everettdasherbreed 10.01.10, 10:42 Znowu Wołgodońsk? Znowu będzie na Czeczenów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalfas2 Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 10:53 a na kogto ma byś?? Znowu na talibow, al quide? WIdze ze myslisz schematycznie, bo jak w USA cos pierdyknie to zaraz winni sa terrorysci... Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 16:40 No a kto ma byc winien ? Myslisz, ze Amerykanie sami sobie "pierdykaja" ? CIA twierdzi, ze islamscy terrorysci, FBI - ze islamscy terorysci - ba sami terrorysci (islamscy) przyznaja sie do "pierdykniec" a Ty upierasz sie, ze to konspiracyjnie "pierdykaja" Swiadkowie Jehowy tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 19:57 kalfas2 napisał: > a na kogto ma byś?? Znowu na talibow, al quide? WIdze ze myslisz > schematycznie, zighail(zigzauer) i myślenie?a to żeś dowalił,no no... Odpowiedz Link Zgłoś
judasztusk poziom promieniowania w rejonie elektrowni nie prz 10.01.10, 11:18 nie przekracza norm. Już to znam z poprzedniej bajki Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: poziom promieniowania w rejonie elektrowni ni 10.01.10, 11:43 judasztusk; a Twój rozum w normie? Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Re: poziom promieniowania w rejonie elektrowni ni 10.01.10, 14:43 Chyba juz troche podrosłeś i mógłbyś zamiast poprzednich bajek czytać coś powazniejszego? Odpowiedz Link Zgłoś
hugii Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 11:24 Amerykanie dalej uprawiają swoją propagandę a szczególnie widać ja wśród polaków. Każdy lepszy tylko nie polak... Ruskim odkręci się śrubka i na cały świat trąbią, a na świecie 2 razy elektrowni miały awarię z reaktorami (dużo poważniejsze i ani słowa, w tym jedna w USA jak dobrze pamiętam). Poczytajcie np pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_w_Bhopalu amerykańskie firmy to ani słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 11:46 W USA najpoważniejsza to było chyba stopienie rdzenia (Road Islands?), a więc katastrofalna awaria. Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 16:42 Ale to nie byl Czernobyl - nikt wtedy w Long Island nie zginol... Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Re: (Road Islands?) 10.01.10, 19:35 pl.wikipedia.org/wiki/Wypadek_w_elektrowni_jądrowej_Three_Mile_Island Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Wytup rdzenia mózgowego 11.01.10, 06:15 ereta napisał: > W USA najpoważniejsza to było chyba stopienie rdzenia (Road > Islands?), a więc katastrofalna awaria. totalna bzdura. Nigdy i nigdzie w USA do niczego takiego nie doszło. W Three Miles Is. był niewielki wyciek pary. Bez jakichkolwiek skutkow ubocznych. No, ale uciekajacy zlodziej zawsze krzyczy "łapać złodzieja!", wiec trzeba znowu przypomnieć gdzie Murzyni biją. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Sursum corda! :-))) 11.01.10, 06:21 Rosjanie buduja ayatollahom od lat reaktor w Busher. Mam nadzieje, że rychło skonczą, i ustrojstwo inżyniera Wałoczkina uczyni jakąkolwiek interwencję zbrojną w Islamskiej Republice Uuranu całkowicie zbyteczną. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Sursum corda! :-))) 11.01.10, 11:12 A kto wybrał taką lokalizację? Taką nazwę miejscowości? Odpowiedz Link Zgłoś
p1rat Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 12:13 prawda. amerykanska plaga informacyjna. kiedyś to była propaganda polityczna dzisiaj mydlenie oczu żeby odwrócić uwagę od własnej szkodliwej działaności. ale wciąż tłumy się na to nabierają. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Ci wredni Amerykanie... 10.01.10, 12:14 ...i ich polskie pieski łańcuchowe. To pierwsza katastrofa: pl.wikipedia.org/wiki/Wypadek_w_elektrowni_j%C4%85drowej_Three_Mile_Island A to druga: pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_w_Czarnobylu Gdy przeczytasz to może ci się we łbie rozjaśni, która była poważniejsza i dlaczego. Co do tego ma Bophal? To był lokalny wyciek chemikaliów spowodowany przez zaniedbania w prywatnej firmie, a nie katastrofa atomowa na pół Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Ci wredni Amerykanie... 10.01.10, 12:38 Polacy wysysają rusofobię z mlekiem matki. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Ci wredni Amerykanie... 10.01.10, 12:56 Cztery i pół roku woziłem rosyjską ropę do Polski i Belgii. Ciągle mam w Rosji przyjaciół, z którymi koresponduję, ale żaden z nich nie pisze takich stereotypowych bzdur, jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Ci wredni Amerykanie... 11.01.10, 11:13 W kanistrze? Zawsze myślałem, że do transportu ropy służą rurociągi. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Ci wredni Amerykanie... 11.01.10, 11:20 mus-zek0 napisał: > Polacy wysysają rusofobię z mlekiem matki. A skad ona sie tam wzieła? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1980live Re: Ci wredni Amerykanie... 11.01.10, 12:25 Zastanawiam sie, jakim trzeba byc debilem, zeby cos takiego napisac. To pisanie o tym, ze w Rosji byl wyciek lub awaria jest rusofobia? Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 11:27 Uwaga: haker, zwolennik głupich inwestycji p. Żydowicza blokuje stronę! Odpowiedz Link Zgłoś
ashruc Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 11:29 jak radioaktywna chmura dotrze nad europe to sie okaze ze awaria byla powazna Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 11:48 ashruc: A Ciebie to chmura przyćmiła już rozum? A może zawsze był pusty czerep? Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Podaję tłumaczenie na język polski. 10.01.10, 11:35 "Z powodu awarii generatora pary trzeba zamknąć jeden z bloków rosyjskiej elektrowni atomowej w Wołgodońsku w obwodzie rostowskim." - "coś wybuchło, może generator a może bomba, może butla z samogonem inżyniera Wałoczkina, ratuj się kto może" "Jak poinformowały agencję Interfax lokalne służby ratunkowe, poziom promieniowania w rejonie elektrowni nie przekracza norm." - "promieniowanie przekracza wielokrotnie normę, ale nikt nie wie ile, bo urządzenia do pomiaru skażenia, inżynier Wałoczkin, użył do kostrukcji bimbrowni w bloku III-cim" "Wyciek z generatora pary wymagał jednak wstrzymania pracy całego bloku numer 1." - "elektrownia stoi, ale może i w którymś bloku coś się tli, może matariał radioaktywny, a może bimbrownia inzyniera Wałoczkina" "Rozpoczęto więc proces jego wygaszania, aż do całkowitego zatrzymania." - "prubujemy wciskać wszystkie możliwe guziki i pstryczki i wyłączyć to ustroństwo, ale na wszelki wypadek, wiejcie byle dalej!!" Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Podaję tłumaczenie na język polski. 10.01.10, 11:53 l.o.r.t.e.a; To Twój mały mózdżek się zagotował! Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Podaję tłumaczenie na język polski. 11.01.10, 06:10 l.o.r.t.e.a napisał: > "Z powodu awarii generatora pary trzeba zamknąć jeden z bloków > rosyjskiej elektrowni atomowej w Wołgodońsku w obwodzie > rostowskim." - "coś wybuchło, może generator a może bomba, może > butla z samogonem inżyniera Wałoczkina, ratuj się kto może" > > > > "Jak poinformowały agencję Interfax lokalne służby ratunkowe, > poziom promieniowania w rejonie elektrowni nie przekracza norm." - > "promieniowanie przekracza wielokrotnie normę, ale nikt nie wie > ile, bo urządzenia do pomiaru skażenia, inżynier Wałoczkin, użył do > kostrukcji bimbrowni w bloku III-cim" > > > > "Wyciek z generatora pary wymagał jednak wstrzymania pracy całego > bloku numer 1." - "elektrownia stoi, ale może i w którymś bloku coś > się tli, może matariał radioaktywny, a może bimbrownia inzyniera > Wałoczkina" > > > > "Rozpoczęto więc proces jego wygaszania, aż do całkowitego > zatrzymania." - "prubujemy wciskać wszystkie możliwe guziki i > pstryczki i wyłączyć to ustroństwo, ale na wszelki wypadek, wiejcie > byle dalej!!" > zaczyam lubić iżyniera Wałoczkina. dobrze ze po podwyżkach cen wodki jego bimbrownia sie rozrosnie.