zawsze rację! jak nie, pat 05.01.10, 23:13 krzych.korab napisał: > punkt pierwszy. A ty pinocchio jesteś tego przykładem. Nie wierzycie nikomu > nawet Chrystusowi bo nie stosujecie się do jego nauk. Choćby o nadstawianiu > policzka. Krzysiu, co cesarskie cesarzowi, a co boskie Bogu. Wiec nie mieszaj Szczuki, kalekiej dziewczynki, Wojewódzkiego i Chrystusa. Bo to tak jakby pierwiastek z dwóch skarzył sie ze jest gorzej traktowany w ZUSie niż oszczep australopiteka. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 15:22 A z osób niepełnosprawnych nie można żartować, nie można ich parodiować ?. Słyszałam niejednokrotnie, że ludzie niepełnosprawni nie chcą litości a takiego samego traktowania jak zdrowi. Być może jednak ta dziewczyna chce litości, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 11:30 A ja uważam, że pariodiować można bez wyjątku WSZYSTKICH, tylko czekam kto wreszcie zacznie, bo poza niewieloma wyjątkami, kabaret w Polsce jest na takim infantylnym dnie, że szkoda gadać. O kabarecie politycznym, ciętym i napiętnującym nie ma co wspominać - bo on w polskim mainstreamie kulturowym poprostu nie istnieje. Może nie musi, skoro rzeczywistość przerasta najlepsze gagi i puenty... Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:01 > A ja uważam, że pariodiować można bez wyjątku WSZYSTKICH parodiować tak, ale nie myl parodii z naruszaniem godnosci, albo może sprobuj dostrzec różnicę miedzy parodią jako efektem komicznym a naruszeniem godnosci innych osób. np nie jest parodią nasladowanie i śmianie się z bólu rodziny po śmierci bliskiego nie jest parodią kpienie z kalectwa czy ułomnosci innych ludzi oczywiscie ze to sie zdarza, w życiu prywatnym ominiesz taką prymitywnie naigrawajacą sie osobę, ale na szerokim forum publiczym a takim jest telewizja nalezy z tym walczyć, ta kara jest słuszna i ma sens. W USA gdzie istnieje szczegolna wrazliwosc na wolnosc slowa takie publiczne zachowanie jak Szczuki bez wątpienia skonczyloby sie przegranym procesem w sądzie. Warto porównać (zrobiono film) głośny przypadek Larrego Flinta - który wygrał proces z pastorem Jerrym Falwellem. Cieżko powiedziec by Flint parodiował - przerobil reklamę Campari w ktorej różne celebrities opowiadaly o swoim pierwszym razie. Flint wsadził do swojej parodii znanego z TV pastora Fawella ktory opowiadal o swoim pierwszym razie jako seksie z wlasną matką. Cóż jest to prostactwo, co sąd potwierdził jednocześnie uznając ze nie ocenia kategorii estetycznych parodii wiec respektuje formę parodii jaką przyją Flint w ramach wolnosci słowa. Fawell proces przegrał. Ale gdyby Flint wyśmiewał go ze wzgledu na rasę, wyznanie, niepełnosprawność nie mialby żadnych szans na obronę takiego zachowania. Polsatu nie usprawiedliwia to ze K.Szczuka nie wiedziała, bo powinien sprawdzic. Kara jest słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:19 pinocchio napisał: > Polsatu nie usprawiedliwia to ze K.Szczuka nie wiedziała, bo powinien > sprawdzic. Kara jest słuszna. pinocchio , sam sobie zaprzeczasz. Przeczytaj uważnie to co napisałeś, może tym razem coś zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pepe1569 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 14:14 pinocchio napisał: > parodiować tak, ale nie myl parodii z naruszaniem godnosci, > albo może sprobuj dostrzec różnicę miedzy parodią jako efektem komicznym > a naruszeniem godnosci innych osób. troszke sie chyba zagalopowales w swojej interpretacji stanu prawnego. nie chodzi tu przeciez o cywilny proces pani "madzi" przeciwko polsatowi czy kazimierze szczuce, ale o administracyjna kare nalozona za rzekome naruszenie art. 18 ustawy o radiofonii i telewizji. o ile mnie wzrok nie myli jest tam mowa o zakazie propagowania programow, ktore moga zawierac tresci dyskryminujace (ze wzgledu na rase, plec lub narodowosc). ponadto jest w tym artykule ogolny i sila rzeczy bardzo szeroki zakaz propagowania "dzialan sprzecznych z prawem". jesli by nawet kazde wyswietlenie materialu, ktory moze naruszyc gosnosc kogokolwiek (niekoniecznie tylko osoby niepelnosprawnej), traktowac automatycznie jako "propagowanie dzialan sprzecznych z prawem", to nalezaloby na wstepnie przynajmniej sprawdzic w kontekscie konkretnej sprawy, czy w ogole nastapilo _bezprawne_ naruszenie dobr osobistych. zgadzam sie, ze sama swiadomosc pani kazimiery czy jej brak i co za tym idzie istnienie zamiaru naruszenia godnosci nie ma dla kwestii bezprawnosci znaczenia. przy jej ocenie nie mozna jednak nie uwzglednic faktu, ze parodiowano (czyli w przejaskrawniony sposob krytykowano) pewne podejscie do religijnosci ludzi zwiazanych z radiem, ktore samo udziela sie bardzo intensywnie w krytyce wszelkich srodowisk o odmiennych pogladach. jakze czesto radio maryja powoluje sie na wolnosc wypowiedzi. nie przesadzam tutaj, czy naruszenia dobr osobistych niejednokrotnie wystepujace w audycjach radia maryja sa bezprawne. moze i nie sa, bo sa kryte przez usprawiedliwiona krytyke (wymiane pogladow, nawet w przejaskrawionej formie). ale taka sama miara trzeba mierzyc wypowiedzi w innych mediach dotyczace radia maryja i osob w nim regularnie wystepujacych. w tym kontekscie nalezy tez oceniac ewentualna bezprawnosc wypowiedzi pani szczuki. za wzgledu na to, ze byla to wypowiedz o charakterze ocennym, wyraznie zawierajaca jedynie opinie a nie fakty (ktore moga byc prawdziwe lub nie), poprzeczka bezprawnosci musi byc postawiona zdecydowanie duzo wyzej. a tak calkiem na marginesie - bez wzgledu na to, czy te konkretna wypowiedz uznac za bezprawne naruszenie dobr osobistych czy nie - to wg mnie przez ta (wyraznie politycznie umotywowana) decyzje krajowej rady nastepuje postawienie calego systemu na glowie. nie jest rzecza krajowej rady doszukiwac sie (chocby nawet) bezprawnych naruszen dobr osobistych w audycjach telewizyjnych. od tego sa sady cywilne i roszczenia, ktore w danej sprawie ma sama zainteresowana. zastepowanie tego systemu ochrony przez administracyjnoprawne i sila rzeczy politycznie motywowane drakonskie kary nakladane na nadawcow bardzo mocno zalatuje cenzura. art. 18 ustawy rozumiany w taki sposob, w jaki rozumiala go krajowa rada nakladajaca kare na polsat, budzi wg mnie watpliwosci w kwestii zgodnosci z konstytucyjna zasada wolnosci prasy. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 14:32 pepe1569 napisał: > pinocchio napisał: > > > parodiować tak, ale nie myl parodii z naruszaniem godnosci, > > albo może sprobuj dostrzec różnicę miedzy parodią jako efektem komicznym > > a naruszeniem godnosci innych osób. > troszke sie chyba zagalopowales w swojej interpretacji stanu prawnego. > nie chodzi tu przeciez o cywilny proces pani "madzi" przeciwko polsatowi czy > kazimierze szczuce, ale o administracyjna kare nalozona za rzekome naruszenie > art. 18 ustawy o radiofonii i telewizji. [i]Ciekaw jestem co pinocchio z tego zrozumie, bo to są dwie różne sprawy.[i] nie jest rzecza krajowej rady doszukiwac sie (chocby > nawet) bezprawnych naruszen dobr osobistych w audycjach telewizyjnych. od tego > sa sady cywilne i roszczenia, ktore w danej sprawie ma sama zainteresowana. > zastepowanie tego systemu ochrony przez administracyjnoprawne i sila rzeczy > politycznie motywowane drakonskie kary nakladane na nadawcow bardzo mocno > zalatuje cenzura. > art. 18 ustawy rozumiany w taki sposob, w jaki rozumiala go krajowa rada > nakladajaca kare na polsat, budzi wg mnie watpliwosci w kwestii zgodnosci z > konstytucyjna zasada wolnosci prasy. ...no i mamy całą kwintesencję, naruszenie dóbr cywilnych vs. cenzura polityczna (nasza TV TRWAM). Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 14:54 Naruszenie dóbr osobistych ( godnosci osobistej ) wg mnie ewidentnie mialo miejsce. Oczywiscie sąd powinien rozstrzygać tę sprawę z powództwa cywilnego - pokrzywdzonej lub pokrzywdzonych (członków tych kółek róznancowych). Zas co do KRRiT - upomnienie sluszne a wysokosc kary absurdalna. Na podstawie ustawy KRRiT powinno nalozyc symboliczną karę 2-5tys zł. Podobnie jak w przypadkach naruszeń w Radiu Maryja, ktore pewnie tez sie zdarzają. ps. Moim zupelnie prywatnym zdaniem (temat tej akurat dziewczynki zostal wybrany z premedytacją i specjalnie by wzbudzic kontrowersje, wsadzic kij w mrowisko. Mozna bylo zakpic z tzw Ojca Dyrektora czy wielu innych osob zwiazanych z tym radiem a sprawa rozeszlaby sie po kościach, bo nie byloby żadnego haka tylko zwykła parodia jakich z RM uprawija setki satyryków. Tu posunieto sie dalej. (oczywiscie umywajac rece i zasłaniajac sie nie wiedzą) Szczuka i Wojewódzki postarali sie o haka - którym jest kpina z kalectwa - - Szczuka mówi "ona mnie fascynuje..." i myślę ze wie sporo wiedziała o tej jak mówi "osobie ... starej dziewczynce". To byla tylko zwykła podłość. Ale sąd podłością akurat sie nie zajmuje, w przeciwieństwie do tych ktorzy uważają sie za ludzi kultury i dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pepe1569 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 15:16 pinocchio napisał: > Naruszenie dóbr osobistych ( godnosci osobistej ) wg mnie ewidentnie mialo > miejsce. nadal sie nie rozumiemy. nawet przy ekstremalnie ekstensywnej i wg mnie absurdalnej interpretacji art. 18 ustawy konieczne by bylo _bezprawne_ naruszenie dobr osobistych. > Oczywiscie sąd powinien rozstrzygać tę sprawę z powództwa cywilnego - > pokrzywdzonej lub pokrzywdzonych (członków tych kółek róznancowych). no tak, powinien. jest takie ladne powiedzonko - nemo iudex sine auctore. nie ma sedziego bez powoda. przeciez dyskutujemy tu o administracyjnoprawnej karze a nie o procesie cywilnym. i w tym tkwi caly problem. ktos wyraznie pomylil swoja role. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 15:55 pepe1569 napisał: > nadal sie nie rozumiemy. nawet przy ekstremalnie ekstensywnej i wg mnie > absurdalnej interpretacji art. 18 ustawy konieczne by bylo _bezprawne_ > naruszenie dobr osobistych. A wg mnie sprawa jest prosta, artykuł 18 mówi: "Audycje lub inne przekazy nie mogą propagować działań .... oraz postaw i poglądów sprzecznych z moralnością i dobrem społecznym" dla mnie w tym świetle sprawa jest prosta: nie sprawdzenie i puszczenie przez Polsat audycji w ktorej osoba kaleka jest poddawana drwinom dodatkowo w kontekscie modlitwy religijnej jest postawą niemoralną i sprzeczną z interesem spolecznym. Po prostu Polsat powinien sobie zalozyc autocenzurę i wyciać te kpiny z kalekiej dziewczynki. Symboliczna kara 2tys zl przez nikogo nie zostalaby uznana za cenzurę a tylko za fakt ze rada stoi na strazy prawa i napomina przekraczajacych granice - w tym przypadku byla to granica "postawy sprzecznej z dobrem spolecznym" bo nikt nie ma watpliwosci ze nie mozna publicznie drwic z osob niepelnospranwnych - i nie ma tu znaczenia czy te osoby wystpują w RM czy TOK FM czy Polsacie. Natomiast Rodzice tej dziewczynki (czy ona jest pelnoletnia?) mogliby wystapic z pozwem cywilnym przeciw K.Szczuce. Odpowiedz Link Zgłoś
pepe1569 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 16:25 pinocchio napisał: > > A wg mnie sprawa jest prosta, artykuł 18 mówi: > > "Audycje lub inne przekazy nie mogą propagować działań .... oraz postaw i > poglądów sprzecznych z moralnością i dobrem społecznym" > > dla mnie w tym świetle sprawa jest prosta: > nie sprawdzenie i puszczenie przez Polsat audycji w ktorej osoba kaleka jest > poddawana drwinom dodatkowo w kontekscie modlitwy religijnej jest postawą > niemoralną i sprzeczną z interesem spolecznym. i tu jest wlasnie pies pogrzebany. jesli tak, to sprawa jest szczegolnie trudna i na pewno nie jest prosta. no bo widzisz, tobie sie wydaje, ze to drwiny z kalekiej dziewczynki. a mnie sie wydaje (i zapewne tez redaktorowi odpowiedzialnemu w polsacie), ze to elementem krytyki radia maryja i prezentowanej tam formy religijnosci. krytyka w formie satyry rzadzi sie (przynajmniej w cywilizowanej czesci europy) swoimi prawami. klauzule tylu "moralnosc" i "dobro spoleczne" musza byc interpretowana w swietle wolnosci wypowiedzi i wolnosci mediow. co w jednej sytuacji wydaje sie jeszcze "moralne", w innej sie juz wydawac sie nie musi. kluczowa role wolnych mediow i wolnosci wypowiedzi dla demokracji (czy tez w ich przypadku moze raczej dyktatury religijnego ploretariatu) dostrzega nawet RM. interpretowanie tych pojec w sposob dajacy krajowej radzie za kazdym razem prawo do wykladni co w danym kontekscie "moralne" a co nie i tym samym dopuszczalne w telewizji a co nie, jest absurdalne. znowuz nakladanie na siebie przez nadawcow "autocenzury" w celu unikniecia kar administracyjnych to nic innego, jak posredni rodzaj (panstwowej) cenzury prewencyjnej. nie od tego jest krajowa rada (czy jakikolwiek inny organ panstwowy), zeby egzekwowac prawa podmiotowe osob prywatnych. od tego sa sady i jest ochrona dobr osobistych. odpowiedzialny redaktor czy nadawca ma tylko uniknac dzialan sprzecznych z prawem i wg mnie w tym przypadku tego dokonal. a nawet gdyby nie, to dla rzekomo poszkodowanej pozostaje sad cywilny. "moralnosc" czy "dobro spoleczne" z ustawy o radiofonii i telewizji (w rozumieniu politykow z rady) nie ma i nie powinna miec tutaj nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 05.01.10, 22:43 > i tu jest wlasnie pies pogrzebany. > jesli tak, to sprawa jest szczegolnie trudna i na pewno nie jest prosta. > no bo widzisz, tobie sie wydaje, ze to drwiny z kalekiej dziewczynki. a mnie si > e > wydaje (i zapewne tez redaktorowi odpowiedzialnemu w polsacie), ze to elementem > krytyki radia maryja i prezentowanej tam formy religijnosci. krytyka w formie > satyry rzadzi sie (przynajmniej w cywilizowanej czesci europy) swoimi prawami. Rozumiem twoją argumentację, ale mam inne zdanie i spróbuje je uzasadnić. Probujesz zinterpretowac te wypowiedz K.Szczuki jako "krytykę radia maryja i prezentowanej tam formy religijnosci". W tym przypadku owa krytyka przyjęła formę parodii. Jednym słowem zmieniasz kwalifikację czynu K.Szczuki. Tym samym abstrahujesz od faktu kalectwa osoby parodiowanej, a przenosisz nacisk na "krytykę formy religijnosci". Otóz mylisz sie! Godnosc tej dziewczynki nie została naruszona na tle religinym (byc moze także, ale tego K.Szczuce nikt nie zaczuca). Zarzutem jest drwina z timbru glosu i artykulacji tej kalekiej dziewczynki. To że tresc wypowiedzi jest religijna nie bez znaczenia natomiast nie jest decydujace. Gdyby ta dziewczynka mowila o np szydelkowaniu a Szczuka kpiła z jej sposobu wypowiedzi ciągle naruszłaby jej godnosc jako osoby kalekiej niezdolnej do artykulacji cec...cej osoby zdrowe. To akurat ze dziewczynka modliła sie dla K.Szczuki, czy raczej dla nadawcy nie jest okolicznoscią łagodzącą, wręcz przeciwnie, w kontekscie religijnym nalezy zachowac szczegolną ostrożność. Interewncja KRRiT jest jak najbardziej sluszna, wymiar kary absurdalny. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 05.01.10, 23:04 pepe1569 napisał: > i tu jest wlasnie pies pogrzebany. > jesli tak, to sprawa jest szczegolnie trudna i na pewno nie jest prosta. > no bo widzisz, tobie sie wydaje, ze to drwiny z kalekiej dziewczynki. a mnie si > e > wydaje (i zapewne tez redaktorowi odpowiedzialnemu w polsacie), ze to elementem > krytyki radia maryja i prezentowanej tam formy religijnosci. krytyka w formie > satyry rzadzi sie (przynajmniej w cywilizowanej czesci europy) swoimi prawami. Ponadto twoj argument ma charakter kazuistyczny. Uwypuklasz "krytykowaną formę religijnosci" jako "religijnosc radia maryja" ktora (w podtekscie, bo tego nie piszesz) jest w jakis sposob bradziej uzasadniona w przypadku tej rozglosni. Otóż z punktu widzenia prawa w panstwie respektujacym wolnosc wyznania krytyka formy religijnosci winna byc jednakowa dla formy religijnosci jaką prezentował św Agustyn, sw Franciszek czy Tomasz z Akwinu albo Radio Maryja czy Maksymilian Kolbe. Forma nie ma znaczenia, bowiem sąd nie zajmuje sie teologiczną oceną głębi i adekwatnosci formy wobec doktryny. Jednocześnie Konstytucja państwa swieckiego w którym zyjemy ( podobnie zresztą jak deklaracja Vacticanum II) uznaje wolnosc i równosc wszystkich wyznań. W swietle tego nalezy odrzucic argument "o krytyce formy religijnosci jaką prezenutje radio maryja" jako sprzeczy z zasadą wolnosci wyznania. Gdyż krytyka każdej formy religijnosci musi szanować godnosc osob tę religijnosc manifestujacych. Odpowiedz Link Zgłoś