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 11:41 everettdasherbreed napisał: > Znowu Wołgodońsk? Znowu będzie na Czeczenów? > W sklepach jest teraz duży wybór olejów. Kup Sobie najlepszy i nalej do pustej łepetyny. Może nie pomoże, ale nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 11:53 U was to pociagi nawet przez snieg nie dzialaja, a to sobie marzycie o jakies elektrowni atomowej :))) U nas to nawet dziscko sie smieje z wiadomosci jak w kraju, co kazda zime ma opady sniegu nie moga na to nic poradzic... A o ilosci ludzi zamarznietych wogule nie ma co mowic... Jak barbarzyncy jestesci... A o to, co sie dzialo i dzieje na stacji :) lenta.ru/news/2010/01/10/block1/ Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 12:04 O ile pamiętam, w tym roku zamarzniętych w Rosji jest około 100 razy więcej niż w Polsce. Kacap pewnie się cieszy, że znowu są pierwsi na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 12:16 No to wspomni liczbe. W Moskwie i okolicach, a to za 20 mln ludzi jest od wrzesnia 16 zamarznietych. W calej Centralnej Rosji, a to wiecej 100 mln ludzi - 52 osoby. Od wrzesnia, powtarzam. U was za jeden miesiac ilie? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: do kryska to bylo 11.01.10, 11:15 O ile tych zamarzniętych dokładnie liczono. Wy nawet jeszcze nie policzyliście poległych z II wojny światowej. Za Stalina podawano liczbę 7 milionów, za Breżniewa 20 mln, za Gorbaczowa i Jelcyna 29 mln a i pewnie teraz ktoś pracuje nad kolejną wersją. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: do kryska to bylo 12.01.10, 11:40 Sołżenicyn podał liczbę 60 mln. (tylko w gułagach i czystkach) Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 14:00 Tyle ile u was dziennie na AIDS :) Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 17:26 A gruźlica i skrobanki(1.5mln rocznie ) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ashruc Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 12:04 a u was bija murzynow Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Pamiętam awarię w Czernobylu. 10.01.10, 12:02 Wg ZSRR poziom promieniowania też był w normie i nie było żadnych podstaw do paniki, bo wszystko było pod kontrolą (zastępów niebieskich chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 10.01.10, 12:18 To wspomni jeszcze jak zwykle cala historije wschodniej Europy. Juz 20 lat nie ma zsrr. A wciaz z nim w serdcu zyjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 10.01.10, 13:29 Poczytaj sobie to: forum.gazeta.pl/forum/w,902,105462827,105472440,_igor_53.html to może zrozumiesz o co mi chodziło. Swoją drogą myślę, że gdyby wszyscy Rosjanie na ty forum byli tacy jak Ty, to nigdy nie miałbym znajomych w Rosji. Na szczęście jesteś w mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 10.01.10, 15:29 Prawda w oczy kole? Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 10.01.10, 15:51 My "z ZSRR w sercu"? To wy sie uznaliscie za spadkobiercow ZSRRi to WASZ prezydent twierdzi, ze rozpad ZSRR to najwieksza tragedia ludzkosci - wiec mi nie mow ze to my zyjemy "z ZSRR w sercu" tylko wy zyjecie w ZSRR tylko nazwe zmieniliscie, zeby jak ktos wam w oczy powie jakie zbrodnie popelnial ZSRR zawsze mozecie powiedziec "To nie my". Zabij kogos, zmien nazwisko i w sadzie powiedz ze to nie ty, ciekawe co uslyszysz. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 10.01.10, 17:42 Link gdzie jestesmy oficjalnie spadkobercami zsrr prosze. Nie jakies tam dyrdemaly, lecz oficjalne oswiadczenie naszego rzadu, lub ONZ. A tez umowe o rozwiazaniu zsrr z Belowezskoj pusczi prosze przeczytac. A zsrr wam umysly kloci do dzisiaj, to widac. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 11.01.10, 11:17 To jakim prawem okupujecie Ingrię, Karelię, Królewiec, Sachalin i Kuryle? Przecież to CCCP zdobył. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 11.01.10, 11:28 Okupujecie to wy Stettin czy Breslau, nie wspominajac o Danzigu. A takze ukraincy nie moga sobie powrocic Przemysl i tereny wokol, Bialystok czeka na swych wlasczycieli bialorusinow, Mazury chca litwinow, albo niemcow :))) O Slasku nawet nie wspominam... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1980live Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 11.01.10, 12:29 A Chiny okupuja odwiecznie Piastowski grod PEKIN!!! Masz racje, jakie to kurde niesprawiedliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 11.01.10, 13:34 Wot "Słowianin" się odezwał! Buahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Tak kacap, prawda w oczy kole. 10.01.10, 16:49 Aż cię szczypie. Mi nic złego się nie dzieje. Zastanawiam się ilu z was, forumowych rosyjskich trolli działa na zlecenie waszego rządu, któremu widać jest na rękę podsycanie nienawiści pomiędzy Polakami i Rosjanami. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Tak kacap, prawda w oczy kole. 10.01.10, 17:40 :) Wszystcy dzialamy na zlecenie naszego rzadu, czym jest Ojczyzna :))) Nienawisc? Piszemy o polskich mediach? Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Tak kacap, prawda w oczy kole. 10.01.10, 18:17 Nie. O twoich postach. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Tak kacap, prawda w oczy kole. 10.01.10, 23:46 Ciekaw jestem, w czym ta nienawisc? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Tak kacap, prawda w oczy kole. 10.01.10, 20:03 habibi888-pl napisał: > Aż cię szczypie. > Mi nic złego się nie dzieje. > Zastanawiam się ilu z was, forumowych rosyjskich trolli działa na zlecenie > waszego rządu, któremu widać jest na rękę podsycanie nienawiści pomiędzy > Polakami i Rosjanami. ty działasz na zlecenie?nie mierz wszystkich swoją miarką... Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Tak kacap, prawda w oczy kole. 10.01.10, 20:27 A ty po co się wcinasz jak za ciasne majtki w d.? Odpowiedz Link Zgłoś
wodny Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 10.01.10, 12:34 Można sobie sprawdzać samemu: Polska Czechy Słowenia Finlandia Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 10.01.10, 12:37 habibi888-pl,nie wiem co ty tam pamjetasz,ale napewno nie to co bylo naprawde.Po piuerwsze,to bylo nie w Rosji,a w ZSRR do tego na terenie obecnej Ukrainy.Po drugie,nikt nie mowil o promieniowaniu,a to dla tego,ze sam fakt awarii probowali obecne wladze ZSRR ukryc,to jak mogli mowic o tym,ze promieniowanie bylo w normie,o ile tego tematu od samego poczatku nie istnialo. Po trzecie,wplyw awarii w Czarnobylu na zdrowie mieszkancow,jak Ukrainy,Bialorusi,a tym bardziej na mieszkancow bardziej odleglych panstw,okazal sie bardzo wyobrzymiony.Ostatnie badania pokazali,ze nie ma wzrostu zachorowan zwiazanych z napromieniowaniem.A co dotyczy obecnej awarii,to takie zdarzaja sie bardzo czesto i to wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl @igor-53 10.01.10, 13:13 Po pierwsze - Gdzie w moim poście piszę o Rosji? Po drugie - Smutne, że mnie odróżniasz żartobliwej ironii od faktu. Po trzecie - Ówczesne władze ZSRR próbowały ukryć, ale gdy już się sprawa nagłośniła, próbowały zbagatelizować. Po czwarte - O czym mówisz? O skutkach długotrwałych dla środowiska, które są faktycznie dużo mniejsze niż przypuszczano. Czy o wzroście o ok. 500 tyś razy izotopów promieniotwórczych w powietrzu, we wschodniej Polsce po katastrofie? Czy może o 4 tyś przypadków zachorowań na raka tarczycy zanotowanych i przewidywanych. Rozumiem, że w porównaniu z liczbą mieszkańców byłego ZSRR, to niewiele, ale ciekaw jestem czy mało byś się tym przejmował, gdyby to było Twoje dziecko, czy żona. Pamiętam dobrze, w 1986 od dawna nie byłem dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: @habibi888-pl 10.01.10, 13:35 Ty rzeczewiscie nic nie pisal o Rosji,ale w prosty sposob powiazal wypadek w Czarnobylu z obecnym,tak co twoja sugestia byla dosc jasna.Co dotyczy twego smutku,to jest twoja sprawa,jak twoi wspomnienie to tylko ironia.Co robili wtedy wladze radzieckie nie musisz mnie przypominac,ja to wiem nie z opowiadan,a z samego srodka tych wydarzen.Co dotyczy zachorowan na raka tarczycy w Polsce,czy innych dotknietych przez skazenie kraje,to te liczby sa niewiaregodne.Ja nie twierdze,ze awaria nie przyniosla zlych skutkow,a tylko o tym,ze byli bardzo wyobrzymione i tyle.W 1986 roku,ja rowniez nie byl dzieckiem i bardzo dobrze wiem co tam stalo sie i jak wspominalem,nie z prasy. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Przepraszam. Nieścisłość. 10.01.10, 13:49 W moim poście jest nieścisłość. Nie chodzi o zachorowanie na raka tarczycy w Polsce, a wśród ludności w bezpośrednim otoczeniu elektrowni. Poza tym, wybacz, 4 i pól roku woziłem Waszą ropę, piłem u Was i z Wami wódkę i słyszałem Wasz żarty o Polsce i Polakach. Nie brałem ich na poważnie. Ty wszystko tak bierzesz? Więcej luzu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Przepraszam. Nieścisłość. 10.01.10, 14:48 habibi888-pl,masz bardzo dziwne poczucie humora,jak by mogl mnie wskazac,w ktorym miejscu twojego posta byl zart? A jak na powaznie,to po tym postie,ja juz calkowicie nie wiem o co cie chodzi.To ze woziles rosyjska rope (ciekawe czym?),pil u Nas,Nasza wodke,nie robi z ciebie exsperta od rosyjskiego humora,raczej mozesz stac expertem od Vodki.A co dotyczy mojego luza,to sie nie martw,jak by go nie mial,to nie potrafil by 20 lat mieszkac wsrod Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Przepraszam. Nieścisłość. 10.01.10, 17:02 W 1986 wszystko było pod kontrolą najwyżej zastępów niebieskich (w które nie bardzo wierzę), bo nic innego nie było pod kontrolą. Tyle na temat mojej żartobliwej ironii. Podkreślam - ironii, a nie żartu. Czym woziłem? Sądzisz, że kanistrami przez zieloną granicę? To ma być taka Twoja niewinna aluzja? Żarcik zapewne. Woziłem po 10 tys. ton na raz. Resztę sobie dopowiedz. Oczywiście. Ekspert od wódki. Zakładasz, że do lustra piłem? Nie wnoszę pretensji, by zostać ekspertem od rosyjskiego humoru. Ale dlaczego sugerujesz, że nie jestem w stanie zrozumieć rosyjskich dowcipów (niektórych głupich) o Polsce i Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Przepraszam. Nieścisłość. 10.01.10, 17:45 habibi888-pl ,a z jakiego kraju woziles te 10 tys.ton ropy na raz i czym? Chiba tylko pociagami.Ale tu ja cie nie uwierze,poniewaz do granicy pociagi ciagneli rosyjskie,ukrainskie lub bialoruskie lokomotywy,a ciezarowki o takiej ladownosci jeszcze nie wyprodukowali.Ja dla czego tak staram sie do tego dojsc?Bo uwazam,ze ty,tak jak i wiekszosc Polakow,cala wiedze o Rosji posiada z podrozy do Jugoslawii ,czy Bulgarii ( Medyka- Czernowcy) i uwazaja sie za ekspertow od Rosji,a tak naprawda w Rosji nigdy i nie byli.Z tego co ty wypisujesz dzis,wnioskuje ze bujasz.Tym bardziej,ze kawaly o Polakach w Rosij,to jest taki margines,ze nie wiele moze cie opowiedziec ,chociaz by jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Tankowcem, koleżko. 10.01.10, 18:16 Tankowcem z Bałtijska i Kaliningradu. To chyba rosyjska Kaliningradskaja Obłaśt'. Czy coś się zmieniło? To już jest Twój problem, że bez poświadczenia na papierze mi nie wierzysz i zarzucasz mi mówienie nieprawdy, choć żadnych podstaw ku temu nie masz. Większość Polaków nigdy nie była w Rosji. Masz rację. Tak samo jak większość Rosjan nigdy nie była w Polsce, ale gdy u Was bywałem, to prawie każdy był ekspertem od sojuszy jakie i z kim Polska powinna zawiązać. Prawie każdy, z którym rozmawiałem mówił: "Po co wam, Polacy wiązać się z NATO. Zawiązalibyście z nami (Rosją) Wszechsłowiański Sojusz (dla przypomnienia, jeśli nie wiesz, jest to carski jeszcze pomysł na wynarodowienie Polaków) i wtedy, razem pokazalibyśmy Amerykanom." I tylko nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na proste pytanie. Pokazali co? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Tankowcem, koleżko. 10.01.10, 18:34 Nie polemizuj nigdy z igorkiem! Najpierw ściągnie Cię na swój poziom, a później zniszczy doświadczeniem. :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Tankowcem, koleżko. 10.01.10, 18:39 andrzejek,ale tego poziomu ja osiagnal dzieki tobie,a dokladnie dyskusjam z toba.Jak tam zyjesz? Jak duzo donosow do admina w ubieglym tygodniu wyslales? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Tankowcem, koleżko. 10.01.10, 18:41 uderz w stół, a idiota już jest :))) Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Tankowcem, koleżko. 10.01.10, 18:51 no wlasnie,my tu sobie kulturalnie rozmowiali,a tu dolaczyl (nieproszony)-idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Tankowcem, koleżko. 10.01.10, 19:03 chciałem cię wesprzeć igorek, walczysz tutaj jak samotna, kacapska lwica :) englishrussia.com/images/russian_man/4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Tankowcem, koleżko. 10.01.10, 18:49 habibi888-pl ,ty caly czas mowiles o tym ze woziles,moze moj polski nie jest tak dobry,ale mnie wydaje sie,mozem nie woza,a transportuja,dla tego nie bralem pod uwage tankowce,ale tankowcami bardzo mozliwe.Chociaz z twojego slownictwa nie wynika,ze jestes "morjakom".Co dotyczy reszty,to dosc trudno dyskutowac z takimi "argumentami",co ty przytoczasz.Po cholere casru byl potrzebny Wszechslowianski sojusz i to dla Wynarodowienia Polski,jak Polska wchodzila w sklad imperium. O jednosci wszystkich Slowian mowia tylko niezbyt rozgarniety umyslowo ludzi,lub upite do nieprzytomnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Tankowcem, koleżko. 