pepe1569 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 08.01.10, 13:34 pinocchio napisał: > Ponadto twoj argument ma charakter kazuistyczny. wlasnie odwrotnie. w kazuistyke wlasnie pograzyles sie ty. > W swietle tego nalezy odrzucic argument "o krytyce formy > religijnosci jaką prezenutje radio maryja" jako sprzeczy z zasadą > wolnosci wyznania. Gdyż krytyka każdej formy religijnosci musi > szanować godnosc osob tę religijnosc manifestujacych. z tego co teraz mowisz by wynikalo, ze pewnej formy religijnosci czy zwiazanych z tym zachowan nie wolno krytykowac, bo to by bylo sprzecze z zasada wolnosci wyznania. sorry, ale troche sie zagalopowales. mnie chodzilo wylacznie o to, ze dyskutowac i krytykowac wolno (zawsze i wszystko) a jesli ktos przekroczy granice dozwolonej krytyki (bo kogos obrazi np.), to droga do sadu cywilnego jest zawsze wolna. nie jest natomiast wg mnie wlasciwa droga karanie nadawcow administracyjnoprawnymi sankcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 13.01.10, 01:13 pepe1569 napisał: sorry, ale troche sie zagalopowales. > mnie chodzilo wylacznie o to, ze dyskutowac i krytykowac wolno (zawsze i > wszystko) a jesli ktos przekroczy granice dozwolonej krytyki (bo kogos obrazi > np.), to droga do sadu cywilnego jest zawsze wolna. US Open 2009: Serena Williams mowi do sędziny bocznej "Jeśli się pomyliłaś, przysięgam na Boga, że wezmę piłkę i wepchnę ci ją do gardła. Zabiję cię! " Sedzina boczna zwraca sie do sedzi glownego w tej sprawie, wg twojej logiki sedzia głowny powinien odpowiedziec "Moze Pani prywatnie wytoczyc proces pani Williams o uzycie groźby karalnej ... , ale konczmy mecz bo ja szanuję wolnosc słowa". Sedzina glowna jednak karze S.Williams odebraniem punktu (ty nazywasz to sankcją administracyjną) a nic nie mowi o procesie przeciw SW. I to jest prawidlowa postawa instutucji regulujacej akty spoza KPC. Sedzina tak jak KRRiR jest regulatorem, jej kara jest symboliczna. Wiec mam inne zdanie. Sa instytucje ktore arbitralnie czuwają nad dobrym obyczajem, dobrem spoleczym i poszanowaniem prawa do ochrony godnosci osób. Mają one prawo (zgodnie z regulaminem czy ustawą) nakladac symboliczne kary, bedące swego rodzaju wyznacznikiem norm i granic. Odpowiedz Link Zgłoś
pepe1569 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 15.01.10, 01:02 pinocchio napisał: > Wiec mam inne zdanie. Sa instytucje ktore arbitralnie czuwają nad dobrym > obyczajem, dobrem spoleczym i poszanowaniem prawa do ochrony godnosci > osób. Mają one prawo (zgodnie z regulaminem czy ustawą) nakladac > symboliczne kary, bedące swego rodzaju wyznacznikiem norm i granic. > dyskusja robi sie jalowa, bo mamy wyraznie inne podejscie do pewnych zasadniczych kwestii. szanuje Twoje odmienne zdanie, ale sie z nim nie zgadzam. dodam jeszcze tylko, ze podany przez Ciebie przyklad z tenisistka na korcie jest z wielu wzgledow nieadekwatny. bo po pierwsze - kort tenisowy to nie srodek masowego przekazu i mimo ze i tam obowiazuje wolnosc slowa, to nie jest to to samo, co wolnosc mediow (jako glownego kanalu wyrazania opinii). w dojrzalych demokracjach przyjmuje sie, ze mediom przysluguje nie tylko materialna swoboda rozpowszechniania opinii (wolnosc mediow sensu stricto), ale i instytucjonalna tzn. wolnosc od ingerencji panstwa w media jako instytucje. i tutaj pojawia sie druga roznica - na korcie tenisowym to sedzia a nie organ panstowy ogranicza swobode wypowiedzi tenisistki. kompetencja sedziego do karania za niesportowe zachowanie wynika z prywatnoprawnego stosunku miedzy organizatorem imprezy sportowej a uczestnikiem (zgadzajac sie na udzial w turnieju zgadzam sie automatycznie na przestrzeganie regulaminu). prawa i wolnosci z konstytucji obowiazuja przede wszystkim (a zwykle wylacznie) w stosunku panstwo - obywatel (wzgl. inny podmiot prywatnoprawny) a nie obywatel - obywatel. maja charakter ochronny obywatela (czy innego uprawnionego podmiotu, np. nadawcy) przed ingerencja panstwa. dlatego przepisy dajace organowi administracyjnemu prawo do drakonskiego karania za emisje jakiejs opinii (nawet naruszajacej prawo) podlegaja ocenie z punktu widzienia praw zawartych w konstytucji a regulaminowe podstawy do karania tenisistow na korcie utrata punktow - nie. a tak calkiem na marginesie - pomijajac fakt, czy uznac nakladanie takich kar za sluszne czy nie, zadziwia mnie argumentacja pelnomocnika polsatu, jaka zaprezentowal dzis po niekorzystnej decyzji sadu najwyzszego w dyskutowanej przez nas sprawie. wydaje sie on w ogole nie koncentrowac na kwestiach, ktore ja w tym kontekscie uwazam za zasadnicze. w zamian argumentuje, ze na inne ewentualne rzekome "przewinienia" (konkretnie radia maryja) krajowa rada w ogole nie reaguje. to calkowicie nietrafna argumentacja na zasadzie "jak im wolno, to czemu nam nie wolno?". nawet jesli inni nadawcy tez przekraczaja granice wyznaczone w ustawie, to nie znaczy to jeszcze, ze polsat moze sie na to powolac. zasada rownosci nie oznacza rownosci w bezprawiu. mam nadzieje, ze polsat zlozy skarge konstytucyjna. bylaby to dobra okazja do zbadania konstytucyjnosci przepisow pozwalajacych na tak drakonskie kary. ponadto mam nadzieje, ze skarge ta napisze im inny pelnomocnik niz ten, ktorego linia obrony sie ogranicza do zwalania wszstkiego na radio maryja.. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 15:33 Poruszyles tez szerszy kontekst orchony dóbr osobistych w mediach ze szczegolnym uwzglednieniem RM, wg mnie trzeba zwrocic uwage na jeszcze jeden fakt, że dopóki czubią sie politycy i ich harcownicy w osobach zaangazowanych politycznie dziennikarzy i ksieży poprzeczka obrazy jest o wiele wyżej. Podobnie rzecz ma sie z gwiazdkami ktore chodzą skąpo odziane a za chwilę podają dzienniki wykozystujace paparazzich do sądu. Tu faul byl mocny - uderzono w osobę niezaangazowną politycznie, spoza watpliwego blasku swiecznika i wciągnieto kalekę w wir zamaskowanej ideologiczno-politycznej wojny w ktorej razy sypią sie ostro. Dlatego uwazam ze interwencja Rady (oczywiscie poza zupelnie absurdalną wysokoscią kary) jest słuszna i ma podstawy w ustawie. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 14:16 feurig59 napisał: > A ja uważam, że pariodiować można bez wyjątku WSZYSTKICH, tylko > czekam kto wreszcie zacznie, bo poza niewieloma wyjątkami, kabaret w > Polsce jest na takim infantylnym dnie, że szkoda gadać. O kabarecie > politycznym, ciętym i napiętnującym nie ma co wspominać - bo on w > polskim mainstreamie kulturowym poprostu nie istnieje. > Może nie musi, skoro rzeczywistość przerasta najlepsze gagi i > puenty... FEURIG, masz rację, jak zapowiadają kabaret to przełączam kanał albo biorę do ręki jakieś inne "medium". Kabaret ostatnimi czasy to dno. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 11:41 Najpierw piszesz, że nie można parodiować tej dziewczyny, bo sposób jej mówienia zależy od jej fizycznego stanu - który odbiega od normy, po czym podajesz przykład Adama Michnika i jego jąkania, jako przykład czegoś z czego absolutnie można się śmiać. To chyba coś nieteges jest w twoim toku myślenia. Bo jąkanie Michnika jak dla mnie też pewną "niepełnosprawnością", w końcu utrudnia komunikowanie się z innymi ludźmi, to nie jest jego maniera, on po prostu nie potrafi mówić płynnie. Więc też chyba nie na miejscu jest naśmiewanie się z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:11 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > Najpierw piszesz, że nie można parodiować tej dziewczyny, bo sposób jej mówieni > a > zależy od jej fizycznego stanu - który odbiega od normy, po czym podajesz > przykład Adama Michnika i jego jąkania, jako przykład czegoś z czego absolutnie > można się śmiać. To chyba coś nieteges jest w twoim toku myślenia. Bo jąkanie > Michnika jak dla mnie też pewną "niepełnosprawnością", w końcu utrudnia > komunikowanie się z innymi ludźmi, to nie jest jego maniera, on po prostu nie > potrafi mówić płynnie. Więc też chyba nie na miejscu jest naśmiewanie się z teg > o? Moze niedokładnie sie wyraziłem, chodziło mi o to że gdy np Jerzy Kryszak w Szopce Noworocznej parodiuje Adama Michnika to jest ok. Bo w ten sposob przez maskę postaci oraz sposob artykulacji daje nam poznać o kogo chodzi. Adam Michnik jest postacią publiczną , a jąkanie sie sluzy tu tylko identyfikacji tej postaci w Szopce, celem tego zabiegu nie jest naruszenie godnosci poprzez drwinę z niepełnosprawnosci. W dodatku to jest szopka. Co innego gdyby ktos w niekomicznym programie TV polemizujac z pogladami Michnika zaczął przedrzeźniać go jako jąkałę, bylby to akt prostactwa (ktore nie jest prawnie karane) oraz naruszenie godnosci osobistej (ktorej ochrony mógłby na drodze prawnej domachać sie Adam Michnik podobnie jak ma do tego prawo ta dziewczynka z RM czy tez osoby z nią zwiazane poprzez te kółka w których ona działa. Chyba wyjasnilem? Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:47 pinocchio napisał: >godnosci osobistej (ktorej ochrony > mógłby na drodze prawnej domachać sie Adam Michnik podobnie jak ma do tego > prawo ta dziewczynka z RM czy tez osoby z nią zwiazane poprzez te kółka w > których ona działa. > > > Chyba wyjasnilem? > > > ...chyba nie bardzo wyjaśniłeś, albo prawnik z ciebie nietęgi. Problem jest czy ona drwiła z jej niepełnosprawności ruchowej. Otóż nie. Obejrzyj sobie jeszcze raz film, jest na YOU TOUBE. Kpina była ze sposobu wyrażania się. Raczej tutaj należałoby zrobić zarzut TV TRWAM, że z niej taką głupiutką osobę zrobił i sobie z niej zakpił. Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 13:51 > Obejrzyj sobie jeszcze raz film, jest na YOU TOUBE. Obejrzałem, nie ma już na youtube ale mozna wygooglować. Wg mnie rozmowa Szczuki i Wojewódzkiego jest wczesniej przygotowana, temat wyraźnie i świadomie zaaranżowany, prowadzony w kierunku drwienia z dykcji tej dziewczynki. Szczuka chce wykpić (upokorzyć?) jak mówi "tę jakby starą dziewczynkę" i robi to. Czym różni sie nierynsztokowa telewizja na Zachodzie od Polsatu, że na Zachodzie szanujaca sie telewizja przyjęłaby adekwantną karę finansową a osoby prowadzące przeprosiłby za tego typu "dowcip". Jakąś podwójną moralnoscią pachnie to że Szczuka publicznie przeprasza a Polsat walczy o "prawo do parodiowania". Ale to ze Polsat nie ma wyrazistego wizerunku i kręci bo jednoczesnie chce byc poważną telewizją ale miec mozliwosc aranżowania skandali na pograniczu prawa w imie wolnosci slowa, to kwestia Polsatu. Sad natomiast nie powinien wdawac sie w takie dywagacje tylko przestrzegać prawa w celu wprowadzania dobrych standardów. Kara jest słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 14:13 pinocchio napisał: > > Obejrzyj sobie jeszcze raz film, jest na YOU TOUBE. > > Obejrzałem, nie ma już na youtube ale mozna wygooglować. > > Wg mnie rozmowa Szczuki i Wojewódzkiego jest wczesniej przygotowana, temat > wyraźnie i świadomie zaaranżowany, prowadzony w kierunku drwienia z dykcji > tej dziewczynki. Szczuka chce wykpić (upokorzyć?) jak mówi "tę jakby starą > dziewczynkę" i robi to. Z terminem "upokorzyć" bym się nie zgodził. Ona wyśmiewa (parodiuje) manierę, nie jej kalectwo. > > Czym różni sie nierynsztokowa telewizja na Zachodzie od Polsatu, że na > Zachodzie szanujaca sie telewizja przyjęłaby adekwantną karę finansową a > osoby prowadzące przeprosiłby za tego typu "dowcip". > Akurat tu miałbym wiele przykładów na wariant przeciwny, gdzie spór - prawdziwy - prowadzony jest latami. > Jakąś podwójną moralnoscią pachnie to że Szczuka publicznie przeprasza ...pamiętam przeprosiny Szczuki, gdzie przepraszała za niezręczność i rzeczywiście twierdziła, że nie wiedziała.... - nie widzę tu podwójnej moralności. a > Polsat walczy o "prawo do parodiowania". ...ma prawo i powinien, choć Wojewódzki nie raz budził mój niesmak, ale w tym przypadku zadziałał zapewne rozkaz z Góry (Kartofla), jeśli nie to usłużność wobec spolegliwej TV. > Ale to ze Polsat nie ma wyrazistego wizerunku i kręci bo jednoczesnie chce > byc poważną telewizją ale miec mozliwosc aranżowania skandali na pograniczu > prawa w imie wolnosci slowa, to kwestia Polsatu. > Polsat ma rzeczywiście lepsze i gorsze kawałki, co nie znaczy, by zaraz cenzurę przywracać. > Sad natomiast nie powinien wdawac sie w takie dywagacje tylko przestrzegać > prawa w celu wprowadzania dobrych standardów. Kara jest słuszna. > ...czy kara jest słuszna, zadecydowała już pani Kruk, ty pewnie za nią. Mnie jej "coś tam, coś tam" nie przekonuje. Dlatego potrzebny jest sąd. Powinien wytyczać standardy. Choć patrząc na TK czasem mam wątpliwości w jakim kraju żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:57 A gdyby ktoś w szopce dziecięcym głosem pariodiował "Madzię"? Tego też nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
pinocchio Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 13:18 tim7 napisał: > A gdyby ktoś w szopce dziecięcym głosem pariodiował "Madzię"? Tego > też nie wolno? A jaka jest twoja odpowiedz na to pytanie? Ja uwazam ze granica jest cienka i kazdorazowo jego interpretacja leży w gestii sądu. Nie ma sensu tworzyc kazuistycznych formuł prawnych z wyszczegolnieniem Szopki a wyjedziem programu Kuby Wojewódzkiego. W rzeczywistosci pewnie niewiele osób wraz z wydrwioną dziewczynką oglądała ten program późno w nocy i być moze dla nikogo nie byl to wstrzas (ale mógłbyc i w podobnych przypadkach w przyszlosci bedzie) Wiec chodzi tu o pewien standard nadawania w TV, pytanie brzmi czy nadawca ma być odpowiedzialny za tresc programu, szczegolnie gdy program nie jest nadawany na żywo, a forma i tresc moze byc prawnie kontrowersyjna. Pani Szczuka przeprosiła, wiec czula sie winna, inaczej za co i po co by przepraszała? (chyba nie ma podwójnej moralnosci w ktorej na potrzeby chwili drwi a na potrzeby innej chwili przeprasza). Pytanie czy Polsat nalezy ukarać. Moja odpowiedz : TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 13:39 pinocchio napisał: > > > > Pani Szczuka przeprosiła, wiec czula sie winna, inaczej za co i po co by > przepraszała? (chyba nie ma podwójnej moralnosci w ktorej na potrzeby chwili > drwi a na potrzeby innej chwili przeprasza). ...z ciebie to chyba lewy prawnik, nie wiesz za co przepraszała? czy każdy kto przeprasza od razu czuje się winny? > > Pytanie czy Polsat nalezy ukarać. Moja odpowiedz : TAK. Moja odpowiedź brzmi: TAK, powinieneś nająć się na rzeczoznawcę SN. Co do twojego poziomu wiedzy, to mam wątpliwości czy byś doszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Sam poniżasz p. Buczek w prawie każdym poście 05.01.10, 02:54 nazywając ją "dziewczynką". P. Buczek jest, jak podano w artykule, osobą pełnoletnią i jako osoba dorosła nie powinna być nazywana "dziewczynką", bo to co najmniej dwuznacznie brzmi. Poza tym, ja tu czegoś nie rozumiem, skoro p. Buczek jest osobą dorosłą i pełnosprawną umysłowo, to powinna sama występować w swojej obronie, tym bardziej że jest osobą publiczną (skoro prowadzi jakąś działalność społeczną i występuje w mediach). Nazywając osobę dorosłą "dziewczynką", traktujesz ją protekcjonalnie, z góry, co niewątpliwie jest naruszeniem jej godności. Takie traktowanie niepełnosprawnych jest zresztą dość często spotykane, człowiek niepełnosprawny nie jest traktowany jak równoprawny partner, ale jest przedmiotem litości lub w najlepszym razie traktowany jak ktoś wymagający opieki także w sensie intelektualnym (nawet gdy jest w pełni sprawny umysłowo). To właśnie jest poniżaniem niepełnosprawnych. I Ty to robisz! Dorosłą kobietę nazywasz "dziewczynką", bo myślisz o niej jako o kimś o mentalności dziecka! A przypisywanie mentalności dziecka (i wielokrotne podkreślanie tego) dorosłemu, którego niepełnosprawność polega m.in. na dziecięcym wyglądzie czy dziecięcym głosie jest niewątpliwym naruszeniem godności tej osoby. W przeciwieństwie do Szczuki masz pełną świadomość, kim