10.01.10, 19:13 Jestem. Byłym. 20 lat spędziłem na morzu. 6 lat temu powiedziałem sobie - dosyć. Jesteś pewien, że znasz słownictwo polskich marynarzy? Polska potulnie wchodziła w skład imperium, czy też cały czas się buntowała? Każdy sposób był dobry na uspokojenie napięć. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Tankowcem, koleżko. 10.01.10, 19:55 habibi888-pl ,nie jestem pewien swojej znajomosci slownictwa polskich marynarze,co i zaznaczylem. A co dotyczy buntowania,to uzywanie -"caly czas",to chiba nie jest odpowiednie.Ile bylo tych buntow za 130 lat?Ale proponuje,nie ciagnac tego watku,bo on nie ma nic do dzisiejszego tematu,a co dotyczy tego,byles w Rosji,czy nie,to przekonales mnie,ze byles. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tankowcem, koleżko. 11.01.10, 11:24 Pod carską okupacją znajdowała się jedynie część Polski. Resztę Polski okupowały dwa państwa niemieckie, które były z Rosją sprzymierzone. Prusy istniały jedynie dzięki rosyjskiej opiece. Dzięki tej opiece rosły w siłę i zdobywały po kawałku Niemcy. Gdy już stworzyły zjednoczone niemieckie państwo (1870), nie chciały już być pudlem Petersburga tylko samodzielnym mocarstwem. Spowodowało to nieuchronny konflikt Berlina z Petersburgiem. Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: @igor-53 10.01.10, 21:14 >Czy > może o 4 tyś przypadków zachorowań na raka tarczycy zanotowanych i przewidywan > ych. Rozumiem, że w porównaniu z liczbą mieszkańców byłego ZSRR, to niewiele, a > le ciekaw jestem czy mało byś się tym przejmował, gdyby to było Twoje dziecko, > czy żona. Rak tarczycy jest prawie w 100% wyleczalny i łatwy do wykrycia. Wzrost liczby wykrytych jego przypadków przy tak gigantycznej liczbie ludności wynika tylko i wyłącznie z lepszych metod jego wykrywania (normalnie mógł pozostać nie zauważony do końca życia) jak również klasyfikowania każdego najmniejszego, niegroźnego guzka jako raka, w imię zasady lepiej zapobiegać niż leczyć. > Pamiętam dobrze, w 1986 od dawna nie byłem dzieckiem. Więc pamiętasz fakty. Z dzisiejszej perspektywy mówi się raptem o 56 ofiarach. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: @igor-53 10.01.10, 21:45 Po pierwsze, chodziło o najbliższe otoczenie elektrowni. Jest prawie w 100% uleczalny. OK. Czy chciałbyś usłyszeć od lekarza: "Ma pan raka"? Po drugie, czy mówiłbyś "raptem 56 ofiar" gdyby była to Twoja rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
tom1980live Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 11.01.10, 12:33 Igor, teraz to pojechales... Jak cie szanuje, to normalnie przestan gryzmolic pierdoly. Mieszkasz w UK, tak jak ja. No to pojdz do jakiejs biblioteki i sprawdz dane opublikowane w 2006 roku na temat wplywu awarii w Czarnobylu na dzieci w Anglii. Ok 20 000 dzieci, tak szacunkowo na wyspach. A teraz sprawdz na mapie jak daleko od Czarnobyla jest Polska a jak daleko jest UK Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Pamiętam awarię w Czernobylu. 12.01.10, 11:43 ostatnio same oszołomy się tutaj produkują, igorek to tylko wierzchołek góry lodowej czarnobyl.cba.pl/fakty_i_mity/ Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Krócej już chyba nie można 10.01.10, 12:19 Z Rosji najważniejszy wydaje się tytuł i zawarte w nim propagandowe przesłanie. A w Dagestanie do hurys odprawiono 4 bandziorów - w tym jednego emira i miejscowego warlorda. Wiem, że w propagandowej nowomowie bandziory i terroryści działający na Kaukazie są tu określani inaczej, albo i nie jak teraz, ale o to samo chodzi co w Afganistanie i ogólnie za przedziałami Rosji. No tak, ale że to im tam tak sprawnie poszło, propagandyści nie mają o czym meldować i ducha starają się NIE gasić. rian.ru/incidents/20100110/203748806.html Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Nie do końca. 10.01.10, 13:36 Bandyci zabijający niewinnych cywilów, zawsze są bandytami. Nie ważne czy robią to pod znakiem białej, czy czerwonej gwiazdy, czy zielonego półksiężyca. Podoba mi się określenie "do hurys odprawiono 4 bandziorów" :D Odpowiedz Link Zgłoś
sam_fan83 Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 14:32 No i wielka sensacja. Takie awarie w elektrowniach weglowych sa na porzadku dziennym i zadne media o nich nie wspominaja. A tak na marginesie. Proponuje najpierw zmierzyc promieniwanie w okolicach elektrowni weglowej i el. jadrowej i porownac gdzie jest wieksze. Dla tych co nie wiedza: wegiel kamienny zawiera uran na poziomie 3ppm oraz tor na poziomie 7,5ppm. Biorac pod uwage ze taka el. weglowa spala jakies 3 mln ton wegla rocznie daje to rocznie 9 ton uranu i 22 tony toru. Tak tyle jest emitowane w postaci pylow oraz popiolow. I tego nikt nie kontroluje. A gdyby sie oplacalo to wydzielac w wegla to mozna by uzyskac o wiele wiecej energii niz z wegla w ktorym byly zawarte... Policzcie sami gdzie tych promieniotworczych substacji jest wiecej emitowanych. No i polecam lekture pt. zasady dzialania el. jadrowych zanim zaczniecie marudzic i narzeac ze el. jadrowe sa z natury niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 14:52 Masz calkowita racje,elektrownia atomowa pod wzgledem ekologicznym,jest praktycznie czysta.bioprac pod uwage wyprodukowana energie przez elektrownie weglowe i jadrowe,to szkody wyrzadzone przez te pierwsze sa o wiele wieksze,niz te drugie,nawet jak brac pod uwage awarie czernobylska. Odpowiedz Link Zgłoś
poszum To i tak jest bardzo dobry okres w Rosji 10.01.10, 14:59 Bez powazniejszej katastrofy minelo dobrych pare tygodni. Samo to w sobie nalezalo by uwazac za nie lada sukces. A awarie w elektrowniach atomowych tam to normalka. Nie ma o czym pisac ... Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 16:57 Tak, tak, takie awarie są oczywiście wszędzie, są podobne i nic się nie stało. Być może, tyle że Rosja zawsze dezinformowała, nie ma tam czegoś takiego jak opinia publiczna co powoduje że wszelkie oficjalne informacje nie są wiarygodne. Miejmy nadziej, że nie będzie ofiar!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 17:43 A kiedy Rosja nie informowala? Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 17:50 przyjacielu,daj przyklad nie wiarygodnosci Rosji. Chetnie na ten temat z toba podyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 18:16 igor-53 napisał: > przyjacielu,daj przyklad nie wiarygodnosci Rosji. Chetnie na ten temat z toba > podyskutuje. Igor, trudno jest dyskutować o wiarygodności Rosji kiedy nie ma tam prawdziwej demokracji, opinii publicznej, niezależnych mediów w tym w szczególności telewizyjnych. To oznacza, że nie ma możliwości zweryfikowania oficjalnych informacji rosyjskich. Mówienie - a kiedy Rosja nie powiedziała prawdy - nie ma w tym kontekście sensu bo nie można tego zweryfikować a mogą to zrobić tylko i wyłącznie niezależne media w tym telewizyjne o zasięgu krajowym. To wszystko kolego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 18:36 przyjacielu,twoja wiedza o Rosji jest nie wielka,ale co to jest demagogia,ty ja widze oponowales doskonale-gratuluje. Jak to nie mozno zweryfikowac informcji,podanych przez oficjalne zrodla rosyjskie? Jak ,naprzyklad,w tej elektrownie doszlo do skazenia radioaktywnego,to ukryc tego sie nie da. To samo dotyczy wiekszosci spraw.Takie gadania o niewiarygodnosci kogokolwiek,bez podania przykladow owej,i jest demagogia.Cala ta gadka o niewiarygodnosci Rosji na Zachodzie jest dla tego,ze Rosja nie spewnia oczekiwan waszych.Miala sie zawalic,ale nic z tego (niewiarygodna). Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 18:46 igor-53 napisał: > przyjacielu,twoja wiedza o Rosji jest nie wielka,ale co to jest demagogia,ty ja > widze oponowales doskonale-gratuluje. Jak to nie mozno zweryfikowac > informcji,podanych przez oficjalne zrodla rosyjskie? Jak ,naprzyklad,w tej > elektrownie doszlo do skazenia radioaktywnego,to ukryc tego sie nie da. To samo > dotyczy wiekszosci spraw.Takie gadania o niewiarygodnosci kogokolwiek,bez > podania przykladow owej,i jest demagogia.Cala ta gadka o niewiarygodnosci Rosji > na Zachodzie jest dla tego,ze Rosja nie spewnia oczekiwan waszych.Miala sie > zawalic,ale nic z tego (niewiarygodna). Igor, daj spokój - jakie wasze oczekiwania????? Demokracja i wiarygodność co się z tym wiąże albo jest albo jej nie ma - to proste i oczywiste!!!!!! A kto tak oczekiwał że Rosja miała się zawalić!!!!!! Rosja powinna zbliżyć się maksymalnie do Zachodu - ale to Rosja w sposób oczywisty musi się zmienić, musi przyjąć standardy zachodnie(słabszy przyjmuje zawsze standardy silniejszego - w znaczeniu nie militarnym). Rosja za sprawą Putina popełnia gigantyczny błąd robiąc sobie z Zachodu(nazwa umowna)głównego wroga!