jest p. Buczek, więc chyba Ty w pierwszym rzędzie zasługujesz na karę za publiczne poniżanie osoby niepełnosprawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 14:52 pinocchio napisał: > można parodiować (...) jąkanie sie Adama Michnika. A to kolega wybiorczy. Daje glowe, ze pan Adam nie jaka sie dla kurazu ani nie robi tego w ramach stylizacji czy tez dlatego, ze ma taka wyrobiona maniere. Jaka sie, bo to swego rodzaju choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 05.01.10, 04:30 pinocchio napisał: > Parodiowanie Szczuki (być moze nieswiadomej stanu zdrowia dziewczynki) moze > byc jednak odebrane jako narusznie godnosci tej dziewczynki. I wg mnie czymś > takim było. > A to dlatego ze o parodii mozna mówić wtedy gdy ktoś > uwypukla/naśladuje/parodiuje zachowania manierystyczne, teatralne osob > zdrowych - można parodiować smiech Dody, czy jąkanie sie Adama Michnika. Myślę, myślę i pojąc nie mogę... Czy mógłbyś w takim razie, drogi pinokio, wyjaśnić w sposób prosty i zrozumiały dla maluczkich, dlaczego parodiowanie egzaltowanego sposobu mówienia pani Madzi (chorej na łamliwość kości) jest naganne moralnie i godne wielomilionowego odszkodowania, a parodiowanie jąkania się pana Adama (chorego na jąkanie się) jest moralnie obojętne??? Bo mój prosty rozum podpowiada mi, że w przypadku pani Madzi wyśmiewamy egzaltowany sposób mówienia (a wiec manierę) a w przypadku pana Adama wyśmiewamy jąkanie się (a więc niepełnosprawność) Odpowiedz Link Zgłoś
szulgan Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 07:20 Jak widać polskie sądownictwo jest wyjątkowo opieszałe - 4 lata na zajęcie się takim "skandalikiem" a czego dopiero można się spodziewać w przypadku spraw zabójstw Popiełuszki lub Papały... Odpowiedz Link Zgłoś
hapita Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 07:27 elsby napisał: > Niby mała rzecz, ale świetnie pokazująca policyjną wredność polskiej mentalnośc > i zawsze i wszędzie możesz się nie spodobać jakiejś cholernej Madzi i ciągany > za to po sądach. To taka nowa forma cenzury. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Nowa forma cenzury to słuchawki w uszach prowadzą 04.01.10, 07:37 cych program. To stamtąd płynie głos podpowiadający pytanie oraz instruujący jaka ma być wypowiedź,najlepiej w tej grze są premiowani. Odpowiedz Link Zgłoś
campusek Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:25 hapita napisał: > elsby napisał: > > > Niby mała rzecz, ale świetnie pokazująca policyjną wredność > polskiej mentalnośc > > i zawsze i wszędzie możesz się nie spodobać jakiejś cholernej > Madzi i ciągany > > za to po sądach. > To taka nowa forma cenzury. Nową formą cenzury jest poprawność p0olityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 11:35 campusek napisał: > hapita napisał: > > > elsby napisał: > > > > > Niby mała rzecz, ale świetnie pokazująca policyjną wredność > > polskiej mentalnośc > > > i zawsze i wszędzie możesz się nie spodobać jakiejś cholernej > > Madzi i ciągany > > > za to po sądach. > > To taka nowa forma cenzury. > > Nową formą cenzury jest poprawność p0olityczna. I dlatego jest w Polsce tyle pisemek od "Szczerbca" po gazetki Bubla i innych błędnych rycerzy?.. Chyba jednak nie bardzo pamiętamy czym była administracyjna cenzura...:) Odpowiedz Link Zgłoś
selica Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 07:38 Jak to możliwe, że w tym kraju można obrazić uczucia religijne jedynie katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Najpierw się zastanów 04.01.10, 08:56 selica napisała: > Jak to możliwe, że w tym kraju można obrazić uczucia religijne > jedynie katolików? Jak to możliwe, że w pytaniu można zawrzeć nieprawdziwą tezę? Np. "Jak to możliwe, że słonie fruwają?" Prawda wygląda nieco inaczej: 1. Można obrazić uczucia religijne każdego wyznania, niestety to się zdarza, co potwierdzają dane. 2. W kraju, gdzie znakomita większość wierzących to katolicy należy oczekiwać również przewagi KK w tej kategorii. 3. W sprawie Szczuki nie chodzi o obrazę uczuć religijnych, tylko o naigrywanie się z niepełnosprawności. Niesłusznie moim zdaniem, co napisałem kilka postów niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Re: Najpierw się zastanów 04.01.10, 09:07 and_nowak napisał: > selica napisała: > > > Jak to możliwe, że w tym kraju można obrazić uczucia religijne > > jedynie katolików? > > Jak to możliwe, że w pytaniu można zawrzeć nieprawdziwą tezę? > Np. "Jak to możliwe, że słonie fruwają?" ________________________________________________________ ... na fruwające słonie monopol ma watykan. > Odpowiedz Link Zgłoś
wnukmarycha Re: Najpierw się zastanów 04.01.10, 09:32 and_nowak napisał: > 3. W sprawie Szczuki nie chodzi o obrazę uczuć religijnych, tylko o naigrywanie > się z niepełnosprawności. Niesłusznie moim zdaniem, co napisałem kilka postów n > iżej. Którą to niepełnosprawność RM skutecznie ukrywa(ło) przed dziećmi, które wierzą/wierzyły, że ich przewodniczką jest dziewczynka w ich wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Skąd te rewelacje? 04.01.10, 10:26 wnukmarycha napisał: > Którą to niepełnosprawność RM skutecznie ukrywa(ło) przed > dziećmi, które wierzą/wierzyły, że ich przewodniczką jest > dziewczynka w ich wieku. Skąd te bzdury??? RM po prostu nie informowało wszem i wobec, że Magda Buczek jest taka, czy inna. Nie było takiej potrzeby. Jak już napisałem, Polsat i Szczukę ścigają MOIM ZDANIEM NIESŁUSZNIE, natomiast sednem w mojej wypowiedzi było, że nie za obrazę uczuć religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wnukmarycha Re: Skąd te rewelacje? 04.01.10, 12:45 and_nowak napisał: > Skąd te bzdury??? Z anteny RM. > RM po prostu nie informowało wszem i wobec, że Magda Buczek jest taka, czy inna > . > Nie było takiej potrzeby. Czyli co - miłosierny o. Dyrektor wstydził się, że zatrudnia niepełnosprawną (przy okazji - to drastyczny, skrajny przykład postawy antytolerancyjnej, chociaż właśnie ujawnienie tej informacji mogło służyć dobrze pojętej edukacji prospołecznej), a przy okazji oszukiwał dzieci, które wierzyły nie Magdalenie, a Madzi Buczek. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Kandydat na głupotę roku 04.01.10, 14:06 wnukmarycha napisał: > Czyli co - miłosierny o. Dyrektor wstydził się, że > zatrudnia niepełnosprawną (przy okazji - to drastyczny, > skrajny przykład postawy antytolerancyjnej Kandydujesz do najgłupszej wypowiedzi roku? Czy naprawdę sądzisz, że dowodem tolerancji jest powiedzieć w radiu: "a wiadomości przeczyta nam Anna Kowalska, ona nie ma nogi", albo "różaniec poprowadzi Magda Buczek, która jest kaleką na wózku". Faktycznie - toż to byłyby przejaw tolerancji! Wiesz, ja się po kilku latach dowiedziałem, że mój znajomy na protezę nogi. Nie graliśmy razem w piłkę, nie chodziliśmy na plażę - I NIE WIEDZIAŁEM. Czyżby to przejaw braku tolerancji? Z mojej strony, czy jego? Może powinien mi powiedzieć: "cześć jestem Michał, nie ma nogi". Ehh, a wszystko po to, żeby dowalić Rydzykowi... A przecież jego już bardziej zdyskredytować się nie da. Toż to jakby zarzucać grzech diabłu... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kandydat na głupotę roku 04.01.10, 14:22 Ok dobra. Więc kazda twoja krytyka wobec twojego kumpla, o którym NIE WIEDZIAŁEŚ że jest inwalidą było naśmiewaniem się z jego ułomności? Czy jednak nie? Czy dopiero PO TYM jak byłeś świadomy jego niepełnosprawności nabijanie się z jego sposobu poruszania było by chamstwem? A czy jak ktoś jest kulawy to nie wolno krytykować np jego gustu w słuchaniu muzyki czy doborze potraw? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Zgubiłeś wątek 04.01.10, 16:33 maaac napisał: > Ok dobra. Więc kazda twoja krytyka wobec twojego kumpla, o którym > NIE WIEDZIAŁEŚ że jest inwalidą było naśmiewaniem się z jego > ułomności? Czy jednak nie? Oczywiście że NIE, dlatego mam taki a nie inny pogląd na samo sedno sprawy: Szczuka jest NIEWINNA. Zarówno Polsat, jak i Szczuka dali ciała, ale Szczuka grzecznie przeprosiła, przeprosiny zostały przyjęte i powinno być po sprawie. Dalsze działania funkcjonariuszki "cośtam cośtam" Kruk przypominają mi scenę przeprosin posła krzyżackiego w "Krzyżakach" Sienkiewicza. O tyle bardziej perfidną, że pani Kruk w ogóle nie była stroną, nie została obrażona. Internauta "wnukmarycha" sugeruje natomiast, że RM celowo zatajało niepełnosprawność Magdy Buczek - i z tym polemizuję. Wcześniej niejakiej selice nie podoba się, że większość "obraz religijnych w naszym kraju dotyczy katolików. Na to jej odpowiedziałem: 1. Można obrazić uczucia religijne każdego wyznania, niestety to się zdarza, co potwierdzają dane. 2. W kraju, gdzie znakomita większość wierzących to katolicy należy oczekiwać również przewagi KK w tej kategorii. 3. W sprawie Szczuki nie chodzi o obrazę uczuć religijnych, tylko o naigrywanie się z niepełnosprawności. Niesłusznie moim zdaniem, co napisałem kilka postów niżej. Teraz już wiesz, dlaczego uważam, że zgubiłeś wątek. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
selica Po zastanowieniu 04.01.10, 10:15 and_nowak napisał: > > Jak to możliwe, że w pytaniu można zawrzeć nieprawdziwą tezę? > Np. "Jak to możliwe, że słonie fruwają?" W państwie krzyża w szkole, gdzie jedyną właściwą panująca i programową jest religia katolicka, dostrzegane są wyłącznie szykany wymierzane w szeregi obrońców tej religii. Ktoś tu się pochylił nad losem niepełnosprawnej? Otóż sądzę, że gdyby owa niepełnosprawna dziewczynka, kimkolwiek jest, nie ogranizowała kółek różańcowych, a na przykład pomoc dla bezdomnych zwierząt, to pani Kruk z mniejszym zaangażowaniem podejmowała by się jej obrony, o ile w ogóle. Przewaga większościowa kościoła katolickiego nie uprawnia do umniejszania innych wyznań, tudzież bezwyznaniowości. Ilość nie zawsze idzie w parze z jakością. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak No i co z tego? 04.01.10, 10:22 Po co wypisujesz banały? Co ma funkcjonariuszka partyjna Kruk do moich tez? Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: No i co z tego? 04.01.10, 10:56 and_nowak napisał: > Po co wypisujesz banały? przyganiało koryto garnkowi > Co ma funkcjonariuszka partyjna Kruk do moich tez? bardziej od twoich tez interesuje mnie własne zdanie na temat nietykalności i specjalnego traktowania obrońców wiary katolickiej. Niczym nieuzasadnionego dodam. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ...Czy dlatego............ 04.01.10, 07:40 Ze Michalkiewicz skrytykowal niektorych Zydow, Szczuka ma prawo jechac i nasmiewac sie z niepelnosprawnych?.Ciekawe porownanie. Odpowiedz Link Zgłoś
raf-ber Re: ...Czy dlatego............ 04.01.10, 08:17 prawdziwy-moher napisał: > Ze Michalkiewicz skrytykowal niektorych Zydow, Szczuka ma prawo jechac i nasmie > wac sie z niepelnosprawnych?.Ciekawe porownanie. Nie skrytykował a insynuował jakoby holokaust był dziełem samych żydów i tu słowo "niektorych" jest nie na miejscu. Szczuka krytykowała/nasmiewała się z jednej osoby pracującej w radiu mimo "nie radiowego" głosu, która cierpi na łamliwość kości czego w radiu nie widać i nie jest przyczyną niecodziennego tembru głosu wzbudzającego śmiech u Kazi. Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: ...Czy dlatego............ 04.01.10, 08:37 > Nie skrytykował a insynuował jakoby holokaust był dziełem samych żydów i tu > słowo "niektorych" jest nie na miejscu. ?? poproszę o źródło tej wypowiedzi, tj twierdzącej jakoby, że 'holokaust był dziełem samych Żydów'. bo jeżeli opierasz się na tym co pisze w artykule, to nic takiego tam nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: ...Czy dlatego............ 04.01.10, 08:22 a odkąd to infantylna dewocja jest niepełnosprawnością?? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: ...Czy dlatego............ 04.01.10, 08:23 moherku,jechała po niepełnosprawnych czy po infantylnej dewotce wykorzystywanej przez kler? Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: ...Czy dlatego............ 04.01.10, 09:12 Szczuka nie wiedziała, że dziewczyna jest niepełnosprawna, i nie naigrywała się z jej niepełnosprawności. W końcu dziewczyna nie cierpi na paraliż szczęki czy inne zaburzenia mowy. Paradoksem natomiast od samego początku było dla mnie to, że akurat Szczuka, która sama cierpi na wszelkie możliwe wady wymowy (szczękościsk, brak "r" i parę innych kwiatków), nabija się z wady wymowy kogoś innego ;) W sumie to już samo to powinno ją usprawiedliwiać, w końcu, czy karalibyśmy osobę na wózku, że "nabija się" z innego na wózku? Nie, uznalibyśmy pewnie, że z niego żartowniś. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: ...Czy dlatego............ 04.01.10, 11:04 prawdziwy-moher napisał: > Ze Michalkiewicz skrytykowal niektorych Zydow, Szczuka ma prawo jechac i nasmie > wac sie z niepelnosprawnych?.Ciekawe porownanie. W którym to miejscu Szczuka naśmiewa się z niepełnosprawności? Gdyby nie chodziło o Radio Maryja, to pani Kruk nie kiwnęłaby nawet palcem. Odpowiedz Link Zgłoś
w126.11 Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 07:46 Cała sytuacja jest wynikiem tego, że istnieje wiele programów telewizyjnych po raz tysięczny zjadających własny ogon. Ich uczestnicy na siłę próbują być zabawni i interesujący. Właściwie nie jest to walka o możliwość parodiowania, a o możliwość taniej produkcji wypełniaczy czasu między reklamami. Odpowiedz Link Zgłoś
xxsiedleckaxx Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:01 w126.11 napisał: > Cała sytuacja jest wynikiem tego, że istnieje wiele programów telewizyjnych po > raz tysięczny zjadających własny ogon. Ich uczestnicy na siłę próbują być > zabawni i interesujący. Właściwie nie jest to walka o możliwość parodiowania, > a o możliwość taniej produkcji wypełniaczy czasu między reklamami. W TVNie jest podobnie.Jad płynący z ekranów w stronę katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 11:07 xxsiedleckaxx napisała: > W TVNie jest podobnie.Jad płynący z ekranów w stronę katolików. Cytacik proszę! Bo to jakieś gołosłowne, czyżbyś należał do obrażalskich katolików z Rodziny RR? Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman dyskusja o poglądach 04.01.10, 07:51 >To jest jakby taka stara dziewczynka,< >I ona mówi takim taką specjalną ma melodię [głosu]< to jest forma dyskusji właściwa dla historyka literatury, krytyka literackiego, uczennicy Marii Janion, czyżby zazdrość że nikt jej nie chce słuchać - patrz doświadczenia z talk show ''Dwururka" /TVN/ zdjętym po paru emisjach w związku z niską oglądalność, pozostała rola eksperta w Milionerach Odpowiedz Link Zgłoś
warez65535 Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 07:53 Szczuka jest znana z wyjątkowego braku wyczucia sytuacji i ciężkiego żartu graniczącego z tępotą ale nie jest dla mnie jasne po co w tym tekście Michalkiewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 no jak to po co? 04.01.10, 08:51 trzeba w każdym momencie próbować forsować tezę o antysemickości RM oraz dyskredytować rozsądnych publicystów. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: przecież PO wszystko wolno :) 04.01.10, 08:24 w przeciwieństwie do sukienkowych,klerykałów i dewotów! Odpowiedz Link Zgłoś
quosoo Re: przecież PO wszystko wolno :) 04.01.10, 11:01 awe napisał: > Przecież PO wszystko wolno :) Myślałem, że Szczuka należy do założonej przez siebie Partii Kobiet, ale Ty pewnie wiesz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
warez65535 I jeszcze antysemityzm 04.01.10, 07:57 Jeśli chodzi o wypowiedzi Michalkiewicza to polecam komentarz... Heleny Łuczywo, która mówi dokładnie to samo: wyborcza.pl/1,75478,3954308.html Odpowiedz Link Zgłoś
campusek Re: I jeszcze antysemityzm 04.01.10, 08:35 warez65535 napisał: > Jeśli chodzi o wypowiedzi Michalkiewicza to polecam komentarz... Heleny > Łuczywo, która mówi dokładnie to samo: > > wyborcza.pl/1,75478,3954308.html Swoją drogą, Judajczyków wymyślił jeszcze przed wojną Julian Tuwim. Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: I jeszcze antysemityzm 04.01.10, 08:48 ciekawostka, zważywszy na pochodzenie wice Łuczywo i naczelnego Wybiórczej. on też ma takie zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: I jeszcze antysemityzm 04.01.10, 11:41 Jak zwykle jednak "diabeł tkwi w szczegółach". Proponuje zapoznać się dokładnie z tym CO i JAK jedna i druga osoba wypowiadała / pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