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 19:00 przyjaciel,na tym wlasnie polega twoj blad.Co to znaczy,ze Rosja MUSI zblizyc sie do Zachodu.Rosja jest w tym miejscu,w ktorym jest.Rosja jest wieleetnicznym,federatywnym Panstwem,rozlokowanym na dwoch kontynentach.przyjaciel,ty reprezentyjesz ta czesc ludzkosci,co uwaza sie za wyrocznie.Zrozum,ze "Zachod",z jego co raz bardziej watpliwymi wartosciami,nie jest pepkiem swiata. W ostatnich latach to wlasnie "Zachod" rozpetal ,praktycznie,wszystkie wojny./To wlasnie "Zachod" pasozytuje na innych krajach. A czego sa warte te twoi slowa-" Rosja za sprawą Putina popełnia gigantyczny błąd robiąc sobie z Zachodu(nazwa umowna)głównego wroga!!!!!"? przyjacielu,to jest wlasnie demagogia. Rosja robi calkiem niezle interesy z "Zachodem". Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: szkoda, ze nie wybuchlo 10.01.10, 17:44 Az tak duzo sczescie i prezentow nie dostarczymy. Swieta sie juz skaczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
igor-53 Re: szkoda, ze nie wybuchlo 10.01.10, 17:53 Denis,do tych z webbrygady ty lepiej nie odzywaj sie.Pamjetasz naszu poslovicu? Gavno ne trogaj,vonjac ne budet. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: szkoda, ze nie wybuchlo 10.01.10, 23:36 Gekon lubi prowokowac. Ale jak zaczniesz z nim dluzej rozmawiac to idzie czesto na bardziej zrozumialy dialog. Jest mlody. Jak wiekszos z nich jest maksymalista. Nigdy w Rosji nie byl. Wiec i wiedza go jest taka sama. A po prowokowac... Tez niekedy to lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1980live Re: szkoda, ze nie wybuchlo 11.01.10, 12:40 Hej, Kacap ja bylem w Rosji. Zdziwilem, sie bo ponoc w elektrowni w Czelabinsku bylo tyle wyciekow, ze miasto w nocy otacza swiecaca luna. Bylem i moge powiedziec, ze trzeba tomiedzy bajki wlozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 17:18 Ten generator pary to jakiś wołgodoński rusofob musi być :) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 10.01.10, 17:30 a ponadto był na "zgniłym Zachodzie" i się zaraził :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 11.01.10, 14:48 Odzywkę "zgniły Zachód" wymyślił niejaki Joseph Paul Goebbels. Odpowiedz Link Zgłoś
yav-anna Atom jest drogi 10.01.10, 18:41 Energia atomowa jest znacznie droższa od tradycyjnej. Koszty budowy i utylizacji odpadów są zawsze na początku niedoszacowane. Prawie zawsze wycieki w elektrowniach atomowych są winą człowieka i wbrew pozorom zdarzają się często. A u Nas rząd promuje jedynie atomy i milczy o OZE. Ze względu na bezpieczeństwo energetyczne powinniśmy inwestować w rozproszone źródła energii. Ciekawe opracowanie na temat polityki energetycznej pt. "Alternatywna Polityka Energetyczna - Raport dla osób podejmujących decyzje" można znaleźć na www.chronmyklimat.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Atom jest drogi 10.01.10, 18:46 yav-anna napisała:> A u Nas rząd promuje jedynie atomy i milczy o OZE. zbyt wielu decydentów na tym zarobi, skutki ich nie interesują Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Atom jest drogi 10.01.10, 21:25 Atom może działać bez dopłat. OZE tylko dzięki dopłatom i preferencjom prawnym. Koniec dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 11.01.10, 06:09 everettdasherbreed napisał: > Znowu Wołgodońsk? Znowu będzie na Czeczenów? > Jeszcze nie. Dopiero tak by sie rdzeń reaktora zaczął topić ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sunrydz Rosja: Awaria w elektrowni atomowej 11.01.10, 12:36 Skoro taka nowa, to okolicznym mieszkańcom wyjdzie to tyko na zdrowie... Odpowiedz Link Zgłoś