telewizja Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:08 za taką wypowiedż szczuka powinnna zostać porządnie wybatożona i to porządnie i oczywiście publicznie.może wtedy ten młody motłoch nie byłby skory do takich diabelskich wypowiedzi na portalu gazety będącej w rękach starszych braci w wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:26 i tak w imię Allacha niech będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:35 telewizja napisał: > za taką wypowiedż szczuka powinnna zostać porządnie wybatożona i to porządnie > i oczywiście publicznie.może wtedy ten młody motłoch nie byłby skory do takich > diabelskich wypowiedzi na portalu gazety będącej w rękach starszych braci w > wierze. _________________________________________________ ...koszerny wielu nicków od rana pracowicie zapełnia fora swoimi wydzielinami,płynami ustrojowymi i biomasami.. Odpowiedz Link Zgłoś
ibnalqq Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 11:49 A ty przepraszam co robisz? Uważasz że twoje komentarze są mądrzejsze? Masz wysokie mniemanie o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:32 telewizja napisał: > za taką wypowiedż szczuka powinnna zostać porządnie wybatożona i to porządnie > i oczywiście publicznie.może wtedy ten młody motłoch nie byłby skory do takich > diabelskich wypowiedzi na portalu gazety będącej w rękach starszych braci w > wierze. ...tak, tak, krowa to piękny ptak. A do treści: Szczuce należałoby wyrwać język, rozżarzonymi szczypcami do czerwoności, publicznie, wtedy tłum byłby zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Elżbieta Kruk - piękna i mądra kobieta 04.01.10, 08:19 A poważnie - kochany redaktorze z GW - o co chodzi? Obroty holocaustowej industrii sięgają wielu miliardów dolarów, i nikt temu chyba już nie zaprzeczy. A o samym przedsiębiorstwie jako pierwszy napisał gość, którego o antysemityzm nie oskarżycie, bo Finkelstein jest bardziej żydowski od was. No i Światowy Kongres Żydów to jest główna firma koncernu holocaustowej industrii - zresztą, sama Gazeta o tym pisała. Więc jeśli chcecie Rydzyka o coś oskarżyć, to znajdźcie lepsze przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
mosznamnieboli Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:20 Bezczelność Kazimiery Szczuki jest powszechnie znana. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 09:12 To bardzo inteligentna i błyskotliwa kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
gelerth0 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 12:44 mus-zek0 napisał: > To bardzo inteligentna i błyskotliwa kobieta. Zakrztusiłem się świeżym powietrzem jak to przeczytałem. Wystarczy zapoznać się z poglądami Pani Szczuki, żeby wiedzieć, że inteligencja i błyskotliwość nie idą z nimi w parze. No chyba, że uznamy jej działania za celowo nastawione na zyskanie popularności i zarabianie sporych pieniędzy. Wówczas trzeba się zgodzić - to inteligentny i błyskotliwy sposób na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
campusek Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:21 elsby napisał: > Niby mała rzecz, ale świetnie pokazująca policyjną wredność polskiej mentalnośc > i zawsze i wszędzie możesz się nie spodobać jakiejś cholernej Madzi i ciągany > za to po sądach. Lepiej zobacz co się nie podoba Michnikowi i za co on ciąga ludzi po sądach. Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:50 campusek napisał: > elsby napisał: > > > Niby mała rzecz, ale świetnie pokazująca policyjną wredność > polskiej mentalnośc > > i zawsze i wszędzie możesz się nie spodobać jakiejś cholernej > Madzi i ciągany > > za to po sądach. > Lepiej zobacz co się nie podoba Michnikowi i za co on ciąga ludzi po > sądach. _____________________________________ nie za parodiowanie np. swojego sposobu mówienia zwanym jąkaniem. a z punktu widzenia zarzutów w sprawie szczuki - mógłby jak najbardziej. w polsce ekipa monty pythona zostałaby ukamienowana przez rozhisteryzowany tłum z boże coś polskę na ustach Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:22 Parodiowanie powinno być możliwe, ale szczególnie dziennikarze obowiązani są do dokładnego rozpoznania kogo i dlaczego parodiują. Codziennie, niestety, spotykamy się z brakiem rzetelności dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.pati Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:28 "Czy parodiowanie występującej w radiu i telewizji i - w pewnych kręgach - popularnej postaci mieści się w granicach wolności słowa, czy też narusza chronioną prawem godność człowieka?" Wg. mnie miesci sie, o ile osoba ta prowadzi typowe programy kabaretowe czy ogolno-rozrywkowe. Jak wiemy Szczuka - typowy telewizyjny cham (to moja subiektywna ocena po obejrzeniu kilku programow ostatnie ogniwo) prowadzila wowczas program, ktory wg. jego tworcow, mial byc programem dla ludzi "na poziomie". Idac dalej, obok Polsatu powinna byc ukarana autorka tego ponizenia osoby niepelnosprawnej bez wzgledu na obrone Szczuki przez jej kolezanki- lesbijki. Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:32 Niepoełnosprawność dotyczy też religijnej tępoty propagowanej przez katolicki kościół w Polsce. Jeśli chodiz o tzw wartości chrześcijańskie to ten kościól do chrezścicijan nie powinien sie zaliczyć. Powiedziene jest, że poznać kogosmozna po czynach no i czy kłąmcó i złodziejei można zaliczyc do wyznawców chrzescijanskich. To Ich obraża. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Polsat walczy o kasę, a Szczuka niewinna 04.01.10, 08:36 To nie jest żaden paradoks. Polsatowi chodzi w tym wszystkim wyłącznie o cofnięcie nałożonej kary; zresztą nie ma w tym nic nagannego. Z kolei Szczuka po prostu nie wiedziała kim jest Madzia Buczek (z tego co pamiętam, tak ona była przedstawiana w RM). Gdyby wiedziała to by się nie podłożyła. Gdyby ktokolwiek sprawdził przed emisją - materiał by nie poszedł. Można tych ludzi odsądzać od czci i wiary, ale nie od sprytu i elementarnego rozumu. Najfajniejsze w sprawie jest to, że Szczuka spotkała się z Magdą Buczek i przeprosiła, przeprosiny ZOSTAŁY PRZYJĘTE. Reszta - to chamska nagonka. Niektórzy potrafią wyłącznie cośtam cośtam... Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Polsat walczy o kasę, a Szczuka niewinna 04.01.10, 08:53 and_nowak napisał: > Najfajniejsze w sprawie jest to, że Szczuka spotkała się z Magdą Buczek i > przeprosiła, przeprosiny ZOSTAŁY PRZYJĘTE. > > Reszta - to chamska nagonka. Niektórzy potrafią wyłącznie cośtam cośtam... Ale nie poszła na kolanach do Canossy i nie posypała głowy popiołem. Proste przepraszam dla katoli nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A dla sroli? 04.01.10, 08:59 Dlaczego obrażasz katolików? Czy WSZYSCY katolicy żądają głowy Szczuki? Czy to wina katolików, że np. rozwodnik Gosiewski opowiada nam o moralności? I dlaczego kłamiesz? Proste "przepraszam" całkowicie wystarczyło jedynej obrażonej w tej sprawie, tj. Mgdzie Buczek. Katoliczce. Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: A dla sroli? 04.01.10, 11:25 Dziękuję Ci and_nowak za wpisy. Chciałbym, żeby inni potrafili zachować tyle rozsądku co Ty. Nieraz żal patrzeć, jak ludzie o różnych zdaniach kopią się po głowie na forum gazeta.pl. Przecież można się zgodzić, zbudować coś wspólnie i coś wynieść z dyskusji, wystarczy troszkę spokornieć i spuścić nos, spuścić z tonu. Każdy ma prawo do szczęścia, ale aż wierzyć się nie chce, że tylu ludzi znajdują szczęście w poniżaniu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: A dla sroli? 04.01.10, 11:52 Rozsądek rozsądkiem, ale nie zauważa jednak że prócz faktycznie mogącej się czuć urażoną Magdy Buczek (choć faktycznie to nie niepełnosprawnośc była wysmiewana, a jej manieryzm, nie wynikający z niepełnosprawności) jest wielu "katolików" obrażonych za nią. "Obrażonych" tak, że nawet przeprosiny przyjętę przez samą zainteresowaną to dla nich za mało. Jedną z tych "obrażonych" "katolików" jest p. Kruk. była Przewodnicząca KRRiT. Tyle, że zawsze należy przypominać, że "katolicy" czy wulgarniej "katole" to nie całe społeczeństwo katolików polskich, a jedynie hałaśliwa mniejszość, starająca się zawłaszczyć prawo wypowiadania się w imieniu całej tej zbiorowości (to zresztą normalka, bo istnieją też "Polacy", "Żydzi" czy też "Muzułmanie", z tych najczęściej na forum przywoływanych, a także "inne społeczności", którym się wydaje, że ktoś im dał prawo wypowiadać się w imieniu wszystkich, a nie tylko swoim). Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:40 osoba pochodzenia żydowskiego nasmiewała się z polki .to oczywiscie wolno to wolnośc wypowiedzi A gdyby Polka nasmiewała się w ten sposób z żydówki to nie wolno to antysemityzm Odpowiedz Link Zgłoś
michalusa Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:48 Kazimiera Szczuka slynie z kontrowersyjnych wypowiedzi ,kiedys zaszokowala opowiedzianym kawalem,ale akurat ten jak najbardziej humorystycznie opowiedziany fragment jednego z programow w Radio Maryja nie szokuje niczym usmialem sie do lez sluchajac tego.Karzdy artykul trzeba czytac ze zrozumieniem a na samym poczatku jest napisane ,ze nie wie czyj glos nasladuje tylko spodobal jej sie harakterystyczny tebr zywcem wziety z koscielnych zawodzen ksiezy.(koscielnych zawodzen ksiezy)to moj komwntarz.Trudno nie sluchaczom radia maryja wiedziec kto wystepoje za mikrofonem byc morze wszyscy maja jakis defekt to nie bylo powodem smiechu,oj ten Polski koscielno swietojebliwy czrnogrod uff....az sie nie chce komentowac Odpowiedz Link Zgłoś
na1 Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 08:53 Stop chamstwu. To było nieżyczliwe parodiowanie kaleki, podobnie nieżyczliwe parodiowanie na przyklad jakały powinno budzić oburzenie światłej części opinii i odpowiednie kary finansowe, od miliona w górę dla telewizji Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 09:34 ona nie jest KALEKĄ!!! Stajesz w jej obronie, a nazywasz kaleką. To dopiero jest paradoks. Madzia Buczek jest osobą niepełnosprawną. Podobnie jak nie ma osób głuchych a niesłyszący, nie ma ślepych a niewidowi itp. itd. Poza tym, nie uważam, żeby z tego tytułu, że jest niepełnosprawna, nie podlegała ocenie, jak my wszyscy. Jak już ktoś wyżej zauważył, Szczuka ją przeprosiła i przeprosiny zostały przyjęte. Odpowiedz Link Zgłoś
na1 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 11:14 Kazia Szczuka dała ciała, królowa jest naga, nadzieja polskich Europejczyków okazała się typem mentalnym z poetyki Ciemogrodu (to tam urządzalo się dotąd śmichy z odmienności ludzkiej!!) Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 13:01 na1 napisała: > Kazia Szczuka dała ciała, królowa jest naga, nadzieja polskich > Europejczyków okazała się typem mentalnym z poetyki Ciemogrodu (to > tam urządzalo się dotąd śmichy z odmienności ludzkiej!!) ...to ty dałaś ciała, bo nie wiesz o czym piszesz. Czyli co? Nie jesteś z Ciemnogrodu, tylko z zapyziałej Koziej Wólki, niedouczona ciemna kobita? Nie wiesz nawet, że nie było naśmiewania się z odmienności? Jedynie z głupoty TV TRWAM? Odpowiedz Link Zgłoś
na1 Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 13:35 owszem było naśmiewanie się z "głosiku"! japico twoja wiarygodnośc jest zerowa! Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Polsat walczy o możliwość parodiowania 04.01.10, 13:49 na1 napisała: > owszem było naśmiewanie się z "głosiku"! japico twoja wiarygodnośc > jest zerowa! A ty nic nie rozumiesz. Zarzutem jest naśmiewanie się z jej inwalidztwa nie głupoty. Czyli? Sprawdzamy? Ktoś już podawał źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowe_kontko bzdura i tyle 04.01.10, 08:56 zdrowego i w pełni sprawnego wolno znieważać ile się chce. Ale jeśli jest ktoś chory, to "społecznie" pozbawia się go człowieczeństwa i staje się jakimś nietykalnym symbolem. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula_pl Re: bzdura i tyle 04.01.10, 10:13 forumowe_kontko napisał: > zdrowego i w pełni sprawnego wolno znieważać ile się chce. Zdrowy i silny człowiek może się sam bronić. Chore dziecko nie ma szansy bronić się przed chamstwem tupeciary... co proponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: bzdura i tyle 04.01.10, 12:35 forumowe_kontko napisał: > zdrowego i w pełni sprawnego wolno znieważać ile się chce. > Ale jeśli jest ktoś chory, to "społecznie" pozbawia się go człowieczeństwa > i staje się jakimś nietykalnym symbolem. Powinno się w takim razie ukarać TV TRWAM, za ukazywanie tej chorej osoby w tak debilych sytuacjach. Wtedy pewnie byłbyś zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Wolność słowa Kazi S. 04.01.10, 09:07 Magdalena Buczek nie jest ani kaleką ani dzieckiem. Rada na przyszłość - uważaj jakich słów używasz kogoś broniąc, bo słowo "kaleka" jest obraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Re: Wolność słowa Kazi S. 04.01.10, 09:22 Nikogo nie bronię. Nabijam się z Kazi, obrończyni wolności słowa. Panią Magdalenę Buczek przepraszam za "kalekie dziecko". Ps. Dlaczego "kaleka" jest obraźliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Wolność słowa Kazi S. 04.01.10, 09:37 nie wiem dlaczego. Dla mnie słowo to słowo - zbitek liter i tyle. Ale faktem jest, że słów takich jak: kaleka, głuchy, ślepy, upośledzony się obecnie nie używa na rzecz niepełnosprawnego, niesłyszącego, niewidomego, niepełnosprawnego intelektualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Kaleka to słowo 04.01.10, 10:29 Słowo 'kaleka' nie jest obraźliwe. To nadgorliwcy spod znaku politycznej poprawności wymyślają eufemizmy typu "sprawny inaczej". Tak samo 'panna' i 'panienka' to nie prostytutka, a du.pa to tylna część ciała, a laska to taki przedmiot podobny do kija. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Kaleka to słowo 04.01.10, 10:54 to zapytaj się jakiegoś swojego kolegi niepełnosprawnego, czy jest kaleką. Pewnie kulą w dziób dostaniesz, albo się już więcej do Ciebie nie odezwie. > Tak samo 'panna' i 'panienka' to nie prostytutka, a du.pa to tylna część ciała, Tego to już zupełnie nie rozumiem. To Twoim zdaniem kawaler to prostytutek? Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Kaleka to słowo 04.01.10, 11:12 lia.13 napisała: > to zapytaj się jakiegoś swojego kolegi niepełnosprawnego, > czy jest kaleką. Pewnie kulą w dziób dostaniesz, albo się już > więcej do Ciebie nie odezwie. Kulą w płot! Akurat mam takiego kolegę i on sam siebie czasami tak określa. > > Tak samo 'panna' i 'panienka' to nie prostytutka, a > > du.pa to tylna część ciała, > > Tego to już zupełnie nie rozumiem. To Twoim zdaniem kawaler > to prostytutek? Faktycznie nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
japico Re: Wolność słowa Kazi S. 04.01.10, 13:52 lia.13 napisała: > nie wiem dlaczego. Dla mnie słowo to słowo - zbitek liter i tyle. Ale faktem > jest, że słów takich jak: kaleka, głuchy, ślepy, upośledzony się obecnie nie > używa na rzecz niepełnosprawnego, niesłyszącego, niewidomego, niepełnosprawnego > intelektualnie. ...jeszcze jedna bzdura, koledzy mojego syna by powiedzieli mądry inaczej, czyli sprawny inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
wnukmarycha Re: Wolność słowa Kazi S. 04.01.10, 09:29 > Magdalena Buczek nie jest ani kaleką ani dzieckiem. Do tego w perfidny sposób jest wykorzystywana przez o. Dyrektora do oszukiwania dzieci, które nie mają świadomości, że na ich uczuciach odbywa się gra z osobą dorosłą w roli głównej. Nawet w relacjach telewizyjnych z Jasnej Góry, gdzie pokazywano M. Buczek, uczyniono to w sytuacji, gdy była noszona na ręku przez matkę. Ciekawe ile z dzieci tak oszukiwanych wie, że ufa nie małej dziewczynce, a dwudziestoparoletniej osobie (w rzeczywistości ciężko doświadczonej przez los i ... o. Dyrektora). Jakże inaczej na tym tle wygląda jeden z ostatnich spotów Fundacji TVN. Odpowiedz Link Zgłoś